Gość: lola IP: *.chomiczowka.net.pl 25.08.03, 19:56 zapewne jest na forum ktos kto mieszka na chomiczowce. co o niej sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Grodek Re: chomiczówka IP: *.studiokwadrat.com.pl 26.08.03, 08:15 Urodziłem się na starych Bielanach, a od drugiego roku życia mieszkałem na Chomiczówce. Osiedle to jak każde blokowisko ma swoje wady, ale ma też bardzo wiele zalet. Wbrew temu co piszą niektórzy na Forum (z wypowiedzi wynika, że pochodzą chyba z Targówka lub Bródna) nie jest to wylęgarnia menelostwa i blokersów (w przeciwieństwie do tych dwóch). Osiedle zaczyna się pomału starzeć (chodzi mi o wiek mieszkańców) i jest na nim coraz spokojniej i przyjemniej. Chomiczówka jest też według mnie jednym z najbardziej zadbanych osiedli w Wawie. Administracja zwłaszcza w czasie ostatnich 2 - 3 lat zainwestowała ogromne pieniądze w odnowienie klatek schodowych, elewacji (prawie wszystkie budynki są już ocieplone), podwórek, placów zabaw, etc. Gdy porównuję Chomiczówkę do np. nowych osiedli na Tarchominie to za nic bym się na ten drugi nie wyprowadził. Budynki nie są wcale ładniejsze, ludzie zaglądają sobie w okna, nie ma gdzie parkować, dojazd do centrum to koszmar. Dodatkową zaletą Chomiczówki jest według mnie bardzo dobre połączenie z reszta miasta. Komunikacja jest dobrze rozwinięta, po wybudowaniu przedłużenia Powązkowskiej dojazd do centrum zajmuje 5-10 minut. Choć tak naprawdę wybieranie się do centrum wcale nie jest konieczne. Sklepy, kina, itp. są najdalej na Bemowie (Co też jest według mnie zaletą, bo jest blisko ale nie pod oknami). Oczywiście przemawia przeze mnie w tym momencie lokalny patriotyzm i przywiązanie do miejsca w którym się wychowałem, ale uważam, że Chomiczówka jest jednym z najfajniejszych osiedli w Warszawie. I proszę nie mylić Chomiczówki np. z Wawrzyszewem (który też się ostatnio poprawił) lub nie daj Boże z Wrzecionem - niektórzy tak potrafią i robią z siebie pośmiewisko. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: chomiczówka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.08.03, 08:31 A gdzie jest "prawdziwa" Chomiczówka, pytam z najzwyklejszej babskiej ciekawości, sama mieszkałam na Żoliborzu Dziennikarskim i dla nas Chomiczówka to było takie bliżej nieokreślone miejsce - Huta i okolice, pewnie i ten Wawrzyszew i to Wrzeciono w to też wchodziło. Miałam dawno temu taką przygodę - na początku studiów wszyscy się poznajemy i kolega mi mówi, że on jest z Chomiczówki i pyta się skąd ja jestem - ja na to: z Żoliborza. No i on się obraził (bo przecież Chomiczówka to też Żoliborz) i do końca studiów już patrzył na mnie spode łba ;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: chomiczówka IP: *.studiokwadrat.com.pl 26.08.03, 08:41 "takie bliżej nieokreślone miejsce". To nie za bardzo masz się czym pochwalić jako warszawianka, jeżeli nie odróżniasz Wrzeciona od Wawrzyszewa czy Chomiczówki. To tak samo jakbyś powiedziała, że nie doróżniasz Starej Pragi od Targówka czy Bródna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: chomiczówka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.08.03, 08:49 Jestem warszawianką z dziada pradziada, ale rodzina snuła się po Starym (obecnie, wtedy tak się nie nazywał) Mokotowie, Starym (j.w.) Żoliborzu i Śródmieściu, no parę sztuk po Powązkach ;-) Jakoś na Wawrzyszew, Wrzeciono i Chomiczówkę ich nie ciągnęło, ja tam chyba też nigdy nie byłam, jestem po prostu ciekawa, gdzie to jest, jak mi podasz np. ulice, to obejrzę sobie na planie i już będę wiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: chomiczówka IP: *.studiokwadrat.com.pl 26.08.03, 09:04 Ja też jestem warszawiakiem od kilku pokoleń (część rodziny ze starych Bielan, druga z Pragi - tej prawdziwej). Fakt, że moi rodzice zamieszkali w pewnym momencie na Chomiczówce nie czyni mnie raczej gorszym. A to, że znam w Warszawie miejsca położone dalej niż 1km od mojego domu pozwala mi uniknąć pisania głupot. A tak przy okazji - nigdy nie uważałem i nie uważam nadal, że Chomiczówka, Wawrzyszew, etc.jest częścią Żoliborza. Zastanawiałbym się nawet nad tym czy jest częścią Bielan, bo prawdziwe Bielany to dla mnie miejsce w którym się urodziłem i w którym mieszkają do dziś moi Dziadkowie (ul. Cegłowska). Dla mnie Chomiczówka to po prostu Chomiczówka, a że trzeba ją było do czegoś podłączyć, więc oficjalnie stała się najpierw częścią Żoliborza, a obecnie Bielan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KA Re: chomiczówka IP: 217.153.16.* 11.09.03, 14:53 Gość portalu: Grodek napisał(a): > Ja też jestem warszawiakiem od kilku pokoleń (część rodziny ze starych Bielan, > druga z Pragi - tej prawdziwej). Fakt, że moi rodzice zamieszkali w pewnym > momencie na Chomiczówce nie czyni mnie raczej gorszym. A to, że znam w > Warszawie miejsca położone dalej niż 1km od mojego domu pozwala mi uniknąć > pisania głupot. A tak przy okazji - nigdy nie uważałem i nie uważam nadal, że > Chomiczówka, Wawrzyszew, etc.jest częścią Żoliborza. Zastanawiałbym się nawet > nad tym czy jest częścią Bielan, bo prawdziwe Bielany to dla mnie miejsce w > którym się urodziłem i w którym mieszkają do dziś moi Dziadkowie (ul. > Cegłowska). Dla mnie Chomiczówka to po prostu Chomiczówka, a że trzeba ją było > do czegoś podłączyć, więc oficjalnie stała się najpierw częścią Żoliborza, a > obecnie Bielan. I tu masz zupełną racje, mamy obecnie Dzielnicę Bielany w skład której wchodzą Bielany, Chomiczówka, Młociny, Placówka, Wólka,Brzeziny,Radiowo, Piaski, Słodowiec, Ruda, Wawrzyszew i część Marymontu. To że coś jest częścią składową nie zmienia faktu jej odrębności i broń Boże nie zmienia nazwy, czyli Bielany kiedyś należące administracyjnie do Żoliborza pozostawały Bielanami(ten wątek już był tu poruszany vide Zoliborz Bielany) Jeśli już czegoś nie wyniosło się z domu to wypadało by choćby prześledzić nazwy na planie miasta czego nasza ciekawa koleżanka nie zrobiła ( ciekawe co nazywa starym Zoliborzem???) KA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: chomiczówka - (do Ani) IP: *.studiokwadrat.com.pl 26.08.03, 09:06 Na planie Chomiczówka jest dość dokładnie zaznaczona. Jeżeli chcesz to mogę Cię kiedyś oprowadzić - nie jest to oczywiście coś czego nie można ominąć w Warszawie, ale zobaczyć można. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: chomiczówka - (do Ani) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.08.03, 11:39 Hej Grodku! Bardzo mi się Twój lokalny patriotyzm podoba i nie mam nic do Chomiczówki. Napisałeś tylko, żeby nie mylić Chomiczówki z Wrzecionem i Wawrzyszewem, no więc ponieważ ja je mylę, więc pomyślałam, że jest okazja, żeby ktoś mi powiedział, co i gdzie jest. Jeśli na planie wszystko jest pozaznaczane poprawnie (bo z tym różnie bywa), to dziękuję za informację, zaraz sobie obejrzę. Natomiast sporo jest osób, które się tej Chomiczówki (lub Wawrzyszewa i Wrzeciona) wstydzą i twierdzą w związku z tym, że są z Żoliborza. Finał jest taki, że od ulicy Zajączka aż po Łomianki mamy Żoliborz i to samo z drugiej strony, tzn. od pl. Unii Lubelskiej, hen po horyzont ;-) rozciąga się Mokotów (no, chyba mieszkanie na Kabatach jest w dobrym tonie, więc one nie są Mokotowem). Miło spotkać człowieka, który mieszka na Chomiczówce, lubi ją i ma do niej ciepły stosunek. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaK Re: chomiczówka - (do Ani) IP: 195.85.227.* 26.08.03, 12:15 dla mnie Chomiczówka to Bogusławskiego, Conrada, Kwitnąca, Renesansowa i mniejsze uliczki w tamtych okolicach. Całkiem fajne osiedle... ja mieszkam w nowych blokach na Wawrzyszewie i tam też jest całkiem ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: chomiczówka - (do Ani) IP: *.chomiczowka.net.pl 26.08.03, 12:44 jeszcze Marii Dąbrowskiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: chomiczówka - (do Ani) IP: *.chomiczowka.net.pl 26.08.03, 16:44 przepraszam-osikowa również! Swoja droga wy tam macie najfajniej bo do lasu blisko i petla autobusowa tuz tuz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: chomiczówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 16:52 DOKŁADNIE: Marii Dąbrowskiej - moja ulica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: chomiczówka IP: *.chomiczowka.net.pl 26.08.03, 17:13 hehehe-moja tez! kto wie moze nawet sie znamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: chomiczówka IP: *.chomiczowka.waw.pl 20.09.03, 16:04 a osikowa moja:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadwinia Re: chomiczówka IP: *.chello.pl 27.09.03, 14:59 moja kiedyś też. ale raczej trauma niż sentyment. Odpowiedz Link Zgłoś
pstrys Re: chomiczówka - (do Ani) 24.09.03, 16:44 Na niektórych mapach Renesansowa zaznaczona jest jako "Stary Wawrzyszew" a tereny po drugiej stronie Wólczyńskiej to "Nowy Wawrzyszew". Czy takich 'kwiatków' nie ma aby też na mapach na przystankach autobusowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: chomiczówka IP: *.chomiczowka.net.pl 26.08.03, 09:14 a mnie sie zawsze wydawalo ze chomiczówka jest jedna z najbardziej znanych cześci Żoliborza -Bielan. Dzieki temu ze odnowili bloki i każdy jest w innym kolorze moi znajomi juz sie nie gubia. Bo kiedys przypominało to labirynt. pozdrawiam wszystkich chomiczówkowiczów! Odpowiedz Link Zgłoś
rafik4 Re: chomiczówka 27.08.03, 15:10 Gość portalu: lola napisał(a): > a mnie sie zawsze wydawalo ze chomiczówka jest jedna z najbardziej znanych > cześci Żoliborza -Bielan. Dzieki temu ze odnowili bloki i każdy jest w innym > kolorze moi znajomi juz sie nie gubia. Bo kiedys przypominało to labirynt. > pozdrawiam wszystkich chomiczówkowiczów! ------------------------------------------------------------------------------ A propos malowania bloków, chwała za inicjatywę, ale niektóre kolory to po prostu porażka. Na mojej ulicy (Kluczowa) każdy blok jest inny co trochę mnie razi, bo użyte kolory nie zawsze dobrze wyglądają (np. blodoniebieski - porażka) inne z kolei super, ale jako całość - pstrokacizna. Pozdrawiam, R Wychowany na Kluczowej, żona z M. Dąbrowskiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: chomiczówka IP: *.chomiczowka.net.pl 27.08.03, 16:45 prawda, kolory są na prawde wydumane! pastele, szarosci. za kilka lat bloki beda wygladaly tak jak teraz hotel Jan 3 Sobieski czyli źle. Ale chwała administracji osiedla za jakąkolwiek innowacje! P.S wszystkie dziewczyny z M.Dabrowskiej to swietne dziewczyny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: chomiczówka IP: *.studiokwadrat.com.pl 28.08.03, 08:15 Zgadzam się z Tobą Rafik w całej rozciągłości. Jest sporo fajnie pomalowanych bloków (ciepłe kolory). Ale jest kilka koszmarków na które patrzyć się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terper Marii Dąbrowskiej:) IP: *.chomiczowka.net.pl 08.10.03, 18:15 Łooo... ja też jestem z Marii Dąbrowskiej:) Uważam, że bloki tutaj pomalowali naprawde fajnie, szczególnie numery: 1, 3 i 5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Marii Dąbrowskiej:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 21:41 A ja też mieszkam na Chomiczówce i poszukuję ludzi, z którymi mogłabym nawiązac znajomość. Mam 31 lat, 2 dzieci: 8 i 9 lat i jednego męża. Oboje mamy mało czasu na spotkania towarzyskie więc jeśliby ktos z was był w podobnej sytuacji to się ucieszę. Chodzi mi o to, żeby mieć się z kim spotkać, pójść na piwo itp. Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doriss Re: Marii Dąbrowskiej:) IP: *.chomiczowka.net.pl 12.10.03, 18:14 czesc.mam tez jednego meza i jednego synka,chetnie poznam nowa osobe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa do DORRIS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 19:49 Mój adres mailowy: forbidden@interia.pl Napisz to się jakoś skontaktujemy. Pozdrawiam, Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doriss Re: Marii Dąbrowskiej:) IP: *.chomiczowka.net.pl 12.10.03, 18:15 i mieszkam na chomiczowce i tez lubie piwo,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do DORRIS Re: Marii Dąbrowskiej:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 19:47 Mój adres mailowy: forbidden@interia.pl Napisz to się jakoś skontaktujemy. Pozdrawiam, Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Marii Dąbrowskiej:) IP: *.chomiczowka.net.pl 10.10.03, 15:12 13 najgorsza..bo najdawniej pomalowana! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: chomiczówka IP: *.chomiczowka.net.pl 19.11.03, 22:07 CZesc, ja tez mieszkam na Chomiczowce i wczale sie tego nie wstydze, jak ktos z moich znajomych powie ze tu "psy dupami szczekaja" albo "tutaj wrony maja petle i zawracaja". Nic nie robie sobie z ich uwag, poniewaz sadze, ze osiedle przy ul. Bogusławskiego jest super. Ladne, duzo zieleni i spokojnie. Pozdrawiam wszystkich tych ktorzy mieszkaja na Chomiczowce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz-pl Re: chomiczówka IP: 62.233.175.* 24.11.03, 13:39 Chomiczówka da się lubić. Sam mieszkam w nowym bloku przy ul.Aspekt (tuż za Leclerkiem). Wcześniej mieszkałem 800 metrów dlaej, ale to już był Wawrzyszew :) Generalnie osiedle jest OK. Trochę ładnych nowych domów, te stare też nie strasza już tak jak kiedyś (pomalowano je). Jest bezpiecznie, można śmiało postawić samochód pod blokiem bez obaw, że straci się szybę (co innego np. Grochów, w ciągu 2 lat straciłem tam 4 szyby). Tuż koło mnie brakuje tylko małych sklepików, wszystko w promieniu kilkuset metrów wessał Leclerc. Ale i tak nie narzekam :) Świetny jest tez dojazd do centrum, nie stoi się w korkach. Charakterystyczna jest architektura Chomiczówki - pomieszanie z poplątaniem. Są stare komunistyczne bloki (wiele na szczęście pomalowanych na kolorowo), są bloki nowe i całkiem ładne (niezbyt wysokie koło Aspekt, całkiem spore przy Bogusławskiego), jest dłuuuugi blok w stylu gdańskiego falowca (Conrada 10, bokiem do ulicy), jest zabudowa jednorodzinna i troche wielorodzinnych dziwolągów koło Bajana. Generalnie jest wszystko i wszystko to stoi tuz obok siebie, przenika się nawzajem. Ostatnio namiętnie fotografuję Chomiczówkę, gdyż pragnę stowryzc stronę internetową przedstawiającą różne widoki mojego osiedla. Mam zatem małą prośbę - jeśli ktoś wie, w którym bloku można wejść na dach (otwarte drzwi), to niech pisze, bo zdjęć z lotu ptaka bardzo mi brakuje. PS. Chomiczówka zawsze z LEGIĄ! :) Odpowiedz Link Zgłoś