Dodaj do ulubionych

Koniec gry na spadki. Krótka sprzedaż zakazana ...

12.08.11, 11:06
Tchórze, boja się wolnego rynku ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosc987 Re: Koniec gry na spadki. Krótka sprzedaż zakazan IP: *.pools.arcor-ip.net 12.08.11, 11:16
      srebrnooki napisał:

> Tchórze, boja się wolnego rynku ;)
      -------------------------------------------------------
      Bardzo dobrze tak powinna postąpić cała Europa jak i Azja to by spekulantom na kredyt ukręciła kark.
      • krycha_z_gazowni Re: Koniec gry na spadki. Krótka sprzedaż zakazan 12.08.11, 11:27

Gdy wszystko szło do góry i było bez sensu pompowane to dobrze, tak?
        Może od razu zabronić spadków?
        Tak, żeby tylko rosło a ludziom żyło się dostatnio?
        Tj. jeszcze bardziej dostatnio.
        • ferning Re: Koniec gry na spadki. Krótka sprzedaż zakazan 12.08.11, 13:07
          Widzę, że podobnie jak 99% forumowiczów nie masz pojęcia co to jest krótka sprzedaż.

> Błogosławieni ci, którzy nie mają nic do powiedzenia, a mimo tego milczą. <
          • Gość: z Re: Koniec gry na spadki. Krótka sprzedaż zakazan IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.11, 13:16
            Krótka sprzedaż jest wtedy gdy babcia klozetowa sprzedaje usługę za 1PLN i wpuszcza klienta a nie zakłada w papieru toaletowego.
            • Gość: sexownaspekulantka eurokomuna w natarciu IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.11, 11:21
              może od razu zabronić nie tylko krótkiej sprzedaży, ale w ogóle sprzedaży papierów poniżej ceny za którą się kupiło

a najlepiej to wprowadzić dyrektywę unijną, ze giełda ma rosnąć 5% miesięcznie, bo jak nie to kary finansowe dla giełdy, maklerów i klientów; wszystkich po kolei

• Gość: es Nie trzeba pracować, wystarczy spekulować. IP: *.ip.jarsat.pl 21.08.11, 00:03
                Cwaniaki i tak zarobią:
                1) Kupujemy (na swoje konto) w bessie akcje wyprzedane przez TFI zarządzanie przez nas/naszych kumpli,
                2) Wory prawie pełne, na giełdzie już rozkręcona hossa
                3) Leszczyna samodzielnie, a najlepiej przez TFI kupuje akcje bo giełda daje zarobić
                4) Sprzedajemy nasze akcje na górce ubierając leszczynę
                5) Sprzedajemy coraz więcej a jak nie mamy to pożyczamy od TFI i tez sprzedajemy (krótka sprzedaż), walimy aż kurs i indeksy poleca jak kamień
                6) Łoimy dalej, na giełdzie panika
                7) Odkupujemy w bessie - żeby oddać akcje plus napełniamy swoje puste wory na nastepne koło (albo okrążenie)
        • split-fire dzięki 12.08.11, 22:46
          www.for-ex.pl - zajebista stronka, dzięki
    • placebo99 Nie można już mówić, że jest kryzys? 12.08.11, 11:18
      Myślałem, że ten zakaz dotyczy tylko redaktorów co niektórych czasopism.
    • Gość: ciotka shortselling.. szortseling ... szrotseling IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.11, 11:19
      paranojoza
    • Gość: marek Uwaga, ważne. Wprowadzono zakaz sprzedaży akcji IP: *.websupport.sk 12.08.11, 11:19
      Na razie nie można sprzedać akcji co najmniej przez 2 tygodnie od momentu zakupu. Coś się szykuje na giełdach, chcą zmusić ludzi by zostali z papierem
      • Gość: aaaa Re: Uwaga, ważne. Wprowadzono zakaz sprzedaży akc IP: *.acn.waw.pl 12.08.11, 11:24
        Ty rozumiesz głąbie czego zakazali? Wiesz co to krótka sprzedaż?
        • Gość: marek "...przez kolejne dwa tygodnie..." czyli IP: *.websupport.sk 12.08.11, 11:35
          najbliższe 2 tygodnie będą decydujące. Ci co kupują teraz akcje nie wiedzą są wrabiani - NIE BĘDĄ ICH MOGLI SPRZEDAĆ gdy polecą na pysk.

Ciekawe jaki trup wypadnie z szafy ?
          • Gość: nazikomunista Re: "...przez kolejne dwa tygodnie..." czyli IP: 156.48.57.* 12.08.11, 14:49
            Je'bany troll.

Shortselling to sprzedawanie akcji, których nie masz, więc twoje strachy na lachy to kompletna bzdura.
        • Gość: Gosc987 Re: Uwaga, ważne. Wprowadzono zakaz sprzedaży akc IP: *.pools.arcor-ip.net 12.08.11, 11:36
          Gość portalu: aaaa napisał(a):

> Ty rozumiesz głąbie czego zakazali? Wiesz co to krótka sprzedaż?
          --------------------------------------
          On nawet nie wie ze te akcje są kupowane na kredyt i zaraz sprzedawane, a na różnicy miedzy kredytem i zarobkiem się zarabia ogromne sumy, albo odwrotnie.
        • Gość: zenek To jest pusta sprzedaz IP: *.pools.arcor-ip.net 12.08.11, 20:31
          Znowu to durne okreslenie "krótkiej sprzedazy"
          Nie ma czegos takiego ! To jest pusta sprzedaz. Juz kiedys to mielismy.
          • nie-tak Re: To jest pusta sprzedaz 12.08.11, 20:39
            Gość portalu: zenek napisał(a):

> Znowu to durne okreslenie "krótkiej sprzedazy"
            > Nie ma czegos takiego ! To jest pusta sprzedaz. Juz kiedys to mielismy.
            -------------------------------------------
            To ty nie wiesz ze zegary w gazecie chodzą w odwrotnym kierunku?
            Tak jak głoszą media, Unia chce zabronić takich sprzedaży jak Short Seller to znaczy akcji czy pakietów których się nie posiada, Szwajcaria tez już rozważa poście śladem za Unią.
            bazonline.ch/wirtschaft/unternehmen-und-konjunktur/Schweiz-wird-fuer-Short-Seller-attraktiver/story/20891586
            Jak Niemcy zabronili, ile było to krzyku z każdej strony, a teraz?
      • ferning Re: Uwaga, ważne. Wprowadzono zakaz sprzedaży akc 12.08.11, 13:08
        Widzę, że podobnie jak 99% forumowiczów nie masz pojęcia co to jest krótka sprzedaż.
        A do tego piszesz takie bzdury, że Lepper się w grobie przewraca.

• rozwado Re: Podatek dla spekulantów 12.08.11, 15:35
        W US mówi sie juz coraz czesciej o podatku od krótkoterminowych operacji finansowych.
        • Gość: xx Re: Podatek dla spekulantów IP: *.171.32.42.static.crowley.pl 12.08.11, 15:46
          Często - mówi się od dawna (Tobin tax). Ale na wprowadzenie czegoś takiego nie zgodzą się Ci, którzy czerpią z tego zyski. Mają dzięki temu dość kasy na lobbying...
          Może po rewolucji i nacjonalizacji USA ;-) coś takiego da się wprowadzić. Albo wprowadzą to tylko dla osób fizycznych a inwestorzy instytucjonalni zostaną z tego podatku zwolnieni...
    • Gość: kasa To niczego nie zmieni : II faza kryzysu w pełni IP: *.websupport.sk 12.08.11, 11:30
      "...Opublikowano dane o produkcji przemysłowej w strefie euro. Wyniosła w czerwcu rdr 2,9 proc. wobec oczekiwanego wzrostu na poziomie 4,4 proc. Wynik czerwca wobec maja br. był o 0,7 proc. niższy...."

PKB Grecji w II kw. -6,9%.

Rząd Japonii obniżył mocno prognozę wzrostu z 1,5% na 0,5%.

Nieoczekiwany spadek PKB Hong Kongu -0,5%

Hungarian Industrial Production SA (Jun F) M/M -0.6% vs.Prev. -0.6%

Zamiast oczekiwanego wzrostu, mocny spadek podaży pieniądza w Chinach.
      Bańka pęka. Nie będzie popytu na surowce.
      China money supply M1 (Jul) Y/Y 11.6% vs. Exp. 13.5% (Prev. 13.1%)
      Chinese New Yuan Loans (Jul) 492.6bln vs. Exp. 550.0bln (Prev.
      633.9bln)

Wpływy z ropy spadają i robi się coraz cieniej w portfelach...Sprzedaż detaliczna w Norwegii znacznie gorzej od oczekiwań.
      Norwegian Retail Sales Vol SA (Jun) M/M 0.0% vs. Exp. 0.4%
      (Prev. 1.6%)
      Norwegian Retail Sales Vol NSA (Jun) Y/Y 1.2% vs. Exp. 3.7%
      (Prev. 7.7%)

• ponury_swiniarz Mam pomysl jak zakonczyc kryzys 12.08.11, 11:51
      Ustawowo zakazac spadków i nakazac wzrosty.
      • Gość: Gosc987 Re: Mam pomysl jak zakonczyc kryzys IP: *.pools.arcor-ip.net 12.08.11, 11:53
        ponury_swiniarz napisał:

> Ustawowo zakazac spadków i nakazac wzrosty.
        ----------------------------------------------------
        Tak, tak a spekulantom dać wolna rękę i sypnąć im więcej kasy by rujnowały gospodarki, o to ci chodzi?
        • Gość: bob Gospodarki rujnują balony na giełdach i na surowc IP: *.websupport.sk 12.08.11, 11:57
          Pora na ich przekłucie.

WIG20 nie powinien być wyżej obecnie niż na poziomie 1500÷1600

Zatrzymywanie na siłę spadków na niewiele sie zda.
        • ponury_swiniarz Re: Mam pomysl jak zakonczyc kryzys 12.08.11, 12:26
          Jak ustawowo nakazesz wzrost, nie bedzie kryzysów a zakaz spadków zapobiegnie rujnowaniu gospodarek. Oczywiscie, ze kazdy, kto potrzebuje kase, na spekulacje czy zakupy, powinien ja dostac od panstwa, jak dostaly ja banki. W czym ja jestem gorszy od banku?
          • ferning Re: Mam pomysl jak zakonczyc kryzys 12.08.11, 13:12
            Bank wie, co to krótka sprzedaż, a Ty, sądząc wypowiedzi, nie. Za to dowiesz się jak tylko to przeczytasz, bo sprawdzisz w Wiki.
            • ponury_swiniarz Re: Mam pomysl jak zakonczyc kryzys 12.08.11, 14:39
              Z którego miejsca mojej wypowiedzi wnioskujesz, ze nie wiem co to krótka sprzedaz? Jesli uwazasz ze jej zakaz rozwiaze problem poczytaj wiadomosci z 2008 i wyciagnij wnioski.
              • nie-tak Re: Mam pomysl jak zakonczyc kryzys 12.08.11, 14:44
                Powinien "pouczyć" nas wszystkich co to jest krotka sprzedaż. No cóż brakuje instrukcji w wydaniu jego. Geba pełna frazesów i nic pyzatym.
              • Gość: bartek Re: Mam pomysl jak zakonczyc kryzys IP: 178.73.29.* 12.08.11, 16:18
                zakaz "grania na spadki", to nie zakaz spadków!!!
                • ponury_swiniarz Re: Mam pomysl jak zakonczyc kryzys 12.08.11, 17:10
                  A ja pisze ze lepiej zakazac spadkow niz grania na spadki. Sens ten sam i efekt zreszta tez.
    • Gość: piotrw Koniec gry na spadki. Krótka sprzedaż zakazana ... IP: 217.153.105.* 12.08.11, 11:57
      I bardzo dobrze niech w koncu gielda przestanie byc kasynem....
      • Gość: xx Re: Koniec gry na spadki. Krótka sprzedaż zakazan IP: *.171.32.42.static.crowley.pl 12.08.11, 15:48
        Przecież giełda jest kasynem... Niezależnie od tego, czy krótka sprzedaż jest dozwolona, czy nie. Tyle, że w kasynie ma się jakieś szanse na wygraną...
        • Gość: bartek Re: Koniec gry na spadki. Krótka sprzedaż zakazan IP: 178.73.29.* 12.08.11, 16:24
          > Przecież giełda jest kasynem... Niezależnie od tego, czy krótka sprzedaż jest d
          > ozwolona, czy nie. Tyle, że w kasynie ma się jakieś szanse na wygraną...

w kasynie rachunek prawdopodobieństwa mówi że w długim okresie gracz przegrywa. na giełdzie rachunek ekonomiczny + prawdopodobieństwa mówi, że w długim okresie gracz wygrywa (bo PKB w długim okresie rośnie). krótka sprzedaż napędza spekulacyjne numery (1. kupujesz dużo akcji, 2. ustawiasz krótką sprzedaż na takich akcjach, 3. sprzedajesz wszystkie akcje z pkt. 1, 4. rezultat: cena akcji spada, dzięki krótkiej sprzedaży zarabiasz), które zaburzają odzwierciedlenie rzeczywistej wartości w cenie akcji.
          • Gość: W Re: Koniec gry na spadki. Krótka sprzedaż zakazan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 22:54
            Raczej wygląda to tak:
            1. pożycza się (dużo) akcji
            2. sprzedaje się te akcje
            3. oczekuje spadku cen
            4. odkupuje się akcje taniej i zarabia na różnicy względem pożyczki
    • zed-is-dead W sumie wystarczyłoby 12.08.11, 11:57
      wprowadzić 0,25% podatek od transakcji giełdowych i nie będzie żadnej krótkiej sprzedaży...
    • Gość: marek Ratujcie pieniądze, niedługo zakaz sprzedaży akcji IP: *.websupport.sk 12.08.11, 12:00
      także i na innych giełdach.

Jeżeli kupiłem akcje to nie powinno nikogo obchodzić czy je sprzedam na drugi dzień.
      • Gość: Gosc987 Re: Ratujcie pieniądze, niedługo zakaz sprzedaży IP: *.pools.arcor-ip.net 12.08.11, 12:03
        Gość portalu: marek napisał(a):

> także i na innych giełdach.
        >
        > Jeżeli kupiłem akcje to nie powinno nikogo obchodzić czy je sprzedam na drugi d
        > zień.
        -------------------------------------------------
        Dla przykładu.
        Tak, tak to jest twoje zdanie, a ci bezrobotni którym odebrałeś prace przez twoje spekulacje maja być płaceni z państwowej kieszeni.
        • koxiarz Re: Ratujcie pieniądze, niedługo zakaz sprzedaży 12.08.11, 14:43
          Gość portalu: Gosc987 napisał(a):

> Gość portalu: marek napisał(a):
          >
          > > także i na innych giełdach.
          > >
          > > Jeżeli kupiłem akcje to nie powinno nikogo obchodzić czy je sprzedam na d
          > rugi d
          > > zień.
          > -------------------------------------------------
          > Dla przykładu.
          > Tak, tak to jest twoje zdanie, a ci bezrobotni którym odebrałeś prace przez two
          > je spekulacje maja być płaceni z państwowej kieszeni.

Wytłumacz mi proszę ten niezwykle interesujący mechanizm. W jaki sposób kupno i natychmiastowa odsprzedaż (albo nawet sprzedaż akcji i ich odkup) przekłada się na utratę przez kogoś pracy?
          • nie-tak Re: Ratujcie pieniądze, niedługo zakaz sprzedaży 12.08.11, 14:47
            koxiarz napisał:
            > Wytłumacz mi proszę ten niezwykle interesujący mechanizm. W jaki sposób kupno i
            > natychmiastowa odsprzedaż (albo nawet sprzedaż akcji i ich odkup) przekłada si
            > ę na utratę przez kogoś pracy?
            --------------------------------------------
            Dobre :-))))))))))))))))
            W ten sposób można doprowadzić do bankructwa nawet najzdrowsze spółki akcyjne, a jakie następstwa są tego powinieneś sam wiedzieć.
            Pozdrowienia
            Gosc987
            • Gość: puknij_sie Re: Ratujcie pieniądze, niedługo zakaz sprzedaży IP: *.net.stream.pl 12.08.11, 15:03
              Takich idiotyzmów od dawna nie czytałem :))))))

A ci, którzy zarobili, nie wydadzą zarobionych pieniędzy? Wypchają sobie nimi materace?
              A może stworzą za nie dwa razy więcej tych Twoich mitycznych "miejsc pracy"??
              Skąd wiesz, jak spożytkują oni te zarobione na giełdzie pieniądze?
      • ferning Re: Ratujcie pieniądze, niedługo zakaz sprzedaży 12.08.11, 13:13
        Jeśli sprzedajesz akcje, które posiadasz, to nie masz nic wspólnego z krótką sprzedażą.
        Doucz się.

• rozwado Re: Jesli pozyczasz akcje tylko po to zeby je 12.08.11, 15:59
        drogo sprzedac i potem tanio odkupic, to zerujesz na tych, co inwestuja powaznie.
    • Gość: GTPRESS Koniec gry na spadki. Krótka sprzedaż zakazana ... IP: *.cable.mindspring.com 12.08.11, 12:04
      oni sami nie wiedza w co graja, dla mnie to palant, ktorego zasady zna niewielu.....reszta moze czasem polizac ukrecone lody.....
    • Gość: jack Koniec gry na spadki IP: *.ip.netia.com.pl 12.08.11, 12:05
      Popieram - giełda służy do inwestycji w dłuższym terminie - więc o ile nie zabraniać to obłożyć podatkiem krótką sprzedaż
      • Gość: bob Giełdy to piramida finansowa a nie inwestycje IP: *.websupport.sk 12.08.11, 12:14
        • Gość: Aleks Re: Giełdy to piramida finansowa a nie inwestycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.12, 13:54
          W kwestii inwestowania na giełdzie,to należy robic to przede wszystkim mądrze. Wymaga to czasu oraz wiedzy,ja pozyskałem ja dzięki książce
          www.akumuluj24.pl/502,inwestowanie-w-jednej-lekcji.html
          kupowałem właśnie w tej księgarni giełdowej.
    • Gość: darek_w1 Ciekawe czy kiedy regulatorzy rynku zmądrzeją IP: *.lan.pop.pl 12.08.11, 12:06
      > Tchórze, boja się wolnego rynku ;)

Krótka sprzedaż nie ma nic wspólnego z wolnym rynkiem, raczej z szulernią na Dzikim Zachodzie. Zresztą szulernią z dużym stopniu jest cała współczesna giełda. Megagracze dysponujący setkami miliardów dolarów sami kształtują ceny i wywołują trendy w dowolnym kierunku zarabiając na tym grubą kasę. To nie ma nic wspólnego z wolnym rynkiem czyli równowagą popytu i podaży. Naturalny popyt wynika z potrzeby zakupu danego towaru, kupowanie czegoś tylko po to żeby wywołać wzrost ceny to zaburzanie popytu. Czytałem kiedyś, że 30 lat temu 80% zakupów ropy dokonywały rafinerie, teraz podobno jest to 15%.

Gdyby to ode mnie zależało to wprowadziłbym na giełdzie zakaz sprzedaży zakupionych papierów wartościowych przez pół roku, kontrakty terminowe wysłałbym do kasyn i bukmacherów, a krótką sprzedaż bym w ogóle zlikwidował jako totalny absurd - przecież to jest realny obrót fikcyjnymi papierami, które w ogóle nie istnieją! Albo bardziej obrazowo samowolna emisja papierów bez pokrycia, bez prospektu emisyjnego i pozwolenia KPW i następnie równie samowolne wycofywanie ich z giełdy.
      • Gość: Gosc987 Re: Ciekawe czy kiedy regulatorzy rynku zmądrzeją IP: *.pools.arcor-ip.net 12.08.11, 12:13
        @ darek_w1
        Niestety tak jest jak opisujesz a na końcu płacą nasze kieszenie obojętnie w jakiej dziedzinie, czy to gaz, czy prąd, czy paliwo, czy ...
      • Gość: bob Ale najpierw pozwolic na przekłucie balona IP: *.websupport.sk 12.08.11, 12:16
        na giełdach.

Obecne poziomy nie mają odzwierciedlenia w realnej gospodarce.

Ceny miedzi? Kosmiczny balon utrzymywany przez kontrakty a nie przez zapotrzebowanie.
        • Gość: Gosc987 Re: Ale najpierw pozwolic na przekłucie balona IP: *.pools.arcor-ip.net 12.08.11, 12:20
          Gość portalu: bob napisał(a):

> na giełdach.
          >
          > Obecne poziomy nie mają odzwierciedlenia w realnej gospodarce.
          >
          > Ceny miedzi? Kosmiczny balon utrzymywany przez kontrakty a nie przez zapotrzebo
          > wanie.
          ------------------------------------------------------
          Nie przez żadne kontrakty, przez SPEKULANTÓW.
          Tak samo jest z zlotem czy srebrem, krótkoterminowy zakup i sprzedaż przez sam rzad USA, o tym pisały także amerykańskie media.
      • zenon77 Re: Ciekawe czy kiedy regulatorzy rynku zmądrzeją 12.08.11, 12:27
        Niestety, giełdy i rynki finansowe zdegenerowały się już do tego stopnia, że tylko prawdziwa rzeź może coś zmienić.
        Giełdy są po to by firmy mające ciekawe pomysły mogły zdobyć finansowanie na ich realizację. Z drugiej strony, by ludzie mający wolną gotówkę mogli znaleźć firmy z potencjałem, które przyniosą im ponadprzeciętne zyski poprzez wprowadzenie innowacyjnych produktów, usług lub technologii. A dziś? Zgraja oszustów, którzy codziennie kombinują jak tu nabić innych w butelkę.
        Źródłem bogactwa nie może być obracanie instrumentami, które nie mają żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości. Te wszystkie futury/opcje/forwardy/derywatywy i inne szwindlopodobne już nawet nie papiery, tylko bity na dyskach w domach maklerskich, powinny trafić do buka albo innego kasyna. Powrót do źródeł - realnej gospodarki opartej na tworzeniu produktów i usług potrzebnych innym ludziom oraz zrównoważonych budżetów państw wydaje się nieunikniony.
        • Gość: oczko A zmuszanie emerytów do gry poprzez OFE to fair? IP: *.websupport.sk 12.08.11, 12:30
          Emeryt nie ma wpływu na to że za jego pieniądze jakiś pryszczaty zabawia się w kasynie zw. GPW.
          • Gość: elo Re: A zmuszanie emerytów do gry poprzez OFE to fa IP: *.156.115.240.mortin.pl 12.08.11, 13:06
            hmm wiesz pryszczaty może i się bawi ale równie dobrze może inwestować w papiery na długi okres. Tak jak pierwotnie to powinno być.
            A takie parugodzinne czy minutowe kupna/sprzedaże raczej nie mają nic wspólnego z dokapitalizowaniem spółek by te zarabiały dla siebie i właścicieli papierów. Od co.
            • Gość: o879 A jak ktoś nie życzy sobie nawet tego długofaloweg IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.11, 13:42
              inwestowania?
            • koxiarz Re: A zmuszanie emerytów do gry poprzez OFE to fa 12.08.11, 14:51
              Gość portalu: elo napisał(a):

> hmm wiesz pryszczaty może i się bawi ale równie dobrze może inwestować w papier
              > y na długi okres. Tak jak pierwotnie to powinno być.
              > A takie parugodzinne czy minutowe kupna/sprzedaże raczej nie mają nic wspólnego
              > z dokapitalizowaniem spółek by te zarabiały dla siebie i właścicieli papierów.
              > Od co.

A co wspólnego z dokapitalizowaniem spółek ma kupno akcji na 10 lat na RYNKU WTÓRNYM?
      • szefunio1 Re: Ciekawe czy kiedy regulatorzy rynku zmądrzeją 12.08.11, 14:22
        > Gdyby to ode mnie zależało to wprowadziłbym na giełdzie zakaz sprzedaży zakupio
        > nych papierów wartościowych przez pół roku, kontrakty terminowe wysłałbym do ka
        > syn i bukmacherów, a krótką sprzedaż bym w ogóle zlikwidował jako totalny absur
        > d - przecież to jest realny obrót fikcyjnymi papierami, które w ogóle nie istni
        > eją!

Równie dobrze mógłbyś napisać:
        "Gdyby to ode mnie zależało zakazałbym broni palnej i kazał armiom walczyć na szable i miecze - wtedy w wojnach prawie nie byłoby ofiar wśród cywilów".
        Pieniądze i instrumenty finansowe w formie elektronicznej, które w ciągu sekund można przesłać z jednego końca świata na drugi to po prostu jeden z wynalazków ludzkości, taki sam jak broń palna i nie da się ich zakazać - zawsze znajdzie się jakiś kraj, który ustanowi, że na jego terenie te rzeczy są legalne - produkowanie broni palnej czy prowadzenie elektronicznej giełdy instrumentów pochodnych da bowiem takiemu krajowi niewyobrażalne zyski.
        Nie ma innego wyjścia - trzeba się nauczyć żyć w świecie w którym istnieje elektorniczny obrót elektronicznymi papierami, tak samo jak trzeba było nauczyć się żyć w świecie w którym armie walczą z użyciem broni palnej.
        • darek_w1 Re: Ciekawe czy kiedy regulatorzy rynku zmądrzeją 12.08.11, 14:47
          szefunio1 napisał:

>
          > się jakiś kraj, który ustanowi, że na jego terenie te rzeczy są legalne - produ
          > kowanie broni palnej czy prowadzenie elektronicznej giełdy instrumentów pochodn
          > ych da bowiem takiemu krajowi niewyobrażalne zyski.

PKB nie rośnie od wymieniania się papierami wartościowymi, to jest jedynie redystrybucja dochodów. A tu chodzi o to, że kapitał zaangażowany w pompowanie kolejnych rozmaitych baniek na całym świecie zagonić do prawdziwej pracy i zamienić w prawdziwe, realne inwestycje. Zysk będzie podwójny, raz miejsca pracy i produkcja dóbr, dwa likwidacja baniek, które realnej gospodarce zawsze szkodzą, bo wahania cen czynią nieprzewidywalnymi skutki planowanych działań gospodarczych.

Czy giełda instrumentów pochodnych na Malediwach mogłaby obsługiwać operacje zakazane prawnie w USA, Japonii i Europie? Szczerze mówiąc wątpię. Gdyby było to takie proste już dawno funkcjonowałoby tam największe na świecie kasyno internetowe.
          • Gość: puknij_sie Jeśli naprodukujesz za dużo "dóbr wszelakich" IP: *.net.stream.pl 12.08.11, 14:54
            to ich ceny muszą spaść. Zwiększanie produkcji jest więc typową "grą na spadek".
            Może więc zakazać działań mających na celu spadek ceny jakiegoś towaru albo usługi?

Twój bełkot to pomieszanie keynesizmu z marksizmem :))))
            • darek_w1 Re: Jeśli naprodukujesz za dużo "dóbr wszelakich" 12.08.11, 15:36
              Gość portalu: puknij_sie napisał(a):

> to ich ceny muszą spaść. Zwiększanie produkcji jest więc typową "grą na spadek"
              >

Sugerujesz, że wynalezienie maszyn przędzalniczych jest fe i proponujesz powrót do kołowrotka i ręcznej produkcji tkanin? ;-)
              Litości!
              • Gość: puknij_sie Re: Jeśli naprodukujesz za dużo "dóbr wszelakich" IP: *.net.stream.pl 12.08.11, 17:14
                Z marksistą-keynesistą, w dodatku na haju, rozmowa jest bezcelowa.
                Może zresztą zbytnio przeceniam Twój intelekt.

Tutaj, w innym poście, jakiś Kolega zapytał czy zabronić "gry na obniżeniu kursu franka szwajcarskiego". Bo to jest ewidentna gra spekulacyjna.
                Jak sądzisz, zabronić czy nie?
          • szefunio1 Re: Ciekawe czy kiedy regulatorzy rynku zmądrzeją 12.08.11, 15:17
            > PKB nie rośnie od wymieniania się papierami wartościowymi, to jest jedynie redy
            > strybucja dochodów. A tu chodzi o to, że kapitał zaangażowany w pompowanie kole
            > jnych rozmaitych baniek na całym świecie zagonić do prawdziwej pracy i zamienić
            > w prawdziwe, realne inwestycje.
            Tylko potwierdzasz moją analogię z bronią palną - prowadzenie wojen na szable i miecze zamiast z użyciem broni palnej znacznie ograniczyłoby zniszczenia wojenne i
            "zysk będzie podwójny, raz miejsca pracy i produkcja dóbr" w miejscach w których zakończyła się wojna, dwa brak ogromnych zniszczeń wojennych w "realnej gospodarce"

> Czy giełda instrumentów pochodnych na Malediwach mogłaby obsługiwać operacje za
            > kazane prawnie w USA, Japonii i Europie?
            A czemu niby nie? Cywilizowane państwa respektują przecież terytorialność prawa i tak jak w Polsce, USA ani w Japonii nie można nikogo skazać za to, że będąc na terytorium Holandii kupił i palił marihuanę albo za to, że w Arabii Saudyjskiej ma dwie żony, tak samo nikogo nie będzie można skazać za to, że przelał swoje pieniądze do banku w Malediwach i obracał nimi na Malediwskiej giełdzie (pomijając już fakt, że Malediskie władze bankowe i skarbowe odmówią udzielenia informacji co z tymi pieniędzmi się działo po przelewie),

> Szczerze mówiąc wątpię. Gdyby było to takie proste już dawno funkcjonowałoby tam...
            Póki mam wybór "giełda amerykańska" czy "giełda malediwska" to pójdę na amerykańską, bo prawdopodobnieństwo np. tego, że rząd zarządzi konfiskatę pieniędzy z rachunków bankowych jest w USA niższe. Ale jak giełdy amerykańskiej nie będzie...
            No i obstawiam, że po zakazie w Japonii, USA i UE giełdę instrumentów pochodnych natychmiast otworzyłaby Szwajcaria.
            • darek_w1 Re: Ciekawe czy kiedy regulatorzy rynku zmądrzeją 12.08.11, 16:01
              szefunio1 napisał:

> Tylko potwierdzasz moją analogię z bronią palną - prowadzenie wojen na szable i
              > miecze zamiast z użyciem broni palnej znacznie ograniczyłoby zniszczenia wojen
              > ne

Zgadzam się, że istnieje pewna analogia wojny i giełdy - ci co mają więcej wojska, lepszą broń i lepiej się nią posługują wygrywają i dobrze na tym wychodzą. Podobnie na giełdzie, ci co mają więcej kasy, szybsze komputery (high frequency traders) i cwańszych maklerów dobrze na giełdzie wychodzą. Tylko że analogia idzie dalej - wojna daje zyski zdobywcom, ale globalnie dobrobyt spada bo nie tylko następuje zmiana właściciela dóbr ale jeszcze dochodzą zniszczenia wojenne, brak motywacji do pracy skoro przyjdzie najeźdźca i wszystko zabierze, marnowanie części wytworzonych dóbr na budowę systemu bezpieczeństwa itp. Podobnie na giełdzie, dymanie frajerów przez wygrywających wcale nie jest korzystne dla gospodarki. Fundusze spekulacyjne windują np kurs franka szwajcarskiego i zarabiają na tym krocie, bo wiedzą kiedy zacznie się trend i kiedy zmieni kierunek (sami ten trend tworzą), ale gospodarce szwajcarskiej to za dobrze nie robi. Podobnie było ze złotówką i słynnymi opcjami walutowymi, Goldmann na tym zarobił, ale jaki był z tego pożytek dla gospodarki? Przykłady można mnożyć, ale zawsze sprowadza się to do redystrybucji dochodów oraz pozostawiania za sobą zgliszcz zbankrutowanych wahaniami popytu i podaży realnych firm.

> No i obstawiam, że po zakazie w Japonii, USA i UE giełdę instrumentów pochodnyc
              > h natychmiast otworzyłaby Szwajcaria.

Albo Monaco. Ich kasyno ma tradycję, tylko nikt nie nazywa tego inwestowaniem ;-)
              Możliwe, że takie giełdy by się tworzyły, tylko pytanie czy regulatorzy rynków poszczególnych krajów pozwalaliby zarejestrowanym tam instytucjom tam inwestować podobnie jak wątpliwe jest czy zgodziliby się na działalność funduszu hedgingowego inwestującego w "dwadzieścia jeden, czerwone, nieparzyste" ;-)

• szefunio1 Re: Ciekawe czy kiedy regulatorzy rynku zmądrzeją 12.08.11, 16:56
                > Zgadzam się, że istnieje pewna analogia wojny i giełdy (...)
                > jaki był z tego pożytek dla gospodarki? Przykłady można mnożyć, ale zawsze spr
                > owadza się to do redystrybucji dochodów oraz pozostawiania za sobą zgliszcz zba
                > nkrutowanych wahaniami popytu i podaży realnych firm.

...no i trzeba jakoś z tym, żyć - postulaty w rodzaju "zakażmy instrumentów pochodnych" mają tyle samo sensu, co postulaty w rodzaju "odbierzmy armiom broń palną i dajmy szable i miecze". Mam rację?

> > No i obstawiam, że po zakazie w Japonii, USA i UE giełdę instrumentów poc
                > hodnyc
                > > h natychmiast otworzyłaby Szwajcaria.
                >
                > Albo Monaco. Ich kasyno ma tradycję, tylko nikt nie nazywa tego inwestowaniem ;
                > -)
                > Możliwe, że takie giełdy by się tworzyły, tylko pytanie czy regulatorzy rynków
                > poszczególnych krajów pozwalaliby zarejestrowanym tam instytucjom tam inwestowa
                > ć podobnie jak wątpliwe jest czy zgodziliby się na działalność funduszu hedging
                > owego inwestującego w "dwadzieścia jeden, czerwone, nieparzyste" ;-)
                Zaraz, zaraz. Przecież teraz możesz w tych krajach otworzyć firmę inwestującą w przysłowiowe "dwadzieścia jeden, czerwone, nieparzyste" tylko musisz ją zarejestrować jako "zakład bukmacherski" a nie "fundusz hedgingowy". Gdzie tu sens i logika zamykania giełd instrumentów pochodnych? To samo osiągniesz ustanawiając prawo zakazujące funduszom kupowania za pieniądze swoich klientów instrumentów pochodnych, z resztą i tak już są tu spore ograniczenia. Obrót na giełdach instrumentów pochodnych generują przecież głównie ludzie obracający SWOIMI PIENIĘDZMI i firmy obracające PIENIĘDZMI SWOICH WŁAŚCICIELI za ich zgodą, mogących bez problemu przelać te pieniądze do innego kraju.
          • Gość: W Re: Ciekawe czy kiedy regulatorzy rynku zmądrzeją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 23:05
            Kapitał (jeśli te wszystkie liczby nominalne można jeszcze tak nazwać) jest używany do tak masowych spekulacji bo nie ma się już gdzie indziej podziać... Jakże ma być inaczej przy zerowych (albo nawet efektywnie ujemnych) stopach procentowych? Każdy pożycza jak "opętany" i do tego rządy gwarantują długi instytucji finansowych, które powinny dawno upaść!
            Sytuację można porównać do wylewania przez wszystkich szamba prosto do ziemi a później wielkiego "zdziwienia", że z kranu zaczyna lecieć g****...
            Żeby temu skutecznie zaradzić najpierw trzeba zaprzestać nieograniczonej podaży pieniądza. Inaczej to wszystko to tylko propaganda i mydlenie oczu.
        • ponury_swiniarz Re: Ciekawe czy kiedy regulatorzy rynku zmądrzeją 12.08.11, 15:11
          Poza tym ludziom wydaje sie, ze ktorka sprzedaz automatycznie oznacza wywolywanie spadku cen natomiast na przykladzie akcji Volkswagena widac, ze czesto szort sellerzy moga sie niezle przejechac na taktyce 'grania na spadek'.
      • ponury_swiniarz Re: Ciekawe czy kiedy regulatorzy rynku zmądrzeją 12.08.11, 15:16
        Po pierwsze - krotka sprzedaz to sprzedaz pozyczonych akcji. Pozyczania akcji tez bys zakazal? A co z pozyczaniem pieniedzy?

Po drugie - jakbys zakazal sprzedazy to jak spokli akcyjne zdobytalyby kapital skoro inwestorzy nie mogliby sie ich pozbyc kiedy z firma zacznie sie zle dziac - np. sprzedac pakiet kontrolny inwestorowi, ktory moglby wyprowadzic firme z tarapatów.

Czy po zakazaniu pozyczek i sprzedazy uznasz, ze zapanowal wolny rynek czy jeszcze bardziej chcialbys go spowolnic?
        • nie-tak Re: Ciekawe czy kiedy regulatorzy rynku zmądrzeją 12.08.11, 15:23
          ponury_swiniarz napisał:
          > - np. sprzedac pakiet kontrolny inwestorowi, ktory moglby wyprowadzic firme z
          > tarapatów.
          • szefunio1 Re: Ciekawe czy kiedy regulatorzy rynku zmądrzeją 12.08.11, 15:34
            > > - np. sprzedac pakiet kontrolny inwestorowi, ktory moglby wyprowadzic firme z
            > > tarapatów.
            > W jaki sposób mógłby wyprowadzić firmy z tarapatów, skoro sprzeda te akcje które nabył w
            > ramach spekulacji za piec minut? Jest to wyprowadzanie firm z tarapatów czy pogrążanie ich?
            Sam sobie odpowiedziałeś: sprzedając pakiet kontrolny (ostrożnie licząc 30% akcji firmy) na giełdzie pięć minut po jego zakupie dostałby za niego maksimum 10% tego co zapłacił, pozostałe 90% wydanych przez niego na zakup pieniędzy mogłoby zatem dofinansować firmę.
            • nie-tak Re: Ciekawe czy kiedy regulatorzy rynku zmądrzeją 12.08.11, 15:36
              szefunio1 napisał:

> > > - np. sprzedac pakiet kontrolny inwestorowi, ktory moglby wyprowadz
              > ic firme z
              > > > tarapatów.
              > > W jaki sposób mógłby wyprowadzić firmy z tarapatów, skoro sprzeda te akcj
              > e które nabył w
              > > ramach spekulacji za piec minut? Jest to wyprowadzanie firm z tarapatów c
              > zy pogrążanie ich?
              > Sam sobie odpowiedziałeś: sprzedając pakiet kontrolny (ostrożnie licząc 30% akc
              > ji firmy) na giełdzie pięć minut po jego zakupie dostałby za niego maksimum 10%
              > tego co zapłacił, pozostałe 90% wydanych przez niego na zakup pieniędzy mogłob
              > y zatem dofinansować firmę.
              -
              • szefunio1 Re: Ciekawe czy kiedy regulatorzy rynku zmądrzeją 12.08.11, 15:49
                > Zawodowi spekulanci nie są tacy głupcy jak ty.
                Z ciebie jest głupiec: zawodowy spekulent nie kupi pakietu kontrolnego firmy, żeby go 5 minut później sprzedać na giełdzie, bo na takiej operacji potężnie straci.
          • ponury_swiniarz Re: Ciekawe czy kiedy regulatorzy rynku zmądrzeją 12.08.11, 15:44
            Powiedzmy ze firma (lub jej czesc) zostanie sprzedana wiekszej grupie, z silniejsza pozycja rynkowa. Zrestrukturyzowana i w ten sposob uratowana z tarapatów.
        • lord.wiader Re: Ciekawe czy kiedy regulatorzy rynku zmądrzeją 12.08.11, 15:31
          > Po drugie - jakbys zakazal sprzedazy to jak spokli akcyjne zdobytalyby kapital
          > skoro inwestorzy nie mogliby sie ich pozbyc kiedy z firma zacznie sie zle dziac
          > - np. sprzedac pakiet kontrolny inwestorowi, ktory moglby wyprowadzic firme z
          > tarapatów.

To sa wylacznie szczegoly techniczne. Rozwiazaniem moglby byc nie zakaz krotkiej sprzedazy, ale obciazenie podatkiem zysku. Sprzedajesz w tydzien od zakupu - 100%, miesiac - 30%, powyzej 3 miesiecy zatrzymujesz calosc zysku. W praktyce byloby to nic innego jak podniesienie ryzyka transakcji krotkoterminowych, co przelozyloby sie na migracje czesci srodkow z rynkow finansowych w dzialalnosc realnie zwiekszajaca poziom dobrobytu (np. R&D).
          • szefunio1 Re: Ciekawe czy kiedy regulatorzy rynku zmądrzeją 12.08.11, 15:45
            > To sa wylacznie szczegoly techniczne. Rozwiazaniem moglby byc nie zakaz krotkie
            > j sprzedazy, ale obciazenie podatkiem zysku.

O podatkach od operacji kupna-sprzedaży decyduje prawo obowiązujące w miejscu transakcji. Opodatkowanie tych operacji w jednym kraju spowoduje, że będą zawierane w innym, w którym podatku nie ma.
            Przypominam, że w przypadku instrumentów pochodnych obraca się nie faktycznymi akcjami, ale "papierkami" o treści "ja niżej podpisany zobowiązuję się w dniu xx.yy.zzzz wymienić ten dokument na równowartość 100 akcji firmy X" (w cudzysłowie, bo to "papierki" elektroniczne), które mogą być generowane w dowolnym miejscu na świecie.
          • ponury_swiniarz Re: Ciekawe czy kiedy regulatorzy rynku zmądrzeją 12.08.11, 15:48
            A co w wypadku straty? Panstwo zwróci 100% inwestycji?

A od squeeze outu tez bedzie podatek?
      • rozwado Re: Brawo! 12.08.11, 15:37
    • Gość: jacko Docelowy poziom na WIG20 to : 1178 ! Dlaczego? IP: *.websupport.sk 12.08.11, 12:28
      popatrzcie na wykres WIG20 na pb (wykres np. 3 miesięczny)

Nagły spadek WIG20 do 11,78 !!!!

To znak!

notowania.pb.pl/instrument/PL9999999987/wig20
    • Gość: rysiek Koniec gry na spadki. Krótka sprzedaż zakazana ... IP: *.183.198.235.dsl.dynamic.t-mobile.pl 12.08.11, 12:44
      Czy tutaj dobrze tłumaczą co to jest krótka sprzedaż
      A może ktoś potrafi lepiej.
    • warrsteiner widać jakie to wszystko chore 12.08.11, 13:03
      najpierw sprzedać żeby kupić?
    • suchy_srom Gra na gieldzie powinna byc zakazana. 12.08.11, 13:12
      To nie jest inwestowanie, a ladowanie ludzi w bambuko. Powinien wejsc przepis, ze jesli sprzedasz akcje przed uplywem 5 lat od zakupu, placisz 50% podatek i wszystko w temacie. Cwaniacy gieldowi w koncu musieliby sie wziac do uczciwej pracy
      • Gość: Awruk Takiej "uczciwej pracy" jak Twoja IP: *.net.stream.pl 12.08.11, 13:22
        pierdzistołku urzędniczy?
        Z krótkiej sprzedaży jest 1000 razy więcej pożytku niż z Twojej działalności.
        A wiesz dlaczego? Choćby dlatego, że tamte transakcje są zawierane dobrowolnie, a ja na Twoją urzędniczą pensję muszę płacić pod przymusem.
        • lord.wiader Re: Takiej "uczciwej pracy" jak Twoja 12.08.11, 15:34
          > A wiesz dlaczego? Choćby dlatego, że tamte transakcje są zawierane dobrowoln
          > ie

I z tej dobrowolnej gry podazy i popytu na rynkach wirtualnych robia zupelnie niedobrowolne konsekwencje dla uczestnikow rynkow realnych (patrz: ostatnio Szwajcaria).
          • nie-tak Re: Takiej "uczciwej pracy" jak Twoja 12.08.11, 15:41
            lord.wiader napisał:

> > A wiesz dlaczego? Choćby dlatego, że tamte transakcje są zawierane dob
            > rowoln
            > > ie

>
            > I z tej dobrowolnej gry podazy i popytu na rynkach wirtualnych robia zupelnie n
            > iedobrowolne konsekwencje dla uczestnikow rynkow realnych (patrz: ostatnio Szwa
            > jcaria).
    • kwis.abcdw.pl Super wiadomość. Precz z instrumentami pochodnymi 12.08.11, 13:24
      i krótkimi sprzedażami/zakupami. To wrzód gospodarki.
    • Gość: Wesołek Natychmiast zakazać gry na spadek kursu CHF!! IP: *.net.stream.pl 12.08.11, 13:52
      Niech kurs franka tylko i wyłącznie pnie się w górę!
      Spekulantom zbijającym kurs tej waluty mówimy "NIE!!"
    • Gość: Agent Tomek nie krótka sprzedaż tylko lewar IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.11, 14:22
      Niech zakażą lewarowania to wszystkie kryzysy giełdowe odejdą w zapomnienie.
    • rozwado A co w Polsce? 12.08.11, 15:32
      Zawsze domagalem sie zakazu krótkiej sprzedazy. Gielda powinna sluzyc zdobywaniu kapitalu dla spólek, które wzbogacaja nasz majatek, a mnie rabowaniu i bankrutowaniu tychze. Spekulanci to zwykli rabusie, zyjacy z tego co zrabuja.
      • andybla Re: A co w Polsce? 12.08.11, 15:45
        > Zawsze domagalem sie zakazu krótkiej sprzedazy. Gielda powinna sluzyc zdobywani
        > u kapitalu dla spólek, które wzbogacaja nasz majatek, a mnie rabowaniu i bankru
        > towaniu tychze. Spekulanci to zwykli rabusie, zyjacy z tego co zrabuja.

Spekulant: to tylko najskuteczniejszy inwestor.
        Giełda: to tylko "ring wolny" dla tych co z nikim się już nie liczą.
        Bessa: to przebudzenie poszkodowanych.
        Hossa: to euforia najbogatszych.
        Sukces: to zysk lub brak straty, a czasem strata mniejsza jak każdego.
        • rozwado Re: Bez sensu 12.08.11, 15:55
          Buffett inwestuje na dlugie terminy po dluzszej analizie przyszlosci danej spólki. Mial wiecej sukcesu niz inni, spekulantem nie jest. Spekulantem jest Soros, spekulantami byli menedzerzy hedge fondów, które zbankrutowaly (a wiec nie mialy sukcesu). Celem naszym jest pomnazanie materialnego bogactwa i uslug. Bogactwo jakie wytwarza obecny system to kupa papieru. Ten papier sluzy wyludzaniu cudzego majatku przez ludzi, których nazywam spekulantami.
          Jestem zwolennikiem gry na gieldzie, a nie wymiany off-market wykoncypowanych produktów sekurytyzowanych. Na tym wylozyl sie LehmanBro, a SocGen ma do dzis problemy.
          Do innego postu:
          Dobrze jest jesli ktos gra przeciw frankowi, ale robi to napewno dla swojego zysku, a nie dla dobra kredytobiorców pozyczek we franku.
          • Gość: Wesołek Re: Bez sensu IP: *.net.stream.pl 12.08.11, 17:24
            "(...)Dobrze jest jesli ktos gra przeciw frankowi, ale robi to napewno dla swojego zysku, a nie dla dobra kredytobiorców pozyczek we franku."

Czy ty człowieku nie czujesz, nie widzisz, jakie piszesz idiotyzmy?
            Dla "dobra kredytobiorców"???
            A nie pomyślisz, że przy okazji "dla zła tych, którzy mają swoje oszczędności ulokowane w CHF"??
            Kredytobiorcy są "cacy", a oszczędzający w CHF są "be"?
            A niby dlaczego nie jest na odwrót?? Możesz mi to logicznie wytłumaczyć?
    • smrodek71 Koniec gry na spadki. Krótka sprzedaż zakazana ... 12.08.11, 15:58
      popieprzone są te rynki - wirtualna kasa i plotki - a ja potem muszę więcej za chatę płacić

wolne rynki- a mówi to największy liberał gospodarczy- są chore, za dużo kasy tam jest, ruch kilkoma miliardami wirtualnych dolarów czy innych euro robi takie zamieszanie,że wszyscy srają po gaciach.

kiedyś ograniczało się to samo bo pieniędzy na rynku było mnie- teraz co 1000 duży inwestor zrobi taki skok na jakieś akcje, fundusze, kontrakty (zwał jak zwał) i mamy ciągły rozpi... - ale on się nachapał- jest OK sweeet
      • nie-tak Re: Koniec gry na spadki. Krótka sprzedaż zakazan 12.08.11, 16:04
        smrodek71 napisała:

> popieprzone są te rynki - wirtualna kasa i plotki - a ja potem muszę więcej za
        > chatę płacić
        >
        > wolne rynki- a mówi to największy liberał gospodarczy- są chore, za dużo kasy t
        > am jest, ruch kilkoma miliardami wirtualnych dolarów czy innych euro robi takie
        > zamieszanie,że wszyscy srają po gaciach.
        >
        > kiedyś ograniczało się to samo bo pieniędzy na rynku było mnie- teraz co 1000 d
        > uży inwestor zrobi taki skok na jakieś akcje, fundusze, kontrakty (zwał jak zwa
        > ł) i mamy ciągły rozpi... - ale on się nachapał- jest OK sweeet
    • rozwado Agencje ratingowe to tez oszusci: S&P badane przez 12.08.11, 16:05
      SEC w zwiazku z obnizeniem ratingu USA, donosi Reuters.
      finance.yahoo.com/news/SEC-investigating-SPs-rb-3543917251.html?x=0&sec=topStories&pos=1&asset=&ccode=
    • Gość: STan Należy zakazać lewarowania,bo to podstawa IP: *.toya.net.pl 12.08.11, 16:30
      spekulacji na wielką skalę poprzez wykonywanie operacji na nieistniejących pieniądzach i powoduje to windowanie lub gwałtowne spadki kursów nie mające żadnego odniesienia do rzeczywistej gospodarki (np. absurdalny kurs CHF obecnie czy astronomiczna cena ropy w 2008r). Brak pieniędzy w kasie powoduje ograniczenie spekulacji do minimum.
    • Gość: popierame Koniec gry na spadki. Krótka sprzedaż zakazana ... IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.11, 17:47
      Jeszcze tylko bankowych lichwiarzy wziąć za dupę i będzie porządek. A drukarzy z banków centralnych należy wypędzać z każdego kraju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka