Dodaj do ulubionych

Trzy wersje Czajki

14.07.06, 12:58
www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_060714/warszawa_a_6.html
Trzy wersje Czajki

Warszawiacy sami mogą zdecydować, jak będzie wyglądała oczyszczalnia ścieków
w Białołęce. Na inwestycję stolica otrzymała miliard złotych z Unii
Europejskiej.

Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji opracowało trzy projekty
unowocześnionej, rozbudowanej Czajki, na które przez najbliższe dwa tygodnie
można głosować za pomocą ankiety internetowej. Jesienią wybrana w przetargu
firma zacznie przygotowywać szczegółową koncepcję inwestycji, zgodnie z
wybranym przez warszawiaków projektem.

- Pokazujemy warianty wyglądu zewnętrznego oczyszczalni. Wyposażenie w
urządzenia o odpowiednich parametrach w każdym przypadku będzie takie samo -
tłumaczy rzecznik MPWiK Sławomir Szczepankiewicz.

Projekty Czajki można oglądać na stronie internetowej wodociągów -
www.mpwik.com.pl. Pierwszy jest najbardziej klasyczny: budynek
spalarni osadów oraz przykryte szczelnie baseny ścieków (dziś większość z
nich jest otwarta) są w kolorach ceglanej czerwieni. Reszta pomieszczeń ma
być szara.

Dwa kolejne projekty - utrzymane w całości w srebrnoszarej tonacji - na
pierwszy rzut oka niewiele się różnią. Wystarczy jednak powiększyć
internetową wizualizację, by zobaczyć, że trzeci projekt jest bardziej
fantazyjny. Budynek spalarni przypomina statek kosmiczny z wysuniętą anteną
(która w rzeczywistości ma być tarasem widokowym), a jajowate silosy biogazu
dopełniają futurystyczny krajobraz.

Ankieterzy MPWiK pytają też o projekt osobiście mieszkańców Białołęki, którzy
od dawna protestują przeciwko rozbudowie Czajki. - Odpowiedź większości
mieszkańców brzmi: nie wybieramy żadnego projektu, bo w ogóle nie chcemy w
tym miejscu spalarni! - stanowczo stwierdza Krzysztof Cieślak z lokalnego
stowarzyszenia Nasza Choszczówka.

----

Jak tam walka z inwestycją?
Chyba się nie udała i wszystko przygotowane do projektowania i budowy.
Obserwuj wątek
    • tarantula01 Re: Trzy wersje Czajki 14.07.06, 17:27
      Tę ankietę MPWiK zamieściło m.in. w Echu Białołęki.
      • Gość: ja Re: Trzy wersje Czajki IP: *.chello.pl 14.07.06, 18:57
        Chwytają się już najpodlejszych sposobów. Jaki kolor śmierci Państwo
        wybieracie ? Czy chcecie aby Wasze dzieci umierały z powodu wyziewów z
        czerwonego komina czy z komina w kształcie rakiety ? To lepsze niż "Miś" tylko,
        że nie chce się śmiać a płakać. Tragedia .... Białołęko, zaprotestuj !
        • Gość: ja Re: Trzy wersje Czajki IP: *.chello.pl 14.07.06, 19:07
          Jeszcze raz zabiorę głos bo oto pod tymi trzema nowoczesnymi i najnowszymi
          propozycjami widnieje datowanie

(c) 2003 MPWiK w m. st. Warszawie Spółka Akcyjna

Co przez trzy lata MPWiK zrobiło aby poznać co myśli o tym Białołęka ? Acha -
          ukrywało te super projekty przed światłem dziennym w obawie o protesty.
        • jurek_dzbonie Budowa spalarni jest przesadzona. 14.07.06, 19:43
          Czas wybudowac reszte.....
          • Gość: aania mi też się chce płakać IP: *.crowley.pl 14.07.06, 19:54
            nad zbrodnią na pięknym zielonym zakątku, jedym z najczystszych w Wawie, gdzie
            rodzi się najwięcej dzieci... nad gupota ludzką, żeby tak po prostu zmarnować
            to, co jeszcze zostało... bo gdy w końcu przyjdzie refleksja, może być już za
            późno...
            • Gość: aania a gdzie się zgłasza smrody? IP: *.crowley.pl 14.07.06, 19:59
              to jeszcze raz ja... mam pytanie, może ktoś wie, gdzie trzeba zgłosić gdy
              śmierdzi i podejrzewa się emisję substancji szkodliwych? bo od miesiaca Czajka
              śmierdzi prawie co noc, a czasem tak, że trudno wytrzymać... ale żeby to
              wiedzieć, to trzeba znać okolicę i być tu w nocy, mieszkać tu i wiedzieć że
              mpwik zawsze obiecuje gruszki na wierzbie (jak to, że przykryje baseny - juz od
              ponad 10 lat...), za to przekupuje ludzi imprezami z darmowym grillem; wtedy
              oczywiście nie śmierdzi, dopiero potem - w nocy...
            • Gość: Rychu Re: mi też się chce płakać IP: *.spray.net.pl 17.07.06, 00:34
              Och jej.. ZBRODNIA... GLUPOTA.. itd. Chcesz czystego srodowiska? Stuknij sie w
              lepek i zainteresuj sama inwestycja.
              • Gość: Wiesio Popłacz nad swoim polskim ... IP: *.chello.pl 19.07.06, 21:12
                No cóż, nie nosiło się teczki to się nie umie sklecić zdania. Jak chce się
                zabrać głos to należy mieć coś do powiedzenia, a nie wykrzykiwać. A propos .
                Wiesz dlaczego dzwon głośny - bo wewnątrz jest próżny.

Białołęka nie chce spalarni większej niż huta tuż obok osiedli mieszkaniowych.
                • Gość: bloks Re podpalacz...- mniejszość nie jest większością IP: *.chello.pl 19.07.06, 22:23
                  "Białołęka nie chce spalarni większej niż huta tuż obok osiedli mieszkaniowych".

Tak.....
                  Białołęka to podmiot, czy przedmiot. Bo jeśli przedmiot, to jest martwa i z natury swojej jest nieożywiona, a jeśli martwa i nieożywiona, to mikczy, bo nie ma narzędzi do mówienia!
                  Jeśli podmiot, to - wydają się być majbardziej wartościowym podmiotem Białołęki - jej ludzie.
                  A jeśli ludzie Białołęki i jeśli to oni mówią, czy chcą, czy nie chcą,
                  to zdecydowanie ludzie ci mówią niejednolicie!
                  Około 6.000 mieszkańców Białołęki, głównie skupionych wokół
                  "Zielonej Choszczówki", jest zdecydowanie jest przeciw.
                  Około 25.000 mieszkańców Białołęki i dalej Targówka jest za realizacją oczyszczalni Czajka, jako inwestycji koniecznej i niezbędnej dla działań odbudwujących czystość środowiska naturalnego i królowej polskich rzek Wisły.

Zdecydowanie stwierdzam: mieszkańcy Białołęki chcą oczyszczalni i spalarni! Przeciwni oczeszczalmi i spalarni są ludzie, którzy pod płaszczykiem ekologii prezentują postawę: wszędzie, ale nie u mnie!
                  • Gość: mieszkanka nie chcemy spalarni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 22:30
                    Po przecztaniu postu tylko jeden cytat przychodzi mi do głowy " jedzcie gówna,
                    miliony much nie mogą się mylić"

Mieszkańcy nie są za. Mieszkańcy nie są poinformowani!!
                    • Gość: bloks Re: chcemy spalarnię z oczyszczalnią IP: *.chello.pl 20.07.06, 07:53
                      Zdecydowanie stwierdzam: mieszkańcy Białołęki chcą oczyszczalni i spalarni! Przeciwni oczeszczalmi i spalarni są ludzie, którzy pod płaszczykiem ekologii prezentują postawę:
                      wszędzie, ale nie u mnie!

Mieszkańcy Białołęki chcą spalarni z oczyszczalnią i zaręczam:
                      to mądzrzy, wykształceni i świadomi dokonanego wyboru ludzie,
                      którzy wiedzą, że od proekologicznych działań nie ma odwrotu.
                    • kabmot Re: nie chcemy spalarni 20.07.06, 07:59
                      Gość portalu: mieszkanka napisał(a):

> Po przecztaniu postu tylko jeden cytat przychodzi mi do głowy " jedzcie gówna,
                      > miliony much nie mogą się mylić"

Nasuwa mi się nieodparte wrażenie, że przemiawia przez Ciebie pieniacctwo i liberum veto z okresu złotej wolności szlacheckiej, a nawet działanie takie jak nieboszczka PZPR - partia, to naród, a naród, tzn. partia wie co jest dla pozostałych, ciemnych i tępych - najlepsze.

Wszyscy są głupi, tylko j a wiem co dla ludzi jest najlepsze!
            • Gość: ivana Re: mi też się chce płakać IP: *.crowley.pl 21.07.06, 14:23
              CO ZA KRETYNI Z NIEKTÓRCYH.
              Smierć dla tych waszych dizeci niesie chocby to, że większośc z Was pali papierosy.
              Karmicie dzieci azotanami i innymi paskudztwami w bobo-frutach.I nie da się tego
              uniknąć. Oddychamy skazonym powietrzem w całej Polsce, tylko na wsi jest ono
              neico mniej skażone. Weźmy pod uwage, że większość samochodów na naszych ulicach
              dotychczas to były fiaty 126p i jakieś 15 letnie trupy z Zachodu, które nas
              truły. Matki jedzą mięso skażone jakimiś mączkami kostnymi i karmiąc dzieci
              swoim mlekiem, trują je już jako noworodki.
              to wszystko jest znacznie powazniejszym zagrożeniem niż oczyszczalnia. Szkoda,
              że w swoim ograniczeniu umysłowym nie dostrzegają tego Ci krzykacze, co
              wrzeszczą o śmierci.
              Jesli ktoś chce zostać społecznikiem, to bardzo prosżę, ale sa nieco ciekawsze i
              bardziej potrzebne inicjatywy.
          • Gość: kaja Re: Budowa spalarni jest przesadzona. IP: *.eranet.pl 21.07.06, 12:50
            Budowa spalarni nie jest przesądzona. To totalitarny sposób myśloenia.
            Mieszkańcy zaskarżyli budowę kolektorów i spalarni oraz całej rozbudowy do
            sądu. Nie żyjemy juz w kraju, gdzie można ludziom wszystko narzucić siłą.
            Przerażające jest natomiast to, jak piszą niektórzy w swoich e-mailach, że
            ludzie nie mieszkający w Choszczówce nic nie mają przeciw gigantowi
            przemyslowemu. Przecież spalarnia swoimi wyziewami będzie oddziaływała w
            promieniu kilku kilometrów. Wstzscy mieszkańcy sa zagrożeni. Trujące wyziewy to
            będzie taki cichy morderca bo z dnia na dzień efektów nie będzie widać. A jak
            znamy MPWiK, to wiemy, że to firma, która słowa prawdy nie powiedziała. Są
            wokół Warszawy a nawet na jej terenie puste, poprzemysłowe tereny gdzie w
            promieniu kilku kilomewtrów nikt nie mieszka. tam można wybudować spalarnię a
            nie ludziom pod nosem. A task na marginesie potrzeba większej solidarności
            międzyludzkiej. Myślenie w kategoriach dobrze że nie u mnie, niech mieszkańcy
            zielonej Białołęki cierpią - jest ohydne.
            • Gość: cdsoftware Re: Budowa spalarni jest przesadzona. IP: *.devs.futuro.pl 21.07.06, 14:15
              Gdzie ??
              No proszę mi wskazać takie miejsce !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka