Dodaj do ulubionych

Pacjenci nie mają pieniędzy na leczenie

14.09.11, 19:50
Zawsze uwazalem, ze Polska to dobre porownanie do USA.
Obserwuj wątek
    • 1pytanie Domagam się dostępu do eutanazji ! ------->>>>> 14.09.11, 20:11
      Na starość domagam się dostępu do eutanazji by :
      - nie czekać miesiącami na specjalistę
      - nie cierpieć z powodu bólu
      - mieć wpływ na swoją śmierć
      - nie czekać tygodniami na księdza
      - polubić życie po śmierci......i zostać ateistą :)
      • pislamista a ja mysle, 14.09.11, 20:33
        ze rownie madrze ludzie domagaja sie byc bogatymi, pieknymi i zdrowymi
        A sa genetycznie i z wlasnego wyboru (papieroski, brak ruchu i nadwaga)
        dalecy od idealu
        I zamiast sie z tym pogodzic maja jeszcze pretensje, bywa ze i do lekarzy,
        ktorzy nie odpowiadaja ani za czyjas glupote, ani za systemowy socjalizm
        w ochronie zdrowia

• Gość: Kagan Re: a ja mysle? IP: *.dsl.telepac.pt 14.09.11, 20:43
          Korwinowcy NIE mysla!
          • Gość: antylewak Re: a ja mysle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.11, 20:57
            "Myślą" (we wlasnym mniemaniu), tylko zgorzkniale postkomuchy, którym "nie wychodzi", mają pretensje do całego świata (zwłaszcza do tych, którym coś się w życiu udało), ktorzy żałośnie uważają, że im sie należy, bo tak sobie wymyślili. Którzy zajadle krytykują kapitalizm, samemu w nim żyjąc i pracując. Do Korei Północnej, ani na Kubę, ani nawet na europejską Białoruś jakoś się nie chcą wybrać, żeby tamtejsze światy zbawiać...
            Prawda? Panie konsekwentny?
            • Gość: Kagan Re: a ja mysle? IP: *.dsl.telepac.pt 14.09.11, 21:21
              Korea Pln. to kraj (neo)feudalny, ana Kubie zyjwe sie dzis znacznie lepiej niz w Polsce!
              • Gość: antylewak Re: a ja mysle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.11, 22:14
                To rezerwuj najbliższy lot!
                A jak Cię stamtąd z hukiem wywalą, to Białoruś czeka!
                • Gość: hehe Re: a ja mysle? IP: *.internetia.net.pl 14.09.11, 22:42
                  no to spoko, może gdy zachoruję to wyleczę się tam i wrócę tu w glorii i w chwale i będę patrzeć jak zdychacie w mękach na korytarzach szpitalnych krzycząc w malignie "Niech żyje wolność, niech żyje 3. RP. Niech żyje demokracja!" hahaha.
                  • Gość: DoctorHouse Re: a ja mysle? IP: *.psd.vodafone.ie 15.09.11, 00:22
                    co za przyklady! Brazylia to taka patologia gdzie promuje sie cwaniakow i oportunistow...

Problem w tym ze nie mozna byc troche w ciazy. Czyli nie mozna miec systemu mieszanego prywatnego i panstwowego. To majgorsze co moze sie zdazyc i my to mamy. To dlugo nie przetrwa i musi pasc poniewaz Pruwatne przycjodnie rObia najprostsze zabiegi a wszystko co skomplikowane i przewlekle to na koszt podatnika.

Ludzie czy nie widzicie ze Powinno sie przegonic te wszystkie prywatne gowna i sciagnac z gieldy? Niemcy potrafili sobie poradzic z utrzymaniek panstwowej opieki zdrowotnej nasi politycy to sprzedawczyki ktorzy nie maja wizji jak porzadny system powinien wygladac.

Politycy jednak nie chca o tym mowic tqk samo jak nie chca mowic o reformie szkolnictwa wyzszego bo jak gosc ktory byl emigrantem w szewecji malujac sciany, z calym szacunkiem do malarzy, ma wiedziec jak reformowac 40 milionowy kraj.
                    • Gość: mk Re: a ja mysle? IP: *.internetia.net.pl 15.09.11, 07:40
                      a dlatego proste zabiegi są wykonywane przez kliniki prywatne, bo cennik NFZ-etu jest tak skonstruowany, że najbardziej to opłaca właśnie pierdoły robić, bo są z tego kokosy, a ze skomplikowanych rzeczy - straty.
                    • Gość: lucek taki jestes Doctor haus IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.09.11, 17:30
                      jak z koziej dupy traba
                      prawdziwy doktor Haus pracuje w Ameryce
                      a nie w socjalistycznym, europejskim pie...iku

a lekarz niemiecki bazuje na 16% PKB (niemieckiego, nie polskiego!)
                      przeznaczanego na ochrone zdrowia

jak ktos broni komuny w ochronie zdrowia,
                      to albo jest komuchem, albo idiota
                      co na jedno wychodzi
                      • Gość: Kagan Re: taki jestes Doctor haus IP: *.dsl.telepac.pt 15.09.11, 18:25
                        Zamknij sie chamie 'lucek'!
                        • pislamista Re: taki jestes Doctor haus 19.09.11, 13:14
                          Gość portalu: Kagan napisał(a):

> Zamknij sie chamie 'lucek'!

przeciwnicy Korwinowcow nie mysla i sa czesto chamscy
                          • Gość: Kagan Re: taki jestes Doctor haus IP: *.dsl.telepac.pt 19.09.11, 13:17
                            Przeciez Korwin to zwykly cham.
                            • pislamista Re: taki jestes Doctor haus 19.09.11, 13:21

> Przeciez Korwin to zwykly cham.

Temat chamstwa Korwina, to nie temat tej dyskusji.
                              A panskie ataki ad persona dyskwalifikuja pana do rozmowy ze mna.
                              • Gość: kagan Re: taki jestes Doctor haus IP: *.dsl.telepac.pt 19.09.11, 15:47
                                I vice versa!
        • Gość: olo DWA słowa: EWA KOPacz IP: *.wroclaw.mm.pl 14.09.11, 21:08
          4 lata kieruje tym chlewem ... i co zrobiła przez 4 lata , teraz znowu pcha się do koryta :-) ma baba trochę wstydu ? NIE MA ... żenujące ludziki z PO
    • Gość: Kagan Polacy nie mają pieniędzy na nic! IP: *.dsl.telepac.pt 14.09.11, 20:42
      POdziekujmy PO!
      • Gość: goscUS Re: Polacy nie mają pieniędzy na nic! IP: *.lsanca.fios.verizon.net 14.09.11, 21:00
        w USA istnieje cos takiego jak ubezpiecznie medyczne i kosztuje okolo 180-200 dolarow na miesiac czyli trzeba pracowac na minimalnej stawce trzy dni zeby je oplacic. Mimo wszystko poand 110 ml pracujacych ma w tym kraju ubezpieczenie. Tych 13 ml nielegalnych nie ma , a to ich sprawa, no i sa tzw "white trash" ktorzy ciagle bedzie udzielali wywiadow GW jak to oni sa pokrzywdzeni w USA
        • Gość: Kagan Re: Polacy nie mają pieniędzy na nic! IP: *.dsl.telepac.pt 14.09.11, 21:26
          W USA na to ubezpieczenie nie ma dzis ponad 50 milionow obywateli US of A!
          The number of people who lac-ked h-e-la-th i-n-u-s-r-a-n-c-e last year climbed to 49.9 million, up from 49 million in 2009, the Ce-nsus Bur-eau said Tuesday.
          tinyurl.com/3rh6wsq
          • pislamista no i co z tego, socjalisto? 19.09.11, 13:18

> [b]W USA na to ubezpieczenie nie ma dzis ponad 50 milionow obywateli US of A![/
            > b]
            > The number of people who lac-ked h-e-la-th i-n-u-s-r-a-n-c-e last year climbed
            > to 49.9 million, up from 49 million in 2009, the Ce-nsus Bur-eau said Tuesday.
            > tinyurl.com/3rh6wsq

widocznie te 50 milionow albo nie stac, albo wola wydac na piwo and drugs,
            albo ich stac i dlatego sie nie ubezpieczaja - zaplaca z wlasnej kieszeni

na czym polega problem?
            • Gość: Kagan Re: no i co z tego, socjalisto? IP: *.dsl.telepac.pt 19.09.11, 15:49
              Problem jest taki, ze w najbogatszym kraju swiata podklasa (unedrclass) liczy juz ponad 50 milionow, co wyraznie zagraza dalszemu istnieniu USA jako panstwa.
              • tomekjot Re: no i co z tego, socjalisto? 19.09.11, 17:05
                Zapomniałes, że w XIX w. podklasa liczyła więcej - byli indianie i niewolnicy
                • Gość: Kagan Re: no i co z tego, socjalisto? IP: *.dsl.telepac.pt 19.09.11, 17:39
                  Ale wtedy podklasa nie miala w USA takiego dostepu do broni jak dzis.
    • Gość: dziemba skok na kasę IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.11, 21:04
      Nic dziwnego, ze nie ma pieniędzy na leczenie. Fundusz NFZ to ok 60 mld zł a z tego 80% poszło za kadencji obecnego rzadu na płace personeli , głównie lekarzy. Pacjent z tego nie ma nic. Pieniądze NFZ miały iść za pacjentem a poszły za lekarzem.
    • Gość: ktosik ministrem zdrowia nie może byc lekarz IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 14.09.11, 21:44
      Koszty leczenia to m.in. pensje lekarzy, lekarstwa i koszty administracyjne przychodni/szpitali (sprzęt, sale, itp.)
      Oto kilka propozycji:
      - wyedukowac społeczeństwo i podzielic sie z nim odpowiedzialnością. Wprowadzic w szkołach przedmiot Medycyna kosztem np. historii lub religii. Udostępnienie zakupu prawie wszytkich leków bez recept (pełna odpłatnośc) i zezwolic ludziom leczyc sie na własną rękę. Internistę na dobrą sprawę mozna zastepic dobrze napisanym programem komputerowym - pytanie o symptomy i podanie wyniku.
      - zwiększenie podaży personelu medycznego tj. liczby medycznych uczelni/szkół (państwowych i prywatnych) oraz kierunków z krótszym czasem nauki. Do podstawowego badania wzroku, bielenia zębów, obsługi USG (np. stwierdzenie płci dziecka) itp. nie ma potrzeby studiowac 6 lat.
      - okamerowanie wszystkich sal operacyjnych/gabinetów. Pacjent ma mozliwosc kupna nagrania z operacji lub wizyty. Młodzi lekarze mają dostęp do nagrań w celu nabywania doświadczenia - obecnie często blokowany jest dostęp młodym przez starych aby nie robili konkurencji (w szpitalach i poza nimi).
      - przeniesienie szpitali specjalistycznych na peryferia miast - mniejsze koszty administracyjne.
      • Gość: Karol Re: ministrem zdrowia nie może byc lekarz IP: *.ipgum.pl 15.09.11, 07:40
        fantasta :-)
        mafia na to nie pozwoli
    • Gość: chory Pacjenci nie mają pieniędzy na leczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.11, 21:53
      Profilaktykę mamy w miarę dobrą ale potem przychodzi czas leczenia i nie mamy pieniędzy na lekarstwa, nie mamy pieniędzy na kolejne badania, lekarze wyciągają ręce a my nie mamy im co włożyć do kieszeni i w rezultacie oni nas olewają.
    • Gość: Gosc987 Pacjenci nie mają pieniędzy na leczenie IP: *.pools.arcor-ip.net 14.09.11, 22:31
      Najważniejsze ze pieniądze w USA na rakiety, wojny, na bron się znajdują.
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,10290264,NASA_prezentuje_nowa_rakiete___Zabierze_ludzi_na_Marsa_.html
      Tja, to jest już tragedia ze o własny naród się nie dba.
    • Gość: mario Pacjenci nie mają pieniędzy na leczenie IP: *.internetia.net.pl 14.09.11, 22:35
      Ja już nie mam połowy zębów i nie wstydzę się tego - bo jestem Polakiem.
    • mara571 firma Deloitte skupuje w calej Europie 14.09.11, 22:59
      male firmy doradcze wyspecjalizowane w sluzbie zdrowia.
      Nie dziwi mnie ta ankieta i opinia p. Klosa.
      Chcecie obnizyc koszty: pomozemy, wiemy jak. A ze to bedzie sporo kostowalo to juz inna para kaloszy.
      "Jak to poprawić? - Jednym ze sposobów jest dalsze dążenie do coraz bardziej racjonalnego wykorzystywania środków. Chodzi o racjonalizację zamówień i obniżenie poziomu zapasów oraz maksymalne wykorzystanie posiadanego sprzętu specjalistycznego. Ważne jest również szersze zatrudnianie kadry menedżerskiej do zarządzania placówkami opieki zdrowotnej w miejsce kadry medycznej. To nie tylko wprowadzi nową jakość w zarządzaniu, ale pozwoli w pełni wykorzystać umiejętności lekarzy w tych dziedzinach, w których się specjalizują, zamiast poświęcać ich czas na administrację - tłumaczy Kłos."
    • slav_ "kadra menadżerska" 14.09.11, 23:13
      (...)maksymalne wykorzystanie posiadanego sprzętu specjalistycznego. Ważne jest również szersze zatrudnianie kadry menedżerskiej do zarządzania placówkami opieki zdrowotnej w miejsce kadry medycznej. To nie tylko wprowadzi nową jakość w zarządzaniu, ale pozwoli w pełni wykorzystać umiejętności lekarzy w tych dziedzinach, w których się specjalizują, zamiast poświęcać ich czas na administrację - tłumaczy Kłos. (...)

Zatrudnianie "kadry menadżerskiej" po rożnych "kursach zarządzania" zamiast kadry medycznej jest radośnie realizowane. "kadra menadżerska" zajmuje się tym na czym się zna czyli wytwarzaniem papierów z cyferkami.
      Efektem jest wzrost biurokracji i coraz większe obciążanie tej pozostałej kadry medycznej sprawozdawczością i papierologią, rożnymi zarządzeniami, zestawieniami, wypełnianiem tabelek z czynnościami, numerkami, kodami - w stopniu nieuniemożliwiającym zajęcie się leczeniem pacjentów.
      • Gość: mk Re: "kadra menadżerska" IP: *.internetia.net.pl 14.09.11, 23:26
        i pomyśleć, że za komuny żadnych menadżerów w szpitalach nie było potrzeba, a jakoś to przez 45 lat działało. Od 20 lat menadżerów przybywa i przybywa i ch.j.
        • Gość: mk Re: "kadra menadżerska" IP: *.internetia.net.pl 15.09.11, 07:44
          swoją drogą czy w prywatnych kiniczkach jest sztab menadżerów? Nie. Czy widział ktoś kiedyś menadżera w klinice dentystycznej? NIE. Czy w gabinecie ginekologa siedzi menadżer? Nie. Czy prywatne wszelakie firemki potrzebują menadżerów i w jakiej ilości? Czy w takiej jak szpitale? Pracowałem w pryw. zakładzie, który zatrudniał 70 osób i zadnego menadżera nie było. Byli kierownicy, byli przedstawiciele handlowi na umowę o dzieło, sekretarka, księgowa. Żadnego menadżera.
          • pislamista Re: "kadra menadżerska" 19.09.11, 13:19
            Gość portalu: mk napisał(a):

> swoją drogą czy w prywatnych kiniczkach jest sztab menadżerów? Nie. Czy widział
            > ktoś kiedyś menadżera w klinice dentystycznej? NIE. Czy w gabinecie ginekologa
            > siedzi menadżer? Nie. Czy prywatne wszelakie firemki potrzebują menadżerów i w
            > jakiej ilości? Czy w takiej jak szpitale? Pracowałem w pryw. zakładzie, który
            > zatrudniał 70 osób i zadnego menadżera nie było. Byli kierownicy, byli przedsta
            > wiciele handlowi na umowę o dzieło, sekretarka, księgowa. Żadnego menadżera.

wlasnie!!!
    • je-basia nie patrzmy na innych 15.09.11, 00:25
      Tam są inne priotytety. W brazylii i USA. i zawszy inne były. Inna kułtura i inna struktura społeczna.
      W artykule stwierdza się, że Polska nie ma pieniędzy na leczenie.
      A na co ma?
      Przecież zawsze na pierwszym miejscu życzymy sobie zdrowia, to podobno najważniejsze. Abyśmy zdrowi byli. I jeszcze 100 lat.
      Czy to w polityce nie działa?
      Oni życzą sobie inaczej? czegoś innego? bunga bunga? Czy co?
      Osobiście - (będąc młodą lekarką) 35 lat temu też tak myślałam.
      Ale dziś wiem, że najważniejsze jest wykształcenie i świadomość, które z niego wypływa.
      Ludzie świadomii, wykształceni więdzą jak ze swoim zdrowim postąpować. a lekarza potrzebują tylko czasem. Rzadko. głupki i nieduczeni, krtyni i nieudacznicy - szukają ucieczki w choroby. Ucieczki ze swojej nieudolności i niepowodzeń. Niespełnionych marzeń i pełnych pretensji do wszystkich innych. Oni sami nie są winni. Chyba, ze nie chcieli skorzystać z dobrodziejstwa społeczeństwa zapewniającego możliwość nauki.
      trueby walczyś o każdego człowieka, tedy każdy ma swoje miejsce w społczeństwie. Ja to tu widze, na drugiej półkuli, tak daleko. bo z komuny mnie normalnie wygonili.
      Przyznaje- 35 lat temu miałam inne priorytety i inne były realia. Ale z tą obecną świadomością konsupcyjną - bez uszanowania dodrobytu wolnosci i możliwości wolnego słowa nie umię się utożsamić. Wszystkie kierunki działania skierowane są na zazsdość, zawiść, nienawiść...
      szkoda.
      Ile jeszcze pokoleń?
      Ja i tak tego nie dożyje.
      Nie chce kolejnych rozczarowań.
      Zostanę na antypodach z moją tastaturą egzotyczną -gdzie nie wiem w którym miejscu po przstawieniun znajdują się polskie literki. Za co przepraszam. Za ew. błedy literowe.
    • Gość: bumcyk1 Służba zdrowia czy służba zarządzaczy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.09.11, 00:56
      Zarządzanie to lek na wszystkie choroby czyli całe zło. Dobry menedżer może sobie pozarządzać jak chce szpitalem, przychodnią etc. To oczywiście człowiek "wszechstronnie medycznie" wykształcony rozumiejący specyfikę służby, dla którego dobro pacjenta jest najważniejsze. Tak było kiedyś a teraz motto specjalisty od zarządzania służbą zdrowia, to nie wyświechtane "primum non nocere" ale nowoczesne "petunia non olet". Światem obecnie rządzi pieniądz. Jesteś zamożny możesz się leczyć, jesteś biedny, to masz pecha lekarz jest niedostępny. Ten model świetnie się sprawdza nie tylko w tzw. krajach trzeciego świata powoli zaczyna funkcjonować również w Najjaśniejszej Rzeczpospolitej.
    • Gość: zbanowany Pacjenci nie mają pieniędzy na leczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.11, 01:46
      W Polsce mamy bezrobocie powyzej 10% a mysle ze ponad 20% czyli mamy taka nadwyzke ludzi wiadomo miejsc pracy sie im nie stworzy taniej wychodzi doprowadzic ich do smierci, zwlaszcza ze jako zywi sa ciaglym utrapieniem dla rzadu a to chca mieszkan a to pracy a to chleba a rzad ledwo co ma dla siebie to skad ma wziasc dla reszty?
      Najprostsza i najtansza metoda na "dobrobyt" w polsce ......... usmiercic okolo 3 milionow ludzi i juz po bezrobociu ........ jeszcze tylko trzeba jakos sie pozbyc emerytow tych co nie chca chorowac ....... ale podniesie sie czynsze oplaty to tych co sluzba zdrowia nie wykonczy to wykonczy ich glod.
      A ci co tak gardluja ze nie wszystkim sie "cos" nalezy niech sobie zaczna uswiadamiac ze emerytura im sie tez nie bedzie nalezala ......... bo rzad stwierdzi ze nie ma z czego zaplacic.
    • Gość: salomon Pacjenci nie mają pieniędzy na leczenie IP: *.hsd1.md.comcast.net 15.09.11, 03:13
      sluzba zdrowia powinna byc tylko i wylacznie panstwowa. na wszystkie uslugi nalozyc limity. obnizyc wynagrodzenie dla konowalow, wziac za morde producentow lekow i dystrybucje. koszty leczenia dla pacjenta spadna o polowe.
      • imw Re: Pacjenci nie mają pieniędzy na leczenie 15.09.11, 07:41
        co Ty bierzesz, że takie dyrdymały wypisujesz?
    • Gość: Karol Jeszcze mniej lekarzy a z pewnością będzie lepiej IP: *.ipgum.pl 15.09.11, 07:38
      ..... im
    • Gość: gość Pacjenci nie mają pieniędzy na leczenie IP: *.centertel.pl 15.09.11, 07:52
      To jest złe porównanie,w Polsce połowa naszych zarobków idzie na ZUS,a i tak musimy płacić za leczenie, w Brazylii i USA nie płacą takiego characzu jak u nas,więc u nas jest jeszcze gorzej.
    • bratstrach Pacjenci nie mają pieniędzy na leczenie 15.09.11, 07:56
      Jak pieknie w artykule powiedziano - za duża biurokracja jest przyczyną marnowania pieniedzy. Gdyby takiej nie było u nas to zaraz by sie okazało ze pieniadze na lewo gdzieś zniknęły. Takie mam podejrzenia.
    • Gość: problem z receptą Pacjenci nie mają pieniędzy na leczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.11, 08:08
      Ja ostatnio miałem problem ze źle wypisaną receptą. Takich gryzmołów nikt nie umiał odczytać ! chodziłem od apteki do apteki i paki aptekarka w końcu sprzedała mi lekarstwa z tej recepta ale jak się późnie okazało nie były to te lekarstwa które powinny być. Musiałem pojechać jeszcze raz do doktora który mi wypisał receptę po ponowne wypisanie nowej recepty.
      Uważam że recepty powinny być wypisywane komputerowo – czytelnie żeby nie było takich pomyłek
    • Gość: Misiaczek A za PRL .... IP: 178.73.48.* 15.09.11, 08:31
      A za PRL to było tak strasznie ze w kazdym zakladzie pracy był lekarz! Ale to byl UB-ek zapewne. I za darmo leczyli a to oczywiscie to było demoralizujace! I przyszedł ten dzień WOLNOSCI nastało lepsze i sprawiedliwe - JESTESMY WRESZCIE WE WŁASNYM DOMU!
      • Gość: Kagan Re: A za PRL .... IP: *.dsl.telepac.pt 15.09.11, 18:26
        Tak starszny byl ten PRL - na sile tam ludzi leczyli!
    • tomekjot Re: Pacjenci nie mają pieniędzy na leczenie 19.09.11, 17:04
      Brazylia nie ma przynajmniej problemów z regulowaniem swoich należności
      • Gość: Kagan Re: Pacjenci nie mają pieniędzy na leczenie IP: *.dsl.telepac.pt 19.09.11, 17:41
        Brazylia utrzymuje sie z rabunkowej gospodarki Amazonia. Ale jak do konca zdewastuja Amazonie, to runie cala Brazylia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka