Dodaj do ulubionych

Modernizacja parku Szczęśliwickiego

IP: *.hastrabau.pl 03.04.03, 11:26
Posadźcie dużo roślin iglastych, nawet zwykłe sosny są w zimnych
miesiącacvh ładniejsze od gołych kikutów!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Dr X spod 179 Brawo!!! IP: *.rz.uni-rostock.de 06.04.03, 09:50
      Walki o dom przed naszym blokiem nic nie daly, ale przynajmniej
      ta inicjatywa ma szanse!!! Brawo panie rektorze!!! mam nadzieje,
      ze sie powiedzie!!! wyjechalem z kraju, ale milo byloby wrocic
      do pieknie odnowionego parku szczesliwickiego i starego dobrego
      dickensa 29.
      zycze powodzenia i pozdrawiam
    • Gość: pimkie Re: Modernizacja parku Szczęśliwickiego IP: *.hhp.de / 172.20.6.* 10.04.03, 11:15
      Super! Gratuluję sukcesu!!!
      Nareszcie ktoś zrobi porządek z zamkniętym i zaniedbanym
      ośrodkiem. Park jest niewielki, ludzi sporo, a TKKF zajmuje 1/3
      terenu! Ciekawe, czy w planach jest pozostawienie odkrytych
      basenów, które na razie tylko straszą? ;-)
    • Gość: sąsiad Re: Modernizacja parku Szczęśliwickiego IP: *.polkomtel.com.pl 16.04.03, 14:47
      Podajcie jakieś bliższe dane osób czy organizacji, które się tym
      przedsięwzięciem zajmują, inaczej trudno będzie się przyłączyć.
      Inicjatywa piękna! Zamiast zamkniętego TKKF widziałbym
      ogólnodostępne boiska, cokolwiek, czym można zainteresować
      młodzież z Korotyńskiego - dać im alternatywę do przesiadywania
      na ławkach, picia piwa i chuligaństwa.
    • Gość: ajax Re: Modernizacja parku Szczęśliwickiego IP: *.ite.waw.pl 17.04.03, 12:41
      Pamiętam jeszcze "dzikie" glinianki z przełomu lat '50/'60, które potem stały
      się parkiem. Kolejkę EKD skrecającej z ul. Szczęśliwickiej obok cegielni, kocie
      łby, odkryty kanał ściekowy pełen pijawek, ogródki działkowe, ... no i górę
      gruzów i śmieci. Śmieciarki z trudem wspinały się na wierzchołek góry i
      zrzucały komunalne odpadki. Spotykało się też gospodarzy wypasających krowy,
      motocyklistów-rajdowców, wędkarzy i topielców. Układ stawów był zupełnie inny,
      a każdy z nich otoczony szerokim pasmem trzcin i szuwarów. Dalej ciągnęły się
      gospodarstwa rolne. To Szczęcliwice mojego dzieciństwa. Teraz wkroczyła
      tam "cywilizacja" z hałaśliwymi festynami, wykorzystywanym przez nielicznych
      stokiem narciarskim, pustymi basenami, pomostami, mostami, kanałami łączącymi
      stawy, no i ... budownictwo mieszkaniowe zaciskające swoją pętlę wokół parku.
      Jeszcze trochę, a jakiś odważny developer postawi apartamentowiec na wyspie
      pośrodku stawu. Świetna lokalizacja. Nawet miejscowa parafia wyszarpnęła pod
      kościół i plebanię niezły kawałek gruntu. Obawiam się, czy aby celem usunięcia
      TKKF-u jest rzeczywiście chęć udostępnienia parku okolicznym mieszkańcom, czy
      otwarcie nowych możliwości komercjalizacji ? Od pewnego czasu omijam park. Żal
      mi tego miejsca i wspomnień ......
      • Gość: Anna Re: Modernizacja parku Szczęśliwickiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.03, 02:00
        Ja to widze nieco inaczej, pamietam Szcześliwice sprzed kilku lat, jako
        miejsce gdzie zawsze chodzilo sie w lecie na baseny, w zimie na sanki, ale
        raczej nie było bezpiecznie zostawać tam po zmroku. W ciągu ostatnich 2 lat
        park rzeczywiście byl trochę na silę "cywilizowany" ale skutki są lepsze niż
        mozna było przypuszczać. W tej chwili jestem w parku prawie codziennie (to
        nadal najlepsze miejsce na spacery z psami) i muszę przyznać, że podoba mi sie
        tam coraz bardziej. Czy widzial pan ostatnie inwestycje? Np. poprawiono "niby-
        jeziorko" koło obecnego stoku narciarkiego, pięknie wyremontowano kort
        tenisowy (kilka lat temu byla to betonowa ściana teraz jest to miejsce, gdzie
        faktycznie można pograć, posiedzieć, czuć się dobrze) ostatnio zniknęły nie
        remontowane od lat drabinki dla dzieci i zastąpiła je bezpieczna konstrukcja
        po której dzieciaki mogą się wspinać.Te zmiany i modernizacje naprawde idą w
        dobrym kierunku, ale ja również obawiam się usuwania TKKF-u, boje się że znowu
        chodzi o coś innego niż faktyczne dobro parku. A na marginesie - jedyne co do
        tej pory mnie bulwersuje to położenie kościoła. Ostatnio słyszałam, że ma być
        rozbudowywany, czy ktoś może wie coś na ten temat?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka