Dodaj do ulubionych

"PB": Drewno na meble czy do pieca

IP: 212.240.246.* 10.12.10, 07:48
ciekawe kto komu i ile dal w lape....POpier...

"by zylo sie lepiej" Ihaaaaa!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: banksy "PB": Drewno na meble czy do pieca IP: 212.160.157.* 10.12.10, 07:49
      I like turtles!
    • Gość: Stary SBek "PB": Drewno na meble czy do pieca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.10, 07:50
      To jeszcze pokażcie te drewniane meble. ROTFL
      Wszystko płyta, a przy cenach prawdziwych mebli drewnianych, to już nie robi różnicy.
      • Gość: makassar Re: "PB": Drewno na meble czy do pieca IP: *.centertel.pl 10.12.10, 09:32
        A z czego jest robiona płyta wiórowa? Sam sobie odpowiedz.
    • dziki7771 "PB": Drewno na meble czy do pieca 10.12.10, 07:50
      Meble zdrożeją przez chorą politykę Lasów Państwowych. Ceny drewna na aukcjach były pod koniec tego roku nawet o 100% wyższe od cen minimalnych. To oznacza że firmy które kupiły drewno po takiej cenie będą miały problem żeby sprzedać swój produkt. Bankructwa murowane.
      Drewno okrągłe zawsze trafiało do pieców, a w naszych lasach jest dostatecznie dużo drewna które nadaje się tylko do spalenia.
      Bogate kraje Unii Europejskiej "dorzynają" nasz przemysł drzewny odbudowując swój. Ktoś tam chyba zauważył że pieniądze biorą się z ciężkiej pracy a nie z pożyczania w bankach. Ciekawe kiedy do do nas Polaków to dotrze? ...
      • Gość: Roch Dar Kumaka IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.10, 08:34
        Cyt: Ktoś tam chyba zauważył że pieniądze biorą się z ciężkiej pracy a nie z pożyczania w bankach Bzdura. Od ciężkiej pracy możesz nabyć co najwyżej garba jak przeżyjesz. pieniądze robi wyzysk, Przyjacielu. nie masz odwagi tego powiedzieć głośno? Ciekawe dlaczego...
      • borru Re: "PB": Drewno na meble czy do pieca 10.12.10, 09:08
        dziki7771 napisał:

> Meble zdrożeją przez chorą politykę Lasów Państwowych. Ceny drewna na aukcjach
        > były pod koniec tego roku nawet o 100% wyższe od cen minimalnych

Nie chcę Cię obrażać ale kiedy czytam takie bzdury to zaczynam wątpić w Polaków. Jak według Ciebie Lasy powinny ingerować w aukcje drewna? To nie Lasy są winne że nabywcy wylicytowali takie ceny .
        Mechanizm jest bardzo prosty- na naszym rynku pojawiły się firmy niemieckie i to one podbijają ceny drewna. Czy to jest dobre dla naszej gospodarki? oczywiście nie- ale Polska ograniczona unijnym prawem nie może wprowadzać utrudnień i sztucznych barier ograniczających konkurencje.
    • muminos1975 "PB": Drewno na meble czy do pieca 10.12.10, 07:56
      Przeciez meble są z takich płyt
      • Gość: oldskull Re: "PB": Drewno na meble czy do pieca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.10, 08:56
        Nie wszystkie ;) niektóre są rzeczywiście z desek drewnianych, ale kosztują fortunę, dlatego przemysł meblowy problemów mieć nie będzie z tego powodu.
        Natomiast budownictwo może już mieć problemy. Elementy konstrukcyjne są często robione z drewna, poza tym podłogi drewniane (a nie panele) podrożeją - bo taka podłoga (nie mylić z panelami) wcale taka droga nie jest, więc podwyżka cen drewna wpłynie na jej cenę.
    • Gość: Gość nie Udalo się sprzedać Lasów to wymyślili Biomasę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.10, 08:03
      DOBRE !
    • Gość: gosc747 "PB": Drewno na meble czy do pieca IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.10, 08:04
      Długopisy zdrożeją bo durnych pismaków jest coraz więcej.
    • wedry "PB": Drewno na meble czy do pieca 10.12.10, 08:28
      Ktos madry powinien tego zakazac rozporzadzeniem.

-
    • Gość: STA "PB": Drewno na meble czy do pieca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.10, 08:33
      Wydzielić tereny zalewowe przy rzekach. Obsadzić wierzbą energetyczną lub olchą. Tu skierować dofinansowanie. To będzie rozwiązanie.
    • Gość: joi "PB": Drewno na meble czy do pieca IP: *.238.73.201.ip.abpl.pl 10.12.10, 08:54
      Meble nie zdrożeją z powodu drewna. Meble zdrożeją z powodu takich durnych artykułów. Teraz rozejdzie się po całym kraju, że meble mają zdrożeć od nowego roku, więc dlaczego sprzedawcy nie mogą podnieść cen już dzisiaj? Pewnie już są w trakcie zmian cen. Po nowym roku znowu sobie dźwigną ceny, bo mają iść w górę itd... Z resztą taki proceder widać już chyba w każdym sklepie i na każdym towarze. Nie wspominając już o paliwach, które miały zdrożeć po nowym roku, ale sprzedawcy przechytrzyli ustawy i podnieśli ceny już teraz, czego skutkiem za chwilę będą niezłe strajki.
    • Gość: Krociech A może mi ktoś powiedzieć IP: 193.200.51.* 10.12.10, 09:05
      Czemu prawie wszystkie meble są z płyt wiórowych, a tylko niektóre z desek, a te z desek są znacznie droższe? Przecież żeby z deski zrobić płytę, to trzeba ją przemielić, pokleić, sprasować i okleić, a to kosztuje?

Poza tym - jeżeli ktoś jeszcze miał wątpliwości, że PO działa przeciwko swoim wyborcom, a w interesie wielkiego kapitału, to teraz chyba nie powinien ich już mieć.
      • Gość: gość Re: A może mi ktoś powiedzieć IP: 178.56.199.* 10.12.10, 09:14
        tylko deska musi być "zrobiona" z całego pnia, a na wiórówkę idzie cała reszta - patyki grubości ręki, trociny z tartaku itp. kiedyś wiórówka to było coś, dziś wystarczy dobrze stuknąć, a płyta pęka. sama kora i trochę trocin
        • Gość: Krociech Dzięki IP: 193.200.51.* 10.12.10, 09:19
          to wiele tłumaczy - faktycznie, płyty wiórowe dziś już nie te. Pokażcie mi jednego, któremu udało się DWA RAZY skręcić ten sam mebel - po pierwszym rozkręceniu to już zwykle historia. Wiem, bo się przeprowadzałem - po przeprowadzce żaden mebel nie stoi prosto, masakra po prostu.
          • Gość: xiunc Re: Dzięki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.10, 09:39
            - po przeprowadzce żaden
            > mebel nie stoi prosto, masakra po prostu.

Bo trzeba meble ustawić prosto.
      • Gość: Janosik Re: A może mi ktoś powiedzieć IP: 77.252.106.* 10.12.10, 10:35
        > Czemu prawie wszystkie meble są z płyt wiórowych, a tylko niektóre z desek, a t
        > e z desek są znacznie droższe? Przecież żeby z deski zrobić płytę, to trzeba ją
        > przemielić, pokleić, sprasować i okleić, a to kosztuje?

Temu, że tarcicy z drewna okrągłego uzyskasz jakieś 40%-60% (o ile mnie starcza pamięć nie myli). Z tego część będzie kiepskiej jakości. Do tego dolicz sezonowanie.
        A wiórówka ma wydajność rzędu 85%.
        Poza tym, wiórówka z okleiną "a la dąb" może być z jakiegokolwiek drewna.
    • Gość: Krociech Poza tym setki tysięcy ludzi IP: 193.200.51.* 10.12.10, 09:07
      w tym kraju PALI DREWNEM - sam to robię, bo jak nie palę drewnem, to mi przychodzi rachunek za gaz na 700 zł miesięcznie - KTOŚ W OGÓLE O NICH POMYŚLAŁ?
    • Gość: bufetowa "ekologia" według unii europejskiej IP: *.146.117.234.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.12.10, 09:13
      Jest wiele przykładów: "energooszczędne" żarówki, limity co2, dodatki do paliw, wycofanie termometrów rtęciowych, usuwanie azbestu z dachu.
      Prawo dotyczące szeroko pojętej ochrony środowiska w ue jest podejrzane.
      Ponieważ gospodarki takie jak gospodarka Francji wyrastały na węglu, a dzisiaj ue nie pozwala rosnąć na węglu nowym członkom ue. Biedniejsi muszą płacić za technologie ograniczające emisję co2, które pochodzą z bogatszych państw ue. Dla porównania podam, że jeden wulkan wyrzuca więcej co2 niż wyprodukowała w historii cała cywilizacja ludzka.
      Ue zakazała produkcji termometrów rtęciowych i tradycyjnych żarówek z drucikiem wolframowym. Tymczasem "energooszczędne" żarówki zawierają rtęć. Produkcja "energooszczędnych" żarówek pochłania bardzo dużo energii. Cena tych żarówek jest znacznie większa niż tradycyjnych.
      Absurdalne są przepisy, które wstrzymują budowę wielu dróg. Bo wg "ekologów" lepiej gdy kierowcy stoją w korkach i produkują więcej spalin, niż gdy szybciej zostałyby wybudowane trasy które chociaż trochę rozładują korki.
      Dodatkowo podziwiam pedantyczność polskich urzędników co do stosowania przepisów z ue. W innych krajach ue, szczególnie tych starszych, te same przepisy ue są egzekwowane mniej rygorystycznie. Myślę, że nasi urzędnicy są nadgorliwi. Dlatego traci na tym cały naród, bo budowa np. elektrowni atomowej będzie trwać krócej niż trwa cała "papierkologia" przy okazji takiej budowy.
      • wj_2000 Re: "ekologia" według unii europejskiej 10.12.10, 09:56
        Gość portalu: bufetowa napisał(a):

> Jest wiele przykładów: "energooszczędne" żarówki, limity co2, dodatki do paliw,
        > wycofanie termometrów rtęciowych,

A co się Tobie nie podoba w promocji lamp energooszczędnych? Ja jestem ich entuzjastą od kilkunastu lat. Lubię jasno oświetlone mieszkanie. Rachunki spadły mi co najmniej do połowy.

Jedyny poważniejszy argument przeciwko nim jaki słyszę, to jakoby rtęć w nich zawarta w dużych ilościach. W rzeczywistości w 10 000 takich "żarówek" jest mniej rtęci niż w termometrze rtęciowym. Ale Tobie eliminacja termometrów rtęciowych też się nie podoba! Współczesne termometry dają taki komfort pomiarowy, że aż przyjemnie mierzyć temperaturę. Sekundę do ucha i już.

Od dzieciństwa pamiętam dwa zbite termometry i zabawę "żywym srebrem" To tyle co 20 000 lamp, gdyby je rozbijać w domu. No gdzie porównanie! Jak dotąd, wszystkie zużyte (a było ich mniej niż 10) oddaję do pobliskiego sklepu osiedlowego, skąd są zabierane i bezpiecznie utylizowane.
        • Gość: bufetowa Re: "ekologia" według unii europejskiej IP: *.146.80.113.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.12.10, 12:13
          Problemem jest to, że jesteśmy zmuszani do kupowania czegoś co nie ma alternatywy i przy okazji do płacenia więcej za prąd (m.in. ze względu na koszty związane z limitami co2), drewno, czy żarówki energooszczędne (które są znacznie droższe od tradycyjnych).
          Ja nikomu nie zabraniam korzystania z żarówek energooszczędnych. Chciałbym, żeby jakaś tam unia nie zabraniała mi korzystania z wolframowych żarówek. Ponieważ w moim mieszkaniu żarówki energooszczędne przepalają się szybciej niż te tradycyjne. Jest to spowodowane starą instalacją elektryczną. Jak ktoś chce to niech oszczędza, ja chcę mieć ciepłe, przyjemne światło w mieszkaniu. Za prąd mogę płacić troszkę więcej, mi to nie przeszkadza.
          Nie zabraniam nikomu używania takich a nie innych termometrów. Jak ktoś chce to niech w swojej fabryce ogranicza emisję co2.
          Mi zależy na tym, żeby to ludzie sami podejmowali decyzję jaką kupić żarówkę, jakiego zjeść banana i jakie marchewki. Dzisiaj o takich pierdołach decydują urzędnicy ue. Żeby zjeść dobrego banana to muszę lecieć do Ameryki Południowej, bo w Europie nie sprzedają takich jakie bym chciał.
          Mamy XXI wiek, demokrację to dlaczego ludzie traktowani są jak głupie krowy?
    • Gość: Krak "PB": Drewno na meble czy do pieca IP: 194.11.254.* 10.12.10, 09:55
      Ale dlaczego wszystko drożeje tylko w Polsce ?!?!?!?!!?!?!?!?!

Paliwo drożeje tylko u nas, odzież drożeje tylko u nas, teraz meble

czy naprawdę ludzie w tym kraju są tak głupi że nie widzą co robią z nami rządzący i media ??
    • Gość: igor Sprzedaż mebli siadła - trzeba nagonić ludzi IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.10, 10:35
      i napisać, że meble zdrożeją. Stary numer.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka