Dodaj do ulubionych

chomiczówka

IP: *.chomiczowka.net.pl 25.08.03, 19:56
zapewne jest na forum ktos kto mieszka na chomiczowce. co o niej sadzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Grodek Re: chomiczówka IP: *.studiokwadrat.com.pl 26.08.03, 08:15
      Urodziłem się na starych Bielanach, a od drugiego roku życia mieszkałem na
      Chomiczówce. Osiedle to jak każde blokowisko ma swoje wady, ale ma też bardzo
      wiele zalet. Wbrew temu co piszą niektórzy na Forum (z wypowiedzi wynika, że
      pochodzą chyba z Targówka lub Bródna) nie jest to wylęgarnia menelostwa i
      blokersów (w przeciwieństwie do tych dwóch). Osiedle zaczyna się pomału starzeć
      (chodzi mi o wiek mieszkańców) i jest na nim coraz spokojniej i przyjemniej.
      Chomiczówka jest też według mnie jednym z najbardziej zadbanych osiedli w
      Wawie. Administracja zwłaszcza w czasie ostatnich 2 - 3 lat zainwestowała
      ogromne pieniądze w odnowienie klatek schodowych, elewacji (prawie wszystkie
      budynki są już ocieplone), podwórek, placów zabaw, etc. Gdy porównuję
      Chomiczówkę do np. nowych osiedli na Tarchominie to za nic bym się na ten drugi
      nie wyprowadził. Budynki nie są wcale ładniejsze, ludzie zaglądają sobie w
      okna, nie ma gdzie parkować, dojazd do centrum to koszmar. Dodatkową zaletą
      Chomiczówki jest według mnie bardzo dobre połączenie z reszta miasta.
      Komunikacja jest dobrze rozwinięta, po wybudowaniu przedłużenia Powązkowskiej
      dojazd do centrum zajmuje 5-10 minut. Choć tak naprawdę wybieranie się do
      centrum wcale nie jest konieczne. Sklepy, kina, itp. są najdalej na Bemowie (Co
      też jest według mnie zaletą, bo jest blisko ale nie pod oknami). Oczywiście
      przemawia przeze mnie w tym momencie lokalny patriotyzm i przywiązanie do
      miejsca w którym się wychowałem, ale uważam, że Chomiczówka jest jednym z
      najfajniejszych osiedli w Warszawie. I proszę nie mylić Chomiczówki np. z
      Wawrzyszewem (który też się ostatnio poprawił) lub nie daj Boże z Wrzecionem -
      niektórzy tak potrafią i robią z siebie pośmiewisko.
      Pozdr.
      • Gość: ania Re: chomiczówka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.08.03, 08:31
        A gdzie jest "prawdziwa" Chomiczówka, pytam z najzwyklejszej babskiej
        ciekawości, sama mieszkałam na Żoliborzu Dziennikarskim i dla nas Chomiczówka
        to było takie bliżej nieokreślone miejsce - Huta i okolice, pewnie i ten
        Wawrzyszew i to Wrzeciono w to też wchodziło. Miałam dawno temu taką przygodę -
        na początku studiów wszyscy się poznajemy i kolega mi mówi, że on jest z
        Chomiczówki i pyta się skąd ja jestem - ja na to: z Żoliborza. No i on się
        obraził (bo przecież Chomiczówka to też Żoliborz) i do końca studiów już
        patrzył na mnie spode łba ;-)))))
        • Gość: Grodek Re: chomiczówka IP: *.studiokwadrat.com.pl 26.08.03, 08:41
          "takie bliżej nieokreślone miejsce". To nie za bardzo masz się czym pochwalić
          jako warszawianka, jeżeli nie odróżniasz Wrzeciona od Wawrzyszewa czy
          Chomiczówki. To tak samo jakbyś powiedziała, że nie doróżniasz Starej Pragi od
          Targówka czy Bródna...
          • Gość: ania Re: chomiczówka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.08.03, 08:49
            Jestem warszawianką z dziada pradziada, ale rodzina snuła się po Starym
            (obecnie, wtedy tak się nie nazywał) Mokotowie, Starym (j.w.) Żoliborzu i
            Śródmieściu, no parę sztuk po Powązkach ;-)
            Jakoś na Wawrzyszew, Wrzeciono i Chomiczówkę ich nie ciągnęło, ja tam chyba też
            nigdy nie byłam, jestem po prostu ciekawa, gdzie to jest, jak mi podasz np.
            ulice, to obejrzę sobie na planie i już będę wiedziała.
            • Gość: Grodek Re: chomiczówka IP: *.studiokwadrat.com.pl 26.08.03, 09:04
              Ja też jestem warszawiakiem od kilku pokoleń (część rodziny ze starych Bielan,
              druga z Pragi - tej prawdziwej). Fakt, że moi rodzice zamieszkali w pewnym
              momencie na Chomiczówce nie czyni mnie raczej gorszym. A to, że znam w
              Warszawie miejsca położone dalej niż 1km od mojego domu pozwala mi uniknąć
              pisania głupot. A tak przy okazji - nigdy nie uważałem i nie uważam nadal, że
              Chomiczówka, Wawrzyszew, etc.jest częścią Żoliborza. Zastanawiałbym się nawet
              nad tym czy jest częścią Bielan, bo prawdziwe Bielany to dla mnie miejsce w
              którym się urodziłem i w którym mieszkają do dziś moi Dziadkowie (ul.
              Cegłowska). Dla mnie Chomiczówka to po prostu Chomiczówka, a że trzeba ją było
              do czegoś podłączyć, więc oficjalnie stała się najpierw częścią Żoliborza, a
              obecnie Bielan.
              • Gość: KA Re: chomiczówka IP: 217.153.16.* 11.09.03, 14:53
                Gość portalu: Grodek napisał(a):

> Ja też jestem warszawiakiem od kilku pokoleń (część rodziny ze starych
                Bielan,
                > druga z Pragi - tej prawdziwej). Fakt, że moi rodzice zamieszkali w pewnym
                > momencie na Chomiczówce nie czyni mnie raczej gorszym. A to, że znam w
                > Warszawie miejsca położone dalej niż 1km od mojego domu pozwala mi uniknąć
                > pisania głupot. A tak przy okazji - nigdy nie uważałem i nie uważam nadal,
                że
                > Chomiczówka, Wawrzyszew, etc.jest częścią Żoliborza. Zastanawiałbym się
                nawet
                > nad tym czy jest częścią Bielan, bo prawdziwe Bielany to dla mnie miejsce w
                > którym się urodziłem i w którym mieszkają do dziś moi Dziadkowie (ul.
                > Cegłowska). Dla mnie Chomiczówka to po prostu Chomiczówka, a że trzeba ją
                było
                > do czegoś podłączyć, więc oficjalnie stała się najpierw częścią Żoliborza, a
                > obecnie Bielan.

I tu masz zupełną racje, mamy obecnie Dzielnicę Bielany w skład której wchodzą
                Bielany, Chomiczówka, Młociny, Placówka, Wólka,Brzeziny,Radiowo, Piaski,
                Słodowiec, Ruda, Wawrzyszew i część Marymontu. To że coś jest częścią składową
                nie zmienia faktu jej odrębności i broń Boże nie zmienia nazwy, czyli Bielany
                kiedyś należące administracyjnie do Żoliborza pozostawały Bielanami(ten wątek
                już był tu poruszany vide Zoliborz Bielany) Jeśli już czegoś nie wyniosło się
                z domu to wypadało by choćby prześledzić nazwy na planie miasta czego nasza
                ciekawa koleżanka nie zrobiła ( ciekawe co nazywa starym Zoliborzem???)
                KA
            • Gość: Grodek Re: chomiczówka - (do Ani) IP: *.studiokwadrat.com.pl 26.08.03, 09:06
              Na planie Chomiczówka jest dość dokładnie zaznaczona.
              Jeżeli chcesz to mogę Cię kiedyś oprowadzić - nie jest to oczywiście coś czego
              nie można ominąć w Warszawie, ale zobaczyć można.
              Pozdrawiam.
              • Gość: ania Re: chomiczówka - (do Ani) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.08.03, 11:39
                Hej Grodku! Bardzo mi się Twój lokalny patriotyzm podoba i nie mam nic do
                Chomiczówki. Napisałeś tylko, żeby nie mylić Chomiczówki z Wrzecionem i
                Wawrzyszewem, no więc ponieważ ja je mylę, więc pomyślałam, że jest okazja,
                żeby ktoś mi powiedział, co i gdzie jest. Jeśli na planie wszystko jest
                pozaznaczane poprawnie (bo z tym różnie bywa), to dziękuję za informację, zaraz
                sobie obejrzę.
                Natomiast sporo jest osób, które się tej Chomiczówki (lub Wawrzyszewa i
                Wrzeciona) wstydzą i twierdzą w związku z tym, że są z Żoliborza. Finał jest
                taki, że od ulicy Zajączka aż po Łomianki mamy Żoliborz i to samo z drugiej
                strony, tzn. od pl. Unii Lubelskiej, hen po horyzont ;-) rozciąga się Mokotów
                (no, chyba mieszkanie na Kabatach jest w dobrym tonie, więc one nie są
                Mokotowem). Miło spotkać człowieka, który mieszka na Chomiczówce, lubi ją i ma
                do niej ciepły stosunek. Pozdrawiam!
                • Gość: AniaK Re: chomiczówka - (do Ani) IP: 195.85.227.* 26.08.03, 12:15
                  dla mnie Chomiczówka to Bogusławskiego, Conrada, Kwitnąca, Renesansowa i
                  mniejsze uliczki w tamtych okolicach.
                  Całkiem fajne osiedle... ja mieszkam w nowych blokach na Wawrzyszewie i tam też
                  jest całkiem ok.
                  • Gość: lola Re: chomiczówka - (do Ani) IP: *.chomiczowka.net.pl 26.08.03, 12:44
                    jeszcze Marii Dąbrowskiej :)
                    • xieni Re: chomiczówka - (do Ani) 26.08.03, 15:14
                      i Osikowa
                      • Gość: lola Re: chomiczówka - (do Ani) IP: *.chomiczowka.net.pl 26.08.03, 16:44
                        przepraszam-osikowa również!
                        Swoja droga wy tam macie najfajniej bo do lasu blisko i petla autobusowa tuz
                        tuz
                    • Gość: Grodek Re: chomiczówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 16:52
                      DOKŁADNIE: Marii Dąbrowskiej - moja ulica.
                      • Gość: lola Re: chomiczówka IP: *.chomiczowka.net.pl 26.08.03, 17:13
                        hehehe-moja tez! kto wie moze nawet sie znamy
                      • Gość: ania Re: chomiczówka IP: *.chomiczowka.waw.pl 20.09.03, 16:04
                        a osikowa moja:))
                      • Gość: jadwinia Re: chomiczówka IP: *.chello.pl 27.09.03, 14:59
                        moja kiedyś też. ale raczej trauma niż sentyment.
                  • pstrys Re: chomiczówka - (do Ani) 24.09.03, 16:44
                    Na niektórych mapach Renesansowa zaznaczona jest jako "Stary Wawrzyszew" a
                    tereny po drugiej stronie Wólczyńskiej to "Nowy Wawrzyszew". Czy
                    takich 'kwiatków' nie ma aby też na mapach na przystankach autobusowych?
        • Gość: lola Re: chomiczówka IP: *.chomiczowka.net.pl 26.08.03, 09:14
          a mnie sie zawsze wydawalo ze chomiczówka jest jedna z najbardziej znanych
          cześci Żoliborza -Bielan. Dzieki temu ze odnowili bloki i każdy jest w innym
          kolorze moi znajomi juz sie nie gubia. Bo kiedys przypominało to labirynt.
          pozdrawiam wszystkich chomiczówkowiczów!
          • rafik4 Re: chomiczówka 27.08.03, 15:10
            Gość portalu: lola napisał(a):

> a mnie sie zawsze wydawalo ze chomiczówka jest jedna z najbardziej znanych
            > cześci Żoliborza -Bielan. Dzieki temu ze odnowili bloki i każdy jest w innym
            > kolorze moi znajomi juz sie nie gubia. Bo kiedys przypominało to labirynt.
            > pozdrawiam wszystkich chomiczówkowiczów!
            ------------------------------------------------------------------------------

A propos malowania bloków, chwała za inicjatywę, ale niektóre kolory to po
            prostu porażka. Na mojej ulicy (Kluczowa) każdy blok jest inny co trochę mnie
            razi, bo użyte kolory nie zawsze dobrze wyglądają (np. blodoniebieski - porażka)
            inne z kolei super, ale jako całość - pstrokacizna.

Pozdrawiam,
            R

Wychowany na Kluczowej, żona z M. Dąbrowskiej :)

• Gość: lola Re: chomiczówka IP: *.chomiczowka.net.pl 27.08.03, 16:45
              prawda, kolory są na prawde wydumane! pastele, szarosci. za kilka lat bloki
              beda wygladaly tak jak teraz hotel Jan 3 Sobieski czyli źle. Ale chwała
              administracji osiedla za jakąkolwiek innowacje!

P.S wszystkie dziewczyny z M.Dabrowskiej to swietne dziewczyny!
            • Gość: Grodek Re: chomiczówka IP: *.studiokwadrat.com.pl 28.08.03, 08:15
              Zgadzam się z Tobą Rafik w całej rozciągłości. Jest sporo fajnie pomalowanych
              bloków (ciepłe kolory). Ale jest kilka koszmarków na które patrzyć się nie da.
              • Gość: Terper Marii Dąbrowskiej:) IP: *.chomiczowka.net.pl 08.10.03, 18:15
                Łooo... ja też jestem z Marii Dąbrowskiej:) Uważam, że bloki tutaj pomalowali
                naprawde fajnie, szczególnie numery: 1, 3 i 5.
                • Gość: Ewa Re: Marii Dąbrowskiej:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 21:41
                  A ja też mieszkam na Chomiczówce i poszukuję ludzi, z którymi mogłabym nawiązac
                  znajomość. Mam 31 lat, 2 dzieci: 8 i 9 lat i jednego męża. Oboje mamy mało
                  czasu na spotkania towarzyskie więc jeśliby ktos z was był w podobnej sytuacji
                  to się ucieszę. Chodzi mi o to, żeby mieć się z kim spotkać, pójść na piwo itp.
                  Ewa.
                  • Gość: Doriss Re: Marii Dąbrowskiej:) IP: *.chomiczowka.net.pl 12.10.03, 18:14
                    czesc.mam tez jednego meza i jednego synka,chetnie poznam nowa osobe!
                    • Gość: Ewa do DORRIS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 19:49
                      Mój adres mailowy: forbidden@interia.pl
                      Napisz to się jakoś skontaktujemy. Pozdrawiam, Ewa.
                  • Gość: doriss Re: Marii Dąbrowskiej:) IP: *.chomiczowka.net.pl 12.10.03, 18:15
                    i mieszkam na chomiczowce i tez lubie piwo,pozdrawiam
                    • Gość: do DORRIS Re: Marii Dąbrowskiej:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 19:47
                      Mój adres mailowy: forbidden@interia.pl
                      Napisz to się jakoś skontaktujemy. Pozdrawiam, Ewa.
                • Gość: lola Re: Marii Dąbrowskiej:) IP: *.chomiczowka.net.pl 10.10.03, 15:12
                  13 najgorsza..bo najdawniej pomalowana!
      • Gość: Iwona Re: chomiczówka IP: *.chomiczowka.net.pl 19.11.03, 22:07
        CZesc, ja tez mieszkam na Chomiczowce i wczale sie tego nie wstydze, jak ktos
        z moich znajomych powie ze tu "psy dupami szczekaja" albo "tutaj wrony maja
        petle i zawracaja". Nic nie robie sobie z ich uwag, poniewaz sadze, ze osiedle
        przy ul. Bogusławskiego jest super. Ladne, duzo zieleni i spokojnie.
        Pozdrawiam wszystkich tych ktorzy mieszkaja na Chomiczowce!
    • Gość: lukasz-pl Re: chomiczówka IP: 62.233.175.* 24.11.03, 13:39
      Chomiczówka da się lubić. Sam mieszkam w nowym bloku przy ul.Aspekt (tuż za
      Leclerkiem). Wcześniej mieszkałem 800 metrów dlaej, ale to już był
      Wawrzyszew :) Generalnie osiedle jest OK. Trochę ładnych nowych domów, te stare
      też nie strasza już tak jak kiedyś (pomalowano je). Jest bezpiecznie, można
      śmiało postawić samochód pod blokiem bez obaw, że straci się szybę (co innego
      np. Grochów, w ciągu 2 lat straciłem tam 4 szyby). Tuż koło mnie brakuje tylko
      małych sklepików, wszystko w promieniu kilkuset metrów wessał Leclerc. Ale i
      tak nie narzekam :) Świetny jest tez dojazd do centrum, nie stoi się w korkach.

Charakterystyczna jest architektura Chomiczówki - pomieszanie z poplątaniem. Są
      stare komunistyczne bloki (wiele na szczęście pomalowanych na kolorowo), są
      bloki nowe i całkiem ładne (niezbyt wysokie koło Aspekt, całkiem spore przy
      Bogusławskiego), jest dłuuuugi blok w stylu gdańskiego falowca (Conrada 10,
      bokiem do ulicy), jest zabudowa jednorodzinna i troche wielorodzinnych
      dziwolągów koło Bajana. Generalnie jest wszystko i wszystko to stoi tuz obok
      siebie, przenika się nawzajem.

Ostatnio namiętnie fotografuję Chomiczówkę, gdyż pragnę stowryzc stronę
      internetową przedstawiającą różne widoki mojego osiedla. Mam zatem małą prośbę -
      jeśli ktoś wie, w którym bloku można wejść na dach (otwarte drzwi), to niech
      pisze, bo zdjęć z lotu ptaka bardzo mi brakuje.

PS. Chomiczówka zawsze z LEGIĄ! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka