Dodaj do ulubionych

UOKiK: Play stosował niedozwolone zapisy w umow...

IP: *.centertel.pl 01.05.10, 20:09
Gubienie setek umów z danymi osobowymi klientów, kilkutysięczne kary za brak
wpłaty kilku zł a teraz to...
Gratulujemy Play wysokiego poziomu obsługi klienta:)
Obserwuj wątek
    • koroner9 UOKiK: Play stosował niedozwolone zapisy w umow... 01.05.10, 21:02
      Niestety, problem jest istotny. Operatorzy bezprawnie żądali
      i nadal żądają opłat za ponowne włączenie do sieci. Zapadło w tym
      zakresie wiele wyroków sądowych nakazujących zapłatę operatorowi
      telefonów komórkowych należności, w których zawarte były także kwoty
      za ponowne włączenie telefonu. ERA urządza sobie kpiny z abonentów,
      wobec których winna być lojalna, jak do swych klientów. Tymczasem po
      rozwiązaniu z Nią umowy, twierdzi, że wyraża zgodę na rozwiązanie
      umowy, ale w terminie przez siebie ustalonym. Przez cały ten okres,
      a nawet jeszcze później wysyła do klienta faktury VAT a po roku
      zwraca się z pozwem do Sądu w Legionowie o wydanie nakazu zapłaty.
      Sąd Nakaz taki wydaje i oczywiście, ponieważ jest to tzw.
      postępowanie upominawcze, to klient dowiaduje się o wydaniu nakazu
      dopiero kiedy zostanie mu on doręczony. Rzeczony operator podaje w
      swym pozwie wymyślone przez siebie dane, dalekie od rzeczywistości.
      Wprowadza Sąd w bład, a Sąd ten nawet nie bada zasadności takiego
      pozwu i na ślepo wydaje nakazy. Wystarczyło jednak zapytać, czy ów
      operator to tak dla sztuki przez 14 miesięcy pozwalał korzystać ze
      swej sieci i nie windykował należności pomimo braku zapłaty za dwa,
      czy powiedzmy nawet trzy miesiące. Ot tak wystawia faktury i czeka
      na zapłatę. Totalna bzdura i bezczelność leżąca po stronie tego
      operatora żądającego zasądzenia nienależnych mu kwot. Jest też inna
      strona medalu w tej sprawie, a mianowićie moralność i etyka zawodowa
      radców prawnych takich operatorów. Myślę, że powinni oni zostać
      pozbawienia prawa wykonywania zawodu w judykaturze, i to bez prawa
      powrotu do jakiegokolwiek bądź zawodu prawniczego. To samo dotyczy
      owych ślepych sędziów, tak lekką ręką wydających owe orzeczenia.
      • Gość: g Re: UOKiK: Play stosował niedozwolone zapisy w um IP: *.legnica.vectranet.pl 02.05.10, 19:36
        Co to za bełkot?
    • Gość: ania Re: UOKiK: Play stosował niedozwolone zapisy w um IP: *.chello.pl 02.05.10, 11:00
      W sieci Play obsługa klienta faktycznie pozostawia wiele do życzenia, ale faktem
      jest, że płacę połowę mniejsze rachunki niż w Erze (nie korzystając z tanich
      połączeń wewnątrz sieci) juhuu!! :)) Era to naciągacze, nigdy nie rozumiałam
      czemu moje rachunki w tej sieci były takie wysokie.
    • Gość: motoguru UOKiK: Play stosował niedozwolone zapisy w umow... IP: 83.251.115.* 02.05.10, 11:22
      hmmm z tego co przeczytalem troche to martwiace rozwiazanie umowy po tym jak nie dostracze zaswiadczen. czyli co mam teraz numer i jak ktos cos zgubi to mi umowe rozwiaza ? czy w ogole komus cos takiego odwalili ? co do placenia jest to konsekwentne i raczej nie przyjemna forma dzialania z nieplacacymi, ja tam place, ale wczesniej wymieniona klauzura mnie troszke zbija z tropu. dobrze ze ten urzad dziala jak nalezy.
    • naprawdetrzezwy jedno wydaje mi się dziwne. 02.05.10, 11:50
      "korzystanie z usług świadczonych przez operatora niezgodnie z
      umową" są nieprecyzyjne"

Korzystanie zgodne z umową.
      Korzystanie niezgopdne z umową.
      Umowa.

Co tu jest nieprecyzyjnego?
    • Gość: shadowofeclipse UOKiK: Play stosował niedozwolone zapisy w umow... IP: *.opera-mini.net 02.05.10, 14:07
      Raz zalegałem 1 dzień z płatnością i jakoś nie zostałem natychmiast odłączony od sieci tylko dostałem SMSa z powiadomieniem.
    • Gość: 666 Play dalej stosuje niedozwolone zapisy w IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.10, 15:01
      Regulaminach np. paragraf 18. Postanowienia końcowe
      punk nr 8. Sądem właściwym do rozstrzygania wszelkich sporów jest sąd właściwy dla siedziby Operatora.
      albo taki koszmarek prawny ten sam paragraf punkt 7.
      Wszelką korespondencję kierowaną do Abonenta pod ostatni wskazany adres uznaje się za prawidłowo doręczoną ze skutkiem prawnym. - to jest bzdura bo jak można uznać za dostarczony np. zwykły list a Play w większości takie wysyła.
      Poza tym w odpowiedziach na reklamacje pracownicy Play piszą nieprawdę. Obsługa beznadziejna, można to porównać to czasów "wspaniałej" działalności Tele2.

• Gość: soffi Re: Play dalej stosuje niedozwolone zapisy w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 19:22
        właśnie play nadal stosuje nietyczne zachowanie wobec abonenta kiedy
        się do nich dzwoni to raczej można liczyć na niepołączenie z biurem
        obsługi ze mną zerwali umowę bez wysłania jakiegokolwiek upomnienia
        i gdy nie mogłam doładować konta musiałam do nich napisać ja pismo
        dlaczego a oni odpowiedzieli, że umowę zerwali 25 listopada z powodu
        nie doładowania konta i każą zapłacić jakąś karę umowną i do dziś
        nie wiem jaką bo w piśmie odpowiedzieli mi, że nie ma możliwości
        poworotu do ich sieci(z czego tak na marginesie się cieszzę)i w
        odpowiednim czasie przyślą mi jaka to kwota pytam dlaczego nie
        odrazu?
        • Gość: 666 Re: Play dalej stosuje niedozwolone zapisy w IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.10, 20:17
          Play prawdopodobnie pójdzie pod młotek tzn. jego dni są policzone dlatego olewają klientów. Ja się wkurzyłem na tą śmieszną firemkę i rozwiązałem z nimi umowę z ich ewidentnej winy, natomiast jak to było do przewidzenia twierdzą że po ich stronie jest wszystko OK. Szczytem bezczelności jest to że do terminu w którym otrzymali moje wypowiedzenie doliczyli sobie 14 dni tak aby zamiast 30 dni wypowiedzenia było 60 dni. Dla kilku złotych oszczędności miesięcznie szkoda czasu dla tych naciągaczy. Nigdy więcej Play.
        • Gość: progtom Re: Play dalej stosuje niedozwolone zapisy w IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.10, 21:44
          Cieszysz się, że P4 nie chce Cię w swojej sieci? Zachowujesz się jak
          dziecko, bo co najwyżej powinno Ci to wisieć. Przecież nie miałaś
          obowiązku u nich być, a taki zakaz to nie amnezja. Jeśli oni Cię nie
          chcą, a Ty nie chcesz ich, to gdzie tu rozbieżność i powód do
          radości?
          • Gość: Alter_Egon Re: Play dalej stosuje niedozwolone zapisy w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 11:39
            666, miałem podobną historię. Rozwiązałem z nimi umowę w związku z niezliczonymi i nierozwiązanymi problemami technicznymi i formalnymi. A po pół roku zaczęła mnie nachodzić firma windykacyjna, która już od roku wysyła mi "ostateczne wezwania do zapłaty", bo rzekomo to Play wypowiedział mi umowę, a nie ja im. A ja od roku proszę o wskazania podstaw żądania należności, których nei otrzymuję lub o pozew sądowy, na który chętnie udzielę odpowiedzi.

Drugi numer, który u nich miałem przeniosłem do Ery. Przez kilka miesięcy po przeniesieniu nie można się było do mnie dodzwonić, bo jak się okazało Play wadliwie zwolnił numer, przez co naraził mnie na wielotysięczne straty (numer służył mi do zarabiania). Złożyłem reklamację z żądaniem zapłaty. Play uznał reklamację, ale jednocześnie napisał, że według nich żądana kwota jest nieadekwatna do problemu i nie zapłaci. Wysłałem im więc pytanie jaka kwota wobec tego według nich byłaby adekwatna - pytanie to pozostało bez odpowiedzi.

Z innej beczki. Mam nadzieję, że UOKiK niebawem zrobi porządek również z Telewizją N, która też sobie poczyna w najlepsze.
    • Gość: x UOKiK: Play stosował niedozwolone zapisy w umow... IP: 88.220.106.* 02.05.10, 15:27
      Niech jeszcze UOKiK weźmie się za zawyżony MTR do tej sieci dla
      gimnazjalistów, przez który klienci porządnych operatorów muszą płacić więcej
      za połączenie...
      • Gość: acces Re: UOKiK: Play stosował niedozwolone zapisy w um IP: 193.200.232.* 02.05.10, 18:22
        Puknij się w głowę robaczku i wracaj pod kamyczek spod którego wypełzłeś.
        W mojej firmie korzyści po przejściu do PLAY liczone są w tysiącach złotych.

Sieć dla gimnazjalistów... gdzie się takie głąby rodzą???
        • Gość: brednie Re: UOKiK: Play stosował niedozwolone zapisy w um IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.05.10, 01:12
          za to klientom dzwoniącym do twojej firmy jest to strasznie na rękę,
          ich koszty wzrosły niepomiernie. Może, jako firmie, zależałoby ci na
          tym, aby kklienci nie musieli bulić 72gr niezależnie od planu
          taryfowego swojego operatora? (darmowe minuty czy pakiety zazwyczaj
          są tylko do W3).

Ja NIGDY nie dzwonię do kogoś w play. Jak ma tanio, to niech do mnie
          zadzwoni, to może łaskawie odbiorę.

Kasiasty Klient
          • Gość: zzz Re: UOKiK: Play stosował niedozwolone zapisy w um IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 07:02
            - dziś już numer o niczym nie świadczy - jeden który posiadam na firmę należny dziś do Playa, mój prywatny (pierwotnie Orange) do mBank Mobile
            - MTR do Playa to 37 groszy, wszystko co "ponad" to zysk W3, jeśli więc płacisz 72 gr/minutę to łatwo możesz sobie obliczyć ile twój operator zarabia na TOBIE
    • Gość: shadowofeclipse Kochana konkurencjo macie złe umowy... IP: *.opera-mini.net 02.05.10, 16:06
      Netia (właściciel Play) i platforma 'N' (właściciel ITI - TVN, Onet) mają umowę współpracy.
      • Gość: 888 Re: Kochana konkurencjo macie złe umowy... IP: *.chello.pl 02.05.10, 21:07
        Netia nie jest od dłuższego czasu akcjonariuszem P4 Sp. z o.o.

Za przyłączenie ponowne do sieci nigdy nie były pobierane opłaty. Za opóźnienie w spłacie, również żadnych dodatkowych opłat. Opłacasz zaległe faktury i po "kłopocie".
        Także usunięcie tych "martwych zapisów w umowach" wynika z czystej gorliwości UOKIK (za co można tylko dziękować).
        Wracając do zaległości w Playu - wcześniej informują telefonicznie/sms o nieuregulowanej płatności 2-3 razy. Po miesiącu blokują połączenia wychodzące, potem przychodzące. Dopiero po 3 nieopłaconej fakturze odłączają usługę i wysyłają wypowiedzenia umowy.
        Żeby u jakiegokolwiek operatora, czy tak naprawdę w jakiejkolwiek firmie, została wypowiedziana umowa, wysłane przedsądowe wezwanie do zapłaty, etc to trzeba naprawdę się postarać.
        • shadowofeclipse Re: Kochana konkurencjo macie złe umowy... 02.05.10, 22:55
          Sprawdziłem na wikipedii i masz rację. Szkoda, myślałem że Play jest dobry bo polski.
    • Gość: Bob Lubię Play, ale.... IP: *.ghnet.pl 02.05.10, 20:41
      Lubię ich za niskie ceny, ale po ostatniej modyfikacji
      z priorytetami operatorów na BTS szlag mnie trafia.

Najlepszym miejscem do wk... się jest centrum Bonarka w Krakowie.
      To co tam wyprawiają moje telefony to ludzkie pojęcie przechodzi.
      • Gość: 888 Re: Lubię Play, ale.... IP: *.chello.pl 02.05.10, 21:11
        To co robisz z tym telefonem?!
        Osobiście absolutnie nie mam żadnych problemów, ani z jakością usług, ani z
        Biurem Obsługi Klienta.

W innym telefonie sprawdzałeś? SIM wymienione?
        • Gość: 666 Re: Lubię Play, ale.... IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.10, 21:19
          Ty chyba jesteś pracownikiem Play bo tak gorliwie bronisz tych naciągaczy.
          • Gość: 888 Re: Lubię Play, ale.... IP: *.chello.pl 04.05.10, 22:42
            Czy ja wiem czy bronię? Może i tak wygląda, może tak nawet jest, że bronię.
            Stanąłbym w obronie każdego operatora w Polsce, jeśli ktoś mówi, że ma problemy
            z zasięgiem. Może poza wyjątkowymi miejscami (co chyba jest normalne, prawda?)
            Na BTS-ach nie ma co zrobić. Usługa ma być świadczona w danym zasięgu. Logiczne,
            że Playowi taniej będzie, żeby jego Klienci byli na jego nadajnikach (nie trzeba
            tłumaczyć czemu?!). Zgodnie z parametrami, jakie muszą być spełnione... (między
            innymi międzynarodowe zasady działania "telefonii komórkowej", które w PL
            reguluje UKE) ...telefon decyduje, do którego nadajnika się połączyć (o ile
            fizycznie jest to możliwe). Wybór dokonywany jest poprzez pomiar mocy jaką musi
            użyć telefon do połączenia z danym BTS - im mniejsza, tym lepiej - również
            logiczne i nie są to informacje ściśle tajne... zwyczajnie - encyklopedia,
            politechniki... wystarczy przeczytać/zapytać
    • Gość: Qwe Re: UOKiK: Play stosował niedozwolone zapisy w um IP: *.chello.pl 03.05.10, 07:45
      za to klientom dzwoniącym do twojej firmy jest to strasznie na rękę,
      ich koszty wzrosły niepomiernie. Może, jako firmie, zależałoby ci na
      tym, aby kklienci nie musieli bulić 72gr niezależnie od planu
      taryfowego swojego operatora? (darmowe minuty czy pakiety zazwyczaj
      są tylko do W3).

Ja NIGDY nie dzwonię do kogoś w play. Jak ma tanio, to niech do mnie
      zadzwoni, to może łaskawie odbiorę.

---------------------------------------------------------------------
      To całkiem jak ja, nie dzwonię do klientów Playa, bo płacę za rozmowy tyle ile
      płaciłem 7-8 lat temu. Jak mają za darmo to niech do mnie zadzwonią.
      • Gość: marek Re: UOKiK: Play stosował niedozwolone zapisy w um IP: *.bb.online.no 03.05.10, 13:07
        a ja nie dzwonie do PLUSA i do ERY, jak maj lepiej to niech do mnie dzwoni
    • Gość: Bogdan UOKiK: Play stosował niedozwolone zapisy w umow... IP: *.zicom.pl 03.05.10, 08:14
      Zawsze twierdziłem Play to firma debilna. Raz miałem do czynienia z
      tymi kretynami, i nigdy więcej.
    • Gość: x UOKiK: Play stosował niedozwolone zapisy w umow... IP: 88.220.106.* 03.05.10, 09:40
      Dzień wczorajszy, prowincjonalna miejscowość powiatowa (Bartoszyce), zajazd
      pod miasem. Telefony w Plusie i Erze - pełny zasięg, telefon w PLAY - "Tylko
      alarmowe". Wybór sieci ręczny -> po wybraniu PLAY zasięg pojawiał się (0-1
      "kresek") i znikał za chwilę, po wybraniu Plusa (wielokrotnie) pojawiał się
      komunikat "Brak dostępu do sieci!" i telefon wracał do stanu "Tylko alarmowe".
      Taki sam model w Plusie w tym czasie nadal pokazywał wszystkie "kreski" na
      wskaźniku, podobnie inny model w Erze.

Lej na PLAY!
      • Gość: gość Re: UOKiK: Play stosował niedozwolone zapisy w um IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.10, 11:11
        Obrzydliwa pseudofirma z obrzydliwe reklamy. Żałosna jakość usług.
        Dobrze że ktoś się wreszcie za nich wziął. Play to cyf :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka