Dodaj do ulubionych

Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce

IP: 193.201.167.* 09.12.09, 09:34
Co to są "mikosachody"?
Obserwuj wątek
    • Gość: kklo Re: Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce IP: 86.47.59.* 09.12.09, 09:41
      I dobrze! Lepsze to niz skutery, na ktorych dzieciaki sa bez szans.
      • Gość: mzb Zabawka dla rozwydrzonych bachorów IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 09.12.09, 09:48
        bogatych rodziców, którzy nie mając czasu dla dziecka kupią im taki napuchnięty
        skuter
        • Gość: hiahi Bulshit IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.09, 10:01
          Ja moim smartem bujnąłem się do 141
          By the way na sprzedaż al2000_tu_skasuj@_tu_też_skasuj_o2.pl
          • Gość: moe Odpowiedzialnośc za zabicie kogoś na przejściu IP: 82.139.156.* 09.12.09, 11:03
            Jak to wygląda,już podpada taki młodzian ?
            Lepej pozostać przy skuterach ,ale powinny one jednak móc szybciej jeździć .
            • parazyd to pewnie lobbing producentów wspomagany łapówkami 09.12.09, 14:18
              jedyna nadzieja w tym, że przepisy o ruchu drogowym nie zmienią się
              na jeszcze bardziej idiotyczne
              • von_seydlitz Precz z zawalidrogami, dać im normalne auta!!!!!! 11.12.09, 10:16
                Dość głupot, chcecie dać auta młodzieży - to od niej wymagajcie odpowiedzialności, a nie zatykajcie miasta wózkami.
            • Gość: do moe Re: Odpowiedzialnośc za zabicie kogoś na przejści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 17:44
              a potrafisz pisać po polsku ?
          • Gość: no super Re: Bulshit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 17:43
            super koles... masz pewnie ze 2o lat a rozumek jak moja 4,5 letnia corka . Może
            zamiast kupować smarta zainwestowałbyś w naukę ?
            • Gość: arek Re: Bulshit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.10, 15:59
              a czy ty wchodzisz na ten blog tylko po to ty wytykać komuś błędy stylistyczne
              czy interesuje cie temat 14 latka za kierownicą
          • Gość: dobre dla bootów Re: Bulshit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 17:46
            al2000@o2.pl fajna domena dla debili i spamerów. Pamiętajcie : al2000@o2.pl
            al2000@o2.pl
            al2000@o2.pl
            al2000@o2.pl
            al2000@o2.pl
            al2000@o2.pl
            :)
            al2000@o2.pl
      • Gość: hella Re: Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce IP: 217.8.178.* 09.12.09, 10:17
        acha,a w takim pudełku będa miały szanse?
        na pewno dzieciaki będa miały większe szanse poważniej uszkodzić innych uczestników ruchu (w tym pieszych).
        • dziadybaba taniej taryfą 09.12.09, 14:32
          Taksówka, powiedzmy 15 zł
          2 x dziennie x 5 dni w tygodniu x 40 tygodni w roku = 6000 zł

czyli 7 lat bachor może taryfą się wozić za te pieniądze

nie liczę ubezpieczenia, napraw, mat. ekspl., ani paliwa

puknijta się w papę
      • Gość: dzieciak Re: Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 17:40
        Które dzieciaki dzieciaaczku... te na przejściu dla pieszych ?? ufff dobrze
        wiedzieć, że jest różniąca jak moje dziecko walnie skuter czy samochód. a może
        skuter lepiej nie? czy nie... pomyśl odrobinę zanim napiszesz pajacyku.
    • Gość: pobudka autorze! Re: Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce IP: *.chello.pl 09.12.09, 09:42
      no wlasnie, a co to jest mercedas?
      • Gość: inteligencie Re: Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 17:49
        masz coś więcej do powiedzenia niż wyłapywanie literówek ?? pewnie nie skoro się
        tak wypociłeś przy mailu.
    • euglenna Hmmmm 09.12.09, 09:43
      Jeśli w pakiecie z mikrosamochodami dorzucą mikrodrogi, żeby małolaty nie
      utrudniały ruchu pełnowymiarowym kierowcom, to OK. Oczywiście wiem, że są na
      tym świecie czternastolatki rozgarnięte bardziej niż niejeden dorosły, tyle,
      że kogo będzie stać na takie autko? Sorry, ale rozwydrzone małoletnie dzieci
      znanych mi bogatych rodziców mogą na drodze stwarzać jedynie zagrożenie.
      • Gość: GQ Re: Hmmmm IP: 192.100.112.* 09.12.09, 09:59
        Mówiąc wprost - należy ZABRONIĆ ????
        • euglenna Re: Hmmmm 09.12.09, 10:17
          GQ, cóż, według mnie tak. Zaraz się zaczną tuningi i inne wynalazki. Tyle się
          mówi, że młodzi kierowcy na drodze stwarzają zagrożenie, a potem daje się
          możliwość eksperymentowania jeszcze młodszym? Uważam, że to zły pomysł.
        • Gość: hella Re: Hmmmm IP: 217.8.178.* 09.12.09, 10:19
          tak, nalezy zabronić.
          lub pozostawić po prostu stan taki jak dotychczas. 18 lat i możesz śmigac, do 18 możesz sobie najwyżej na skuterku polatać (i tym samym nie stwarzać jakiegoś dużego zagrożenia dla innych uczestników ruchu)
    • Gość: conor84 Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce IP: *.chello.pl 09.12.09, 10:03
      co za głupi pomysł, wystarczy że gó...arze jeżdżą suszarkami robiąc
      wystarczająco duże zamieszanie :/
      • Gość: dd Re: Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce IP: 195.158.247.* 09.12.09, 11:13
        a co? drogi należą to tylko takich wypasionych kierowców jak ty?
        • Gość: kikol Re: Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce IP: *.dynamic.qsc.de 09.12.09, 11:53
          jak masz brak piatej klepki w twoim rozrzedzonym mozgu nie zabieraj
          glosu szczeniaku zasmarkany.
      • Gość: cb Re: Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce IP: *.inowroclaw.mm.pl 01.04.10, 07:27
        Suszarkami to misiaczki suszą a młodzi jeżdżą skuterami
    • janostrzyca Co to jest "podstawowy model mercedasa smart"? 09.12.09, 10:04
      Może autor wyjaśni co to jest "podstawowy model mercedasa smart"?
      W szczególności, co to za marka "mercedas" bo jakoś nie
      słyszałem....
      • Gość: kikol Re: Co to jest "podstawowy model mercedasa smart" IP: *.dynamic.qsc.de 09.12.09, 11:56
        widzisz znawco ,,,jedna literka i masz ogromne problemy ze
        zrozumiwniem jednego slowa ,,,wiec bierz ksiazki i do szkoly a sio i
        nie wiem co o tym czasie robisz przy kompie zamiast w szkole wkuwac
        niezrozumiale dla twoich szarych komorek slow.
        • 4v niemiecki frustat 09.12.09, 14:07
          widzisz, niemiecki frustracie, czasem jedna literka robi naprawdę wielką różnicę.

ciekawe, czy kupiłbyś telefon firmy NOKLA, albo SAMSVNG, albo ePHONE.

tym razem pewnie to literówka, ale kto wie, czy za parę lat nie kupisz okazyjnie
          MERCEDASA. zacierając rączki i przebierając nóżkami, że taka okazja...
      • Gość: następna nawiedzon Re: Co to jest "podstawowy model mercedasa smart" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 18:04
        A... od literówek nie mająca za dużo do powiedzenia i sama robiąca literówki.
    • eventhorizon Atak lobby motoryzacyjnego 09.12.09, 10:08
      Widać, że lobby motoryzacyjne zaczyna indoktrynację przyszłych klientów już od
      dziecka.
      W normalnym kraju normalny rodzic kupiłby dzieciakowi rower - zarówno jako
      zabawkę jak i środek transportu i przy okazji coś, co wpływa pozytywnie na
      zdrowie.
      Niestety obawiam się, ze te miniauta będą się cieszyć nad Wisła równą
      popularnością co quady, czyli będzie to kolejna plaga.
      Ciekawe, czy do tego wynalazku dorzucają BigMaca gratis?
      • Gość: Max Heiliger Re: Atak lobby motoryzacyjnego IP: *.range86-150.btcentralplus.com 09.12.09, 10:49
        idz sobie ugotuj eko soję z eko otrębami, bo ci w brzuchu burczy i mózg nie
        pracuje, ekofaszysto. Rowery jak wiadomo mają pedały, więc ja wolę żeby dziecko
        było indoktrynowane przez przemysł samochodowy niż przez homosiów
        • Gość: kokon Re: Atak lobby motoryzacyjnego IP: *.dynamic.qsc.de 09.12.09, 11:58
          a ty nazryj sie siana debilu.
        • ponury_sceptyk Re: Atak lobby motoryzacyjnego 09.12.09, 13:57
          Jestes po prostu dowodem na zidiocenie spoleczenstwa. nic dodac, nic ujac.
      • Gość: max heiliger Re: Atak lobby motoryzacyjnego IP: *.range86-150.btcentralplus.com 09.12.09, 10:51
        dz sobie ugotuj eko soję z eko otrębami, bo ci w brzuchu burczy i mózg nie
        pracuje, ekofaszysto. Rowery jak wiadomo mają pedały, więc ja wolę żeby dziecko
        było indoktrynowane przez przemysł samochodowy niż przez homosiów
        • eventhorizon Re: Atak lobby motoryzacyjnego 09.12.09, 11:19
          Gość portalu: max heiliger napisał(a):
          > dz sobie ugotuj eko soję z eko otrębami, bo ci w brzuchu burczy i mózg nie
          > pracuje, ekofaszysto. Rowery jak wiadomo mają pedały, więc ja wolę żeby dziecko
          > było indoktrynowane przez przemysł samochodowy niż przez homosiów

A ja wolę, żeby moje dziecko zdrowe było, szczupłe, umiało się ruszać i nie
          wąchało spalin.
          Idź biedny sfrustrowany człowieczku na bloga JKM, tam będziesz się czuł jak
          wśród swoich.

Jakoś bym to obszerniej skomentował, ale poziom wypowiedzi nie pozostawia
          złudzeń co do dalszego przebiegu ewentualnej dyskusji z tym troglodytą, któremu
          jak widać najwyraźniej wszystko "się kojarzy"
          • max_heiliger intelekualista jak z koziej dupy trąba 09.12.09, 13:30
            tylko nie puść z wrażenia bąka, bo za dużo ceodwa wyprodukujesz i mi się lód w
            szklance roztopi.

jak ja was nie lubię, wy nawiedzone cymbały
    • wybitniemadry jak cos glupiego to tylko w polsce 09.12.09, 10:12
      od kiedy to wozki golfowe dopuszcza sie do ruchu? przeziez francuzi jedza zaby, to wy tez?
      • jayamez Re: jak cos glupiego to tylko w polsce 09.12.09, 14:44
        > od kiedy to wozki golfowe dopuszcza sie do ruchu? przeziez
        > francuzi jedza zaby, to wy tez?

Haha ales walnal! Zaby sa calkiem smaczne, zreszta tak samo jak slimaki :P
        A Wlosi jedza pizze i co, ty tez?! ;)
      • bezzebnypirat zaby sa calkiem calkiem... 09.12.09, 15:44
        Co glupiego w dopuszczeniu do ruchu tych aut? Nie tylko we Francji sa legalne...
    • Gość: olaf Re: Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.09, 10:21
      Smart to jedna z najmłodszych marek samochodowych obecnych na rynku. Powstała w
      1994 roku, a jej nazwa pochodzi od pierwszych liter założycieli (Swatch -
      producenta zegarków i Mercedes) oraz słowa art (sztuka). Początek sprzedaży
      pierwszego Smarta miał miejsce w 1998.

Tak więc nie jest to żaden "Mercedas" ani inna "Seranka" czy "Cytrołen"
    • ulanzalasem Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce 09.12.09, 10:28
      Gość portalu: kklo napisał(a):

> I dobrze! Lepsze to niz skutery, na ktorych dzieciaki sa bez szans.

I bardzo dobrze! Już widzę jak bachory zachowują się w tym na drodze, poza tym
      to tak jakby powiedzieć, że wszyscy jeżdżą na skuterach za 10k, a nie
      "chińskich" za 2-4 tysiące.
      Razem z mikro niech wykupią najdroższe OC/AC/NWW.
      • Gość: dd Re: Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce IP: 195.158.247.* 09.12.09, 11:16
        jak już wprowadzą tą kategorię AM cz BM czy jak ją nie nazwać to ten bachor,
        jeżeli zda egzamin, w WORD będzie pełnoprawnym uczestnikiem ruchu; zacznij się
        przyzwyczajać; jak nie możesz - oddaj prawo jazdy. publiczne drogi należą do
        wszystkich a nie do jednej kategorii "superdrajwerów".
        • Gość: divak2 Jak będzie wyglądać sytauacja prawna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.09, 14:02
          Kto będzie odpowiadał za wypadki spowodowane przez 14-latków na drodze?
          Będzie się pakować dzieciaka, który kogoś zabił, bo wjechał na niego tym
          pierdzidełkiem, z gimnazjum do poprawczaka? A może rodzic pójdzie siedzieć za
          bachora? Pomyślał ktoś o tym?
          Pamiętać tez należy, że drogi nie służą do zabawy dla mających siano w głowie
          nastolatków, tylko do przemieszczenia się, na niech ludzie jadą do pracy albo
          wprost, jako kierowcy, pracują.
          Ciekawe że nikt nie puszcza dzieciaków żeby sobie grały w piłkę albo jeździły
          rowerkami np. na Marszałkowskiej.
    • komisyja Otwierać zaklady pogrzebowe 09.12.09, 10:30
      i produkcje trumien, opłacać się będzie.
      • Gość: divak2 Re: Otwierać zaklady pogrzebowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.09, 14:03
        > i produkcje trumien, opłacać się będzie.

No właśnie - trumny mniejsze, a kasujemy normalnie :)
    • jwojnar Bez sensu. Kto to wymyślił??? 09.12.09, 10:37
      Mały samochodzik poruszający się 45km/h będzie groźną zawalidrogą w kraju, w
      którym tylko koparko-ładowarki jeżdżą po mieście nie łamiąc ograniczeń
      prędkości. Już skuterki stanowią utrudnienie, a co dopiero jszcze mniej żwawy
      dwuślad. Z kolei po podrasowaniu samochodzik nie będzie zawalidrogą, ale
      będzie jeszcze groźniejszy ze względu na fantazję kierowcy i znikome
      bezpieczństwo bierne i czynne pojazdu. Kto oglądał z bliska coś takiego wie,
      że nasz maluch przy francuskich mikrosamochodach, to jak Smart przy maluchu.
      Jedyna korzyść byłaby dla importerów tych wynalazków, bo przebitka byłaby
      kosmiczna.
    • computerro Prawo jazdy kategorii AM? 09.12.09, 10:42
      A do prowadzenia wózka dziecinnego głębokiego konieczne powinno być
      posiadanie prawa jazdy kategorii AWG. Natomiast na spacerówkę prawo
      jazdy kategorii AWS
      • januszz4 Re: Prawo jazdy kategorii AM? 09.12.09, 11:09
        Racja, następnym etapem bedzie zmotoryzowanie wózków dziecinnych,
        którymi z predkością do 25 km/h będą mogły jeździć przedszkolaki.
      • Gość: qazqazqazqazqaz Re: Prawo jazdy kategorii AM? IP: 195.158.247.* 09.12.09, 11:12
        Nie zapominałbym na miejscu (p)osłów o oddzielnej kategorii na prowadzenie
        hulajnogi oraz do prowadzenia taczek!
    • Gość: mOOhozol Podoba mi się ten pomysł i autko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.09, 11:20
      Moje auto w drodze do szkoły pali około 8.5 (benzyna). Ogólny koszt dowozu
      dziecka do szkoły w miesiącu (rano i po południu tam i powrót) szacuję na
      około 20km * 4 = 80km. 25 dni*80km = 2000km, co daje 170l paliwa w miesiącu.
      Średnio płacę 5.20 za shell racing, więc płacę w miesiącu 884 zł za dowóz
      dziecka do szkoły. Opisywane autko pali 2.5l oleju, czyli koszt paliwa wynosi
      około 1/5 kosztów ponoszonych przeze mnie w tej chwili i jadąc nim tam i z
      powrotem dziecko robić będzie połowę trasy, więc koszt paliwa wyniesie około
      1/10 dzisiejszych kosztów. Zostaje mi około 800 zł w miesiącu. Autko
      zamortyzowałoby się w około 5 lat. Sprzedane po 3 latach i tak pokryje koszty,
      a ja zyskuję dziennie prawie 2 godziny. To dobry zakup moim zdaniem.
      • jbl25 Re: Podoba mi się ten pomysł i autko 09.12.09, 11:44
        Dopóki Twoje dziecko nie zostanie spłaszczone do asfaltu przez jakiegoś
        terenowego Nissana, to tak, zyskasz 2 godziny i 800zl. Szkoda, że tak nisko
        cenisz życie swojego dziecka.
        • bezzebnypirat Re: Podoba mi się ten pomysł i autko 09.12.09, 15:49
          Rowerem tez nie pozwalasz dziecku jezdzic, bo ktos moze je zmiazdzyc Nissanem?
          Na przystankach tez stac nie moze, bo ktos moze wjechac w przystanek Wartburgiem?
          • zz26 Re: Podoba mi się ten pomysł i autko 09.12.09, 16:46
            bezzebnypirat napisał:

> Rowerem tez nie pozwalasz dziecku jezdzic, bo ktos moze je zmiazdzyc Nissanem?

rowerem ise nie jedzi po ulicy ale posciezkach sznasa ze rozjedize go samochod
            na sciezce jest o wiele mniejsza niz toze splaszczy go terenowynissan poza tym
            14 ma sieczke w glowie a ty mu chcesz dawac samochod?
            bedzie sie popisywal przed innymi jedzil jak idiota i albo kogos zabije albo sam
            sie zabije to sa dizeic ktore nie maja takiej wyobrazni jak dorosli
            w tym wieku wiekszosc eksperymentuje z alkoholem dodaj dotego samochod

• Gość: obcy Re: Podoba mi się ten pomysł i autko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 22:20
          żebś ty widzaił chociaż to auto.
          A tym bardziej jego testy zderzeniowe.
          Uważam że jest to bardzo dobry pomysł.
          Ps.: jeżeli przeszkadza ci jego prędkoś przypominam że w polsce w większości dróg mamy 2 pasy.
      • Gość: kokon Re: Podoba mi się ten pomysł i autko IP: *.dynamic.qsc.de 09.12.09, 12:20
        tobie sknero to zycze tylko zeby twoje dziecko rozwalil na strzepy
        wariat jadacy starym BMW wtedy drugiemu synowi czy corce nigdy nie
        kupisz takiego go...wna ktorym byc moze smigal by twoj
        synalek ,glupota twoja a poraza ,gdzies ty sie uchowal.
      • Gość: ambrozja Re: Podoba mi się ten pomysł i autko IP: *.jmdi.pl 09.12.09, 13:59
        czolgiem jezdzisz z takim spalaniem?
        gratuluje pojazdu
        • bezzebnypirat Re: Podoba mi się ten pomysł i autko 09.12.09, 15:47
          8,5 litra po miescie to wg ciebie duzo? Zazdroszcze mu tego spalania, zwlaszcza,
          ze pisal o benzynowym aucie...
      • zz26 Re: Podoba mi się ten pomysł i autko 09.12.09, 16:48
        Gość portalu: mOOhozol napisał(a):

> Moje auto w drodze do szkoły pali około 8.5 (benzyna).

rozumiem ze mieszkasz na wsi? nie ma u ciebie komnikacji miejskiej?
    • Gość: dejacek Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.12.09, 11:29
      a co Tusk ma syna 14-latka i prezencik na święta szykuje?
    • Gość: Franc Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce IP: *.w86-219.abo.wanadoo.fr 09.12.09, 11:49
      autko fabrycznie pomyka 45km/s i oficjalnie zaden garazysta we francji nie odblokuje go na wiecej niz 70km/s wiec jesli ktos dobrze pokombinuje pojdzie i 90km/s ,niestety szanse przy wypadku czyms takim i przy takiej predkosci sa nikle ;)
    • and_nowak Lepszy uCar niż motorower 09.12.09, 13:01
      Taki mikrosamochód to dobry pomysł - jest zdecydowanie bezpieczniejszy od
      skuterów i motorynek.

Co do ceny - no comments.
      • ponury_sceptyk Re: Lepszy uCar niż motorower 09.12.09, 14:01
        dobrym pomyslem jest trzymanie 14latka na chodniku, nie na jezdni....
        • and_nowak Re: Lepszy uCar niż motorower 10.12.09, 12:06
          ponury_sceptyk napisał:

> dobrym pomyslem jest trzymanie 14latka na chodniku, nie na jezdni....

Być może. Tylko że oni już są na jezdni. Na jednośladach z małymi kółkami. Z
          dwojga złego wolę ich w mikro-autach.
      • Gość: radon Re: Lepszy uCar niż motorower IP: *.centertel.pl 10.12.09, 12:53
        Jak dla kogo. Dla pieszego lub innych użytkowników dróg tez sa bezpieczniejsze?
        A jak te mikrosamochody poddadza "tuningowi" i przyspiesza do 80 km/h ?
        • and_nowak Re: Lepszy uCar niż motorower 10.12.09, 14:03
          Gość portalu: radon napisał(a):

> Jak dla kogo. Dla pieszego lub innych użytkowników dróg
          > tez sa bezpieczniejsze?
          Tak.

> A jak te mikrosamochody poddadza "tuningowi" i przyspiesza
          > do 80 km/h ?
          A jakby tam była bomba? A jak małolat podrasuje motorynkę (tak właśnie robią
          niektórzy rodzice)?

Dwuślad jest lepiej widoczny, stabilniejszy i "psychologicznie większy"
          (niektórzy kierowcy mają tendencję do "spychania jednośladów", a dwuślad muszą
          zwyczajnie wyprzedzić).

Odrębną kwestią pozostaje wpuszczanie na drogi małolatów, tylko oni już tam są.
    • 4v mercedas? 09.12.09, 14:03
      czy mercedas smart to jakaś chińska podróbka?
    • Gość: Głos z sali Szczekacie na forum a nie znacie tematu...tyczasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 14:13
      te autka są znane od lat na zachodzie (Francja, Hiszpania, Włochy, Benelux) -
      jest kilkunastu producentów, min. Axiam, Microcar, Ligier, Berlier, Chatenet,
      Grecav, Town Life itp. Z tych autek korzystają głównie starsi ludzie (do nich
      kierowana jest większość reklam), głównie ci co nie przeszli badań na prawko
      albo go po prostu nigdy nie mieli. Drugi target group to ci co prawko
      stracili. Młodzież jeździ tym sporadycznie - wolą skutery. Autka muszą mieć
      nie więcej niż 350 kg wagi, są więc robione z tworzyw na przestrzennej ramie
      (alu lub stal), wyjątkiem jest Grecav który jest cały z aluminium. Napęd to 2
      cylindrówki Kubota lub Lombardini 500 ccm, zazwyczaj diesel. Ograniczona moc,
      brzmi trochę jak traktor. Skrzynia tylko bezstopniowa. Zazwyczaj 2 osobowe
      (rzadko modele 4 osobowe ale bywają). Z racji oszczędności na wadze wnętrza
      dość tandetne - cienkie plastiki słabej jakości, zazwyczaj termoforming. Mało
      wtrysków bo to krótkie serie. Wiele elementów przejmowanych z dorosłych aut
      (lampy, el. wnętrza, klamki, fotele itp) ceny mogą szokować - od 9000 do nawet
      15 tys euro! Za auto które sprawia wrażenie taniej zabawki (z małymi wyjątkami
      - np. najnowszy microcar czy ligier są całkiem nieźle wykonane, mają airbagi
      itp). No ale płacimy za możliwość jazdy na 4 kołach bez prawka (tylko 45 km/h
      ale można odblokować) Produkuje się roczne ok 20 tys tych wozidełek (najwięcej
      Axiam, niektóre firmy jak Bellier stukają po ok. 1-2 tys szt.)

Autka są znane od lat w Europie Zach. i nikomu nie przeszkadzają ani w ruchu,
      ani w statystykach wypadków. Za to w Bulandzie zza kierownicy tuning golf III
      ludożerka będzie pisać kpiny.

Autora artykułu proszę o kontakt, podam mu nr konta na który przeleje moje
      honorarium za dokończenie artykułu do którego on napisał tylko lead.

Pozdrawiam
      • Gość: leader Re: do którego on napisał tylko lead IP: *.icpnet.pl 02.01.10, 16:58
        ;-)
    • a_weasley Nic nie jest duże ani małe samo z siebie 09.12.09, 14:24
      "cieszą się sporym zainteresowaniem Europejczyków. We Francji rocznie
      sprzedaje się 15 tys. mikroaut."

Faktycznie. W kraju, w którym roczną sprzedaż samochodów liczy się w
      milionach, 15 tysięcy rocznie to biznes jak cholera.
    • Gość: x Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce IP: *.dublin.corp.yahoo.com 09.12.09, 14:50
      hasłem reklamowym powinno być, zabij swoje dziecko na drodze w wypadku z
      normalnym (nie mikro) samochodem - mikroautko nie ma szans
    • Gość: max Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce IP: *.mlyniec.gda.pl 09.12.09, 15:52
      jestem ciekaw ktory rodzic po obejrzeniu wynikow crashtestow

www.youtube.com/watch?v=XTBuQ-LDxVk
      kupic swojemu dzieciakowi takie autko..... moze w takiej francji czy hiszpani
      gdzie kultura jazdy jest inna to sie sprawdza.....

warto dodac ze twingo wazy okolo 850-900 kg.....strach pomyslec co zostaje z
      takiego mikro przy dzwonie z autem 1300-1500 kg lub wiekszej predkosci
    • Gość: molo Re: Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce IP: *.chello.pl 09.12.09, 15:54
      Co by to nie było, wynalazek jak na naszę warunki drogowe i nietylko
      cholernie
      niebezpieczny ,zarówno dla samych kierowców tych pojazdów jak i
      pozostałych uczestników ruchu drogowego.Nie wyobrażam sobie tego
      zjawiska na naszych drogach,po prostu masakra.
      Błagam decydenci, opamiętajcie się i nie pozwólcie,
      błagam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • moritani Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce 09.12.09, 16:26
      Kolejne ly załatwie soje sprawy. Kto bedzie ponosił odpowiedzialność
      za 14-lana? Juz widzę ich szaleństwa. Widac je na quadach. Mało
      samcgodów i motucyklistów. Ale to kasa rzadzi nie tylko u nas w
      parlamancie.
    • Gość: perru' Samochód dla 14-latka od stycznia w Polsce IP: *.ghnet.pl 09.12.09, 16:44
      skoro rodzicow bedzie stac na takie "auto" to pewnie na renty dla ofiar
      wypadkow tez.

wolabym jednak spokojnie przechodzić przez ulice, albo przejezdzac rowerem,
      nie myslac o tym, ze obok jacys gimnazjalisci woza się samochodami.
      14 lat to nie jest wiek na prowadzenie pojazdow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka