Dodaj do ulubionych

Pawlak: Przyjęcie euro przed 2015 r. "bardzo tr...

13.12.10, 10:51
Panowie Tusk, Komorowski i Pawlak powinni natychmiast przyjąć euro i ogłosić tę dobrą nowinę w mediach. To będzie drugi wielki sukces po zmianach sposobu księgowania długu publicznego. Polska jako wierny i lojalny sojusznik państw zrzeszonych w Unii winna udowodnić Europie że jest z Nią na dobre i złe.
Obserwuj wątek
    • ewa1-23 Pawlak: Przyjęcie euro przed 2015 r. "bardzo tr... 13.12.10, 13:20
      Parę lat temu Niemcy i Francja złamały zasady deficytu budżetowego i dowiodły, że przyjęcie Euro jest tylko dla głupców. Polska będzie się gimnastykowała, żeby spełnić kryteria, oczywiście kosztem podatników, a na koniec zrobi z nas wszystkich dziadów. Niech Tusk zrobi w końcu referendum w sprawie Euro, mam dosyć narzucania nam a to Konkordatu, a to Traktatu Lizbońskiego. W końcu po co żywimy tych polityków-pasożytów za nasze podatki? Niech się wezmą za reformę patologicznego systemu podatkowego, a nie narzucają nam ciagle jakieś uciążliwości.
      • Gość: ewa1111 Re: Pawlak: Przyjęcie euro przed 2015 r. "bardzo IP: *.4web.pl 13.12.10, 22:54
        A co masz przeciwko euro? Bo ja się już nie mogę doczekać, kiedy wreszcie przestanę być uzależniona od kursu! A głupcem nie jestem, o nie... więc...?
        • Gość: expert walutowy Pawlak na razie wciąga nas do strefy rubla IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.10, 23:34
          w sumie nie wiem, czy to źle

ruskie mają więcej rozumu niż paliaki
          drugiego tak jebniętego społeczeństwa jak polskie nie ma na świecie
    • panlevi Dziękujemy za cudze długi... 13.12.10, 14:35
      ...wystarczą nam własne!

Przyjęcie Euro to przyjęcie na siebie także długów państw ze strefy. Czemu mam płacić za Greków?
      • eu_ropejczyk Re: Dziękujemy za cudze długi... 13.12.10, 15:07
        Bo wiekszosc panstw strefy euro - w tym rowniez grecja - karmili i karmia polakow, zatrudniajac setki tysiecy pracownikow na swoim terytorium. Pieniadze zarabiane przez tych ludzi sa nastepnie wysylane do Polski. Takze w przypadku polski stwierdzenie "placic za grekow" jest delikatnie mowiac niedokladne. Mieli by racje gdzyby to mowili wegrzy, slowacy, czesi, bo oni nie maja tak obszernego ruchu emigracyjnego za praca, a wiec faktycznei oni by "placili" za grekow - a dokladnie pozyczali grekom na 5.6%, czy w sumie zarabiali na grekach czy tez irlandczykach.
        • Gość: inwestor01 Re: Dziękujemy za cudze długi... IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.10, 22:40
          Czyli jak ja wezmę dług, zatrudnię Ciebie i zapłacę, a Ty wyślesz pensję do swojego kraju, to powinieneś mój dług spłacać, bo ja Ciebie wykarmiłem?
          • eu_ropejczyk Re: Dziękujemy za cudze długi... 13.12.10, 23:06
            Na poziomie osobistym to jest niemozliwe, bo skoro pracujesz u mnie i ja tobie place, to przedciez nie bede od ciebie pozyczal, bo by byl kretynizm. Teraz na poziomie panstwowym, to praca emigrantow, powoduje ( a zwlaszcza w okresie kryzysu) ucieczke pieniedzy to ich wlasnych ojczyzn, co oznacza mniej pieniedzy na rynku lokalny gdzie pracuja. Innymi slowy panstwa goszczace emigrantow z polski finansuja ekonomie polska za pomoca swoich pieniedzy. Poniewaz gdzyby te pieniedze byly wydawane lokalnie w danych panstwach to wspomagaly by lokalne pkb.
            • Gość: z Re: Dziękujemy za cudze długi... IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.10, 23:42
              Zatrudniając imigrantów z Polski nie finansują polskiej ekonomii tylko co najwyżej własną, do tego robią to dobrowolnie więc chyba im się opłaca.
              • eu_ropejczyk Re: Dziękujemy za cudze długi... 13.12.10, 23:50
                Jezeli emigrant mieszka na stale w danym kraju to tak. Definitywnie tak. Poniewaz zarobione pieniadze wydaje na lokalnym rynku, czyli wzrasta lokalne pkb. Jezeli jednak ten emigrant dorabia sie i regularnie wysyla pieniadze do siebie do kraju, to nie. To jest dofinansowywanie polskiej gospodarki. Zobacz moje inne posty, gdzie podalem numery.
                Pozdrawiam.
            • Gość: sdvs Re: Dziękujemy za cudze długi... IP: *.elpos.net 14.12.10, 08:22
              oj, nie do konca. podatki wciaz placa w kraju, w ktorym pracuja. do tego wydaja pineiedze na utrzymanie, wiec o co biega?
              • eu_ropejczyk Re: Dziękujemy za cudze długi... 14.12.10, 10:31
                Podatkow nie placa wogole, bo pracuja na czarnow 90%
        • Gość: pavi Re: Dziękujemy za cudze długi... IP: *.cnow.pl 13.12.10, 22:44
          ale polscy turyści więcej kasy zostawili w grecji, nie mowiąc juz o karmieniu tych głodnych greków z lat 60-tych niz kilkudziesięciu polskich nieszcześników zarobiło pracujac w grecji. polska to nie brudne południe i sobie poradzimy
          • eu_ropejczyk Re: Dziękujemy za cudze długi... 13.12.10, 23:09
            W samej irlandii jest 200 000 polakow, w grecji jest aktualnie okolo 100 000, dawniej dochodzilo do 350 000. Tak wiec nie jest to kilku nieszczsnych polakow, a raczej cale armie. Znam temat greckiej emigracji do polski i ztego co wyczytalem to bylo w polsce okolo 20 000 grekow. Turyscie z polski jak na razie wiele tu nie zostawiaja (niestety). Co do brudnego poludnia, zwaracam, niewatpliwie masz kompleksy, dlatego urzywasz takich epitetow.
          • eu_ropejczyk Pomulilem sie 13.12.10, 23:30
            Pomylilem sie, przepraszam. Grekow bylow Polsce okolo 14 000, nawet nie 20 000 tak jak pisalem.

poczytaj link

pl.wikipedia.org/wiki/Grecy_w_Polsce
            A wobec tego numery sa nieporownywalne, Grekow w 40 milionowym panstwie bylo 14 000, natomiast Polakow w 10 milionowym panstwie okolo 100 000, w najmniejszym przypadku.

Nie uznawaj tego, jako antypolskiego stanowiska. Ja jestem bardzo pro polski, nawet sie waszego jezyka i historii nauczylem. Po prostu stwierdzam suche fakty.
            • Gość: pavi Re: Pomulilem sie IP: *.cnow.pl 13.12.10, 23:45
              pl.wikipedia.org/wiki/Polonia
              wikipedia móżwi że polaków w grecji jest nie 100 a 50 tys. według mnie liczba troche przesadzona, ale mamy demokracje, niech każdy zyje tam gdzie chce.
              • eu_ropejczyk Re: Pomulilem sie 13.12.10, 23:57
                Demokracja, jako grecki wymysl, i nie oznacza ze kazdy zyje tam gdzie chce. Ale kompletnie cos innego. Sadze ze wiesz. Moze sie myle z gazet mam informacje ( i do tego greckich), starsze numery byly zdecydowanie wieksze , teraz moze jest ich 50 000, i z tego co wiem to wyjezdzaja, bo ciezko z praca. Budowy domow stanely. Tak czy inaczej poruwnanie numerow jest i tak zdecydowanie diametralnie.
                PS. Mogl bys sie troche kultury nauczyc i nie pisac, o "brudnym" poludzniu, bo bez tego poludnia, to nie tylko nie moglbys uzywac pojec takich jak "demokracja" (nawet blednie rozumianej przez ciebie), ale musialbys zrezygnowac z praktycznie wszystkich nauk przyrodniczy i wielu, wielu innych rzeczy co to "brudne" poludnie dalo swiatu. Dlatego kolego, kultury troche, kultury.
              • eu_ropejczyk Re: Pomulilem sie 14.12.10, 00:16
                Raczej ty sie mylisz, w koncu. Poniewaz w Irlandii Twoje zrodlo podaje ze jest 80 000, a ostatnie zrodlo z wg gw pisze o 200 000. Tak wiec, raczej moje gazety greckie byly blizsze prawdy. Oczywiscie dawniej 10 lat temu to tutaj bylo pelno polakow na pewno wiecej niz 300 - 350 tysiecy. Bardzo mili i kulturalni i pracowici ludzie (poza jednym wyjatkiem - no ale coz to sie wszedzie zdarza)
          • tymon99 Re: Dziękujemy za cudze długi... 14.12.10, 09:39
            Gość portalu: pavi napisał(a):

> ale polscy turyści więcej kasy zostawili w grecji

hahaha.. dobre. polscy turyści - nie tylko w grecji - cieszą się zasłużoną sławą najbardziej skąpych na świecie.
        • Gość: Marek aleś Ty głupi... IP: 193.106.246.* 13.12.10, 22:49
          ci Polacy w innych krajach tworzą dochód przede wszystkim dla tych krajów. Do Polski trafia ochłap.
          • eu_ropejczyk Re: aleś Ty głupi... 13.12.10, 23:17
            To ze jestem glupi to powszechnie wiadomo. .... Dziekuje za przypomienie. Jezeli jakas emigracja zostaje w danym kraju, to jak najbardzie pomaga to lokalnej ekonomii. Jednak jezeli jakas emigracji jedzie tam aby sie dorobic, i oszczedza na wszystkim aby wyslac pieniadze do "siebie do kraju" to niestety nie pomaga ekonomii lokalnej. Policz sobie niech kazdy emigrant wysyla jakies 500 euro do domu co miesiac, przykladowo w irlandii jest 200 000 polakow z danych gw. 200 000 x 500 = 100 000 000 czyli 100 milinow miesiecznie. Rocznie to juz 1.2 miliarda euro. A to juz jest suma, ktora nie jest bez znaczenia. Do polski nie trafia ochlap. Zobaczysz to kiedy, ze wzgledu na kryzys emogracja wroci. Policz sobie jeszcze, zalkladam ze jest okolo 1 milion polakow na dorobku, jezeli nie wiecej. 1 000 000 x 500 = 500 milinow euro miesiecznie, rocznie to jest 6 miliardow, to jest naprawde bardzo duzy wplyw kasy do polski, a jednoczesnie ubytek z innych krajow.
            • Gość: vsdvsvd Re: aleś Ty głupi... IP: *.elpos.net 14.12.10, 08:25
              a placi podatki gdzie? gdzie wydaje na utrzymanie(Podatki posrednie)? pewnie w polsce?
              • eu_ropejczyk Re: aleś Ty głupi... 14.12.10, 10:34
                Tylko VAT za utrzymanie, bo raszta to na czarno. A reszta jedzie do kraju, przeciez przyjechal aby sie dorobic. O wiele lepiej by bylo gdzyby tu zostal. Wtedy zasilal by lokalna ekonomie, bo pieniadz musi sie obracac. Sadze ze szczegolnie dla Plakow, to to Grecy byli by strasznie przychylni.
          • krecik_dewastator :) 13.12.10, 23:40
            ...to spraw laskawie aby w Polsce nagle zmaterializowaly sie te rafinerie ktore pracuja w Rotterdamie, fabryki chemiczne Belgii, londynskie hotele i pensjonaty, albo hiszpanskie plantacje ktore dostarczaja zieleniny na stoly przez znacznie dluzszy okres w roku niz grzadki w Polsce.

Jak bedzie to w Polsce to zapewne znajda sie chetni zeby tam pracowac, a na razie to te miejsca pracy sa 'gdzies tam' wiec i tak powinnismy sie cieszyc ze na razie nasi krajanie ktorzy opuscili Polske sa jeszcze laskawi przesylac do kraju pieniadze ktore tam w pocie czola zarabiaja, a nie zrobia jak co poniektorzy moi znajomi ktorzy sciagneli na emigracje rowniez rodzicow i na chwile obecna nasz piekny kraj nie oglada od nich zlamanego eurocenta.
    • zjadaczkartofli Pawlak: Przyjęcie euro przed 2015 r. "bardzo tr... 13.12.10, 22:46
      Przyjmiemy euro i wtedy dopiero wszyscy zobaczą jak bardzo król jest nagi. Średnia pensja w Polsce to powiedzmy 1700 netto. Myślę, że tyle do ręki dostaje znaczna część Polaków, bez wdawania się w głębsze dyskusje i analizy gdzie tu jest średnia, gdzie mediana, a gdzie moda. Przyjmijmy że to jest mniej więcej tyle.
      Ile to będzie w euro? Wszystko zależy od kursu, po jakim zostanie zastąpiona złotówka. Nie będzie to pewnie 4.00 ani 3.40, wydaje mi się że mniej więcej w okolicy 3.60, czyli 1700 zł = 470 euro. Kupa forsy, jak na europejskie standardy, nie ma co; można nieźle zaszaleć będąc na wycieczce na zachodzie za tyle.
      No, ale my tu gadu-gadu o naszej ciężkiej pracy za 470 euro, a tymczasem zasiłek dla permanentnie bezrobotnych w Niemczech to 360 euro. Plus zapewne jakieś dodatki od gminy na mieszkanie i inne rzeczy niezbędne do przeżycia.
      • eu_ropejczyk Re: Pawlak: Przyjęcie euro przed 2015 r. "bardzo 13.12.10, 23:19
        W niemczech z tego co wiem zasilek jest zdecydowanie wiekszy. Nie znam dokladnych danych, ale w biednej Grecji jest on okolo 430 euro, dlatego sadze w niemczech powinien byc znacznie wiekszy.
        • Gość: (gość portalu) Re: Pawlak: Przyjęcie euro przed 2015 r. "bardzo IP: *.217.146.194.generacja.pl 13.12.10, 23:47
          około 1000 euro płacą niemcy całościowego socjali,
          więc około 2 średnie krajowe (średnia jest liczona tylko dla duzych firm!! i umów o pracę, bez zleceń!!!)
          • eu_ropejczyk Re: Pawlak: Przyjęcie euro przed 2015 r. "bardzo 13.12.10, 23:59
            Cos takiego wiedzialem ze jest, ale nie chcialem sie wychylac.
      • Gość: vdvdf Re: Pawlak: Przyjęcie euro przed 2015 r. "bardzo IP: *.elpos.net 14.12.10, 08:27
        jaka tam roznica, czy w euro, czy w pln? wciaz ta sama kasa.
        szkoda czasu na wprowadzanie euro, zeby mi jakis anonimowy bankier z brukseli ustawial wskazniki pod srendia europejska moim kosztem. nie dla euro i juz.
    • Gość: pazdzioch Re: Pawlak: Przyjęcie euro przed 2015 r. "bardzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 23:51
      Euro to waluta dla bogatych cwaniakow (Niemcy, Francja + ewentualnie Benelux) i biednych frajerow (cala reszta). Jesli za obligacje mielibysmy placic tyle co Niemcy to mialo by to jakis niewielki, ale jednak sens, a naprawde pozbylibysmy sie wplywu na walute, a za obligi nadal placilibysmy wysokie odsetki jak obecnie.

W Wolsce nie ma praktycznie R&D, technologii itd, wiec dzieki mocnej walucie i slabej konkurencyjnosci wszystkie montownie wyparowalyby bardzo szybko dalej na wschod. Niemcy maja technologie, R&D i przemysl oraz produkty, ktore chce kupowac caly swiat. U nas gospodarka jest oparta na uprawie kartofla oraz budowie chochołów, pomnikow i swiątyń.
      • eu_ropejczyk Re: Pawlak: Przyjęcie euro przed 2015 r. "bardzo 14.12.10, 00:02
        Naleze do biednych frajerow - grekow. Ale sie z taba nie zgadzam. Sadze ze kryzysowi nie jest winne euro, ale populistyczna polityka ostatnich greckich rzadow.generalnie to sadze ze waluta euro to grecji pomogla, i gdzyby nie ta idiotyczna polityka ostatnich 10 lat, to bylo by bardzo dobrze. Jestem zdecydowanie za euro.
      • tymon99 Re: Pawlak: Przyjęcie euro przed 2015 r. "bardzo 14.12.10, 09:41
        Gość portalu: pazdzioch napisał(a):

> naprawde pozbylibysmy sie wplywu na walute

właśnie dlatego trzeba to zrobić.
    • Gość: pm Re: Pawlak: Przyjęcie euro przed 2015 r. "bardzo IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.10, 00:20
      No proszę ,a jeszcze niedawno sie unia nadymała, że mamy im do stóp padać i prosić o zezwolenie na euro, a teraz sami łażą za nami.
      Euro przyjąc po osiągnieciu polskiego PKB średniej unijnej i tyle na temat
      • drupal Re: Pawlak: Przyjęcie euro przed 2015 r. "bardzo 14.12.10, 03:55
        Gość portalu: pm napisał(a):

> No proszę ,a jeszcze niedawno sie unia nadymała, że mamy im do stóp padać i pro
        > sić o zezwolenie na euro, a teraz sami łażą za nami.
        > Euro przyjąc po osiągnieciu polskiego PKB średniej unijnej i tyle na temat

Średnia unijna nic tu nie pomoże. Możemy przyjąć euro, gdy nasza gospodarka będzie strukturalnie podobna do niemieckiej i osiągnie przynajmniej 80% jej PKB na łeb.
        Euro stoi na Niemcach. Nawet Francja i Włochy są tylko pionkami w tej grze.
    • pozytywny77 Pawlak: Przyjęcie euro przed 2015 r. "bardzo tr... 14.12.10, 01:36
      Słowacja stała sie bardzo droga po przejsciu na Euro. Wszystko podrazało a Słowakom chyba odbiło jak sie prześledzi ceny w sklepach o cenach dla turystow nie wspomne. Moja konkluzja taka ze jak placisz za cos 5 zl albo za to samo 8 zl to widzisz roznice ale jak masz placic 1,50 euro a 1.90 euro to prawie to to samo . Taka psychologia z zycia wzieta. Do Euro nie ma sie co spieszyc.
    • Gość: lewy Pawlak: Przyjęcie euro przed 2015 r. "bardzo tr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.10, 01:41
      Pierwszy raz możemy być mądrzy przed szkodą i jak na razie realizujemy tę koncepcję. Opieszałość Czechów w kontrze do polityki Słowaków także daje wiele do myślenia. Mam cichą nadzieję, że nigdy nie wejdziemy do euro, bo to mówiąc krótko wielka ściema. Czy ktoś na tym forum pamięta założenia z Maastricht - te mówiące o dozwolonym deficycie, inflacji, procencie zadłużenia wobec PKB etc, etc. Jak parę lat temu zachowały się Niemcy i Francja, dostały jakąś karę. Nie słyszałem. Teraz dowiaduję się, że państwa, które skorzystały z "pomocy" są zadłużone u Niemców na kwotę niemal 500 mld euro. O to nam chodziło, aby tego chcemy?? Wolę wahania kursu, a nie strukturalne obniżki płac w budżetówce na poziomie Łotwy, która uparcie dąży do euro... po trupach. O nie - złoty jaki jest, każdy widzi, ale jest swój, niezależnie czy to Belka, czy Balcerowicz!!!
      • Gość: Zibi Re: Pawlak: Przyjęcie euro przed 2015 r. "bardzo IP: *.102.211.91.static.bait.pl 14.12.10, 06:49
        Polska jest prawnie zobligowana by przyjac EURO, jednak jak pokazuje przyklad Szwecji nie jest to wcale mus.
        Szwecja jako jeden z nielicznych krajow UE spelnia warunki konwergencji, ale wciaz dysponuje wlasna korona szwedzka i jak narazie nie planuje przyjecia EURO. Jest to spowodowane negatywnymi wynikami kilku referendum i badan opinii publicznej.
        Wykorzystywany przy tym jest fakt, ze przed przyjeciem Euro dana waluta musi przebywac przez 2 lata w wezu ERM2, a o dacie wejscia decyduje rzad. Rzad szwedzki po prostu sie jeszcze nie zdecydowal na wejscie do ERM2 i dzieki temu EURO narazie Szwecji nie grozi.
        IMHO sama perspektywa bronienia przez 2 lata stabilnosci kursu zlotowki przy obecnym rozhustaniu rynkow finansowych to jest cos co by mnie silnie zniechecalo do wchodzenia w ten interes.
    • imw Słowacja i euro 14.12.10, 07:45
      Słowacja: przewodniczący parlamentu o powrocie do krajowej waluty
    • Gość: korvin Jeden kraj, jeden rząd, jeden bank narodowy, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.10, 08:04
      jedna waluta. To jest jedyne rozwiązanie zapewniająca stabilność bo wiąże się z jako taką odpowiedzialnością decydentów gospodarczych. Jak można tworzyć walutę której wartość buduję 27 rządów? Zawsze któryś z nich będzie żył na kredyt, a któryś wyjdzie na frajera. Jeżeli powstanie jeden system gospodarczy Europy, jeden system fiskalny to myślę, że przyjęcie wspólnej waluty ma sens. Rozwiązanie istniejące w tej chwili przypomina system socjalistyczny tylko w trochę wyższym wymiarze.
      • tymon99 Re: Jeden kraj, jeden rząd, jeden bank narodowy, 14.12.10, 12:47
        lepiej, gdy na kredyt żyje 12 z 27 rządów, niż 1 z 1..
    • quiconque Pawlak: Przyjęcie euro przed 2015 r. "bardzo tr... 14.12.10, 08:51
      zgodze się na euro pod warunkiem wszakże że p. Tusk podniesie mi pensje o 3000 zl
      Mam nadzieję że wysokość naszych uposażeń to jest również kryterium konwergencji do wypełnienia przez Polske.
      • tymon99 Re: Pawlak: Przyjęcie euro przed 2015 r. "bardzo 14.12.10, 09:43
        a pracujesz u p. tuska? bo jeśli nie, to nie z nim musisz rozmawiać o podwyżce.
        (twój szef musiałby być idiotą, żeby dać podwyżkę osobie z taką ortografią..)
      • eu_ropejczyk Re: Pawlak: Przyjęcie euro przed 2015 r. "bardzo 14.12.10, 10:37
        Pan Tusk nie podnosi pensji tylko rynek. No chyba ze budzetowki...
    • quiconque do Tymona 14.12.10, 11:00
      mojego szefa pozostaw w spokoju, on tu nie jest niczego winien
      A moja ortografia jest bez zarzutu. Chyba że pod pojęciem ortografii rozumiesz coś zgoła innego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka