Dodaj do ulubionych

TVN CNBC: Solorz-Żak kupił Polkomtel za 18 mld zł

IP: *.opera-mini.net 30.06.11, 21:53
Obserwuj wątek
    • Gość: . . IP: *.icpnet.pl 01.07.11, 07:17
      .
    • Gość: anonim Solorz-Żak kupił Polkomtel IP: *.multimo.pl 01.07.11, 07:27
      Kupienie Plusa przez Solorza tworzy na polskim rynku nowy, niezwykle ciekawy model operatora, takiego, który ma nie tylko sieć, ale i sam wytwarza treści, które można oferować abonentom telefonii komórkowej - mówi.

no, bo ja nie mam co robić, tylko kiepskich będę w telefonie oglądał. takie same szumne zapowiedzi, jak internet na gsm - shit shita shitem pogania.
      • Gość: mid Re: Solorz-Żak kupił Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.11, 07:37
        > no, bo ja nie mam co robić, tylko kiepskich będę w telefonie oglądał

...a ja jeżely Pan pozwoly ...z przyjemnością!!

;)
        • Gość: es My tu pitu pitu a Solorz co rok 1mld PLN do przodu IP: *.ip.jarsat.pl 01.07.11, 10:58
          ...przez 20 lat kapitalizmu w Polsce uzbierał sobie 18 dużych baniek
          • Gość: Greg Re: My tu pitu pitu a Solorz co rok 1mld PLN do p IP: *.15-3.cable.virginmedia.com 01.07.11, 22:50
            a ty co? ze zrozumieniem przez te lata czytać się nawet nie nauczyłeś?
    • Gość: ua centernet? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.11, 07:41
      a centernet nie jest przypadkiem karkosika?
      • Gość: x Re: centernet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.11, 07:43
        był ;-)
    • Gość: poganin teraz widać dlaczego parę dni temu Solorz sprzedał IP: *.denko.com.pl 01.07.11, 07:51
      rafako
      • Gość: ua no nie moge sie powstrzymac;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.11, 08:20
        no to bum
        sytuacja przerasta premiera
        rafako razy dwa
        wersja militarna
        rzad nie zmienil zdania
        rzad nie jest antychlopski
        w czym tkwi sila argumentow?
        bulgarski walesa

kazik-headlines
    • Gość: nie oglądam TVNu BRawo Solorz-Żak. w końcu Polak cos kupił IP: *.futuremedia.pl 01.07.11, 07:52
      BRAWO POLSKI KAPITAŁ. PANIE SOLORZ KUPUJ PAN JAK NAJWIĘCEJ!!!!
      • Gość: ALdis Re: BRawo Solorz-Żak. w końcu Polak cos kupił IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.11, 07:56
        Przyłączam się. Mogę nie lubić i nie lubię Polsatu jako TV, korzystam z telefonii innego operatora, ale bardzo się cieszę, że to właśnie polski kapitał nabył tego operatora.
        Tak samo kibicuję PKO BP - choć konta tam nie mam i chyba póki co mieć nie będę.

Ale zawsze będę się cieszył jak polska firma będzie odnosić sukcesy i rosnąć w siłę.
        • Gość: dziadek Re: BRawo Solorz-Żak. w końcu Polak cos kupił IP: *.xdsl.centertel.pl 01.07.11, 08:21
          No i odrazu się poprawiło polakom i żyje się lepiej.A jak mamy prezydencję to wszystkich polakóf ogarnął szał radości.Za PRL zachod wprowadzil embargo w stosunku do Polski na towary, teraz wschód to robi.
        • Gość: mercator_l Re: BRawo Solorz-Żak. w końcu Polak cos kupił IP: *.scansafe.net 01.07.11, 08:22
          Też się cieszę i popieram polski kapitał. Im więcej dużych polskich firm tym mniej naszych pieniędzy będzie transferowane za granice.
        • peterbreslau Re: BRawo Solorz-Żak. w końcu Polak cos kupił 01.07.11, 08:23
          Gość portalu: ALdis napisał(a):

> Przyłączam się. Mogę nie lubić i nie lubię Polsatu jako TV, korzystam z telefon
          > ii innego operatora, ale bardzo się cieszę, że to właśnie polski kapitał nabył
          > tego operatora.
          > Tak samo kibicuję PKO BP - choć konta tam nie mam i chyba póki co mieć nie będę
          > .
          >
          > Ale zawsze będę się cieszył jak polska firma będzie odnosić sukcesy i rosnąć w
          > siłę.

człowieku o czy Ty piszesz? jak ma rosnąć w siłę skoro są tacy ludzie jak Ty?
        • asperamanka Kupił, ale nie za swoje. 01.07.11, 08:47
          Nie zachwycajcie się, że kupił "polski kapitał".

Dziennikarz tego nie pisze, bo pewnie nie zna tej konstrukcji, ale to wynika jasno z tekstu. Transakcję sfinansowało konsorcjum banków. To jest klasyczna transakcja strukturyzowana, czyli LBO (Leveraged Buy-Out). Nie wiedzącym o co chodzi wyjaśniam; to w skrócie wygląda tak:

1. Kupujący (Sponsor) zakłada specjalną spółkę (SPV, Special Purpose Vehicle) dla celów nabycia "Targetu", czyli spółki przejmowanej;

2. Do SPV wkłada swój udział własny, jakieś 30% - 40% wartości transakcji, na resztę ceny nabycia SPV bierze kredyt w konsorcjum banków, pod zastaw akcji spółki przejmowanej, czyli Targetu;

3. SPV nabywa Target;

4. SPV, zadłużone w bankach pod zastaw akcji Targetu, dokonuje fuzji z Targetem;

5. W konsekwencji pieniądze wydane na przejęcie, pożyczone od banków, nowo powstała połączona spółka (Target + SPV) jest winna bankom i je spłaca przez okres określony w umowie.

W konsekwencji zadłużenie zaciągnięte na przejęcie, czyli do 70% wydanej kasy, wraz z odsetkami, płaci bankom sama spółka przejmowana. Czyli to klienci Plusa zapłacą za tę transakcję, głównie bankom zagranicznym.

Oczywiście między pierwszym SPV a Targetem może być jeszcze łańcuszek innych spółek, pozakładanych w różnych Luksemburgach w celach "optymalizacji podatkowej", ale z grubsza tak to działa, w Polsce też; tak samo za przejęcie Biedronki płacą klienci Biedronki.

Pan Solorz miał Rafako, sprzedał je, i miał pieniądze na udział własny, te jakieś 5 miliardów PLN. Resztę wziął na kredyt, który nie on spłaci.

Pozdrawiam.
          • antekguma1 Re: Kupił, ale nie za swoje. 01.07.11, 09:18
            asperamanka napisał:

> Nie zachwycajcie się, że kupił "polski kapitał".
            >
            /.../

Dokładnie tak to się robi. Podstawieni klakierzy robią klakę, a jelonki się cieszą. Podejrzane źródło finansowania powstania polsatu, niejasne powiązania Solorza z SB, nędzna oferta programowa, ale za to bogata reklamowa rożnych polsatów, oto obraz działalności tego niby polskiego biznesmena. A teraz jeszcze taki prosty manewr przejęcia lipnej sieci komórkowej za pieniądze tej sieci. Żyć nie umierać.
            • flc99 Re: Kupił, ale nie za swoje. 01.07.11, 11:03
              No bo właśnie tak się robi interesy i biznesy. Kto tego nie rozumie ten jest Rydzyk, który zawsze będzie miał pod górę, pod wiatr i nie stac go będzie na marną karę 3,5 tysia.
              revelstein.blox.pl
              • Gość: j Re: Kupił, ale nie za swoje. IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.07.11, 11:45
                od kiedy on "polski" biznesmen
                przeciez on ma z 10 roznych paszportow:)
                • 1zorro-bis Re: Kupił, ale nie za swoje. 01.07.11, 11:52
                  polski bo....lubi wypic!
          • Gość: Blazej Re: Kupił, ale nie za swoje. IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.11, 09:20
            jeżeli spłaci z przychodu swojej firmy czyli polkomtela, to niby kto inny spłaca jak nie pan Solorz-Żak? Klienci? A dotychczas, kto płacił abonament w plusie? Biedroneczki?
            • 1zorro-bis Re: Kupił, ale nie za swoje. 01.07.11, 10:44
              a jelenie sie ciesza....
          • Gość: Realista Re: Kupił, ale nie za swoje. IP: *.123.225.195.static.bait.pl 01.07.11, 09:33
            Misiaczku ;) Nie zapominaj o tym, że Solorz kontroluje również Polsat OFE, którego kapitał może wykorzystać do finansowania tego typu inwestycji. Także twierdzenie o polskim kapitale może być całkiem uzasadnione :)
            • Gość: cacek Re: Kupił, ale nie za swoje. IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.11, 09:44
              a oprócz kasy z funduszu Polsat jest też należący do Solorza Invest Bank
          • Gość: jacek Re: Kupił, ale nie za swoje. IP: *.xdsl.centertel.pl 01.07.11, 09:51
            Jak to nie polski kapitał? Czy te banki zostały udziałowcami spółki SPV o której piszesz? No chyba nie, pożyczyły tylko kasę pod zastaw "targetu", jak to ładnie ująłeś. Zostaną spłacone z zysków polkomtelu i ciao! Właścicielem jest i będzie Solorz. No chyba że zyskowność plusa tak spadnie że banki nie będą spłacane i zabiorą zastaw. Ale w to wątpię bo jak zauważył dziennikarz, jest co najmniej jedna istotna synergia więc dochody raczej wzrosną. Brawo dla POLSKIEGO KAPITAŁU i powodzenia!
          • Gość: z Re: Kupił, ale nie za swoje. IP: *.kielce.net.pl 01.07.11, 10:53
            ZAWSZE płacą za wszystko konsumenci. Ty tylko podajesz jeden przykład.
            • flc99 Re: Kupił, ale nie za swoje. 01.07.11, 11:06
              No a niby kto ma płacić? Operator komórkowy to nie przedsięwzięcie charytatywne.
              • 1zorro-bis Re: Kupił, ale nie za swoje. 01.07.11, 11:51
                tak sie robi "interesy" powiadasz? Firma TECHMEX tez "interesy" robila. nie za swoje. Firmy nie ma, zostalo 200 mln dlugu....
          • Gość: hhh Re: Kupił, ale nie za swoje. IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.11, 13:05
            inwestorzy mają taką kasę w nadmiarze, że przepłącają za takie badziewie jak polski operator telefoniczny, jeszcze im się to odbije czkawą, ciekawe czy arabusy czy chińczyki, stawiam na chinoli
        • wojto51 Re: BRawo Solorz-Żak. w końcu Polak cos kupił 01.07.11, 09:00
          Takie tendencje są normalne w miarę postępu rozwoju kraju. Dlatego poczekajmy cierpliwie zamiast słuchać pisowskiego ujadania. Ja osobiście nie mam zaufania do Solorza. Ma CP praktycznie od początku i uważam, ze na kasie to może on się zna, lecz inwestycje w mediach i ich prowadzenie traktuje jak sprzedaż skarpetek ze stolika na chodniku. Prawie wszystko jest totalnie mdłe. Poza tym sprawa internetu w CP, który jest oferta tylko dla ludzi cierpiących na bezsenność. Absolutnym "hitem" był fakt ściągnięcia do Polsatu z TVN T. Lisa,a następnie pewnego dnia nagłe odsunięcie go od prowadzenia programów tylko w celu przypodobania się ówczesnemu premierowi J. Kaczyńskiemu. Taki jest Solorz, a kasa, to nie wszystko.
          • Gość: Marek Re: BRawo Solorz-Żak. w końcu Polak cos kupił IP: *.ip.netia.com.pl 01.07.11, 09:31
            Lis wyleciał dlatego, że jego program był subiektywny i służył tylko i wyłącznie jednej partii tj. PO!!! Po prostu Tomek nie pasował im do wizerunku telewizji obiektywnej!!!
            • Gość: joe brody Re: BRawo Solorz-Żak. w końcu Polak cos kupił IP: *.internetia.net.pl 01.07.11, 10:39
              Dla Kaczyńskiego nieobiektywny jest każdy dziennikarz, który nie liże kaczego kupra...
              • Gość: eros Re: BRawo Solorz-Żak. w końcu Polak cos kupił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.11, 12:20
                to samo można powiedzieć o Tusku i jego donaldzim kuprze :)
            • ambl Re: BRawo Solorz-Żak. w końcu Polak cos kupił 01.07.11, 12:51
              Marek napisał(a):

> Lis wyleciał dlatego, że jego program był subiektywny i służył tylko i wyłączni
              > e jednej partii tj. PO!!! Po prostu Tomek nie pasował im do wizerunku telewizji
              > obiektywnej!!! <

Ten wasz Tomek-obrotowiec nie tylko u Solorza,on z powodzeniem znalazł by się nawet u Urbana
              i to bez żadnych wewnętrznych oporów jak sądzę z perspektywy lat,
              obserwując jego paskudną karierę
        • Gość: rak Re: BRawo Solorz-Żak. w końcu Polak cos kupił IP: *.usr.onet.pl 01.07.11, 09:24
          podpisuje sie. mam dokladnie tak samo, choc i PKO BP i Plus to spolki, ktore nie sa najwyzszych lotow - obsluga klienta, poziom oferowanego produktu. ale to polski kapital!
      • gall.anonim.pn Re: BRawo Solorz-Żak. w końcu Polak cos kupił 01.07.11, 11:55
        Polski kapitał? A to pan Zygmunt Piotr Solorz-Żak-Krok-Podgórski kiedykolwiek chwalił się pochodzeniem kapitału? Ja odniosłem wręcz przeciwne wrażenie, że nic nie chce na ten temat mówić, podobnie jak o swoich sławetnych czterech paszportach.
        Na wpływy podatkowe też nie ma co liczyć, bo spółki tego pana rozliczają się w Holandii i na Cyprze.
      • tornson Buuuuuahahahahaha jaki Polak, jaki polski kapitał! 01.07.11, 13:05
        Dowiedz się gdzie ta menda płaci podatki.
    • asperamanka Solorz-Żak kupił Polkomtel 01.07.11, 08:23
      Pytanie, czy Plus będzie miał atrakcyjną ofertę. Może mi się osobiście bardzo nie podobać, że korzystając z TPSA, w tym Orange, czy Ery (obecnie T-Mobile), w cenie każdej usługi jest ze mnie zdzierany znaczący haracz, które te firmy odprowadzają do swoich "matek" jako opłatę za korzystanie ze "światowej marki", która jest mi potrzebna jak rybie kalosze. Jeśli jednak ceny "polskiego" operatora będą wyższe, to zagłosuję portfelem.
      • Gość: OlO Re: Solorz-Żak kupił Polkomtel IP: 212.160.172.* 01.07.11, 10:46
        asperamanka napisał:

> Pytanie, czy Plus będzie miał atrakcyjną ofertę. Może mi się osobiście bardzo n
        > ie podobać, że korzystając z TPSA, w tym Orange, czy Ery (obecnie T-Mobile), w
        > cenie każdej usługi jest ze mnie zdzierany znaczący haracz, które te firmy odpr
        > owadzają do swoich "matek" jako opłatę za korzystanie ze "światowej marki", któ
        > ra jest mi potrzebna jak rybie kalosze. Jeśli jednak ceny "polskiego" operatora
        > będą wyższe, to zagłosuję portfelem.

Ależ nie rozumiem cóż to dla Ciebie za różnica, czy mając telefon w dowolnej sieci jego polski operator po opłaceniu ponoszonych kosztów nadwyżkę, czyli zysk przekaże do France Telecomu, Deutshe Telekomu, czy kieszeni Pana Solorza, który i tak podatek od nich zapłaci np. w Monaco, a wyda np. w Paryżu
        • Gość: chesteroni Re: Solorz-Żak kupił Polkomtel IP: *.2.28.78.cable.sta.petrus.com.pl 01.07.11, 20:20
          Bo mimo wszystko inwestuje głównie w Polsce czyli daje prace i rozwija nasz kraj, a nie Niemcy czy Francję. Podatki to nie wszystko (choć nie akceptuję "optymalizacji"). Dlatego wolę dać zarobić Solorzowi niż Hansowi czy innemu Robespierrowi.
    • Gość: Bono74 Solorz-Żak kupił Polkomtel IP: 192.100.112.* 01.07.11, 08:35
      czyli ekspansja dostawcow chinskich na polskim rynku telekomunikacyjnym znacznie sie rozszerzy i wzmocni ;-(
    • Gość: gosc Solorz-Żak kupił Polkomtel IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.11, 08:36
      Nasuwa się tylko pytanie - czy Plus przejmie teraz politykę Polsatu? Beznadziejnej telewizji o okropnej jakości i beznadziejnej obsłudze klienta?
      Jeżeli się łudzicie że będzie taniej lub lepiej - bo właścicielem jest rodak to się grubo mylicie.
      • wojto51 Re: Solorz-Żak kupił Polkomtel 01.07.11, 09:04
        Gość portalu: gosc napisał(a):

> Nasuwa się tylko pytanie - czy Plus przejmie teraz politykę Polsatu? Beznadziej
        > nej telewizji o okropnej jakości i beznadziejnej obsłudze klienta?
        > Jeżeli się łudzicie że będzie taniej lub lepiej - bo właścicielem jest rodak to
        > się grubo mylicie.
        Niestety, obawiam się, ze masz rację. Polsat, to totalne badziewie, no może poza "Must be the music" - dzięki A. Sztabie. Jaki prezes, taka firma. Niestety, robienie dobrej telewizji, to coś więcej niż szatanie kasą. Oby z jego z telefonami nie było tak jak z internetem - do użytku nocnego.
    • Gość: klientka Solorz-Żak kupił Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.11, 08:38
      Zamienili mi Erę na T Mobile,a ja nie mam zamiaru korzystać z niemieckiej sieci i cieszy mnie,że będę mogła się przenieść do polskiego operatora.
      • anglo Re: Solorz-Żak kupił Polkomtel 01.07.11, 09:31
        Oj to nieświadomie grzeszyłaś, bo Era od dawna należała do tego kapitału, z którym teraz związała się nazwą. Musisz iść do spowiedzi.
    • Gość: Derik Solorz-Żak kupił Polkomtel IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.07.11, 08:56
      Jeżeli stanieją połączenia to jestem za, połączenia w Plusie bez włączenia jakiejś taryfy są bardzo drogie musi sie to w końcu zmienić
    • Gość: Radomianin Re: TVN CNBC: Solorz-Żak kupił Polkomtel za 18 ml IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.11, 09:02
      Brawo, Brawo, Brawo, Radom trzyma kciuki ! A gdyby tak coś w Radomiu???
    • Gość: ... Solorz-Żak kupił Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.11, 09:17
      Czyli, że czas pożegnać się z Plusem.
      • antekguma1 Re: Solorz-Żak kupił Polkomtel 01.07.11, 09:18
        Gość portalu: ... napisał(a):

> Czyli, że czas pożegnać się z Plusem.

Najwyższy.
    • Gość: CIEKAWY Solorz-Żak kupił Polkomtel IP: *.aster.pl 01.07.11, 09:24
      A gdzie Pan Solorz płaci podatki wie ktoś może ????
      • Gość: dawa Re: Solorz-Żak kupił Polkomtel IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.11, 09:45
        Na Cyprze bodajże
      • Gość: 0_0 Re: Solorz-Żak kupił Polkomtel IP: *.173.22.16.tesatnet.pl 01.07.11, 10:52
        SB-cy w tym kraju nie placa podatków
        • Gość: Kropka HOP W GÓRĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.11, 12:25
          BO DOBRE !!! :)
    • Gość: MonX 22 lata po "obaleniu" komunizmu IP: *.wroclaw.mm.pl 01.07.11, 09:25
      najwięksi polscy biznesmeni to byli SB-cy. Brawo Polska! Brawa dla Adasia Michnika i Czesia Kiszczaka! Okrągły Stół to chyba największy wał w dziejach świata.

• Gość: NOBODY Re: 22 lata po "obaleniu" komunizmu IP: 194.181.188.* 01.07.11, 09:57
        Ale znaczna część ciemnego nadwiślańskiego ludu zachwyca się tym, że to polak (pisownia celowa) nabywa cośtam. Toż to były SBek o wielu nazwiskach i obywatelstwie niemieckim. Uczciwych i majętnych Polaków to na palcach jednej ręli można by było policzyć, choć pewnie trzebaby było długo szukać.
      • Gość: ddd Re: 22 lata po "obaleniu" komunizmu IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.11, 12:56
        cały ten kraj to jeden wielki wał
    • Gość: gola Agent z czterama paszportami kupuje dla swoich na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.11, 09:26
      zachodzie.
    • jurek7 Solorz-Żak kupił Polkomtel 01.07.11, 09:29
      "Jak czytamy w komunikacie, transakcja warta jest ponad 18 mld zł, co czyni ją jedną z największych transakcji w sektorze telekomunikacyjnym w Europie od zakończenia kryzysu finansowego."

To kryzys finansowy się już skończył?
      • Gość: hehe Re: Solorz-Żak kupił Polkomtel IP: *.play-internet.pl 01.07.11, 09:50
        widać, że tak ;) [chociaż ja jestem widać przed tym okresem cały czas]

Co do tematu :)
        Tak sobie wszedłem na te stronki w artykule odnośnie LTE - cóż obydwie firmy nie oferują internetu albo ja nie doczytałem. O abonamencie z przed 10lat też warto wspomnieć. Czyżby to firmy krzaki mające coś ukrywać a nie realnie zarabiać pieniądze.

Oki mam tel w plusie... zobaczymy co się wydarzy przez następne pół roku. Prepaida najwyżej zarejestruję a jak co to przeniosę do konkurencji. Bez paniki.
    • Gość: zygmunt Solorz-Żak kupił Polkomtel IP: *.morag.vectranet.pl 01.07.11, 09:40
      "Równie ważny jest fakt, że odbywa się ona przy udziale polskiego kapitału - zaznacza cytowany w komunikacie Zygmunt Solorz-Żak."
      I bardzo dobrze ,bo jak mam dorabiać szkopków ,albo cioty francuskie ,to lepiej niech zarobi to ktoś od nas.
      Tak samo jest z marketami.Większość z nich to cioty z france , szkopki ,albo cygaństwo z portugalii.
      Polski klient powinien mieć możliwość kupowania u polskiego przedsiębiorcy.
    • 1234qwerty Solorz-Żak kupił Polkomtel 01.07.11, 09:54
      No to drodzy klienci Plusa za kieszeń chwyć i do spłacania kredytu Pana Solorza marsz. Lewa, lewa, lewa od czoła śpiew (cienki zresztą). Skarb państwa utopi swoją działkę w szambie biurokracji, banki wyprowadzą swoją część do swoich matek. Cieszmy się i radujmy.
    • Gość: szczypan Solorz-Żak kupił Polkomtel IP: 178.73.49.* 01.07.11, 10:04
      Dla użytkownika chyba najważniejsze obniżenie cen połączeń i bajońskich cen za sms-y. Nowe technologie średnio mi w komórce potrzebne bo internet mam z kablówki: szybszy, stabilniejszy, bez limitów. Telewizji w komórce nie zamierzam oglądać bo szkoda oczu. A telefon służy do celów do których powinien czyli rozmów i sms-ów, czasem jakaś fotka i mms.
    • Gość: jarek_kanarek Brawo Panie Solorz IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.11, 10:04
      Mamy teraz przynajmniej jednego w pełni polskiego operatora. Nie to co tmioble 100% niemieckiego czy "polską telekomunikację" tylko z nazwy bo należy do państwa francuskiego !
    • k.janno Solorz-Żak kupił Polkomtel 01.07.11, 10:05
      Agentura bierze wszystko. A wy dalej róbcie sobie durnia z Macierewicza, Kaczyńskiego i popierajcie Platformę i GW. A jak się wam marnie żyje, to miejcie pretensje do samych siebie. Tatuś nie pracował w SB? No to teraz macie. A właściwie nie macie. Kibice Michnika i GW. Karpie, które głosują za Wigilią.
      • wojto51 Re: Solorz-Żak kupił Polkomtel 01.07.11, 10:29
        Macierewicz sam z siebie regularnie robi durnia, tak jak wczoraj. Po co nam specjaliści od lotnictwa, skoro mamy Macierewicza. Jeśli ty wierzysz tej jego kretyńskiej białej księdze, to współczuję.
        • 1zorro-bis Solorz-Zak kupil? Raczej banki kupily.... 01.07.11, 10:42
          a jemu przyjdzie kredyty z odsetkami splacac. Jak cos nie wyjdzie to....klapa!
    • Gość: ja to przedpełskiemu i popce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.11, 10:09
      przytnie sie kasa:)
    • tommyha Solorz-Żak kupił Polkomtel 01.07.11, 10:09
      Czy ja dobrze rozumiem? Polkomtel był spółka z kapitałem innych, państwowych spółek, czyli de facto był spółka państwową. Zatem, firma, która powinna generować zyski dla państwa polskiego, czyli ograniczyć "eksploatowanie podatkowe" zwykłego obywatela. teraz jest w rekach gościa, który ma wiele, bedzie miał jeszcze więcej, a zwykły kowalski bedzie musiał do szkół, szpitali i dróg dołożyć z własnej kasy.. Czy o jest nowoczesny kapitalizm?
      • Gość: jn Re: Solorz-Żak kupił Polkomtel IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.07.11, 11:56
        Czy ja dobrze rozumiem? Polkomtel był spółka z kapitałem innych, państwowych spółek, czyli de facto był spółka państwową. Zatem, firma, która powinna generować zyski dla państwa polskiego, czyli ograniczyć "eksploatowanie podatkowe" zwykłego obywatela. teraz jest w rekach gościa, który ma wiele, bedzie miał jeszcze więcej, a zwykły kowalski bedzie musiał do szkół, szpitali i dróg dołożyć z własnej kasy.. Czy o jest nowoczesny kapitalizm?
        >

dobrze rozumiesz ....
        mozna jeszcze dodać, dla tych "wybitnie" mądrych, co bredzą o polskim kapitale że pan Solorz, człowiek interesu i handlu, o kilku obywatelstwach trzyma kasiorkę w rajach podatkowych, a i tak nie wiadomo, czy za miesiac nie obchnie Polkomtela jakiś brytolom, czy innym panom w turbanach... ( Kulczyk też kupił tepse razem z Francuzami, po roku sprzedał im swą część)

krótko mówiąc państwo polskie, jakie by ono nie było, pozbyło się kolejnej spółki....
        • Gość: iraq Re: Solorz-Żak kupił Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.11, 12:28
          sprzedawać, prywatyzować, podatki płacić na Cyprze - ZIELONA WYSPA DONALDA :)
      • gall.anonim.pn Re: Solorz-Żak kupił Polkomtel 01.07.11, 11:59
        Dobrze rozumiesz. I nie zważaj na pienia lemingów typu "nareszcie polski kapitał...". Nie mają pojęcia o czym piszą.
        • tommyha Re: Solorz-Żak kupił Polkomtel 01.07.11, 13:19
          dlaczego nic z tym nie robimy? patrzymy jak "demokratycznie" wybrany rząd (ten i każdy wczesniej) rozkrada nasze państwo. Ludzie, przecież to jest rozbój w biały dzień na Polakach
    • Gość: Pracownik Solorz-Żak kupił Polkomtel IP: *.181.6.213.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.07.11, 10:21
      No to teraz zaczną się w Plusie czystki kadrowe, no i dobrze, bo niektórzy dyrektorzy siedzą tam już po kilkanascie lat i pierdzą w stołki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka