28.11.05, 23:49
czesc wszystkim, czy ktos z grubasza mogl by mi zreferowac przebieg ostatniego
spotkania,niestety nie moglem w nim uczestniczyc,z gory dzieki,co zostalo
postanowione?jakie kroki podjete?dzieki i pozdrawiam wszystkich
Obserwuj wątek
    • mwm3 Kilka faktów 29.11.05, 15:42
      Witam sąsiada!
      Na zebraniu byłem pierwszy raz, gdyż o wcześniejszych nie wiedziałem. Dobrze,
      że poszedłem bo teraz sytuacja jest dla mnie jasna. Niestety spółdzielnie to
      twory z poprzedniej epoki i nic nie wskazuje na szybką zmianę tej sytuacji.
      Przynajmniej do czasu zmianu prawa spółdzielczego.
      A więc do rzeczy, oto co zobaczyłem/usłyszałem na zebraniu:

1. Spóldzielnia aby wygrać przetarg na działkę na której stoją nasze bloki
      wzięła ją w użytkowanie wieczyste jako działkę UŻYTKOWĄ a nie MIESZKALNĄ. Stąd
      nasze opłaty za grunt wysokości 3% a nie 1%. Działki nie można zmienić na
      mieszkalną gdyż przeważają na niej powieszchnie użytkowe w tym nasz ogromny
      parking na którym nikt nie chce kupić miejsca (teraz rozumiem po co on tam
      powstaje). Dla gminy my tam nie mieszkamy.
      2. Spółdzielnia nie informowała nas kupujących o tym fakcie - zostaliśmy
      wprowadzeni w błąd i to niestety najprawdopodobniej w świetle prawa. (O takim
      stanie rzeczy wiedziały niektóre osoby związane wcześniej z władzami
      spółdzielni - mogą więc na ten temat mieć inny niż mój subiektywny punkt
      widzenia)
      3. Spółdzielnia ustalając nam rekordowo wysokie w skali Warszawy czynsze liczy
      się niezadowoleniem mieszkańców. To co może jej zagrozić to zgoda 2/3
      mieszkańców na wydzielenie się ze spółdzielni. Aby temu przeciwdziałać próbuje
      się gasić wszelkie inicjatywy samorządowe mieszkańców już w zarodku. Ogłoszenia
      o zebraniach są zrywane przez ochronę - na polecenie prezesa (tłumaczy się że
      zrywane są anonimowe ogłoszenia).
      Na zebraniu nikt nie powiedział ani słowa o wydzielaniu ale warto wiedzieć, że
      prezes już się przed takimi działaniami zabezpiecza (zapewne doświadczony i
      inteligentny gracz).
      Wynikiem tego jest rekordowa wysokość czynszu a ofiarą my mieszkańcy. To tyle
      moich spostrzeżeń. Wnioski każdy wyciągnie sobie sam.
      Pozdrawiam!
      • gibony Re: Kilka faktów 29.11.05, 16:00
        skoro nie mieszkamy to jak mieszkamy ???? na waleta ?? gmina wydala pozwolenie a
        uzytkowanie wiec po co robic wode z mozgu ludziom ?? a jak ludzie sie melduja
        ??? w garazu ?? czlowieku przestan macic tylko zaproponuj cos
        konstruktywnego... wszyscy jedziemy na jednym wozku.. skoro spoldzielne to twory
        z innje epoki to po cholere kupowales od nej mieszkanie ?!!!!!! sprzedaj..
        kupcow wielu.. czeka

• mwm3 Re: Kilka faktów 29.11.05, 16:19
          Czytaj uwaznie Gibonie i nie denerwuj sie. Napisalem, ze nie mieszkamy dla
          gminy i dalej to podtrzymuje. Kazdy z nas moze sobie otworzyc McDonalda w
          mieszkaniu na tej dzialce jak ma ochote. I placimy za to slono... A zanim
          podejme decyzje o sprzedazy sprobuje jesli pozwolisz troche o swoje racje
          powalczyc. Jak sie nie uda to sie poddam i sprzedam.
          • kielonek2301 Re: Kilka faktów 29.11.05, 19:37
            popieram gibona :-)
            • mwm3 Re: Kilka faktów 29.11.05, 20:24
              Tobie akurat kielonku sie nie dziwie. Czekalem tylko kiedy "zainterweniujesz".
              Czasem mam wrazenie ze Ty z premedytacja i bardzo gorliwie dyskredytujesz
              wszystkie wypowiedzi mogace zaszkodzic spoldzielni. Nie wiem co wami kieruje,
              ale ja nie mam zamiaru bic rekordu Pragi w wysokosci czynszu za metr kwadratowy
              i napewno nie tylko ja. Tym bardziej, ze spoldzielnia prawie wszystkich nas
              oszukala nie informujac o tym ze mieszkania budowane sa na dzialce nie
              mieszkalnej lecz uzytkowej.
              Pozwol jeszcze raz ze ponowie pytanie z innego watku w ktorym dyskutowalismy
              wczesniej i na nie nie odpowidziales. Czy Ty przypadkiem nie jestes w
              jakikolwiek sposob powiazany z wladzami naszej spoldzielni? (czlonek rady
              nadzorczej). Moze przesadzam z ta podejzliwoscia ale kupujac mieszkanie nie
              bylem i teraz mam to co mam. Wole pytac sie o wszystko.
              • gibony Re: Kilka faktów 29.11.05, 22:02
                straszne glupoty z tym McDonaldem piszesz.. kiedykolwiek otwierales dzialnosc ???
                co ma dupa do oka ??? sprobuj otworzyc tu barek heheh, smieszny jestes...jesli
                sadzisz z eCi sie uda... boze widzisz i nie grzmisz...

to czywiste ze wprowadino nas w blad i co ? moze powiesmy wszystkich... a moze
                po portu wezmy sei za rozwiazywanie problemow...

g
                • gibony rekordy 29.11.05, 22:04
                  a te rekordy to niby jakie ?????? sprawdz ile sie placi na Majdanskiej na
                  przyklad...
                  • mwm3 Re: rekordy 30.11.05, 01:36
                    Doskonale wiem ile sie placi na Majdanskiej bo tam wlasnie mieszkam. Pana
                    Galazke prezesa spoldzielni z Majdanskiej tez dobrze znam. Ku mojemu
                    zmartwieniu wpakowalem sie w to samo bagno. Nasz prezes stosuje identyczne
                    metody jak moj znajomy z Majdanskiej. To prawda, ze na Majdanskiej placi sie
                    bardzo duzo ale i tak MNIEJ (w przeliczeniu na metr) niz u nas. Mam wiele
                    wydrukow czynszow z calej Warszawy. Wiem ile placi sie na Bemowie, ile na
                    Ursynowie, ile na Mokotowie i ile na Zoliborzu. Mam porownanie oplat
                    naliczanych przez spoldzielnie i wspolnoty mieszkaniowe. Narazie jestesmy w
                    scislej warszawskiej czolowce.
                    Nie chodzi mi tak jak napisales o "powieszenie" wszystkich - mozesz dokladnie
                    przestudiowac moje wypowiedzi i nigdzie niczego takiego nie znajdziesz. Chce
                    poprostu zdefiniowac problem i dowiedziec sie czy inni mieszkancy maja na ten
                    temat podobne zdanie. Problemem jest wysokosc oplat czynszowych. Oplat z
                    ktorych utrzymujemy ludzi ktorzy od poczatku wprowadzili nas w blad (z czym sie
                    zgadzasz) i nic nie zapowiada, ze w przyszlosci ma sie cos poprawic. Moze wcale
                    nie trzeba odrazu sie wydzielac. Jednak mozna pogrozic czyms takim. Mysle, ze
                    dla prezesa nawet zwykla wiedza, ze mieszkancom nie podoba sie to jak zostali
                    potraktowani i ze w razie czego potrafia sie sami sprawnie zorganizowac jest
                    czynnikiem dzialajacym tylko i wylacznie na nasza korzysc. Nie chce rewolucji,
                    chce uczciwego traktowania.
                    Na razie tyle.
                    Pozdrawiam.
                    • nor-x Re: rekordy 30.11.05, 11:36
                      Zgadzam sie z mwm3. Uwazam ze nie dokonca zostalismy potraktowani fair w sprawie
                      wieczystego uzytkowania gruntu. Powinninsmy walczyc o swoje i probowac sprawe
                      rozwiazac na nasza korzysc. A jesli ktos jest zadowolony z oplat jakie ponosi
                      (najwyrazniej kielonek i gibon sa) to moze lepiej zeby sie cieszyl z tego w
                      samotnosci. Nie chce tu narzekac na swoj los ale nie lubie placic za cos za co
                      nie powiniennem.
                    • gibony Re: rekordy 30.11.05, 12:12
                      dlatego rozmawiajmy o konkretach dlaczego co ile kosztuje,

MOWMY O FAKTACH, Porownujmy rzeczy porownywalne...
                      na Mjadanskeij placi sie mniej datego min. ze uzytkwoanie wieczyste placa za 1%
                      a nie za 3% jak my..

g
      • 765b Re: Kilka faktów 17.12.05, 13:41
        Oczywiście jesteśmy "dojną krową " dla Zarządu. Z tytułu czynszu tj tylko
        eksploatacji i ochrony mają miesięcznie 50 tys.zł wpływów. Prosze policzyć
        eksploatacja stawka 1,74 za 1 m2 przez powierzchnie mieszkalną użytkową i sumę
        wpłat z tytułu eksploatacji za miejsca postojowe w garażach oraz piwnicach i
        dodac ca 16.000 miesięcznie za ochronę.
        Tylko dla tych kwot należy się jak najszybciej wydzielić.
        Tylko, żeby nam pan prezes nie przekazał całości z zaciągniętymi kredytami
        (podobno 3,5 mln zł) na garaż naziemny.
        • acek2004 Re: Kilka faktów 19.12.05, 11:38

ja widze ze ty z radoscia skaczesz po wszystkich tematach i ciagle to samo
          piszesz... a nie odpowiadasz na proste i byc moze niewygodne dla Ciebie pytania..

po raz kolejny pytam:
          n jakiej podstawie piszesz ze ochrona kosztuje nas 16 000 zl ?? jak to wyliczyles ?
          jak policzyles te 50.000 zł wpływów ?

i moje ulubione :)
          piszesz: " dam przykład Spóldzielni Budowlano-Mieszkaniowej
          "Pewność" w Alei 3- go Maja, gdzie stawka za 1m2 wynosi około 1 zł (
          prawdopodobnie 50 gr za 1 m2)" to ile w koncu 1 zł ??? czy 50 gr ?? dla Ciebie
          widze to wszystko jedno...

jesli obiecujesz ze za 1 zł za m2 wszystko bedzie jak w szwajcarskim zegsrku
          chodzic to ja sie na to pisze. Tylko zeby nie bylo potem, ze sie pomyliles. ja
          uz pisalem, ze mamy laczna powierzchnie ok. 8300 m2 x 1 zl = 8300 PLN. I pytanie:
          ile bedzie nas kosztowala ewentualna wspolnota ?
          kto bedzie nia zarzadzal ? jaki bedzei zakres obowiazkow ?
          czy bedzie ksiegowa ? czy bedzie prawnik ? Administrator,sprzetanie, i
          oswietlenie an zewnatrz... .

acek
          • 765b Re: Kilka faktów 19.12.05, 14:55
            Człowieku co Ty tam robisz w tej Radzie Nadzorczej jak nie potrafisz bronić
            interesów mieszkańców tylko bronisz Zarząd.
            Za płacone przymusowo spółdzielniom pieniadze co otrzymaliśmy do tej pory?
            Z naszych pieniedzy jak piszesz opłaca sie prawników - czy zainteresowali się
            sprawą opłat za użytkowanie wieczyste jakie płacimy jakbyśmy mieszkali w
            garażach. Co dotychczas zrobiono w tej sprawie.
            Czy zainteresowano sie płacami Zarządu?
            Poza tym odsyłam do ustawy o własności lokali.
            Funkcję Zarządu przejmuje Zarządca lub sami właściciele powołują Zarząd. Porad
            prawnych udzielają wyspecjalizowane firmy w zależnosci od tematu.
            • acek2004 Re: Kilka faktów 19.12.05, 15:35
              nie bronie Zarzadu tylko zdrowego rozsadku...

Dla mnie interes mieszkancow = interes spoldzielni i na odwrót , przypomne ze
              spoldzielnia to nie tylko My i nasze osiedle, jestesmy mala spoldzielnia i
              dlatego koszty za Zarzad / administracje placimy w takiej a nie innee wysokosci,
              gdybysmy byli 2 x wieksi plcilibymsy 2 x mniej.

SPrawa uzytkowania jest maglowana przez prawnika, problem polega na tym, ze
              placimy tak w mjaestacie prawa (takie jest prawo). I stad szukamy rozwiazania
              nieszablonowego, kotry umozliwi nam placenie stawki za uzytkowanie wieczyste w
              wysokosci 1% i rownolegle wykup mieszkan, jesli znasz rozwiazanie latwe to sie
              nim podziel moze niepotrzebnie szukamy !

Zainteresowano sie placami Zarzadu, malo w grudniu 2004 nie przdluzylismy umowy
              z v-ce Prezesem i od tego czasu mamy 1 Prezesa. Czy to oszczednosc czy nie ??

Nadal nie odpowiedziales na pytania, wiec po raz kolejny pytam:
              na jakiej podstawie piszesz ze ochrona kosztuje nas 16 000 zl ?? jak to
              wyliczyles ? jak policzyles te 50.000 zł wpływów ? i wciaz moja ulubiona kwestia
              :) piszesz: " dam przykład Spóldzielni Budowlano-Mieszkaniowej
              "Pewność" w Alei 3- go Maja, gdzie stawka za 1m2 wynosi około 1 zł (
              prawdopodobnie 50 gr za 1 m2)" to ile w koncu 1 zł ??? czy 50 gr ?? dla Ciebie
              widze to wszystko jedno... jak ejst powierzchnia mieszkan, ile osob pracuje w
              zarzadzie/ administracji ???

POWTARZAM: jesli obiecujesz ze za 1 zł za m2 wszystko bedzie jak w szwajcarskim
              zegsrku chodzic to ja sie na to pisze. Tylko zeby nie bylo potem, ze sie
              pomyliles. ja uz pisalem, ze mamy laczna powierzchnie ok. 8300 m2 x 1 zl = 8300
              PLN. I pytanie: Czy te pieniadze wystarcza na: administrowanie /
              zarzad,ksiegowa, sprzatanie, oswietlenie, prawnika.

acek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka