Dodaj do ulubionych

zmiany w projekcie

16.11.05, 13:43
Jak duże zmiany wprowadziliście w projekcie swoich mieszkań?
My w 68m powiększymy wc- zamieniając na garderobę oraz chcemy zlikwidować
ścianę między dużym pokojem i przedpokojem.
Ponieważ chcemy mieć możliwość zamknięcia kuchni, między kuchnią a pokojem
zamontujemy drzwi chowane w ścianie.Tak więc są to niewielkie zmiany.
rena
Obserwuj wątek
    • jakaj Re: zmiany w projekcie 16.11.05, 21:34
      Ja zrobilem kosmetyke - czyli pod kozik poszla tylko sciana miedzy kuchnia i
      pokojem. Wlasnie dostalem za moje fanaberie fakture i placze wieczorami :)
      • kris0064 Re: zmiany w projekcie 16.11.05, 23:12
        Witam, ja również poczyniłem pewne zmiany w projekcie, ale na fakturę dopiero
        oczekuję. Bardzo boli? Można wiedzieć na ile? Wiem, że płatność ma być w dwóch
        częściach- za zmiany w projekcie i za wykonawstwo. Miałeś możliwość negocjacji?
        • bodziach Re: zmiany w projekcie 17.11.05, 08:50
          Mnie pani architekt powiedziała, że za zmiany zapłacę 3 * 350zł. Za wyburzenie
          ściany 350zł (niezależnie od ilości usuwanych ścian), co za tym idzie kolejne
          350zł za zmiany gniazdek (bo na usuwanej ścianie znajdują się gniazdka, które
          trzeba przesunąć w inne miejsce) + 350zł za zmiany w kuchni.

Za ew. dodatkowe gniazdka wykonawca może później wystawić rachunek.
        • jakaj Re: zmiany w projekcie 17.11.05, 11:22
          Mnie kazdy wydatek boli ;) Moje zmiany Pani architekt jak widze wycenila na 850 zl. Nie jest to malo, ale co zrobic - negocjowac moze i moglem - nie wiem, zaniedbalem temat. Na razie dostalem jednak jedna fakture - za zmiany w projekcie. I nie slyszalem o niczym takim jak kolejna faktura za wykonawstwo - psia warga!
    • nossidar Re: zmiany w projekcie 17.11.05, 09:08
      My nic nie zmienialismy.
      Podoba nam sie tak jak jest ;)
      Takie rozkladu pomieszczen szukalam.
      • kbor Re: zmiany w projekcie 17.11.05, 16:40
        Ej,
        to jakies klamstwo jest.
        Jak ja bylem w biurze i pytalem o mozliwosc zmian w instalacjach to powiedziano
        mi ze to kosztuje 150zl od rodzaju przylacza.

A Wy piszecie o 350? Ktos dal ostro ciala... I to nie my :(
        Ech Zycie!!!
    • nossidar Re: zmiany w projekcie 17.11.05, 18:45
      W ogóle te osoby z biura nic nie wiedzą albo nie chce im się w ogóle odpowiadać
      na pytania :/
      ech.
      • sylwinka80 Re: zmiany w projekcie 17.11.05, 20:48
        hej
        My też zmienialiśmy nasze "M". z 2-pokojowego (51,6m2)zrobiliśmy 3-pokojowe:)
        Moze niektórzy pomyslą,ze będzie ciasno, nie funkcjonalnie, ale nam się podoba,
        no i mamy dodatkowy pokój. Trochę zmian w łazience, policzyli 3x350 + vat
        oczywiście. Próbowalismy negocjować, ale nic z tego, tlumaczyli,ze i tak nam nie
        policzyli wszystkiego (np. porady architekta)
        • wlodek69 Re: zmiany w projekcie 19.01.06, 01:38
          witam
          czy oprócz tych kosztów zostaliście obciązeni dodatkowymi kosztami?
          ( my też mamy przeróbkę z 2 na 3)
          pozdrawiam
          Wlodek
          • bodziach Re: zmiany w projekcie 19.01.06, 10:26
            Ja dokonywałem innych zmian (w tym wyburzenie ściany). Rachunek dostałem na
            3x350 + vat. Koszty dodatkowych gniazdek będą do uregulowania na koniec.
        • mxmarek Re: zmiany w projekcie 20.01.06, 10:19
          hej :)
          Jak planujecie zrobic z 2 pok 3?? Ja tez o tym mysle albo o ewentualnym
          przystosowaniu do takiej zmiany na przyszlosc, dlatego planuje sciane kuchenna
          od strony duzego pokoju przesunac pomniejszajac hol i kuchnie o pol metra
          zwiekszajac w ten sposob pokoj do ponad 22 m co da mi mozlowosc w przyszlosci
          podzielenia go na 2. Jakie sa wasze koncepcje??

Pozdrawiam M.
    • taiia Re: zmiany w projekcie 18.11.05, 20:52
      My chcemy zmienić rozmieszczenie gniazdek (telewizor i internet) i dołożyć
      dodatkowe w drugim pokoju. Wolelibyśmy mieć dobrze od razu niż potem ciagnąć
      kable przez całe mieszkanie. Pani w biurze od razu skierowała nas do tkzw.
      "technicznych". Poinformowano nas, że opłata tak jak w umowie czyli 350
      zł+vat(tzn. projekt zamienny-jedna branża), a potem jak już to zrobią to dojdzie
      koszt robocizny i materiałów dodatkowych, które wykorzystano(np. dodatkowy
      kawałek kabla, gniazdko itp.). Myśleliśmy, żeby otworzyć kuchnię na duży pokój,
      ale doszliśmy do wniosku, że ewentualne "kuchenne zapachy" wolimy zostawić tam
      gdzie ich miejsce. Reszta nam się podoba, choć marzyło się o większym...
      • chrostula Re: zmiany w projekcie 18.11.05, 23:19
        Co do porad architekta to zdaje sie ze,
        nie musza szukac daleko:) Przeciez oni
        są też biurem architektonicznym.
        • tm_b3 Re: zmiany w projekcie 21.11.05, 12:43
          Witam serdecznie wszystkich sąsiadów (również w imieniu mojej żonki i córci) a
          szczególnie najbliższych, jakaj-a i gosię. Moje mieszkanko to B3, także grono
          tarasowiczów bloku B jest już kompletne.

Jeśli chodzi o zmiany w projekcje to pokusiliśmy się o coś podobnego do jakaj-
          a. Usunęliśmy część ściany (1,6m) dzielącej kuchnię i duży pokuj, przenieśliśmy
          jeden kaloryfer, pożonglowaliśmy nieco elektryką (np. wystawiliśmy gniazdko na
          taras), przesunęliśmy gniazda TV i net. Poradę architektoniczną otrzymaliśmy na
          miejscu a cenę udało się nieco wynegocjować (prawdopodobnie, dlatego iż
          robiliśmy równolegle z podpisaniem umowy). Ostatecznie kosztowało nas to 500zł,
          co nie jest i tak małą kwotą.

Pozdrawiam
          TM
        • kbor Re: zmiany w projekcie 20.01.06, 21:05
          sa biurem architektonicznym, ale nie wnetrz.
          • agi4 Re: zmiany w projekcie 24.01.06, 13:33
            ale pomagają, pani architekt, bardzo mila, podpowiedziala nam jak rozwiazac
            kwestie połączenia kuchni i salonu...:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka