Gość: Marek IP: *.mostostal.waw.pl 09.11.10, 08:10 Proponuję od razu Nordeę z ich szatańskim spreadem oraz przeszkodzami dla chcących spłacać kredyt w CHF. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dodatkowo_zwracam Pozem przeciw brebankowi nie ma sensu. 09.11.10, 08:17 Tez jestem nabity w mBank, ale po lekturze grupanabank.pl mam wrażenie, że po mBank ktoś inny chce kręcić lody na klientach tego banku. Rozbawiły mnie do łez warunki przystapienia do pozwu. 1500 przed złożeniem, 2500 w trakcie, 3000 po wyroku - jakoś tak. Poza tym doliczyc 2 instancję czyli * 2, no i 1000 premia za sukces - i wszystko to okreszone VATem - WYBORNIE!, Nie wiem czy ew. odszkodowanie pokryje te koszty - szczerze mowiac wątpię. Nie sądzicie chyba, ze mBank w sądzie będą reprezentowac kmiotki i dostaniecie te kase z nawiązką, a po wyroku wymienicie samochody. Kancelaria zdoi z was wiecej niż uważacie - to jest jednokierunkowa droga - bedziecie dojeni i mamieni wizją jakiś niesamowicie korzystych dla was wyroków. Nie przystępuje do tego pozwu. Po wyroku, podejrzewam, ze bedzie kolejny serwis w polskim internecie - nabiciwgrupanabank.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lepar Re: Pozem przeciw brebankowi nie ma sensu. 09.11.10, 08:46 A kolejnym pozwem zbiorowym może być pozew przeciwko BPH. Udzielał kredytu tzw. Odnawialnego Kredytu Na Zakup Papierów wartościowych. W toczącej się sprawie przed Sądem biegły sądowy w opiniach , że BPH nie mógł się z podpisanych umów wywiązać, sama kredyt był niebezpieczny . Zatem umowy były nieważne a BPH popełniło przestępstwo. Szczegóły na www.stracilem-z-bph.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klepsydra normalne w normalnym kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.10, 09:02 o to chodzi. sala sądowa, panie bankowiec, to miejsce zagwarantowane przez demokrację w celu rozwiązywania sporów. no chyba że pan woli 'po kryjomu' pacyfikować i zamiatać pod dywan, tu postraszyć, tam pogrozić, a gdzie indziej wywrzeć presję i zmanipulować. na sali sądowej nie będzie tak łatwo. no i niestety, ale na przyszłość będzie się pan i pana bank musieli bardziej postarać. żyjemy w demokracji, więc mogę nawet założyć partię polityczną przeciwko pana firmie. a pan może założyć przeciwko mnie. na pana miejscu bym się cieszył. jest to po prostu kolejna okazja dla pana i pana kolegów żeby podnieść jakość swoich usług i w sposób wiarygodny uprawdopodobnić etykę pańskich działań biznesowych. czyż nie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikimoto Re: normalne w normalnym kraju IP: *.allegro.pl 09.11.10, 09:10 Wlasnie to jest najlepsze w tym artykule, w druga strone to wszystko cacy ale gdy w banku robi sie goraco, klienci w koncu wzieli sprawy w swoje rece, maja instrumenty prawne i kancelarie ktora chce to zrobic to nagle sala sadowa nie jest od tego. Co ciekawe w druga strone bank rzadko kiedy chce byc tak ulegly jak teraz oczekuje tego od swoich klientow, coz zobaczymy jak sie skonczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GrupaNaBank.pl Re: Pozem przeciw brebankowi nie ma sensu. IP: 85.232.236.* 09.11.10, 10:25 Kilka nieścisłości sprostowania: Aby mógł być złożony pozew zbiorowy wystarczy tylko 10 osób. Wymógł 90 został ustalony aby odejście kilku osób nie spowodowało załamania się całej sprawy, dodatkową było to spowodowane opłacalnością całej sprawy i związanymi z nimi kosztami. Oczywiście jak się potem okazało zainteresowanie było większe. Co do samej kancelarii. Przygotowania do wyboru kancelarii trwały jeszcze w końcu 2009 r, zostały przesłanie zapytania do czołowych kancelarii. Odpowiedziało kilka (nie które nie chciały się to sprawą zajmować gdyż klient jakim jest grupa Commerzbank AG -właściciel BRE Banku, jest na tyle intratnym iż wolą nie ryzykować stracenia potencjalnych zleceń) z tych kancelarii najlepszą (pod względem finansowym, jakości i profesionalizmu) ofertę dały nam dwie - trzy kancelarie. Po głosowaniu wybrana został kancelaria Wierzbowski Ewersheds (pozew zbiorowy) i inna (pozwy indywidualne). Jak widać można było wybrać sposób dochodzenia sowich praw albo w pozwie zbiorowym albo w pozwach indywidualnych których jest złożone już kilkadziesiąt. Ale w obu przypadkach zasada jest ta sama chcemy dochodzić nie sowich nadpłaconych kwot jak również zaprzestania dowolnego podnoszenia oprocentowania kredytów. Jeżeli chodzi o samą kancelarie Wierzbowski Ewersheds to jest to jedna z największych kancelarii prawnych (kancelaria należąca do międzynarodowej sieci) co gwarantowało nam profesjonalizm i wysoką wiedzę merytoryczną. Czyli możliwość stawienia się jak równy z równym. Gdyż jak wiadomo BRE Bank stać na najlepszą kancelarie. Koszty - wynagrodzenie przeciętnego prawnika w Warszawie to kwota 200-250 zł za godzinne pracy. Więc kwota 1500 zł za pierwszą instancje nie jest duża, gdyż jest to bardzo duże przedsięwzięcie nawet od strony logistycznej (aktualnie jest 220 osób a zainteresowanie jest ogromne) analizy dokumentów, umowy, pism reklamacyjnych oraz innej dokumentacji, większość z tych osób zadaj też różnego rodzaju pytania, dlatego jest to kosztowne. Jeżeli chodzi od strony merytorycznej jest to pierwsza taka sprawa w Polsce, dlatego nie będzie to prosta sprawa. Trzeba mięć naprawdę dużo wiedzę merytoryczną i organizacyjną aby poprowadzić to sprawę. Czy są to koszty wysokie wg mnie nie. Nie spotkaliśmy osoby która by miała mniej (oczywiście mogą być takie jednostki) nadpłaty niż te 3 tysiące złotych. Musiał by być to kredyt w kwocie 20-40 tys złotych. Wiec kwota bardziej kredytu samochodowego niż hipotecznego. W moim przypadku nadpłata to ponad 20 tysięcy złotych gdzie nie mam jakieś dużej kwoty. Wg mnie wartą szczególnie że to kredyt na 20- 30 lat więc ta kwota będzie rosła. Sprawa była już analizowana przez kilka kancelarii prawniczych w tym kraju, jak również prawników Miejskiego Rzecznika Konsumentów w Warszawie. Która notabene została reprezentantem grupy przed sądem. Co do ofert i prób polubownego zakończenia sprawy ze strony Banku. Nie było żadnej próby. Bank przedstawił ofertę która dla większości była nie korzystna, gdzie proponowaną podpisanie aneksów z kosmicznymi prowizjami która nawet na dzień dzisiejszych ofert są małą atrakcyjne. Następnie bank zmieniał to ofertę o ułamki procenta plus lub minus. Nazywając to następnymi nowymi ofertami. Na próby negocjacji indywidualnej każda z osoba otrzymywała odpowiedz - nie ma. Od strony PR bank przedstawił to jaką zawarcie porozumienia z klientami. Ale oczywiście nic takiego nie zastałą zawarte i nadal blisko 20 tysięcy osób został na starych warunkach - czyli dowolnie podnoszonych przez bank. Dlatego myślę że będzie możliwość że są zdecyduje czy bank ma rację dowolnie podnosząc oprocentowanie, gdzie nigdy nie określił przesłanek w jaki sposób jest to ustalane. Czy klienci dla których dowolna interpretacja umów przez bank jest krzywdząca i niezgodna z prawem. Pierwsze wyroki w podobnej sprawie dla innego banku już są: www.rp.pl/artykul/560004-Odsetki-tylko-zgodne-z-prawem.html Czekamy na rozstrzygnięcia w naszej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Pozem przeciw brebankowi nie ma sensu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.10, 13:43 To co piszesz nie jest prawdą. Z ciekawości weszłam na tą stronę i tam jest wykazane dokładnie coś innego: 1. masz możliwość przystąpienia do grupy w różnych terminach - koszty są uzależnione od terminu w jakim chcesz dołączyć 2. najtaniej jest jak dołączasz jako pierwszy, a nie jako ostatni - nie wiem czemu ma to dziwić 3. kancelaria podaje klarownie co i ile kosztuje - za darmo nikt nie pracuje Nie mam problemów z bankiem,więc jako czytelnik nie emocjonuję się tym tak bardzo. Uważam jednak, że komentarz nieprawdziwy, niesprawiedliwy, może być krzywdzący dla tych, co chcą walczyć o odszkodowanie. Każdy ma swój rozum i umie liczyć. Poi co wypisywać kłamstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
dodatkowo_zwracam Podzieliłem sie tylko swoją opinią. Dlaczego 09.11.10, 19:41 zarzuca mi Pani kłamstwo. Prosze wskazać co nie jest prawdą? Uważam dalej, że jest to skok na kasę ludzi, którzy już zostali nieźle złupieni przez bank (fak, że na własną a prosbe). Od strony kancelarii spodziewałbym sie niższeych kosztów początkowych i wyższych po wygraniu sprawy. A tak, jedynymi w tym sporze wygranymi zostają bank i kancelaria, bo nie sadzicie chyba, że bankowi coś złego stanie się po tej akcji. A kancelaria.. no cóż policzcie sami skoro twierdzicie, że Was okłamuję... Odpowiedz Link Zgłoś
ernibank Ale nowość 09.11.10, 08:18 Ludzie składają pozwy za szatańskie kredyty na mega procent. Ciekawe kiedy ludzie zaczną zbiorowe pozwy za beznadziejne odsetki na lokatach i nieoprocentowanych ror-ach. Zakładasz lokatę a bank odda Ci kasę o mniejszej wartości niż w dniu zakładania lokaty netto. Odpowiedz Link Zgłoś
vigilansx Re: Ale nowość 09.11.10, 09:07 ernibank napisał: > Ludzie składają pozwy za szatańskie kredyty na mega procent. > > Ciekawe kiedy ludzie zaczną zbiorowe pozwy za beznadziejne odsetki na lokatach > i nieoprocentowanych ror-ach. Zakładasz lokatę a bank odda Ci kasę o mniejszej > wartości niż w dniu zakładania lokaty netto. niech składają, tylko eis ośmieszają, bank nie ma obowiązku dawania odsetek za środki na ROR-ach, masz od cholery banków, idziesz do tego, który daje najlepsze w danym momencie warunki, nie ma sensu przywiązywać się do banku Odpowiedz Link Zgłoś
1234qwerty Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów ba... 09.11.10, 08:24 Banki w Polsce są tak samo rozbuchane i poza kontrolą jak KK i wreszcie wartało by się im dobrać do dupy i wyprostować bo czerpią potworną kasę z kredytów a zyski wypływają cholera wie gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.11.10, 10:15 A co to znaczy "wartać"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów IP: *.if.uj.edu.pl 09.11.10, 15:04 www.sjp.pl/co/warta%E6 Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów 09.11.10, 12:32 ale banki daja takie warunki, na jakie jest popyt na rynku;) gdyby nagle ludzie stwierdzili, ze maja w glebokim powazaniu hipoteczki na warunkach rodem z ciemnej strony ksiezyca stanowiloby to sygnal dla owego banku "ee panowie, lemingi sie polapaly, potrzeba nam nowej marchewki zachetki". A tak nie robia niczego, czego by ludzie nie podpisali;) tak ze - nie widze w tym zlego szczerze mowiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Tak czy owak obłowią się prawnicy. I o to chodzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.10, 08:26 W USA często po wygranym sporze zbiorowym poszkodowani nie dostają nawet centa. Zazwyczaj 10% (słwonie dziesięć procent). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fg Właśnie - tym spreadem trzeba sie teraz zająć! IP: 217.12.186.* 09.11.10, 08:37 Właśnie - tym spreadem trzeba sie teraz zająć! bre, norde'e itp. podobne przecież jawnie przeginają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klepsydra jak w normalnym kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.10, 09:01 o to chodzi. sala sądowa, panie bankowiec, to miejsce zagwarantowane przez demokrację w celu rozwiązywania sporów. no chyba że pan woli 'po kryjomu' pacyfikować i zamiatać pod dywan, tu postraszyć, tam pogrozić, a gdzie indziej wywrzeć presję i zmanipulować. na sali sądowej nie będzie tak łatwo. no i niestety, ale na przyszłość będzie się pan i pana bank musieli bardziej postarać. żyjemy w demokracji, więc mogę nawet założyć partię polityczną przeciwko pana firmie. a pan może założyć przeciwko mnie. na pana miejscu bym się cieszył. jest to po prostu kolejna okazja dla pana i pana kolegów żeby podnieść jakość swoich usług i w sposób wiarygodny uprawdopodobnić etykę pańskich działań biznesowych. czyż nie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.10, 09:04 Jaka szkoda ola boga. To po co bierzecie kredyty? Ja nie mam kredytu, mam mieszkanie 110 m bez kredytu, 3 samochody kredytu. nic nie mam na kredyt i nie miałem i nigdy nie bede miec. Ale coz tak to jest jak na siłe się chce komus pokazać. Majtki tez macie na kredyt? EPwnie tak bo wszyscy w sklepiej blokuja kasy placac kartami kredytowymi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no wiesz nie kazdy jest dyrektorem w banku IP: 212.160.172.* 09.11.10, 09:58 Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów 09.11.10, 12:40 kredyty sa dla ludzi, pod dwoma warunkami: 1. okres kredytowania nie przekracza granic rozsadku;) (30 lat je przekracza...) 2. kwota kredytu powiekszona o jego calkowity koszt nie przekracza moich 7-miesiecznych dochodow;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: już przystąpiłem do 15 listopada można się dopisywać - www.grupanab IP: *.frh.faurecia.com 09.11.10, 09:04 Po 15 listopada będzie drożej. Ale przy takiej ilości osób jest szanasa na sporą obniżkę ceny kancelarii. 8 listopada było 220 osób, a ostatnio przybywa koło 20 dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inc. Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów IP: 94.40.96.* 09.11.10, 09:04 ludzie czy ktoś waszmuszałdo brania tych kredytów? Czy każdy dziś "nabity" musiał koniecznie brac kredyt i często nawet nie raczył przeczytać dobrze jego warunków? Ludzie szli po kredyty jak lemingi a teraz płacz. Bank to nie instytucja charytatywna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna736 Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów IP: *.152.151.2.dsl.dynamic.eranet.pl 09.11.10, 09:37 Nie, nie musieliśmy brać tych kredytów. Potrafimy czytać i wiemy co było napisane w naszych umowach kredytowych. Ponieważ nie musieliśmy i wiemy, teraz wiemy i czujemy, że trzeba reagować w sytuacji, gdy ktoś nas okrada. Inaczej staniemy się stadem bezwolnych baranów. Bre Bank, gdy libor szedł do góry, systematycznie podnosił nam oprocentowanie (w pismach od banku czytaliśmy, że podwyżka oprocentowania podyktowana jest rosnącym liborem). Gdy jednak libor gwałtownie spadł bank nie zareagował symetrycznie - nie zmniejszył oprocentowania - CZY TO JEST SPRAWIEDLIWE? CZY MOŻNA SIĘ NA TO ZGADZAĆ? I TO NAPRAWDĘ NIE CHODZI O UMIEJETNOŚĆ CZYTANIA ZE ZROZUMIENIEM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hamlet1111 Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów 09.11.10, 12:06 Prosta sprawa. A czy nie możecie po prostu przenieść kredytu do innego banku? Tj. Wynegocjować warunki w jednym, który spłaci ten kredyt i wziąć w drugim. Ktoś wcześniej napisał, że do tej pory teoretycznie "stracił" 20 tysięcy na różnicach w Liborze. Po co być masochistą i tkwić w toksyczny układzie? Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów 09.11.10, 13:20 hamlet1111 napisał: > Prosta sprawa. A czy nie możecie po prostu przenieść kredytu do innego banku? Nie moga. Mimo tego ze sie odgrazali nie stac ich na to. Jak sie zadluzylo pod korek na 120% za klitunie 50m (plazme trzeba bylo powiesic i zlew kupic) to raczej sie jest golodupcem. Odpowiedz Link Zgłoś
mk72 Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów 09.11.10, 14:01 > Prosta sprawa. A czy nie możecie po prostu przenieść kredytu do innego banku? T > j. Wynegocjować warunki w jednym, który spłaci ten kredyt i wziąć w drugim. Kto > ś wcześniej napisał, że do tej pory teoretycznie "stracił" 20 tysięcy na różnic > ach w Liborze. Po co być masochistą i tkwić w toksyczny układzie? Ale tu chodzi tez o zwrot kwot JUZ zaplaconych. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów 09.11.10, 13:16 > Nie, nie musieliśmy brać tych kredytów. Potrafimy czytać i wiemy co było napisa > ne w naszych umowach kredytowych. I co bylo napisane ? Nie to ze dajecie bankowi wolna reke w LIBORZE ? (Czytaj ze LIBOR jest ustalany przez wladze banku) ? To o co chodzi ? Skoro podpisujesz ze mozesz byc (za przeproszeniem) lojona w dupke bez wazeliny to dlaczego pozniej oburzasz sie ze lojona jestes ?? >I TO NAPRAWDĘ NIE CHODZI O UMIEJETNOŚĆ CZYTANIA ZE ZROZUMIENIEM!!! Wlasnie o to chodzi. Bank robi to na co mu w umowie pozwoliliscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna736 Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów IP: *.152.157.57.dsl.dynamic.eranet.pl 10.11.10, 14:43 Omawiam udziału w tej dyskusji, nie dlatego, że brakuje mi argumentów, ale dlatego, że poziom dyskusji, jaką proponuje "hit.and.run" jest żałosny. Nie mam ochoty brać udziału w dyskursie "wazelinowym". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mart Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów ba... IP: *.zdnet.com.pl 09.11.10, 09:04 Jest jeszcze kwestia BRE Leasingu, co prawda dotyczy to firm , ale mechanizm podobny, rozliczanie raty leasingowej w walucie wg najwyższego kursu w danym miesiącu,dojenie klienta ile wlezie i udawanie ,że wszystko jest ok, eh, a Bank to podobno instytucja zaufania publicznego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqqq Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów ba... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.10, 09:08 banki to pikuś przy tym co wyprawiaja towarzystwa ubezpieczeniowe przy likwidowaniu szkód Odpowiedz Link Zgłoś
lemondina ludzie, wycofujcie sie z mafijnych wrazych bankow 09.11.10, 09:09 przenoscie do do PKO BP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nużek Re: ludzie, wycofujcie sie z mafijnych wrazych ba IP: *.chello.pl 09.11.10, 09:35 lemondina pisze: przenoście sie do pko bp, a co to oni lepsi krętacze? założysz konto z trzydziestoma tysiącami, a przy likwidacji odzyskasz dwadziescia osiem z groszami, nie dość ze obracali moją kasą kręcąc lody to na koniec jeszcze cie oskubią? a spie...ć mi z bankami, moja skarpetka to najlepszy bank, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abszbmw nabici w kredyt samochodowy w santabnder banku! IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.10, 09:25 zintegrujmy się na forum! nabiciwsantander.hekko.pl/forumdisplay.php?fid=16 Kredyt samochodowy to jest dopiero skandal! nie dość że zarząd ustala oprocentowanie (przyszedł do mnie listy o podwyżce oprocentowania z mglistym uzasadnieniem w stylu "panie, na świecie wzrasta" akurat w chwili gdy LIBOR był drastycznie obniżany. Co więcej, muszę kredyt spłacać po kursie SPRZEDAŻY BANKU (horrendalny spread) i nie mam możliwości spłaty w kasie w CHF! Odpowiedz Link Zgłoś
paininthebass Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów ba... 09.11.10, 09:26 Jestem ciekaw w sumie jak się zakończy spór - nie w sensie sądowym ale wizerunkowym, bo sprawy sądowe bankom nie służą za dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fut Re: Pozwy zbiorowe ozywily zbuntowanych klientow IP: *.bredband.skanova.com 09.11.10, 10:34 Podniosa oprocentowania lokat, kont, zrobia jakas promocje i ludzie wroca. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów 09.11.10, 13:22 paininthebass napisał: > Jestem ciekaw w sumie jak się zakończy spór - nie w sensie sądowym ale wizerunk > owym, bo sprawy sądowe bankom nie służą za dobrze. Jakim wizerunkowym ? Jak pokazala banka nieruchomosci Polacy to lemmingi - pomachali im niekorzystnymi umowami i polecieli jak muchy na lep. Myslisz ze przy nastepnej bance bedzie inaczej ? Te lemingi juz wytrzebione - raczej klientami dobrymi nie beda. Przyjdzie kolej na nastepnych - oni tez poleca na marze nizsza o koma 3 ale za to odbita na kruczkach w umowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raiffeisenwatch Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów IP: 46.113.110.* 09.11.10, 10:01 Cała prawda o Raiffeisen Banku. raiffeisenwatch.wordpress.com Tradycyjnie zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raiffeisenwatch Cała prawda o Raiffeisen Banku IP: 46.113.110.* 09.11.10, 10:02 raiffeisenwatch.wordpress.com Tradycyjnie zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: talsen Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów ba... IP: *.icpnet.pl 09.11.10, 10:05 Bardzo dobrze, że ludzie się organizują! Wiadomo, że banki to nie instytucje charytatywne, ale nie powinny też być, organizacjami zbójeckimi, które łupią bezczelnie w większości niezamożnych klientów.W końcu to nie jest Azja. Jakieś przykładowe bankructwo z powodu roszczeń klientów, było by dobrą przestrogą, dla całej branży bankowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysl o co prosisz Re: Pozwy zbiorowe ozywily zbuntowanych klientow IP: 173.193.219.* 09.11.10, 10:43 wtedy nastapi natychmiastowa sciagalnosc wierzytelnosci i ci nabici jesli nie chca stracic domu beda musieli splacic kredyt, bo co myslisz ze ci co maja tam oszczednosci machna reka? dlaczego niby jakis kredyciarz ma mieszkac za ich - wyciagaja kase, a kredyciarz niechsie martwi czy inny bank mu udzieli kredytu w miesiac. a czy udzieli tym w grupienabank? Odpowiedz Link Zgłoś
a_l_e_x Pozew zbiorowy przeciwko głupocie ludzkiej 09.11.10, 10:11 Ktoś sie orientuje gdzie go można złożyć? Jak 5 lat temu szukalem kredytu na mieszkanie to trafilem do BRE Banku i uznalem że trzeba byc debilem żeby brać kredyt na takich warunkach jakie wtedy proponowali. Ale jak widać debilów w Polsce nie brakowało wtedy... A tereaz ci debile składają pozwy zbiorowe przeciwko bankowi z którym podpisali prawnie ważne umowy!!! To tylko potwierdza ich debilizm! I to ma być wolny rynek??!! To ciemnogród i debilogród! Czy ktoś wie gdzie można złożyć pozew zbiorowy przeciwko głupocie ciemnych ludzi?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek02 Re: Pozew zbiorowy przeciwko głupocie ludzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.10, 12:20 Coś w tym jest. Mi ten cały pozew przypomina oto taka sytuację: Klient chce kupić samochód. Wybiera jeden i pyta się sprzedawcy: - Ile kosztuje przegląd? - Ten odpowiada. No dziś 500 złotych - Klient: Biorę!! Po dwóch latach cena serwisu wzrasta do 2000 tysięcy. Klient idzie i mówi. - Jak to tak? Przecież dwa lata temu przegląd kosztował 500PLN? - Sprzedawca: No, ale teraz podrożał do 2000 tysięcy - No, to ja podam was do sądu!! - Ale przecież nie ma Pan w umowie, że przegląd zawsze będzie kosztował 500PLN? - Tak, ale i tak podam was do sądu do w INNYCH serwisach przegląd cały czas kosztuje 500PLN - Sprzedawca: To może przeniesie Pan wykonanie przeglądu do innych serwisów? - NIE! Wolę was podać do sądu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyHipokryta Re: Pozew zbiorowy przeciwko głupocie ludzkiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.10, 14:23 poprawka C.D po kilku ratach po 2000 zlotych cena serwisu spada do 100 zlotych, ale niestety rzadaja placenia 2000 zlotych. klienci oburzeni- jak to w umowie mamy ze raz w jedna raz w druga strone moze sie wacahc, dlaczego mamy placic dalej 2000 kiedy powinnismy 100, juz jestesmy stratni grube pieniadze za te zawyzane koszty za ostatnie 2 lata, jakim prawem? -bank- zarzad podjal jednoglosnie decyzje ze macie placic 2000, tak i koniec basta, nie ma mowy o tym byscienie placili, wiec ktory pierwszy do strzyzenia? - klienci- idziemy do sadu!! to oszustwo!! - bank- sad nie jest miejscem do rozstrzygania sporow!! i tak nie wygracie !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drewnis Re: Pozew zbiorowy przeciwko głupocie ludzkiej IP: *.static.entel.pl 09.11.10, 14:52 Do twojej przypowiastki. Nie możesz iść do innego serwisu bo stracisz gwarancję.(spred itp). Też jestem nabity w Mbank. Kiedy brałem kredyt w mbanku ich oferta była jakorzystniejsza na rynku (dokładnie to sprawdziłem). Kredyt hipoteczny dostaje się na 30 lat wg stany na dzień otrzymania. A ten niestety się zmienia. Nie zmieniałem banku gdy mogłem gdyż przeniesienie kredytu hipotecznego to nie kupno kajzerki tylko mnóstwo formalności. po drugie wychodziłem z błędnego przekonania że skoro ja jestem uczciwy to bank w przyszłości będzie uczciwy wobec mnie. Mylę że w długiej perspektywie BRE straci na tej strategii. Bo gdy tylko na rynku pojawią się korzystne dla mnie oferty. Podziękuję Mbankowi i przeniosę się do innego banku. Osobiście dziwię się że żaden z banków nie przygotował oferty dla nabitych w końcu 20 tyś to duży kawałek rynku ale chyba wolą narzekać na kryzys i pożyczać świerzakom. Ja mam oprocentowanie w CHF 4 % jak jakiś bank na tych samych warunkach da mi 2% to jutro się przenoszę.A -ha LTV mam na poziomie 40%.Ale z tego co wiem to żaden mi takich nie da. Bo będzie chciał ubezpieczenia, prowizje itp. Raz już to próbowałem i wyszło mi że różnica w racie kredytu spłaci mi koszty przeniesienia po 10 latach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfsdfsdfzzaasw Re: Pozew zbiorowy przeciwko głupocie ludzkiej IP: *.wroclaw.mm.pl 09.11.10, 16:24 Kiedy brałem kredyt w mbanku ich oferta była jakorzystniejsza na rynku (dokładnie to sprawdziłem). była najkorzystniejsza????? naprawdę nadal tak twierdzisz??????????? :O złożyłeś podpis na umowie, która od momentu podpisania była dla Ciebie niekorzystna, a Ty nadal twierdzisz, że była jednak korzystna?????? Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Pozew zbiorowy przeciwko głupocie ludzkiej 09.11.10, 19:13 > Nie zmieniałem banku gdy mogłem gdyż przeniesienie kredytu hipotecznego to nie > kupno kajzerki tylko mnóstwo formalności. No wlasnie, czyli okazuje sie ze pohukiwania "nabitych" okazaly sie tylko czczym gadaniem. >po drugie wychodziłem z błędnego prz > ekonania że skoro ja jestem uczciwy to bank w przyszłości będzie uczciwy wobec > mnie I dlatego podpisales bardzo niekorzystna umowe ? Dziecinna naiwnosc. > Bo gdy tylko > na rynku pojawią się korzystne dla mnie oferty. Podziękuję Mbankowi i przeniosę > się do innego banku. Gdy sie pojawia. Ja wcale nie bylbym taki przekonany. Przeniesienie to nie jest prosta (jak pisales) a co najwazniejsze nie darmowa operacja. Byc moze okaze sie ze na przeniesieniu wyjdziesz na to samo albo i gorzej. > Osobiście dziwię się że żaden z banków nie przygotował of > erty dla nabitych w końcu 20 tyś to duży kawałek rynku ale chyba wolą narzekać > na kryzys i pożyczać świerzakom No wlasnie dlaczego ? Zastanawiales sie nad tym ? Moze dlatego ze zadna atrakcja dla tych bankow nie jestescie. Moze nikt nie chce klientow ktorzy rzucaja sie na glupie umowy a pozniej awanturuja sie ze nie chca ich spelniac. Moze nie chca bo wiedza ze jestescie grupa zbyt ryzykowna i niezbyt bogata. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Pozew zbiorowy przeciwko głupocie ludzkiej 09.11.10, 13:25 a_l_e_x napisał: > Ktoś sie orientuje gdzie go można złożyć? Jak 5 lat temu szukalem kredytu na mi > eszkanie to trafilem do BRE Banku i uznalem że trzeba byc debilem żeby brać kre > dyt na takich warunkach jakie wtedy proponowali. Ale jak widać debilów w Polsce > nie brakowało wtedy... A tereaz ci debile składają pozwy zbiorowe przeciwko ba > nkowi z którym podpisali prawnie ważne umowy!!! To tylko potwierdza ich debiliz > m! I to ma być wolny rynek??!! To ciemnogród i debilogród! Czy ktoś wie gdzie m > ożna złożyć pozew zbiorowy przeciwko głupocie ciemnych ludzi?! Ze tak sie wyraze z ust mi to wyjales. Zaraz okaze sie ze jestes "slugusem banku" bo prawde o lemmingach napisales. Jakos sady nie do konca chca uznawac tej "prawdy lemmingow". Odpowiedz Link Zgłoś
idiotofil Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów ba... 09.11.10, 10:18 Śmieszni jesteście. Pobraliście niekorzystne kredyty psując tym samym rynek mieszkań i pozbawiając normalnych ludzi zakupu mieszkania po normalnych cenach. Teraz płaćcie i płaczcie a nie nabici w to, nabici w tamto. Do roboty lemingi tyrać na ratę. Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów 09.11.10, 12:25 Hiem... w sumie przyznam Ci racje. Swiat wydaje sie taki piekny kiedy "jest kasa" - ta ma jednak to do siebie, ze raz jej wiecej, raz jej mniej... i kiedy to drugie - wtedy krzyczy sie od "nabitych na to i tamto", a kiedy to pierwsze to "a co tam, kredycik na banke na latek 30, na warunkach tylko bankowi znanych - pff tam" tu podpisik, tam podpisik, tu wekselek, tam hipoteczka... dynamicznie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paw Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów IP: 212.160.172.* 09.11.10, 13:31 A pisze to ten co sam ma kredyt w BRE. Śmieszny jesteś krasnoludku Odpowiedz Link Zgłoś
idiotofil Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów 09.11.10, 15:00 Ja kredyt w BRE? Niedoczekanie! Skąd ci taka głupota przyszła do głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdrawiam Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.10, 14:05 Faktycznie jesteś idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
idiotofil Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów 09.11.10, 15:01 Wow. Siła argumentów powala. A dlaczego jestem idiotą? Dlatego że nie uzależniłem się od banku na całe życie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dong Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.11.10, 21:10 idiotofil napisał: > Śmieszni jesteście. Pobraliście niekorzystne kredyty psując tym samym rynek mie > szkań i pozbawiając normalnych ludzi zakupu mieszkania po normalnych cenach. Te > raz płaćcie i płaczcie a nie nabici w to, nabici w tamto. Do roboty lemingi tyr > ać na ratę. Hahahahaha:) spłaciłeś już swój kredyt mbankowy w CHF??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów IP: 204.45.133.* 09.11.10, 10:32 i znowu mam wam powtarzać? podpisaliście umowy lipne to tera płaćcice!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raiffeisenwatch Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów IP: 46.113.110.* 09.11.10, 10:40 Wszystkich bankowcych sługusów wypowiadających się na tym forum zapraszam tutaj: raiffeisenwatch.wordpress.com Cała prawda o was i waszym ulubionym Raiffeisen Banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów IP: 204.45.133.* 09.11.10, 10:59 nie rozumiecie jednej kwestii - podpisaliscie umowę to płaccie. W USA byłoby już po Was bo tam to normalne. A u nas banki się boją jeszcze. Niestety banki to jedna wielka ściema. Banki to bankruty, czarujące z kapelusza wirtualne pieniądze. Pożyczają wirtualny pieniądz w zamian biora nieruchomości pod zastaw, a biedne żuczki tyrają całe życie napychając kabzę bankowców. Dlaczego budynki banków są najwyższe w mieście? Ano dlatego że mogą ze złotówki wkładu zrobić np 7 zł pożyczki. Tak na prawdę to czujcie się wybrańcami że bankami chcą z wami gadać i coś tam proponują. A tak na marginesie to trzeba być skończonym osłem podpisując umowy bez zrozumienia jej treści, i to mowa o umowie która wiąże na całe życie, na potężny hajs. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów 09.11.10, 16:04 Gość portalu: magik napisał(a): > w są najwyższe w mieście? Ano dlatego że mogą ze złotówki wkładu zrobić np 7 zł > pożyczki. Jasne, a z 7.zł mogą już robić 49. Z 49 robią 343 i po zaledwie siedemnastu iteracjach mają już ... 33 233 miliardów zł. To już można podejść do wykupu całych Niemiec. No, jeszcze ze trzy iteracje (co to jest trzy?) i cały świat wykupują z wielokrotnym naddatkiem. Jak szaleć to szaleć, prawda, ignorancie ? Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów 09.11.10, 19:06 > Jasne, a z 7.zł mogą już robić 49. Z 49 robią 343 i po zaledwie siedemnastu ite > racjach mają już ... > 33 233 miliardów zł. To już można podejść do wykupu całych Niemiec. > No, jeszcze ze trzy iteracje (co to jest trzy?) i cały świat wykupują z wielokr > otnym naddatkiem. Jak szaleć to szaleć, prawda, ignorancie ? Idz chlopcze poogladaj dobranocke, zamiast probowac wypowiadac sie na tematy o ktorych nie masz pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów IP: *.chello.pl 09.11.10, 21:17 ignorancie? polecam www.youtube.com/watch?v=Ue_lzEIVhnE albo Tajniki bankowości Murray N. Rothbard poczytaj, a potem sobie pogadamy może ;) Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów 09.11.10, 22:30 Gość portalu: magik napisał(a): > ignorancie? > polecam rel="nofollow">www.youtube.com/watch?v=Ue_lzEIVhnE > albo > Tajniki bankowości Wiesz co to jest wiedza ? To nie zbiór niespójnych złotych myśli. To nie wiara w przekonywującą teorię. Wiedza, to zbiór weryfikowalnych tez powiązanych w spójną, logiczną całość. Miałem Ci napisać, że nawet nie chciało mi się obejrzeć następnego głupiego filmiku i coś sprawiło, że ... jednak obejrzałem większość. Jedyna zasługująca na uwagę treść, to początkowy cytat (sprawdziłem prawdziwość) Woodrowa Wilsona. To takie memento dla wielbicieli d***kracji. Reszta to własnie zbiór głupich, nielogicznych tez. Coś jak teza o nielądowaniu na Księżycu - każdy mądry zapytałby: jeśli chcesz przekonać innych do swojej tezy, to dlaczego używasz głupich i nielogicznych argumentów. Odpowiedź: to nie Ty ich używasz. Ot, powtarzasz tylko coś co przerasta tylko Twoje zdolności percepcyjne i Twoją wiedzę i dlatego niemożliwa jest weryfikacja przez Ciebie tej treści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów IP: *.chello.pl 09.11.10, 23:59 oświeć mnie w Twoich tezach, bo jak dotąd pieprzysz jak pijany zając w kapuście. Aha, nie mogę odmówić sobie przyjemności - czekam na oryginalne tezy Twego autorstwa, o których nikt nie słyszał jeszcze. Wszak wysoko poprzeczkę innym zawieszasz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów ba... IP: 195.205.106.* 09.11.10, 10:53 Ja chciałbym temu prawnikowi z BreBanku powiedzieć, że sala sądowa nie jesy dobrym miejscem i w tym się zgadzam. Po prostu możliwosci negocjacyjne się klientom skończyły... Sam pozew to jeszcze nie tragedia, ale jeśli wygrają proces albo pójdziecie na kompromitujacą ugodę to logo Bre będzie się kojarzyło wyłącznie z cwaniactwem, naciągactwem i nieuczciwością :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mycard Banki z EU(zachodniej)dbaja o swoje kraje a Polska 09.11.10, 11:10 ... i jej system polityczny-gospodarczy jest przez te banki kontrolowany,dlatego wielu milionerow z Polski ,maja zarejestrowane firmy w innych krajach a swoje pieniadze "zabezpieczone"sa na ...zachodzie.Mieszkancy w Polsce z dochodami do 10.000-20.000 zl miesiecznie staraja sie "zabezpieczac"swoje dochody,korzystajac,tylko minimalnie z Bankow,z EU.Jestem za konkurencja,rowniez bankowa.Oplaty beda nawet wyzsze.To sa juz przygotowania do Euro.Jesli oplacam przykladowo miesiecznie 14-15 Euro za konto,to mam prawo do okreslonych "uslug" a przywileje moge sobie sam zagwarantowac.Pod warunkiem ze znajomosc jezykow obcych pozwala na swobodna komunikacje z bankami i urzedami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów ba... IP: *.scansafe.net 09.11.10, 11:10 lud rzuca się na banki, a prawnicy zacierają ręce: ich zagmatwane prawo plus celowa nieudolność systemu egzekucji prawa daje wspaniałe owoce: będzie mnóstwo nowych fuch! ile można zarobić na takich jatkach sądowych! żyć nie umierać! no i oczywiście tworzyć kolejne niejasności w prawie, aby fuchy się szybko nie skończyły. Ale z tym nie ma problemu, przecież lobbing+korupcyjni politycy+media+lud nie wiedzący kto nim steruje = pełny sukces na dziesięciolecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwinto Napad na bank jest niczym w porównaniu z jego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.10, 11:33 założeniem. To drugie daje o wiele większe zyski z rabunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: je* lichwiarzy Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów ba... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.10, 12:17 Kroic lichwiarzy ile sie da! A zarzady tych bankow zasluguja tylko na to, zeby ich porozwieszac na latarniach. Te sprawy dotycza bankow, ktore NIE SA POLSKIE. Zagraniczne skur*wysyny wynajely paru polaczkowatych kundli tutaj, a oni kroja Polakow ile wlezie, tylko po to zeby sie przypodobac swoim zagranicznym panom. Zagraniczne banki kroja Polakow, zeby niwelowac straty u siebie i nie szkodzic obywatelom krajow zachodnich. Oni praktycznie nie placa podatkow w Polsce, bo exportuja cala kase na zachod pod przykrywka jakichs z d* wzietych uslug, typu doradztwo marketingowe, reklamowe, szkolenia itd. Na zachodzi nikt nie wykrecilby takich numerow jak u nas zrobilo wiele bankow. Ciekawe gdzie sa przekupni skur*wiele politycy, ktorzy oczywiscie tez maja w d* to, ze okrada sie Polskow w bialych rekawiczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raiffeisenwatch Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów IP: 46.113.110.* 09.11.10, 12:31 raiffeisenwatch.wordpress.com Zobacz jak bankowi clowni z Raiffeisen Banku rozrywają na strzępy bażanta polskiej przedsiębiorczości, którego kąski popijają szampanem najwyższej klasy nabytym za pieniądze klientów. W tle słychać rzecz jasna wiedeńskiego walca. raiffeisenwatch.wordpress.com Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Pozwy zbiorowe ożywiły zbuntowanych klientów 09.11.10, 12:37 ale tak zasadniczo to do czego masz pretensje? Absolutnie - nie bronie bankow, ale poczytaj moje wypociny wyzej;) banki nie robia nic, czego by ludziska nie podpisali:) a na zachodzie az tak mega rozowo wcale tez nie jest;) chociaz i owszem - klutura mozna tam napisac przez wieksze 'k';) Odpowiedz Link Zgłoś