Dodaj do ulubionych

Metro na Pradze to mit

IP: *.acn.waw.pl 24.05.03, 15:52
Na konferencji prasowej w Stowarzyszeniu Dziennikarzy Polskich na Foksal
w dn. 22.05.03 Prezydent Kaczyński powiedział: Budowa drugiej linii metra to
mit propagandowy. Warszawa ma dużo torów koejowych. Są plany ich
wykorzystania i nie będą to drogie inewstycje.

Co o tym sądzicie ? Jak będzie wygladało metro w naszej dzielnicy ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Amnesiac Re: Metro na Pradze to mit IP: *.man.polbox.pl 25.05.03, 12:43
      > Na konferencji prasowej w Stowarzyszeniu Dziennikarzy Polskich na Foksal
      > w dn. 22.05.03 Prezydent Kaczyński powiedział: Budowa drugiej linii metra to
      > mit propagandowy. Warszawa ma dużo torów koejowych. Są plany ich
      > wykorzystania i nie będą to drogie inewstycje.

Myślę, że w perspektywie 15-20 lat powstanie na Pradze linia metra. Wydaje mi
      się, że wykorzystanie kolejowej infrastruktury do poprawy komunikacji jest
      bardzo dobrym pomysłem. Jeśli chodzi o Pragę, to oczywiście mowa o linii
      średnicowej. Niedawno Celiński mówił coś o nowoczesnej linii Grodzisk-Otwock.
      Gdyby udało się zmodernizować stacje, powołać do życia nową spółkę z
      nowoczesnym taborem i poprawić bezpieczeństwo w pociągach i na peronach, takie
      rozwiązanie byłoby bardzo korzystne. Ze Śródmieścia do Stadionu (Port Praski)
      można by dojechać w ciągu kilku minut. W przyszłości linia metra pod
      Świętokrzyską mogłaby z powodzeniem uzupełnić komunikacyjną infrastrukturę w
      tej części miasta.
      • Gość: tomi Re: Metro na Pradze to mit IP: *.acn.waw.pl 25.05.03, 19:30
        Gość portalu: Amnesiac napisał(a):

> > Na konferencji prasowej w Stowarzyszeniu Dziennikarzy Polskich na Foksal
        > > w dn. 22.05.03 Prezydent Kaczyński powiedział: Budowa drugiej linii metra
        > to
        > > mit propagandowy. Warszawa ma dużo torów koejowych. Są plany ich
        > > wykorzystania i nie będą to drogie inewstycje.
        >
        > Myślę, że w perspektywie 15-20 lat powstanie na Pradze linia metra. Wydaje mi
        > się, że wykorzystanie kolejowej infrastruktury do poprawy komunikacji jest
        > bardzo dobrym pomysłem. Jeśli chodzi o Pragę, to oczywiście mowa o linii
        > średnicowej. Niedawno Celiński mówił coś o nowoczesnej linii Grodzisk-Otwock.
        > Gdyby udało się zmodernizować stacje, powołać do życia nową spółkę z
        > nowoczesnym taborem i poprawić bezpieczeństwo w pociągach i na peronach,
        takie
        > rozwiązanie byłoby bardzo korzystne. Ze Śródmieścia do Stadionu (Port Praski)
        > można by dojechać w ciągu kilku minut. W przyszłości linia metra pod
        > Świętokrzyską mogłaby z powodzeniem uzupełnić komunikacyjną infrastrukturę w
        > tej części miasta.

O.K. Linie kolejowe w Warszawie wymagają dostosowania do współczesnych potrzeb,
        nie zastąpią jednak metra. Kolej ledwo zahacza o Targówek i Bródno (stacje
        Praga i Toruńska oraz cała ta linia biegną obrzeżami dzielnicy, o Gocław kolej
        nie zahacza w ogóle (aby dojechać od dworca Olszynka Grochowska trzeba się
        przesiadać, a ze Wschodniego na Gocław autobusem jedzie się pół godziny, czyli
        tyle ile bezpośrednio autobusem z centrum). W tej sytuacji i tak każdy wybierze
        połączenie bezpośrednie autobusem, bo co mu z dojazdu do stacji Stadion czy
        Wschodni, od których do celu ma jeszcze kawał drogi. Kolej koleją, a metro
        metrem!
        • chaladia I tak, i nie... 25.05.03, 21:23
          Myślę, że w obecnej chwili Warszawa pilnie potrzebuje jakiegoś rozwiązania
          komunikacyjnego szybko, prosto i tanio. Obwodnica kolejowa: Śródmieście -
          Powiśle - Stadion - Dw. Wschodni - ZOO - Wa-wa Gdańska - Górczewska - Ksprzaka -
          Ochota praktycznie już istnieje. Probleme jest brak woli ze strony PKP, stary
          tabor i konioeczność zbudowania dwóch par estakad - na terenach za Dw.
          Wschodnim i przed Dw. Zachodnim.

Zgadzam się, że te przystanki sa położone nieco bez sensu, ale to może i
          dobrze - bo można będzie wybidować nowe w czasie, gdy stare będą służyć
          Warszawiakom, Wydaje mi się, że powinny to być: Nowy Świat, Wisłostrada 1,
          Targowa, Radzymińska, Żaba, Rondo Starzyńskiego, Wisłostrada 2, Babka, Powązki,

Ponieważ jest to problem bardziej prawny niż techniczny, to właśnie liczyłem na
          Kaczora, który jest prawnikiem, do tego po NIK-owski epizodzie ma
          napewno "haki" na wszystkich, także na ludzi z PKP i jeśli ktokolwiek może
          zmusić PKP do współpracy - to chyba właśnie on. Cóż - jak na razie to nawet nie
          udało się Kaczorowi przedłużyć ważności biletu sieciowego na PKP...

Jeszcze jedna uwaga:
          Jagiellońska od Golędzinowa do Stadionu nie jest tak niezbędną dla Pragi
          arterią, by nie można było jej wyłączyć na trzy lata z użytkowania. Tak samo
          ul. Francuska, Brukselska itd. Nie trzeba budować metra, staczyłby kryty
          tramwaj pod tymi ulicami wybudowany w odkrytym wykopie rozpartym ściankami
          szczelinowymi... koszt zapewne 1/4 tego, co metro. A od Golędzinowa do
          Tarchomina w jedną stronę i od saskiej Kępy do Gocławia w drugą tramwaj mógłby
          sobie jechać po powierzchni. Funkcjonuje taki system w Kolonii i jest ok, to
          może i w Warszawie.
        • Gość: Amnesiac Re: Metro na Pradze to mit IP: *.man.polbox.pl 27.05.03, 16:32
          > O.K. Linie kolejowe w Warszawie wymagają dostosowania do współczesnych
          potrzeb,
          >
          > nie zastąpią jednak metra.
          > Kolej koleją, a metro
          > metrem!

Masz rację, jedno i drugie jest potrzebne. Wydaje mi się jednak, że należy
          zacząć od kolei, bo w ten sposób szybciej można osiągnąć jakikolwiek efekt
          poprawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka