Dodaj do ulubionych

www.staraochota.pl

21.01.06, 16:10
Zapraszam:

www.staraochota.pl/
zalążek naszej działalności, na razie tylko link do forum, ale powoli się
uzupełni :)
Obserwuj wątek
    • chinique Pozwalam sobie przytoczyć głosy. 23.01.06, 14:52
      Pozwalam sobie przytocztć głosy dyskusji, która rozpoczęła się w mailach, a
      powinna skończyć się na forum, bo przecież mowa w nich głównie o rzeczach do
      wiadomości publicznej, a nie prywatnej.
      • chinique Głos 1 23.01.06, 14:53
        Czołem!

Moje pomysły co do zawartości www.staraochota.pl

1. Wywiady ze znamienitymi mieszkańcami SO - obecnymi i dawnymi
        (prof. Jerzy Trammer, dr Piotr Cywiński, Jan Lityński, Czesław
        Bielecki, Marcin Święcicki, dr Zofia Górnicka - wdowa po rektorze
        AM, dr Krzysztof Mirowski - dyrektor LXVII L.O. przy Wydziale
        Pedagogicznym UW, Maria Janion? etc.) Mogę podjąć się
        przeprowadzania tych wywiadów.

Dodatkowo myślę, że warto przeprowadzić wywiad z dyrektorem Filtrów.

2. Wspomnienia tych, którzy mieszkają na Starej Ochocie od okresu
        międzywojennego - znam przynajmniej trzy osoby.

3. Wątek "Dlaczego przeprowadziłem się na Starą Ochotę?" - rozmowy
        z tymi, którzy są tu niedługo, ale których urzekł klimat tej
        części Warszawy.

4. Jak Stara Ochota zmieniła się od okresu przedwojennego?

5. Mieszkańcy SO przed wojną.

6. Spółdzielnie - historia, położenie i ciekawostki.

7. Co się dzieje na Starej Ochocie (aktualności) - np. turniej
        bouli, bitwa na śnieżki etc.

8. Stara Ochota podczas IIWŚ i Powstania Warszawskiego,
        zniszczenia powojenne.

9. Coś na kształt opracowanego fotoplanu z warszawa1939.pl, ale
        dotyczące tylko SO.
        Mapa na której można kliknąć na budynki i pojawią się historyczne
        zdjęcia, stan obecny, historia budynku i jego obecne przeznaczenie.

Czy jest jakiś terminarz prac nad stroną?
        Jak będzie wyglądała współpraca?

Może założymy listę dyskusyjną na yahoogroups, aby wymieniać pomysły?
        • chinique Głos 2 23.01.06, 14:54
          Pls, wrzuć kopię Twojego maila na forum w wątek Szafy
          www.staraochota.pl, bo zaprawdę nie wiem po co drugie
          forum na ten temat?

Z mojej strony:

- też myślałem o pomyśle z wywiadami, od siebie dodam tyle,
          że obok uznanych VIPów, byłoby też dobrze raz na czas zrobić
          wywiad z kimś bardziej zwyczajnym, ot - właścicielem knajpy,
          sklepu, księdzem proboszczem :), czy też dyrektorami jednostek
          w stylu szkoły, czy instytucje, generalnie jestem na tak,

- to żadna sensacja, ale mam do dyspozycji skaner i dwie ręce,
          jak by Wam zabrakło skanerów,

- kolejne fotki, jakie zapodam będą pochodziły z "Korzenie miasta"
          t. IV Kasprzyckiego

- w bibliotece WA PW jest cała przedwojenna "Architektura i
          budownictwo", które można ripować na stanowisku reproduktorskim
          przy pomocy aparatu, ale nie skanera

- popieram pomysł zachowania Ryśkowej systematyki opisu obiektów,
          zwłaszcza, że nie wiem, czy czytaliście to ...
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=35289630&a=35370646

Jak wrzucisz Twój mail jako post na forum, to ja wrzucę swój :).

Pozdrawiam
          • chinique Głos 3 23.01.06, 14:55
            Witam,
            Nie byloby najlepszym pomyslem dublowanie idei Ryska!
            Juz i tak wiele osob zaczelo sie z nim scigac!
            Bez problemu mozecie opracowac kolejne obiekty na Ochocie a my wrzucimy to
            na strone www.warszawa1939.pl i bedzie sie linkowalo ze strony starej
            ochoty!
            Co prawda Rysiek "nie opatentowal" swojego pomyslu ale jakos byloby troche
            "nieswiezo, jakbyscie go skopiowali!
            Zamiast fotoplanu mozecie przeciez uzyc dowolnego innego planu!

Reszta pomyslow mi sie podoba!
            Do Krzysia Mirowskiego powinna sie wybrac na wywiad mvitti. Przyda sie jej
            do pracy magisterskiej!

Jesli bedziecie chcieli to moge napisac kilka krotkich wspominek z lat
            50-70.

Pozdrawiam
            • chinique Głos 4 23.01.06, 14:56
              Witam,

wszystkie zgloszone pomysly mi sie podobaja.

Co do fotoplanu, to nalezy przeprowadzic glosowanie - nie wydaje mi sie
              osobiscie, zeby fotoplan ochoty byl "rip offem" z pomyslu Ryska, bo on
              chyba (z tego co zrozumialem) swiadomie pomija ochote u siebie... wiec
              raczej byloby to uzupelnienie - oczywiscie mozemy rozwazyc opublikowanie
              tego na warszawa1939 i podlinkowanie u nas - czekam na glosy reszty
              uczestnikow dyskusji w tej sprawie.

Ja ze swojej strony moge obiecac na razie tylko, ze zajme sie strona
              hostingowa przedsiewziecia oraz prowadzeniem strony - niestety moja praca
              jest na tyle czasochlonna, ze nie bede mial czasu robic z ludzmi wywiadow.

Oczywiscie co jakis czas na pewno zrobie cos wiekszego, ale z gory nie chce
              obiecywac ;)

Proponuje jednak dyskutowac na ten temat na forum SO, no chyba, ze sie
              boicie, ze ktos nam pomysl ukradnie, hihihi :)

pozdrawiam,
              • johnny_doe wyrób czekoladopodobny cokolwiek nieświeży 23.01.06, 15:57
                czyli ni mniej ni więcej tylko montujecie coś na kształt Ochotnika (którego tak
                krytykowaliście) z domieszką i w opakowaniu warszawa1939.pl - mało oryginalne
                ale lepsze niż nic
                • chinique Różnice ... 23.01.06, 16:08
                  Dzięki za głos w dyskusji, masz trochę racji, natomiast:

- jest to inicjatywa open-source
                  - nie za pieniążki gminy
                  - bez nadania i cenzury partyjnej
                  - bez sprawozdawczości obowiązkowej
                  - chce się nam, a nie musimy

Poza tym odrobina konkurencji :) Ochotnikowi oraz innym gazetkom jedynie pomoże,
                  bo chyba składową motywacji jest ów publicystyczny niedosyt. Co do oryginalności
                  pomysłu, to cóż, jest on oryginalny w tym sensie, że starych materiałów o SO w
                  jednym miejscu na sieci jeszcze nie było, poza tym trudno rozmawiać o tym, czy
                  zainteresowania varsavianistyką są i mają w założeniach być oryginalne.

• johnny_doe pytanie 23.01.06, 16:27
                    jeśli są pieniążki musi być sprawozdawczość to oczywiste
                    nadanie i cenzura partyjna może już nie koniecznie :-), ale nie tym chciałem

z opisu który jak rozumiem jest efektem niezakończonej jeszcze burzy mózgów
                    jawi sie strona społecznosąsiedzkovarsavianistyczna więc ma pytanie który
                    pierwiastek będzie dominujący - osobiście jeśli wolno głosuję za
                    varsavianistycznym
                    • chinique Odpowiedź 23.01.06, 16:40
                      Ba, nie dość, że możesz głosować, to jeszcze, jeżeli miałbyś taką zajawkę,
                      możesz się do niego dołożyć. A odpowiadając na pytanie wprost - materiałów
                      "varsavianistycznych" jest póki co najwięcej, zwłaszcza starych zdjęć, które
                      m.in. same wskakują do gąbki (dzięki dobrzy ludzie za podsyłanie), ale z czasem
                      może ich zabraknąć, albo dostęp do nich będzie trudniejszy, dlatego "na
                      prowadzenie" wysuną się materiały wspominkowe i miejskie legendy, ale ich
                      strumień z czasem też może się skurczyć, a jedynym niewyczerpalnym źródłem
                      informacji będzie już tylko bieżączka, której nigdy nie zabraknie. Oczywiście na
                      końcowy kształt kontentu i jego nasycenie z poszczególnych, wymienionych przez
                      Ciebie składowych będzie zależał od tego, któremu z "redaktorów"
                      reprezentujących różne zajawki jak i na ile będzie się chciało produkować ...
                      • waclaw.zwirko Ochotnik 23.01.06, 18:02
                        Strona rzeczywiście będzie trochę czerpała z pomysłów Ochotnika, ale tego
                        pierwotnego z historią okolicy, a nie polityką.

Aha, głos 1 to mój głos.

Co do fotoplanu to nie jest to dublowanie działalności Ryśka, jeśli sam
                        przyznał, że nie chce zajmować się Starą Ochotą. Pałeczka jest w naszych rękach.

Jeśli chodzi o mnie chętnie zająłbym się społeczno-wspominkową stroną naszej
                        strony. Dodam do tego jeszcze architekturę (ale tym pewnie chciałaby się zająć
                        również mvitti).

• mvitti Re: Ochotnik 23.01.06, 20:16
                          Ja też chce społeczno-wspominkową...takich szczegółow to jednak nie omawiajmy na
                          foum...
                          • non_ckiewicz Re: Ochotnik 23.01.06, 20:36
                            a ja jestem stryjecznym szwagrem wdowy po znanym literacie - czy też jestem
                            znamienity?
                          • chinique Brak tematów, mile widziani. 23.01.06, 21:23
                            Na początku nie wystąpi brak tematów, więc nie stanowi to problemu. Jednocześnie
                            zapraszam do merytorycznej dyskusji, wszyscy chętni do przyłączenia się, są mile
                            widziania.
                            • cwi Re: Brak tematów, mile widziani. 23.01.06, 22:20
                              Tak sobie czytam i myślę.... żal, że z Mariańską już nikt rozmowy nie zapisze...
                              A generalnie, czy nie byłoby fajnie pogadać też z pracownikami ministerstwa,
                              którzy przychodzą tu w dzień i pracują, z właścicielami kanjpy azjatyckiej na
                              rogu placu Narutowicza, ze studentami z akademika, niby sąsiedzi a tylko
                              chwilowo.., z panem kierowcą 175, który nie zwalnia przejeżdżając, z
                              ambasadorem Pelegiem, z przedszkolanką, która przeniosła się z innego
                              przedszkola i teraz zajmuje się "naszymi" dziećmi...

Pozdrawiam serdecznie,

Cwi
                              • chinique VIPy vs. porządni obywatele 23.01.06, 22:25
                                "To samo mówię", porządny obywatel jest często nieco bliżej życia niż VIP,
                                dlatego warto zamieścić rozmówkę również z nimże, poza tym, pan kierowca,
                                właściciel knajpy, czy sklepu jest nieco bardziej dostępny niż VIP, zatem na
                                początek będzie łatwiej taki materiał zebrać. Mimo to VIP też by się przydał.

:)
    • chinique Co nowego w tej sprawie? 30.01.06, 15:08
      • shapha Re: Co nowego w tej sprawie? 30.01.06, 18:16
        Na razie nic - mam urwanie głowy w pracy i mało czasu... Jak tylko postawię coś
        na kształt zalążka strony, dam znać i się zacznie wypełniać treścią - z tego co
        zrozumiałęm, oprócz standardowych modułów news, artykułowych, przyda nam się
        dobry engine galerii...
        • chinique CMS 30.01.06, 20:00
          Miałem sygnał na priva w tej sprawie, jeżeli masz takie możliwości (hosting,
          chęci i czas) można postawić jakiegoś Open Source'owego CMS'a jakich pełno, na
          tyle prostego, żeby się przy jego stawianiu nie zasapać, a posiadającego
          wystarczająco dobre możliwości, żeby opublikować te parę artykułów, czy zdjęć, a
          przede wszystkim, żeby poszczególni he he "redaktorzy" mogli sami publikować nie
          zawracając pupy o kolejne aktualizacje ...

Czy to nie za wiele? :)
          • mvitti Re: CMS 30.01.06, 22:53
            Proponuje zebranie jak juz bedziesz miał czas, by zrobić spis tematów, ustalić
            grafike itp...ale to juz moze na priva takie szczególy...może być u mnie jakby co...
            • chinique Co wy z tym privkiem :) ? 30.01.06, 23:11
              I co wy z tym korporacyjnym dyskursem - trzeba ustalić kolor zasłon, zróbmy
              spotkanie. Dżizas.

Parę pytań do szafy i wszystko będzie jasne:
              - czy masz na tym hostingu możliwość odpalania server side scripting ASP/JSP/PHP?
              - czy masz na tym hostingu bazę dań i jaką (mysql, pgsql, inną)?
              - czy masz na tym hostingu konto szelowe, które pozwoli postawić jakiś CMS, ew.
              czy provider sam daje jakiegoś CMS'a?

Tymczasem kontent można już robić niezależnie, dziwię się, że jeszcze nie
              dzwoniliście się umówić do Marii Janion.

• mvitti Re: Co wy z tym privkiem :) ? 31.01.06, 00:25
                Bo po pierwsze omawianie najdrobiejszych szczegółow na forum publicznym niczemu
                nie służy, a po drugie fajnie sie spotkać i pogadać nie tylko o ochocie...net
                netem, ale bezpośedni kontakt to inna jakość...oczywiście my się możemy spotkać
                , a ty możesz być jednocześnie on line;) no i chętnie zobacze chate szafy oraz
                pochwale sie swoją;)
                • chinique Privek. 31.01.06, 01:21
                  Ok, jak ustalicie czas i miejsce, podeślijcie mi na privka namiarki.
                • shapha Re: Co wy z tym privkiem :) ? 31.01.06, 18:14
                  > no i chętnie zobacze chate szafy oraz
                  > pochwale sie swoją;)

no i przyznaj że głównie o to się rozchodzi, hehehe ;))

ja wczoraj zrobiłem sobie dużą dziurę w suficie w przedpokoju próbując wkręcić
                  haczyk do lampy wiszącej... więc chwilowo mam chatę mało reprezentacyjną ;)
                  • mvitti Re: Co wy z tym privkiem :) ? 31.01.06, 21:12
                    czyżby był to wynik nadpalonych cegieł, o których wspominano w watku słupecka
                    zdaje się?
                    • skupionyedi Re: Co wy z tym privkiem :) ? 31.01.06, 22:19
                      mvitti napisała:

> czyżby był to wynik nadpalonych cegieł, o których wspominano w watku słupecka
                      > zdaje się?

Sądzę, że to brak umiejętności...
    • chinique Trzy pytania ... 11.02.06, 01:30
      ... na dzisiejszej imprezie skierowano do mnie przynajmniej trzy razy pytanie
      "co z tą Ochotą?". Co mam odpowiadać na takie zaczepki?
      • mvitti Re: Trzy pytania ... 11.02.06, 11:12
        spotkajmy się najbliższym pasującym wszystkim terminie.
        • chinique Se pogadać. 12.02.06, 00:34
          Spotkać to się można, se pogadać, jestem za. Tymczasem gdyby była możliwość
          postawienia CMS'a albo WIKI na tym hostingu i założenia kont kilku "redaktorom",
          to już dawno coś by się działo.
          • mvitti Re: Se pogadać. 12.02.06, 11:50
            Ja się na tym nie znam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka