Gość: wiatrowka Wiatrowke kamere i do parku!!!! IP: *.tpnet.pl 15.09.06, 10:37 Po co truc mozna sobie postrzelac Zabawa napewno bylaby przednia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: humos Re: Wiatrowke kamere i do parku!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 10:42 lecz sie. Tobie bym strzelil w ten pusty łeb cielaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoltek zrodlo wszystkich problemow.... IP: *.ip.fastwebnet.it 15.09.06, 10:49 jak czytam wiadomosci o naszym pieknym kraju, nie moge sie oprzec wrazeniu ze wszystkie klopoty biora sie z tego ze ludzie dokarmiaja kaczki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczurbert przesądy o szczurach IP: *.lublin.mm.pl 16.09.06, 21:35 Zupełnie nie rozumiem dlaczego akurat szczury mają być tępione . Sa to gryzonie podobnie jak np . wiewiórki , których jakoś nikt nie tępi. Szczury w parku z pewnoscią nie mają wiekszych szans na przenoszenie chorób niż własnie wiewiórki. Zupełnie nie pojmuje dlaczego gryzoń z puszystym ogonkiem jest atrakcją w parku a gryzoń z ogonkiem gładkim ma być wytruty . To jakieś uprzedzenia z którymi najwyzszy czas skończyć ! Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: przesądy o szczurach 18.09.06, 11:21 Ponad 10 lat mieszkałam koło parku Olszyna, szczury (czy też piżmaki, nie znam się) były tam zawsze, uważam, że teraz nie ma ich jakoś znacząco więcej, tylko po prostu jakiś dziennikarz szukał sobie tematu i znalazł, rozdmuchując sprawę.Co do roznoszenia chorób to też uważam, że to mit i legenda, nie przesadzajmy, moja suka zagryzła w swoim życiu z kilkanaście "olszynowych" szczurów i nigdy nie dostała żadnej odszczurzej choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: przesądy o szczurach 18.09.06, 12:21 Z uporem maniaka powtarzam. (Babo64 - ja o tym już pisałam!)To są KARCZOWNIKI z podrodziny norników. One mają częściowo owłosione ogonki i wielkie nieszczęście wyglądać podobnie jak szczur (ich wnia to, hę ?????) Dodatkowo są wskaźnikiem czystości wody. Ze strony:www.wigry.win.pl/ssaki/gryt_pl.htm Karczownik (Arvicola terrestris) zamieszkuje najchętniej brzegi wód i wilgotne łąki, rzadziej ogrody, brzegi lasów i szkółki drzew liściastych Fot.5. Na brzegu zbiornika wodnego buduje norę, od której prowadzi korytarz wprost do wody, otwierający się pod jej powierzchnią. Nory ziemne składające się z komory gniazdowej, spiżarni i korytarzy, są tym silniej rozbudowane, im bardziej suchy jest teren. Karczowniki żywią się różnorodnym pokarmem roślinnym, a także drobnymi kręgowcami. Bywa, że podgryzają korzenie drzew i niszczą rośliny uprawne. W przypadku liczniejszego występowania karczowniki mogą powodować pewne szkody w gospodarce człowieka. Karczownik jest zręcznym pływakiem i nurkiem. Podobnie jak inne gryzonie nurkujące, dzięki umiejętności zaciskania warg za siekaczami, posiadł zdolność żerowania na roślinności podwodnej. Zimę spędza w norach oddalonych od wody. Żyje 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: przesądy o szczurach 19.09.06, 23:06 Karczowniki - widywane przeze mnie sporadycznie nad Jez. Czerniakowskim są trochę mniejsze, ciemniejsze i całkowicie owłosione:): www.wildaboutkent.co.uk/.../watervole1.htm Ani to tym bardziej nie są piżmaki: en.wikipedia.org/wiki/Image:Common_Muskrat_FWS.jpg Klasyczne szczury wędrowne - bez dwóch zdań:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Inwazja żarłocznych szczurów i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 23:34 Ja bym się martwił jak szczury zaczną uciekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia szczury IP: *.chello.pl 01.04.07, 12:33 Ja mam 4 szczury w domu. Mieszkam przy ulicy Broniewskiego, wszczyscy sąsiedzi na parterze są przerażeni. Ja tez, chodzą po łazience i po kuchni. Boje się, że mas zaraża dżumą czy czymś. Mój tata wczoraj jednego zabił, ale co z resztą. Administarację to nie obchodzi, a na trutki niereagują. Kto się tym ma zająć?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scypi Re: szczury IP: *.chello.pl 01.04.07, 16:28 A gdzie te szczury masz? W domu??? Który blok na Broniewskiego? Odpowiedz Link Zgłoś