michal999911 28.11.05, 23:49 czesc wszystkim, czy ktos z grubasza mogl by mi zreferowac przebieg ostatniego spotkania,niestety nie moglem w nim uczestniczyc,z gory dzieki,co zostalo postanowione?jakie kroki podjete?dzieki i pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mwm3 Kilka faktów 29.11.05, 15:42 Witam sąsiada! Na zebraniu byłem pierwszy raz, gdyż o wcześniejszych nie wiedziałem. Dobrze, że poszedłem bo teraz sytuacja jest dla mnie jasna. Niestety spółdzielnie to twory z poprzedniej epoki i nic nie wskazuje na szybką zmianę tej sytuacji. Przynajmniej do czasu zmianu prawa spółdzielczego. A więc do rzeczy, oto co zobaczyłem/usłyszałem na zebraniu: 1. Spóldzielnia aby wygrać przetarg na działkę na której stoją nasze bloki wzięła ją w użytkowanie wieczyste jako działkę UŻYTKOWĄ a nie MIESZKALNĄ. Stąd nasze opłaty za grunt wysokości 3% a nie 1%. Działki nie można zmienić na mieszkalną gdyż przeważają na niej powieszchnie użytkowe w tym nasz ogromny parking na którym nikt nie chce kupić miejsca (teraz rozumiem po co on tam powstaje). Dla gminy my tam nie mieszkamy. 2. Spółdzielnia nie informowała nas kupujących o tym fakcie - zostaliśmy wprowadzeni w błąd i to niestety najprawdopodobniej w świetle prawa. (O takim stanie rzeczy wiedziały niektóre osoby związane wcześniej z władzami spółdzielni - mogą więc na ten temat mieć inny niż mój subiektywny punkt widzenia) 3. Spółdzielnia ustalając nam rekordowo wysokie w skali Warszawy czynsze liczy się niezadowoleniem mieszkańców. To co może jej zagrozić to zgoda 2/3 mieszkańców na wydzielenie się ze spółdzielni. Aby temu przeciwdziałać próbuje się gasić wszelkie inicjatywy samorządowe mieszkańców już w zarodku. Ogłoszenia o zebraniach są zrywane przez ochronę - na polecenie prezesa (tłumaczy się że zrywane są anonimowe ogłoszenia). Na zebraniu nikt nie powiedział ani słowa o wydzielaniu ale warto wiedzieć, że prezes już się przed takimi działaniami zabezpiecza (zapewne doświadczony i inteligentny gracz). Wynikiem tego jest rekordowa wysokość czynszu a ofiarą my mieszkańcy. To tyle moich spostrzeżeń. Wnioski każdy wyciągnie sobie sam. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gibony Re: Kilka faktów 29.11.05, 16:00 skoro nie mieszkamy to jak mieszkamy ???? na waleta ?? gmina wydala pozwolenie a uzytkowanie wiec po co robic wode z mozgu ludziom ?? a jak ludzie sie melduja ??? w garazu ?? czlowieku przestan macic tylko zaproponuj cos konstruktywnego... wszyscy jedziemy na jednym wozku.. skoro spoldzielne to twory z innje epoki to po cholere kupowales od nej mieszkanie ?!!!!!! sprzedaj.. kupcow wielu.. czeka Odpowiedz Link Zgłoś
mwm3 Re: Kilka faktów 29.11.05, 16:19 Czytaj uwaznie Gibonie i nie denerwuj sie. Napisalem, ze nie mieszkamy dla gminy i dalej to podtrzymuje. Kazdy z nas moze sobie otworzyc McDonalda w mieszkaniu na tej dzialce jak ma ochote. I placimy za to slono... A zanim podejme decyzje o sprzedazy sprobuje jesli pozwolisz troche o swoje racje powalczyc. Jak sie nie uda to sie poddam i sprzedam. Odpowiedz Link Zgłoś
mwm3 Re: Kilka faktów 29.11.05, 20:24 Tobie akurat kielonku sie nie dziwie. Czekalem tylko kiedy "zainterweniujesz". Czasem mam wrazenie ze Ty z premedytacja i bardzo gorliwie dyskredytujesz wszystkie wypowiedzi mogace zaszkodzic spoldzielni. Nie wiem co wami kieruje, ale ja nie mam zamiaru bic rekordu Pragi w wysokosci czynszu za metr kwadratowy i napewno nie tylko ja. Tym bardziej, ze spoldzielnia prawie wszystkich nas oszukala nie informujac o tym ze mieszkania budowane sa na dzialce nie mieszkalnej lecz uzytkowej. Pozwol jeszcze raz ze ponowie pytanie z innego watku w ktorym dyskutowalismy wczesniej i na nie nie odpowidziales. Czy Ty przypadkiem nie jestes w jakikolwiek sposob powiazany z wladzami naszej spoldzielni? (czlonek rady nadzorczej). Moze przesadzam z ta podejzliwoscia ale kupujac mieszkanie nie bylem i teraz mam to co mam. Wole pytac sie o wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
gibony Re: Kilka faktów 29.11.05, 22:02 straszne glupoty z tym McDonaldem piszesz.. kiedykolwiek otwierales dzialnosc ??? co ma dupa do oka ??? sprobuj otworzyc tu barek heheh, smieszny jestes...jesli sadzisz z eCi sie uda... boze widzisz i nie grzmisz... to czywiste ze wprowadino nas w blad i co ? moze powiesmy wszystkich... a moze po portu wezmy sei za rozwiazywanie problemow... g Odpowiedz Link Zgłoś
gibony rekordy 29.11.05, 22:04 a te rekordy to niby jakie ?????? sprawdz ile sie placi na Majdanskiej na przyklad... Odpowiedz Link Zgłoś
mwm3 Re: rekordy 30.11.05, 01:36 Doskonale wiem ile sie placi na Majdanskiej bo tam wlasnie mieszkam. Pana Galazke prezesa spoldzielni z Majdanskiej tez dobrze znam. Ku mojemu zmartwieniu wpakowalem sie w to samo bagno. Nasz prezes stosuje identyczne metody jak moj znajomy z Majdanskiej. To prawda, ze na Majdanskiej placi sie bardzo duzo ale i tak MNIEJ (w przeliczeniu na metr) niz u nas. Mam wiele wydrukow czynszow z calej Warszawy. Wiem ile placi sie na Bemowie, ile na Ursynowie, ile na Mokotowie i ile na Zoliborzu. Mam porownanie oplat naliczanych przez spoldzielnie i wspolnoty mieszkaniowe. Narazie jestesmy w scislej warszawskiej czolowce. Nie chodzi mi tak jak napisales o "powieszenie" wszystkich - mozesz dokladnie przestudiowac moje wypowiedzi i nigdzie niczego takiego nie znajdziesz. Chce poprostu zdefiniowac problem i dowiedziec sie czy inni mieszkancy maja na ten temat podobne zdanie. Problemem jest wysokosc oplat czynszowych. Oplat z ktorych utrzymujemy ludzi ktorzy od poczatku wprowadzili nas w blad (z czym sie zgadzasz) i nic nie zapowiada, ze w przyszlosci ma sie cos poprawic. Moze wcale nie trzeba odrazu sie wydzielac. Jednak mozna pogrozic czyms takim. Mysle, ze dla prezesa nawet zwykla wiedza, ze mieszkancom nie podoba sie to jak zostali potraktowani i ze w razie czego potrafia sie sami sprawnie zorganizowac jest czynnikiem dzialajacym tylko i wylacznie na nasza korzysc. Nie chce rewolucji, chce uczciwego traktowania. Na razie tyle. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nor-x Re: rekordy 30.11.05, 11:36 Zgadzam sie z mwm3. Uwazam ze nie dokonca zostalismy potraktowani fair w sprawie wieczystego uzytkowania gruntu. Powinninsmy walczyc o swoje i probowac sprawe rozwiazac na nasza korzysc. A jesli ktos jest zadowolony z oplat jakie ponosi (najwyrazniej kielonek i gibon sa) to moze lepiej zeby sie cieszyl z tego w samotnosci. Nie chce tu narzekac na swoj los ale nie lubie placic za cos za co nie powiniennem. Odpowiedz Link Zgłoś
gibony Re: rekordy 30.11.05, 12:12 dlatego rozmawiajmy o konkretach dlaczego co ile kosztuje, MOWMY O FAKTACH, Porownujmy rzeczy porownywalne... na Mjadanskeij placi sie mniej datego min. ze uzytkwoanie wieczyste placa za 1% a nie za 3% jak my.. g Odpowiedz Link Zgłoś
