Gość: sklis IP: *.hastrabau.pl 03.04.03, 11:26 Posadźcie dużo roślin iglastych, nawet zwykłe sosny są w zimnych miesiącacvh ładniejsze od gołych kikutów!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dr X spod 179 Brawo!!! IP: *.rz.uni-rostock.de 06.04.03, 09:50 Walki o dom przed naszym blokiem nic nie daly, ale przynajmniej ta inicjatywa ma szanse!!! Brawo panie rektorze!!! mam nadzieje, ze sie powiedzie!!! wyjechalem z kraju, ale milo byloby wrocic do pieknie odnowionego parku szczesliwickiego i starego dobrego dickensa 29. zycze powodzenia i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pimkie Re: Modernizacja parku Szczęśliwickiego IP: *.hhp.de / 172.20.6.* 10.04.03, 11:15 Super! Gratuluję sukcesu!!! Nareszcie ktoś zrobi porządek z zamkniętym i zaniedbanym ośrodkiem. Park jest niewielki, ludzi sporo, a TKKF zajmuje 1/3 terenu! Ciekawe, czy w planach jest pozostawienie odkrytych basenów, które na razie tylko straszą? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Modernizacja parku Szczęśliwickiego IP: *.polkomtel.com.pl 16.04.03, 14:47 Podajcie jakieś bliższe dane osób czy organizacji, które się tym przedsięwzięciem zajmują, inaczej trudno będzie się przyłączyć. Inicjatywa piękna! Zamiast zamkniętego TKKF widziałbym ogólnodostępne boiska, cokolwiek, czym można zainteresować młodzież z Korotyńskiego - dać im alternatywę do przesiadywania na ławkach, picia piwa i chuligaństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Re: Modernizacja parku Szczęśliwickiego IP: *.ite.waw.pl 17.04.03, 12:41 Pamiętam jeszcze "dzikie" glinianki z przełomu lat '50/'60, które potem stały się parkiem. Kolejkę EKD skrecającej z ul. Szczęśliwickiej obok cegielni, kocie łby, odkryty kanał ściekowy pełen pijawek, ogródki działkowe, ... no i górę gruzów i śmieci. Śmieciarki z trudem wspinały się na wierzchołek góry i zrzucały komunalne odpadki. Spotykało się też gospodarzy wypasających krowy, motocyklistów-rajdowców, wędkarzy i topielców. Układ stawów był zupełnie inny, a każdy z nich otoczony szerokim pasmem trzcin i szuwarów. Dalej ciągnęły się gospodarstwa rolne. To Szczęcliwice mojego dzieciństwa. Teraz wkroczyła tam "cywilizacja" z hałaśliwymi festynami, wykorzystywanym przez nielicznych stokiem narciarskim, pustymi basenami, pomostami, mostami, kanałami łączącymi stawy, no i ... budownictwo mieszkaniowe zaciskające swoją pętlę wokół parku. Jeszcze trochę, a jakiś odważny developer postawi apartamentowiec na wyspie pośrodku stawu. Świetna lokalizacja. Nawet miejscowa parafia wyszarpnęła pod kościół i plebanię niezły kawałek gruntu. Obawiam się, czy aby celem usunięcia TKKF-u jest rzeczywiście chęć udostępnienia parku okolicznym mieszkańcom, czy otwarcie nowych możliwości komercjalizacji ? Od pewnego czasu omijam park. Żal mi tego miejsca i wspomnień ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Modernizacja parku Szczęśliwickiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.03, 02:00 Ja to widze nieco inaczej, pamietam Szcześliwice sprzed kilku lat, jako miejsce gdzie zawsze chodzilo sie w lecie na baseny, w zimie na sanki, ale raczej nie było bezpiecznie zostawać tam po zmroku. W ciągu ostatnich 2 lat park rzeczywiście byl trochę na silę "cywilizowany" ale skutki są lepsze niż mozna było przypuszczać. W tej chwili jestem w parku prawie codziennie (to nadal najlepsze miejsce na spacery z psami) i muszę przyznać, że podoba mi sie tam coraz bardziej. Czy widzial pan ostatnie inwestycje? Np. poprawiono "niby- jeziorko" koło obecnego stoku narciarkiego, pięknie wyremontowano kort tenisowy (kilka lat temu byla to betonowa ściana teraz jest to miejsce, gdzie faktycznie można pograć, posiedzieć, czuć się dobrze) ostatnio zniknęły nie remontowane od lat drabinki dla dzieci i zastąpiła je bezpieczna konstrukcja po której dzieciaki mogą się wspinać.Te zmiany i modernizacje naprawde idą w dobrym kierunku, ale ja również obawiam się usuwania TKKF-u, boje się że znowu chodzi o coś innego niż faktyczne dobro parku. A na marginesie - jedyne co do tej pory mnie bulwersuje to położenie kościoła. Ostatnio słyszałam, że ma być rozbudowywany, czy ktoś może wie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś