mieczman 08.02.04, 21:11 tak sobie tylko pisząc myślę, że siwek załatwia w stanach, kryje w kraju świątek, wybiera w iraku deska to i ostrowski może wszystko, mając takie koneksje? smród na cały świat, czy my to wszystko wywąchamy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kanadol J co to jest w ogole za firma, chyba forma "krzak" IP: 207.112.47.* 08.02.04, 22:26 Ale to jest bullshit,ja tego w ogole nie rozumie co to jest za gosciu, co to jest za firma.Iracka armie zbroic, ja bym im dal kije a nie pistolety, heheh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Co to jest w ogole za firma IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.04, 22:44 Jak to "co to za firma"? Ostrowski to wieloletni ochroniarz i bliski przyjaciel Millera. Zaplacenie mu "za doradztwo" to najprostsza forma lapowki, zeby polski rzad nie zaczal wyjasniac czemu wygryziono Bumar w srodku trwania przetargu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk.S. Re: Co to jest w ogole za firma IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.02.04, 09:19 Karol, wybacz ale Twoja wypowiedź to najbardziej prymitywna i najgłupsza forma interpretacji. Ja też nie jestem zwolennikiem tej rządzącej ekipy SLD a Milleraa szczególnie ale nie przesłania mi to myślenia. Szerzej napisałem w innej swojej wypowiedzi tutaj. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk.S. TO JAKAŚ PARANOJA, NASZA POLSKA PARANOJA!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.02.04, 09:14 Czuję się jak w jakimś szpitalu dla obląkanych. Bumar przegrał przetarg bo musiał przegrać przy cenie o 40% wyższej od konkkurenta. W konkurencyjnym konsorcjum znalazła się polska firma Ostrowski Arms i stała się z tego powodu dla większości rzecz straszna. We wczorajszej "Loży Prasowej" w TVN24 znalazły się w końcu 2 głosy rozsądku: Pani red. Paradowskiej i Pana red Majcherka. W tej bezprecedensowej napaści na właściciela firmy Ostrowski Arms dopatruje się wszystkiego co naajgorsze w naszych cechach narodowych w które święcie wierze. Podszzyte jest to wszystko taką prymitywną ludzką zawiścią, zapewne nie u wszystkich ale jak słucham prawie codziennie w głownych wydaniach największych dzienników prasowych i wydaniach widomości telewizyjnych to dochodzę do wniosku, że to nasze polskie dziennikartswo jest niedorozwinięte. CZY NIE POTRAFICIE ZROZUMIEĆ, ŻE OSTROWSKI POPROSTU POMYŚLAŁ, UMIAŁ SPRYTNIE WYDEPTAĆ SOBIE ŚCIEŻKI I UDAŁO MU SIĘ ZAŁAPAĆ DO CIEKAWEGO KONTRAKTU OTWIERAJĄCEGO MU DROGĘ DO WIĘKSZEGO BIZNESU??? A CÓŻ W TYM ZDROŻNEGO, ŻE POZNAŁ KKIEDYŚ TAM JAKIEGOŚ SŁYNNEGO HALNDLARZA BRONIĄ, KTÓRY BYŁ PPONOĆ ZAMIESZANY W JAKIEŚ AFERY PRZEMYTU BRONIĄ??? CZY TO UPOWAŻNIA WAS DZZINNIKARZZY DO STWIERDZZENIA, ŻE OSTROWSKI SIĘ Z NIM PRZYJAŹNIŁ??? JESSTEŚCIE NIE ODPOWIEDZIALNI ZA SŁOWO PANIE I PANOWIE DZIENNIKARZE!!! A GDZZIE OSTROWSKI MIAŁ BUDOWAĆ SWOJE KONTAKTY DECYDUJĄC SIĘ NA TEGO RODZAJU DZIAŁALNOŚĆ BIZNESOWĄ? MIAŁ BUDOWAĆ NETWORK WŚRÓD BISKUPÓW???:)) ZAUWAŻCIE ŻE NIE SPADŁ MU TEN UDZIAŁ W KONSORCJUM Z NIEBA. OSTROWSKI POZA ŻMUDNYM BUDAWANIEM PRZEZ LATA SWOICH KONTAKTÓW WYDAŁ RÓWNIEŻ ŁADNIE WYDANĄ KSIĄŻKE O F16, KTÓRA PRZED WYBRANIEM TEGO SAMOLOTU PRZEZ POLSKI RZĄD PEŁNIŁA ROLĘ PROMOCJI TEGO SAMOLOTU. AMERYKANIE NNIE ZAPOMINAJĄ O TAKICH LUDZIACH. PONADTO NIE ZAPOMINAJCIE DO JASNEJ CHOLERY O TYM, ZE AMERYKANIE W SPECYFIKACJI PRZETARGOWEJ NAPISALI JASNO, ŻE BĘDĄ PREFEROWANE FIRMY W KTÓRYCH PAŃSTWO NIE POSIADA WIĘCEJ NIŻ 5%. MŚCI SIĘ ZATEM TEŻ TA NASZA POLSKA PARANOJA, TA IDOTYCZNA POLSKA KOMUSZA MENTALNOŚĆ, ŻE WSZYSTKO CO ZWIĄZANE Z OBRONNOŚCIĄ MUSI BYĆ PAŃSTWOWE. GDYBY AMERYKANIE MIELIKORZYSTAĆ Z CAŁEGO ZAPLECZA PAŃSTWOWEGO W IRAKU, TO ZAPEWNE ŻOŁNIERZE PRZYMIERALI BY GŁODEM Z POWODU NIEREGULARNOŚCI DOSTAW ŻYWNOŚCI I SZWANKKOWAŁABY CAŁA INNA OBSŁUGA ALE TO JUŻ INNE ZAGADNIENIE. ZOSTAWCIE WIĘC W SPOKOJU OSTROWSKIEGO!!! CZTEROOSOBOWA FIRMA POTRAFI BYĆ BARDZIEJ EFEKTYWANA NIŻ KILKUTYSIĘCZNY PAŃSTWOWY KOLOS. MÓGŁBYM PRZYTOCZYĆ PRZYKŁADY Z MOJEJ DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ, KTÓRĄ ROZPOCZOŁEM 11 LAT EMU ZA GRANICĄ W KRAJU ANGLOSASKIM. JAK MIAŁEM DOBRE POMYSŁY I NAWET NIE MIAŁEM WIEDZY JAK JE REALIZOWAĆ I UDAŁEM SI Z TYMI POMYSŁAMI DO WIELKIEJ KORPORACJI TO POTRAKTOWANO MNIE JAK RÓWNORZĘDNEGO PARTNERA. WYTŁUMACZONO MI NA CCZYM POLEGA REALIZACJA TAKICH DZIAŁAŃ I ZAPROPONOWANO PODPISANIE KONTRAKTU BARDZO KORZYSTNEGO DLA MNIE, UMOŻLIWIAJĄCEGO MI ZAISTNIENIE NA SSZERESZYCH WODACH, OCZYWIŚCIE BYŁ TO RÓWNIEZ KORZYSTNE DLA TEJ KORPORACJI ALE DZIWNE BY BYŁO GDYBY BYŁO INACZEJ. PO DWÓCH LATACH DZIAŁAŃ PROMUJĄCYCH MOJĄ DZIAŁANOŚĆ ALE DZIAŁAŃ BARDZO AKTYWNYCH, ZOSTAŁEM ZATRUDNIONY PRZEZ BARDZO DUZĄ KORPORACJE JAKO KONSULTANT I PRACOWAŁEM DLA NICH PRZEZ 5 LAT I ZAROBIŁEM SPORO PIENIĘDZY. NIE ZATRUDNIONO MNNIE NA PIĘKNE OCZY ALE DLATEGO, ŻE ZAOFEROWAŁEM IM COŚ SKUTECZNEGO I ORYGINALNEGO. MOIM KONKURENTEM DO TEGO PROJEKTU BYŁA WIELKA SWIATOWA FIRMA KONSULTINGOWA MAJĄCA SWOJE PRZEDSTAWICIELSTWA W PONAD 70 KKRAJACH I ZOSTALI TEZ ZATRUDNIENI RÓWNOLEGLE WRAZ ZE MNĄ, TYLKKO, ŻE Z ICH USŁUG TA KORPORACJA ZREZYGNOWAŁA PO 3 MMIESIĄCACH, PONIEWAŻ MÓJ PRODUKT (JAKKOŚĆ MOICH UŚŁUG) OKAZAŁ SIĘ NIEPORÓWNYWALNIE LEPSZY. JEST TO DLA MNIE DOWÓD, ŻE MAŁY TEŻ MOŻE I TO O WIELE SKUTECZNIEJ I LEPIEJ. TO ZALLEŻY TYLKO OD TEGO CO SIE POSIADA W SWOICH SZARYCH KOMÓRKACH A OSTROWSKI WIDOCZNIE POSIADA DUZO WIĘCEJ NIŻ CAŁE KIEROWNICTWO BUMARU I NIESTETY NIŻ WIELU POLSKICH DZZIENNIKARZY PISZĄCYCH I MMÓWIĄCYCH BZDURY!!! POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romcou Re: TO JAKAŚ PARANOJA, NASZA POLSKA PARANOJA!!! IP: *.proxy.aol.com 09.02.04, 09:41 Calkowicie sie utozsamiam z Twoja opinia. W Bumarze siedzi cla "zgraja" kimpli, ktorzy kasaja, za to ze sa i ze sa kumplami. Ta firma to ciagle panstwowy moloch i nic dziwnego, ze przegrywa przetargi, tam gdzie najlepsza oferta sie liczy. W Polsce wygrywa polityka, choc "wszyscy" tak bardzo chca, a rzadzila ekonomia. Tak jak mawia Wojciech Mlynarski" Polska cecha narodowa- bezinteresowna zawisc" posluchajcie piosenki pt. Szajba"! Jak pan. Ostrowski moze cos zarobic i przyprawic splendoru Polsce, to trzeba go ulupic, bo przeciez on nie jest z ukladow. Zamiast natychmiast sie zakrecic jak gosciowidopomoc, to wyciaga sie na swiatlo dzienne, ze on nie ma zezwolen na handel miedzynarodowy itp, itd! A wice to nie p. Ostrowski podwaza swoje mozliwosci. Nasze wladze probuja upieprzyc swojego obywatela, chcac pokazac swiatu, ze polacy to kombinatorzy. Zgroza!!! Tak pan Ostrowski, jak i Bumar - to fritry skladajace sie z polakow. Znowu wychodzi, ze Polak nierowny Polakowi. Slogany swoja droga, a zycie jak zwykle swoja. Po raz kolejny - odpukac, niech sie nie stanie - ze strata dla Polski! Co to za roznica, czy Bumar, czy Ostrowski- cieszmy sie, ze Polska!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pastoris Re: TO JAKAŚ PARANOJA, NASZA POLSKA PARANOJA!!! 10.02.04, 10:26 Pełna zgoda, Henryku. Tylko nie pisz wielkimi literami. Niezgodne jest to z netykietą i, co ważniejsze, bardzo źle się taki tekst czyta - skutek odwrotny do zamierzonego. Odpowiedz Link Zgłoś
major.major.major POLSKIE PIEKŁO! 09.02.04, 09:27 ZDOLNY BIZNESMEN PRZETARGI WYGRYWA I ROZSŁAWIA KRAJ, I ROZWIJA GOSPODARKĘ, A TU WSZYSCY PATRZĄ, JAK BY GO UWALIĆ. ROZEJŚĆ SIĘ, GŁUPOLE! DO ZAJĘĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Re: Widać że wakacje się skończyły IP: 213.76.152.* 09.02.04, 09:38 a Onet zablokował pewnych komentatorów, którzy przenieśli się do gazety teraz i tutaj będą szprycowane komentarze. A tak naprawdę to Ostrowski posiada silne ( i jedyne) poparcie polityków środka czyli UW i PO a tego faktu się nie da przekleić na lewo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Ostrowski Arms pod lupą IP: *.piotrkow.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 09:45 NIC Z TEGO NIE ROZUMIEM! ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 20 sierpnia 2002 r.w sprawie wprowadzenia zakazu i ograniczenia obrotu towarami o znaczeniu strategicznym dla bezpieczeństwa państwa. Na podstawie art. 6 ust. 3 ustawy z dnia 29 listopada 2000 r. o obrocie z zagranicą towarami, technologiami i usługami o znaczeniu strategicznym dla bezpieczeństwa państwa, a także dla utrzymania międzynarodowego pokoju i bezpieczeństwa oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz. U. Nr 119, poz. 1250, z 2001 r. Nr 154, poz. 1789 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 74, poz. 676 i Nr 89, poz. 804) zarządza się, co następuje: § 1. Określa się listę krajów, do których eksport lub tranzyt przez polski obszar celny towarów o znaczeniu strategicznym dla bezpieczeństwa państwa jest zakazany. Lista stanowi załącznik nr 1 do rozporządzenia. § 2. 1. Określa się listę krajów, do których eksport lub tranzyt przez polski obszar celny towarów o znaczeniu strategicznym dla bezpieczeństwa państwa jest ograniczony. Lista stanowi załącznik nr 2 do rozporządzenia. 2. Ograniczenie, o którym mowa w ust. 1, polega na obowiązku uzyskania zgody Rady Ministrów na eksport lub tranzyt przez polski obszar celny towarów o znaczeniu strategicznym dla bezpieczeństwa państwa. § 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia Załącznik nr 1 do w/w Rozporządzenia mówi wyraźnie, że do REPUBLIKI IRAKU wolno dostarczać "wyłącznie na potrzeby działalności humanitarnej określa właściwy Komitet Rady Bezpieczeństwa Narodów Zjednoczonych" Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Żenująca nagonka 09.02.04, 10:16 Nie wygrał "swój" - to mu dopieprzyć, niech se nie myśli. Szczegónie widoczne jest to w "Wiadomościach": 1.) "Odkrywa się", że Ostrowski nie ma zezwolenia na eksport broni i jest to temat dnia. To jawna i krzycząca niesprawiedliwość - ja np. też nie mam zezwolenia na eksport broni i też nie zamierzam jej eksportować, a w dziennikach o mnie ani słowa :-( A poważniej, drodzy pp. dziennikarze, to eksportować broń będą te firmy, z któreymi Ostrowski w imieniu Amerykanów się dogada i to one potrzebują zezwoleń a nie krajowy pośrednik, tak jak nie potrzebuje takiego zezwolenia np. Telekomunikacja Polska, za pośrednictwem usług której Ostrowski dogaduje się z kontrahentami. 2.) Ostrowski nie tylko handluje bronią, ale też - o nieba! - zna innych handlarzy bronią, w tym też takich o niezbyt kryształowej opinii. Co za kontrast w porównaniu z Bumarem, w którym pracują lub z którym współpracują takie kryształowe i w żadne podejrzane transakcje nie zamieszane jednostki jak np. Rajmund Szwonder, generał Barański czy Jerzy Napiórkowski. Oczywiście afery z wyciekaniem broni z firm Bumaru do objetych embargiem Sudanu i Jemenu są dziełem złośliwych krasnoludków, a żaden w pracowników Bumaru nigdy nie negocjował z żadnymi podejrzanymi pośrednikami, żeby broń Boże nie dać powodu do publicznego zgorszenia. 3.) Dowodem na tajemnicze konszachty Ostrowskiego ma być fakt, że Amerykanie bezczelnie nie zażądali od WSI sprawdzenia jego firmy. Czy nie byłoby raczej niepokojące gdyby się domagali? 4.) Żenujące jest to, że jako "bezinteresowny komentator" całej sprawy wystepuje co i raz prezes Bumaru, z zatroskaną miną i pomarszczonym czołem. Warto więc może tu wspomnieć, że Bumar od początku nie wypełniał warunków przetargu - mogły doń stawać jedynie firmy niepubliczne, podczas gdy Bumar jest w 92% własnością Skarbu Państwa. W tej sytuacji sam fakt, że Amerykanie w ogóle dopuścili go do przetargu jest wyrazem ogromnej dobrej woli z ich strony. Ręce opadają :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarekM Dlaczego napadamy na tą firmę?! Bo wygrali?! IP: 62.233.156.* 09.02.04, 10:46 Zupełnie nie rozumiem tej nagonki na Ostrowski Arms. Bumar przegrał, bo miał bardzo słabą ofertę, a my myśleliśmy, że skoro to Polska firma to wygra. Trezba zmienić myślenie, Drodzy Państwo Dziennikarze. Walczycie z ustawianymi prztargami, przekrętami, a jak w uczciwym przetargu przegra Bumar to wszyscy są zbulwersowani, że przetarg był uczciwy. To paranoja. Jeśli ktoś chce wygrać uczciwy przetarg to mu dac najlepsza ofertę a nie szukać układów. Cieszmy się, że choć część zamówień wpłynie do Polski, gdybyśmy liczyli na Bumar to do Polski nie datarłyby żadne zamówienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vip Amerykanie nie sprawdzali, ale Polacy badają na IP: *.smochowice.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 10:48 Amerykanie nie sprawdzali, ale Polacy badają na wszystkie możliwe strony, żeby znaleźć haczyk i przetarg zablokować, co debilny rząd i kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Koncesja na eksport onuc bojowych ? IP: *.ite.waw.pl 09.02.04, 12:32 Czy miedzynarodowe negocjacje na temat eksportu samochodow "Honker" do Iraku naprawde wymagamaja koncesji ? A co z butami, gaciami, ... i z innymi tego typu smiercionosnymi przedmiotami uzywanymi m.in. do celow wojskowych ? Przeciez w rekach dyktatora-zbrodniarza moglyby zostac uznane przez wiernych sojusznikow za bron masowego razenia, ktorej to broni od miesiecy bezskutecznie szuka sie w piaskach irackiej pustyni. Samochod terenowy to przeciez nie rakieta, armata ani bomba - to tylko pojazd. Odpowiedz Link Zgłoś