Dodaj do ulubionych

"DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje

IP: *.tpnet.pl 31.03.11, 07:49
Nie wiem czy śmiać się czy płakać
Obserwuj wątek
    • Gość: eventhorizon Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.11, 07:54
      > Nie wiem czy śmiać się czy płakać

Ja się śmieję. Z radości.
      No bo w końcu się ktoś wziął poważnie za problem.
      • eruiluvatar Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje 31.03.11, 08:02
        Jak to zwykle upośledzeni umysłowo - nic nie rozumieją, to i się ze wszystkiego śmieją.
        • Gość: najmądrzejszy Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.11, 08:10
          Czy w takim razie powinienem lecieć do marketu po 10kilko cukru?
          • linka.5 Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje 31.03.11, 08:17
            Leć po 10 kg torebek foliowych ;)
            • Gość: zxcv Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje IP: 195.82.180.* 31.03.11, 09:44
              Cóż.... "socjalizm to ustrój bohatersko walczący z problemami....nieznanymi w żadnym innym systemie"

Zamiast wydać miliony euro na badania nad recyklingiem i otrzymywaniem innych materiałów ze zużytych toreb, państwa wydadzą miliony euro na egzekwowanie tego zakazu, dodatkowe miliony strat wynikną z zamykania miejsc pracy i zakładów produkujących takie torb. Vivat Unia!!!

PS: A co z workami na śmieci?
              • Gość: asrf Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje IP: *.motorola-solutions.com 31.03.11, 10:25
                > PS: A co z workami na śmieci?

Co najmniej jakbyś nie rozumiał tematu. Sporo ludzi właśnie te torby zakupowe używa jako worki na śmieci, po tym jak już przyniesie w nich zakupy. Ale jak to tak? Darmowa torba na zakupy, darmowy worek na śmieci? Nie za wiele? Tu chodzi o to, żebyś i za jedno i za drugie zapłacił osobno. A ekologia ch*j.
                • Gość: mmk Blad IP: 82.244.190.* 31.03.11, 10:37
                  Blad w artykule: kukurydza do produkcji folii to zupelnie INNA odmiana niz kukurydza spozywcza. Zwiekszone zapotrzebowanie na nia to COS INNEGO niz na kukurydze spozywcza. Zatem nie ma co bredzic o cenach.
                  • Gość: MichalM Re: Blad IP: *.rwd.prospect.pl 31.03.11, 11:11
                    A co sie stanie z cena tej zwyklej kukurydzy jezeli czesc rolnikow przestanie ja uprawiac a zacznie ta "inna"????
                  • sidian Re: Blad 31.03.11, 11:13
                    Tak, oczywiscie. Te jadalna uprawia sie w ziemi a te na torby na scianie w garazu u dziadka. Jesli cena tej na torby bedzie wyzsza od tej jadalnej, to jak myslisz, ktora posadza? Wlasnie dlatego podskocza ceny. Po raz kolejny.
                  • Gość: qqryq Re: Blad IP: 193.105.221.* 31.03.11, 11:17
                    Błąd jest niestety w Twoim rozumowaniu.
                    Pod uprawy mamy przeznaczony pewien obszar planety. Jeśli zajmiemy je roślinami przeznaczonymi na biokomponenty dla przemysłu, to albo ograniczymy obszar upraw spożywczych albo wykarczujemy kolejne połacie lasów, robiąc przyrodzie nieporównywalnie większą szkodę niż robimy reklamówkami.
                    Osobną sprawą jest to, że przedstawione rozwiązanie jest na rękę sieciom handlowym i nie ma nic, ale to nic wspólnego z ekologią. Te torby nie ulegają biobedradacji. One rozpadają się na pył polietylenowy, nie można ich zwykle poddać recyclingowi czy spaleniu a składowane MUSZĄ być na specjalnych składowiskach, które wyłapią ich pozostałości po tej tak zwanej degradacji. Tych składowisk oczywiście nie ma, więc pyłek będziemy wciągać noskami.
                    • ponury_swiniarz Niestety wiekszosc urzednikow 31.03.11, 11:46
                      rozumuje jak mmk. Nie widza gospodarki jako sieci naczyn polaczonych. Uwazaja ze jak manipuluja w jendej dziedzinie, nie bedzie to mialo wplywu na inna dziedzine. Podniosa ceny energii a potem sie dziwia ze cena chleba rosnie.
                • panbramkarz Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje 31.03.11, 11:37
                  Dokladnie tak ja nawet mam taki specjalny uchwyt dzieki ktoremu uzywanie "jednorazowki" jest wygodniejsze niz "orginalnego" worka na smieci.
                  Ekologia to taka nowa "religia" wymyslona po to by otumanic "wiernych" (uzytkownikow) i usprawiedliwic naciaganie ich na kazdym kroku na kase, dlaczego nikt nie skupuje opakowan wielokrotnego uzytku typu sloiki czy butelki? czyzby szklana butelka szybciej sie "rozkladala" niz plastikowa?
                  Jakos dziwnie sie sklada ze wszystko co ekologiczne jest kilkakrotnie drozsze.

> > PS: A co z workami na śmieci?
                  >
                  > Co najmniej jakbyś nie rozumiał tematu. Sporo ludzi właśnie te torby zakupowe u
                  > żywa jako worki na śmieci, po tym jak już przyniesie w nich zakupy. Ale jak to
                  > tak? Darmowa torba na zakupy, darmowy worek na śmieci? Nie za wiele? Tu chodzi
                  > o to, żebyś i za jedno i za drugie zapłacił osobno. A ekologia ch*j.
          • arius5 I bardzo dobrze !!! 31.03.11, 10:32
            To, ze Polacy mieszkaja w syfie a osiedla wygladaja jak smietniki to juz Wasz problem, ja chce mieszkac w czystym kraju.
            A butelki plastikowe ? W Europie sa zwrotne, wszystki butelki i puszki, nawet te od zwyklej wody.
            A w Polsce co ? Leza stosy butellek na trawnikacjh i na chodnikach, bo durniom nie chce sie nawet wrzucic tego do kontenera.
            • panbramkarz Re: I bardzo dobrze !!! 31.03.11, 11:41
              Ale nigdzie w Polsce nie spotkasz lezacej puszki po piwie bo na jedna zucona przez ciebie puszke czycha kilku bezdomnych bo sa platne, gdyby wlasnie tez w Polsce skupowac szklo i plastik wszedzie byloby czysto i odpadlby w znacznym stopniu problem segregacji smieci.
            • Gość: zxcv koziołku matołku IP: 195.82.180.* 31.03.11, 12:21
              arius5 napisał:

> To, ze Polacy mieszkaja w syfie a osiedla wygladaja jak smietniki to juz Wasz p
              > roblem, ja chce mieszkac w czystym kraju.
              > A butelki plastikowe ? W Europie sa zwrotne, wszystki butelki i puszki, nawet t
              > e od zwyklej wody.
              > A w Polsce co ? Leza stosy butellek na trawnikacjh i na chodnikach, bo durniom
              > nie chce sie nawet wrzucic tego do kontenera.

Tylko jedno mnie matołku zastanawia- skoro w Polsce jest taki syf, a wszędzie indziej jest tak cacy to czemu w UE chcą zakazywać? Nie ufają własnym obywatelom ?
        • jaaja Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje 31.03.11, 09:07
          To niestety Ty nic nie rozumiesz, nie są problemem torebki foliowe tylko brak segregacji. Myślisz że torba papierowa jest bardziej "ekologiczna"?
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.11, 09:41
            Dokładnie, o ile torba papierowa, to pół biedy, ale biodegradowalna, też sama z siebie się nie rozłoży...
          • panbramkarz Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje 31.03.11, 11:44
            Wystarczy wprowadzic skup toreb foliowych i problem segregacji zalatwia bezdomni a tych w zadnym kraju nie brakuje dodatkowy zysk ...... bezdomni mieliby na jedzenie.
            • 1410_tenrok do panabramkarza................. 31.03.11, 11:59
              taki skup istnieje od lat, ba od dziesięcioleci. Jednak problemem jest to, że cena za 1 kg jest na poziomie 0,3 PLN, a wiesz ile torebek musiałbyś zebrać na jedno piwko???? Nie mówiąc o tanim winie????
              Zycie nie jest takie poste, jak wyobrażasz sobie je Ty lub inni bezmyślni!

Radzę przedsięwziąć wycieczkę na okoliczne wysypisko śmieci! A wówczas dopiero pojmiesz rangę problemu! Lepiej już byłoby, aby produkować łatwo rozpadający się polyetylen, który już po 10 latach rozpada się. Większość torebek produkowana jest jednak z plastyków nierozkładalnych!
              Inną sprawę są zastąpniki. Ci, którzy piszą, że zamiast torebek z PE wprowadzi się torebki biodegradowlane, np. papierowe, muszą zdawać sobie sprawę, że to nie jest dobre wyjście. Wystarczy pojechać do Portugalii, która jest głównym producentem celulozy z plantacji eukaliptusowych! Zobacz, co wyczynaiają te monokultury ze środowiskiem tego kraju...................
      • Gość: jałowiec Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 08:21
        > No bo w końcu się ktoś wziął poważnie za problem.

ale jak poważnie skoro dopiero zamierza?
      • jonaszewski Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje 31.03.11, 12:23
        I ja też się cieszę. Od dawna robię zakupy w lnianych torbach. Jeszcze się załapałem na czasy, jak nie było czegoś takiego jak foliówka, mleko kupowało się w butelce szklanej, rzeczy sypkie w tzw. tutkach papierowych, a mięso było pakowane w papier. I jakoś wszyscy sobie świetnie z tym radzili i nie było problemu z miliardami fruwających wszędzie torebek foliowych. A ci, co biadolą, że mają darmowe worki na śmieci, niech sobie kupują za 22 grosze za sztukę torby biodegradowalne albo prawdziwe worki na śmieci.
    • morsick I znowu rozwiązywanie problemu przez jakiś zakaz. 31.03.11, 08:16
      Szlag by trafił tych darmozjadów.
    • Gość: loho "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje IP: *.unknown.vectranet.pl 31.03.11, 08:18
      świetnie!
      Dzisiaj już niewiele osób zdaje sobie sprawę, że kiedyś myło się woreczki po mleku, a dla większości opakowań znajdowano nowe formy zastosowań.
      Zaraz ktoś na mnie wyskoczy, że to były ............* czasy, ale z jednym musi się ze mną zgodzić- wszędzie było czyściej!

*)odpowiednie wstawić
      • Gość: zgryzotella Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje IP: 178.73.49.* 31.03.11, 08:41
        Pamiętam jak wyglądały wtedy śmietniki (śmieci lądowały bezpośrednio w kuble) - nie, nie było czyściej - smród i robactwo wokół.
        • lukask73 Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje 31.03.11, 09:42
          Aktualnie ok. 3/4 masy zawartości śmietnika to opakowania plastikowe. Ergo: kiedyś było 4 × mniej śmieci. Trudno się z tym nie zgodzić, tym bardziej, że już w latach 80. mówiono oficjalnie, że miernikiem postępu cywilizacji jest ilość generowanych odpadów (co za okropne czasy).
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.11, 09:46
            Tylko, że większość tego to opakowania po różnych wyrobach, typu wyrób seropodobny w plastrach, wyrób wędlinopodobny w plastrach itp (albo po urzadzeniach rtv, też nadmiernie pakowanych w plastikowe opakowania, gdzie opakowanie jest często kilkukrotnie większe od samego wyrobu, bo musiały sie zmieścić ryzunki reklamowe wkładane do wewnątrz), więc to opakowania przemyslowe, a nie handlowe...
            • Gość: zxcv Spokojnie spokojnie IP: 195.82.180.* 31.03.11, 09:59
              Już niedługo i tego się zakaże, tylko lud trzeba jeszcze urobić odpowiednio
    • janasm "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje 31.03.11, 08:31
      Mieszkam od 6 lat w Irlandii i tutaj za każdą jednorazówkę trzeba zapłacić (przykładowo w Tesco zwykła jednorazówka kosztuje 22 centy). Nikt się nie burzy nikt nie ma pretensji i ludzie zaczęli chodzić na zakupy z torbami wielokrotnego użytku. Proponuje wprowadzić taką samą opłatę wszędzie i ludzie sami zrezygnują z ich używania.
      • rojberek Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje 31.03.11, 09:24
        no to płać sobie - czemu mamy brać przykład z gości, co nawet nie wiedzą jak smakuje dobre piwo i zachwalają ten swój shit?
      • Gość: sss Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje IP: *.internetia.net.pl 31.03.11, 10:06
        To siedz sobie w tej irlandii i odpie...sie od polski. Zadna torba nie jest warta 22 centy. Zrozum matole, ze to jest dobry biznes dla sieci handlowych, kosztem takich przyglupow wierzacych w "ekologie" jak ty.
        Ja nie zamierzam rezygnowa z jednorazoych toreb, ktore potem wykorzystuje jako torby na smici a nadwyzke umieszczam w specjalnym pojemniku na tworzywa.
        Jezeli bedzie trzeba zrobie zapas kilku tysiecy toreb ( za 100zl - tak ,tak, taki jest rzeczywisty koszt) i bede ich uzywal ile sie da, bo sa po prostu WYGODNE.
        Jezeli sklepy chca pokazac swoja "ekologicznosc" to niech lepiej przestana drukowac setki ton toksycznych ulotek.
        No, ale tego nie zrobia, bo z tego maja zysk.
    • Gość: lewakom NIE! Precz z brukselską komuną!!!!! IP: *.tktelekom.pl 31.03.11, 08:37
      Precz czerwona zarazo!!!!
    • Gość: wreszcie Minimum wysiłku, lenie IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.11, 08:38
      i bardzo dobrze. a wy lenie patentowe wystarczy że będziecie wozić w swoich autach trwałe torby lniane lub siatki, które wystarczą co najmniej na rok. I żadna żywność nie podrożeje, bo wreszcie każdy z próżniaków, zamiast codziennie kupować 5 torebek eko za 5 gr, kupi sobie za 1 zł trwałą torbę raz na rok właśnie. Proste?
      • Gość: zxcv Re: Minimum wysiłku, lenie IP: 195.82.180.* 31.03.11, 09:45
        Czy swoje śmieci też będziesz trzymał w torbie lnianej wielorazowego użytku?

Powodzenia ....
        • astrum-on-line Re: Minimum wysiłku, lenie 31.03.11, 16:29
          Może najpierw zastanowiliby się nad redukcją ilości opakowań?
          Ogórek opakowany w folię, tabletki w listku zapakowanym w kartonik, szynkę w sklepie mi pani pakuje w papier a ten papier w drugi papier, ser w folię a folię w papier, piwo w puszcze a puszki w zgrzewce. Może tu jest pole do redukcji ilości śmieci?
    • Gość: zgryzotella "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje IP: 178.73.49.* 31.03.11, 08:39
      Worki na śmieci też będą papierowe? Używam torebek jako worków - często nawet pomimo, że trzeba za nią zapłacić - wychodzi taniej.
      • billy.the.kid Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje 31.03.11, 08:56
        śledzie najle[iej w gazete zawinąć.
    • Gość: Dziki "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 09:02
      Jestem pewien, że już niedługo ta cała Bruksela zakaże używania i produkcji plastikowych butelek do napojów. I tak, idąc na zakupy w hipermarecie, będziesz trzymał w jednej ręce ekologiczny, płócienny wór po kartoflach - to na towary sypkie i luzem, a w drugiej łapie będziesz tarmosił jakiś szaflik zabrany świniom z chlewika-to dla odmiany na napoje.
      Oczywiście niegazowane, Bruksela zakaże produkcji i konsumpcji napojów gazowanych, bo bulgoczący po otwarciu dwutlenek węgla przyczynia się do powiększania efektu cieplarnianego.
      • enro_n Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje 31.03.11, 11:01
        Znając mentalność tych "specjalistów" jest to całkiem możliwe.
    • zgw Jednorazówki znikną 31.03.11, 09:03
      I bardzo dobrze! Wcale mnie nie przeraża ani (potencjalny) smród wokół śmietników, ani to, że 20 tys. zatrudnianych przy produkcji foliówek będzie musiało się przebranżowić.
      Od lat nie korzystam z torebek jednorazowych.
      Nie rozumiem jednego: dlaczego biodegradowalne opakowania mają natychmiast podnieść cenę zboża, skoro produkuje się je z odpadów tychże?
      Poza tym nadal istnieje PROBLEM makulatury!

• Gość: zgryzotella Re: Jednorazówki znikną IP: 178.73.49.* 31.03.11, 09:07
        Niedaleko mam śmietnik - mnie przeraża. Jak dla mnie możesz sobie nie korzystać nawet z prądu i chodzić spać z kurami, ale mnie nie zmuszaj do takich zachować.
        • Gość: Stary SBek Re: Jednorazówki znikną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 09:10
          Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Można będzie używać toreb biodegradujących.
          • Gość: zgryzotella Re: Jednorazówki znikną IP: 178.73.49.* 31.03.11, 09:25
            Ach, będzie można? Dziękuję Wielkiej Kontrolującej Wszystko Unii, że chociaż na tyle mi zezwoli.
          • gh83 Re: Jednorazówki znikną 31.03.11, 09:27
            > Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Można będzie używać toreb biodegradujących

Tyle, że jak żyję, nie widziałem jeszcze w mojej okolicy toreb biodegradowalnych - a żyję już długo i w dużym mieście. Są za to te pseudoekologiczne torebki "rozsypujące się", które jako jedyną różnicę wprowadzają to, że nie zalegają jako jeden plastikowy odpad (który łatwo podnieść i wyrzucić), tylko szybko "rozkładają się" na równie plastikowy pył, którego łatwo pozbierać nie sposób, a który np. znakomicie blokuje dopływ światła pod powierzchnię zbiorników wodnych. Z kolei torby papierowe brzmią bardzo rozsądnie, dopóki nie rzucimy okiem na proces ich produkcji...

Sam używam toreb lnianych, ale nie zawsze jest to dostępną opcją. Mięso czy ser przed włożeniem do torby trzeba w coś owinąć i ze względów higienicznych wolę, by był to czysty jednorazowy woreczek foliowy, niż używana gazeta.
            • lukask73 Re: Jednorazówki znikną 31.03.11, 09:47
              Chyba zanadto przejąłeś się żarcikami kol.kol. powyżej. Nikt nie każe zawijać mięsa w gazetę, właszcza że farby do najzdrowszych substancji nie należą. Jest wiele opcji, ale tu głównie chodzi o to, że poza małym woreczkiem na mięso ludzie używają jeszcze dwóch toreb, żeby odizolować się szczelnie od tej „śmierdzącej zawartości”. Miałem sąsiada, który po powrocie z marketu wnosił na górę ok. 20 średnio wypełnionych toreb plastikowych. Ja tę samą ilość zakupów przynoszę w dwóch skrzynkach, których używam od kilkunastu lat.
              • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Jednorazówki znikną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.11, 09:55
                Ale to jest raczej kwestia edukacji, a nie zakazów...
              • Gość: ccc Re: Jednorazówki znikną IP: *.internetia.net.pl 31.03.11, 10:11
                Dla mnie mozesz sobie wnosic zakupy nawet w odbycie, ale nie ustawiaj mi zycia.
              • prababka44 Re: Jednorazówki znikną 31.03.11, 12:26
                *** Ja tę samą ilość zakupów przynoszę w dwóch skrzynkach ***
                Hmm... oczywiście wybierasz sie na zakupy autkiem...
                Nie bardzo widze te skrzynki w autobusie, lub idąc pieszo :)
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Jednorazówki znikną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.11, 09:49
            Problem w tym, że te biodegradowalne nie różnią się niczym od tych niebiodegradowalnych, jeśli nie zostaną poddane odpowiedniej obróbce, a nie zostaną, jeśli nie będą segregowane...
        • lukask73 Przerażający S M R Ó D 05.04.11, 10:59
          > Niedaleko mam śmietnik - mnie przeraża

Ja mam w domu rozdrabniacz do odpadów. Dzięki temu w śmietniku mam wyłącznie suche opakowania. Nic nie śmierdzi, a tę garść śmieci mogę przełożyć do dowolnego opakowania suchą ręką. I nawet się nie pobrudzi. Polecam.

Poza tym to nawet fajny widok, jak skórki od pomarańczy znikają w czarnej dziurze i spływają z wodą.
      • jaaja Re: Jednorazówki znikną 31.03.11, 09:11
        "Nie rozumiem jednego: dlaczego biodegradowalne opakowania mają natychmiast podnieść cenę zboża, skoro produkuje się je z odpadów tychże?"

Z tych odpadów produkuje się też pasze, podaż będzie jaka była a popyt wzrośnie, tłumaczyć dalej?
        • zgw Re: Jednorazówki znikną 31.03.11, 15:44
          jaaja napisał:

> "Nie rozumiem jednego: dlaczego biodegradowalne opakowania mają natychmiast pod
          > nieść cenę zboża, skoro produkuje się je z odpadów tychże?"
          >
          > Z tych odpadów produkuje się też pasze, podaż będzie jaka była a popyt wzrośnie
          > , tłumaczyć dalej?

Pasze, powiadasz? To dlaczego po żniwach leżą latami na polach bloki słomy, którą ktoś potem - przez przypadek :) - spala?
          Najpierw trzeba dokładnie wiedzieć ILE słomy się marnuje, a dopiero potem tłumaczyć...
    • Gość: gal "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje IP: *.nsystem.pl 31.03.11, 09:06
      I bardzo dobrze jakby były same torby płatne !!! W końcu by się jeden z drugim gamoniem zastanowili przed wyrzuceniem takiej płatnej torebeczki na pobliski trawnik. Jak ja się brzydzę takimi gamoniowatymi brudasami !
      • jaaja Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje 31.03.11, 09:15
        To trochę inaczej, cwaniaki ze sklepów wpadły na to że zamiast dokładać torebkę gratis można ją sprzedać zarabiając na tym, przy okazji można usłyszeć powoływanie się na przepisy które nie istnieją.
        • syn.ksiedza.proboszcza Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje 31.03.11, 09:35
          jaaja napisał:

> To trochę inaczej, cwaniaki ze sklepów wpadły na to że zamiast dokładać torebkę
          > gratis można ją sprzedać zarabiając na tym, przy okazji można usłyszeć powoływ
          > anie się na przepisy które nie istnieją.

A nie-cwaniaki nadal nie porzucają "nadzieji", że torebki są gratis. LOL
    • Gość: Stary SBek Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 09:09
      Ok, jestem za. Co z opakowaniami z tworzyw sztucznych? Zgrzewka wody mineralnej to więcej plastiku niż cała miesięczna "produkcja" torebek małego sklepiku.
      • lukask73 Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje 31.03.11, 09:51
        > Zgrzewka wody mineralnej

Butelki nie fruwają po świecie i nie czepiają się gałęzi drzew. Tu nie chodzi tylko o masę, ale też o wizualny bałagan. Na dodatek niesprasowana torebka (90% torebek w śmietnikach) ma objętość podobną do lekko zduszonej butelki.
        • Gość: Stary SBek Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 11:48
          > Butelki nie fruwają po świecie...

Jak nie, przejdź się trochę po okolicy. No chyba, że syf jest specyfiką Wrocławia.

Na dodatek niesprasowana torebka (90%
          > torebek w śmietnikach) ma objętość podobną do lekko zduszonej butelki.

Torebka pęka pod lada naciskiem więc szybko się "skompresuje"
          • lukask73 fruwające butelki 01.04.11, 07:56
            Czy we Wrocławiu zdarzają się butelki, które samoistnie osiadają na gałęziach drzew tak na przykład na 6 m od ziemi?

Ale o czym my tu mówimy, skoro są tacy esteci, którzy celowo obwieszają zabytkową kamienicę torebkami, żeby ich szelest odstraszał gołębie. Może te torebki jednak są piękne i Dyrektywa tylko obrzydzi nasze i tak szare życie?
    • Gość: edzio Re: "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.11, 09:13
      w sumie pomysl wg mnie niezly , szkoda tylko ze unia musi to regulowac
    • Gość: gość "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.11, 09:16
      To dla oszołomów ekologicznych coś do obejrzenia.
      www.youtube.com/watch?v=IOqMoS6yccw
      Odpowiedź na odwieczne pytanie ludzkości przy okazji:)
    • Gość: xiunc bardzo proste rozwiązanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.11, 09:19
      Kaucja
      dowolne opakowanie szklane 1 zł
      dowolne opakowanie z tworzywa 1 zł
      dowolne opakowanie metalowe 1 zł
      Skup surowców wtórnych
      kilogram dowolnej makulatury 1 zł
      kilogram dowolnych szmat 1 zł
      kilogram stłuczki szklanej 1 zł
      kilogram dowolnych tworzyw sztucznych 2 zł
      • lukask73 Re: bardzo proste rozwiązanie 31.03.11, 09:54
        Jeszcze trzeba wyznaczyć na ochotnika tych, którzy będą obsługiwać gratisowo obrót tymi opakowaniami i kaucjami.
        • Gość: xiunc Re: bardzo proste rozwiązanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.11, 11:14
          lukask73 napisał:

> Jeszcze trzeba wyznaczyć na ochotnika tych, którzy będą obsługiwać gratisowo ob
          > rót tymi opakowaniami i kaucjami.

No właśnie, Polak zawsze znajdzie problem tam gdzie go nie ma. Organizacja pracy i organizacja czegokolwiek poza ustawkami w tym narodzie to pojecie obce.
          • lukask73 tylko ustawki 01.04.11, 07:53
            Tobie się może wydaje, że przyjęcie 40 gr kaucji nic nie kosztuje? Albo przewiezienie butelki ze sklepu do huty?
    • Gość: Gość "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje IP: *.aster.pl 31.03.11, 09:26
      I bardzo dobrze. Nie jest to chyba wielki problem idąc na zakupy wziąć ze sobą jakąś torbę.
    • Gość: anonimowany "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 31.03.11, 09:35
      Ale jako całkowicie niezależny i niepodległy kraj nie musimy takiego rozwiązania stosować u nas.
    • lava71 a kiedy ... 31.03.11, 09:42
      a kiedy:
      - zakaz pokazywania złodziejskich mord polityków w publicznych mediach?
      - rozliczanie polityków za nic nierobienie?
      - zakaz rozdawania naszych pieniędzy na partie polityczne i sekty religijne?

W naszym kraju zajmujemy się wszystkimi głupotami aby tyko nie zmienić bagna w którym żyjemy. Kolejny temat zastępczy ... reklamówki.
    • fagusp Ten sam problem co z żarówkami. 31.03.11, 09:44
      Biznes zainwestował kasę w nowe "ekologiczne" technologie a pospólstwo... Pospólstwo jak to pospólstwo, w swojej masie zaczyna się uodporniać na ekobełkot i zwyczajnie ekoopakowania ma serdecznie gdzieś. I nie kupuje, co jest zbrodnią na ludzkości, Matce Ziemi i wzrost gospodarczy dusi. Więc trzeba małym zakazikiem pokazać pospólstwu Jedyną Słuszną Drogę i sprowadzić go na drogę cnoty, przy okazji transferując sprawiedliwą społecznie kwotę dla biznesowych zbawców Natury.
      Czas powiedzieć Unii pa pa, bo staje się karykaturą pięknej idei, na którą głosowałem w 2004.
      • Gość: xiunc Re: Ten sam problem co z żarówkami. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.11, 11:17
        No widzisz, ja wtedy byłem już duży i na unię nie głosowałem.
    • ulanzalasem "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje 31.03.11, 09:55
      Tylko czekać aż UE zakaże posiadania np. niebieskich oczu xD
    • Gość: ajm te torby biodegradacyjne to tragedia IP: *.opera-mini.net 31.03.11, 09:58
      Mieszkam we wloszech i od kilku tygodni tylko torby biodegradacyjne daja przy kasie cena 10 ~ 20 cent. Problem w tym ze sa duzo mniejsze i rozpadaja sie zanim zdazy sie wròcic do domu, szczegolnie gdy jest duza wilgotnosc powietrza. Mozna je wyrzucac razem z odpadami spozywczymi. Bylby to moze i dobry pomysl gdyby przynajmniej te torby spelnialy swoja funkcje a tak jezeli zapomni sie zabrac torby z domu to zakupy do mieszkania wnosi sie w rekach.
    • polones "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje 31.03.11, 10:15
      Kiedy roz--pieprzą ten socjalistyczny (w najgorszym wydaniu) pomiot jakim jest Unia Europejska. Nietrafione decyzje: ogórki, żarówki, CO2, podatek dodany 25%, ceny paliw, biopaliwa (E10 w Niemczech), cukier, rolnictwo, import badziewia z CHRL, i wiele, wiele innego goowna.
      Czytam, że jakiś były komuch z Estonii (komisarz w EU) śni o wy..pie...niu aut benzynowych z użycia.
      Takich idiotów powinno się zamykać w psychiatryku. Chcą nowego ZSRR/ EU. Spierd..lili komunizm tam w Eurazji to marzy im się zrobić to w bogatszej części świata. Tu w Niemczech to się już to odczuwa jest jedna baba na czele rządu i robi wszystko by nam było jak w NRD i innych demoludach np. jak w RP (drogi podobne do polskich).
      • lmblmb Co ma socjalizm do gospodarki? 01.04.11, 21:35
        polones napisał:

> Kiedy roz--pieprzą ten socjalistyczny (w najgorszym wydaniu) pomiot jakim jest
        > Unia Europejska.

Co ma system społeczny (socjalizm) do modelu gosporarki?

> Nietrafione decyzje: ogórki, żarówki, CO2, podatek dodany 25%,
        > ceny paliw, biopaliwa (E10 w Niemczech), cukier, rolnictwo, import badziewia z
        > CHRL, i wiele, wiele innego goowna.

Ty to masz pojęcie o wszystkim! A najlepsze o żarówkach i CO2.

> Czytam, że jakiś były komuch z Estonii (komisarz w EU) śni o wy..pie...niu aut
        > benzynowych z użycia.

Diesel ma o 50% większą wydajność.

> Tu w Niemczech to się już to odczuwa jest jedna baba na czele rządu i robi
        > wszystko by nam było jak w NRD i innych demoludach np. jak w RP (drogi podobn
        > e do polskich).

Bo tu w Niemczech ludzie się wszytkiego boją.
    • tajlerdarden ZSSR v2 31.03.11, 10:18
      Połowa świata umiera z głodu, bo nażarta północ dotuje swoje rolnictwo, a oni chcą robić torby z jedzenia. K!rwa, niech szlag trafi tą całą ue.
      • Gość: xxx Re: ZSSR v2 IP: *.play-internet.pl 31.03.11, 12:01
        nie kapuje. Skoro północ stać na dotowanie swojej żywności by była dostępna dla wszystkich to co ma do tego reszta świata? Jak chcą mogą i kompost z nadwyżek robić, nic nikomu do tego.
        [tak wiem chciałbyś by prezentowali za darmo afryce/indiom itp. nadwyżki żywności a oni w zamian się pięknie ukłonili i kazali płacić swoim mieszkańcom za te 'dary' - cóż za szlachetność ale nie tędy droga i zrozumienie tego trochę Ci to zajmie]

Niech wzorują się na ich systemie i nie giną z głodu!
    • Gość: rabarbar trochę świadomości ekologicznej buraki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.11, 10:45
      foliowe torebki to koszmar naszych czasów - jednak handel niech robi z tego pretekstu do podwyżek - ludzie moga pakowac towary w torby wielorazowe - jak za komuny bywało
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: trochę świadomości ekologicznej buraki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.11, 10:52
        Heh - jeśli nie wyrzuca się torby ot tak, tylko się ją segreguje, to jest ona obojętna dla środowiska....
    • wari "DGP": Jednorazówki znikną, żywność zdrożeje 31.03.11, 10:57
      Ceny toreb biodegradowalnych nie powinny być droższe, o ile sklepy nie będą narzucać horrendalnych marży. Dzisiaj reklamówki kosztują 20 czy 30 groszy, a koszt ich produkcji jest mniejszy niż 1 grosz. Sklepy nieźle zarabiają na tych opakowaniach. Cena tych opakowań nie ma nic wspólnego z kosztami ich produkcji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka