fchlebicki 12.11.10, 10:52 Plastikowy piętrus na plastikowe czasy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: martm1 Re: Burmistrz Londynu przedstawił projekt nowego IP: *.euro-net.pl 12.11.10, 10:59 obleśny design, a te kołpaki ? odpust! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Burmistrz Londynu przedstawił projekt nowego pi... IP: *.morag.vectranet.pl 12.11.10, 11:20 angole zawsze chcieli być bardziej oryginalni niż reszta krajów europy.stąd takie autobusy,ruch uliczny lewo str.,inne jedn.miar,itd.Robią w europie za odmieńców,cudaków,oszołomów,którzy wbrew innym ,czasami przeciw logice silą się na oryginalnośc.Jak dla mnie to oni sa śmieszni z takim podejściem.Byłem w tym ich londynie kilka lat temu ,całe wakacje-koszmarne miasto,nigdy więcej się tam nie wybieram.Pozostawiam to fascynatom odmienności angielskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rowe Re: Burmistrz Londynu przedstawił projekt nowego IP: *.lan.bermudy.net 12.11.10, 11:31 "angole zawsze chcieli być bardziej oryginalni niż reszta krajów europy.stąd takie autobusy,ruch uliczny lewo str.,inne jedn.miar,itd.Robią w europie za odmieńców,cudaków,oszołomów,którzy wbrew innym ,czasami przeciw logice silą się na oryginalnośc.Jak dla mnie to oni sa śmieszni z takim podejściem.Byłem w tym ich londynie kilka lat temu ,całe wakacje-koszmarne miasto,nigdy więcej się tam nie wybieram.Pozostawiam to fascynatom odmienności angielskiej. " Najlepiej to wszyscy się sklonujmy. Niech każde miasto od Warszawy przez Moskwę, Pekin, New Delhi, Tokio, New York, Londyn, Paryż, Berlin będą takie same. Niech się kompletnie niczym nie od siebie nie różnią. Tak dla dobra krasnoludków aby nie musiały się zastanawiać czemu pod ich Angielską siedzibą nie ma takich samych autobusów jak Nowym Yorku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mizary Re: Burmistrz Londynu przedstawił projekt nowego IP: 89.206.151.* 12.11.10, 12:02 Jesli chodzi o ruch lewostronny, to Anglicy akurat nie sa odmiencami, tylko reszta Europy. Kiedys wszyscy w Europie jezdzili po lewej stronie, ale Napoleon zdecydowal to zmienic. Londyn to fantastyczne miasto, jedno z najciekawszych na swiecie. Oblesny? Chyba nie wiesz, co piszesz. O gustach sie nie dyskutuje, ale ja mam odnienne zdanie. To piekne, ciekawe miasto. Nie zapominaj tez, ze w czasie wojny Londyn byl potwornie zniszczony, dlatego jego architektura rozni sie tak bardzo od Paryza, czy Barcelony. Wiele sie tu eksperymentowalo, stad taka roznorodnosc w projektach. Dodatkowo, przez pierwsze lata po wojnie, Wielka Brytania miala olbrzymie problemy finansowe i do konca lat 60-tych trzeba bylo budowac szybko i tanio. Jak w Polsce, czy innych bardzo zniszczonych krajach Europy. Az dziw bierze, ze mimo tych trudnosci Londyn mial tyle ciekawych projektow. Dziwie sie, ze nie dostrzegles tez jak ciekawe, bogate i kolorowe jest tu zycie kulturalne. Ale byc moze jestes po prostu znudzony zyciem, bo: 'Who is bored of London, is bored of life'. Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Burmistrz Londynu przedstawił projekt nowego IP: *.ip.netia.com.pl 12.11.10, 12:08 zmienił bo juz sie szabelkami pukać nie trzeba a zaścianek europy dalej swoje ,rude paskundne ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo interesujace spostrzezenie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.10, 12:54 swoja droga czy istnieje jakies uzasadnienie na to ktory sposob jazdy (prawostronny czy lewostronny) jest lepszy? Z checia bym posluchal takiej dyskusji - zastanawiam sie nad tym i nie bardzo widze roznice - moze obsluga lewarka zmiany biegow lewa reka jest trudniejsza/uklad pedalow bardziej naturalny? Czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
swinton To było dawno temu 12.11.10, 13:15 >swoja droga czy istnieje jakies uzasadnienie na to ktory sposob jazdy (prawostronny czy lewostronny) jest lepszy? Większość ludzi to praworęczni. Wiek XVIII. Idziesz ze swoją damą pod rekę a tu ktoś was napada. Policji wdety nie było a w dużych miastach to było nagminne. Więc każdy był zdany na własną rekę, Głównie prawą - by złapać za szpadę, szablę czy pistolet. No i tak się utarło. Główno prowadzący jest po prawej stronie drugiej osoby. >moze obsluga lewarka zmiany biegow lewa reka jest trudniejsza Jeden z elementów. Jako że u większości prawa ręka jest sprawniejsza to przy zmianie biegów lepiej trzymać kierownicę w ręce która będzie ją lepiej kontrolować. Moje doświadczenie jest że wolę kierownicę po prawej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: To było dawno temu 12.11.10, 13:53 A z drugiej strony: 1. Ustępując pierwszeństwa temu z prawej, w Anglii ustępujemy temu, który nadjeżdża od strony kierowcy, który ma większe szanse na zauważenie nadjeżdżającego. Zresztą zasadę "prawej ręki" wymyślili Anglicy, kontynentalna Europa ją tylko bezmyślnie skopiowała bez odwrócenia stron. 2. Podobno gdy musimy uciekać przez zderzeniem lub innym niebezpieczeństwem i nie ma czasu się zastanawiać, czy lepiej uciekać w lewo, czy w prawo, większość ludzi ucieka instynktownie w lewo, czyli w ruchu lewostronnym poza drogę, a nie na pas dla ruchu z przeciwka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo No dobra - ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.10, 13:56 pierwsza czesc wyjasnienia odnosi sie do ruchu 'pieszego' i nie ma za bardzo zastosowania w motoryzacji... Znaczy w GB przelozono to 'sila przyzwyczajenia'? A czym kierowal sie Napoleon wprowadzajac ruch prawostronny? Chcial zrobic na zlosc Angolom? Moje doswiadczenie w jezdzie autem z kiera po prawej jest ograniczone (UK i RPA po pare tygodni razem) i chyba z tego wzgledu powodowalo u mnie bol w obydwu rekach (po prostu inne ruchy) - szczegolnie w lewej. Trudno sie rowniez przyzwyczaic do skrecania w prawo (czesto ladowalem na prawym pasie) - w RPA w Gansbai o malo co nie zaliczylbym przez to czolowki juz prawie na przystani... Odpowiedz Link Zgłoś
bartlomiej.jasinski Re: Burmistrz Londynu przedstawił projekt nowego 12.11.10, 12:54 zgadza się! to kontynentalna Europa zmieniła "rzymski" ruch na prawostronny, kiedyś czytałem, że jest on bardziej naturalny dla człowieka (chyba o półkule mózgu chodzi), co z resztą zauważyłem jeżdżąc po Anglii i Walii autokarem na miejscu pilota (lewostronnego kierowcy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Ciekawy projekt na XXI wiek IP: *.warszawa.mm.pl 12.11.10, 12:57 www.youtube.com/watch?v=TWckXHojurM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Burmistrz Londynu przedstawił projekt nowego pi... IP: 89.100.81.* 12.11.10, 14:07 Londyn nie ma burmistrza tylko rzadzi tam Mer Odpowiedz Link Zgłoś
jezdziec_apokalipsy Re: Burmistrz Londynu przedstawił projekt nowego 12.11.10, 17:34 Gość portalu: kris napisał(a): > Londyn nie ma burmistrza tylko rzadzi tam Mer Nie "Mer" tylko "mayor". Po polski burmistrz. Gość: elo 12.11.10, 12:54 "swoja droga czy istnieje jakies uzasadnienie na to ktory sposob jazdy (prawostronny czy lewostronny) jest lepszy? Z checia bym posluchal takiej dyskusji - zastanawiam sie nad tym i nie bardzo widze roznice - moze obsluga lewarka zmiany biegow lewa reka jest trudniejsza/uklad pedalow bardziej naturalny? Czy co?" "Moje doswiadczenie w jezdzie autem z kiera po prawej jest ograniczone (UK i RPA po pare tygodni razem) i chyba z tego wzgledu powodowalo u mnie bol w obydwu rekach (po prostu inne ruchy) - szczegolnie w lewej. Trudno sie rowniez przyzwyczaic do skrecania w prawo (czesto ladowalem na prawym pasie) - w RPA w Gansbai o malo co nie zaliczylbym przez to czolowki juz prawie na przystani..." Układ pedałów jest dokładnie taki sam jak w każdym innym samochodzie. Gdybyś chociaż raz prowadził samochód przystosowany do ruchu lewostronnego, to raczej by ci to nie umknęło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: Burmistrz Londynu przedstawił projekt nowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.10, 18:18 Zalezy co masz na mysli mowiac ze jest taki sam... Wg. mnie nie jest taki sam bo w swoim samochodzie mam pedal gazu przy skrzyni biegow, natomiast w samochodzie z kierownica po prawej stronie pedal gazu jest po stronie drzwi kierowcy - wg. ciebie to jest taki sam uklad? Tak ci przykro ze bylem w RPA i w GB ze musisz to podwazac? Gratuluje kompleksow. Odpowiedz Link Zgłoś
jezdziec_apokalipsy Re: Burmistrz Londynu przedstawił projekt nowego 12.11.10, 19:21 Aha. Czyli jak siadasz po przeciwnej stronie skrzyni biegów to ci się prawa noga z lewą miejscami zamieniają? Tak, według mnie układ jest identyczny i zawsze taki sam. Od lewej: sprzęgło, hamulec, gaz(pomijając automaty). A moja lewa noga jest zawsze lewa niezależnie od tego gdzie siedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra Burmistrz Londynu przedstawił projekt nowego pi... 13.11.10, 06:46 Bus super, to wspaniale ze wroca, w tak nowoczesnej formie. Ta otwarta platforma, ze mozesz wyskoczyc kiedy chcesz, a co latwe w londynskich korkach - to jeden z symboli wolnosci jaka jest w UK, tak kontrastujaca z kontynentalna Europa. To jakos tak dziwne, jak sobie pomysle, ze mieszkajac w Londynie, majac samochod, i tak czasem korzystalem z busa. W Polsce mieszkajac teraz, we Wroclawiu, nie korzystalem z zadnej formy komunikacji publicznej NIGDY. Wybieram taxi, jak nie wlasne auto. Tam po prostu jest to jakies efektywne, sensowne. Tu wyglada fatalnie. Co do LHD vs RHD - ja przejezdzilem sporo nie tylko natywne (czyli pasujace do siebie z droga maszyny) - ale rowniez LHD w UK, i RHD na drogach Europy. Nie czulem specjalnej roznicy - poza tym ze jak sie jest palaczem to auta RHD sensowniejsze, naturalniej prawa reka skiepowac za okno ;-) Skrzynia biegow z kolei moze byc problemem - nie bardzo wyobrazam sobie zmiane biegow lewa reka. Na szczescie jako zwolennik automatow nie musialem sie o tym przekonywac. Odpowiedz Link Zgłoś
jezdziec_apokalipsy Re: Burmistrz Londynu przedstawił projekt nowego 13.11.10, 15:00 Wolność w UK kontrastująca z kontynentalną Europą?! Waść raczysz żartować. Tu nawet gazu pieprzowego nie można legalnie posiadać nie wspominając już o jakiejkolwiek innej formie samoobrony. Porady brytyjskiej policji - uciekaj i wzywaj pomocy a jak jesteś kobietą to narób hałasu, żeby odstraszyć napastnika. Ewentualnie oddaj mu portfel jeśli o to mu chodzi :) Tylko go czasem nie uderz bo z pewnością poniesiesz konsekwencje pobicia. Samochód w Londynie to raczej mało przydatne i dość uciążliwe urządzenie. Nie dość, że musisz płacić za parkowanie pod własnym mieszkaniem, to jeszcze nikt ci nie zagwarantuje, że będzie wolne miejsce. Jakby tego było mało, to płacisz tylko za swoją strefę więc za parkowanie pod domem kolegi z sąsiedniej dzielnicy dostaniesz mandat. Więc jeśli chcesz odwiedzać znajomych, a ci nie mieszkają poza centrum, to lepiej wykup pozwolenie na parkowanie w kilku innych strefach(jest też opcja luksusowa - na wszystkie strefy). Za wjazd do ścisłego centrum przez większą część dnia i tygodnia trzeba płacić osobno. Większość parkingów również płatna dodatkowo. Generalnie samochód można mieć jak się ma za dużo pieniędzy albo jak się chce, żeby ładnie przed domem wyglądał. Jeśli chodzi o autobusy, to te trzy wejścia i platforma sprawiają wrażenie raczej kłopotliwych niż pomocnych. Jak będziemy płacić lub odbijać oysterkę? Tak jak teraz w przegubowcach takich jak 25? Jeśli tak, to przewiduje taki sam chaos i tłok jak we wspomnianym 25, do którego znakomita większość pasażerów pakuje się tylnym lub środkowy wejściem właśnie po to, żeby się przejechać za darmo. W efekcie tego przegubowce to prawdziwy koszmar - tłok, smród i chamstwo. Zwykle zaraz po 25 przyjeżdża 205, piętrowiec, do którego wchodzi się tylko przednim wejściem, za który trzeba już zapłacić i z tego powodu prawie zawsze puściutki. Myślałem, że władze miasta i transportu w Londynie mają tego świadomość. Kierownica po "niewłaściwej" stronie daje się we znaki zwłaszcza w Polsce gdzie przeważają jednopasmówki. Spróbuj sobie na takiej wiejskiej drodze wyprzedzić tira bez pilota po swojej lewej ;) Ale w takiej np. Szkocji na single track road to faktycznie nie ma żadnego znaczenia :) Odpowiedz Link Zgłoś