Dodaj do ulubionych

Przemysł sobie radzi, budownictwo odbija, przys...

IP: 151.59.17.* 17.03.11, 14:29
Ale kogo to? Polacy i tak z tego nie zobaczą ani grosza.
Wręcz przeciwnie hiper inflacja 30% ZJE WSZYSTKO CO MA.

marucha.wordpress.com/2011/03/13/polska-neo-kolonia-%E2%80%93-wywiad-z-prof-witoldem-kiezunem/
Głosi Pan pogląd, że Polska podlega rekolonizacji. Na czym ona polega, kto realizuje tę koncepcję i jakie będą jej skutki?

- Problem rekolonizacji znam o tyle dobrze, że przez 10 lat prowadziłem jeden z największych programów ONZ modernizacji krajów Afryki Centralnej. I miałem możliwość zorientowania się jak wygląda polityka wielkiego kapitału w stosunku do dawnych krajów kolonialnych. Kiedy stawały się wolne, z reguły odzyskiwały dostęp do źródeł surowców, a także przedsiębiorstw znajdujących się wcześniej w rękach kolonizatorów. W II połowie lat 80. rozpoczęła się olbrzymia akcja rekolonizacji. Kapitał międzynarodowy „oświadczył” mieszkańcom Afryki: macie niepodległość, swoje państwa, natomiast my wykupimy wasze przedsiębiorstwa, głównie zajmujące się eksploatacją złóż minerałów, ale także uprawą kawy, herbaty czy egzotycznych owoców. Wy będziecie prowadzić małe i średnie firmy, pracować na roli i oczywiście kupować nasze towary, bo sami, niewiele produkując, zostaniecie zmuszeni do importu.

Na przełomie lat 70 i 80. rozpoczyna się rewolucja informatyczna. Pojawia się możliwość tworzenia potężnych imperiów gospodarczych, które zyskują szansę oddziaływania na cały świat. To stworzyło kapitalną okazję do rekolonizacji. Jedna grupa kapitałowa mogła przejąć np. kopalnie w Kongo, Rwandzie i Ugandzie. Przerażająca stopa korupcji w Afryce ułatwiała niezwykle tani zakup. Ta akcja, akceptowana przez Międzynarodowy Fundusz Walutowy i Bank Światowy, niesłychanie się rozwinęła.

Skutki polityki wielkiego kapitału widział Pan w Rwandzie.

- Znam podłoże konfliktu rwandyjskiego. W moim projekcie pracowało 56 osób, w tym 45 Murzynów, z których tylko dwóch przeżyło. Resztę zamordowano. Cały konflikt był olbrzymią akcją kapitału amerykańskiego. Kiedy na początku lat 60. Rwanda i Burundi odzyskały niepodległość, władzę opanowali Tutsi. Później w Rwandzie doszło do rewolucji i władzę przejęli Hutu, a większość Tutsi uciekła do Ugandy. Okazało się, że uciekinierzy z Rwandy reprezentowali wyższy poziom, niż ludność miejscowa, opanowali więc władzę w wojsku. I wtedy doszło do porozumienia z amerykańskim kapitałem zbrojeniowym – dacie nam na kredyt broń, a my uderzymy na Rwandę, a potem przez Burundi dojdziemy do Zairu, który jest najbogatszym krajem zasobnym w minerały, diamenty i uran. Zair był wtedy opanowany przez kapitał belgijski i francuski, a chciał tam wejść kapitał amerykański. Wszystko rozgrywało się na moich oczach. Amerykanie przekazali sprzęt do Ugandy i ta rozpoczęła wojnę. Rwanda miała gorsze uzbrojenie radzieckie. Ewakuowano mnie w momencie, kiedy mój zastępca został zamordowany, a armia ugandyjska była 20 km od stolicy Rwandy. Hutu, w odwecie zaczęli mordować miejscowych Tutsi. Tutsi z Ugandy zdobyli Rwandę, przeszli pokojowo przez Burundi – cały czas opanowane przez Tutsi – i ruszyli na Zair. W tym kraju wymordowano 500-600 tys. ludzi i region został opanowany przez kapitał amerykański i brytyjski. Dziś kontroluje on całą Afrykę centralną.

W jaki sposób przeniesiono pomysł na rekolonizację Afryki tak, by objęła naszą część Europy?

- Sytuacja Afryki była interesująca ze względu na surowce, ale przedstawiciele kapitału światowego zdawali sobie sprawę, że tam robotnik, a nawet inżynier jest słabo wykwalifikowany. Kocham Murzynów, są sympatyczni, mili, ale mają jedną wadę – brakuje im zmysłu do systematycznej pracy. Kultura afrykańska zrodziła się nie z pracy, a z zabawy. W Burundi są np. lasy bananów, z których można zrobić zupę, piwo czy chleb. Jeszcze w latach 30. po ulicach Bużumbury biegały daniele, wystarczyło z łuku strzelić, nie trzeba było pracować. Mieszkańcy wyżywali się w zabawie i to zostało do dziś. Uroczystości zaręczyn i ślubu trwają wiele dni.

Tymczasem Polska dysponowała kadrą wykwalifikowanych inżynierów i robotników. Wedle źródeł amerykański ........................

-----------------------------------------------------------
Obserwuj wątek
    • Gość: s Przemysł sobie radzi, budownictwo odbija, przys... IP: *.tpnet.pl 17.03.11, 14:38
      Pitolenie....bo ludziska zaczynają biednieć z dnia na dzień. w dupe sobie takie newsy wsadźcie.
      • Gość: reni produkcja 10% w górę, siła nabywcza -30% IP: *.vm.31173.se 17.03.11, 14:46
        Jak w swiętego anonima raz jest kryzys raz go nima.

Zalezy kto co mówi i do kogo i kogo chce oszukać.....
        • Gość: jaro Re: produkcja 10% w górę, siła nabywcza -30% IP: *.multimo.pl 17.03.11, 17:01
          Produkcja w górę bezrobocie w górę, cukier w górę, paliwa w górę, niedługo emigracja w górę normalnie wszystko w gorę.
          • Gość: obywatel Malkontenci... IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 20:21
            Na szczescie Polacy nadal narzekaja...To sie nigdy nie zmieni...Rzygac mi sie chce jak was czytam,nieudacznicy i depresanci.
            • Gość: olo Re: Malkontenci... IP: 151.59.17.* 17.03.11, 20:37
              Gość portalu: obywatel napisał(a):

> Na szczescie Polacy nadal narzekaja...To sie nigdy nie zmieni...Rzygac mi sie c
              > hce jak was czytam,nieudacznicy i depresanci.

Wiesz taki marny text o maltkonetach juz nie działa.

Rośnie produkcja OK ale co z tego? producenci wykażą straty transferując zyski za granicę?

Co ma z tego Polak? od 2007r płace praktycznie stoją a produkcja to już pewnie procentowo osiągnęła + ~50%.

Tu już nie chodzi o cukier czy benzynę ale to co się dzieje z inflacją to jest dramat.
              W skrócie produkcja urosła o 50% a to co ma przeciętny obywatel zarobi jest mniej warte o 70%.

Powiedz mi gdzie tu jest jakieś kłamstwo i z czego mają się cieszyć? ze ktoś zarabia dzięki nim kiedy oni biednieją?
              • Gość: olo Re: Malkontenci... IP: 151.59.17.* 17.03.11, 20:43
                >W skrócie produkcja urosła o 50% a to co ma przeciętny obywatel zarobi jest mniej warte o >70%.

Może przegiąłem z tymi 70% a może i nie, mnie czasami tak ceny i szybkość ich wzrostu zaskakuje ze sam już nie wiem za co ludzie żyją ?
            • Gość: dziwny22 Re: Malkontenci... IP: 83.238.159.* 18.03.11, 00:51
              "obywatelu" to po co nas czytasz?
            • tornson A mi się rzygać chce na widok konformisty 28.11.12, 14:19
              któremu podsuną pod nos gó..., a ten powie że ładnie pachnie.
    • Gość: epekeina5 Przemysł sobie radzi, budownictwo odbija, przys... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 14:42
      Warto przeczytać
      www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/kto-stoi-za-ofe
      • Gość: dziwny22 Re: Przemysł sobie radzi, budownictwo odbija, prz IP: 83.238.159.* 18.03.11, 00:50
        Ten artykuł w Przeglądzie więcej przedstawia prawdy o ofe niż tysiące audycji w tvn, polsat i tvp, w których rozmówcami są głównie osoby wymienione w tym tekście. Najgorsze jednak jest to, że tak jest w każdej dziedzinie naszej gospodarki. Funkcjonowanie praktycznie całej naszej gospodarki to kliniczny przykład neokolonializmu, a my Polacy jesteśmy po prostu, zwykłymi białymi murzynami.
      • doradca_bankowy Re: Przemysł sobie radzi, budownictwo odbija, prz 04.11.13, 01:07
        Wg tego co czytałem na forum budowa domu to budowlanka tak do konca sie jeszce nie odbila.
    • ulanzalasem Przemysł sobie radzi, budownictwo odbija, przys... 17.03.11, 14:55
      A o ile wzrosły ceny i pensje :>
    • lava71 Propaganda jak za komuny ... 17.03.11, 14:58
      Jest super, zielona wyspa przewodzi ... tylko dlaczego?
      - dziura budżetowa w 2011 co najmniej 40mld zł
      - inflacja 30%
      - kradzież pieniędzy przyszłych emerytów na rzecz obecnych

jest mądry, który pogodzi te sprzeczności? ... oczywiście poza naszym cudakiem, który potrafi wszystko, nawet oszukać wyborców i dalej mieć ich poparcie.
      • Gość: 1_facet OFE IP: *.e-wro.net.pl 17.03.11, 15:29
        CO do OFE to jest jeden wielki walek. System nawet nie wytrzyma do czasu gdy ludzie beda mieli dostawac emeryture z OFE i nikt nie zobaczy tych pieniedzy.

Przynajmniej bedziemy mieli krotkookresowe korzysci z tych transferow a i zlodzieje z OFE sie mniej nachapia.

• lava71 Re: OFE 17.03.11, 16:23
          Cały nasz obecny system emerytalny to jeden wielki wałek i niesprawiedliwość.
          Powinno się wprowadzić jeden obowiązkowy system jednolity obejmujący wszystkie grupy społeczne. Przy czym system ten pod względem składek powinien przypominać bardziej KRUS niż ZUS. Poza tym powinny istnieć formy dobrowolnego oszczędzania na emeryturę indywidualne ...
          To tak proste, że aż niemożliwe do zrobienia. Przecież trzeba by zlikwidować z 80% obecnych etatów ... co i tak dało by się zoptymalizować o kolejne 15% gdyby wprowadzić system komputerowy ... działający oczywiście.
        • Gość: aa Re: OFE IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 17.03.11, 17:01
          a ZUS z tymi swoimi palacami w kazdym miescie to oczywiscie swiety
        • Gość: jagoda Re: OFE IP: *.231.2.68.koba.pl 24.10.12, 16:38
          Dlatego lepiej się zabezpieczyć i zacząć dodatkowo oszczędzać chociażby w IKZE w PKO BP, to przy okazji skorzysta się z ulgi podatkowej.

• erivela Re: OFE 06.11.12, 16:30
            Już dawno zaczęłam oszczędzać w ten sposób, mam nadzieje, ze na stare lata oprócz emerytury będą dodatkowe środki z IKZE
          • e-katerina Re: OFE 28.11.12, 10:27
            jeśli chodzi o samo OFE to uważam, że lepiej jest wybrać je samemu, a nie dać się wylosować- najlepsze z funduszy po prostu nie biorą udziału w losowaniu...
        • Gość: Sikor Re: OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.14, 12:24
          Prawda jest taka że czy wybierzesz ZUS czy OFE to i tak dopłacisz do ZUS z podatków
    • Gość: Inflacja!!! Gdy produkcja i inflacja są dwucyfrowe, to kryzys IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.11, 15:10
      Gdy wzrosty produkcji i inflacja są dwucyfrowe, to kryzys rozkręca się na maksa.

Nie ma się czym cieszyć.
      • Gość: obywatel Mamy plakac ze rosnie produkcja??? IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 20:22
        Ludzie!!!Czy wam sie juz z tego narzekania zupelnie popitolilo w glowach???
    • Gość: realista Wszystko rośnie.Szczególnie inflacja. IP: *.ust.tke.pl 17.03.11, 15:14
      Kupuję dużo papieru pakunkowego.Dzisiaj płaciłem 10 groszy więcej, przy cenie 40groszy za arkusz.Tańszego nie ma.Gdzie indziej podrożał jeszcze bardziej.To jest wzrost o 25%.Tak jest ze wszystkim, o paliwie i cukrze, to już nie wspomnę.
      W latach 90-tych już byłem milionerem.Może dogonimy Zimbabwe i będziemy multimiliarderami.Cała nadzieja w panach Tusku i Rostowskim.
    • Gość: na-plus Przemysł sobie radzi, budownictwo odbija, przys... IP: *.netfala.pl 17.03.11, 15:27
      Polska maszynka zaczyna się kręcić coraz szybciej ...

"na plus"
      na-plus.blogspot.com
      • Gość: rokin .inflacji IP: *.users.condointernet.net 17.03.11, 15:43
        nWłasnie...

W tym tempie iflacja ma szanse przekroczyc i 50%...
        A milinoy które jeszcze w nędzy nie są tylko w biedzie dołącza do 25% zyjących w nędzy.

Tak wyglą Polska inflacyja: a to tylko wierzch góry lodwej

Wkwietniu cenki gazu dla uzytkownika koncowego + min 20%
        finanse.wp.pl/kat,104122,title,URE-PGNiG-podnioslo-swoje-oczekiwania-co-do-podwyzki-taryf-gazu,wid,13228860,wiadomosc.html
        Słabo? HMM pod koniec roku dodatkowo 60%
        wyborcza.biz/biznes/1,101562,9256221,Rosyjski_gaz_zdrozeje_o_50_proc__.html............
        Dane juz nieaktualna (IFLACJA JEST SZYBSZA OD NETU)
        finanse.wp.pl/kat,104128,title,Zdrozalo-juz-wszystko,wid,13227235,wiadomosc.html
        www.fakt.pl/Zdrozalo-juz-wszystko,artykuly,98653,1.html
        Wywoz smieci woda imiliony innych szystko idzie.......jak?
        finanse.wp.pl/kat,104132,title,Ogromny-wzrost-cen-za-wywoz-smieci-Zobacz-o-ile,wid,13231471,wiadomosc.html
        • Gość: zz Re: .inflacji IP: *.users.condointernet.net 17.03.11, 15:45
          Tak zyli Polacy w większosci
          www.sfora.pl/13-milionow-Polakow-zyje-na-skraju-biedy-a29485
          www.sfora.biz/Pracujemy-za-grosze-na-nic-nas-nie-stac-a28509.
          .

A tak bedą zyc w większosci
          wiadomosci.wp.pl/kat,1347,title,Prawie-jedna-czwarta-Polakow-zyje-w-skrajnej-biedzie,wid,12018795,wiadomosc.html
    • Gość: Andrzej Przemysł sobie radzi, budownictwo odbija, przys... IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 16:04
      DLACZEGO , JEŻELI JEST TAK DOBRZE ,JEST TAK ŻLE ? I OGROMNE ZADŁUŻENIE , POMIMO WYPRZEDAŻY MAJĄTKU NARODOWEGO ... , KTO OKRADA NARÓD POLSKI ?
    • cygan37 Przemysł sobie radzi, budownictwo odbija, przys... 17.03.11, 16:06
      Zwiekszyl sie eksport polskiego kauczuku do RFN. HURRA!
    • Gość: KAROL Przemysł sobie radzi, budownictwo odbija, przys... IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 16:08
      POLSKA TO JAK CHORY PACJENT , NAD KTÓRY STOI KONSYLIUM LEKARSKIE I STWIERDZA ŻE PACJENT MA WSZYSTKIE ORGANY ZDROWE ... ,PACJENT UMIERA... DZIĘKUJĄC ŻE UMIERA WYLECZONY !!!.
    • Gość: Ola Wymieniony prezes GUS działa prawidłowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 16:38
      Brawo, to było dobre posunięcie! Ale wobec tego dlaczego takie podwyżki VAT, podatków, obniżanie zasiłków i zabierania pieniądzy z OFE?
      • Gość: aa Re: Wymieniony prezes GUS działa prawidłowo IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 17.03.11, 17:02
        bo w polsce wzrost gospodarczy jest niewystarczajacy zeby utrzymac rozrastajaca sie biurokracje
    • Gość: aa Noowa tragedia dla frustratów i malkontentów :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 18:16
      n/t
    • Gość: dziwny22 Przemysł sobie radzi, budownictwo odbija, przys... IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.11, 18:43
      Jak czytam takie optymistyczne dane to stwierdzam, że jestem kompletnie niewidomy, a może żyję w jakiejś innej, równoległej rzeczywistości. Dawno temu doszedłem do wniosku, że Polska to taki kraj gdzie poszczególne grupy ludzi /politycy, managerowie, handlowcy, emeryci, urzędnicy, lekarze, prawnicy itd./ żyją obok siebie, ale nie z sobą i każda grupa ma swoje poglądy oraz przekonania. Natomiast obiektywna rzeczywistość istnieje tylko dla tych co klepią biedę /około 50% społeczeństwa/.
      • Gość: gtw Re: Przemysł sobie radzi, budownictwo odbija, prz IP: *.171.15.158.static.crowley.pl 17.03.11, 18:57
        podaj adres mieciu, wyślę ci trochę jedzenia i środków czsytości
    • Gość: biedny_bo_głupi Przemysł sobie radzi, budownictwo odbija, przys... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 19:19
      czemuś głupi , bom biedny , czemuś biedny ?
    • bamber0 Ja chyba mieszkam w innym kraju... 17.03.11, 19:21
      Nie wiem, ja chyba jestem starym zrzędą, bo jakoś tych sukcesów i wzrostów wokół siebie nie widzę. No chyba, że przez ożywienie w budownictwie rozumiemy wybudowanie stadionów, a przez eksport rozumiemy sprzedaż coraz droższej miedzi...
    • lastboyscout Brednie Patrycji GospodarkaPedzi-Maciejewicz ... 17.03.11, 19:24

Produkcja przemysłowa wyrównana sezonowo wzrosła w lutym rok do roku
      o 9,8 proc.

A tak przy okazji ona w ogole zdaje sobie sprawe co praktycznie oznacza 7.3% wzrostu cen produkcji ???!!!!
    • Gość: gość a to sie 'pracodwce' znowu obłowio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 20:46
      nam z tego nic
    • Gość: Niech zyje !!!!! Przemysł sobie radzi, budownictwo odbija, przys... IP: *.hsd1.ct.comcast.net 17.03.11, 22:53
      To chyba jakas pomylka. Wzrost nie 10,7% ale 107% ( sto siedem!!!). Niech zyje, niech zyje, niech zyje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: bumcyk Jaki przemysł? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.03.11, 00:17
      Czy istnieją jeszcze w kraju jakieś zakłady przemysłu maszynowego. Padły lub zostały wykupione przez zagraniczną konkurencję czyli został sprzedany polski rynek zbytu. Ostatnio na przykład skonało FSO.
      Przed drugą wojną światową minister Kwiatkowski postanowił stworzyć polski przemysł od podstaw, powstał COP itd.
      Po drugiej wojnie światowej kraj rolniczy został zamieniony w kraj przemysłowo-rolniczy. Zbudowano od podstaw setki wielkich zakładów przemysłowych, w których zatrudnienie znaleźli polscy inżynierowie absolwenci politechnik.
      Teraz jesteśmy świadkami jak historia zatacza koło, wracamy do ery przed-przemysłowej. Może pojawi się znowu minister Kwiatkowski, i zacznie tworzyć od podstaw polski przemysł.
      • tornson Re: Jaki przemysł? 28.11.12, 14:18
        Gość portalu: bumcyk napisał(a):

> Teraz jesteśmy świadkami jak historia zatacza koło, wracamy do ery przed-przemy
        > słowej. Może pojawi się znowu minister Kwiatkowski, i zacznie tworzyć od podsta
        > w polski przemysł.
        Propagandowe potworki w mig nazwałyby kogoś takiego komuchem, populistą, człekiem nieznającym się na ekonomii (bo wedle nich tylko wyznawcy neoliberalnej religii mają prawo działać).
    • Gość: Lolo Skladanie i polprodukty IP: *.dclient.hispeed.ch 18.03.11, 01:44
      to polski "przemysl"...
    • Gość: jagoda Re: OFE IP: *.231.3.254.koba.pl 14.11.12, 12:36
      Spróbuj w PKO bankowym, zawsze można się przenieść, ale fundusz wart jest uwagi nawet ze względu na to, że ma świetne wyniki inwestycyjne
    • tornson Jaki przemysł, jakie fabryki? 28.11.12, 14:14
      Montownie zagranicznych koncernów, których istnienie zależy od ich łaski i niełaski. Montownie istniejące tylko ze względu na tanią siłę roboczą, zwolnione z podatków, nie wnoszące nic w temacie rozwoju technologii. To jest ten cały "polski przemysł".
      Budownictwo? Niech zaczną budować tyle co za Gierka, 30-40 lat temu, mieszkania dostępne dla wszystkich a nie tylko dla krezusów i w miarę zamożnych ryzykantów, to wtedy pogadamy na temat rozwoju budownictwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka