Dodaj do ulubionych

Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, ale...

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 31.03.04, 23:18
mam nadzieję, że komuniści nie zdążą zrealizować pogrążającej drobnych
przedsiębiorców zasady "sprawiedliwości społecznej"
Obserwuj wątek
    • Gość: maruda Dziękujemy złodziejom IP: *.gdynia.mm.pl 31.03.04, 23:21

Dzięki tym rozwiązaniom do FUS trafi w 2005r. dodatkowe 1,8 mld zł (w 2006 -
      1,9, a w 2007 - 2,1 mld zł).

Gówno trafi. Ludzie są biedni. Olbrzymie bezrobocie. Kto kupi większą ilość
      towarów by zrekompensować podwyżki?

Totalny fiskalny kretynizm.

• Gość: Andrzej Czyli co, nowe podatki? IP: *.proxyplus.cz / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.03.04, 23:54
    • posener1971 Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, ale... 31.03.04, 23:24
      ... nadal utopia... skłądka od 180 % wynagrodzenia... Hausner, życzę tobie
      pracy na włąsny rachunek a nie na ciepłej posadce akademickiej czy
      ministerialnej, punkt widzenia, punkt siedzenia... tworzysz facet szarą
      strefę i bezrobocie oraz gwarantujesz odpływ firm poza Polskę...
    • Gość: mniejszy biznesmen Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.bielsko.dialog.net.pl 31.03.04, 23:28
      Czy ci ludzie nie rozumieją, że autentycznie niszczą życie osób, którymi
      powinni się OPIEKOWAĆ i którym powinni SŁUŻYĆ.

OK - mam średnio te 4000 miesięcznie - do tego na utrzymaniu 5-osobową rodzinę
      i konieczność inwestowania w prowadzoną działalność. Jak trafi się "chudy
      miesiąc" mam dochodu kilkaset złotych. Jak w takiej sytuacji zapłacić 1300
      złotych składki ?

Przecież dochód z działalności to nie jest stała pensja. A traktowany jest
      nawet gorzej - bo w przypadku pensji połowę składek płaci pracodawca. A ja
      muszę płacić wszystko za siebie.

Czy lepiej byłoby, żebym przeszedł do szarej strefy? Zarejestrował się jak
      bezrobotny i 'wisiał' na socjalu? Wydeptywał ścieżki do różnych instytucji
      pomocowych...? A jednak czuję się wdeptywany w ziemię, przez kolejnych władców
      tej pomylonej krainy.
      • Gość: Stefan Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 00:12
        Proponuję ogólnopolską akcję społeczną. Wszyscy zaprzestajemy działalności
        gospodarczej i zwalniamy pracowników. Przy 100% bezrobociu będą zerowe dochody
        państwa i maksymalne wydatki socjalne. System padnie w miesiąc (albo i
        szybciej). Może wtedy ci na górze nauczą się liczyć.
      • Gość: miler Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.trg.com.pl 01.04.04, 00:43
        Przy 4000zł dochodu zapłacisz nie 1300zł (tak by było przy wzroście z 60% do
        120%) ale ok 2000zł (wzrost z 60% do 180%)
      • Gość: 8 kółek Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.kalisz.mm.pl 01.04.04, 07:57
        I jeszcze ONI oczekują, że bezrobocie spadnie, hehehee. Co za tragedia żyć w
        kraju, którym DEBILE są u władzy...
        Gdyby to nie była prawda, można byłoby się uśmiać, ale niestety to POLSKA
        właśnie. Wpływy im wzroną do budżetu - już to widzę... Raczej bezrobocie
        osiągnie poziom ponad 30 procent, o ile już takie wysokie nie jest, bo coraz
        więcej osób się po prostu nie rejestruje w ogóle. Bo i po co?
    • Gość: oo wykopiemy lewice w wyborach IP: *.acn.waw.pl 31.03.04, 23:30
      i moga nam skoczyc
      • Gość: MK Re: wykopiemy lewice w wyborach IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.03.04, 23:43
        Niestety darmozjadów, lewych rencistów i innych chetnych do brania z podatków
        kasy za nic jest wiecej i oni w wyborach wybiorą lewice i samoobrone, która już
        objecuje rozdawnictwo kasy...
    • Gość: wolfgang Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: 5.2.* / *.chello.pl 31.03.04, 23:44
      Pieknie,k%^&,pieknie :(((
      Ja mysle, ze poparcie dla PO nie spadnie. Po prostu lewica jest lewica i nigdy
      nie bedzie oszczedzac "prywaciarzy". Jesli dochod 4tys zlotych "uprawnia" do
      wpadania w najwyzszy prog,to juz skandal.
      Moga ludzie mowic, ze PO to zlodzieje. Nie wnikam. Ale lewicowe poglady sa dla
      mnei tez zlodziejskie.
      • Gość: Stefan Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 00:21
        Najgorsze jest to że nikt po lewej nie mówi o tym, że trzeba coś zrobić by ci
        biedni mieli wyższe dochody ale, że to niesprawiedliwe społecznie, że niektórzy
        zarabiają więcej. Mentalność polaczka-nieroba-prostaczka jest bardzo wygodna dla
        tych co biorą za darmo i dla tych którzy obiecują kokosy za nic. Proponuję
        zabrać prawa wyborcze bezrobotnym. Nie płacisz podatków -> nie utrzymujesz
        państwa -> nie głosujesz.
        • Gość: Stefan P.S. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 00:25
          Może wreszcie rządziliby nami ci co chcą żeby ludzie mieli pracę i dobrą płacę a
          nie dobre zasiłki.
        • Gość: @bsolwent Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.kalisz.mm.pl 01.04.04, 08:08
          Przepraszam bardzo, ale nie wszyscy bezrobotni są bezrobotni, bo chcą. Wyobraź
          sobie, że są tacy bezrobotni, którzy chętnie by zarobili sobie pieniądze, by
          się utrzymać i płacić podatki, tylko nikt za robotę im zapłacić nie chce, bo
          nie ma kasy itd. Chętnie zapłacę podatki, tylko z czego?? Ciągle słyszę,
          że "nie przewidujemy żadnych zmian kadrowych, czyli zatrudnić nikogo, w
          najbliższym czasie...". Zresztą mi państwo nic nie płaci, bo jestem bezrobotnym
          absolwentem, niezarejestrowanym, bo mnie wkur*** chodzenie do UP!!!
    • Gość: PB Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 23:47
      Panowie "hausnerowie" wam już dziękujemy... wasz czas się kończy. Wy naprawdę
      nie jesteście genialni! Choć pewnie się wam tak wydaje... Dociśnijcie jeszce
      śrubę fiskalną! A co będziecie sobie żałować! Niech ci durnie płacą kolejny
      jeszcze większy podatek jakoś przecież sobie poradzą... A wy w glorii chwały
      uzdrawiaczy finansów, nie swoimi pieniędzmi oczywiście, przyozdobicie sobie
      czoło wieńcem laurowym geniusza! Prawda jak miło? Jak sprawiedliwie?
      • kixx Ch*** im w d**** 01.04.04, 00:02
        postępując w ten sposób dostana jeszcze mniej pieniędzy niz dziś
        Krzywa Laffera sie kłania
        • Gość: bidon Re: Ch*** im w d**** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 08:38
          Masz racje. Ale panowie profesorowie wymagają tej wiedzy tylko od studentów.
          Sami nie wierzą w to co gadają na wykładach. Komedyja mocium panie.
      • Gość: biesia Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.crowley.pl 01.04.04, 08:31
        Myślę, że najlepszym pomysłem w ramach pomocy małym przedsiębiorca byłoby
        podnieśc składki do 250% KRUS obniżyć do 100 zł kwartalnie a górnikom hutnikom
        dać po 300.000 tys.żeby zachęcić ich do odejścia z górnictwa.No i oczywiście
        posłom i senatorom dożywotnia rentę w wys. 100% obecnego uposażenia.
    • Gość: http://pamietamy.t Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.ok.shawcable.net 01.04.04, 00:44
      a nie wystarczy tym boszewickim hiena
      stala kwota podatkowa na gwarancje socjalna panstwa dla zasilku starczego
      reszta do wyboru wedlug umow indywidualnych w funduszach emerytalnych
      gdzie jak ktos nie chce to nie musi skladac pod przymusem podatkowym do podejrzanych w sumie instytucji finansowych

pamietamy.tripod.com/
    • Gość: karolina Czy to jest tzw. plan Hausnera? IP: *.crowley.pl 01.04.04, 00:50
      Pewnie tak, to element owego mitycznego, genialnego planu gościa
      made in PRL. Następne będą pewnie winiety dla rowerzystów poruszających
      się po ścieżkach rowerowych. Mam nadzieję, że dojdzie do wcześniejszych
      wyborów, bo to już się w pale nie mieści. Plan Hausnera czyli "jak
      zaoszczędzić podnosząć podatki" vel "jak zaoszczędzić dobijając gospodarkę".
      Panowie, idźcie już sobie, nikt was już nie lubi!
      • Gość: mikrobiznesmen Mogą mnie pocałować w dupę, MAM SPOSÓB IP: *.iscnet.pl 01.04.04, 01:13
        Przerejstrowuję działalność na żonę, jako nowa prowadząca działalnośc ma prawo
        do dwóch lat stawki 50%. Hausner kretyn gówno a nie dwa miliardy dostanie. Za
        dwa lata będzie rządzić PO i zmieni to kretyńskie prawo.
        • Gość: 8 kółek Re: Mogą mnie pocałować w dupę, MAM SPOSÓB IP: *.kalisz.mm.pl 01.04.04, 08:12
          Po dwóch latach możesz firmę przerejestrować na teściową :-)
        • Gość: bidon Re: Mogą mnie pocałować w dupę, MAM SPOSÓB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 08:36
          Ja zarejestruje firmę na ojca emeryta. sam zatrudnie się na 1/5 etatu u kolesia
          i bedą mogli mi naskoczyć na pukiel. Teraz opłaca się iść w szarą strefę.
          • Gość: 8 kółek Re: Mogą mnie pocałować w dupę, MAM SPOSÓB IP: *.kalisz.mm.pl 01.04.04, 13:05
            Wejdźmy, rodacy, do szarej strefy, bo zaraz nawet to będzie nieopłacalne...
    • Gość: pacal Jak w komunikatach o podwyżkach za PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 02:46
      podrożały: cukier, chleb, mąka, wędliny, owoce
      ale: (uwaga uwaga!!!)
      potaniały tokarki ręczne, gręplarki i rowerki dziecięce.

Po prostu super.
      Wykończmy wszystkie firmy, sumaryczny podatek + ubezp. 110% dochodów,
      niech rodziny przedsiębiorców ryją po śmietnikach w poszukiwaniu
      brakujących 10%, a po jedzenie do opieki dla bezdomnych,
      lato się zbliża to spać można na dworze.
    • Gość: blurb Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.04.04, 06:02
      Witaj socjaldemokracjo i samoobrono.Ciemnota sie szerzy.
    • Gość: Bidon Teraz już się opłaca oszukiwać. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 08:32
      Po wejściu do Unii nasze kochaniutkie urzędaski nie bedą bezkarni.
      Przedsiębiorcy pojadą po nich jak po burych sukach.
    • sebasr ...I BARDZO DOBRZE !!! 01.04.04, 09:54
      Dlaczego ja musze placic wysokie skladki, bo pracuje na umowe o prace, a
      businessmeni placa grosze? I korzystaja z opieki zdrowotnej, zasilkow, rent i
      emerytur tak samo jak ja???
    • Gość: Przedsiebiorca Likwiduje dzialalnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 10:28
      W tej chwili mam tzw jednoosobowa dzialalnosc gosp. Prowadze ja od kilkunastu miesiecy i mam dosc. Proponowane zmiany ZUS to kropla ktora przelala czare. Zaczynam szukac pracy i najpozniej 31 grudnia likwiduje dzialalnosc. Wole pracowac za troche mniej ale miec spokoj.

Pozdrawiam Urzedy skarbowe, ktore skutecznie zniechecaja wszystkich przedsiebiorcow.

• Gość: jaala Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 12:32
      Czerwoni kochali górników a kogo powinien kochać /a nie kocha /tow.Hausner ?
    • Gość: indis Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.04.04, 13:01
      Najprościej byłoby wprowadzij jednolite dla wszystkich zasady wyciągania
      pieniędzy z kasy (swojej działalności, spółki prawa handlowego, czy innych
      bytów gospodarczych). Od każdej wypłaconej złotówki jest taka sama składka na
      wszyskie ZUSy - bez podstawy minimalnej - nie masz przychodów=nie masz wypłaty=
      nic nie płacisz.
      Z drugiej strony wypłacasz sobie złotówkę/tobie wypłacaja złotówke - płacisz od
      kazdej z nich takie same składki. Oczywiscie nie ma wówczas żadnych umów o
      dzieło z prawami autorskimi opodatkowanych ok. 9,5%, nie ma wynagrodzeń za
      zasiadanie w radach nadzorczych opodatkowanych, chyba, 15%. Nie ma koszmarnie
      wysokich diet poselskich.
      Ideałem byłoby wprowadzenie jednolitych dla wszystkich zasad prowadzenia
      działlnosci gospodarczej - bez ryczałtów, kart podatkowych, ZPChr. Księgowość
      jak dotychczas: KH lub ksiega przychodów i rozchodów ale zasady co jest a co
      nie jest kosztem jednakowe. I oczywiście kościoły i zwiazki wyznaniowe mogą
      prowadzić działalność gospodarczą jaka sobie życzą ale na zasadach identycznych
      jak pozostali.

To tyle.
      Taki jest PLAN GOSPODARCZY INDISA. (Wszelkie prawa zastrzeżone)
    • Gość: balbina_alexandra Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.04, 01:38
      Dla mnie to tez jest kropla która przepełnia czarę... słucham planu szaleńców
      siedzących w Sejmie i ogarnia mnie przerażenie. Żałuje że nie wyjechałam z tego
      chorego kraju. Żałuję że zachciało mi się być niezależną i stworzyć miejsce
      pracy dla siebie zaraz po studiach, bo nie chciałam kisnąć nigdy na etacie...
      Mam wrażenie że nasze pańswto postanowiło mnie teraz za tę chęć wybicia się
      ukarać (niczym za dawnych dobrych lat...). Zastanawiam się jak to wszystko ma
      wyglądać w praktyce i gdzie wyobraźnia owych panów - dla mnie jasnym jest że
      ludzie zaczną uciekać, zwiną działalność albo przepiszą ją na kogoś innego.
      Szara strefa się powiększy. Absurdem jest dla mnie płacenie i tak juz wysokich
      składek w przypadku takich szaraków jak ja, skoro wg prognoz i tak emerytury z
      tego mieć nie będę, leczyć się musze i tak prywatnie (jak się dowiedziałam
      kiedy mam się zgłosić do panstwowego szpitala na operację, mało trupem nie
      padła... tylko sześć miesięcy). Mam już dość finansowania z mojej cięzko
      zarobionej krwawicy 30letnich rencistów, górników czy kolejarzy.
      Mówiąc szczerze rzygać mi się chce, po prostu. Próbuje jakoś przetrwać w naszej
      pięknej ojczyźnie, ale czuję jak pętla na mojej szyi zaciska się coraz
      bardziej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka