Dodaj do ulubionych

Mieszkańcy Białołęki protestują przeciw spalarni

IP: *.acn.waw.pl 29.04.05, 02:07
A ja prostestuję przeciwko mieszkańcom oproterstowującym każdą inwestycję.
Czajkę trzeba rozbudować i to jak najszybciej, a na pewno pareset domków to
mniejszy problem niż pareset bloków. Rozumiem, że każdy chce mieć wokoło
siebie ciszę spokój, samą naturę i niewiadomo co jeszcze, ale czasami są
wartości wyższe i trzeba się do tego dostosować. A szczególnie w takiej
sprawie jak oczyszczal;nie ścieków. Ciekawe, czy jeżeli przez tych mieszkańców
do 2010 roku Wawa nie będzie oczyszczała 100% swoich ścieków czy to oni wezmą
na siebie ciężar milionowych kar nałożonych przez UE. Nie sądzę, a obciążenie
dla budżetu miasta, czyli dla NASZYCH WSPÓLNYCH pieniędzy będzie olbrzymie.
Gratuluję egoizmu.
Obserwuj wątek
    • Gość: bib Re: Mieszkańcy Białołęki protestują przeciw spala IP: *.cbr.tp.pl 29.04.05, 07:49
      popieram
      jak tak bardzo kochają czyste powietrze i nature to niech się wyprowadzą w
      Bieszczady.
      • Gość: Koko Re: Mieszkańcy Białołęki protestują przeciw spala IP: 62.102.33.* 29.04.05, 09:56
        Ciekawe jak byście śpiewali, gdyby to pod waszymi blokami budowali takie
        paskudztwo....
        • tarantula01 Re: Mieszkańcy Białołęki protestują przeciw spala 29.04.05, 11:14
          No więc to paskudztwo powstanie niedaleko mojego miejsca zamieszkania. I nie
          jestem przeciw. Mam parę obaw co do funkcjonowania owej spalarni, ale z tego
          względu, że w Polsce jeszcze takiej inwestycji nie było i nie można zobaczyć
          jak to jest wykonane po polsku.
    • Gość: mieszkaniec Re: Mieszkańcy Białołęki protestują przeciw spala IP: *.polfawar.com.pl 29.04.05, 07:53
      Jestem przeciwny rozbudowy Czajki !!!
      Mieszkam na Nowodworach ale i tak przy sprzyjajacym wietrze zalatuje niezly
      smrodek.
      • Gość: trollbk Re: Mieszkańcy Białołęki protestują przeciw spala IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 29.04.05, 08:26
        Niezły smrodek to zalatuje z Polfy, taki piwniczno-pleśniowy i pewnie to Ci
        przeszkadza...
        • Gość: Miki Re: Mieszkańcy Białołęki protestują przeciw spala IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 29.04.05, 22:34
          Ten zapaszek plesniowy z POLFY to podobno z produkcji słodkiej powłoczki na tabletkach. Az wierzyć się nie chce ale jakiś fachman mi to powiedział.
      • Gość: nowek Re: Mieszkańcy Białołęki protestują przeciw spala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 08:29
        He he a może ten smrodek to z miejsca Twojej pracy czyli z Polfy ???
      • marc.fugnac Re: Mieszkańcy Białołęki protestują przeciw spala 29.04.05, 10:16
        Smrodek na Nowodworach jest z przepompowni Nowodwory przy rogu Mehoffera i
        Strumykowej. Czajka w takiej postaci jak jest też śmierdzi, jak ją rozbudują i
        unowocześnią, powinno być lepiej. A jest tam sporo miejsca na to.
    • Gość: PW Było sprawdzić plany zagospodarowania przed... IP: 195.245.217.* 29.04.05, 09:15
      ..przeprowadzką, zamiast protestować po.
      Kupują głuptaki mieszkania, budują domy bo tanio, a potem protestują przeciw
      dawno planowanym inwestycjom. Ano było tanio, bo własnie oczyszczalnia,
      spalarnia...
      • Gość: b Re: Było sprawdzić plany zagospodarowania przed.. IP: 195.85.249.* 29.04.05, 09:21
        A ty sprawdziłes, ze jesteś taki mądry???

Inwestycja nie była planowana, wypłynęła bo to ursynowiaki protestowały przeci
        oczyszczalni Południe. A ze tam mieszka trochę prominentów to umieli sobie to
        załatwić i zwalic na Białołekę.
        • tarantula01 ??? 29.04.05, 11:12
          Gość portalu: b napisał(a):

> A ty sprawdziłes, ze jesteś taki mądry???
          >
          > Inwestycja nie była planowana, wypłynęła bo to ursynowiaki protestowały
          > przeciw oczyszczalni Południe. A ze tam mieszka trochę prominentów to umieli
          > sobie to załatwić i zwalic na Białołekę.

Od momentu powstania Czajki było wiadomo, że oczyszczalnia będzie kiedyś
          rozbudowana do planowanej przepustowości (600 tys. m3/d). Nie planowano być
          może spalarni, ale uzasadnienie jej budowy do mnie trafia:
          www.is.pw.edu.pl/~akk/ks2/informacja_techniczna6.htm
          Wolę jednak ją mieć zamiast droższej kompostowni, która w dodatku może być
          mniej stabilna biologicznie.
          • Gość: b Re: ??? IP: 195.85.249.* 29.04.05, 12:33
            Mowiłem wyłacznie o spalarni.
            Nie mam nic przeciwko planowanej robudowie czajki, ale tylko do tego do czego
            była zaplanowana i do mnie nie przemawiają argumenty MPWIK i mam do tego prawo
            tak samo jak Ty do swoich przekonań. I ja je szanuję i proszę o poszanowanie
            moich i innych przeciwników spalarni.
            b
        • Gość: Lupus71 była planowana debilu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 14:34
          i każdy inteligentny człowiek wprowadzając się na Białołękęto sprawdził. Ja
          sprawdziłem, a ty debilu nie. Więc teraz miej żal do siebie. Mnie ta rozbudowa
          nie przeszkadza
          • Gość: b Re: była planowana debilu! IP: 195.85.249.* 29.04.05, 17:01
            no to błysnąłeś kulturką i inteligencją.....no, no tobie juz nic
            niezaszkodzi....
    • syzmon1 bleah 29.04.05, 11:29
      Po 1 to spalarnia jest najlepszym wyjściem, bo jedyne czego technologia nie jest
      w stanie się pozbyć są metale ciężkie. W innych przypadkach moze być gorzej sród
      bród itp...
      Po 2 mieszkając na tarchominie jakies 200 m od przepompowini nigdy nie czułem
      smrodu... Chyba ze od polfy.
      po 3 dostępne technologie pozwalają ograniczyć zanieczyszczenia do minimum.
      po 4 dlaczego nie mozna stosowac pozostalosci jako nawoz ? otóż dlateo ze
      niektore warszawskie przedsiębiorstwa wylewają do ścieków związki poprodukcyjne
      bogate w Metale ciężkie co znowu zamyka drogę... moze by cos zrobic z tymi
      przedsiębiorcami , a nie dość ze nie bylo by potrzeby spalarni, to jescze
      moglibyśmy sprzedawać naturalny nawóz (sprzedawać, za przeproszeniem gó.. :D)
      po 5 odpady z takiego komina nie spadają od razu... dopiero po 2,3 km - efekt
      parasola - spadną na jedne z najbardziej zagęszczonyh i szybkorozwijających się
      osiedli... nie wspominając o wiśle, a z drugiej strony tzw. Zielonej Białołęki
      po 6 Oczywiście musimy wreszcie zaprzestać spuszczać ścieków do wisły...
      Ta spalarnia i tak powstanie... tylko czy musi to być akurat na terenie Czajek?
      przenieście ją do Marek albo SPALAJCIE W EC ŻERAŃ!!!!!!!!
      • treyy Re: bleah 29.04.05, 12:43
        Czy wy nie rozumiecie,ze w tym p o j e b a n y m panstwie wszystkie decyzje to
        przekrety??? Pomysl na rozbudowe czajki pojawil sie niedawno,wiec wczesniejsze
        sprawdzenie w miejscowym planie nic nie daloby.Mam pytanie do wielkich
        entuzjastow rozbudowy.Kto wyplaci mieszkancom odszkodowanie??Przeciez logiczne
        jest,ze ceny niruchomosci spadna bardzo bo wiekszosc ludzi w przeciwienstwie do
        was nie chce mieszkac przy spalarni!!!!Skoro jestescie tacy madrzy, to zgloscie
        do urzedu miasta,ze chcecie miec spalarnie pod swoim blokiem/domkiem i wszyscy
        beda wtedy szczesliwi.
        • Gość: zderek Re: bleah IP: *.acn.waw.pl 29.04.05, 12:57
          ale ja tam niedługo będę mieszkał i rozbudowa jest w planach od momentu podjęcia
          decyzji o budowie oczyszczalni. Może masz jakies pomysły, gdzie tą inwestycję
          zbudować i jak to zrobić do 2010, bo ja jakoś nie mam. Białołęka jest najlepszym
          i najmniej dokuczliwym dla mieszkańców Wawy rozwiązaniem
    • Gość: FqLeff Re: Mieszkańcy Białołęki protestują przeciw spala IP: *.ssmb.com 29.04.05, 12:43
      ...no to przyjedz moze w okolice Mehoffera wieczorem i zaciagnij sie powietrzem
      porzadnie...zobaczymy, czy nadal bedziesz tak optymistycznie nastawiony do tej
      inwestycji...dodatkowo planowana emisja zanieczyszczen to okolo tony dwetlenku
      wegla i kilkadziesiat kilo dwutlenku siarki dziennie (a jak na chemii w szkole
      podstawowej uwazales to powinienes wiedziec ze w polaczeniu z woda powoduja
      powstanie kwasu siarkowego i ortofosforowego)...dodatkowo problem Czajki nie
      dotyczy tylko kilku domkow, ale rowniez sporej ilosci osiedli na nowym
      tarchominie...wiec jesli chodzi o przejawy egoizmu, to tobie nalezy
      pogratulowac...osiolku!
      • Gość: FqLeff Re: Mieszkańcy Białołęki protestują przeciw spala IP: *.ssmb.com 29.04.05, 12:48
        ...male przeklamanie...mialo byc dwutlenku fosforu, nie wegla...
        • tarantula01 Re: Mieszkańcy Białołęki protestują przeciw spala 29.04.05, 15:15
          www.is.pw.edu.pl/~akk/ks2/informacja_techniczna6.htm
          Na dole strony.
          Jeżeli spalarnia w Dordrecht przerabia dziennie 246 t osadów, to Czajka będzie
          przerabiać ok. 55% tego (140 t osadów). Zatem wszystkie wskażniki w kolumnie nr
          2 należy przemnożyć przez 55%. Będą niemal o połowę niższe.
          I np. dla SO2 będzie to wartość: 0,55 - 0,77 mg/m3 spalin. Zatem, aby było to
          kilkadziesiąt kilo dwutlenku siarki dziennie (powiedzmy 40 kilo), to trzeba by
          było uwolnić ok. 60606060,60(60) m3 spalin (40000g/0,66mg). I dalej zapomniałem
          rachunki z chemii, bo bym Ci wyliczył ile trzeba by było spalić ton osadu, aby
          uzyskać taką ilość spalin. Ale przy tych wartościach oznaczałoby to, że
          spalenie 1g osadu daje 0,43 m3 spalin (60606060,60/140 000 000g osadu). Przy
          takim zapotrzebowaniu na powietrze, okazałoby się że w ciągu 10 dni zabrakłoby
          tlenu nad Warszawą.
          • tarantula01 Re: Mieszkańcy Białołęki protestują przeciw spala 29.04.05, 15:26
            tarantula01 napisał:
            Dla wyobrażenia sobie objętości 60606060,60(60) m3 spalin dodam, że jest to
            bryła o podstawie 60 km2 (czyli 7,8 km x 7,8 km) i wysokości 1 m.
      • Gość: wojtas Re: Mieszkańcy Białołęki protestują przeciw spala IP: *.chello.pl 03.05.05, 07:00
        Pomóżmy Wiśle być czystą 2 marca 2005, 14:04

Projekt modernizacji systemu gospodarowania ściekami w Warszawie - streszczenie opisu technicznego i raportu oddziaływania na środowisko.

Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji
        w m.st. Warszawie S.A.

Warszawa, styczeń 2005 r.

Warszawa jest obecnie jedną z niewielu tak dużych aglomeracji miejskich w Euro-pie, z której ścieki komunalne trafiają do odbiornika bez jakiegokolwiek oczyszcza-nia. Z całego systemu kanalizacyjnego lewobrzeżnej Warszawy, obsługującego ponad milion mieszkańców, do Wisły odprowadzane jest rocznie około 100 milionów m³ nieoczyszczonych ścieków. W konsekwencji wpływa to bardzo niekorzystnie na czystość Wisły, a pośrednio także na wody Morza Bałtyckiego.

Miasto Warszawa wraz z Miejskim Przedsiębiorstwem Wodociagów i Kanalizacji podjęły inicjatywę zmierzająca do kompleksowego rozwiązania problemu poprzez modernizację istniejącego systemu gospodarki ściekami powstającymi na terenie Warszawy. Najważniejsze etapy wielofazowego programu inwestycyjnego obejmu-ją:
        budowę Oczyszczalni Ścieków "Południe", która będzie obsługiwać południo-wą część lewobrzeżnej Warszawy, rozbudowę i modernizację Oczyszczalni Ścieków "Czajka" obsługującej do-tychczas prawobrzeżną stronę stolicy tak, by mogła przyjąć ścieki z central-nej i północnej części lewobrzeżnej Warszawy,
        budowę systemu przesyłu ścieków z lewobrzeżnej części Miasta do Oczysz-czalni Ścieków "Czajka".

Realizacja inwestycji umożliwi uporządkowanie gospodarki ściekowej w Warszawie. Dzięki oczyszczaniu wszystkich powstających w Mieście ścieków nastąpi zdecydo-wane ograniczenie ich negatywnego wpływu na środowisko, a co za tym idzie spełnienie wymogów prawnych w zakresie jakości ścieków.

Wykonanie inwestycji planowane jest na lata 2006 - 2010. Szacowany koszt wynosi mniej więcej 250 milionów euro. Warszawa spodziewa się uzyskać wsparcie finansowe na realizację tej inwestycji z Funduszu Spójności Unii Europejskiej na poziomie co najmniej 60%.

Budowa kolektorów przesyłowych Docelowe rozwiązanie gospodarki ściekami w Warszawie przewiduje, że Oczysz-czalnia Ścieków "Czajka" będzie obsługiwała nie tylko prawobrzeżne dzielnice stolicy, ale również jej centralną i północną część położoną po lewej stronie Wisły. Alternatywne rozwiązania przewidujące budowę Oczyszczalni Ścieków "Północ" (na terenie Łomianek lub na terenie Huty Lucchini Warszawa), która miałaby obsługiwać lewobrzeżną część kanalizacji, zostały odrzucone ze względu na większą ingerencję w środowisko oraz mniejsze uzasadnienie ekonomicznie.

Projektowana sieć przesyłowa przewiduje po lewej stronie Wisły ułożenie kolektora od końcówki istniejącego kolektora Burakowskiego w ul. Marymonckiej, dalej w kierunku płn.-zach. pod Wisłostradą i przecinając skarpę - w kierunku Wisły, syfonem pod Wisłą i dalej do ul. Obrazkowej. Na prawym brzegu Wisły przesył ścieków ul. Modlinską do oczyszczalni "Czajka".

Kolektor układany będzie z rur z żywic poliestrowych wzmocnionych włóknem szklanym o odpowiedniej sztywności. Budowany będzie dwiema metodami, w zależności od przewidywanej głębokości ułożenia rur, w wykopie otwartym lub metodą microtunnelingu (wzdłuż ul. Modlinskiej i przy przejściu pod Wisła). Metoda ta polega na wykorzystaniu zaawansowanych samobieżnych maszyn wiertniczych drążacych tunele pod ziemią, w które następnie wprowadza się kolektory. Microtunneling pozwala na unikniecie wykopów na powierzchni terenu.

Realizacja inwestycji wymagać będzie wybudowania nastepujących obiektów: komory połączeniowej na końcówce kolektora Burakowskiego, budynku krat z przelewem burzowym, hermetycznych komór (startowej i wyjściowej syfonu), komór zasuw, kolektorów o łącznej długości 8116 m oraz pompowni ścieków na terenie oczyszczalni.

Modernizacja Oczyszczalni Ścieków "Czajka"
        Rozbudowa i modernizacja Oczyszczalni Ścieków "Czajka", obok budowy oczysz-czalni "Południe", umożliwi rozwiązanie problemu nieuregulowanej gospodarki ściekowej na terenie Warszawy. Zwiększona zostanie obecna przepustowość obiektu z 180.000 m³/d do 435.000 m³/d. Zastosowane procesy technologiczne pozwolą dodatkowo na poprawę efektu oczyszczania. Dotyczy to zwłaszcza redukcji tzw. związków biogennych (azot i fosfor), odpowiedzialnych za pojawiające się latem zakwity wód powierzchniowych (w tym również w Morzu Bałtyckim).

Proces oczyszczania ścieków we współczesnej oczyszczalni jest wielostopniowy i obejmuje w szczególności oczyszczanie mechaniczne oraz rozbudowane oczyszczanie biologiczne. Powstające w wyniku oczyszczania osady ściekowe powinny zostać unieszkodliwione termicznie, co wymaga jednak ich odpowiedniego przygotowania. W analizowanym przypadku przewiduje się dwa zasadnicze warianty unieszkodliwienia osadów: spalenie osadów poddanych uprzednio procesom higienizacji termicznej i fermentacji (skutkujących usunięciem mikroorganizmów chorobotwórczych) oraz mechanicznemu odwodnieniu. Zaletą tego wariantu jest możliwość przyrodniczego wykorzystania osadów (w następstwie higienizacji) oraz powstawanie tzw. biogazu (w wyniku fermentacji). Taki gaz jest wysokoenergetyczny i może być wykorzystywany w procesach technologicznych prowadzonych na terenie obiektu.

Osady przed spaleniem zostaną poddane wstępnemu podsuszaniu. Umożliwi to prowadzenie procesu spalania bez konieczności dostarczania dodatkowej energii. Ciepło niezbędne do suszenia będzie dostarczane z instalacji spalania. Podsuszony osad z Oczyszczalni Ścieków "Czajka" będzie mieszany z suchym osadem z oczyszczalni "Południe" (85-90% suchej masy), a następnie kierowany do komory spalania.

Osady przekształcone zostaną do postaci popiołów lotnych, które będą poddawane procesowi scalania. Zapewni to trwałe związanie niebezpiecznych dla środowiska substancji w formę uniemożliwiająca ich przedostanie się do środowiska. Scalone popioły, ze względu na swoje właściwości fizyczne i dużą wytrzymałość, znajdują zastosowanie w budownictwie, np. drogowym. Spaliny powstałe w wyniku właściwego procesu spalania będą oczyszczone w stopniu zapewniającym spełnienie norm emisyjnych.

Technologie zagospodarowania warszawskich osadów ściekowych
        Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. o odpadach definiuje osady ściekowe i precyzuje możliwe kierunki ich wykorzystania: w rolnictwie, kompostowania, przekształcania termicznego, składowania.

W rolnictwie osady w szczególności nie mogą mieć cech odpadu niebezpiecz-nego. Dopuszczalna zawartość poszczególnych związków chemicznych w osadach do wykorzystania rolniczego jest ścisle okreslona (podobnie jak konieczność ich stabilizacji, obróbki biologicznej, chemicznej i termicznej), co zapewnia wyelimi-nowanie zagrożenia dla zdrowia ludzi.

Kompostowanie - proces ten może odbywaś się jedynie w wyznaczonych miejscach oraz w instalacjach i urządzeniach spełniających określone wymogi. Powstały kompost, aby mógł zostac wykorzystany do nawożenia lub rekultywacji gleb, wymaga sprawdzenia zawartości określonych substancji, a także przeprowadzenia kontroli pod kątem braku szkodliwego oddziaływania na środowisko, w tym na zdrowie ludzi.

Przekształceniu termicznemu osady ściekowe mogą być poddane w spalarniach odpadów zapewniających ograniczenie do minimum zarówno ilość, jak i szkodliwość emitowanych substancji oraz monitorowanie emisji podczas procesu spalania.

Nielegalne zrzuty z drobnych zakładów przemysłowych i rzemieślniczych do warszawskiej sieci ściekowej powodują, że ścieki zawierają znaczne ilości metali ciężkich. Po procesie oczyszczania pozostaja one w osadach ściekowych. To wyklucza możliwość ich wykorzystania dla celów rolniczych. Wynika to z możliwości wymywania metali ciężkich do gleb, a co za tym idzie ich szkodliwe oddziaływanie na środowisko. Z tych samych powodów nie jest możliwe produkowanie kompostu z osadów pochodzących z Oczyszczalni Ścieków "Czajka".

W większości dużych aglomeracji osady ściekowe nie nadają się do wykorzystania rolniczego. Z
    • Gość: Marino Re: Pani Bożena Kempa Ehrenhalt nie wie co mowi IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 29.04.05, 14:15
      Jej pojecie na temat sprawy jest zadne. Zapewne niedlugo nam powie, ze kury nie
      zniosa jajek, a krowy nie dadza mleka.
      Jako mieszkaniec tamtych rejonow i znawca problemu wiem, ze bedzie to spalarnia
      czysta i ekologiczna.
      Ale moze "kumitet" zmieni zdanie jak ktos go zasponsoruje?
      • Gość: M.A. CO ZA ZNAWCA PROBLEMU IP: *.ippt.gov.pl 04.05.05, 11:34
        Marino, skąd ta pewność? Jak dotąd nikt nie zrealizoawał tego co obiecywał, ani
        Prezydent, ani prezydent Kaczyński (chociażby likwidacja "burdeli" w
        tym "najbardziej katolickim kraju" itd) ani burmistrz Smoczynski, a tym
        bardziej Jakieś Wodociągi i Kanalizacja (proszę spojrzeć jak wygląda ul.
        Modlińska po ich inwestycjach, jak wyglądają ul na Białołęce Dworskiej tez po
        wodno-kanalizacyjnych robotach tych GOSPODARNYCH I SOLIDNYCH PANÓW.
        M. A.
    • Gość: lupus71 a ja jestem za robudową oczyszczalni!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 14:31
      Jestem mieszkańcem Białołęki i nie chcę, żeby samochody z gównami jeździły tam
      i z powrotem. Czajka ma być rozbudowana i koniec!
      Dzięki temu w gminie będzie normalana kanalizacja jak w mieście, a nie szambo
      przy każdym domu!!
      Protestują tylko debile!!
    • Gość: lupus71 Popieram Cię pkin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 14:32
      Masz całkowitą rację
    • Gość: bartezz Re: Mieszkańcy Białołęki protestują przeciw spala IP: 217.153.29.* 29.04.05, 16:22
      a ja protestuje przeciwko tym protestujacym mieszkancom - chcieliby czysta
      rzeke, a scieki maja byc wylewane wprost do wisly???? to moze smieci tez do
      wisly - po co spalarnia?????

PROTESTUJMY WSZYSCY PRZECIWKO TYM DEBILOM!!!
    • Gość: Wojtas Re: Mieszkańcy Białołęki protestują przeciw spala IP: *.chello.pl 03.05.05, 06:57
      TAK JEST DOŚĆ h i p o k r y z j i .
    • Gość: Gość CZYSTA WISŁA TAK, A CZYSTA BIAŁOŁĘKA NIE ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 12:02
      Jeśli ktoś tu jest egoistą to napewno nie mieszkańcy Białołęki. Ścieki
      produkuje cała Warszawa więc niech wszyscy ponoszą tego konsekwencje. Nie widzę
      powodu dla którego akurat mieszkańców obwinia się o te wysokie kary. Przecież
      to MPWiK specjalnie w ostatniej chwili poinformował mieszkańców o projekcie
      wybudowania uciążliwego obiekt pod ich oknami, aby nie było już czasu na
      przprowadzenie prawdziwych konsultacji społecznych. Tym samym chcieli pod
      presją wysokich kar zmusić nas do zgody na coś, na co zgody nie ma. Bo niby
      dlaczego mamy wybierać między czystą Wisłą a czystą Białołęką, skoro są na
      terenie Warszawy i okolic tereny przemysłowe, już zdegoradowane ekologicznie.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka