Dodaj do ulubionych

Play kusi tanim internet. Tym razem w ofertach ...

IP: *.159.21.39.static.crowley.pl 05.07.11, 08:43
Ostrzegam wszystkich którzy się skuszą na ofertę internetu w Play. Po 2 letnim doświadczeniu z mobilnym internetem Play jestem teraz szczęśliwy że zakończyłem współpracę. Brak zasięgu w dużych miastach (niejednokrotnie w centrum miasta), zaniki sygnału po np. 5 dniach użytkowania (np. 6 dni internet śmigał, a 6 dnia nawet nie chciał się zalogować do sieci by po 5 dniach wrócić do wcześniejszego sprawnego działania- oczywiście w jednym miejscu, bez zmiany lokalizacji). BOK P4 to istna porażka. Na zgłoszenie telefoniczne o braku działania każą przesłać e-mailem dokładne dane gdzie, kiedy o której godzinie nie działa (Jak miałem to zrobić jak nie miałem internetu? tego nie byli w stanie wyjaśnić). W salonie sprzedaży 3 razy wymieniają kartę SIM (zresztą wiem że to standard, bo moi znajomi też mieli wymieniane), a potem każą oddać modem celem wysłania do serwisu (Na pokaz że modem działa idealnie na innych sieciach nie wiedzieli co powiedzieć i kazali czekać na telefon z centrali- który nigdy nie był zrealizowany). Przestrzegam !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: kwach U innych nie było lepiej:-( IP: 178.73.32.* 05.07.11, 09:03
      Przez ostatnie 2 lata sporo się zmieniło, ale wszyscy ERA, PLUS, ORANGE i PLAY miały problemy... tylko, że w Play było zdecydowanie najtaniej:-)
      Poczekajmy na LTE od Solorza... pożyjemy ... zobaczymy...
      • Gość: Andrzej Korzystam z PLAY jako backup i w roamingu, jest OK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 09:53
        Podłączam się kiedy chcę, bez problemów, korzystałem również rok temu z roamingu w Danii, też bez problemów, chyba nawet lepiej działa w Warszawie na Białołęce niż neostrada TP. Jedyny problem to ten dziwaczny system opłat 26 dni, który jest niewygodny, najchętniej kupiłbym na rok żeby mieć spokój ale nie mogę (nie wiem dlaczego?). Korzystam z PLAY online jako backupu Neostrady i naprawdę powtarzam: nie mam z PLAY żadnych problemów oprócz tych dziwacznych okresów opłat, na których PLAY ze mną traci i powinno je zmienić
        • Gość: jokerwashere Internet w PLAY się wlecze niemiłosiernie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.11, 10:42
          Wolę "wirtualne" 42Mb/s w Orange, które w rzeczywistości waha się między 2 a 3 Mb/s, niż przycięty na stałe Internet do 1 Mb/s. Po roku korzystania z internetu na kartę w PLAY, wkurzyłem się i kupiłem prepaida w Orange - chodzi DUŻO szybciej (Warszawa, Wilanów).

--
          The Joker
          • an_2_rez Re: Internet w PLAY się wlecze niemiłosiernie 05.07.11, 11:59
            Tylko w oryndżu jest coś co mnie mocno irytuje. Automatyczne kompresowanie obrazków do jpg. I pół biedy że robi jpg z jpg w tragicznej jakości. Najbardziej irytuje zamienianie niektórych grafik na gif. Część stron po takim zabiegu wyglądają tragicznie. Można to obejść ale powinno być do wyboru przez użytkownika albo mniej transferu albo lepsze obrazki. Po za tym jak dla mnie to najlepsza oferta na kartę. Przy zasięgu na 2-3 kreski (z 5) z anteną 130 cm przepustowość jest do 350 kB/s. w play przepustowość 1 Mb/s w zasadzie działa przez całą dobę bez żadnych przycięć (120 kB/s). Ma to zaletę że nie trzeba inwestować w drogi modem. Wystarczy jakiś stary tani modem HSPA (lub starszy HSDPA). Tylko trzeba znaleźć taki który pracuje w paśmie 900 MHz. Dużo jest takich na 850 MHz a te w Polsce to słaby pomysł.
          • Gość: znawca Re: Internet w PLAY się wlecze niemiłosiernie IP: *.play-internet.pl 05.07.11, 13:15
            Tylko nie zapomnij kupic nowego modemu np Hawei e372 za 500 zl bo z zadnym innym sprzetem nie osiagniesz o ile wogole ci sie uda takich szybkosci. jeszcze nie wiele sprzedawanych w kraju modemow dziala w porywach do 21 Mb/s. Zreszta na internecie ludzie juz pisali ze hspa dc+ w Orange to nadal bardzo deficytowa usluga, dostepna w kilku miastach w ograniczonym zasiegu kilku procent i trudno jest im nawet zlapac w polowie predkosci jak w reklamach.

Uwazam ze lepsze stabilne 1-4 Mb/s od wirtualnych zapewnien operatorow w reklamach o niebotycznych 42 Mb/s.
    • Gość: zadowolony Re: Play kusi tanim internet. Tym razem w ofertac IP: *.play-internet.pl 05.07.11, 09:05
      Hola, hola jak piszesz o braku zasiegu w duzych miastach to podawaj przyklad, ulica, miasto itd zeby kazdy wiedzial, takie uogolnienia sa niewiarygodne - ja nigdy nie spotkalem sie z niedzialajacym internetem w moim miesice. sam mam u nich mobilny internet od ponad 2 lat z tego w abonamencie 1,5 roku, wczesniej play online na karte - korzystam codziennie bezproblemowo z pelna predkoscia czy to w domu, wakacjach czy jezdzac do rodziny bez roznicy.
      • Gość: qwertyu Re: Play kusi tanim internet. Tym razem w ofertac IP: *.play-internet.pl 05.07.11, 11:17
        A ja potwierdzam że Play to porażka!jeszcze tylko 3 miechy i mówię im dziękuje!!Potwierdzam ze brak zasięgu, że zrywanie połączenia, pobierania.Czasem niby mam 5 kresek HSDPA a strony np."Gazety" nie chce mi otworzyć, a obejrzeć jakiś materiał np.GazetaTV to wogóle mogę zapomnieć. Youtube tez chodzi jak chce -czasem faktycznie ciągnie 1000kb/s by za chwilę spasc do zera lub ciągnąc z preddkoscią 20!,30! lub 100 kb/s. W Boku P4 również nigdy nic mi sie nie udało załatwić. Nawet wymiana karty sim w salonie na nową nic nie poprawiła!Mieszkam w centrum Wrocławia, czasem przemieszczam się tu czy tam ale w obrębie miasta!! aha , o korzystaniu z neta w pociągu również zapomnijcie!! ta reklama co młodzian jedzie pociągiem , surfuje po necie bo ma Playa to możecie to między bajki włożyc!!Probowałem ostatnio w pociągu z W-wia do Wa-wy (via Poznan) Jak chciałem wejsc na FB jeszcze we Wrocławiu to się załadowal w ....Poznaniu....a jednego !lekkiego! tekstowego maila wysyłalo.....całą drogę miedzy Po a Wa-wą i wszystko w tym temacie!
        • Gość: znawca Re: Play kusi tanim internet. Tym razem w ofertac IP: *.play-internet.pl 05.07.11, 13:30
          Kolego ja smigam na JEDNEJ KRESCE i w dodatku na starutenkim modemie HUAWEI E220 i chodzi mi ten internet Playa perfekt. Sciaga strony blyskawicznie, stabilnie z predkociami ok 1 MB/s czasami zdarzy sie ze predkosc spada do 600 kB/s ale nigdy ponizej 500 kB/s nie zanotowalem. Teren jest srednio zurbanizowany, przedmiescia, z tego co porownywalem taki Orange ma ogromne luki i dziury w mojej okolicy a przeciez jest roznica miedzy malym Playem ktory wprowadzil raptem 3 lata temu swoj internet w porownaniu do molocha sieci Orange funkcjonujacej na rynku ponad 10 lat!
    • Gość: Play Play tylko do rozmów w roamingu Plusa IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 09:20
      Mam Playa i za 15 zł mam nie limitowane rozmowy do wszystkich w Play i na wszystkie telefony stacjonarne w Polsce.
      Często nawet w centrum miasta nie ma zasięgu Playa ale wtedy automatycznie jestem przełączany do sieci Plusa i zasięg jest.

Internet natomiast działa WYŁĄCZNIE w sieci Play a to oznacza, że na kampusie Uniwersytetu Jagiellońskiego będzie problem z internetem Play (sprawdzone).

Do diabła, milionowe miasto Kraków i braki w zasięgu!!!

Mam Orange Free na kartę i śmiga w Krakowie HSPA w cenie 6 GB za 40 zł.
    • Gość: bonny Play kusi tanim internet. Tym razem w ofertach ... IP: *.centertel.pl 05.07.11, 09:21
      Jak dla mnie świetna oferta zwłaszcza nocny transfer za 10 zł miesięcznie, tego nie ma chyba nikt w podobnej usłudze internetu na kartę.

Odnośnie stękania o jakości internetu w Play to dopiero czytałem w najnowszym raporcie UKE z maja 2011 gdzie testowano sieci operatorów właśnie pod kątem działania netu mobilnego (16 największych miastach Polski) i wyszło że Play ma najlepszą jakość transmisji danych.
    • Gość: Play + Orange Play tylko do rozmów w roamingu Plusa IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 09:22
      Mam Playa i za 15 zł mam nie limitowane rozmowy do wszystkich w Play i na wszystkie telefony stacjonarne w Polsce.
      Często nawet w centrum miasta nie ma zasięgu Playa ale wtedy automatycznie jestem przełączany do sieci Plusa i zasięg jest.

Internet natomiast działa WYŁĄCZNIE w sieci Play a to oznacza, że na kampusie Uniwersytetu Jagiellońskiego będzie problem z internetem Play (sprawdzone) :(

Do diabła, milionowe miasto Kraków i braki w zasięgu!!!

Mam Orange Free na kartę i śmiga w Krakowie HSPA w cenie 6 GB za 40 zł.
      • Gość: benny Re: Play tylko do rozmów w roamingu Plusa IP: *.centertel.pl 05.07.11, 09:32
        Mobilny internet to nie jest internet po kablu i na jego działanie ma również wpływ ukształtowanie terenu etc. Internet w Orange ma spore ograniczenia zasięgowe i jakościowe, wiem bo korzystam z GPRS częściej niż z deklarowanego 3G, ba a ostatnio reklamują HSPA+DC - z wirtualnym 42 Mb/s.
        • Gość: jack Re: Play tylko do rozmów w roamingu Plusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 14:59
          Tak czy inczej, poki co, to orange ma najbardziej zlozona usluge mobilnego internetu. Maja cdma, zasieg poza miastami, w miastach. Play zrobil duzy krok naprzod, ale do Orange jeszcze im brakuje duzo.
    • Gość: Jarek_Kanarek to gdzie wy mieszkacie? IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 09:58
      Używałem mobilnego playa ponad roku temu i działał bardzo dobrze na terenie 3miasta, nawet na półwyspie chodzi pełną parą. Wcześniej z netem ery miałem już problem, ale jak mi wyjaśnił znajomy który zajmuje się serwisowaniem btsów (stacji przekaźnikowych) to sygnał umts (a na takim chodzi szybki net w komórkach) jest bardzo kapryśny i nawet gdyby nadajniki były co kilometr to i tak znajdą się "puste miejsca".
      Pracować koledzy, przestać marudzić ;D
    • sammler Re: Play kusi tanim internet. Tym razem w ofertac 05.07.11, 10:16
      Gość portalu: qwark napisał(a):

> Ostrzegam wszystkich którzy się skuszą na ofertę internetu w Play. Po 2 letnim
      > doświadczeniu z mobilnym internetem Play jestem teraz szczęśliwy że zakończyłem
      > współpracę. Brak zasięgu w dużych miastach (niejednokrotnie w centrum miasta),
      > zaniki sygnału po np. 5 dniach użytkowania (np. 6 dni internet śmigał, a 6 dni
      > a nawet nie chciał się zalogować do sieci by po 5 dniach wrócić do wcześniejsze
      > go sprawnego działania- oczywiście w jednym miejscu, bez zmiany lokalizacji).

Nie wiem, gdzie (i kiedy, bo może opisujesz sytuację sprzed dwóch lat?) korzystałeś z internetu w Play, że miałeś takie problemy. Ja korzystam od jakiegoś czasu i nie narzekam. Na pewno nie jest to transfer jak po kablu 20 Mbps, ale nie jest źle. Działa tak, jak działać powinien (korzystam w Wa-wie, ale wiem, że i w podkampinoskich lasach nie ma z nim problemu), połączenie zerwał mi chyba max 5 razy, w sobotę (podejrzewam, że w jakimś szczycie), ponowne połączenie trwa jednak ok. 5 s, więc nie jest to duży problem. Nie zauważyłem też większych problemów przy oglądaniu np. filmików w sieci. Kupiłem co prawda antenkę wzmacniającą sygnał, ale bardziej z ciekawości niż z rzeczywistej potrzeby.

Ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony z tego, jak ten internet działa. Oby tylko nie było gorzej... Jedynie czasami podczas burzy lub silnego deszczu znika na chwilę zasięg i transfer siada, ale to raczej nic dziwnego w przypadku internetu z komórki (po paru chwilach wszystko znów jest ok)... W normalnym korzystaniu z sieci to raczej nie przeszkadza...

A przyznam, że po tym, czego się naczytałem o ofercie Playa, z wielkimi obawami podchodziłem do tego zakupu...

S.
    • Gość: volvo Play kusi tanim internetem. Tym razem w ofertac... IP: *.krosoft.pl 05.07.11, 10:56
      Te mobilne wynalazki są dobre jak się musi mieć dostęp do netu przy sobie np. na wakacjach .Jeśli chodzi o to by to służyło jako internet stacjonarny to można sobie d@pe sobie wytrzeć tymi wynalazkami .Wiem co pisze już rok jak tego k@stwa się pozbyłem po dwóch latach nerwówki za 60 zł miesięcznie w plusie .Limt był taki , że w cztery dni po nim nie było śladu i trzeba było dokupywać to kur@stwo ( rachunki po 150 w góre ) , dużo by pisać . Troszkę mnie poniosło , ale może jak tysiąc osób to przeczyta to uratuje sobie troche gotówki . Ps. pamiętacie reklame chyba ery , mobilny internet na rysach , jakiś kapciuch otwiera laptop na rysach i szpanuje , albo na plaży , a czy ktoś próbował działać na kompie przy słońcu , przecież nic wtedy nie widać i po kocem trzeba siedzieć.
      • sammler Re: Play kusi tanim internetem. Tym razem w ofert 05.07.11, 12:43
        Jeżeli non stop siedzisz na RedTube, to limit pewnie wykorzystasz błyskawicznie. Ja za 49 zł miesięcznie mam w Playu 12 GB na miesiąc, czyli jakieś 400 MB dziennie (plus za e-fakturę po 0,5 GB w wybranych 6 miesiącach) oraz nielimitowany transfer w godzinach 0.00-9.00. Nie da się tego transferu wykorzystać. Przy normalnym przegladaniu internetu wykorzystuję max 15-20 MB na godzinę. Od czasu do czasu obejrzę sobie jakiś film na iplex.pl czy kinoplex.pl i nie mam żadnego problemu z transferem (ani z płynnością odtwarzania, ani z limitem GB - i tak oglądam głównie po północy). Wszystko chodzi płynnie jak po kablu (właśnie rozstałem się z Asterem i zamieniłem go na Playa - różnicy nie zauważyłem żadnej).

S.
    • Gość: John Play kusi tanim internetem. Tym razem w ofertac... IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.11, 11:21
      tak to jest jak się ma w głowach reklamy i liczy, że najtaniej=najlepiej: mobilny net jest do tego co w nazwie i by działał musi mieć najlepszy zasięg, tu widzę walkę trolli z Orange i Play, a to Plus bije konkurencję zasięgiem i stabilnością połączeń... Play to żart dobry dla małolatów
      • Gość: znawca Re: Play kusi tanim internetem. Tym razem w ofert IP: *.play-internet.pl 05.07.11, 13:23
        Jedno drugiego nie wyklucza najtaniej=najlepiej co zreszta widac po wynikach Play - ma najwieksza liczbe uzytkownikow internetu mobilnego. Mam internet w Play i nie dosc ze jest najtaniej to wybralem jeszcze najlepsza dla mnie oferte z mozliwych opcji ktore testowalem (orange, era, plus). Wmawianie komus ze za dana usluge trzeba placic duzo jest dobre dla niezorientowanych klientow. Za dlugo korzystam z mobilnego internetu zebym mial kupowac takie kawalki: "Play to żart dobry dla małolatów".
    • Gość: aaaaaaaaaa Play kusi tanim internetem. Tym razem w ofertac... IP: *.play-internet.pl 05.07.11, 11:26
      Telefon w play ok, ale internet w wawie w centrum to masakra. Zawiesza sie non stop w g. 19-20 zapomij zeby pobralo ponad 10mb, zawiesi sie na bank. Bywa ze trzeba resetowac co 3 min. Filmy -> hahahahaha. CHyba o 5 rano. Dobrze ze nie wzialem tego na abonament tylko mam na karte.
    • tom.plamka Play nie ma problemów 05.07.11, 11:45
      Korzystam z Play na kartę już od ponad 3 lat nie nie miałem żadnych problemów.
      Dziwią mnie komentarze że transfer słaby itp. Proponuję wyjść z piwnicy i dopiero wtedy korzystać.
      Mój sąsiad ma mobilny w orange i musiał dokupić antenę na 3 m kablu, by móc odbierać stabilny sygnał. Facet mieszka w domku willowym w Poznaniu i musi z laptopem wychodzic niemal do ogrodu
    • Gość: Artek UWAGA NA PLAY jestem klientem od 2 miesiecy czekam IP: *.play-internet.pl 05.07.11, 11:46
      na odpowiedz w sprawie awarii, przez rok internet dzialal ok od 2 miesiecy strona laduje sie 5 minut. wysylalem zfgloszenia dzwonilem starcielm kase , czas i nerwy. i dostaje tylko odpowiedzi zebym czekal, a faktury dostaje co miesiac 45zl Ludzie za ta kase kupcie neta na karte BEZ ZOBOWIAZAN.
    • Gość: mrminio Play kusi tanim internetem. Tym razem w ofertac... IP: *.182.36.5.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.07.11, 11:55
      Ja internetu na kartę w PLAY używałem podczas studiów kiedy tylko się pojawił (było to w siedlcach) i super tam chodził jak na owe oferty innych operatorów (cena). teraz mieszkam spowrotem u domu na podlasiu i u mnie o zasiegu playa (chodzi o internet) mozan tylko pomażyć. A co do orange to oni sie chwalą że wprowadzą ten szybki internet (ten 42Mb) w duzych miatach, niech oni pomyślą o mniejszych miejscowosciach bo jak człowiek chce szybki net to w dużym mieście sobie znajdzie coś lepszego niż mobilny, a jak człowiek jedzie na urop za miasto czy do rodziny na wsi to chciałby w tedy z naeta na karte skożystać by sobie sprawdzic maila czy w necie posiedzieć, a tu np. u mnie orange nadal oferuje połączenie internetowe na zadięgu GPRS to jest jakaś kpita by w XXI wieku na terenie Polski były jeszcze miejsca z przesyłaniem danych na GPRS. I podkreślam stoi w mojej miejscowości wieża Orange ( i by nadal funkcjonowała GPRS) śmiech, a oni tu się chwalą że wprowadzają internet 42Mb. niech cały obszar Polski pokryja wpierw 3G (określają jako przestażała) a potem niech wprowadzają te 42MB/s.
    • Gość: wt spróbowalem... IP: 67.159.45.* 05.07.11, 12:42
      niestety nie mam siły czekac az mi sie strona zaladuje 5 minut - mega porażka
      • Gość: znawca Re: spróbowalem... IP: *.play-internet.pl 05.07.11, 13:08
        Tak jasne moze jeszcze godzine trzeba czekac albo dwie najlepiej...
    • Gość: buuuuuu Play kusi tanim internetem. Tym razem w ofertac... IP: *.play-internet.pl 05.07.11, 13:43
      ale praktycznie nic a nic się nie zmieniło w ofercie na kartę?

Jak przeglądnąłem stronkę playa to tam tylko profity dla abo są. A ja nie chcę abo.
      Od 2 lat korzystam z karty i ciągle mam nadzieję na nielimitowany internet :)
      Bo jak widać po ostatnim - deszcze i internet się nie lubią bardzo...
    • Gość: maxtaek Play kusi tanim internetem. Tym razem w ofertac... IP: *.play-internet.pl 12.07.11, 18:50
      Mobilnego Playa mam od prawie 3 lat i dużo negatywnych opinii z np 2009, niestety jest
      prawdziwych - zawieszał się, zrywane połączenia itp., jednak play obecnie jest już innym
      playem, nigdy nie miałem problemu z limitem sciągania danych zawsze to było stabilne
      1Mb (megabit/s) - około 130kB (kiloBajtów) 1B=8b, po wymianie modemu(staruszek) na
      nowy za "zeta" transfer skoczył mi do stabilnego 250-290 kB/s - niedość, że ceny spadły, to
      i nowa usługa, jak dla mnie lubię zassysać torty, wręcz rewelacja -"nocny transfer,
      a mobilny net, bo mam laptopa i "mobilnuję się po Polsce - w czsie twania umowy z Play
      mieszkałem (pochodzę z Koszalina) w Międzyzdrojach, Wrocławiu, Gdyni i w jakiejś
      dzurze koło Kutna prawie 30 kilometrów i co najdziwniejsze najgorszy sygnał był
      w Wrocławiu - mieszkałem przy ulicy Głównej - w dzurze pod Kutnem znajomy miał
      plusa - w ramach limitu "szybkiej transmisji danych" chaaaaaa osiągał 5-12 kB/s no
      padaka jednym słowem no nie chciałem wierzyć początkowo myślałem, że to poza
      limitem, ale nie k...wa sygnał jedna kreska, albo zero - porażka, we Wrocławiu
      współlokator miał Orange stony otwierały się wiecznie - takie odniosłem wrażenie,
      słabszy sygnał i ciągle zawieszał laptop jemu się zawiesał i nie wiem czy to wina
      tej padaki na kartę, którą miał czyjakości sygnału - no niestety nie wiem jaki
      miał rzeczywisty transfer danych - bał się softu, który bym wrzucił i zmierzył - no ale cóż
      trochę się rozzpisłem - dziękuję za uwagę.
    • Gość: ms Play kusi tanim internetem. Tym razem w ofertac... IP: *.play-internet.pl 17.08.11, 08:02
      mam playa za 45 zl i 5 GB miesiecznie. Problem jest taki, że przeglądając internet np.google earth - mam śiągane z limitu (rozumiem gdy pobieram świadomie jakieś dane, ale przeglądając tylko internet?). Po wyczerpaniu limitu internet nie nadaje sie do użytku - tak wolno chodzi.
    • Gość: andzia Play kusi tanim internetem. Tym razem w ofertac... IP: *.play-internet.pl 23.03.12, 11:33
      Gorszego dziadostwa to nie ma jakoś mi się nie chce wierzyć że w terenach leśnych działa jasne u mnie w mieście ma taki zapłon że szkoda gadać przez parę dni chodzi dobrze nie bardzo dobrze bo to różnica a po paru dniach wlecze się i dodam że nic nie ściągam o wyjechaniu do rodziców nawet go nie zabieram kompletny brak zasięgu tam nawet telefon nie chodzi naszczęście zakończyłam współpracę z tą firmą .
    • Gość: Andzia Play kusi tanim internetem. Tym razem w ofertac... IP: *.play-internet.pl 02.07.12, 15:46
      Niestety też jestem nie zadowolona z internetu play. Fajnie, że nie którym net działa jak należy, ale niestety mi nie i płacić 59 zł 12Gb transfer nocny nieograniczony za taki badziew a po 8 dniach się zawiesza to naprawdę nie polecam najlepiej pożyczcie jak macie możliwość od znajomego i sprawdzcie jak u was będzie chodził. Niby play ma możliwość 7 dni na próbę ale dziwne wtedy chodził bardzo dobrze niestety po 10 dniach pokazał co naprawdę umie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka