Dodaj do ulubionych

Kupno mieszkania na wynajem przestało być opłac...

IP: 195.117.157.* 13.05.10, 12:46
Juz po roku ( ponad) gazet i openfajans odkrywa Amerykę - nie opłaca
się kupować mieszkań na wynajem.
Jeszcze z pół roku i "dojdą" do przekonania że nie opłaca się kupować
mieszkań w ogóle - bo tak jest już od dawna przynajmniej w Warszawie (
zielona wyspa się kończy )
Obserwuj wątek
    • Gość: k Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł IP: 80.169.159.* 13.05.10, 13:05
      mi sie tam oplaca...
      • pojemniczek Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł 13.05.10, 13:21
        "Ponadto założono, że mieszkanie jest wynajmowane tylko przez 10,5
        miesiąca w roku, zaś komorne - w zależności od miasta - wynosi od 4
        do 6 zł za m kw. miesięcznie."

Nawet przyjmując 6 zł za metr kwadratowy, to przy 60 m2 mieszkaniu
        opłata za nie wychodzi 360 zł miesięcznie? Zastanawiam się, czy w
        Polsce są jeszcze takie mieszkania. Rzeczywiste stawki to (chyba) te
        z tabeli na dole artykułu, a nie z tekstu.
        • rydzyk_fizyk Dochodzi jeszcze ryzyko spadku wartości 13.05.10, 13:34
          samego mieszkania.
          I ciężko wyjść z inwestycji w przeciwieństwie do lokaty.

Tak czy inaczej g...ny interes.
          • paininthebass Re: Dochodzi jeszcze ryzyko spadku wartości 13.05.10, 13:45
            To prawda - z niektórych inwestycji jest wyjść zdecydowanie łatwiej:). No i
            zazwyczaj kapitał pracuje dużo szybciej i efektywniej...
            • Gość: jasnowidz co padnie pierwsze Open Finance czy Home Broker ? IP: *.chello.pl 13.05.10, 16:10
              ja stawiam na Home Broker

ich pan ich zlikwiduje za brak wyników
              • Gość: br00net Re: co padnie pierwsze Open Finance czy Home Brok IP: *.pruszcz.mm.pl 13.05.10, 21:17
                z poradami i analizami Łapen Frajeren jest tak jak z horoskopami, mimo iż
                wiadomo że się nie sprawdzają i są z du.. wzięte to i tak znajdują się tacy co
                będą tych rad słuchać...

jakby mieli płacić za złe rady to pewnie by zbankrutowali...
                • Gość: zastępcaKierownika jeśli macie problem zWynajmem zasugerujcie +1%ceny IP: *.acn.waw.pl 13.05.10, 22:46
                  wynajmu tygodniowo w gore to sie pospiesza i szybciej beda decydowac

przy sprzedazy to dziala

na razie chodza zamotani bo im mieszaja w glowach ale juz nie dlugo beda musieli
                  wynajac bo na kupno bedzie za pozno (rekomendacja T wchodzi w grudniu)

jeden za wszystkich wszyscy za jednego
                  • Gość: nighthawk Re: jeśli macie problem zWynajmem zasugerujcie +1 IP: *.chello.pl 14.05.10, 01:01
                    no, jak wejdzie rekomendacja T to na mus ceny mieszkan wzrosna, nie ma sily
                    • Gość: mzb Wynajmuję mieszkanie w W-wie od 2 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 01:52
                      W tym czasie zszedłem w czynszu z 2000 na 1500 zł, a i tak cały czas śledzę
                      oferty i wkrótce negocjuję dalej. Ten koleś wyżej od 1% to chyba w marzeniach
                      sennych stosuje takie myki.
                    • part_of_the_game Wynajmowanie dzisiaj - żyć nie umierać 14.05.10, 02:03
                      Wynajmuję mieszkanie na Mokotowie za 1800 zł plus prąd. 2 pokoje na nowym
                      osiedlu, full wyposażenie, piękna nowoczesna kuchnia, telewizor lcd i inne
                      bajery, generalnie wysoki standard.

Kumpel - ofiara górki i CHF po 2zł - płaci tyle samo raty za klitę na Białołęce.
                      Na wykończenie już go nie stać, po rodzinie zebrał jakieś używane wyposażenie.
                      Dzień zaczyna od sprawdzania kursu franka.

OK, w 2045 roku, na emeryturze, to mieszkanie w białołęckich slumsach będzie
                      wreszcie jego :)))
                      • Gość: ja Re: Wynajmowanie dzisiaj - żyć nie umierać IP: *.fbx.proxad.net 14.05.10, 02:32
                        tylko że on za 30 lat będzie miał mieszkanie a ty nic.
                        • hank_m Re: Wynajmowanie dzisiaj - żyć nie umierać 14.05.10, 07:57
                          No i super :) Pytanie jest następujące

- wolisz do starości odmawiać sobie wszystkiego, wręcz wegetować tylko po to,
                          żeby ostanie kilka lat swojego życia mieć naprawdę WŁASNE mieszkanie (choć wtedy
                          aż głupio umierać, po tych 30 latach wyrzeczeń chciałbym zabrać mieszkanie do
                          grobu),

- czy może przez najbliższe NAJPIĘKNIEJSZE lata swojego życia cieszyć się nim,
                          korzystać z tego co oferuje świat...

Tylko nie wyjeżdżajcie mi tutaj z dziećmi i że to mieszkanie to dla nich
                          zostanie...bo:

1. co z tego, że jak już umrzecie to one będą miały mieszkanie, skoro przez
                          pierwsze 25 lat brakuje pieniędzy na ich wychowanie? Choćby na nowy komputer do
                          szkoły? Czy kolonie? Ale nieee, będzie siedziało w domu

2. skoro Wy nie chcecie mieszkać w klitce po rodzicach, to czemu oni by chcieli
                          w tej 30-letniej norze po Was? Pewnie Wasi rodzice myśleli podobnie, a teraz i
                          tak chcecie kupić nowe :)

Gość portalu: ja napisał(a):

> tylko że on za 30 lat będzie miał mieszkanie a ty nic.
              • znajomy_jennifer_lopez Gufniane raporty OF i wynurzenia pana Szwedy 13.05.10, 21:19
                Przepraszam ale czy naprawdę "czołową" firmę w pośrednictwie kredytowym i doradztwie inwestycyjnym stać tylko na takie raporty?
                Nie problem w ich tresci a czasie! Nieskromnie napisze że wciąż mam wrażenie jakby przepisywali moje posty sprzed 1-2 lat. To jest "raport" i "prognoza"? 2 lata po mojej prognozie "przewidują"? O tym że nie opłaca się wynajmowac mieszkania i zdecydowanie lepiej przerzucić kase na lokate pisałem półtora roku temu - na przełomie 2008/2009. Szkoda gadać.

Może najpierw cytacik Rzeczpospolitej gdzies z początku lutego 2009r
                "Wysokie czynsze zachęcają do kupowania mieszkań na wynajem, mimo że ceny nieruchomości spadają i na znaczny wzrost ich wartości na razie nie ma co liczyć.
                Nadszedł dobry okres na inwestowanie w mieszkania."
                www.rp.pl/artykul/80531,260645_Kiedy_najemca_splaci_twoj_kredyt_.html
                o czym pisałem 10 lutego 2009r
                forum.gazeta.pl/forum/w,778,91115136,91136944,Re_Dobry_czas_na_inwestowanie_w_mieszkania_.html
                Już wtedy pisaliśmy (bo nie tylko ja ale i kilka innych uczciwych osób na tym forum: mara, kretynofil, steady, włodek) że za chwile na pysk poleci wynajem.

I oto, po półtora roku, wiedza tajemna dotarła do NAJTĘPSZYCH UMYSŁÓW firmy Open Finance. Brawo!!!

ps. Jednej rzeczy której nie przewidziałem to panicznego lęku polityków przed kryzysem i umiejętnego ogłupienia ludzi (bilionowe programy antykryzysowe) - stąd m.in początkowo spodziewałem sie wiekszej dynamiki spadków. Tyle że nie ma nic za darmo i zamiast ostrego kryzysu szykuje sie wieloletnia stagnacja - Grecja już puka, inne trupy w drodze!
                ps2. Forum padło, podam linka do wyliczen alternatywy lokaty nad wynajmem poznien, na razie mam na forum error500
          • Gość: snna hahaha IP: 212.160.148.* 13.05.10, 16:10

tak osobiscie uwazam, ze nie powinno sie wam oplacac :-)

mnie sie oplaca
            z tego zyje
            wylacznie

a jak czytam o tym, ze spadaja ceny mieszkan w warszawie to ogarnia mnie pusty
            smiech nad ludzka glupota
            • Gość: // Re: hahaha IP: 82.177.83.* 13.05.10, 16:26
              jak ci sie trafi 4 lata z rzedu brak oblozenia albo 50% to zobaczymy

do tego jakis biedny robotnik bez kasy rozpiepszy ci drzwi i 2 okna (impreza z kolegami) nie mowiac o podlogach i kuchni...

to ci wartosc wynajmu padnie o 30% i bedziesz musial te kilka tys PLN wywalic.

Przy takiej podazy na rynku i pustostanach - wynajem w 5 lat jeszcze spadnie.

w UK 2 pokoje kosztuja teraz 300GBP miesiecznie (w duzym miescie dobre warunki, po remoncie)
              czyli 1300PLN miesiecznie - bo to rynek nasycony.

- w Polsce to jakies 800PLN/mies -2pok, w miescie do 500tys to bedzie w przyszlosci. Moze teraz tego nie widzisz bo masz klientow - ale to nie jest inwestycja na lajblizsze lata.
              • Gość: fghjk buaahahaha do kwadratu IP: *.chello.pl 13.05.10, 17:50
                > w UK 2 pokoje kosztuja teraz 300GBP miesiecznie (w duzym miescie dobre warunki,
                > po remoncie)

toś pojechał......
                • Gość: br00net czyżby? IP: *.pruszcz.mm.pl 13.05.10, 18:02
                  kumpel wynajmuje w Londynie(początek drugiej strefy komunikacyjnej) płaci 600
                  funciaków,
                  także te 300 to wcale nie taka bajka
                  • Gość: f Re: czyżby? IP: *.gemini.net.pl 13.05.10, 20:02
                    Koles, wlasnie wrocilem z Londynu. Mieszkalem w 4tej strefie, osobny pokoj z
                    kuchnia, dzielona lazienka, koszt 480 funtow i szykowala sie podwyzka. Nie pitol
                    ze za dwupokojowe mieszkanie ktos w Londynie w drugiej strefie placil 300 funtow
                    ;))))) Sciemniasz, sciemniasz a pozniej ludzie zaczynaja wierzyc w banany na
                    wierzbach. A swoja droga za kilka miesiecy tam wracam ;). Wiec jakas prawda jest
                    ale nie taka jak przedstawiles, to z pewnoscia !!!
                    • Gość: br00net Re: czyżby? Naucz się czytać. IP: *.pruszcz.mm.pl 13.05.10, 20:25
                    • Gość: // Re: czyżby? IP: 82.177.83.* 13.05.10, 22:43
                      a kto pisze o Londynie??? nauczcie sie czytac.

15 funtow na godzine to mozna w 300 tysiecznym Aberdeen spokojnie
                      zarobic.

Londyn to nie wyspy brytyjskie tylko jedno miasto.
              • Gość: ukpl Re: hahaha IP: *.bb.sky.com 13.05.10, 23:49
                Ciekawe w jakim duzym miescie w uk?
                Ja mieszkam w Londynie i za wynajmowane studio w 2-ej strefie
                (kawalerka) place 800 funtow + rachunki oczywiscie. chcialbym
                zauwazyc ze stref jest 9 (na metro) a pracujac w samym srdku
                pierwszej strefy i mieszkajac w drugiej do pracy autobusem dojezdzam
                srednio 40-60 minut, zalezy od naterzenia ruchu. Metrem 20-25 min.
                Im dalsza strefa tym wynajem odpowiedio tanszy ale trzeba znowu
                zaplacic za metro krtore tutaj (nie jak w Warszawie) placi sie za
                strefy; im dalej tym bilet kosztuje wiecej. Metro kosztuje bardzo
                duzo, nieporuwnywalnie wiecej do autobusu. Wiec wychodzi na to samo.
                tansze mieszkanie dalej i drozszy bilet do drozsze mieszkanie i
                tanszy bilet.Dla przykladu bilet na wszystkie strwfy miesiecznie
                kosztuje az £ 260 (1 month Travelcard) i te sume trzeba doliczyc do
                comiesiecznego czynszu za mieszkanie plus czas na dojazd, minimum
                1godz jak bez przesiadki (w jedna strone) zrodlo do biletow prosze
                bardzo:
                www.ukstudentlife.com/Travel/Transport/London/Underground.htm
                tak ze to co kolega wydaje na wynajem to ja wydaje na "waciki" taka
                jest prawda stolic
                • Gość: 2ndcity Re: hahaha IP: *.perr.cable.virginmedia.com 14.05.10, 01:39
                  Gość portalu: ukpl napisał(a):

> Ciekawe w jakim duzym miescie w uk?
                  > Ja mieszkam w Londynie

...I nigdy się poza londyn nie ruszałem więc nie wiem czy są jeszcze jakieś duże miasta w UK

Zobacz sobie na rightmove Birmingham, Manchester, Liverpool, Glasgow, Bristol...
            • Gość: br00net hahaha - ciekawe kto będzie się śmiał ostatni IP: *.pruszcz.mm.pl 13.05.10, 17:59
              jak sobie kupiłeś mieszkanie(a) przed całym szaleństwem - to pewnie że ci się
              opłaciło i opłaca
              jeżeli znasz podstawy ekonomi - to już wiesz że żeby ktoś od ciebie wynajmował
              będziesz musiał spuszczać ceny
        • Gość: kar_ma Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł IP: *.ghnet.pl 13.05.10, 14:48
          Sądzę, że pisząc "komorne" autor artykułu miał na myśli opłaty jakie
          właściciel mieszkania wnosi narzecz spółdzielni lub wspólnoty (fundusz
          remontowy, winda, śmieci itp.). Natomiast czynsze za wynajem
          rzeczywiście kształtują się w przedziale 20 - 30 zł/m2 tak jak w tabeli
          poniżej.
    • Gość: władca_cojones A co się opłaca??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.10, 13:09
      Aż łza sie w oku kręci na wspomnienie starych dobrych czasów...kiedy
      to "sky is the limit" w kazdym artykule, kiedy to władcy obietnicy
      betonu z kartongipsem stawali się "panami developerami", kiedy to
      45mkw na zadupiu stawało się "apartamentem w kameralnej
      rezydencji",gdy każdy musiał zostać "inwestorem 130% LTV na 35 lat"
      bo inaczej przegrał życie, ach.... jakież to było urocze.

Jakże smutne nam teraz czasy nastały, nic się nie opłaca, nawet
      developerzy już muszą sprzedawać właściwie za darmo przymierając
      głodem...mieszkań nikt nie chce wynajmować...a przecież brakowało
      ich 3 miliony...coż to się stało? Olaboga, olaboga...
      • Gość: gość Re: A co się opłaca??? IP: *.elpos.net 13.05.10, 15:18
        To się bardzo opłacało :) Kto zarobił ten zarobił, a ludzie zostali
        z 30 letnimi kredytami :]

...............................
        www.ireneuszmaksymiuk.pl
    • oczapowski No jestem pod wrazeniem umijetnosci anal-ytykow... 13.05.10, 13:10
      Kiedy juz od miesiecy mozna przebierac w ofertach jak ulegalkach, to
      ci pisza o tym...Teraz wynajem to rynek wynajmujacego...Moj brat
      wynajal za 1500PLN mieszkanie na parterze 75 mkw po kapitalnym
      remoncie (podlogi drewniane, ekstra oswietlenie, nowy piec co
      gazowy, sypialnia z komandorami, kuchnia w pelni wyposazona ze
      zmywarka itp) z ogrodem (dom willa 2-pietrowa w cichej i ekstra
      dzielnicy Poznania) itp... Stalo dobrze ponad rok bo chcieli za
      wynajem 2500PLN/mies...Ale rura zmiekla i zgodzili sie na 1500...
      Wczesniej placil tyle za klitke okolo 35mkw, ktora byla wlasnie
      kupiona na wynajem...Stoi pusta do tej pory...
    • fiberone Jełopen Fajans 13.05.10, 13:14
      To jak z tą maścią na szczury. Maże być tak a moze być inaczej.
      Z czego ci ludzie żyją?
    • Gość: T Kupno mieszkania na wynajem przestało być opłac... IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 13.05.10, 13:17
      Nie opłaca się kupno mieszkania i koniec. Jeśli ktoś nie zakłada rodziny to
      kupno mieszkania w tym monecie jest błędem. Mieszkania powinny być ponad 50%
      tańsze. Biorąc pod uwagę, że mieszkanie czy dom nie jest towarem jak każdy
      inny powinniśmy liczyć na obniżkę cen o 30% minimum - może nie z roku na rok
      ale na taką obniżkę warto dłużej poczekać. -Moje osobiste zdanie ;)(choć
      myślę, że nie tylko moje ;) )
    • Gość: zenon Kupno mieszkania na wynajem przestało być opłac... IP: *.nycmny.east.verizon.net 13.05.10, 13:17
      Z moich obliczen i doswiadczen wynika ze od lat juz sie nie oplaca.
      Mieszkanie co kilka lat trzeba wyremontowac, szafki kuchene z IKEA
      nawyzej wytrzymaja 5 lat. Boiler w lazience co 15 lat pada. To
      wszystko trzeba kupic I wymienic.
    • Gość: karnisz Kupno mieszkania na wynajem przestało być opłac... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 13:21
      placic komus za raty, to ogolnie nie jest najmadrzejsze rozwiazanie, tylko, że
      swiadomosc tego, ze niekoniecznie latwo jest dostac kredyt na swoje, nie musi
      nas motywowac do poszukiwania dostepnego kredytu. a szkoda...
      • Gość: emz Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł IP: 95.172.68.* 13.05.10, 13:32
        Co to za bełkot? W przypadku kredytu też płacisz "komuś" - to tak gwoli
        przypomnienia...
      • Gość: Urszul Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 14.05.10, 02:02
        Nie ma co narzekac, sytuacja nie jest tak patowa jak byla jeszcze kilka miesiecy
        temu. Przeciez tych kredytow troche jest, daja na 100%, jest rodzina na swoim, a
        niektore banki takie jak Getin oferuja nawet stukrotnosc zarobkow, a to juz
        starczy na nie jedno mieszkanie...
      • Gość: Adam Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 07:59
        Raczej nie proponowałbym komukolwiek płacić za czyjeś raty. W ten sposób nigdy
        nie będziesz miał mieszkania tylko zawsze komuś będziesz je spłacał i tułał się.
        Jak kogoś stać na płacenie takich cen za wynajem to i będzie go stać na kredyt.
        A z nimi nie jest aż tak źle.
        • hank_m Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł 14.05.10, 08:23
          Gość portalu: Adam napisał(a):

> Raczej nie proponowałbym komukolwiek płacić za czyjeś raty. W ten sposób nigdy
          > nie będziesz miał mieszkania tylko zawsze komuś będziesz je spłacał i tułał się
          > .
          > Jak kogoś stać na płacenie takich cen za wynajem to i będzie go stać na kredyt.
          > A z nimi nie jest aż tak źle.

Kazdy chcialby ustawic taka maszynke "perpetum mobile" - ja jestem sprytny,
          zalatwie pare papierkow, znajde frajera ktory bedzie mi pokrywal rate i za 30
          lat mam mieszkanie za free. Brzmi cudownie, no nie? Ale to juz nie te czasy!

Przy obecnych cenach - jak kupisz na kredyt pod wynajem jeszcze bedziesz do
          interesu doplacal...pewnie nawet i przez najblizsze 30 lat...a brales pod uwage,
          ze to co teraz bys doplacal warto zainwestowac? Za te 30 lat kupilbys nowe
          mieszkanie bez uzerania sie z lokatorami.

Ale po co ja to pisze, bo "psuje rynek" ze swojej perspektywy. W koncu im wiecej
          "sprytnych ynwestorow", tym wiekszy mam wybor chcac cos wynajac i nizsze
          ceny...tyle, ze mi ich naprawde zal...
    • Gość: xXx Zawyżone stawki, w 3city można mieć za 20zl/m2 db. IP: *.ydp.com.pl 13.05.10, 13:46
      dobry standard
      • Gość: ana Re: Zawyżone stawki, w 3city można mieć za 20zl/m IP: *.wroclaw.vectranet.pl 13.05.10, 13:58
        propaganda jak zwykle...

we Wrocławiu się opłaca kupiliśmy mieszkanie
        centrum 40 m2 za 150 tyś (okazja)
        rata 700 zł

wynajmujemy za 1400,00 z opłatami
        czynsz 250,00 (kamienica)
        resztę odkładamy

1400 - ( 700+250) = 450,00 co miesiąc odkładamy

może dla kogoś to niedużo ale mi starczy :)
        • Gość: xXx przykład Trójmiasto, Gdynia IP: *.ydp.com.pl 13.05.10, 14:05
          ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci-mam-do-wynajecia/mieszkanie-chwarzno-55m2-950-zl-ogl2545433.html

ogłoszenie wisi od paru tygodni...
        • Gość: BartoszW Re: Zawyżone stawki, w 3city można mieć za 20zl/m IP: 193.201.167.* 13.05.10, 14:07
          Sama piszesz że kupiłaś po okazyjnej cenie a potem wyciągasz z tego
          wniosek że kupno na wynajem się opłaca ... . W Lotto też niektórzy
          wyszli na plus bo trafili 6tkę.
        • qibic Re: Zawyżone stawki, w 3city można mieć za 20zl/m 13.05.10, 14:15
          40 m2 za 1400???
          w to mieszkanko za 150tys to pewnie jeszcze musisz wrzucić z 50tys
          żeby mieć podobny standard.

no ale, poprosimy jakieś linki z ogłoszeń dla poparcia Twojego
          wywodu...
          • Gość: thom Re: Zawyżone stawki, w 3city można mieć za 20zl/m IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.05.10, 19:14
            Akwizytorka z getin banku i tyle.
        • rydzyk_fizyk Re: Zawyżone stawki, w 3city można mieć za 20zl/m 13.05.10, 14:16
          Co miesiąc odkładacie na karną stawkę podatku? :>
    • rabart Bycie chłopem pańszczyżnianym stało się opłacalne 13.05.10, 13:52
      Bycie chłopem pańszczyżnianym stało się opłacalne.
      Warto przez 50 lat być zależnym od feudała-banku.
      Nie wahajcie się-zadłużcie się już teraz!
      • Gość: xXx wiadomo przecież inaczej przegracie zycie ;) IP: *.ydp.com.pl 13.05.10, 14:06
        jw
        • wzgrt77 Wiadomo że chłopstwo nie może mieć zbyt dużej swob 13.05.10, 16:27
          Wiadomo że chłopstwo nie może mieć zbyt dużej swobody. Najlepiej mu
          jest pod światłymi rządami intelektualistów, ekspertów i celebrytów
          elyty jednym słowem. Robić i spłacać!
          • 4v Re: Wiadomo że chłopstwo nie może mieć zbyt dużej 13.05.10, 23:22
            > jest pod światłymi rządami intelektualistów, ekspertów i celebrytów

celebryci to współcześni święci. od lat to powtarzam, dziwne że żaden
            kulturoznawca jeszcze tego nie zauważył.

bez względu na epokę 2/3 społeczeństwa ma mentalność pańszczyźnianego chłopa, i
            nic tego nie zmieni, chyba że jakieś ingerencje w mózg na poziomie komórkowym...
            • Gość: elo Re: Wiadomo że chłopstwo nie może mieć zbyt dużej IP: 77.79.228.* 13.05.10, 23:46
              ja was trochę nie rozumiem. Mam 24 lata, wciąż studiuję i kupiłem sobie niedawno
              mieszkanie. Sam, wziąłem kredyt na 20 lat. Mam bdb pracę jak na możliwości
              zarobkowe studentów, co mi umożliwiło pójście na swoje. Przyznam szczerze mało
              mnie interesuje, czy opłaca się pod najem kupować. Za 3 lata planujemy z
              dziewczyną wziąć ślub i kupić drugie, a to podnająć, żeby przynajmniej obniżyć
              maksymalnie za nie raty - zwróci się ogólnie ponieważ mam inwestycje także w
              obligacje i akcje, więc nawet jeżeli na mieszkaniu trochę stracę to zrównoważę
              to. Natomiast nikt mi nie powie, że za te 10-15-20 lat nie wyjdę z mieszkaniem
              na swoje. Zawsze mogę je sprzedać, ceny z pewnością pójdą w górę, ponadto zawsze
              będzie można je po prostu oddać dzieciom, ja takich warunków nie miałem.
              Pozdrawiam twardogłowych, pseudoznawców, analityków i bogaczy, którzy na forum
              udają nie wiadomo kogo.
              • Gość: elo Re: Wiadomo że chłopstwo nie może mieć zbyt dużej IP: 77.79.228.* 13.05.10, 23:54
                żeby nie było, 2 lata temu kupiłem akcje PCGuard za 12 tys zł, kiedy było po
                0,02 zł. Sprzedałem po 2,56
              • Gość: Gbur Re: Wiadomo że chłopstwo nie może mieć zbyt dużej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 00:05
                Natomiast nikt mi nie powie, że za te 10-15-20 lat nie wyjdę z mieszkaniem
                > na swoje. Zawsze mogę je sprzedać, ceny z pewnością pójdą w górę, ponadto zawsz
                > e

A co trudno sobie wyobrazić, że w ciągu 10-15-20 lat ceny mieszkań trochę wzrosną ale nie zrównoważy to inflacji ? A dolicz sobie do tego jeszcze odsetki banku. Z pewnością wyjdziesz wtedy na swoje, heh ;)
                • Gość: elo Re: Wiadomo że chłopstwo nie może mieć zbyt dużej IP: 77.79.228.* 14.05.10, 00:09
                  a czy zauważyłeś, iż napisałem, że posiadam inne inwestycje, które bez problemu
                  zrównoważą stratę? Poza tym dla mnie najważniejsze było kupno swojego mieszkania.

btw - mam fajną, dobrze płątną pracę, jakiś czas temu zainwestowałem 12 tys zł w
                  akcje PC Guard, których cena wynosiła po 0,02gr. Sprzedałem po 2,56.
                  • Gość: Gbur Re: Wiadomo że chłopstwo nie może mieć zbyt dużej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 00:28
                    > a czy zauważyłeś, iż napisałem, że posiadam inne inwestycje, które bez problemu
                    > zrównoważą stratę?

Stratę ? To po co piszesz ?
                    "...wyjdę z mieszkaniem na swoje..." czy "...ceny z pewnością pójdą w górę...".
                    Po prostu trzeba było napisać jasno - chciałem mieć swoje mieszkanie (choć tak
                    naprawdę nie jest do końca Twoje), a czy stracę na tym finansowo czy zyskam jest
                    sprawą drugorzędną.

> btw - mam fajną, dobrze płątną pracę, jakiś czas temu zainwestowałem 12 tys zł
                    > w
                    > akcje PC Guard, których cena wynosiła po 0,02gr. Sprzedałem po 2,56.

No to gratulacje. Powinieneś mieć więc teraz co najmniej 1,5 mln zł. Nie dziwię
                    się, że Ci kredyt zwisa.
                  • Gość: ejgoiejg Re: Wiadomo że chłopstwo nie może mieć zbyt dużej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.05.10, 08:21
                    nie siedzę na tej spółce, ale na pierwszy rzut oka wychodzi mi że zarobiłeś ok.
                    2500 zł naganiaczu
    • Gość: x Kupno mieszkania na wynajem przestało być opłac... IP: *.dublin.corp.yahoo.com 13.05.10, 14:15
      w polsce od dawna kupno mieszkania jest nieoplacalne, wkładajac na lokate
      300tys zł masz z odsetek na wynajem i jeszcze ci zostaje,

w polsce sa zbyt kosmiczne ceny mieszkan zeby cokolwiek kupoawac
      • Gość: tuw1 Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł IP: *.bb.sky.com 14.05.10, 00:15
        Tak, tylko ze jak bedziesz za odsedki placil czynsz za wynajem to po
        30 latach nic ci sie z tych 300tys nie zostanie, bo inflacja. Ani
        kasy ani wlasnego mieszkania.
        Pwszem jak bys te odsedki dokladal do tych 300tys to ok.
        I co dalej tak myslisz!? jak tak to powodzenia, obys sie nie zdziwil
    • Gość: intime Kupno mieszkania na wynajem przestało być opłac... IP: 194.114.62.* 13.05.10, 14:16
      fajnie tylko dlaczego każdy nas wpycha na kupno czegokolwiek na
      górce, a równocześnie mówi ni ekupujcie kiedy jest tanio? Mieszkania
      na górce - kupujcie mieszkania. Akcje na górce - kupujcie akcje.
      Stara zasada głosi - kupuj kiedy inni nie kupują. Sprzedawaj kiedy
      inni kupują.
    • Gość: ech Kupno mieszkania na wynajem przestało być opłac... IP: 194.11.24.* 13.05.10, 14:38
      Nie dotyczy to oczywiście nieruchomości położonych na Gocławiu które
      nadal są świetną inwestycją. Obecnie ceny zakupu jak i najmu lokali
      są tam wyjątkowo korzystne i mają ogromny potencjał wzrostowy.
      Dlaczego? Dlatego że jak wiadomo zarówno cena najmu jak i zakupu
      lokali na Saskiej Kępie jest zdecydowanie wyższa, a ta niedawno
      rozpoczęła ekspansję terytorialną na tereny Gocławia.
      Obecnie Saska Kępa przekroczyła zdecydowanie ulicę Bora
      Komorowskiego. Na przestrzeni kilku lat powinna dotrzeć do granic
      Rembertowa.
      Tak więc kto nie kupi teraz ten przegra życie. Jeżeli nie jestem dla
      was wiarygodnym doradcą to zapytajcie Marka Wielgo albo Oli Szarak
      !!!
      • mara571 nastepny naganiacz, tym razem z Dom Development 13.05.10, 15:42
        przeciez wiadomo, ze dzielnica zabronila laczenia nazwy blokowiska na Goclawiu z
        nazwa jednej z najlepszych dzielnic Warszawy, a tu probuje sie wmowic ludziom,
        ze jest odwrotnie.
      • heine-ken Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł 13.05.10, 17:11
        Żeby nie było, że nikt nie docenił ironii :). Powiedziałbym, że Saska z jednej
        strony będzie graniczyła z Rembertowem, z drugiej z Targówkiem, a kto wie, czy
        się przez Wisłę nie przeleje.
    • Gość: na odlew Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł IP: *.omi.pl 13.05.10, 14:41
      Powyższa analiza jest błędna ponieważ zakłada stały kurs złotego wobec innych
      walut. Jak złociszek pieprznie to ci co maja lokaty będą sobie mogli kupić za
      nie ... materac dmuchany a nie mieszkanie...
      • the_last_guardian_angel Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł 13.05.10, 14:56
        Gość portalu: na odlew napisał(a):

> Powyższa analiza jest błędna ponieważ zakłada stały kurs złotego wobec innych

(1) Nie każdy ma lokaty w złotówce.

(2) Jeżeli złociszek pieprznie to posiadacze apartmę na 35 lat kredytu w CHF nie
        będą mieli nawet na materac dmuchany...

W.
        • Gość: na odlew Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł IP: *.omi.pl 13.05.10, 15:02
          Gość portalu: na odlew napisał(a):

> Powyższa analiza jest błędna ponieważ zakłada stały kurs złotego wobec innych

(1) Nie każdy ma lokaty w złotówce.

(2) Jeżeli złociszek pieprznie to posiadacze apartmę na 35 lat kredytu w CHF nie
          będą mieli nawet na materac dmuchany...

ad1/ Jak masz w walucie to aktualne oprocentowanie jest poniżej 1 % na rok....
          Ale mozan zarobić na zwyżce w ostatnich tygiodniach ....25% np. na $.
          Ad2/ Jak Cie nie stać to nie kupuj, bo kupująć na kredyt ponosisz ryzyko wtopy
          na .....90 %.
          • Gość: asdf Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł IP: 167.236.248.* 13.05.10, 16:45
            znaczy sie sugerujesz ze kupno na wynajem to jednak swietny interes bo ma sie
            90% szans na wtope?
        • Gość: na odlew Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł IP: *.omi.pl 13.05.10, 15:10
          ad 1 Nie rozśmieszaj mnie - aktualne oprocentowanie lokat walutowych
          to poniżej 1% - zarobić jedynie można na zwyżce - ostatnio nawet
          25% w przypadku $ bo ....złotówka słabnie.....
          Jedyną lokatą która przyniosła na przestrzeni 2 lat 100% zysk to
          ....złoto!

ad2/ Jak nie masz kasy to nie pchaj się na afisz,
          kredyt długoterminowy to 90% szans na wtopienie....
          • Gość: xXx Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł IP: *.ydp.com.pl 13.05.10, 15:30
            granie na walutach to już wogóle pomyłka - gożej niż kasyno
            • mara571 gorzej, gorzej finansisto z Bozej Laski 13.05.10, 15:46
              • Gość: .. Re: gorzej, gorzej finansisto z Bozej Laski IP: *.opera-mini.net 13.05.10, 16:27
                Ja na pokerze robie 250% rocznie i mam w dupie wasze mieszkania.
                • heine-ken Re: gorzej, gorzej finansisto z Bozej Laski 13.05.10, 16:58
                  a czy można zapytać z jakiej kwoty bazowej masz taki roi? bo o ile łatwo jest
                  wygrać turniej z wpisowym 100 PLN (za osiem godzin "pracy"), to czym większe
                  pieniądze, tym lepsi gracze.
      • dyzio_marudziciel A ci, co mają "tanie kredyty" w CHF i EUR 13.05.10, 15:39
        natychmiast zbankrutują. Każdy kij ma dwa końce, a zawsze to wygrywa tylko jedna
        strona - bank.
    • Gość: WzrostCen! Zatem ceny mieszkań będą rosnąć! IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.10, 15:53
      Skoro przy obecnych cenach wynajem jest nieopłacalny, to ceny mieszkań będą rosły!.

Wszak trzy lata temu Wybiórcza i Ołpen Fajansy z Houm Brokerami zapewniali, że kiedy skończy się hossa na rynku mieszkaniowym, to zakredytowani po uszy hipoteczni odbiją sobie straty przez wynajem i wyjdą na plus.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Zatem ceny mieszkań będą rosnąć! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.10, 16:00
        Ostrzegaj przed dowcipami, właśnie piłem, mało bym przez to nie popluł
        monitora.... :P
    • pinup a za gotowke? 13.05.10, 15:59
      rozumiem, ze nie oplaca sie kupowanie mieszkan pod wynajem na kredyt,
      ale co z kupnem za gotowke? jaka lokata zapewni mi comiesieczny dochod
      w postaci kilku setek na czysto?
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: a za gotowke? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.10, 16:01
        kilka setek to już 50-60 tysięcy (kilka czyli co najmniej 2)
      • Gość: alkocholik. Re: a za gotowke? IP: *.omi.pl 13.05.10, 16:04
        Lokuj tylko w Czystą Wyborową!!!!!!!!!
      • rydzyk_fizyk Za gotówkę jeszcze gorzej 13.05.10, 16:08
        > ale co z kupnem za gotowke? jaka lokata zapewni mi comiesieczny dochod
        > w postaci kilku setek na czysto?

Wyrzucanie pieniędzy w błoto:

300 tys. zł * 4% = 12000 zł rocznie = 1000 zł miesięcznie.

Belki nie uwzględniam bo tyle można dzisiaj mieć na lokatach jednodniowych bez
        podatku.

Z kapitalizacją jednodniową wynik będzie oczywiście lepszy.
        • pinup Re: Za gotówkę jeszcze gorzej 13.05.10, 17:18
          myslisz ze banki sa godne zaufania? nie mam czasu sledzic codziennie
          oprocentowania i robic lokat a do tej pory doradztwo bankow w tym
          temacie bylo kiepskie. jestem udupiona z funduszem inwest. bo spadl i
          jak rusze dostane mniej niz wlozylam. wiem, ze to nie od pracownikow
          zalezy, ale ja nie mam na to czasu, zeby sprawdzac co i jak.
          • the_last_guardian_angel Re: Za gotówkę jeszcze gorzej 13.05.10, 17:36
            pinup napisała:

> myslisz ze banki sa godne zaufania? nie mam czasu sledzic codziennie
            oprocentowania i robic lokat a do tej pory doradztwo bankow w tym temacie bylo
            kiepskie.

Trzeba zadać sobie pytanie czy będziesz miała czas uganiać się za lokatorami,
            użerać się z lokatorami, chlapać ściany białą jedynką od czasu do czasu etc.
            A jak do tej pory wsparcie agencji nieruchomości w tym temacie było gorzej niz
            kiepskie.

W.
            • pinup Re: Za gotówkę jeszcze gorzej 13.05.10, 17:45
              to tez juz przerabialam. wychodzi na to, ze najbardziej sie oplaca nie
              miec kasy:)
          • rydzyk_fizyk Re: Za gotówkę jeszcze gorzej 13.05.10, 20:27
            jestem udupiona z funduszem inwest. bo spadl i
            jak rusze dostane mniej niz wlozylam.

To zupełnie jak z mieszkaniem. Tylko mieszkania nie da się zbyć od ręki.

Lokaty dzisiaj odnawiają się automatycznie a prawie wszystko w tym temacie załatwisz przez internet.

Zresztą można znaleźć spokojnie lepsze oferty od podanego przeze mnie przykładu ale nawet on spokojnie przebija inwestycję(?) w mieszkanie pod wynajem.

Dodam, że założyłem skromną kwotę (300 tys. zł), a weź jeszcze pod uwagę koszty urządzenia lokalu, notarialne, podatki itp. i wymienione w tym wątku ryzyka: zmiany lokatorów, zniszczenia lokalu czy spadku cen nieruchomości.

W banku masz przynajmniej BFG - w przypadku najmu możesz stracić nawet znaczną część kapitału.

A pomysł by osoba niemająca czasu angażowała się w wynajem uznaję za co najmniej nietrafiony.
        • Gość: qibic Re: Za gotówkę jeszcze gorzej IP: *.ip.netia.com.pl 13.05.10, 17:58
          4% to masz już na koncie oszczędnościowych do wypłaty na żądanie,
          obligacje są jeszcze lepsze,

nie mówiąc juz o paperiach komunalnych i obligacjach korporacyjnych
          gdzie czasem zdarzają się perełki po 10% w skali roku - aczkolwiek
          ryzyko też większe
    • Gość: tomi_78 Kupno mieszkania na wynajem przestało być opłac... IP: *.chello.pl 13.05.10, 16:14
      Ale wielu zyje iluzja ze jak placa bankowi za korzystanie z kapitalu
      to placa na siebie :-) a jak wynajmujacemu za korzystanie z lokalu
      to juz sa w plecy.
      • heine-ken Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł 13.05.10, 16:51
        Pytanie tylko ile płacą, bo przy obecnym liborze na chf ponad 2/3 raty to spłata
        kapitału.
        • terion Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł 13.05.10, 17:44
          > Pytanie tylko ile płacą, bo przy obecnym liborze na chf ponad 2/3
          raty to spłata kapitału.

Pytanie tylko jak długo libor będzie "obecny".
          • terion Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł 13.05.10, 17:51
            Tu dane historyczne. Dają do myslenia:
            www.wsjprimerate.us/libor/libor_rates_history.htm
        • Gość: lybor Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł IP: *.ip.netia.com.pl 13.05.10, 17:52
          Przy obecnym... jak myslisz, biorac pod uwage sztucznie utrzymywana
          niska wartosc liboru jak dlugo taka sytuacja bedzie miala miejsce ?

Jak dlugo w przestrzeni 30 lat splaty beda utrzymywane super niskie
          stopy ?
    • tornson I dobrze!! Mieszkania powinno wynajmować państwo 13.05.10, 16:15
      kierując się zasadami interesu społecznego, a nie prywata kierując się własnym
      egoizmem.
      • Gość: www Re: I dobrze!! Mieszkania powinno wynajmować pańs IP: *.dclient.hispeed.ch 13.05.10, 16:23
        Tornson jesli to bylo na serio to jestes debilem.

Pokaz jedna rzecz, ktora panstwo robi lepiej niz prywatne osoby.

Oswiata? Najlepsze uni i szkoly sa prywatne Od Harvardu po Eton
        Medycyna? Najlepsze osiagniecia medyczne to prywatne firmy
        Panstwowe firmy? Jaaasne....

Jedyna nadzieja, ze jestes pogrobowcem PRL i juz niewielu was zostalo.
        • mara571 a ty jestes typowym polskim neoliberalem 13.05.10, 16:34
          Tornson ma czesciowo racje: wiekszosc mieszkan za ktore placa kredytowicze
          miesiac w miesiac 40% swoich dochodow ma standart mieszkan komunalnych: sa male
          i znajduja sie w blokowiskach.
          A takie powinny budowac miasta i gminy, aby zaspokoic potrzeby mieszkaniowe osob
          biedniejszych i startujacych w zycie zawodowe.
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: a ty jestes typowym polskim neoliberalem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 08:52
            Nie ma racji - jak wyglądają budynki, gdzie wynajmowane są mieszkania przez
            państwo, a jak wyglądają prywatne kamienice - można przyjechać do Łodzi i
            zobaczyć, tam, gdzie miasto ma cokolwiek do powiedzenia, warunki mieszkania sa
            straszne, a opłaty często wyższe. Tyle w temacie.
            • tornson Re: a ty jestes typowym polskim neoliberalem 14.05.10, 09:12
              Gość portalu: Kaczus (Tomek) napisał(a):

> Nie ma racji - jak wyglądają budynki, gdzie wynajmowane są mieszkania przez
              > państwo, a jak wyglądają prywatne kamienice - można przyjechać do Łodzi i
              > zobaczyć, tam, gdzie miasto ma cokolwiek do powiedzenia, warunki mieszkania sa
              > straszne, a opłaty często wyższe. Tyle w temacie.
              A czego się spodziewać po państwie rządzonym przez aferałów-liberałów czy
              kato-faszystów? Łajzy wspierają kler i wielki biznes zamiast majątek państwowy.
              • Gość: Kaczus (Tomek) Re: a ty jestes typowym polskim neoliberalem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 09:31
                Majątek, gdzie nie masz osoby odpowiedzialnej niszczeje. I tyle. Tam, gdzie jest
                osoba odpowiedzialna (wtedy forma własności jest mniej ważna, czy jest to
                wspólnota, spółdzielnia, czy prywatny właściciel), to zaczyna się dbać.
        • wzgrt77 Re: I dobrze!! Mieszkania powinno wynajmować pańs 13.05.10, 16:45
          Tak to pokaż mi prywatny szpital w Polsce który robi dajmy na to
          przeszczepy serca!
        • tornson Re: I dobrze!! Mieszkania powinno wynajmować pańs 14.05.10, 09:11
          Gość portalu: www napisał(a):

> Tornson jesli to bylo na serio to jestes debilem.
          Wszystko!

> Pokaz jedna rzecz, ktora panstwo robi lepiej niz prywatne osoby.
          >
          > Oswiata? Najlepsze uni i szkoly sa prywatne Od Harvardu po Eton
          > Medycyna?
          Kilka dobrych szkół nie dostępnych dla nikogo kto nie dysponuje fortuną, jednak
          99% szkół prywatnych to najgorsze barachło, USA technologicznie już dawno byłoby
          w trzecim świecie gdyby nie drenaż mózgów z Europy i Azji. I wcale amerykańskie
          uczelnie nie są najlepsze, chyba że w idiotycznych amerykańskich rankingach
          robionych pod nie, bardziej obiektywne jest którzy studenci wygrywają
          międzyuczelniane turnieje naukowe, a tutaj USA cienko przędzie.

> Najlepsze osiagniecia medyczne to prywatne firmy
          > Panstwowe firmy? Jaaasne....
          Za państwowe dotacje!

> Jedyna nadzieja, ze jestes pogrobowcem PRL i juz niewielu was zostalo.
          Więcej niż was solidarusza mendo, większość ludzi w Polsce dobrze ocenia PRL.
    • Gość: www Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł IP: *.dclient.hispeed.ch 13.05.10, 16:16
      To jest tak jak napisalas, ludzie czuja, ze sa " na swoim" i racjonalne
      argumenty odpadaja.

A prawda jest taka, ze nie oplaca sie posiadac mieszkania. Jesli masz dodatkowe
      pieniadze to lepiej zainwestowac i spokojnie wyciagac 6-7% rocznie na mixie
      gielda, dlug firm, lokaty.

jedna kwestia do ludzi, ktorzy sa za kupowaniem.

Co sie stanie jak stracicie prace? Wolicie miec np. 50 tys splaconego kredytu w
      mieszkaniu czy 50 tys na koncie?

Bo ja wole to drugie, za 50 tys moge spokojnie wynajmowac przez dlugi czas i
      nie mam noza na gardle z szukaniem pracy. A te 50 tysi w mieszkaniu jest po
      prostu uwiezione!!
      • Gość: doris Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.10, 17:08
        no dobra tylko wskaż sposób, jak wynajmując odłozyć tę ratę odsetkową. jeśłi mam
        wziąć kredyt i płacić 1200 raty odsetkowej to nie ma siły żeby wynajmując móc te
        1200 zł odłożyć.
        pewnie że lewpiej mieć w banku (pod warunkiem, zę znajdzie się mieszkanie
        naprawdę pod wynajmem, w któym nie będziesz musiał pisać podania do właściciela
        bo chcesz zawiesić obraz ui który nie zechce cię wywalic, bo właśnie bratnaek
        się ożenił)

tak, kupowanie mieszkań to głupota, ale na naszym młodym rynku najmu wynajem to
        prowizorka z którą przez całe zycie iść się nie da.
        • Gość: qibic Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł IP: *.ip.netia.com.pl 13.05.10, 17:49
          Normalnie,

kupno mieszkania to na dzień dobry koszty dodatkowe około 10%
          wartości mieszkania/domu (prowizje podatki, wyposażenie)

wynajmując dostajesz to wszystko za free i jeszcze remoncik co jakiś
          czas na koszt Najemcy
    • Gość: med Mnie się opłaca IP: *.chello.pl 13.05.10, 16:25
      Nie opłaca się kupować mieszkań za środki własne, bo zyski z wynajmu
      prawie równają się odsetkom na lokacie. Opłaca się kupować na
      kredyt. Opłata za wynajem pokrywa ratę kredytu i jeszcze coś
      zostaje. Po 15-20 latach mieszkanie jest spłacone przy minimalnym
      zaangażowaniu własnych środków. Oczywiście wcześniej trzeba
      skalulować wysokość raty, długośc kredytu i ewentualne zyski. Mnie
      się opłaca.
      • the_last_guardian_angel Re: Mnie się opłaca 13.05.10, 16:31
        Gość portalu: med napisał(a):

> Nie opłaca się kupować mieszkań za środki własne, bo zyski z wynajmu
        > prawie równają się odsetkom na lokacie. Opłaca się kupować na
        > kredyt. Opłata za wynajem pokrywa ratę kredytu i jeszcze coś
        > zostaje. Po 15-20 latach mieszkanie jest spłacone przy minimalnym
        > zaangażowaniu własnych środków. Oczywiście wcześniej trzeba
        > skalulować wysokość raty, długośc kredytu i ewentualne zyski. Mnie
        > się opłaca.

Myslę, że masz nobla z ekonomi za tę teorię....

W.
      • Gość: asdf Re: Mnie się opłaca IP: 167.236.248.* 13.05.10, 16:35
        aha czyli zyski z wynajmu sa rowne sa odsetkom z lokaty i wieksze niz rata kredytu
        czyli rata kredytu jest w tej chwili nizsza niz odsetki od lokaty, czyli
        oprocentowanie kredytu jest nizsze niz lokat, ciekawostka gdzie to panie takie
        kredyty daja, bo nie w naszym swiecie
      • Gość: tomi_78 Re: Mnie się opłaca IP: *.chello.pl 13.05.10, 16:43
        no to policzmy, jeden deweloper w wawie sprzedaje 39m2 stan
        deweloperski za 299 tys zl, miesieczna rata kredytu na 30 przy
        zakupie na 100% to ponad 1800 zł. cena wynajmu w tym miejscu to 1300
        zl za takie mieszkanianie. Miesieczna strata 500 zl. Rzeczywiscie
        dobry biznes :-) do tego trzeba doliczyc koszty wyposazenia 30-40 k.
        • Gość: Ta Re: Mnie się opłaca IP: *.fr.airliquide.com 13.05.10, 17:00
          Właśnie wziąłem kredyt na 400tys i rata mi wychodzi 1680 (30 lat).
          Skąd Ty wziąłeś to 1800 (za 299tys kredytu)?
          • Gość: ta ta Re: Mnie się opłaca IP: *.ip.netia.com.pl 13.05.10, 17:56
            ta.. teraz jak wibor libor siedza w dolku jakiego dawno nie bylo....
            zobaczymy jak skocza do 5-6 %

PS : jaka masz marze czarodzieju bo cos mi sie wydaje ze
            fantazjujesz.

przy okazji : nie zapomniales o czynszu ktory musisz zaplacic oraz o
            wkladzie na wyposazenie ?
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Mnie się opłaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 09:02
            Znaczy sie czarodziej jestes....
      • Gość: TakiJa Re: Mnie się opłaca IP: *.fr.airliquide.com 13.05.10, 16:57
        Zgadzam się. Kredyt hipoteczny to najtańsza forma finansowania.
        Zasada jest taka, masz gotówkę a nie masz mieszkania - gotówke
        inwstuj, a mieszkanie za kredyt.
        Fakt, że kupno pod wynajem nie jest najlepszym sposobem na
        zarabianie, ale nie o to tu chodzi. Chodzi o to, zeby jakiś frajer
        przez lata spłacał mi lokum, które bedzie dawało mi extra emeryturę.
        Piszą, że nie opłaca się kupować własnego, bo wynajem jest tańszy
        (może i jest, ale jeśli tak, to niewiele), ale nie przemyślą że
        kiedyś mieszkanie sie splaci a wynajmujący dalej będą wynajmować
        żyjąz z 1200 emerytury.
        • Gość: areq Re: Mnie się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 17:48
          >a wynajmujący dalej będą wynajmować żyjąz z 1200 emerytury<

A jak nie będą wynajmować?
          A jeśli już za pare lat okaże się,że jest nadpodaż mieszkań,których
          ceny miały rosnąć,a one skubane wciąż maleją:):)
          Jednocześnie okaże się,że WIBOR/LIBOR pójdzie do góry o pare
          procent...Nie doczekasz z tym mieszkaniem do emerytury bo wcześniej
          się skichasz w gacie z nerwosolem w ręku...
        • Gość: dupa blada Re: Mnie się opłaca IP: *.ip.netia.com.pl 13.05.10, 17:59
          Zasada jest taka, masz gotówkę a nie masz mieszkania - gotówke
          inwstuj, a mieszkanie za kredyt.

juz to slyszelismy od doradcow...

wielu ktorzy tak zrobili stracili 30% w TFI kupujac jednoczesnie na
          gorce cenowej i przy franeczku 1,99 . Takze gotowa w plecy a kredyt
          do splaty wiekszy niz wartosc mieszkania w tej chwili o 60-70%

Macie jeszcze jakies rady ?
        • Gość: Marek Re: Mnie się opłaca IP: *.centertel.pl 13.05.10, 19:45
          > Fakt, że kupno pod wynajem nie jest najlepszym sposobem na
          > zarabianie, ale nie o to tu chodzi. Chodzi o to, zeby jakiś frajer
          > przez lata spłacał mi lokum, które bedzie dawało mi extra
          emeryturę.

Ja wynajmuję tylko od właścicieli. Kredytobiorcy po prostu nie stac,
          żeby wynając mi mieszkanie, a właściciela stac. Notabene mnie też
          nie stac, żeby wynając od kredyciarza, natomiast na wynajęcie od
          właściciela jak najbardziej, z kilkuletnią perspektywą i idealną
          stabilnością finansową. Oczywiście jak kredytobiorca zaoferuje cenę
          niższą niż właściciel, to ja nie mam uprzedzeń. Proponujcie :)

BTW jak będziesz uważał najemców za "frajerów", to o statystycznym
          obłożeniu 10,5 mies./rok możesz sobie pomarzyc. Swoją drogą, co za
          buce z tych kredyciarzy...
      • Gość: thom Re: Mnie się opłaca IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.05.10, 19:18
        Należysz do naganiaczy czy lemingów ? Ups, przepraszam klientów ?
    • Gość: 123 Kupno mieszkania na wynajem przestało być opłac... IP: *.dka.pl 13.05.10, 17:32
      Kupno mieszkania w Polsce to w ogóle jest kuriozum. Płace bliskie gruntu, ceny
      bliskie nieba :) I jak tu żyć normalnie, z rodziną i dziećmi, bo samemu to
      zawsze można kombinować, ale jak się jest już odpowiedzialny nie tylko za
      siebie to nie jest to takie proste.
    • 12jarek12 najgorszy czas na kupno mieszkania 13.05.10, 18:02
      najgorszy czas na kupno mieszkania. Na rynek będą wchodziły budowane
      z tańszych materiałów i robocizny. Czekać !!!
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: najgorszy czas na kupno mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 09:07
        To może być jeszcze tańszy materiał niż był używany teraz w tak zwanych
        "apartamentowcach"?
        • hank_m Re: najgorszy czas na kupno mieszkania 14.05.10, 09:25
          Gość portalu: Kaczus (Tomek) napisał(a):

> To może być jeszcze tańszy materiał niż był używany teraz w tak zwanych
          > "apartamentowcach"?

To nie tak, material zawsze byl najtanszy z najtanszych. Tylko teraz ten sam
          mozna kupic jeszcze taniej :)
    • Gość: mawi Kupno mieszkania na wynajem przestało być opłac... IP: *.ghnet.pl 13.05.10, 18:17
      Panowie Deweloperzy!!! Tym artykułem przypominam że rata za II kwartał jeszcze
      nie wpłynęła!
    • wiesiek4dwa Kupno mieszkania na wynajem przestało być opłac... 13.05.10, 18:30
      jeszcze około pół roku temu może mniej ten sam durny portal mówił , nie
      opłaca się kupować tylko wynajmować , piszą jak potłuczeni żeby pisać
      • mara571 cos ci sie pomylilo 13.05.10, 19:25
        owszem jesli sie nie posiada mieszkania, pieniedzy na wklad wlasny oplaca sie
        mieszkanie wynajmowac od kogos.
        Dzisiejszy artykul mowi, ze z koleji malym inwestorom juz sie nie oplaca kupowac
        mieszkan, aby wynajmowac innym.
        Ponial?
        • Gość: nighthawk Re: cos ci sie pomylilo IP: *.chello.pl 14.05.10, 01:15
          nie inwestorom tylko zasranym sepom, spekulantom
    • Gość: emerytka Kupno mieszkania na wynajem przestało być opłac... IP: *.chello.pl 13.05.10, 21:00
      Dlaczego kazdy podaje ceny w Warszawie. Bylam w marcu w Sanatorium w
      Jeleniej Gorze.Duze ogloszenie :Sloneczna Dolina - stan dewel.
      2800/m2. Bylam w Polczynie w ubieglym roku: 2 pokoje z kuchmia w 2
      pietrowym bloku - 5km od Polczyna - budynek b. porzadny,dobry stan
      mieszkania ale trzeba zrobic łazienkę no i gaz butlowy 60 m.2 -
      50.000zl [pięćdziesiąt].Prawda - pracy tu nie ma, ale chata jest.Ale
      od czegos trzeba zacząć.
      • Gość: capitan america Re: Kupno mieszkania na wynajem przestało być opł IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.05.10, 21:27
        Ceny w Warszawie to kpiny. Taniej można kupić mieszkanie w Niemieckim miasteczku
        albo nad morzem śródziemnym.

I nie polecam kredytów hipotecznych, lepiej wynajmować bez kredytowego topora
        nad głową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka