Dodaj do ulubionych

Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać be...

18.01.11, 14:37
Atam, ustalenie cen maksymalnych to dla leszczy.Lepiej zeby SPD zdecydowalo po jakiej, niskiej cenie ma byc sprzedawana benzyna, olej, gaz i wszystko inne.
Obserwuj wątek
    • Gość: gregor Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać IP: *.multimo.pl 18.01.11, 14:45
      U nas to nie temat... marża 70 % należy się Orlenowi jak psu kość.
      • Gość: Baca Czyli jednak dyskonty są pozyteczne... IP: 46.113.120.* 18.01.11, 14:56
        Za to michnick urzadza nagonkę na dyskonty w myśl żydowskiej solidarności z tesco...
        • Gość: es Jeśli jakość ma być taka jak na stacjach Auchan... IP: *.ip.jarsat.pl 19.01.11, 07:38
          ...to ja dziękuje. Może to odosobniona sytuacja ale TYLKO na Auchan mój bak mieszczący normalnie 32-33 litry gazu tam "tankował" 40. W końcu dobrał im sie do d... urząd miar i dystrybutor był zamknięty - i to nie dzień czy dwa a co najmniej 2 tygodnie bo sprawdzaiłem. Ale i tak wole już tam nie tankować. Po co oszczędzać 5% skoro dystrybutor robi Cię na 20%?
          I ch... wie co tam jest, może siarkowodór jako produkt rozkładu z niesprzedanych emerytom kurczaków.
    • bierfreund Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać be... 18.01.11, 14:46
      Zmniejszenie akcyzy powinno jeszcze lepiej zadzialac, ale minister nie glupi, umie liczyc i nie da sobie zabrac
      A jak konkurencja obnizy ceny paliwa to hop, razdwatrzy podniesiemy akcyze o dziesiec centow. nawet nie zauwaza...
    • szarak_44 OPEC 18.01.11, 14:47
      Wzrost konkurencyjności można osiagnąć poprzez rozwiązanie OPEC,
      ale kto miałby to zrobić :-))))))) ?

Kiedy chwytamy za miecze, nazywają nas Awarami. Gdy lepimy zbyt wprawnie garnki, przezywają nas Wandalami. Jeśli tylko dosiadamy w bitwie koni, stajemy się dla nich Scytami... Jesteśmy Słowianie!
    • Gość: Mark Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.11, 14:53
      Oczywiscie zaden nie zajaknal sie o tym, ze wiecej niz polowa cena benzyny to podatki (podobnie zreszta ja w Polsce)...
    • Gość: edek Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać be... IP: *.morag.vectranet.pl 18.01.11, 15:02
      ale bzdura ,nemiecki minister sie ośmiesza taką wypowiedzią.Widocznie ma udziały w lidlu ,albo innych dyskontach.
      Sklep t.zw .dyskontowe wcale nie są tańsze ,to jest głupota ,i wcjskanie idiotyzmow.Owszem częsć towarów mają tańszych,ale wyrównują sobie to na innych cenach.
      Jeżeli ten przygłup ministerek myśli ,że ceny paliw spadną ,bo dyskont bedzie ją sprzedawał ,to jest to wierutna bzdura.
      • Gość: mao tse tung Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać IP: *.dynamic.mnet-online.de 18.01.11, 15:20
        to populizm rainera brüderle i tarapaty fdp sklaniaja do mowienia zeby mowic
        nawet nie wiedzac co
        ale co sklonilo gazete wyborcza do powielania bredni rainera b
      • stereoclub Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać 18.01.11, 18:30
        W Austrii sie sprawdza, paliwa na stacjach Hofera czyli ALDI jest duzo tansze niz na innych.
      • Gość: skateflame Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 22:36
        gdzieś w liceum mnie uczyli, że zwiększenie podaży, powoduje zmniejszenie popytu. Taki wykres był w kształcie x. ( a dopiero efektem zmniejszonego popytu dopiero może być zmniejszona cena ). ale widocznie minister używa mocnych skrótów myślowych przy osobistym jasnowidzeniu.
        • Gość: goscportalu67 Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać IP: 77.236.26.* 19.01.11, 10:07
          To źle Cie uczyli :D
          • Gość: xx Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać IP: *.171.102.236.static.crowley.pl 19.01.11, 10:25
            Pewnie uczyli go dobrze, tylko źle zrozumiał... I przez te wszystkie lata nie wiedział, że powinien się douczyć.

A może po prostu nie pamięta - dawno to było.
    • Gość: Stashqo Paliwo z supermarketów... żałosne IP: *.pollub.pl 18.01.11, 15:17
      W Polsce już to mamy przecież, pod połową większych hipermarketów da się kupić benzynę... i to nie byle jaką bo magiczną! Ostatnio taką magiczną benzynę zalałem w Rzeszowskim Auchan, i zaprawdę powiadam Wam, magiczna ona jest, nie dość, że do baku 63l udało mi się nalać 70l (samochód kupiłem dwa dni wcześniej i nie wiedziałem jakiej pojemności mam bak... ;/), to jeszcze okazało się, że świetne ma właściwości opałowe, tak świetnie się paliła, że średnie spalanie podskoczyło mi z 10l do 12l.
      Obiecałem sobie, nigdy więcej magicznego paliwa z supermarketów! ;/
      • Gość: mao tse tung zalosny minister-zalosna gazeta IP: *.dynamic.mnet-online.de 18.01.11, 17:00
        przeciez wymyslili sobie chlopaki z fdp
        ze wezma handlowcow pod wlos i handlowcy stworza nowe miejsca pracy
        ale wczesniej musza zainvestowac miliony a zarabiac centy
        mondre ludzie te liberaly z fdp
        kiedys placili za tworzenie miejsc pracy a teraz placic ma konsument
        a gazeta powtarza belkot ministra liberala i oczekuje poklasku
      • Gość: mark Re: Paliwo z supermarketów... żałosne IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.11, 18:22
        bredzisz chłopie. ja na stacjach marketowych tankuje wszystkie moje auta, zarowno prywatne jak i słuzbowe, i nigdy nic zlego sie nie dzieje i nie dzialo. Jak chcesz to przeplacaj na "markowych" stacja, ale nie dorabiaj do tego ideologii i strasz bzdurami ludzi...
      • Gość: John Re: Paliwo z supermarketów... żałosne IP: *.19.165.127.osk.enformatic.pl 18.01.11, 18:28
        Widać kupiłeś jakiś szrot a nie samochód. Zawsze tankuje pb na Leclercu w Rzeszowie albo na Auchanie (o ile tam jestem). Mają paliwo z Orlenu podobnie jak 95 % stacji paliw w Rzeszowie.
        • Gość: Stashqo Re: Paliwo z supermarketów... żałosne IP: *.pollub.pl 18.01.11, 19:13
          Co ma do tego samochód? Wybredny przecież nie jest i chyba cholernik nie wiedział, że zatankowałem mu co innego niż zwykle (choć możliwe bo po kolejnym tankowaniu już na orlenie spalanie wróciło do normy), średnie spalanie na tym paliwie wzrosło o 1,5-2l/100 względem spalania, które komputer zazwyczaj pokazuje na benzynie z pobliskiego orlenu czy shella, samochód w tym czasie użytkowany tak samo jak zawsze...

Z resztą spalanie jest czynnikiem zależnym nie tylko od jakości paliwa, więc to zostawiam, ale fakt, że do 63l baku, w którym jeszcze było trochę benzyny, udało mi się nalać dodatkowo 70l świadczy o tym jak sieci handlowe rekompensują sobie niższe niż u konkurencji ceny.
          • Gość: ciekawe Re: Paliwo z supermarketów... żałosne IP: *.cable.gdansk.turmak.pl 18.01.11, 23:27
            A teraz się obudź i przeczytaj co napisałeś bo wyszły z tego jakieś brednie którymi tylko się ośmieszasz...
            Samochód kupiony dwa dni wcześniej a póżniej jakieś wywody o jego spalaniu na paliwie z wielu innych stacji:) Dobre:)
      • Gość: Second Re: Paliwo z supermarketów... żałosne IP: *.196.130.97.threembb.co.uk 18.01.11, 21:29
        Witamy w klubie; jestem lepszy od innych,
        oj mój kochany wycyckany, najlepszy na świecie samochód, kupiony na ciężkie raty i to złe paliwo z tanich stacji które jest go niegodne bo przecież tyle wywaliłem hajsu na furę...oj jak mnie to obraża i poniża tankować taniej z plebsem, bo przecież raz na tydzień do kościoła to nie jest tak drogo zalać za dwie dychy...oj człowieku, żałosną masz robotę pracując
        dla jakiegoś Shella, albo chorą pychę w sobie.
        Tyle

• misiu-1 Rynek w ujni coraz wolniejszy 18.01.11, 15:21
      Nic tak dobrze nie robi wolnemu rynkowi, jak ustalane przez urzędników ceny maksymalne. Potem przyjdzie Inspekcja Robotniczo-Chłopska i Komisja do Walki ze Spekulacją.
    • Gość: Y Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać be... IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.11, 15:29
      Mam nadzieję że kiedyś ta ropa będzie po 500 dolarów za baryłkę i 10 zł za litr. Przynajmniej część przejazdów, które teraz są bez sensu, przestanie mieć miejsce. Skończy się wożenie d*py do sklepu za rogiem. Marzy mi się że padnie potęga OPEC i Teksaskich nafciarzy. Marzy mi się również tanie paliwo ze źródeł alternatywnych, tanie samochody na energię elektryczną z bardzo wydajnymi bateriami i gęstą siecią stacji ładowania a także ścieżka rowerowa na każdej większej ulicy i sprawna komunikacja miejska.
      Oraz to, że każdy będzie naprawdę świadomym obywatelem więdzącym na czym polega siekierą króta rąbie w kruchą gałąź na krótej siedzimy.
      Wiem, to mrzonki. Niech szlag trafi tą piep**rzoną ludzkość.
      • Gość: dude Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać IP: 178.73.63.* 18.01.11, 15:35
        Marzą mi się samochody napędzane ekologami.
        • mameluch Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać 18.01.11, 16:47
          10/10 :)
      • Gość: JurandZeSpychaczem Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać IP: 193.0.242.* 18.01.11, 15:44
        Obecnie mamy dwie pseudoekologiczne alternatywy dla silników benzynowych
        - silniki diesla, które palą mało, ale za to dużo smrodzą, a filtry cząstek stałych są niewygodnym odpadem, o którego antyekologii nic się nie mówi
        - wtyczkowozy, które niby ekologiczne, ale jakby zapomina się o konieczności utylizacji potężnych akumulatorów co 3-4 lata w _każdym_ takim wtyczkowozie.

Prawdziwie ekologiczną alternatywą jest rower, więc swoje marzenia o wtyczkowozach zachowaj dla siebie.
        • nople Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać 18.01.11, 16:53
          A co powiecie na paliwo wodorowe?
          • i-marszi Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać 18.01.11, 17:33
            > A co powiecie na paliwo wodorowe?

Że wodór jako najmniejszy z pierwiastków jest trudny do przechowywania.
            Zresztą wodór to tylko nośnik energii, nie ma naturalnych złóż wodoru, więc żeby mieć wodór
            musisz spalić węgiel na przykład.
    • Gość: JurandZeSpychaczem Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać be... IP: 193.0.242.* 18.01.11, 15:38
      Widzę, że nie tylko u nas politycy mają w zwyczaju wskazywać "winnych" zamiast wziąć się za siebie.
      Cena paliwa, zarówno w PL jak i w DE to _przede_ wszystkim wysoka akcyza (czy jak to się zwie na lewym brzegu Odry). Więc nie ma co sugerować, że BP czy Shell tną nas na marży, skoro najbardziej tnie nas aparat ucisku podatkowego.
    • gasper77 Lidl i Biedronka 18.01.11, 16:01
      Proponuję aby przy Lidlach i Biedronkach powstały stacje benzynowe natomiast w środku wygospodarować trochę miejsca na urzędy ds. wszelakich od Wydziału Budownictwa poprzez Wydział Komunikacji. Będzie tanie państwo bo przeciętny pracownik dyskontu pracuje za najniższą krajową. Petent będzie zadowolony bo nie będzie czekał miesiącami na decyzję. A o bezpieczeństwo obywateli zadbają panowie z ochrony bo Policja i tak nie ma na to pieniędzy.
    • jachay Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać be... 18.01.11, 16:32
      Lidl w Polsce jest jednym z najdroższych sklepów. Przyglądajcie się cenom 1 kilograma produktu, jest napisane bardzo małymi cyferkami.
      • Gość: do jachay Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.11, 16:50
        Masz 100% racji, tylko szkodaze nasi rodacy sa uposledzeni pod wzgledem czytania!, widze jak wchodzac do tej firmy kupia kazde g...o bezczytania, byle bylo tanie. Ech narodzie moj obudz sie bo niedlugo juz cie nie bedzie!, a obudzisz sie z reka w nocniku bez przyszlosci i na dodatek nie w swoim kraju!
      • Gość: klient Re: Niemiecki ministeNr: Lidl powinien sprzedawać IP: *.multimo.pl 18.01.11, 17:09
        Najdroższy to jest Auchan i Tesco. Już nie wspominając nawet o marnej jakości ich produktów.
        • Gość: fryc Re: Niemiecki ministeNr: Lidl powinien sprzedawać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.11, 17:41
          Gość portalu: klient napisał(a):

> Najdroższy to jest Auchan i Tesco. Już nie wspominając nawet o marnej jakości i
          > ch produktów.
          Lidl jest najdrozszy w porownaniu z Auchan i jakosci atamtych produktow!!, Tesco to juz inna bajka az szkoda gadac!1
      • tymon99 Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać 18.01.11, 20:09
        lidl ci za drogi, to gdzie robisz zakupy⁇ na wysypisku⁇
        • jachay Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać 19.01.11, 09:00
          Zakupy robię wszędzie, tylko robię to ŚWIADOMIE, Tymonku.
          • tymon99 Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać 19.01.11, 13:42
            a ja zawsze niepoczytalnie..
            • jachay Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać 20.01.11, 09:48
              To można leczyć ;-)
    • Gość: cinsson od dluzeszgo czasu wiadomo że sieciówki IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.11, 17:22
      są alternatywą dla koncernów. Klienci jednak musza się przekonać do jakości :)
    • Gość: młodzi popierają Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać be... IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 17:36
      Bracia Niemcy, przyjeżdżajcie do nas. W Polsce paliwa najtańsze w Europie
    • Gość: PODATEK Bzdury IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 17:40
      Zysk stacji benzynowej z litra to mały procent ceny tego litra. Co lidl obniży swoją marżę o 10 groszy i już będzie lepiej? Bzdura. UE wyraźnie określa minimalną cenę akcyzy na 1000litrów i wynosi ona około 106euro na 1000litrów a teraz moi drodzy rebus ile wynosi akcyza na benzyne w POlsce.. podpowiem że nie jest najniższą dopuszczalną i dodam że akcyza to nie jedyny podatek na paliwie. Mamy jeszcze opłatę ekologiczną hihi na drogi hehe oraz VAT 23% .. łatwo policzyć ile procentowo wynikałaby benzynka mniej więcej 1litr pb95 4.78 -23% = 3,68
      bez podatku 3,68 teraz akcyza! liczę po minimalnej dopuszczonej przez UE czyli 106euro*3,9kurs euro =413zł 1000/413 =0.413 zł czyli 42 grosze
      czyli 3,68-42=3,26 zł no i odejmijmy podatek ekologiczny myślę że koło 3 zł by się zakręciła cena litra. Teraz wyobraźcie sobie że akcyza w polandzie wynosi XXXX i policzcie... wyjdzie wam że benzyna jest tańsza od wody mineralnej
      • Gość: piechuzg Re: Bzdury IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 17:51
        Proces produkcji benzyny jest prostrzy niż proces oczyszczania wody pitnej hehe podgrzewany rope i co uleci do góry tam gdzie się skropli tam powstanie gaz ropa(diesel) benzynka kilka polepszaczy i jazda mniej więcej ogolnie tak to wyglada. Jedynym problemem na drodze do TANIEJ BENZYNY i PRZYSPESZENIA GOSPODARKI poprzez tanią energie (TRANSPORT WYCIECZKI SAMOCHDY) jest nasze PAŃSTWO ! Oni nie są głupi i wiedzą że kasa z podatków i akcyzy na benzynke to gruby szmalec który łata im krus zus i inne wydatki .. nie rozumieją że odwrócenie tego procesu daje większe korzyści.. wpływy z podatków PIT CIT poprzez wzrost gospodarczy pokryłyby z nawiązką obcięcie akcyzy i obniżenie podatku na benzynę .. no ale trzeba byc politykiem dla ludzi a nie dla kasy.. Jest kilku prawicowców którzy w swoich kampaniach mówili wyraźnie że obniżą ceny benzyny znacznie .. ale kto by im wierzył ..ciemny lud
        • Gość: orient Re: Bzdury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.11, 18:18
          Oto jak mały Jasio wyobraża sobie produkcję paliwa. Szok, że w XXI wieku chodzą jeszcze tacy ignoranci.
          • stereoclub Re: Bzdury 18.01.11, 19:27
            Mozesz poprzec swoja teze kilkoma konkretami? Dziekuje.
            • Gość: piechuzg Re: Bzdury IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 21:31
              finanse-publiczne.pl/artykul.php?view=473 prosze o wybaczenie pomylilem się akcyza w unii jest znacznie wyzsza
              • Gość: piechuzg Re: Bzdury IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 21:33
                studente.pl/artykuly/7100/Ile-podatku-w-litrze-benzyny/ a tutaj cos nowszego
                • Gość: piechuzg Re: Bzdury IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 21:37
                  pl.wikipedia.org/wiki/Rektyfikacja_(destylacja) a tutaj proces produkcji .. wybacz ze na wiki ale ksiazeczki nie chce mi sie skanowac co do efektow obnizenia benzyny jest to moja opinia prywatna a sformułowałem ją na podstawie cen w najwiekszym mocarstwie na swiecie na podstawie cen benzyny w USA oraz patrzac na rozwoj chin tania energia wyzszy wzrost ..
          • Gość: piechuzg Re: Bzdury IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 21:47
            Ty oriencie może mi powiesz że koszt produkcji jest duzy ponieważ jest bardzo zaawansowany? Moze dodasz ze cena benzyny jest tak duza poniewaz strasznie skomplikowany proces technologiczny jest wymagany do jej wytworzenia? Fakt uprościłem to do granic przyzwoitości ale nie o proces produkcji się tutaj rozchodzi tylko o cenę za litr. Tutaj coś dla zaspokojenia twoich potrzeb HENIU żyjący w XXI wieku www.sciaga.pl/tekst/4435-5-destylacja_ropy_naftowej
      • asperamanka Re: Bzdury 18.01.11, 17:54
        To niekoniecznie jest 10 groszy. W Warszawie różnica w cenie benzyny i ON między stacjami przy supermarketach (Auchan, Tesco) a stacjami sieciowymi (BP, Statoil, Orlen) różni sie w zależności od dnia o 30 - 40 groszy na litrze. I nie dotyczy to tylko supermarketów. Parę dni temu tankowałem na Orlenowskiej Bliskiej na Waszyngtona Pb 95 za 4,83. Półtora kilometra dalej na firmowym Orlenie na rogu Wersalskiej i Wału miedzeszyńskiego ta sama benzyna była po 5,09, a przecież to ten sam Orlen i ta sama benzyna, a 26 groszy różnicy, czyli prawie 15 zł na jednym tankowaniu.
        • Gość: USAlak Re: Bzdury IP: *.hsd1.ct.comcast.net 18.01.11, 18:10
          tutaj taka sprzedaz jest prowadzona od lat. niestety jest to kropla w morzu...... cena benzyny za 1gal rozni sie od innych miedzy 10-25 centow. zalozmy ze tankuje caly bak- 15 gal- z roznica 20 centow to $3 na tankowaniu. przekladajac do na polski to okolo 15 groszy na litrze. ja mam dodatkowo karte ktora zwraca mi 5% wydatkow na benzyne wiec na jednym tankowaniu zaoszczedzam okolo $3.15. jest to okolo $15/ miesiac.
          czy zadowoleni bylibyscie z takiej obnizki?
          ja to robie z wrodzonej osczednosci ale drugiego domu za to nie kupie....
          szkoda ze przyszlo nam zyc w tym przelomowym czasie bo pewnie nasze dzieci wreszcie beda miec ustabilizowany bardziej swiat energetycznie. wszystkie te przejsciowki kosztuja nas krocie.
        • Gość: sceptyk Re: Bzdury IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.11, 08:58
          Dotknelas - wedlug mnie - najwazniejszej kwestii. Pal licho chipermarkety. Nigdy tam nie tankowalem i nie zatankuje. Konkurencje mozna zwiekszyc zezwalajac na dzialanie wiekszej liczby stacji na danym terenie. Ja rowniez zauwazylem, ze w Warszawie najdrozsze paliwo jest tam, gdzie stacjji jest niewiele. I wtedy nie ma znaczenia, czy jest to Orlen, BP, Shell czy Statoil, Mieszkam na Nowolipkach i we wszystkich, nielicznych stacjach benzyna95 kosztuje 5,09 zl za litr. Wystarczy przejechac sie dwa kilometry dalej, gdzie gestosc stacji jest wieksza, by zaplacic mniej nawet o 30 gr za litr. Poniewaz czesto robie zakupy w Piotrze i Pawle w Blue City, wiec tankuje po drodze w BP. Ale w innych pobliskich stacjach ceny sa podobne. Reasumujac: chyba najlepszym rozwiazaniem byloby zezwolenie na dzialaanie wiekszej liczby stacji roznych siecii, co zaostrzy konkurencje Podane przeze mnie i aspermanke przyklady swiadcza o tym, ze dystrybutorzy paliw maja spore pole manewru.
          Ps. Czy moze mi ktos wyjasnic, dlaczego nadrozsza benzyna jest w... Płocku? Moi znajomi z tego miasta smieja sie, ze to dlatego, ze u nich benzyna jest najswiezsza
      • noc.nick.rasowy Re: Bzdury 18.01.11, 18:30
        Nie takie znowu bzdury -Idea sprzedawania benzyny przez supermarkety polega na tym, że mogą sprzedawać paliwa taniej niż konkurencja. Wystarczy, że pokryją swoje koszty a na zasadzie sprzedaży wiązanej zaoferują paliwo w dobrze wynegocjowanej cenie zakupu z wielkiej hurtowni. Skoro zajeżdżam i parkuję sklepowym na parkingu, tankując tańsze paliwo, to tak jakbym kończył zakupy w sklepie. Nic mnie to nie kosztuje, a jeżeli supermarket wynegocjowany z hurtowni dyskont plus zerowy zysk ze sprzedaży paliwa sceduje na mnie, to nie mam nic przeciwko. Można powiedzieć nawet, że jestem za...
    • Gość: Andre Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać IP: 80.54.47.* 18.01.11, 17:56
      Oho, niemieccy socjaliści rozwiązują kolejny problem. Niech obniżą podatki z benzyny i będą mieli pozamiatane. Problem ten sam co w Polsce. Gdybyśmy płacili za litr benzyny tylko VAT, to by litr benzyny kosztował około 2 zł...
      • stereoclub Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać 18.01.11, 19:32
        Wzrost konkurencji w sektorze paliwowym ma według niemieckiego ministra gospodarki Rainera Brüderlego spowodować obniżkę cen paliw - pisze "Bild"

To wszystko. dorabiasz pieniackie teorie, nawet nie czytales artykuliku.
    • asmall4 Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać be... 18.01.11, 18:02
      Niemiecki socjalizm(tym razem nie narodowy) dzielnie próbuje zwalczyć problemy ,których sam jest przyczyną :)

paradne
      • Gość: nic nowego Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać IP: *.wroclaw.vectranet.pl 18.01.11, 18:37
        Carrefour sprzedaje po 4,74. Przy zakupie za 100 zł jeszcze 5 zł w bonie dają do carrefoura. I jeszcze płacąc niektórymi kartami - 1,2,3 proc. wraca do Ciebie. Z 4,50 efektywnie wyjdzie. Ale jak to już wielu pisało - 10 opłat, a najśmiesznijsza kwestia - VAT nawet od kwoty akcyzy i innych opłat. Czyli np. netto 4,00 zł (obejmuje ze 2,40 zł różnych opłat) + 23% VAT = 4,92.
      • stereoclub Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać 18.01.11, 19:34
        Natepny fantasta. Wymyslasz chlopie.
        Wzrost konkurencji w sektorze paliwowym ma według niemieckiego ministra gospodarki Rainera Brüderlego spowodować obniżkę cen paliw - pisze "Bild"
        • Gość: do stereoclub Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać IP: *.wroclaw.vectranet.pl 18.01.11, 21:01
          stereoclub, każdy tu pisze - niech obniżą akcyzę a nie głupoty ludziom wciskają.
          po drugie, ludzie podają przykłady że hipermarkety i tak już działają.
    • Gość: abc Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać be... IP: *.147.5.55.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.01.11, 20:22
      aktualne ceny paliw wg. Lotosu:
      www.lotos.pl/handlowy/ceny_paliw
      Benzyna bezołowiowa 95 3.747,00
      Ostatnia zmiana cen 18 stycznia 2011, godz. 00:00
      Cena (bez podatku VAT) za 1000 litrów paliwa w temperaturze 15°C.

Dodajmy do tego 10gr/l kosztów transportu i otrzymamy 3,847 zł/l +23% VAT = 4,731 zł/l

Cała reszta to marża stacji benzynowej...
    • Gość: oszczedny zyskuje Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać be... IP: *.mlyniec.gda.pl 18.01.11, 23:04
      a wystarczy popytac i pogadac ze znajomymi z pracy - moze ktos mieszka w poblizu...... albo jest mu po drodze - w pracy wiekszosc osob stwierdzila ze miarka sie przebrala...... i zaczelismy jezdzic razem - fakt 10-15 minut dluzej i czasami trzeba zrobic dluzszy spacer niz do hali garazowej ale za to jezdzimy w 4 osoby i na kazdego wypada 1 tydzien w mc oszczednosc pieniedzy kolosalna - nie wspominajac ze wygodniej i duzo taniej niz komunikacja miejska
    • jantos51 Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać be... 19.01.11, 00:33
      Mam prawo wypowiedzieć się na temat Polskiej Wzorowej gospodarki. $^) baranów od 10 kwietnia nie zajmuje się niczym innym jak katastrofą smoleńską a nasza gospodarka nie ruszyła nawet z bloków startowych. Przez cały czas jest rywalizacja dwóch ugrupowań o wskaźniki sondażowe. Społeczeństwo wybrało tych bałwanów do pracy nad naszym krajem a co mamy chaos i rywali8zację. Strach przed klerem rujnuje naszą gospodarkę, zubaża społeczeństwo, i wzbogaca najbardziej zachłanną ekspansję obcego przedstawicielstwa jakim jest nasz pazerny kler. Po co nam taki parlament i rząd który nie dba o swojego żywiciela. Sala parlamentu jest pełna kiedy trzeba uchwalić dobra dla siebie. W innym razie siedzą po kątach i nie wiedzą co robić, a Wielka Pani Pijaczka Kruk wypowiada się jak ekspert od lotnictwa a nie od wódy. Wstyd jest mi za ten upodlony cyrk parlamentarny.
      • Gość: JurandZeSpychaczem Re: Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać IP: 193.0.242.* 19.01.11, 11:26
        > Mam prawo wypowiedzieć się na temat Polskiej Wzorowej gospodarki.
        Poproszę jeszcze o wykazanie związku Twojej wypowiedzi z tematem artykułu :)
    • Gość: 123! Niemiecki minister: Lidl powinien sprzedawać be... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.11, 09:37
      W Polsce już w tankują. Olej rzepakowy do diesli - duże baniaki po 5 litrów bodajże :) Potem jedziesz za takim i tylko woń frytek cie goni i irytuje :))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka