whitenabuchodonozor Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... 17.08.11, 08:02 Jestem klientem Play, mam telefon z Androidem i wcale nie jestem wściekły. Po prostu potrafię przeczytać instrukcję obsługi i nigdy mi telefon żadnego transferu nie zżarł i operator nigdy nie naliczył kosmicznych opłat. Więc przestańcie się użalać nad bucami, które są same sobie winne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściągnie danych? IP: *.euro-net.pl 17.08.11, 08:03 Rany... niedługo jak ktoś kupi samochód to po jakimś czasie oskarży sprzedawcę, że nie został poinformowany o konieczności tankowania samochodu i w związanych z tym "dodatkowych, ukrytych" kosztów użytkowania samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max To trochę inaczej. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.08.11, 08:15 To jest tak, jakby sprzedawca sprzedał Ci samochód z dziurą w baku, a dopiero w instrukcji gdzieś pod koniec byłoby napisane, że należy wkręcić korek do baku. Korek jest w bagażniku pod tapicerką i pod kołem zapasowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyHipokryta Re: To trochę inaczej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.11, 08:21 instrukcja jest od tego zeby ja przeczytac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: To trochę inaczej. IP: 87.204.209.* 17.08.11, 09:35 Gość portalu: antyHipokryta napisał(a): > instrukcja jest od tego zeby ja przeczytac A kto tak powiedział? Niech czytają ci, którzy chcą korzystać z tych wszystkich funkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzem Re: To trochę inaczej. IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.08.11, 10:03 Gość portalu: xyz napisał(a): > Gość portalu: antyHipokryta napisał(a): > > > instrukcja jest od tego zeby ja przeczytac > > A kto tak powiedział? > Niech czytają ci, którzy chcą korzystać z tych wszystkich funkcji. Nikt nie musiał tego mówić. Wystarczy pomyśleć, ale to już nie każdemu jest dane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka polka hehehe dokładnie :) IP: *.rev.netart.pl 17.08.11, 08:35 Gość portalu: ble napisał(a): > Rany... niedługo jak ktoś kupi samochód to po jakimś czasie oskarży sprzedawcę, > że nie został poinformowany o konieczności tankowania samochodu i w związanych > z tym "dodatkowych, ukrytych" kosztów użytkowania samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... 17.08.11, 08:04 Przecież wiedzieli, co podpisują ! Limit 500 ? ? ? Ha ha ha !!! Porządny film ma 700. Jeśli wykorzystujesz telefon jako komputer - przyzwoity pakiet zaczyna się od 10 GB. Nie stać Cię ? Kup ADSL. No Limit ! Proste ? Pozdrawiam ^^ Grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: 78.133.249.* 17.08.11, 08:07 1. Wybraliście jakąś pedalską sieć, to płaćcie. 2. Nie potraficie odpowiednio skonfigurować swoich technicznie bardziej zaawansowanych od cepa telefonów, to płaćcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 777 Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.zielonagora.hypnet.pl 17.08.11, 08:07 BO TO SA NORMALNI KLIENCI BARANY NIE DEBILE KTORZY W KOLKO SLEDZA WIESCI O NOWYCH MODELACH I PRZEMADRZALI KRETYNI CHWALACY ANDROIDA. NORMALNY CZLOWIEK MA W DUPIE ANDROIDA I JEGO FANBOJOW CHCE TELEFONU KTORY SAM NIE WPIERDALA SIE NA INTERNET A ZE WSZEDZIE TEN NIBYSYSTEM UPYCHAJA NO TO JEST EFEKT A TU SAMI GENIUSZE ZYJACY W INNYM SWIECIE BO NIKT NORMALNY NIE CZYTA O SYSTEMIE ALBO KOMORKACH W KOLKO BO JEST JESZCZE NORMALNE RZYCIE BARANY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baran Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych IP: *.limes.com.pl 17.08.11, 08:19 chyba życie baranie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 777 Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych IP: *.zielonagora.hypnet.pl 17.08.11, 10:08 mysle ze baranem to jestes ty i to ciezkiego kalibru skoro tylko to potrafisz odpisac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nahh Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.11, 11:28 widać że ty i z internetem i z kulturą osobistą jesteś na bakier skoro piszesz całego (poprzedniego) posta caps lockiem.. jak nie potrzebuję podpałki do grilla dodawanej gratis do pepsi, to nie kupuję inny napój albo biorę inne opakowanie pepsi bo nie mam grilla, nie znam się na podpałkach i wiem że są łatwopalne jak nie umiem korzystać z ładnie wyglądającego urządzenia jakie dostaję gratis do podpisanej umowy, to albo biorę urządzenie które będę potrafiła obsłużyć albo (opcja dla geniuszy chyba według ciebie) czytam instrukcję. smartphone to nie telefon komórkowy tylko komputer z opcją dzwonienia. ----- a tak wakacyjnie kończąc jeszcze: są aquaparki, nie wiem czy w Polsce ale chociażby na Słowacji, gdzie człowiek dostaje elektroniczną opaskę na basen i chodzi sobie wszędzie, otwiera swoją szafkę, drzwi do ubikacji i.. no wszystko ogólnie. no i ma zakodowany czas wejścia, z góry się płaci za tyle ile ma się zamiar wykorzystać, potem są nadprogramowe minuty płatne po wyjściu. dodatkowo są wejścia do sauny, masaży, jest bar w którym można sobie kupić alkohol, jedzenie, słodycze, co się chce. z aquaparkową marżą rzecz jasna. za wszystko płaci się przykładając opaskę do czytnika. Polacy - a konkretnie klienci Playa (nie chce mi się wierzyć że to jedyna sieć w której są takie problemy) - zachowują się jak dzieci na wycieczce szkolnej w takim aquaparku. niby pani mówiła co można za darmo a za co się płaci, niby wszędzie są cenniki i informacje, ale potem i tak jest płacz bo jedno siedziało w barku i jadło przez parę godzin 'darmowe' lody, inne weszło do sauny ale mu się nie spodobało i wyszło - a potem nie ma czym zapłacić horrendalnych nadprogramowych sum przy wyjściu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mru Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.08.11, 08:34 Dokładnie. Kiedyś w niesławnej T-Mobile (wtedy Era) kupowałem fon z tymi wszystkimi wodotryskami. Zależało mi na długim czasie baterii, a przy okazji dostałem mnóstwo tych elektronicznych śmieci, które tak podniecają gołodupców. Mówię gosciowi 'wyłączyć wszystko, pocztę głosową, powiadamiania, serwisy, srysy, zostawić tylko audio i SMSy'. W końcu to mój telefon i gó... mnie obchodzą ci wszyscy dzwoniący, razem ze swoimi problemami. Robił mądrą minę, klikał klawiszami przez 20 min, gdzieś tam dzwonił, coś ustalał. W końcu szczęśliwy wyszedłem. A potem jeszcze przez tydzień sam musiałem walczyć z pocztą głosową, komunikatami, ze jakiś Kazik chciał się dodzwonić, albo ktoś pojawił się w zasięgu. Sranie w banie. Barany w salonach nie potrafią, albo nie chcą ustawić tak jak ja chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych 17.08.11, 09:21 A można wiedzieć po co kupowałeś telefon z tymi wodotryskami skoro tylko na długim czasie baterii Ci zależało? Skoro tylko na gadaniu i SMS-ach chciałeś się ograniczyć, to jakiś najprostszy aparat by wystarczył. One na ogół długo wytrzymują na baterii. Chodziło o szpanowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych IP: 87.204.209.* 17.08.11, 09:39 Przecież gościu wymienił te 'bajery'. Poczta głosowa, powiadamiania. To są usługi operatora, które dotyczą wszystkich telefonów. Z opisu 'bajerów' wnioskuję, że to nie był skomplikowany aparat :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregoson Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych IP: *.net.stream.pl 17.08.11, 11:17 wyłaczenie poczty głosowej (i innych przekierowań głosowych) ##002# i przycisk do połączenia czyli ,,zielona słuchawka". nie potrzeba nigdzie dzwonić - prosta operacja z poziomu klawiatury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadowity Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 17.08.11, 09:45 No widzisz, sam odpowiedziałeś, że chcą telefonu. Smartphone trochę się różni od zwykłego telefonu. No ale jak ktoś chcę błyszczeć w towarzystwie, i nie kuma o co chodzi, to niech płaci. Głupota nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych IP: *.zielonagora.hypnet.pl 17.08.11, 10:07 nie czlowieku tu nie chodzi o blyszczenie w towarzystwie skoro sieci wciskaja telefony to ludzie kupuja. A poza tym smartfony maja lepsze nagrywanie filmu czy robienie zdjec. PO PROSTU KRETYNI WCISKAJA SUPER PSEUDO ANDROID ZAMIAST WYLACZYC GOWNA NABIJAJACE KOSZTA I TYLE NIE WIDZIALEM JAKOS NIGDZIE W UMOWIE WPISU-WYMAGANA ZNAJOMOSC ANDROIDA-I CALEGO TEGO GOWNA KTORE ON NIESIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kipek Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.11, 10:26 no dobra ale jak ktoś chce z czegoś korzystać to powinien być zaznajomiony z obsługą a jak dziadek nie zna się to niech kupi sobie nokie 3310 albo MyPhona i po problemie a nie ludzie płaczą bo są ograniczeni. po pierwzsym rachunku posuwałem z telefonu wszystkie programy typu prognoza pogody jakieś notowanie giełdowe bo właśnie tam co godzina dwie program pobierał dane internetowe. ALbo 2 opcja STAŁE ŁĄCZE w komórce i po problemie.... ale zamiast myśleć można lamentować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clie Matołki... IP: *.abg.com.pl 17.08.11, 08:08 kolejne dzieci MTV. Jakim cudem ktoś kupuje smartfona i nie wyłączy w nim usług ? Co druga osoba wp..la sie w historie typu gmail czy facebook a później udaje głupiego, że jej komórka to nie mogła się łączyć i pobierać dane bo skąd ?? Odkąd wywaliłem z mojego HTC HD2 Win Mobile i zainstalowałem Androida nagle wszystko mam pod kontrolą. Wyłączyłem "3G", skonfigurowałem WiFi i mam spokój i niskie rachunki - akurat nie w Play ale u konkurencji. Problemem jest to, że gadgety się kupuje bezmyślnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Tak, bo to wina Playa, że kretyni nie potrafią.... IP: *.vectro.com 17.08.11, 08:09 Tak, bo to wina Playa, że kretyni nie potrafią wyłączyć transmisji danych. Zresztą ci, którzy tego nie potrafią, zostaną identycznie podliczeni i innych operatorów, ale pan pseudo pismak postanowił zrobić czarny PR właśnie Playowi. Czyżby na zamówienie, bo do Play masowo przychodzą klienci, którzy uciekają od konkurencji? biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/487642,play_rosnie_najszybciej.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafaelmet Re: Tak, bo to wina Playa, że kretyni nie potrafi IP: *.2-0.pl 17.08.11, 08:27 Od 3 miesięcy mam smartfona u konkurencji. Specjalnie nie powiem jakiej. Najtańszy pakiet danych - 100MB, po wyczerpaniu limitu, internet tylko zwalnia, brak dodatkowych opłat. Z sieci korzystam intensywnie. Maile, mapy, duże ilości stron, twitter, i jak ktoś pisał wcześniej "lajkuję" jak wyjdę z toalety. Limit wyczerpuję ok. 3-5 dni przed końcem okresu rozliczeniowego. Chyba jednak coś nie tak jest z Playem, skoro mój telefon, też na Androidzie, nie pobiera takich ilości danych. No i konkurencja informuje mnie grzecznie, że necik się skończył i jak chcę szybciej to wtedy tylko bulę. Play jest przereklamowany Pani z PR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamus Re: Tak, bo to wina Playa, że kretyni nie potrafi IP: *.net 17.08.11, 09:31 U konkurencji też kupa. Przykład pierwszy z brzegu: www.goldenline.pl/forum/1680898/htc-magic-z-androidem-nieautoryzowane-pobieranie-danych Odpowiedz Link Zgłoś
wmc-33 Można się śmiać z nabitych w butelkę 17.08.11, 08:10 Trochę sobie zasłużyli. Dali sobie wmówić, że muszą mieć smartfona, lajkować, sprawdzać pocztę w sraczu, bo to cool i trendy, chociaż nie wiedzą nawet, co rzeczywiście ich smartfon może/musi robić. Tyle, że ktoś im to wszystko wmówił, ktoś sprzedał, ktoś wiedział, ale zapomniał powiedzieć, choćby o transmisji danych. Dziwnym trafem, jak zwykle nabroili operatorzy sieci komórkowych, jak zwykle na tym zarobili szybkie pieniądze, jak zwykle udają głupich i zaskoczonych. Tylko czy przypadkiem w ten sposób nie zahamują popularyzacji smartfonów w Polsce? Teraz ci, co jeszcze tych zabawek nie mają dowiedzieli się, że utrzymując ten stan rzeczy unikną machlojek operatorów, którzy wolą szybko troszkę ukraść, niż systematycznie i sumarycznie dużo zarabiać. To się dopiero nazywa głupota! Nie klienci okazali się baranami (no, oni trochę też), a firmy, które ich wpuściły w kłopoty. Jak można w roku 2011 w środku Europy prowadzić tak krótkowzroczną działalność w tak rozwojowym segmencie rynku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka polka "Dali sobie wmówić" IP: *.rev.netart.pl 17.08.11, 08:29 Nie dali sobie wmówić, tylko świadomie uczestniczą w owczym pędzie. Podobnie jest posiadaniem konta na Facebooku itp pierdołami. Nie masz - odstajesz od grupy, odstajesz - nie watro z tobą trzymać. I tak jedni przez drugich się licytują bo nie chcą odstawać, a dzięki temu inni koszą kasę. *Efekt owczego pędu – zjawisko występujące, gdy konsumenci pragną nabywać pewne dobra, także po wyższych cenach, tylko dlatego, że kupują je inni. Wynika to z chęci naśladowania osób, z którymi chcą się utożsamiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uzytkownikPLAY po co ludzie kupują coś o czym nie mają pojęcia? IP: *.play-internet.pl 17.08.11, 08:12 nie rozumiem tego, jak można nazywać się "oszukanym" w tym przypadku, skoro samemu się ten telefon kupił, samemu się go włączyło i samemu się go używało! nie można było sprawdzić sobie stanu konta? ile mb zostało? jesteś użytkownikiem PLAYa od dłuższego czasu, nie uważam że jest idealnym operatorem, ale póki co najbardziej mi odpowiada, chociażby właśnie pod względem najlepszej oferty pakietów internetowych. kupując smartfona wiedziałem na co się decyduję i z czym to się je. już pierwszego dnia sprawdziłem ile mb z pakietu mi schodzi, jak zobaczył że mi nie starczy do końca miesiąca to wykupiłem większy. od razu też włączyłem na stronie usługę aby nie nawiązywał połączenia w roamingu. i tak już od roku używam pakietu 1GB za 25zł i mi to starcza to aktualizacji poczty 24h na dobę, aktualizacji pogody, ściągania gier, muzyki, aktualizacji oprogramowania, przeglądania stron www itp. praktycznie w ogóle się nie ograniczam. jeżeli wieśniaki którzy nie mają zielonego pojęcia co to smartfon i android, na wypadzie do Miasta kupili smartfona bo był duży, drogi i zrobi furore w remizie na dyskotece, dostaną z tego tytułu jakąś ulgę w PLAY za nabity przez ich głupotę rachunek, to ja także wystąpię do PLAY zwrot wszystkich tych złotówek które zapłaciłem za połączenia głosowe, poza abonamentem! przecież ja nie wiedziałem że skończyły mi się minuty, nie wiedziałem że rozmowa głosowa kosztuje, ojeju, oszukali mnie, biedny ja to jestem :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdf Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściągnie danych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.11, 08:12 tak się kończy polowanie na jeleni co to ,uszą miec smartfona, blackberry i co tam jeszcze. Po co? Bo muszą. gooj wie po co im to wszystko ale jak nagonka dzwoni z nową ofertą to nie potrafi jeleń powiedziec spier... tylko słucha co tamten ma do wciśnięcia. No i wciśnie jeleniowi coś bez przeczytania umowy. jeleń potem się dziwi że mu przychodzi rachunek do zapłacenia. To baran bardziej nie jeleń. I ponoć po studiach ludzie... wysoko kształcone . Kuźwa... kiedy wy się nauczycie że nikt nie da wam niczego ani za darmo ani w promocyjnej cenie. Za te wszystkie super hiper oferty nowych zabawek wciskanych wam przez kretynów z infolinii BOK zapłacicie za to podwójnie a może i jeszcze wiecej. w ogóle mi tych ludzi nie żal. Są pasieni jak stado baranów ... tylko barany się kiedyś strzyże niestety. nie chcesz płacić takich rachunków? Nie rozmawiaj z naciągaczami wciskającymi promocje, nie odpowiadaj na zadne esemesy od nadawców których nie znasz, wyłącz wszelkie możliwosci odbierania czegokolwiek z netu. Takie to trudne? a jak nie wiesz jak to kup nokię 3110 i będziesz miał swięty spokój a ci smartfony kupują nie wiedząc do czego to sluży... no ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bert Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.ip.netia.com.pl 17.08.11, 08:14 @Pani Anna - Rozumiem, że za trudno wyłączyć transmisję danych albo nie ściagać seriali przez internet... albo co gorsza.... o zgrozo ... sprawdzić przez ten internet jaki się ma w danej chwili rachunek i za co są naliczane opłaty? TO JEST TWÓJ ZAKICHANY OBOWIĄZEK JAKO KLIENTA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Rozumiem, ze smartfony sa z Play? IP: *.pools.arcor-ip.net 17.08.11, 08:14 Z firmowym oprogramowaniem? Moj tego nie ma. Dolozylam i kupilam taki bez brandingu. Laczy sie z internetem,i to przez wlan tylko, wtedy gdy ja tego chce. Mysle, ze oni zrobili to specjalnie, a teraz rzna glupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdfg Ci ludzie są z kosmosu IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.11, 09:38 Kupowanie smartfona po to, żeby z siecią włączyć się tylko przez domowe wifi to jakaś pomyła. Smartfon jest po to, żeby mieć dostęp do internetu (czyli np. poczty służbowej) POZA domem czy biurem. W domu i biurze jest przecież normalny komp. Smartfon łączący się z netem tylko w domu to zbędny bajer. Poza tym mam smartfona w playu od października. Nigdy nie przekroczyłem limitu a: - non stop sprawdza mi pocztę; - wszystkie aktualizacje robię z pakietu, bo zapominam włączyć wifi w domu; - używam telefonu jako nawigacji (musiałem tylko dokupić zasilacz samochodowy, bo telefon nie był w stanie wytrzymać 10h ciągłej pracy na gps+ściąganie map online); - używam telefonu jako hotspotu dla laptopa (tethering) i jak mam ochotę obejrzeć film na youtube to też sobie nie żałuję. Nigdy nie przekroczyłem transferu (mam pakiet 1GB, poprzednio 750 MB). Co więcej, gdybym go przekroczył to Play po prostu zetnie mi transfer i przywróci pierwotny w nowym okresie rozliczeniowym. Taki pakiet to wydatek szalonych 20 zł. Łącznie za telefon płacę w okolicach 80 zł miesięcznie. Brutto. Acha, taryfa dla osób indywidualnych, bo jest bardziej korzystna niż firmowa. Więc o co chodzi? Rozumiem, że artykuł lekko sponsorowany przez konkurencję, która przestraszyła się Playa i woli sięgnąć po prasę niż obniżyć ceny i tym skusić użytkowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INTER Re: Ci ludzie są z kosmosu IP: *.182.119.206.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.08.11, 09:46 NO tak przez konkurencje- zapytaj tych którzy dostali te rachunki.... I już drepczą do sądu. Mylę, że Play dopiero pokazuje co potrafi. Kupowanie Iphona lub innego smartfona i wyłączanie internetu - to jest dopiero konkurencja.... hehe oczywiście dla osób myślących. Odpowiedz Link Zgłoś
fonderal Re: Ci ludzie są z kosmosu 17.08.11, 11:19 Gość portalu: INTER napisał(a): > NO tak przez konkurencje- zapytaj tych którzy dostali te rachunki.... I już dre > pczą do sądu. Mylę, że Play dopiero pokazuje co potrafi. Jesteś w błędzie sądząc, że opisany w artykule problem dotyczy wyłącznie klientów sieci Play. Dlaczego autor artykułu nie zająknął się o innych opach? Brzydko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zed Re: Rozumiem, ze smartfony sa z Play? IP: *.lukman.pl 17.08.11, 09:51 Apndroida można ściągnąć za darmo z android market. Blokuje połączenie z netem oprócz mms Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zed Rachunki na ponad 1000 zł za ściągnie danych? IP: *.lukman.pl 17.08.11, 08:14 Ja jestem w Orange, też się tak naciąłem na początku, ale potem ściągnąłem sobie apndroid i zamiast 200 złotych płacę ponad 100 złotych rachunku, potem zmieniłem sobie plan i nie doczytałem informacji o transmisji danych. Za gapowe się płaci. Ze smartfonami tak jest, że są skomplikowane i trzeba wszystko uważnie czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uzytkownikPLAY Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.play-internet.pl 17.08.11, 08:15 nie rozumiem tego, jak można nazywać się "oszukanym" w tym przypadku, skoro samemu się ten telefon kupił, samemu się go włączyło i samemu się go używało! nie można było sprawdzić sobie stanu konta? ile mb zostało? jesteś użytkownikiem PLAYa od dłuższego czasu, nie uważam że jest idealnym operatorem, ale póki co najbardziej mi odpowiada, chociażby właśnie pod względem najlepszej oferty pakietów internetowych. kupując smartfona wiedziałem na co się decyduję i z czym to się je. już pierwszego dnia sprawdziłem ile mb z pakietu mi schodzi, jak zobaczył że mi nie starczy do końca miesiąca to wykupiłem większy. od razu też włączyłem na stronie usługę aby nie nawiązywał połączenia w roamingu. i tak już od roku używam pakietu 1GB za 25zł i mi to starcza to aktualizacji poczty 24h na dobę, aktualizacji pogody, ściągania gier, muzyki, aktualizacji oprogramowania, przeglądania stron www itp. praktycznie w ogóle się nie ograniczam. jeżeli Ci którzy nie mają zielonego pojęcia co to smartfon i android, na wypadzie do Miasta kupili smartfona bo był duży, drogi i zrobi furore w remizie na dyskotece, dostaną z tego tytułu jakąś ulgę w PLAY za nabity przez ich głupotę rachunek, to ja także wystąpię do PLAY zwrot wszystkich tych złotówek które zapłaciłem za połączenia głosowe, poza abonamentem! przecież ja nie wiedziałem że skończyły mi się minuty, nie wiedziałem że rozmowa głosowa kosztuje, ojeju, oszukali mnie, biedny ja to jestem :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Nie można reklamować nabicia w butelkę IP: *.ip.jarsat.pl 17.08.11, 08:17 Klient w Polsce to musi wiedzieć nawet to co operator mu nie ujawnia. Tylko w Polsce nie ma ochrony abonenta przed nieuczciwymi zachowaniami operatorów w stosunku do zachodu Europy. Jak cię nie oszukają na SMS to na numerze telefonu a teraz na smartfonie. Odpowiedz Link Zgłoś
loban1980 Wszystkie sieci tak robią, nie tylko Play 17.08.11, 08:20 Jest to korzystanie z niewiedzy użytkowników smatfonów. Przepisy powinny uwzględniać to, że duża część użytkowników może nie być świadoma o konieczności wyłączenia pewnych funkcji w telefonie. Licząc na niewiedzę użytkowników smartfonów wszyscy operatorzy GSM naciągają klientów. Jesteśmy jednak w Polsce. W naszym kraju większość przepisów służy złodziejom i naciągaczom, a nie uczciwym podatnikom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesta_fan Re: Wszystkie sieci tak robią, nie tylko Play IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.11, 09:31 loban1980 napisał: > Jest to korzystanie z niewiedzy użytkowników smatfonów. Przepisy powinny uwzglę > dniać to, że duża część użytkowników może nie być świadoma o konieczności wyłą > czenia pewnych funkcji w telefonie. Licząc na niewiedzę użytkowników smartfonów > wszyscy operatorzy GSM naciągają klientów. Jesteśmy jednak w Polsce. [b > ]W naszym kraju większość przepisów służy złodziejom i naciągaczom, a nie uczci > wym podatnikom.[/b] zgadza sie, mamy całe życie poświęcić na to, aby się nie dać tym cwaniaczkom z banków ( szczególnie 'polecam' bank BPH ), operatorom sieci kom itp ...życie jest tylko jedno ...trzeba się cieszyć Życiem, bo jesteśmy ludźmi a nie jakimiś cyborgami...jeszcze ,o ;D Odpowiedz Link Zgłoś
szymon1008 Re: Wszystkie sieci tak robią, nie tylko Play 17.08.11, 09:54 Jak się nie czyta instrukcji od smartfonów, to potem się płaci taką cenę za głupotę. Ale Polaczkom to trzeba wydrukować dodatkowo. Nie rozśmieszajcie mnie już :P Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Wszystkie sieci tak robią, nie tylko Play 17.08.11, 11:08 szymon1008 napisał: > Jak się nie czyta instrukcji od smartfonów, to potem się płaci taką cenę za głu > potę. Ale Polaczkom to trzeba wydrukować dodatkowo. Nie rozśmieszajcie mnie już > :P Jaka instrukcja? Instrukcja do telefonu mowi ci, jak wlozyc baterie i wlaczyc telefon....Poza tym, porzadne ustawienie androida wymaga juz sporej wiedzy. Wszystko, czego wymaga sie od Playa, to granie w otwarte karty, skoro na ich licznikach danych polegac nie mozna. I tak do konca nigdy nie wiesz, co bedzie ci robil telefon. Ja mam flat rate, ktora po 300 MB zwalnia do szybkosci GPRS i jestem zadowolony, bo wiem, ze nie zaplace wiecej, niz mam na umowie. Ale sprzedawanie ludziom pakietow bez tego i nie informowanie ich o tym, ze telefon moze sobie zaczac pobierac aktualizacje wazace sporo MB jest po prostu zlodziejstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
fonderal Re: Wszystkie sieci tak robią, nie tylko Play 17.08.11, 11:51 cehaem napisał: > Jaka instrukcja? Instrukcja do telefonu mowi ci, jak wlozyc baterie i wlaczyc t > elefon.... Hmm, sprawdziłem, instrukcja do mojego telefonu liczy sobie 220 stron. Zapewniam, że opisuje trochę więcej, niż wkładanie baterii:) W zasadzie opisuje wszystko. > Poza tym, porzadne ustawienie androida wymaga juz sporej wiedzy. To może ustalmy: nie mam wiedzy na jakiś temat - nie zabieram się za niego. Najpierw potrzebną wiedzę zdobywam. Można też poprosić kogoś posiadającego potrzebną wiedzę o pomoc, to żaden wstyd. > Wszystko, czego wymaga sie od Playa, to granie w otwarte karty, skoro na ich li > cznikach danych polegac nie mozna. Fakt, licznik na stronie play potrafi być niedokładny. Tyle, że w moim przypadku liczy wolniej, niż powinien:) Użytkownikom Androida polecam ten program > I tak do konca nigdy nie wiesz, co bedzie ci > robil telefon. Ja mam flat rate, ktora po 300 MB zwalnia do szybkosci GPRS i j > estem zadowolony, bo wiem, ze nie zaplace wiecej, niz mam na umowie. Ale sprzed > awanie ludziom pakietow bez tego i nie informowanie ich o tym, ze telefon moze > sobie zaczac pobierac aktualizacje wazace sporo MB jest po prostu zlodziejstwem > . Nie jest żadnym złodziejstwem. Jak już ktoś wyżej napisał: czy po zakupie samochodu należy mieć pretensje do sprzedawcy, że ten nic nie mówił o konieczności tankowania? Bo np. nie powiedział, że aby pojechać w dłuższą trasę wypadałoby zatankować, bo jak się paliwo skończy na autostradzie to będzie duuużo drożej? Taki tok rozumowania jako żywo przypomina słynny już proces przeciwko McDonaldowi wytoczony za to, że kawa była gorąca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cehaem Re: Wszystkie sieci tak robią, nie tylko Play IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 17.08.11, 13:40 > Hmm, sprawdziłem, instrukcja do mojego telefonu liczy sobie 220 stron. Zapewnia > m, że opisuje trochę więcej, niż wkładanie baterii:) W zasadzie opisuje wszystk > o. A instrukcja mojego nie. Wylaczenie internetu przy zachowaniu sobie mozliwosci odbierania mmsow - 2 godziny szperania w internecie. > To może ustalmy: nie mam wiedzy na jakiś temat - nie zabieram się za niego. Naj > pierw potrzebną wiedzę zdobywam. Można też poprosić kogoś posiadającego potrzeb > ną wiedzę o pomoc, to żaden wstyd. To tylko telefon, a nie magiczne urzadzenie. Sporo klientow, szczegolnie tych starszych, jest przekonanych o tym, ze jak czegos sami nie zrobia, to machina sie za to nie wezmie. Nie maja pojecia, jak czesto moga sie sciagac updaty do oprogramowania, ze GPS z mapa tez lubi sobie pozrec danych, etc. > Fakt, licznik na stronie play potrafi być niedokładny. Tyle, że w moim przypadk > u liczy wolniej, niż powinien:) > Nie jest żadnym złodziejstwem. Jak już ktoś wyżej napisał: czy po zakupie samoc > hodu należy mieć pretensje do sprzedawcy, że ten nic nie mówił o konieczności t > ankowania? Wiedza o koniecznosci tankowania jest powszecha w spoleczenstwie. O kruczkach i sztuczkach operatorow telefonii komorkowej juz nie. Sprzedaja pakiety, ktore narazaja klienta na dodatkowe koszty, poniewaz ten nie ma kontroli nad swoim telefonem. Nikt sie go nie pyta o to, czy maszyna moze sciagnac update, ktory przekroczy limit w pakiecie. Nikt nie ostrzega klienta przy zakupie, ze taki pakiet moze sie szybko skonczyc. I klient nie ma mozliwosci poinformowania sie, poniewaz o takiej mozliwosci nie ma pojecia. W krajach cywilizowanych i w cywilizowanych sieciach klienta sie przed takimi numerami ostrzega. Tylko w Polsce wydymanie klienta wciaz postrzegane jest jako honorowe. Odpowiedz Link Zgłoś
fonderal Re: Wszystkie sieci tak robią, nie tylko Play 17.08.11, 21:28 Gość portalu: cehaem napisał(a): > Wiedza o koniecznosci tankowania jest powszecha w spoleczenstwie. O kruczkach i > sztuczkach operatorow telefonii komorkowej juz nie. Zgodzę się, że urządzenia typu smartfon z takim Androidem na przykład, są zjawiskiem dość nowym. Ale to naprawdę nie ma najmniejszego znaczenia i nikogo nie tłumaczy. Może ja jakiś dziwny jestem, ale gdybym dostał rachunek za rzeczywistą transmisję danych na jakąś dużą kwotę zastanowiłbym się, gdzie popełniłem błąd. Miałbym pretensje wyłącznie do siebie, że np. nie doczytałem czegoś w regulaminie, instrukcji czy gdzie tam jeszcze. I raczej nie twierdziłbym, że winne sytuacji są kruczki i sztuczki operatora, że wszyscy tylko nie ja... Widzisz, sam się dałem złapać na nie dość dokładnym czytaniu regulaminu. Operator zabrania tetheringu, czyli udostępniania netu z komórki, a dla mnie ta funkcjonalność jest więcej, niż istotna. Moja wina że nie doczytałem czy operatora? Na szczęście złamanie zakazu tetheringu grozi wyłączeniem nielimitowanego dostępu do naszej klasy i facebooka, zatem net udostępniam na potęgę:) Po przesiadce z Symbiana na nieznanego mi wcześniej Andka sam byłem mocno zaskoczony tym, że telefon stale łączy się z netem, że na necie opiera się większość z jego funkcjonalności. Ale zaskoczenie trwało jeden dzień, drugiego dnia wszystko było poustawiane jak należy, niepotrzebne rzeczy jak np. automatyczne aktualizacje powyłączane, zainstalowany 3G Watchdog itd. Można? Oczywiście, że można, wystarczy chcieć. I jeszcze niespodzianka: ja z tych starszych:) > W krajach cywilizowanych i w cywilizowanych sieciach klienta sie przed takimi n > umerami ostrzega. Tylko w Polsce wydymanie klienta wciaz postrzegane jest jako > honorowe. Może nie tyle honorowe, co traktowane jako przejaw zaradności w biznesie. Ale nie traktowałbym w ten sposób opisanych w artykule sytuacji, tu niestety, ludzie są sami sobie winni. Nikt nikogo tu nie oszukał ani nie wykorzystał... Odpowiedz Link Zgłoś
antey Re: Wszystkie sieci tak robią, nie tylko Play 31.08.11, 00:37 Dziecko ... przepisy powinny uwzględniać.... czyli już super-państwo opiekuńcze ma nawet regulować umowy i przewidywać, że 0,1% populacji jest po prostu LENIWE i NIEODPOWIEDZIALNE ? Czytać umowy się nie chce, o radę poprosić się wstydzi, refleksji i pomyślunku żadnego.... Odpowiedz Link Zgłoś
baseciq Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... 17.08.11, 08:22 Droga Agoro. Kupiłem nóż. Skaleczyłem się. Musiałem wydać pieniądze na plastry. Nie mogę uzyskać odszkodowania od sprzedawcy. A ten oszust nie powiedział mi że nożem można się pokaleczyć! Przecież to bezprawie i jawne nabijanie klientów butelkę! Błagam pomóż. Zrozpaczony polaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych 17.08.11, 09:52 baseciq napisał: > Zrozpaczony polaczek. Który nie widzi różnicy między nożem a smartfonem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amy Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.11, 17:38 Zbliżamy sie do poziomu Amerykanów, którym trzeba pisać "Uwaga, kawa jest gorąca!" na kubku kawy z automatu, "Uwaga : zawiera silnie alergizujące orzeszki arachidowe" na paczce orzeszków arachidowych, i "Prosimy nie wkładać dzieci ani zwierząt do pralki" na pralce automatycznej. W KAŻDEJ instrukcji obsługi telefonu pisze o tym co to jest obsługa danych i jak je wyłączyć. W Android Market jest pełno programów które mogą pilnować obsługi danych żeby telefon sie nie łączył niepotrzebnie z internetem. Ale do tego trzeba przeczytać instrukcję!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych IP: 80.54.33.* 17.08.11, 12:04 To skandal, że nie ma pozwolenia na nóż tak jak na broń. Lewacy do boju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msee Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych IP: *.bgz.pl 31.08.11, 09:55 Osobiście smartfona nie potrzebuję-ale pisanie"małymi literkami" ALBO NIE PISANIE jak TU uważam za oszustwo.A takich jak ty za społecznych szkodników-I MI WOLNO TAK UWAŻAĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kranky eleven Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.compower.pl 17.08.11, 08:23 Jak to sie stalo, ze jeszcze nie ma w tym watku dziesiatek wypowiedzi typu "Play jest super", "Play jest najlepszy", dziewczyny, chłopaki, nie śpijcie, bo kasy nie będzie! Odpowiedz Link Zgłoś
baseciq Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych 17.08.11, 08:24 Tam zaraz super. Taki sam jak reszta operatorów. Tylko chwilowo ma lepsze oferty od innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uzytkownikPLAY kasujecie moj post, bo jest wam nie na rękę? ;) IP: *.play-internet.pl 17.08.11, 08:23 nie rozumiem tego, jak można nazywać się "oszukanym" w tym przypadku, skoro samemu się ten telefon kupił, samemu się go włączyło i samemu się go używało! nie można było sprawdzić sobie stanu konta? ile mb zostało? jesteś użytkownikiem PLAYa od dłuższego czasu, nie uważam że jest idealnym operatorem, ale póki co najbardziej mi odpowiada, chociażby właśnie pod względem najlepszej oferty pakietów internetowych. kupując smartfona wiedziałem na co się decyduję i z czym to się je. już pierwszego dnia sprawdziłem ile mb z pakietu mi schodzi, jak zobaczył że mi nie starczy do końca miesiąca to wykupiłem większy. od razu też włączyłem na stronie usługę aby nie nawiązywał połączenia w roamingu. i tak już od roku używam pakietu 1GB za 25zł i mi to starcza to aktualizacji poczty 24h na dobę, aktualizacji pogody, ściągania gier, muzyki, aktualizacji oprogramowania, przeglądania stron www itp. praktycznie w ogóle się nie ograniczam. jeżeli wieśniaki którzy nie mają zielonego pojęcia co to smartfon i android, na wypadzie do Miasta kupili smartfona bo był duży, drogi i zrobi furore w remizie na dyskotece, dostaną z tego tytułu jakąś ulgę w PLAY za nabity przez ich głupotę rachunek, to ja także wystąpię do PLAY zwrot wszystkich tych złotówek które zapłaciłem za połączenia głosowe, poza abonamentem! przecież ja nie wiedziałem że skończyły mi się minuty, nie wiedziałem że rozmowa głosowa kosztuje, ojeju, oszukali mnie, biedny ja to jestem :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orange Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.11, 08:23 Miałam taką samą sytuację. Za 1 100 zł. Złożyłam reklamację i załatwiono ją pozytywnie. Nie muszę płacić. Dotyczy Orange. A tak w kwestii umiejętności obsługi telefonu: Przyuważyłam, że ściąga dane, w ustawieniach miałam :połącz się tylko za pomocą wi-fi, połączenie z siecią komórkową było wyłączone. I co?? Połączył się przez siec komórkową!!! Włączanie i wyłączanie aparatu nic nie dawało, dopiero zaznaczenie w ustawieniach :połącz i wyłącz siec komórkową przerwało transmisję danych!! To nie zawsze jest wina nieznajomości obsługi i możliwości telefonu. Odpowiedz Link Zgłoś
lobo.tommy Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... 17.08.11, 08:24 a ja kupiłem auto wlałem paliwo i po tygodniu jazdy całe się zużyło, musiałem uzupełnić co kosztowało mnie 300zł, dodatkowo okazało się że musiałem kupić opony na zimę, wymienić olej i filtry. Nie wiedziałem że kupno naraża mnie na dodatkowe koszta, czy jest jeszcze ktoś kto się z tym spotkał? Chętnie złożę pozew zbiorowy sprzedawcy samochodu. Jak się nie umie korzystać z telefonu to sobie trzeba kupić Nokię 3210 i nie narzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
jozwa51 Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych 17.08.11, 10:34 lobo.tommy napisał: > a ja kupiłem auto wlałem paliwo i po tygodniu jazdy całe się zużyło, musiałem u > zupełnić co kosztowało mnie 300zł, dodatkowo okazało się że musiałem kupić opon > y na zimę, wymienić olej i filtry. Nie wiedziałem że kupno naraża mnie na dodat > kowe koszta, czy jest jeszcze ktoś kto się z tym spotkał? Chętnie złożę pozew z > biorowy sprzedawcy samochodu. > Jak się nie umie korzystać z telefonu to sobie trzeba kupić Nokię 3210 i nie na > rzekać. >>>nie kazdy jest tak glupio madry jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afe Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.11, 11:03 Jakbyś kupił auto i sprzedawca powiedział, że będzie paliło średnio 6 l/100 km a w codziennym użytkowaniu okazałoby się, że pali 60 l/100km, kupiłbyś opony, które po 2 miesiącach się zużyły bo zawieszenie pojazdu ma taki urok, że "połyka opony", wymiany olejów i filtrów zamiast robić co kilkadziesiąt tyś. km musiałbyś robić co kilkaset. Takie porównania niczego nie wnoszą do tematu. Problemem są zabójcze stawki za mobilny internet, kilkanaście lat temu były zabójcze stawki za rozmowy głosowe, ale na szczęście czasy te odeszły w zapomnienie, może za kilka lat podobnie będzie z mobilnym internetem. Doskonale pamiętam jak przedstawiciele operatorów wypowiadali się o nowej żyle złota, po tym jak zyski z rozmów głosowych zaczęły spadać, właśnie tą żyłą złota był mobilny internet i telewizja w telefonie, okazuje się, że ich entuzjazm był uzasadniony. Odpowiedz Link Zgłoś
franek.h A czy Twój samochód spalał paliwo kiedy stał? 17.08.11, 11:08 A może, kiedy spałeś, sam jechał co tydzień do autoryzowanego warsztatu i kazał robić sobie przegląd z wymianą filtrów, olejów i praniem tapicerki, o czym dowiedziałeś się, kiedy przyszedł kosmiczny rachunek do zapłaty? A czy Twoja lodówka sama zamawia wódkę w ilościach weselnych, o czym też się dowiedziałeś jak przyszedł rachunek z hurtowni? Odpowiedz Link Zgłoś
fonderal Re: A czy Twój samochód spalał paliwo kiedy stał? 17.08.11, 11:59 franek.h napisał: > A może, kiedy spałeś, sam jechał co tydzień do autoryzowanego warsztatu i kazał > robić sobie przegląd z wymianą filtrów, olejów i praniem tapicerki, o czym dow > iedziałeś się, kiedy przyszedł kosmiczny rachunek do zapłaty? Zapewniam, że wyłączony telefon nie pobierze nawet jednego bajta danych:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redlum To jest wina niektorych telefonów IP: 77.252.244.* 17.08.11, 08:25 To wina niektórych telefonów oraz sposobu naliczania opłat. Za każde połączenie jest naliczane minimum 100kb - zaś gdy telefon jest w ruchu - łączy się z kolejnymi przekaźnikami i za każdym razem może naliczyć te dodatkowe 100kb. Do tego jak się trafi jakiś niekompatybilny telefon który będzie próbował łączyć się z przekaźnikiem, a ten będzie go odrzucał i naliczał 100kb za każdą próbę połączenia - to problem gotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: To jest wina niektorych telefonów 17.08.11, 09:20 nieeee pieeee****ol i nie pisz o czyms o czym nie masz pojecia... przy przelaczaniu miedzy masztami paczki danych nie sa pobierane oddzielnie jak piszesz... jezeli by tak bylo, to rowniez rozmowy bylyby przerywane, a nie sa... stare paczki danych w play byly rozliczane co 100kB, ale poki nie skonczyles korzystac z internetu lub nie straciles zasiegu (ew. przeszedles z zasiegu play na plusa) to paczka byla przerwywana i zaokraglana do 100kB w gore. tak samo kiedys bylo z minutami - gadalo sie 10s. a placilo za cala minute z gory. jezeli ktos ustawil sobie sprawdzanie poczty co 10 minut to takich paczek 100kB mogl sciagnac mase chocby w rzeczywistosci sciagnal tylko 10kB... 6 x 24h x 30 dni daje z grubsza 430MB... jedna z pan pisala o tym, ze telefon najwiecej sciagal na przelomie 6/7... jest to calkiem mozliwe, bo program pocztowy w telefonach HTC (nie wiem cyz to domyslny klient pocztowy dla wszystkich androidow) rozroznia sciaganie w szczycie (domyslnie 8-20) i po za szczytem. do tego jak ktos ustawil sciaganie zalacznikow i calych wiadomosci zamiast tylko naglowkow to ma jak ma... aktualizacje w tle i ogolnie trasmisje danych po sieci komorkowej mozna wylaczyc. trzeba tylko przede wszystkim przeczytac instrukcje. nie wiem jak inne marki, ale HTC wyraznie pisze w instrukcji, ze telefon moze pobierac duze ilosci danych i nalezy zaopatrzyc sie w plan taryfowy z transmisja danych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clie Re: To jest wina niektorych telefonów IP: *.abg.com.pl 17.08.11, 09:23 Daj spokój - matołkom nie wytłumaczysz. Niech płacą i płaczą - dobrze im tak. Trzeba było się uczyć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mich Wystarczy wyłączyć w komórce możliwość łączenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.11, 08:25 z netem. Dla mnie Play kojarzy się z siecią dla młodzieży i nigdy bym jej nie wybrał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo ty to dopiero jestes ewenement... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.11, 10:09 'siec dla mlodziezy' - niezle to sobie wymysliles... MSISDN, WAP i inne protokoly dzialaja - reszta to tylko cena dostarczenia tych uslug i ich zasieg? liczy sie jakosc uslug vs. cena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr Qwerty Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściągnie danych? IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.11, 08:29 Tak to jest gdy kupuje się urządzenie którego zastosowania się nie pojmuje. Żyjemy w społeczeństwie cyfrowych analfabetów. Odpowiedz Link Zgłoś
pafos Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... 17.08.11, 08:29 Mam w Playu smartfona z Androidem od dwóch lat. Do niedawna nie miałem problemów z rachunkami za internet - pakiet 500 MB wystarczał spokojnie na wszystkie automatyczne transmisje plus poczta i inne świadome. Rachunki sporadycznie przekraczały 100 zł. Owszem raz przekroczył 1000 złotych gdy nieopatrznie nie wyłączyłem roamingu danych za granicą bo chciałem z nawigacji on-line korzystać. Roaming danych za granicą - to jest rozbój w biały dzień! Za granicą tylko nawigacja z mapami w telefonie! Niedawno dostałem rachunek na ponad 500 złotych - bez żadnych wyjazdów zagranicznych, żadnych ekscesów. Okazuje się, że miałem mnóstwo połączeń roamingowych - w kraju. Łącznie z roamingiem danych o 3 w nocy, gdy telefon leżał przy moim łóżku. Infrastruktura Playa nie jest w stanie obsłużyć generowanego w niej ruchu i telefon automatycznie przełącza się na roaming do Plusa. Żeby nie generować kosztów - bo roaming nawet w kraju to jest rozbój w biały dzień - wyłączyłem roaming, ale w efekcie telefon momentami jest bezużyteczny. Dochodzi do tego, że nie jestem w stanie w domu zadzwonić z komórki bo sygnał jest tak słaby. Przy czym przez półtora roku wcześniej nie miałem takich problemów. Najgorsze jest to, że ściągnąłem do Playa rodzinę i mamy teraz w domu trzy nie działające telefony. Sieć Playa jest tak nieadekwatna do obciążeń, że momentami nawet w centrum Warszawy nie jest w stanie obsłużyć zwykłych połączeń telefonicznych (nie mówiać już o internecie). Wniosek - NIE KUPUJCIE PLAYA - jedyne co dostaniecie to frustracja. Odpowiedz Link Zgłoś