765b Re: Kilka faktów 17.12.05, 13:41 Oczywiście jesteśmy "dojną krową " dla Zarządu. Z tytułu czynszu tj tylko eksploatacji i ochrony mają miesięcznie 50 tys.zł wpływów. Prosze policzyć eksploatacja stawka 1,74 za 1 m2 przez powierzchnie mieszkalną użytkową i sumę wpłat z tytułu eksploatacji za miejsca postojowe w garażach oraz piwnicach i dodac ca 16.000 miesięcznie za ochronę. Tylko dla tych kwot należy się jak najszybciej wydzielić. Tylko, żeby nam pan prezes nie przekazał całości z zaciągniętymi kredytami (podobno 3,5 mln zł) na garaż naziemny. Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 Re: Kilka faktów 19.12.05, 11:38 ja widze ze ty z radoscia skaczesz po wszystkich tematach i ciagle to samo piszesz... a nie odpowiadasz na proste i byc moze niewygodne dla Ciebie pytania.. po raz kolejny pytam: n jakiej podstawie piszesz ze ochrona kosztuje nas 16 000 zl ?? jak to wyliczyles ? jak policzyles te 50.000 zł wpływów ? i moje ulubione :) piszesz: " dam przykład Spóldzielni Budowlano-Mieszkaniowej "Pewność" w Alei 3- go Maja, gdzie stawka za 1m2 wynosi około 1 zł ( prawdopodobnie 50 gr za 1 m2)" to ile w koncu 1 zł ??? czy 50 gr ?? dla Ciebie widze to wszystko jedno... jesli obiecujesz ze za 1 zł za m2 wszystko bedzie jak w szwajcarskim zegsrku chodzic to ja sie na to pisze. Tylko zeby nie bylo potem, ze sie pomyliles. ja uz pisalem, ze mamy laczna powierzchnie ok. 8300 m2 x 1 zl = 8300 PLN. I pytanie: ile bedzie nas kosztowala ewentualna wspolnota ? kto bedzie nia zarzadzal ? jaki bedzei zakres obowiazkow ? czy bedzie ksiegowa ? czy bedzie prawnik ? Administrator,sprzetanie, i oswietlenie an zewnatrz... . acek Odpowiedz Link Zgłoś
765b Re: Kilka faktów 19.12.05, 14:55 Człowieku co Ty tam robisz w tej Radzie Nadzorczej jak nie potrafisz bronić interesów mieszkańców tylko bronisz Zarząd. Za płacone przymusowo spółdzielniom pieniadze co otrzymaliśmy do tej pory? Z naszych pieniedzy jak piszesz opłaca sie prawników - czy zainteresowali się sprawą opłat za użytkowanie wieczyste jakie płacimy jakbyśmy mieszkali w garażach. Co dotychczas zrobiono w tej sprawie. Czy zainteresowano sie płacami Zarządu? Poza tym odsyłam do ustawy o własności lokali. Funkcję Zarządu przejmuje Zarządca lub sami właściciele powołują Zarząd. Porad prawnych udzielają wyspecjalizowane firmy w zależnosci od tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 Re: Kilka faktów 19.12.05, 15:35 nie bronie Zarzadu tylko zdrowego rozsadku... Dla mnie interes mieszkancow = interes spoldzielni i na odwrót , przypomne ze spoldzielnia to nie tylko My i nasze osiedle, jestesmy mala spoldzielnia i dlatego koszty za Zarzad / administracje placimy w takiej a nie innee wysokosci, gdybysmy byli 2 x wieksi plcilibymsy 2 x mniej. SPrawa uzytkowania jest maglowana przez prawnika, problem polega na tym, ze placimy tak w mjaestacie prawa (takie jest prawo). I stad szukamy rozwiazania nieszablonowego, kotry umozliwi nam placenie stawki za uzytkowanie wieczyste w wysokosci 1% i rownolegle wykup mieszkan, jesli znasz rozwiazanie latwe to sie nim podziel moze niepotrzebnie szukamy ! Zainteresowano sie placami Zarzadu, malo w grudniu 2004 nie przdluzylismy umowy z v-ce Prezesem i od tego czasu mamy 1 Prezesa. Czy to oszczednosc czy nie ?? Nadal nie odpowiedziales na pytania, wiec po raz kolejny pytam: na jakiej podstawie piszesz ze ochrona kosztuje nas 16 000 zl ?? jak to wyliczyles ? jak policzyles te 50.000 zł wpływów ? i wciaz moja ulubiona kwestia :) piszesz: " dam przykład Spóldzielni Budowlano-Mieszkaniowej "Pewność" w Alei 3- go Maja, gdzie stawka za 1m2 wynosi około 1 zł ( prawdopodobnie 50 gr za 1 m2)" to ile w koncu 1 zł ??? czy 50 gr ?? dla Ciebie widze to wszystko jedno... jak ejst powierzchnia mieszkan, ile osob pracuje w zarzadzie/ administracji ??? POWTARZAM: jesli obiecujesz ze za 1 zł za m2 wszystko bedzie jak w szwajcarskim zegsrku chodzic to ja sie na to pisze. Tylko zeby nie bylo potem, ze sie pomyliles. ja uz pisalem, ze mamy laczna powierzchnie ok. 8300 m2 x 1 zl = 8300 PLN. I pytanie: Czy te pieniadze wystarcza na: administrowanie / zarzad,ksiegowa, sprzatanie, oswietlenie, prawnika. acek Odpowiedz Link Zgłoś