Dodaj do ulubionych

E-4 na Konwaliową zamiast Ekspresowej

IP: *.crowley.pl 14.07.06, 16:15
Witam;
nie uważacie, że przeniesienie przystanku E4 na Konwaliową byłoby znacznie
wygodniejsze? za tym moim zdaniem przemawia:
- obecność duzego osiedla obok (w odróżnieniu od Ekspresowej)
- łatwiejsze przesiadki dla osób przyjeżdżajacych 705
- fakt, że to tam zatrzymują się wszystkie 'czerwone' linie, także te, które
przy Ekspresowej nie stają (509, 511, 404)
- połączenie na jednym przystanku wszystkich linii jadących do metra - w ten
sposób trochę rozładuje się nadmierne obiążenia - czasem trudno się załapać
na E4 czy 511, i nie będzie problemu, na którym przystanku się przesiąść
(jadąc z 'Zielonej Białołęki' czy Legionowa)
Obserwuj wątek
    • misiekka E-4 na kursowanie szczytowe. 14.07.06, 16:49
      Czas najwyzszy.
    • Gość: operation_ziggler przenosić to sobie możesz siatkę z kartoflami.... IP: *.aster.pl 15.07.06, 06:24
      Jeżeli już chodzi o zmianę przystanków to Ekspresowa czy Konwaliowa powinna
      zostać całkowicie skasowana dla E-4!

To jest Ekspresowy autobus a nie zwykła linia... im prędzej takie tempaki jak
      ty to zrozumieją tym lepiej będzie dla wszystkich...

A może jeszcze gwiazdeczkę z nieba i przystanek pod klatką?
      • Gość: aania hej hej, to dość nieelegancko IP: *.crowley.pl 14.09.06, 14:55
        zresztą jakie swiadectwo sobie wystawiasz, gdy nawet obelgi prawidłowo napisać
        nie potrafisz (pisze się "tępak", Kochanie, jeśli już sięgasz po takie słowa -
        bez wyraźniej przyczyny - co chyba nie jest zgodne z regulaminem?).
        wydawało mi się (najwyraźniej), że dyskutujemy tu sobie merytorycznie - a nie
        obrzucamy błockiem; a rzecz wyglada tak, że z kierunku Legionowa i Jabłonny
        dojeżdża bardzo wiele osób, które się przesiadają na Modlińskiej, by dojechać
        do metra, i dla nich istnieje jeden przystanek, gdzie mogą wsiąść do E4 - ktore
        czasem nie mieści wszytskich chętnych... stąd pomysł, że umieszczenie
        wszystkich linii na jednym przystanku pozwoliłoby lepiej rozładować tłok; więc
        nie proponuje zwiększania liczby przystanków, tylko zmiane lokalizacji, bo tez
        uwazam że należy podtrzymać ekspresowy charakter linii. ale widzę, że inni
        projektują na mnie swoje myślenie - skoro oni mają gdzie wsiąść do E4, to inni
        już sa nieważni (i lepiej, żeby ich nie było - tych 'gorszych' spod miasta - to
        wtedy beda mieć luźniej).

mimo wszystko pozdrawiam
        ania
        • Gość: pavulon E-4 pod białołęcki ratusz!!! IP: *.nask.waw.pl 15.09.06, 13:08
          Gość portalu: aania napisał(a):

> a rzecz wyglada tak, że z kierunku Legionowa i Jabłonny
          > dojeżdża bardzo wiele osób, które się przesiadają na Modlińskiej, by dojechać
          > do metra, i dla nich istnieje jeden przystanek, gdzie mogą wsiąść do E4 -
          > ktore czasem nie mieści wszytskich chętnych... stąd pomysł, że umieszczenie
          > wszystkich linii na jednym przystanku pozwoliłoby lepiej rozładować tłok;
          > więc nie proponuje zwiększania liczby przystanków, tylko zmiane lokalizacji,
          > bo tez uwazam że należy podtrzymać ekspresowy charakter linii.

Ja nie rozumiem takiego toku rozumowania. Przecież jeździ 508 (w okresie
          porannego szczytu co 8-10 minut). Jeździ także 511 (średnio co ok. 8 minut).
          Jeszcze mało? Dlaczego niby E-4 ma zostać przenoszone na Konwaliową? Tego
          argumentu akurat nie rozumiem. Miejsce na przesiadkę ludzie z poza W-wy mają na
          Żeraniu. Przecież właśnie tam w tym celu zaprojektowano pętlę. Tam jest miejsce
          na przesiadkę.

Dla przykładu zobacz jaki jest np. układ komunikacji na Ursynowie. Przecież
          tyle autobusów jeździ tak blisko Puławskiej, ale żaden autobus z Ursynowa się
          na niej nie zatrzymuje. Bo miejsce do przesiadki jest właśnie na dworcu
          południowym (tzn. Metro Wilanowska). I nikt z Piaseczna tego nie kwestionuje.

Czyżby wniosek wychodził taki że, ludzie z lewego brzegu Wisły z
          podwarszawskich miejscowościmają więcej oleju w głowie?

I właśnie dlatego nie trawię tego typu rozumowania. Ludzie spoza Warszawy
          chcieli by dyrygować komunikacją wg. swojego "widzimisie", podczas gdy
          Białołęka ma kiepski dojazd np. do Ratusza. Tak to właśnie tutaj ludzie z
          Tarchomina, Nowodworów, Bukowa załatwiają codzienne sprawy.

Na chwilę obecną zatrzymują się tam dwa autobusy. Do tego kursują one tak
          rzadko że aż dziwne że jeszcze E-4 (przecież jedzie obok ratusza) się tam nie
          zatrzymuje.

Dlaczego mieszkańcy podwarszawskich miejscowości myślą tylko o sobie? Dlaczego
          chcą dyrygować komunikacją dot. dzielnicy w której nie mieszkają? Czy ktoś z
          mieszkańców Warszawy dyktuje Wam jak mają jeździć Wasze podmiejskie autobusy?

Czy to właśnie nie jest szczyt hipokryzji?
          • jurek_dzbonie Zatrzymuje sie 511 - starczy. 15.09.06, 14:00
            511 zatrzymuje sie tez przy Konwaliowej jakby ktos nie wiedzial.
          • Gość: aania coś pod ratusz na pewno IP: *.crowley.pl 21.09.06, 15:01
            w kwestii słabego dojazdu do ratusza sie niewatpliwie zgadzam, choć myślę, że
            można to lepie rozwiązać niż przez przystanek E4.
            tylko z ta hipokryzją to troche kulą w płot - bo ja akurat mieszkam w granicach
            Wawy, i myslę o jej mieszkańcach - tych z Zielonej Białołęki (bo Białołeka
            tweko nie tylko Tarchomin!), czyli Płudów, Choszczówki, obu Dąbrówek, Winnicy
            (pominiętych przepraszam) - oni wszyscy dojeżdżaja przez Modlińską. A zresztą
            ja na pewno nie dzielę pasażerów na lepszych i gorszych (bo obawiam się, że za
            Twoją wypowiedzią stoi przekonanie, że "buraki z Legionowa niech się
            przesiadają na rudnym Żeraniu (w co? w byle jak jeżdżacy tramwaj?), a nie
            jeżdżą 'moim' E4" - które jest dla wszystkich, tym bardziej ze podwarszawskie
            gminy, w tym Legionowo, dokłada sporo kasy ze swojego budżetu na autobusy.

a tak w ogóle chodzi mi o rozwiązanie w miarę optymalne dla wszystkich i po
            prostu funkcjonalne i logiczne, bez emocji; i tak np uważam że najlepszym
            sposobem na rozładowanie zatorow jest zrobienie jednego przystanku
            przesiadkowego, a Konwaliowa najlepiej spełnia te warunki; a także że po
            otwarciu Topolowej/Ordonówny nocne z pętli Nowodwory powinny jechac tamtedy
            (jak 144), a nie wracać z powrotem Światowida.

pozdro
            • rysio.ochucki Optymalnie bo wygodnie dla mnie... 22.09.06, 13:30
              To się nazywa optymalizacja wg aani :))))
              Dla mnie wygodnym było by skasowanie wobec tego 508 bo i tak pokrywa się ta
              trasa w większości z E-4. I to jest wygoda dla mnie. Więcej autobusów na E-4
              skasować 508. Ale ja właśnie również myślę o tych jak to nazwałaś "burakach" z
              Legionowa.

I proszę bardzo jeśli chcą jeździć, nie ma problemu. Ale niech to nie odbywa
              się kosztem autobusów ekspresowych i pośpiesznych. Skoro jesteś za taką
              optymalizacją to może przydałby się jeszcze pośpieszny albo ekspresowy do
              Legionowa?
    • omeri Re: E-4 na Konwaliową zamiast Ekspresowej 15.07.06, 12:29
      E-$ powinna stawać przy ratuszu
      • komalo Re: E-4 na Konwaliową zamiast Ekspresowej 15.07.06, 15:21
        Sam mieszkam w okolicach Konwaliowej i zdecydowanie popieram przeniesienie
        przystanku E-4.
        Autobus ekspresowy nie oznacza, że ma się zatrzymywać tylko na pierwszym i
        ostatnim przystanku...
      • sloggi E4 ->196 15.07.06, 23:53
        omeri napisała:

> E-$ powinna stawać przy ratuszu

plus zmiana numeru na 196.
        • Gość: Rychu E-4 powinno wrocic na szczyt. IP: *.spray.net.pl 17.07.06, 00:32
      • Gość: Rychu Na Konwaliowej jest 508 i 511. S T A R C Z Y IP: *.spray.net.pl 17.07.06, 00:32
        • bbkk Re: Na Konwaliowej jest 508 i 511. S T A R C Z Y 17.07.06, 12:32
          Niedługo to z Tarchomina nie będzie czym dojechać na Ekspresową ...
          • Gość: operation_ziggler Re: Na Konwaliowej jest 508 i 511. S T A R C Z Y IP: *.aster.pl 18.07.06, 18:04
            101, 104, 508, 510, 518, 186, 126 (a poza wakacjami także 326)

To mało autobusów z Tarchomina na Ekspresową? A może ty za dużo marychy ćmisz?
            Jedź człowieku na odwyk póki nie jest za późno...
            • bbkk Re: Na Konwaliowej jest 508 i 511. S T A R C Z Y 19.07.06, 10:23
              Nie bierzesz opd uwagę tego że na Tarchominie autobusy te mają różną trasę.
              • rysio.ochucki Re: Na Konwaliowej jest 508 i 511. S T A R C Z Y 19.07.06, 12:18
                I co z tego? Stwierdziłeś że żaden autobus nie będzie się już zatrzymywał na
                Ekspresowej... Co okazało się wierutną bzdurą... Co Ci jeszcze zatem nie
                pasuje? Pod klatką się nie zatrzymuje? A może za mały autobus jeździ? A może
                jeszcze gwiazdkę z nieba byś chciał?
    • dawid781 Re: E-4 na Konwaliową zamiast Ekspresowej 16.09.06, 20:11
      LINIA DO KASACJI
      • Gość: E-4 Re: E-4 na Konwaliową zamiast Ekspresowej IP: *.crowley.pl 21.09.06, 15:22
        Popieram aanię.
        Zmiana przystanku z Ekspresowej na Konwaliową nie byłaby przyczynkiem do
        jednoczesnej zmiany numeru na 196, jak proponował zdaje się Sloggi :)
        Jestem zdania, że cywilizowane przesiadki to takie, które odbywają się w jednym
        miejscu lub bardzo blisko siebie. Po zmianie na Konwaliowej zatrzymywałyby się
        trzy linie jadące do metra, co zdaje się ma uzasadnienie praktyczne, czyż nie?
        • Gość: Zrost Re: E-4 na Konwaliową zamiast Ekspresowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 16:32
          Na 196 to napewno nie bo taka linia już kursuje od niedawna w Rembertowie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka