Dodaj do ulubionych

Reforma emerytalna do korekty

24.01.11, 23:03
"Korekta jest potrzebna, by ograniczyć rosnące zadłużenie państwa i deficyt budżetowy. - Inaczej groziłoby nam przekroczenie progu ostrożnościowego 55 proc. PKB - ostrzega Boni."

no a z czegoś trzeba utrzymać rosnącą liczbę urzędników

Obserwuj wątek
    • Gość: krol-salomon Re: Reforma emerytalna do korekty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 04:42
      Pożeranie tych 5% przez dziurawy ZUS, powiększa faktycznie dług państwa wobec obecnie pracujących i opłacających obecnie te 5% składki, a więc wobec przyszłych emerytów. Bo te pieniądze, "przejedzone" teraz przez rząd na potrzeby bieżące ZUS-u (obecne emerytury i renty) za kilka-kilkanaście lat będzie trzeba wypłacić w emeryturach i rentach - dla obecnie pracujących. Znowu ZUS (jeśli ta hydra będzie jeszcze istnieć, lub sam Skarb Państwa) będzie musiał coś wymyślić, skąd dla nich wziąć te pieniądze, zagrabione (5% składki) przez lata z OFE? Pewnie podniesie podatki, albo zaciągnie długi na kolejne pokolenia - ale wtedy już pana Tuska i jego ministrów nie będzie przy władzy, więc co ich to dziś obchodzi? Podobnie już teraz przeżera się kasę z FRD (Funduszu Rezerwy Demograficznej) odkładanej od 1999 r. na przewidywany wzrost udziału emerytów i rencistów w populacji ludności - w najbliższych latach-dziesięcioleciach. Z czego pokryje się ten deficyt w ZUS, zamiast z dziurawego FRD? Może zabierze się pozostałe jeszcze 2,3% składki z OFE, ale to już po wyborach jesiennych...
      • Gość: SER$ Re: Reforma emerytalna do korekty - dla frajerów IP: 212.160.172.* 25.01.11, 12:06
        Boni, kto ci uwierzy. Ulga dla frajerów.
        Tak bardzo brakuje kasy na wcześniejsze emerytury pijanych policjantów, wojskowych i żon górników, że Tusk, Bielecki i Boni próbują naciągać frajerów na dodatkowe wpłaty do OFE, aby im potem przy wypłatach przez ZUS zabrać połowę kasy.
        Wolę zapłacić podatek dochodowy PIT, do tego podatek Belki, ale wara każdemu od mojej kasy oszczędzanej na emeryturę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Rząd, zwłaszcza psedo"liberałów' zabierze ci każdy pieniądz, jaki będzie mógł. Udowodniła to już Suchocka i Bielecki podnosząc stawki podatku PIT do 45% i zamrażając progi. Teraz TUSK i Bielecki podnoszą podatek VAT i kradną nasze składki do OFE.
        To Miller z SLD i Gilowska z PIS obniżyli podatki, mimo że mienią się socjalistami!!!!!!!!!

TUSK policzymy się na jesieni!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie ma nic gorszego, niż zawiedzione nadzieje!!!!!
        Zagłosuję na każdą twoją konkurencję, nieważne czy PIS czy SLD.
        Po to, aby zabrać ci jak najwięcej władzy. Baliśmy się PIS, że miał całość władzy.
        A tu PO okazuje się jeszcze gorsza. Pomyślcie, co byłoby, gdyby jesienią uzyskała bezwzględną większość? Dopiero ci lenie umysłowi zabraliby się za nasze oszczędności. Aż strach pomyśleć!
    • Gość: dr Zaraza Reforma emerytalna do korekty IP: *.static.espol.com.pl 25.01.11, 05:56
      sadze, ze jak siegniemy dna znajdzie sia taki "madry" ktory odkryje, ze wszyscy Polacy maja jednakowe zoladki i kazdemu od ktorego "pobiera" sie skladki bez wzgledu na ich wysokosc nalezy sie uczciwa glodowa jednakowa emerytrura - 30 bochenkow chleba. Nie bedzie to oczywiscie dotyczyc uprzywilejowanych pijawek!!!
    • Gość: ja Re: Reforma emerytalna do korekty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.11, 07:38
      słuchajcie obywatele ! nie demontujemy ustawy emerytalnej - wszystko co robimy to dla waszego dobra bedzie dobrze zaufajcie nam. co prawda przesunęliśmy sobie pieniadze z waszych indywidualnych kont w offe nie pytając was o zgodę ale to na prawde bez znaczenia bo szczerze troszczymy się o was i o nas zaufajcie i oszczędzajcie w offe w 3 cim filarze bedzie dobrze bedziecie zadowoleni - budujemy (cokolwiek )nie robimy polityki.
    • Gość: Maciejo Reforma emerytalna do korekty IP: 195.20.110.* 25.01.11, 08:26
      Pozwólcie, że zacytuję:
      "Dlatego zamiast przekazywać 7,3 proc. naszych pensji do OFE, od kwietnia trafi tam już tylko 2,3 proc. Pozostałe 5 proc. zostanie zaksięgowane na nowym subkoncie w ZUS i wydane na bieżące emerytury. - Pozwoli to zaoszczędzić w tym roku 11 mld zł - mówi Boni. O tyle mniej budżet państwa będzie musiał dosypać do kasy ZUS. W ciągu najbliższych dziesięciu lat będzie to już 234 mld zł, czyli prawie 15 proc. PKB."

Ciekawe jak to ma polepszyć moją emeryturę (mam teraz 30lat), jeśli to 5% zostanie wydane na bieżące emerytury? Moja niestety nie jest bieżąca. Czyli na moją nie będą mieli (szczególnie biorąc pod uwagę starzenie się społeczeństwa).

• Gość: Pawello Re: Reforma emerytalna do korekty IP: 212.14.63.* 25.01.11, 08:38
      ... wg wyliczeń (nie)rządu emerytury mają być wyższe o ... o wartości, które przy wzroście cen w dalszym ciągu uwłaczają godności uczciwie zarabiających Polaków.

Najlepiej tak zamieszać w "garze" zwanym budżetem aby nikt nie wiedział co? gdzie? z czym? na co? dlaczego?

... chciało by się rzec i splunąć ...:
      "Bo już w nic nie wierzę... Jak mogę wierzyć, skoro nawet największy mój wysiłek przecieka im – wam – przez palce? Możecie już wszystko mówić, obiecywać, przyrzekać..."; "a jeśli Polska to właśnie ta ojszczana klapa?"

Pozdrawiam
    • w.i.l "Na wnuczka" i "na premiera" 25.01.11, 08:42
      Dobra jest metoda "na wnuczka":
      Facet dzwoni do ciebie i fałszywie podaje się za twojego wnuczka, który akurat pilnie potrzebuje 30 tysięcy na korzystny interes.

Ale lepsza jest metoda "na premiera":
      Facet podaje się w sejmie i TV za premiera i oświadcza, że od kwietnia zabierze z OFE część twojej emerytury do ZUS czyli do budżetu i to dlatego bo on chce twojego dobra.
      Akurat w to, że on chce moich dóbr to ja mu nawet wierzę...
      • mara571 Re: "Na wnuczka" i "na premiera" 25.01.11, 09:29
        to znaczy, ze wierzysz w OFE i ich cudowna moc pomnazania "twoich" pieniedzy.
        Obawiam sie, ze jednak na stare lata dowiesz sie, ze to sie nie udalo.
        • kotek.filemon Re: "Na wnuczka" i "na premiera" 25.01.11, 09:32
          > to znaczy, ze wierzysz w OFE i ich cudowna moc pomnazania "twoich" pieniedzy.
          > Obawiam sie, ze jednak na stare lata dowiesz sie, ze to sie nie udalo.

To znaczy, że np. ja nie wierzę w dobre serce płemieła dbającego o moją emeryturę. On dba tylko i wyłącznie o swój tyłek, żeby się na powierzchni utrzymał.
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: "Na wnuczka" i "na premiera" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.11, 10:24
          OFE nie są, aby w nie wierzyć. Nie rozmawiamy tu o duchowym aspekcie, lecz o finansach. Rząd po to by móc tylko jeszcze trochę porozdawać, zabiera pieniądze skąd się tylko da, wg zasady "po nas choćby potop".
    • fan_pani_minister Apel do polityków 25.01.11, 08:48
      Mam apel do polityków, niech się skrzyknie grupka ludzi którzy są naprawdę liberalni i mają gdzieś górników, rolników i mundurowców i zaproponuje konkretny program - reformę (likwidację) KRUS, przywilejów emerytalnych i nawet podniesienie wieku emerytalnego. Nigdy nie uzyskają takiego poparcia jak DONEK-KŁAMISZONEK ale mogą liczyć na stabilne poparcie ostatniej myślącej części społeczeństwa. A tak jak kolejne partie pączkują pod hasłem Smoleńska itp. to jedyne co pozostaje na jesień to zostać w domu...
      Myślę że takich jak ja jest więcej - oszukany wyborca PO.
      • dlugpubliczny Re: Apel do polityków 25.01.11, 09:14
        Dobry pomysł, sam się nad tym zastanawiałem.. Do tego potrzebny byłby profesjonalny portal.
      • Gość: ja Re: Apel do polityków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.11, 11:15
        Nigdy nie uzyskają takiego poparcia jak DONEK-KŁAMISZONEK
        no właśnie sam juz to powiedziałeś - ludzie wierzą zapewnieniom Donka bo jest fajny i robi miłe wrażenie - a większość głosuje za dobre wrażenie lub przeciw innej partii - tej myślącej i przewidujacej populacji jest mniej - zobaczysz przy kolejnych wyborach kiedy wygra PO i Donek (a jedyną partią która podnosi hasła o których mówisz jest UPR - i szkoda że K.Mikke (ma już swoją partię) uchodzi w mediach za głupka - niestety ma wiele racji ale nie jest medialny ani charyzmatycznyw dodatku niewyraźnie mówi (reasumując : nie ma tego co miał komuch Kwaśniewski) i media wyciągają jego śmiesznostki
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Apel do polityków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.11, 11:20
          > a o których mówisz jest UPR - i szkoda że K.Mikke (ma już swoją partię) uchodzi
          > w mediach za głupka

No niestety sam na to pracuje...

> niestety ma wiele racji ale nie jest medialny ani charyzmatyczny
          > w dodatku niewyraźnie mówi (reasumując : nie ma tego co
          > miał komuch Kwaśniewski) i media wyciągają jego śmiesznostki

Ale nie trzeba wyciągać śmiesznostek, on sam je podaje.
          Niestety - o ile w wielu wypadkach mogę się z nim zgodzić, to słysząc w jaki sposób przedstawia argumenty "za", ciężko go traktować inaczej niż tak jak go się traktuje....

• panbramkarz Reforma emerytalna do korekty 25.01.11, 08:56
      Problemem nie sa partie polityczne ........... problemem sa wyborcy ktorzy jakis debili i tak zawsze wybora a ci sie i tak pod stolem dogadaja i wyjda na swoje.
      Do rzadzenia krajem demokracja jest jak najbardziej szkodliwym system, do rzadzenia potrzebn jest madry dyktator.
    • kotek.filemon Re: Reforma emerytalna do korekty 25.01.11, 08:58
      jamnnik napisał:

> "Korekta jest potrzebna, by ograniczyć rosnące zadłużenie państwa i deficyt bud
      > żetowy.

Jest wielkie pole do popisu: KRUS, emerytury górnicze, młodzieniaszki na emeryturach wojskowych, emerytury sędziowskie bez składek, etc. Można ograniczać i ograniczać.

> Inaczej groziłoby nam przekroczenie progu ostrożnościowego 55 proc. P
      > KB - ostrzega Boni."

Już przekroczyliście, patałachy, tylko wam kreatywny Vincentu w ostatniej chwili doopsko uratował...
      • Gość: Usatysfakcjonowany Re: Reforma emerytalna do korekty IP: *.man.poznan.pl 25.01.11, 09:55
        Ha, ha, ha. Nie mogę jak czytam o tym wielkim oburzeniu. A najbardziej rozśmiesza mnie fakt w jaki zakłamaniu żyją co niektórzy z Was. Na czele z Gazetą.
        Jeszcze niedawno krzyczeliście i krzyczycie zresztą do teraz, że w ramach oszczędności trzeba "reformować" emerytury mundurowe, KRUS itd. Wołaliście, że to jest jedyna droga do oszczędności w trakcie "kryzysu ekonomicznego" i nalezy to zrobić, aby uzdrowić finanse publiczne. Gdy mundurowi usiedli do rozmów i chcą kompromisu, niestety okazało się, że to nie wystarczy. Ktoś wreszcie na chłodno policzył i wyszło, że oszczędności są pozorne, rzedu kilku miliardów w okresie lat nastu. A potrzeba zasypać dziurę na poziomie kilkudziesięciu miliardów w kilka lat. I co? Dopiero wtedy bańka prysła i wreszcie ktoś powiedział prawdę, że to ZUS jest największym darmozjadem. Okazało się, że cywilny system emerytalny jest największym pożeraczem państwowej kiesy. Państwowej czyli też i mojej, bo ja tak samo jak kazdy inny obywatekl tego państwa płacę podatki i utrzymuję te hydrę, tę studnię bez dna.
        Dlatego mam teraz satysfakcje. I mogę powiedzieć, że nie godzę się na to, abym ja, uczciwy obywatel, służacy dla dobra tego kraju, który nie chce odejść na emeryturę po 15 latach, dopłacał, z pobieranych mu przez państwo podatków, z uczciwie zarobionej pensji, pieniędzy na poczet wszystkich obecnych i przyszłych emerytów cywilnych. Żądam, aby rząd zlikwidował OFE i podniósł składkę na ZUS do takiego poziomu, aby budżet tej instytucji bilansował się na zero.
        I prosze Was nie mówcie, że takie postępowanie ogranicza zaufanie do państwa, że nie można swobodnie manipulować przy tak ważnej sprawie, że to się nie godzi. Z mundurowymi na początku lat 90 było podobnie. Też zmieniono (na gorsze) zasady emerytalne ogłaszając, że teraz sa one nienaruszalne. Po czym po 15 latach ponowie się do tej sprawy wróciło. Nikt w tym przypadku nie protestował. Wręcz przeciwnie, wszyscy się cieszyli. Teraz gdy okazało się, że trzeba urealnić zasady cywilnych emerytów nagle okazało się, że tak nie można.
        Niestety działa stara zasada: zgadzam się na każde oszczędności byle nie moim kosztem.
    • krzysiekd47 Reforma emerytalna do korekty 25.01.11, 09:17
      NAJGORSZE KURESTWO JAKIE ROBIA SCIERWOJADY TO TO ZE WCIAGAJA W TEN SPOR OBECNYCH EMERYTOW MOZE MENDY TAK JAK HITLER STAROC DO GAZU NIECH NAM NASZEJ KASY DZIADY NIE ZABIERAJA ALE Z WAS KURWY NIE LUDZIE
    • justas32 PO do korekty - albo na śmietnik 25.01.11, 09:17
      PO zawiodło na całej linii. To jest PIS-bis !!! Tylko że tu nie ma na kogo głosować. Nigdy na PIS - wojna nam nie potrzebna. SLD to karierowicze i polityczni kunktatorzy bez pomysłu na swoją partię - ani na państwo. PSL marzy tylko o przekroczeniu progu wyborczego. Więc nie ma na kogo głosować. Pozostało tylko PO, czyli PIS-bis. Co za podłe czasy !!!
      • Gość: gość Re: PO do korekty - albo na śmietnik IP: 212.191.130.* 25.01.11, 09:26
        UPR i partia Korwina-Mikke
        • dlugpubliczny Re: PO do korekty - albo na śmietnik 25.01.11, 09:32
          Ci niestety chcą 'sprywatyzować' lasy.
        • Gość: ja Re: PO do korekty - albo na śmietnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.11, 11:21
          dokładnie tak - z ideą jak sobie pościelesz tak sie wyśpisz co sobie zarobisz to tyle będziesz mieć jak sobie nie zarobisz to nie bedziesz mieć proste i uczciwe zasady tylko ze Mikke nie istnieje w mediach chyba ze jako dyżurny głupek bo tak go przedstawiają niestety
          • Gość: joj Re: PO do korekty - albo na śmietnik IP: *.aster.pl 25.01.11, 22:25
            Zaistniał - poparł Kaczyńskiego w drugiej turze.
      • Gość: andrew95 Re: PO do korekty - albo na śmietnik IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 09:43
        Świetny wybór pomiędzy zawłaszczającymi PAŃSTWO partiami populistów i pasożytniczymi OFE. Nie muszę dodawać, że wszyscy oni równo grabią moje ciężko zaharowane pieniądze wbrew wszelkim istniejącym regułom, bo w każdej chwili mogą je dowolnie zmienić. To naprawdę szczęście urodzić się, pracować i wychowywać dzieci w Polsce. Czuję jak rośnie we mnie najprawdziwszy patriotyzm.
    • Gość: ppp OFE niech wylatują w Kosmos i tam zginą w niebycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 09:30
      A nie bronią pazurami kasy. Ma racje min.Fedak, że to twory do likwidacji.
      Tak robią w innych krajach, gdzie wcześniej już przkonano się, że OFE to samo zło.
      Skandalem jest przymus należenia do OFE. Zlikwidować natychmiast. Tak jak całe OFE.
      ppp
    • dlugpubliczny Reforma emerytalna do korekty 25.01.11, 09:35
      Ja proponuję zmienić nazwę naszego kraju, zamiast Rzeczpospolita Polska winno być:

Populistyczna Polska
    • Gość: Wara Wara od naszych emerytur IP: *.radom.vectranet.pl 25.01.11, 11:48
      Wara od naszych emerytur - Facebook

Niedługo wybory! Strzeżcie się posłowie, popierający zmiany! Nie otrzymacie naszego poparcia!
    • aa_6 Dwie najuczciwsze i najrzetelniejsze moim zdaniem 25.01.11, 12:14
      wypowiedzi na temat ewidentnej patologii dotychczasowego funkcjonowania systemu OFE w Polsce pojawiły się we wczorajszej "GW", to jest wypowiedź B. Grabowskiego i J. Żakowskiego. Mam nadzieję, że właśnie ten rząd pomimo oporu różnych lobbystów i grup interesu związanych z (?) OFE i bicia medialnej piany przez różnych publicystów, polityków i politykierów postara się jak najszybciej tę patologię zlikwidować, gdyż, jak można sądzić, większość obecnych i przyszłych emerytów poprze wszelkie działania co najmniej ograniczające czy likwidujące możliwość traktowania przez OFE państwa i emerytów jak nosa dla tabakiery. Wielka szkoda, że wczorajsza "GW" opublikowała te dwie wypowiedzi na dalszych stronach i nie zamieściła ich w dzisiejszym wydaniu internetowym gazety.
    • baalsaack "Zyska państwo" 25.01.11, 12:17
      Jak zyska państwo, to zyskają i obywatele. Dług publiczny jest przecież problemem nas wszystkich. Dlatego używanie takich sformułowań to demagogia.
      • Gość: ja Re: "Zyska państwo" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.11, 13:57
        jasne jak zabraknie mi na chleb albo na lekarstwo kiedy będę go potrzebować to pomyśle wtedy że najważniejsze aby zyskało państwo bo państwo jest najważniejsze. To może proponuję aby zaczęto zabierać nam 80 % dochodu zgodnie z taką filozofią - wtedy panstwo zyska jeszcze mocniej i bedzie mogło wiecej wydać ta tych i tamtych uprzywilejowanych i potrzebujacych oni tez są ważni moze nawet bardziej- naród z partią a partia z narodem!
        • pawelekok Re: "Zyska państwo" 25.01.11, 15:24
          Państwo już zabiera 65% dochodów tej 20% grupie elektoratu, która pracując czy prowadząc biznes z podatków i składek utrzymuje to państwo i przynosi przytłaczającą większość przychodów z podatków w budżecie. Tak, że do tych 80% które proponujesz już naprawdę niewiele brakuje. A wtedy państwo będzie miało kasę na dopłaty do emerytur, zasiłków, ulg, będzie utrzymywać armię urzędników i innych gałęzi budżetówki i za te pieniądze kupi sobie głosy tego elektoratu. Państwem będzie rządzić przez wybranych przez siebie przedstawicieli menel pospołu z emerytem. W zasadzie już rządzi. I będzie jeszcze więcej bezrobotnych, którzy będą głosować za socjalnym państwem
          • alakyr Re: "Zyska państwo" 25.01.11, 18:47
            Chłopie, w Niemczech, Danii, Szwecji, Francji państwo zabiera o wiele więcej niż u nas i co, źle im? Po cholerę jeździsz tam do roboty?
            • Gość: Kaczus (Tomek) Re: "Zyska państwo" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 08:32
              Tylko, że tam mniej to państwo marnotrawi. U nas marnotrawi wszystko.
    • patriota-polski wreszcie 25.01.11, 12:31
      Rząd zajmuje się czymś pożytecznym, bo od tej głupiej katastrofy już robi mi się niedobrze
    • apa2000 Reforma emerytalna do korekty 25.01.11, 15:04
      nie jestem zwolennikiem zarówno PO jak i PiS ale jasne jest dla mnie , że jeśli państwo będzie biedne to i emerytury będa niskie i żaden opór dla OFE nic nie pomoże gdy pieniędzy zabraknie na stałe wydatki państwa, a w sumie i tak z pieniędzy OFE zyskam tylko wtedy gdy długo pożyję, bo mało mnie obchodzi kto po mnie odziedziczy te pieniadze, dlatego uważam, że lepiej jest jak najszybciej oddłużyć państwo niż co rok wróżyć czy będzie stać nas na rozwój czy stagnację, lepsze efekty dla wzmocnienie państwa jest przeznaczenie budżetu przede wszystkim na wzrost ilości nowych obywateli a co za tym idzie przyszłych podatników niż ględzenie głównie emerytowanych ekonomistów o ratowaniu OFE.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Reforma emerytalna do korekty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.11, 15:10
        Gdyby tu o oddłużenie chodziło, to może i przyznałbym Ci rację, ale tu chodzi o to, by miec co jeszcze wydawać, bo jest kaganiec. Skok na OFE, to jak wyprawa do prowidenta, gdy ktos się zakredytował po uszy, po to aby móc kupić sobie jeszcze plazmę....
      • pawelekok Re: Reforma emerytalna do korekty 25.01.11, 15:25
        Ależ tu nie chodzi o oddłużanie, tylko o źródło kasy dla dalszego zadłużania państwa.
    • jamarm55.pl Reforma emerytalna do korekty 25.01.11, 18:27
      Polacy jak widac rzad RP chce nas okraść ze wszystkiego , najpierw obiecanki o nizszych podatkach i poprawie sluzby zdrowia i o tym ze będzie lepiej , a szydlo wyszlo z worka , wszystko na odwrot teraz siegaja po kase emerytom , za wszystko musimy placic dojdzie do tego ze bedziemy placic za tych co juz nie zyja i za tych co wyjechali za chlebem na zachód , w tym kraju tych co mają minimum na życie okradają tych najwięcej , to jest rząd który chce by ci co mają najmniej trafili do grobu .
    • ian54 Reforma emerytalna do korekty 25.01.11, 18:33
      brawa dla rządu, odebrać złodziejom z OFE pieniądze
    • alakyr To chyba dobrze że zyska państwo. 25.01.11, 18:49
      Zastanawiał się ktoś nad tym?
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: To chyba dobrze że zyska państwo. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 08:34
        A kto to jest to Państwo? Zyska tylko Donald "Dyzma" Tusk, bo bedzie miał parę złoty więcej do rozdawania przed wyborami. Jak zyskuje państwo już widzieliśmy. Skok na kasę z FRD jaki odbył się w zeszłym roku jak widac nie poprawił nic, dał jedynie Dyźmie trochę czasu - takie "aby do wyborów"...
    • Gość: potykacz Reforma emerytalna do korekty IP: *.fucio.net 25.01.11, 23:38
      A ja sobie myślę, że cala ta dyskusja jest o pietruszkę. Zastanówcie się - wszystkie wyliczenia przyjmuje się od średniej płacy ( ok. 3000).Średnia ma to do siebie, że obejmuje najniższe i najwyższe wynagrodzenia,ale w tym koszyku przeważają wynagrodzenia niższe niż 1500-2000 zł ( i jeszcze niższe). Ile zatem kapitału zbierze ten pracownik mieszczący się w tym przedziale?I nie istotne czy będzie to OFE czy ZUS bo w efekcie końcowym i tak wyląduje na garnuszku pomocy społecznej.Życzę zdrowia dyskutantom żeby mogli pracować do stu lat ( jak będą mieli gdzie). A tak przy okazji - widzicie 60-cio letniego policjanta w pościgu za bandziorem lub górnika na przodku? A może szeregowego żołnierza , bo generałów pierdołów mamy już pod dostatkiem.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Reforma emerytalna do korekty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 08:36
        > A tak przy okazji - widzicie 60-cio letniego policjanta w pościgu za
        > bandziorem lub górnika na przodku?

A kto powiedział, że ktos całe zycie musi być górnikiem, czy też policjantem (inna sprawa, że część osób jest potrzebna przy pracy tzw.. papierkowej - również w Policji).
    • diabelskipomiot Reforma emerytalna do korekty 04.02.11, 22:31
      niestety nie wygląda to tak różowo jak by chciał PR-owo rząd, państwo dalej będzie się zadłużać tylko wolniej - budżety przecież dalej będą deficytowe, a to co rządzący zyskają na przesunięciu środków stracą na krachu giełdowym jaki reforma spowoduje

a co do opłacalności dla emerytów - gdyby ta reforma faktycznie miała być dla nich korzystna, to rząd nie musiałby im obiecywać ulg podatkowych jako rekompensatę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka