Gość: jk IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 31.03.04, 23:18 mam nadzieję, że komuniści nie zdążą zrealizować pogrążającej drobnych przedsiębiorców zasady "sprawiedliwości społecznej" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maruda Dziękujemy złodziejom IP: *.gdynia.mm.pl 31.03.04, 23:21 Dzięki tym rozwiązaniom do FUS trafi w 2005r. dodatkowe 1,8 mld zł (w 2006 - 1,9, a w 2007 - 2,1 mld zł). ********************** Gówno trafi. Ludzie są biedni. Olbrzymie bezrobocie. Kto kupi większą ilość towarów by zrekompensować podwyżki? Totalny fiskalny kretynizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Czyli co, nowe podatki? IP: *.proxyplus.cz / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.03.04, 23:54 Odpowiedz Link Zgłoś
posener1971 Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, ale... 31.03.04, 23:24 ... nadal utopia... skłądka od 180 % wynagrodzenia... Hausner, życzę tobie pracy na włąsny rachunek a nie na ciepłej posadce akademickiej czy ministerialnej, punkt widzenia, punkt siedzenia... tworzysz facet szarą strefę i bezrobocie oraz gwarantujesz odpływ firm poza Polskę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mniejszy biznesmen Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.bielsko.dialog.net.pl 31.03.04, 23:28 Czy ci ludzie nie rozumieją, że autentycznie niszczą życie osób, którymi powinni się OPIEKOWAĆ i którym powinni SŁUŻYĆ. OK - mam średnio te 4000 miesięcznie - do tego na utrzymaniu 5-osobową rodzinę i konieczność inwestowania w prowadzoną działalność. Jak trafi się "chudy miesiąc" mam dochodu kilkaset złotych. Jak w takiej sytuacji zapłacić 1300 złotych składki ? Przecież dochód z działalności to nie jest stała pensja. A traktowany jest nawet gorzej - bo w przypadku pensji połowę składek płaci pracodawca. A ja muszę płacić wszystko za siebie. Czy lepiej byłoby, żebym przeszedł do szarej strefy? Zarejestrował się jak bezrobotny i 'wisiał' na socjalu? Wydeptywał ścieżki do różnych instytucji pomocowych...? A jednak czuję się wdeptywany w ziemię, przez kolejnych władców tej pomylonej krainy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 00:12 Proponuję ogólnopolską akcję społeczną. Wszyscy zaprzestajemy działalności gospodarczej i zwalniamy pracowników. Przy 100% bezrobociu będą zerowe dochody państwa i maksymalne wydatki socjalne. System padnie w miesiąc (albo i szybciej). Może wtedy ci na górze nauczą się liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miler Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.trg.com.pl 01.04.04, 00:43 Przy 4000zł dochodu zapłacisz nie 1300zł (tak by było przy wzroście z 60% do 120%) ale ok 2000zł (wzrost z 60% do 180%) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 8 kółek Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.kalisz.mm.pl 01.04.04, 07:57 I jeszcze ONI oczekują, że bezrobocie spadnie, hehehee. Co za tragedia żyć w kraju, którym DEBILE są u władzy... Gdyby to nie była prawda, można byłoby się uśmiać, ale niestety to POLSKA właśnie. Wpływy im wzroną do budżetu - już to widzę... Raczej bezrobocie osiągnie poziom ponad 30 procent, o ile już takie wysokie nie jest, bo coraz więcej osób się po prostu nie rejestruje w ogóle. Bo i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oo wykopiemy lewice w wyborach IP: *.acn.waw.pl 31.03.04, 23:30 i moga nam skoczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: wykopiemy lewice w wyborach IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.03.04, 23:43 Niestety darmozjadów, lewych rencistów i innych chetnych do brania z podatków kasy za nic jest wiecej i oni w wyborach wybiorą lewice i samoobrone, która już objecuje rozdawnictwo kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolfgang Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: 5.2.* / *.chello.pl 31.03.04, 23:44 Pieknie,k%^&,pieknie :((( Ja mysle, ze poparcie dla PO nie spadnie. Po prostu lewica jest lewica i nigdy nie bedzie oszczedzac "prywaciarzy". Jesli dochod 4tys zlotych "uprawnia" do wpadania w najwyzszy prog,to juz skandal. Moga ludzie mowic, ze PO to zlodzieje. Nie wnikam. Ale lewicowe poglady sa dla mnei tez zlodziejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 00:21 Najgorsze jest to że nikt po lewej nie mówi o tym, że trzeba coś zrobić by ci biedni mieli wyższe dochody ale, że to niesprawiedliwe społecznie, że niektórzy zarabiają więcej. Mentalność polaczka-nieroba-prostaczka jest bardzo wygodna dla tych co biorą za darmo i dla tych którzy obiecują kokosy za nic. Proponuję zabrać prawa wyborcze bezrobotnym. Nie płacisz podatków -> nie utrzymujesz państwa -> nie głosujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan P.S. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 00:25 Może wreszcie rządziliby nami ci co chcą żeby ludzie mieli pracę i dobrą płacę a nie dobre zasiłki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @bsolwent Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.kalisz.mm.pl 01.04.04, 08:08 Przepraszam bardzo, ale nie wszyscy bezrobotni są bezrobotni, bo chcą. Wyobraź sobie, że są tacy bezrobotni, którzy chętnie by zarobili sobie pieniądze, by się utrzymać i płacić podatki, tylko nikt za robotę im zapłacić nie chce, bo nie ma kasy itd. Chętnie zapłacę podatki, tylko z czego?? Ciągle słyszę, że "nie przewidujemy żadnych zmian kadrowych, czyli zatrudnić nikogo, w najbliższym czasie...". Zresztą mi państwo nic nie płaci, bo jestem bezrobotnym absolwentem, niezarejestrowanym, bo mnie wkur*** chodzenie do UP!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PB Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 23:47 Panowie "hausnerowie" wam już dziękujemy... wasz czas się kończy. Wy naprawdę nie jesteście genialni! Choć pewnie się wam tak wydaje... Dociśnijcie jeszce śrubę fiskalną! A co będziecie sobie żałować! Niech ci durnie płacą kolejny jeszcze większy podatek jakoś przecież sobie poradzą... A wy w glorii chwały uzdrawiaczy finansów, nie swoimi pieniędzmi oczywiście, przyozdobicie sobie czoło wieńcem laurowym geniusza! Prawda jak miło? Jak sprawiedliwie? Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Ch*** im w d**** 01.04.04, 00:02 postępując w ten sposób dostana jeszcze mniej pieniędzy niz dziś Krzywa Laffera sie kłania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bidon Re: Ch*** im w d**** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 08:38 Masz racje. Ale panowie profesorowie wymagają tej wiedzy tylko od studentów. Sami nie wierzą w to co gadają na wykładach. Komedyja mocium panie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biesia Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.crowley.pl 01.04.04, 08:31 Myślę, że najlepszym pomysłem w ramach pomocy małym przedsiębiorca byłoby podnieśc składki do 250% KRUS obniżyć do 100 zł kwartalnie a górnikom hutnikom dać po 300.000 tys.żeby zachęcić ich do odejścia z górnictwa.No i oczywiście posłom i senatorom dożywotnia rentę w wys. 100% obecnego uposażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.ok.shawcable.net 01.04.04, 00:44 a nie wystarczy tym boszewickim hiena stala kwota podatkowa na gwarancje socjalna panstwa dla zasilku starczego reszta do wyboru wedlug umow indywidualnych w funduszach emerytalnych gdzie jak ktos nie chce to nie musi skladac pod przymusem podatkowym do podejrzanych w sumie instytucji finansowych pamietamy.tripod.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Czy to jest tzw. plan Hausnera? IP: *.crowley.pl 01.04.04, 00:50 Pewnie tak, to element owego mitycznego, genialnego planu gościa made in PRL. Następne będą pewnie winiety dla rowerzystów poruszających się po ścieżkach rowerowych. Mam nadzieję, że dojdzie do wcześniejszych wyborów, bo to już się w pale nie mieści. Plan Hausnera czyli "jak zaoszczędzić podnosząć podatki" vel "jak zaoszczędzić dobijając gospodarkę". Panowie, idźcie już sobie, nikt was już nie lubi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikrobiznesmen Mogą mnie pocałować w dupę, MAM SPOSÓB IP: *.iscnet.pl 01.04.04, 01:13 Przerejstrowuję działalność na żonę, jako nowa prowadząca działalnośc ma prawo do dwóch lat stawki 50%. Hausner kretyn gówno a nie dwa miliardy dostanie. Za dwa lata będzie rządzić PO i zmieni to kretyńskie prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 8 kółek Re: Mogą mnie pocałować w dupę, MAM SPOSÓB IP: *.kalisz.mm.pl 01.04.04, 08:12 Po dwóch latach możesz firmę przerejestrować na teściową :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bidon Re: Mogą mnie pocałować w dupę, MAM SPOSÓB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 08:36 Ja zarejestruje firmę na ojca emeryta. sam zatrudnie się na 1/5 etatu u kolesia i bedą mogli mi naskoczyć na pukiel. Teraz opłaca się iść w szarą strefę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 8 kółek Re: Mogą mnie pocałować w dupę, MAM SPOSÓB IP: *.kalisz.mm.pl 01.04.04, 13:05 Wejdźmy, rodacy, do szarej strefy, bo zaraz nawet to będzie nieopłacalne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal Jak w komunikatach o podwyżkach za PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 02:46 podrożały: cukier, chleb, mąka, wędliny, owoce ale: (uwaga uwaga!!!) potaniały tokarki ręczne, gręplarki i rowerki dziecięce. Po prostu super. Wykończmy wszystkie firmy, sumaryczny podatek + ubezp. 110% dochodów, niech rodziny przedsiębiorców ryją po śmietnikach w poszukiwaniu brakujących 10%, a po jedzenie do opieki dla bezdomnych, lato się zbliża to spać można na dworze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blurb Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.04.04, 06:02 Witaj socjaldemokracjo i samoobrono.Ciemnota sie szerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bidon Teraz już się opłaca oszukiwać. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 08:32 Po wejściu do Unii nasze kochaniutkie urzędaski nie bedą bezkarni. Przedsiębiorcy pojadą po nich jak po burych sukach. Odpowiedz Link Zgłoś
sebasr ...I BARDZO DOBRZE !!! 01.04.04, 09:54 Dlaczego ja musze placic wysokie skladki, bo pracuje na umowe o prace, a businessmeni placa grosze? I korzystaja z opieki zdrowotnej, zasilkow, rent i emerytur tak samo jak ja??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przedsiebiorca Likwiduje dzialalnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 10:28 W tej chwili mam tzw jednoosobowa dzialalnosc gosp. Prowadze ja od kilkunastu miesiecy i mam dosc. Proponowane zmiany ZUS to kropla ktora przelala czare. Zaczynam szukac pracy i najpozniej 31 grudnia likwiduje dzialalnosc. Wole pracowac za troche mniej ale miec spokoj. Pozdrawiam Urzedy skarbowe, ktore skutecznie zniechecaja wszystkich przedsiebiorcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaala Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 12:32 Czerwoni kochali górników a kogo powinien kochać /a nie kocha /tow.Hausner ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indis Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.04.04, 13:01 Najprościej byłoby wprowadzij jednolite dla wszystkich zasady wyciągania pieniędzy z kasy (swojej działalności, spółki prawa handlowego, czy innych bytów gospodarczych). Od każdej wypłaconej złotówki jest taka sama składka na wszyskie ZUSy - bez podstawy minimalnej - nie masz przychodów=nie masz wypłaty= nic nie płacisz. Z drugiej strony wypłacasz sobie złotówkę/tobie wypłacaja złotówke - płacisz od kazdej z nich takie same składki. Oczywiscie nie ma wówczas żadnych umów o dzieło z prawami autorskimi opodatkowanych ok. 9,5%, nie ma wynagrodzeń za zasiadanie w radach nadzorczych opodatkowanych, chyba, 15%. Nie ma koszmarnie wysokich diet poselskich. Ideałem byłoby wprowadzenie jednolitych dla wszystkich zasad prowadzenia działlnosci gospodarczej - bez ryczałtów, kart podatkowych, ZPChr. Księgowość jak dotychczas: KH lub ksiega przychodów i rozchodów ale zasady co jest a co nie jest kosztem jednakowe. I oczywiście kościoły i zwiazki wyznaniowe mogą prowadzić działalność gospodarczą jaka sobie życzą ale na zasadach identycznych jak pozostali. To tyle. Taki jest PLAN GOSPODARCZY INDISA. (Wszelkie prawa zastrzeżone) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbina_alexandra Re: Składki dla przedsiębiorców: będzie drożej, a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.04, 01:38 Dla mnie to tez jest kropla która przepełnia czarę... słucham planu szaleńców siedzących w Sejmie i ogarnia mnie przerażenie. Żałuje że nie wyjechałam z tego chorego kraju. Żałuję że zachciało mi się być niezależną i stworzyć miejsce pracy dla siebie zaraz po studiach, bo nie chciałam kisnąć nigdy na etacie... Mam wrażenie że nasze pańswto postanowiło mnie teraz za tę chęć wybicia się ukarać (niczym za dawnych dobrych lat...). Zastanawiam się jak to wszystko ma wyglądać w praktyce i gdzie wyobraźnia owych panów - dla mnie jasnym jest że ludzie zaczną uciekać, zwiną działalność albo przepiszą ją na kogoś innego. Szara strefa się powiększy. Absurdem jest dla mnie płacenie i tak juz wysokich składek w przypadku takich szaraków jak ja, skoro wg prognoz i tak emerytury z tego mieć nie będę, leczyć się musze i tak prywatnie (jak się dowiedziałam kiedy mam się zgłosić do panstwowego szpitala na operację, mało trupem nie padła... tylko sześć miesięcy). Mam już dość finansowania z mojej cięzko zarobionej krwawicy 30letnich rencistów, górników czy kolejarzy. Mówiąc szczerze rzygać mi się chce, po prostu. Próbuje jakoś przetrwać w naszej pięknej ojczyźnie, ale czuję jak pętla na mojej szyi zaciska się coraz bardziej... Odpowiedz Link Zgłoś