Dodaj do ulubionych

Osiedla Akacje - system Partner /ważne

IP: *.aster.pl 12.01.07, 23:35
Właśnie dowiedziałam się o koszmarze, jaki przeżywa osoba, która kupiła
mieszkanie w systemie PARTNER. Okazało się, że inwestor (właściciel
wybudowanego mieszkania) zbankrutował i sąd zajmuje wszystkie jego dobra i
wystawia na licytację. Wśród tych dóbr jest mieszkanie wybudowane w systemie
PARTNER - przeznaczone na wynajem (osoby, które uczestniczą w tego rodzaju
transakcji wiedzą o czym mówię). Osoba wynajmująca otrzymała nakaz eksmisji
pomimo wpłacania od 6-ciu lat określonych w akcie notarialnym należności z
tytułu spłaty kosztów budowy mieszkania oraz kosztów wynajmu. Okazało się, że
w księdze wieczystej osoba ta nie jest wykazana jako właściciel lokalu. I
zdaniem prawników, umowa zawarta za pośrednictwem Dom Development nie daje
tej osobie żadnego prawa do lokalu, pomimo wpłacenia ponad 75% należności.
Ja już mam nr księgi wieczystej dla mojego mieszkania i na poczatku
przyszłego tygodnia lecę do sądu sprawdzić jak wygląda zapis w księdze.
Wszystkim kupującym w systemie Partner radzę natychmiast zainteresować sie w
pisami w księdze wieczystej i sprawdzenie umowy z prawnikiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: joj Re: Osiedla Akacje - system Partner /ważne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.07, 11:22
      Spokojnie z tą eksmisją. Proponuję przeczytać tekst poniżej:

Czy zmiana właściciela lokalu powoduje zmianę sytuacji prawnej lokatora ?

Jeżeli nastąpi zbycie rzeczy najętej w czasie trwania najmu, nabywca wstępuje w
      stosunek najmu na miejsce zbywcy – może jednak wypowiedzieć najem z zachowaniem
      ustawowych terminów wypowiedzenia. Z chwilą zbycia rzeczy najętej w czasie
      trwania najmu nabywca wstępuje z mocy samego prawa w miejsce zbywcy.
      Przekształcenie podmiotowe jest całkowite i na nabywcę przechodzą wszelkie
      prawa i obowiązki wynikające z umowy najmu, za wyjątkiem wyraźnie wyłączonych
      ustawą.
      Uregulowanie dotyczące wypowiedzenia najmu nie przysługuje nabywcy :
      a) jeżeli umowa najmu była zawarta na czas oznaczony z zachowaniem formy
      pisemnej i z data pewną, a rzecz została najemcy wydana,
      b) gdy przedmiotem najmu jest nieruchomość, a najem został ujawniony w księdze
      wieczystej.

Podstawa prawna :
      - art. 678 i 679 K.C.
      - ustawa z dnia 6 lipca 1982 r. o księdze wieczystej i hipotece
      • Gość: mamosia Re: Osiedla Akacje - system Partner /ważne IP: *.aster.pl 14.01.07, 20:32
        Nie jestem prawnikiem. Może odrobinę tłumaczenia na język potoczny dla mnie i
        innych uczestków tego programu?. W każdym razie dziękuję, bo to chyba znaczy,
        że ci ludzie mają jakąs szansę.
      • Gość: Akacja2 Re: Osiedla Akacje - system Partner /ważne IP: *.aster.pl 14.01.07, 20:37
        Dzięki za podanie podstawy prawnej. Ja nic z tego nie rozumiem, ale w razie
        kłopotów będę bardzo mądra podając ją prawnikowi. Dziekuję.
        • Gość: M. Re: Osiedla Akacje - system Partner /ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 23:18
          Słyszałam o tej sprawie.

Malo która umowa najmu ma datę pewną lub jest ujawniona w księdze wieczystej
          (musiałby to zrobić najemca...) więc powołane artykuły niestety nahczęściej nie
          znajdą zastosowania.

Ja nigdy nie zostałam poinformowana nawet czy mój "inwestor" założył księgę
          wieczystą i jaki jest jej numer. Czy są inne takie osoby ?
        • Gość: M. Re: Osiedla Akacje - system Partner /ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 23:19
          Poza tym nabywca w czasie licytacji nie przejmuje najwazniejszego zobowiązani
          z "systemu partner" - do przeniesienia własności nieruchomości !
          • Gość: PM Re: Osiedla Akacje - system Partner /ważne IP: *.u.mcnet.pl 16.01.07, 13:08
            A niby dlaczego nie ?
          • Gość: PM Re: Osiedla Akacje - system Partner /ważne IP: *.ulc.gov.pl 16.01.07, 13:15
            Data pewna stanowi jedną ze szczególnych form czynności prawnych. Polega ona na
            urzędowym poświadczeniu dnia dokonania czynności, aczkolwiek, zgodnie z art. 81
            § 2-3 kodeksu cywilnego czynność prawna ma datę pewną również w wypadkach
            następujących:

1) w razie stwierdzenia dokonania czynności w jakimkolwiek dokumencie
            urzędowym - od daty dokumentu urzędowego;
            2) w razie umieszczenia na obejmującym czynność dokumencie jakiejkolwiek
            wzmianki przez organ państwowy, organ jednostki samorządu terytorialnego albo
            przez notariusza - od daty wzmianki
            ....
            O ile pamiętam umowa najmu była potwierdzona notarialnie.
            • Gość: M. Re: Osiedla Akacje - system Partner /ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 19:07
              Moja umowa najmu nie byla potwierdzona notarialnie (jej wzór stanowił jedynie
              załącznik do przedwstępnej umowy sprzedaży).

Co do przejęcia zobowiązań z "systemu partner" wrazie licytacji - licytuje się
              nieruchomość nieobciążoną, nabywca nie staje się stroną umowy "systemu
              partner" . Ewentualne roszczenia przysługują nam jedynie do zlicytowanego
              właściciela, który jak rozumiem z sytuacji jest już dłużniekiem innych
              wierzycieli, bez majątku z którego można jej egzekwawać.
              • beata_ Re: Osiedla Akacje - system Partner /ważne 16.01.07, 19:36
                Prawdę mówiąc, czegoś tu nie rozumiem... może coś się zmieniło w DD, ale cały
                czas reklamowali się, że cały system jest bezpieczny właśnie dlatego, że
                trójstronna umowa jest potwierdzona notarialnie, a co za tym idzie - zgłoszna
                do sądu wieczystoksięgowego. Albo coś się zmieniło, albo ktoś czegoś nie
                dopilnował (czytaj: najemca=przyszły właściciel).
                • Gość: M. Re: Osiedla Akacje - system Partner /ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 16:53
                  1.Zawarcie trójstronnej umowy w formie aktu notarialnego nie pociąga za sobą
                  automatecznie zgłoszenia jej do sądu wieczystoksięgowego.

2. DD umowy do sądu nie zgłosił.

3. DD i właściciel(inwestor) znieśli współwłasnoścś, tj wyodrębnili lokal
                  dopiero dwa lata po tym jak byli do tego zobowiązani umową (co dla obecnej
                  sytuacji niewiele zmienia ale świadczy o duzej niefrasobliwości co najmniej)

4. Nic nie zmieni faktu, że najemca przez 10 lat jest jedynie najemcą. Nawet
                  gdyby umowa najmu była ujawniona w księdze wieczystej powiduje, że nie można
                  rozwiązać umoawy najmu do końca okresu jej obowiązywania, nie oznacza jednak
                  obowiązku przeniesienia własności.

5. Lokal będący własnością inwestora może zostać zlicytowany za jego długi.
                  Nabywca nie przejmuje długów/zobowiązań inwestora. Najemca ma wówczas
                  roszczenie do inwestora o zwrot dokonanych wpłat i ew. odszkodowanie - tylko
                  nie ma z czego egzekwować.
                  • beata_ Re: Osiedla Akacje - system Partner /ważne 17.01.07, 17:38
                    Może znów coś mylę, ale wydawało mi się, że ta trójstronna umowa była
                    jednocześnie umową przyrzeczenia sprzedaży nieruchomości najemmcy po okresie na
                    jaki zawarta była umowa najmu. Nie wiem, jak to w szczegółach miało wyglądać,
                    ale chyba jakoś powinno zabezpieczać inetersy najemcy, a nie tylko gwarantować
                    mu "niezrywalność" umowy w okresie, na jaki została zawarta...

A tak przy okazji - to nie strona umowy zgłasza ją do sądu wieczystoksięgowego,
                    tylko noratiusz, co tu ma do rzeczy DD ?

ps
                    nie dotyczy mnie to bezpośrednio, sprawa interesuje mnie o tyle, że sama
                    mieszkam na osiedlu Akacje (chociaż jako wlaściciel nieruchomości) i miałam po
                    prostu styczność z samą ideą systemu Partner... wydawała mi się niegłupia i
                    bezpieczna, choć w bardzo "szczegółowe szczegóły" nie wnikałam, bo nie miałam
                    takiej potrzeby

• Gość: M. Re: Osiedla Akacje - system Partner /ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 10:44
                      Notariusz "z urzędu' zgłasza do sądu w-k tylko ostateczne umowy sprzedaży.

W części umów (bp jak się teraz okazuje w tych samych blokach mieszkają ludzie
                      z róznymi umowam) to DD był zobowiązany zgłaszać umowy przedwstępne.

No ale nic dziwnego , że DD nie zgaszał skoro kilka lat zajęło mu wyodrębnienie
                      lokali a wtedy dopiero w ogóle zkaładana jest księga wieczysta lokalu.
    • Gość: ?? nie prosciej wziac kredyt ? IP: *.aster.pl 17.01.07, 23:01
      • beata_ Re: nie prosciej wziac kredyt ? 17.01.07, 23:46
        Rzecz w tym, że wychodziło taniej niż kredyt (dla najemcy-przyszłego
        właściciela) + ulga budowlana przy inwestycji pod wynajem dla tego, kto miał
        pieniądze na budowę, a nie zamierzał mieszkać
    • Gość: lolek Re: Osiedla Akacje - system Partner /ważne IP: *.aster.pl 21.01.07, 13:19
      ... dobra, więc reasumując co mają w tej sytuacji zrobić lokatorzy
      (najemcy)mieszkań w systemie Partner ??
    • Gość: andrzej Re: Osiedla Akacje - system Partner /ważne IP: *.aster.pl 24.01.07, 22:17
      Rozmawiałem dzisiaj z DD, powiedziano mi, że nie ma sposobu (lub go jeszcze nie
      znają) na obejście sytuacji gdy inwestor ogłasza upadłość. Prawnicy z DD dumają
      nad rozwiązaniem tego problemu. Jest to błąd ustawodawcy, który jak zwykle nie
      przewidział, że życie potrafi wykręcić niezły numer. Wpis do Księgi Wieczystej
      gwarantuje jedynie, że gdy zaistnieje w/w sytuacja dowiemy się w miarę szybko o
      problemie, poinformujemy DD i "zaciśniemy kciuki" że coś poradzą. Opisana
      sytuacja z eksmisją i upadłością inwestora jest podobno jedyna na kilka tysięcy,
      a DD stara się pomóc poszkodowanym. Poinformowano mnie, że gdy tylko mecenasi DD
      wykombinują jakiś wytrych, to wszyscy uczestnicy systemu PARTNER zastaną o tym
      powiadomieni.

Mi zostało jeszcze 2,5 roku niepewności.
      • ari.1969 Re: Osiedla Akacje - system Partner /ważne 25.01.07, 07:52
        Ok. Andrzej. Niektórym z nas też pozostało 2,5 roku. Ale czy DD powiedział jak
        wygląda pomoc z ich strony w razie opisanej w tym poście sytuacji??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka