Dodaj do ulubionych

RANKING DZIELNIC

IP: *.chello.pl 25.11.04, 08:59
Napisz najlepiej w punktach pokolei, ktore z warszawskich dzielnic wydaja Wam
sie najbardziej atrakcyjne, najbezpieczniejsze, najciekawsze, a ktore
najmniej.

np.

1.Praga pn.
2.Wilanow
3.Srodmiescie
4.Ochota
itd.

mozesz argumentowac swoj wybor!

Obserwuj wątek
    • Gość: pawelm Re: RANKING DZIELNIC IP: 5.6.1D* / *.statoil.com 25.11.04, 10:22
      i osiedli...jak np Wilanowa ;-D
      Jestem za ;-D
    • palker Re: RANKING DZIELNIC 25.11.04, 14:24
      w ŻW napisali dzisiaj:
      Najłatwiej dostać na placu Defilad

Bandyci nie boją się policji i grasują w samym centrum miasta

Najwięcej pobić jest na pl. Defilad. Przekonał się o tym Krzysztof, którego
      bandyci pobili i ukradli mu telefon. Dotarliśmy do raportu o najbardziej
      niebezpiecznych miejscach w stolicy.

Byłem na spotkaniu w centrum. We wtorek około godz. 21 przechodziłem przez pl.
      Defilad w kierunku Dw. Centralnego, rozmawiałem przez telefon komórkowy ze
      swoją znajomą. Nagle niczym spod ziemi wyrosło dwóch rosłych podpitych
      mężczyzn. Jeden z nich podszedł do mnie i zapytał, czy mam papierosy. Kiedy
      dowiedział się, że nie palę zażądał telefonu komórkowego - wspomina Krzysztof,
      mieszkaniec Mokotowa.

Pięścią w twarz

- Zaczął mnie szarpać razem ze swoim kompanem i straszył nożem. Próbowałem ich
      odepchnąć. Wtedy jeden z nich uderzył mnie pięścią w twarz. Kiedy byłem
      oszołomiony bandyci sięgnęli do kieszeni płaszcza i wyjęli telefon. To dobrze,
      że nie zrabowali mi drugiej komórki i portfela z dokumentami. Po chwili nie
      było już po nich śladu - dodaje zdenerwowany Krzysztof.

Takich zdarzeń w całej Warszawie jest przynajmniej kilkanaście dziennie. W
      porównaniu z rokiem ubiegłym spadła liczba rozbojów jednak liczba bójek, pobić
      i kradzieży, czyli najbardziej uciążliwych dla mieszkańców przestępstw,
      pozostaje niemal taka sama. Zapewne dlatego warszawiacy wciąż nie czują się
      bezpiecznie. Policja twierdzi, że robi, co może, aby to zmienić. W komendzie
      stołecznej opracowano mapę miejsc, gdzie najczęściej dochodzi do przestępstw.
      Według raportu, do którego dotarliśmy, najbardziej zagrożone przestępczością
      dzielnice to: Śródmieście, Mokotów oraz Praga Północ i Południe.

Ma być lepiej

"Dzięki tej mapie będziemy mogli wysyłać funkcjonariuszy w miejsca, gdzie są
      naprawdę potrzebni, np. tam gdzie jest najwięcej kradzieży czy bójek - mówi nam
      nadk. Mariusz Sokołowski, rzecznik komendy stołecznej. Także władze stolicy
      twierdzą, że wiedzą, jak poprawić bezpieczeństwo. - Do tej pory patrole
      wysyłaliśmy w wiele zagrożonych przestępczością miejsc w całej Warszawie. Teraz
      skupimy się na kilku najbardziej niebezpiecznych ulicach. Przez naloty policji
      i straży miejskiej zlikwidujemy element przestępczy - mówi Lucjan Bełza,
      naczelnik miejskiego biura bezpieczeństwa.

Warszawiacy są bardziej sceptyczni. - Wciąż słyszę, że jest bezpieczniej, ale
      ja tego nie widzę. Co prawda na ulicach jest więcej mundurowych, ale wieczorem
      boję się wyjść z domu - mówi Anna, mieszkanka Pragi.

Data: 2004-11-25

Sebastian Sulowski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka