02.08.11, 12:18
Żaden ze mnie secjalista od ekonomiki pieniądza. Ale w pale mi się nie mieści, że państwo o jednej z najlepszych gospodarek w Unii ma kłopoty z deprecjacją, czyli spadkiem wartości swojej waluty.

Zawsze mi się wydawało, że silna gospodarka emituje silną walutę i nasze kłopoty powinny być kłopotami Szwajcarów, bo aprecjacja franka zabija ich konkurencyjność eksportową.
Obserwuj wątek
    • hummer Re: FRANK 02.08.11, 12:23
      haen2010 napisał:

> Zawsze mi się wydawało, że silna gospodarka emituje silną walutę i nasze kłopot
      > y powinny być kłopotami Szwajcarów, bo aprecjacja franka zabija ich konkurencyj
      > ność eksportową.

Fakt - scyzoryki ostatnio podrożały.

Franek spadnie ale na zimę, wtedy przemysł turystyczny będzie się burzył. Najlepszym towarem eksportowym jest franek i jak widać sprzedaje się jak ciepłe bułeczki.
      • okrutny_marcinek Re: FRANK 02.08.11, 12:30
        Mamy w Polsce cale miliony idiotow ktorzy KOPLETNIE nie widza lacznosci pomiedzy rzadem a jakoscia ich zycia i gruboscia portfeli.
      • haen2010 Re: FRANK 02.08.11, 12:30
        Ja się nie pytam, kiedy frankowi zmięknie rura. Ja się pytam, dlaczego złotówka nie rośnie razem z frankiem? Tusk z Rostowskim zawsze demonstrowali potęgę polskiej gospodarki. Wyspa Zielona.
        • pies_na_czarnych Re: FRANK 02.08.11, 12:34
          haen2010 napisał:

> Ja się nie pytam, kiedy frankowi zmięknie rura. Ja się pytam, dlaczego złotówka
          > nie rośnie razem z frankiem? Tusk z Rostowskim zawsze demonstrowali potęgę pol
          > skiej gospodarki. Wyspa Zielona.

Zlotowka jest zwiazana z dolarem i dlatego. Wzrost franka dyktowany jest klopotami w USA. Osobiscie nie narzekam, mam troche akcji szwajcarskich firm a wyplate dostaje w euro. :o)
          • haen2010 Re: FRANK 02.08.11, 12:39
            To może pownniśmy dogadać się ze Szwajcarami ws unii monetarnej? Jeżeli mamy tak silną gospodarkę jak oni?
    • przeciwnik_hodowcy_futerkowych Re: FRANK 02.08.11, 12:31
      "> Żaden ze mnie secjalista od ekonomiki pieniądza. Ale w pale mi się nie mieści,
      >
      > Zawsze mi się wydawało"

Ale my o tym wiemy doskonale.......
      • haen2010 Re: FRANK 02.08.11, 12:36
        To miłe tafić na głupszego od siebie. Coś merytorycznie, moherowy filozofie?
    • zoil44elwer Re: FRANK 02.08.11, 12:51
      Gdy w najlepszej gospodarce UE (w/g Tuska) przedsiębiorcy za taką samą pracę zaczną płacić jak ich koledzy na zachodzie a nawet 50 %,asfalt padnie im na pysk.A polska gospodarka padnie na ryj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka