flickywicky 23.11.05, 05:44 No i dobrze. Wiecej TAKICH szkol! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kamilus Nie tylko szarobure w PRLu IP: *.pzl.swidnik.pl / 212.182.108.* 23.11.05, 08:12 Nie przesadzajmy, po latach 60 były jeszcze 80... i z tego okresu pochodzą ciekawe pomysły na budynki szkolne takie jak LXX L.O. przy Dembowskiego 1 na Ursynowie. Trudno powiedzieć o tej szkole, że jest szarobura. Amerykańskie chwalimy, swego nie znamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Na Ursynowie też były ładne szkoły... IP: *.polskieradio.pl 23.11.05, 09:13 ...nawet do takiej chodziłem, przy ul. Puszczyka. Przyjeżdzali architekci z zachodu oglądać, bo to była awangarda! Niestety jak ją teraz oglądam, to widzę, że jej architektura uległa totalnej dewastacji. Ruchome ścianki działowe między klasami zastąpiły ściany murowane z lamperią i zwykłe drzwi. Schody na boisko z klas na I piętrze usunięte. Forum (centralna częśc szkoły pełniąca też funkcję sali gimnastycznej) - zabudowane. Do zewnętrznej, ciekawej bryły doklejono pudło z salą gimnastyczną. O graffiti na ścianach nawet nie wspomnę. Myślę, że to białołęckie cudo tak samo skończy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y-uczeń tej szkoły Re: Na Ursynowie też były ładne szkoły... IP: *.atman.pl / *.atman.pl 23.11.05, 16:43 wiem że byś chciał ale na białołece poza ściekami jeszcze powstają ładne szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: Tarchomińska szkoła jak amerykańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 15:06 widziałem ten cud nad wisłą!!! Cudem jest dla mnie też fakt , że w tym kraju niemocy jest możliwa dobra i tania architektura!!! Gratuluję architektom, uczniom i inwestorowi............. Odpowiedz Link Zgłoś
lynnl Re: Tarchomińska szkoła jak amerykańska 23.11.05, 18:47 Celem istnienia szkoły jest edukowanie i wspomaganie wychowania. Chyba wszyscyw tym poście o tym zapomnieli, autorzy artykułu tez. A szkoda. Nic po "amerykańskiej" szkole jesli dzieci nie wyniosą z niej wiedzy lub trafią w fatalne środowisko rówiesnicze, co jest normą w szkołach starego Tarchomina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Tarchomińska szkoła jak amerykańska IP: *.c155.petrotel.pl 23.11.05, 18:48 NIektórzy bardzo wywyższają sie tą durną szkoła,a jest też wiele innych.MOże nie trzeba jej tak chwalić bo niektórym woda sodowa uderza do mózzgu.Inne szkoły też można pochwalić,a efektem tego że jest niby taka ładna to to że jest nowa nawet z miesiąca na miesiąc zminia sie budownictwo i dlatego najnowsze budynki są najładniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yogi Re: Tarchomińska szkoła jak amerykańska IP: *.crowley.pl 23.11.05, 18:49 Ale wykonanie polskie. Z zewnątrz rewelacja, wewnatrz kłopoty z wentylacją. Tak była opisywana w prasie lokalnej, początkowo też zachwyconej jej projektem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarchomińczyk Re: Tarchomińska szkoła jak amerykańska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.11.05, 19:42 Ciekaw jestem czy ktoś zauważył, że z balkonu widokowego w sali teatralnej nie widać połowy sceny, a dla fanów szkoły parę uwag z białołęckiego forum: "Już widać rażące błędy. Po pierwsze budynek był projektowany dla jednej szkoły a są dwie. Po drugie szkoły, BOK i biblioteka mają wspólne wejście i dyrektorka szkoły (odpowiedzialna za cały obiekt) chce, żeby klienci biblioteki i BOK zmieniali obuwie (bo chodza po tym samym korytarzu, co uczniowie). Już to widze jak 300 osób przyjdzie na Piwnice pod Baranami z kapciami na zmiane. Zresztą mniejsza z tym. Planując trzy obiekty należało zaplanować trzy wejscia. To prawda, co piszą w prasie, że to najpiękniejszy obiekt tego typu w Warszawie, a może i w Polsce. Jednak przy tak wielkiej kasie, jaka na to poszła, powinno to być dopiete na ostatni guzik - A NIE JEST!" "Zgadzam sie, przy tak wielkich kosztach i hasłach o najnowoczesnieszych rozwiązaniach technicznych, brak zaplecza i ubikacji w bibilotece wygląda porażająco beznadziejnie." "Sala lekcyjna ze szklaną, nasłonecznioną ścianą, w której uchyla się jedno (!!!) okno, a siedzi w niej 30 uczniów, to chyba lekka przesada. Korytarze mają szklane dachy, ale za to nie mają otwieranych okien. Ze względów bezpieczeństwa nie można przecież otworzyć drzwi na taras." Vivat .... niech żyje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: Tarchomińska szkoła jak amerykańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 21:09 Ale dosoliłeś Tarchomińczyk!!!!!!!???Już z tych komentaży widać, że polskie malkontenctwo wyłazi jak słoma z butów!!!!!!!!!! Nie ważne , że budynek fajny że ciekawa architektura , że zbudowano coś wartoścowego to : - za gorąco, kapcie , kibel.... Nawtykać!!!!!! oto hasło przewodnie A pokaż mi lepiej zbudowaną szkołę w promieniu 100 km?????????/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: Tarchomińska szkoła jak amerykańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 21:13 Komentarz to rz przepraszam......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sollC Re: Tarchomińska szkoła jak amerykańska IP: *.aster.pl 23.11.05, 22:22 szkoda ze nikt nie pytal uczniow tej szkoly czy im sie budynek podoba... bo ja od wszystkich slysze ze im sie nie podoba!! narzekaja przede wszystkim na zbyt male szatnie i waskie korytarze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Tarcho Re: Tarchomińska szkoła jak amerykańska IP: *.man.polbox.pl 24.11.05, 14:59 Tylko żeby budynek był jeszcze dostepny dla każdego, bo przecież zakręcisz się tam chwile i Cie gonią. Związane jest to z "ulubienicą" wszystkich - dyrektorką. Ona ma swój świat i myśli ze może rządzić wszystkim. Nawet rowerem nie można podjechać pod wejście, bo cieć zaraz gada ze wentylki albo koła pozabiera. I przytakuje że to rozkaz dyrektora szkoły(tak tylko szkoły),a żadnego oficjalnego zakazu nie ma. Można by pisać i pisać o tej szkole, ale szkoda nerwów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osika Re: Tarchomińska szkoła jak amerykańska IP: *.aster.pl 24.11.05, 20:56 "Ona ma swój świat i myśli ze może rządzić wszystkim. Nawet rowerem nie można podjechać pod wejście, bo cieć zaraz gada ze wentylki albo koła pozabiera. I przytakuje że to rozkaz dyrektora szkoły" no pieknie... tez slyszalam o niej rozne rzeczy, ale nie bede powtarzac, bo sama sie o tym nie przekonalam. Budynek z zewnatrz jest owszem ladny, ale szkola to nie budynek, ale tez atmosfera. No ale to juz dyskusja na inny temat.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka Re: Tarchomińska szkoła jak amerykańska IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.11.05, 19:37 Potwierdzam, pani dyrektor zachowuje się po prostu skandalicznie. Nie ma z nia mozliwości merytorycznej dyskusji. Jest jak pani na wlościach nie znosząca sprzeciwu. Jakakolwiek próba zgłoszenia niedociągnięć zaczyna się od słów: "pana nazwisko?!" - czyli robimy dzieciakowi krzywdę chyba? Niestety wiem co mówię - jestem matką gimnazjalisty tej szkoły... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha Re: Tarchomińska szkoła jak amerykańska 24.11.05, 22:54 Że budynek nie jest prostopadłoscianem to już Ameryka? Żarty jakieś. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Tarchomińska szkoła jak amerykańska 25.11.05, 22:02 jest śledzik po japońsku, placek po węgiersku to i jest szkoła po amerykańsku:-) A tak na serio: nowy budynek, na tle polskiego budownictwa oświatowego bardzo korzystnie się wyróżnia. Ameryka panie! Ameryka! :-) PS Ostanio wybudowali na Kawęczyńskiej nowy gmach Wyższej Szkoły Menedżerskiej. Jest na czym oko zawiesić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arj Re: Tarchomińska szkoła jak amerykańska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.11.05, 19:00 ogladalem zdaje sie tuz przed otwarciem... swietny budynek, ciekawe połączenie materiałów.. beton architektoniczny wchodzacy prostopadlosciennie w park - miodzio. myslalem szczerze mowiac ze to wydzial jakiejs uczelni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankka Re: Tarchomińska szkoła jak amerykańska IP: *.chello.pl 01.12.05, 16:25 A byl moze ktos w srodku?Ja akurat chodze do tej szkoly i np. w srodku nie sa pomalowane sciany.Po za tym szatnie sa za male.Szatnie na w-f tez.Wcale taka dobra nie jest.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troliś Re: Tarchomińska szkoła jak amerykańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 17:10 Tarchomińska szkoła jak amerykańska...nie mogłabybyć poprostu polska? Wszystko chcą zamerykanizować i ani się obejrzeć polskości nie będzie wogóle! Budynek w sumie jest ładny za to w środku jest brzydko, jedyne co wygląda fajnie wg. mnie to górny korytarz.Niestety i tu są wady...szyby raz na długi czas pucują panowie bródnymi ścierami, myją tam gdzie dosięgną bo wyżej wejśc się nie da...tylko czekać aż ten szklany dach zarośnie:/ Co do pani dyrektor... z czystym sumieniem muszę powiedzieć, że jest psychopatką! Ta szkoła to nie jest jej szkoła tylko jak sama ładnie nazwała (podczas kłótni z jednym z rodziców) jest jej "twierdzą".Pieniądze liceum są podobno roztrwaniane przez gimnazjum,być może to prawda ponieważ liceum od początku roku nie ma swoich pieniędzy... Z uwagi na oszczędność w którymś momencie nasz "żandarm" zakazał zapalania świateł, aby zaoszczędzić pieniądze! Wprowadziła teror wśród nauczycieli liceum...widać, że się jej każdy boi.Panie szatniarki mają jush całkowicie przechlapane muszę siedzieć pomiędzy boksami, nie wolno im podczas przerw (w zasadzie wogóle) opuszczać pomieszczenia gdzie znajdują się boksy...nie mogą rozmawiać z nauczycielamii uczniami!mają otwierać i zamykać szatnie. Jestem uczennicą liceum i troszkę wiem co się dzieje w tym naszym "ghetto", jakiś czas temu spóźniona na lekcję pędziłam do sali, na korytarzu zobaczyłam panią dyrektor która chodziła od klasy do klasy nie chciałam na nią wpaść bo dostałam bym kilku minutowy wykład, zarządałaby mojego nazwiska i bym sie tylko nie potrzenie wstydu najadła.Uciekłam więc do łazienki i byłam zmuszona spędzić w niej całą lekcję bo żandarm krążył korytarzami... Dlatego też ta szkoła nie przypadła do gustu uczniom (licealistom szczególnie).W starej szkole koło Polfy było biednie ale przyjemnie z panią dyrektor Gęsiną można było zawsze i o wszystkim porozmawiać nikt nie chował się po kątach.A tu? żałosne...zapisy do pani dyrektor na rozmowe...współczuję jej mężowi (o ile takiego ma-pewnie to on jest od wszystkich robót domowych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Tarchomińska szkoła jak amerykańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 17:00 Ucze się w tej szkole. Nie jest ona az tak fantastyczna..korytarze są za wąskie nie da sie spokojnie przejść.Sufity w salach są szare co pochłania swiatło z lamp..;/Na tą szkołe wydali ok. 30 milinionów więc mogliby zrobić klimatyzacjie.Szatnie są jak małe klatki i 26 osób sie tam nie zmiesci wchodzi maksymalnie 6. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiulka WSM !!! IP: *.aster.pl 19.12.05, 21:36 a ja akurat chodzę do WSM...i rzeczywiście ten nowy gmach jest niczego sobie..jeszcze nie jest oddany całkowicie do użytku studentów..ale już niedługo tylko tam będą zajęcia.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś