Dodaj do ulubionych

Europejskie media: Czy Donalda Tuska stać na pr...

10.10.11, 18:12
Nie, nie stać. Obiema łapami trzyma się stołka to jak ma coś zreformować?
A.
Obserwuj wątek
    • Gość: aar Czy Donalda Tuska stać na prawdziwe reformy? IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 11.10.11, 04:09
      PO dostalo troche lisci z Peruuu , agonia zacznie sie od listopada o tej porze 20012 roku ludzie przegonia Rzad , taka jest prawda malarz nigdy nie bedzie ekonomista
      • Gość: klakier Re: Czy Donalda Tuska stać na prawdziwe reformy? IP: *.nyc.res.rr.com 11.10.11, 10:35
        Racja ! Malarz Tusk jest od malowania świetlanej przyszłości a nie od ekonomii.
    • vogon.jeltz Czy Donalda Tuska stać na prawdziwe reformy? 11.10.11, 10:14
      "Najmniejszej linii oporu"? Kolejna ofiara reformy systemu edukacji w "gazecie"? Jeśli dalej będziecie zatrudniali takich nieuków, to stracicie do reszty i tak już nadwątloną wiarygodność - no bo jak można serio traktować artykuły kogoś, kto nawet nie potrafi poprawnie posługiwać się językiem polskim?
    • Gość: Jojo Jak nie D Tuska to kogo? IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.11, 10:21
      tego z wyszej polki ,buhahahaha
    • leszekkrzysztof Czy Donalda Tuska stać na prawdziwe reformy? 11.10.11, 10:56
      Wniosek - brak reform skutkuje sukcesem wyborczym!
    • dar61 Czy red. L.B. stać na prawdziwe linie? 11.10.11, 11:50
      Red. L.B.:

...wybrał on drogę po najmniejszej linii oporu...

Hmmm... Tak naprawde napisał - wybierając drogę po linii najmniejszego oporu - ów Szpigel?
      Jak by to brzmiało po niemiecku?

Obiecuję red. Leszkowi nadal silną presję czytelników ;-)

W meritum:
      Peowiacy to mało obiecujący politycy i mało robiący - mają dużo roboty przed sobą.
      • mch-wie Re: Czy red. L.B. stać na prawdziwe linie? 11.10.11, 22:33
        Tlumaczenie jest prawidlowe - tu caly artykul:
        www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,790823,00.html
        • Gość: lolka Re: Czy red. L.B. stać na prawdziwe linie? IP: *.lightspeed.wepbfl.sbcglobal.net 12.10.11, 01:09
          w jezyku polskim nie ma takiego sformulowania. Jest "linia najmniejszego oporu".
    • jur56 Czy Donalda Tuska stać na prawdziwe reformy? 11.10.11, 12:44
      Problemem nie jest sam Premier , ale otoczenie polityczne , czyli PO i ewentualny /ni koalicjant . Jak mówił prof. Kołodko , nie jest problemem wymyślenie dobrych -bardzo dobrych
      rozwiązań problemów ekonomicznych / potrafi takie rozwiązania znaleźć student II-go semestru
      ekonomii/, ale możliwości polityczne ich wprowadzenia . Stwierdzenie to wywołało w Sejmie
      konflikt z prof . Gilowską , która była przekonana , że tylko geniusz /czyli ona / może znaleźć
      właściwe rozwiązania , poparł ją ówczesny kolega z partii , poseł Tusk , twierdząc , że w taki sposób nie można dyskutować z kobietą . I chyba tu tkwi problem , otoczenie polityczne i doraźne cele polityczne .
    • trajkotek Czy stać mnie reformy Donalda Tuska 11.10.11, 20:22
      nie, nie stać mnie!
      zabrali mi kasę z 2 filara - to miały być moje pieniądze i moich spadkobierców, donald janosik jeden ... zaścianek cieszy się, że światowe media coś piszą od czasu do czasu, poklepują itp.

Michnik: zagłosuj i ... wyjedź!
    • Gość: człowiek "wybrał on drogę po najmniejszej linii oporu" IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.10.11, 21:05
      Matko! Zacznijcie płacić tym waszym stażystom, albo chociaż zafundujcie im kurs dokształcający z polskiego!
    • sphinxpinastri 777 11.10.11, 23:48
      A ja z uznaniem napiszę o wyborczej. Cały dzień pogoda, że psa żal wypuścić, a cóż dopiero mnie, człowieka, więc sobie posiedziałem przy wyborczej i ubaw miałem, jakiego nawet Chaplin nie jest w stanie dostarczyć, dlatego z wielką chęcią płacę za wyborczą.

Do rzeczy. Wyborcza - jak i inne media - ma od rządu embargo na dostawę informacji o pracy rządu, więc wróciła do sprawdzonych motywów: Rydzyk, klęska kleru, Kaczyński, pis. Sukces gwarantowany, mobilizacja pisowców i antypisowców pełna, wpisów multum.

Rydzyk też kontent, może udowodnić swoim poplecznikom, że rzeczywiście jest atakowany. Michnik także rad, bo może pokazać, że atakują go ci od Rydzyka.

Kaczyńskiemu pierwsze sondaże dawały ok. 20 %, co zatrwożyło wyborczą, zebrała wszystkie swoje najlepsze pióra redakcyjne i zaczęła bombardowanie. To z kolei zmobilizowało pisowców, więc udało im się wywindować Kaczyńskiego na 30 %, wynik nie do pomyślenia przed pół rokiem.

Tusk miał w pierwszych sondażach ok. 50 %, ale dzięki niedźwiedziej przysłudze wyborczej, spadł na ok. 40 %. Tusk otumaniony przez wyborczą czuł już oddech Kaczyńskiego na plecach, więc zbagatelizował realne zagrożenie ze strony Palikota, który bez wysiłku zgarnął mu ok. 10 % elektoratu.

Palikot nie dostawał w pierwszych sondażach żadnych szans, ale Tusk zajęty Kaczyńskim zmobilizowanym przez wyborczą zagapił się, więc Palikot ograł go na 10 %. Okazało się, że faktycznie zostali ograni młodzi wyborcy popierający Palikota, bo Palikot od razu po wyborach nie dotrzymał żadnej swojej obietnicy i bez walki poparł Tuska, dając mu poparcie i nie oczekując stanowisk. Po co mu stanowiska, trzeba by choć pozorować robotę, a tego Palikot nie lubi, co udowodnił w zepsucie idei Przyjazne Państwo.

Wygrał przegrany - zdaniem wyborczej - kler, bo w parlamencie ma samych swojaków, nawet komuch Miller zapowiedział, że będzie chronił kler i nie ma mowy o podatkach od kleru, bo i tak zapłaciliby wyborcy. Miller jest jak zawsze konsekwentny.

W tej sytuacji Tusk oznajmił, że nie ma powodu zmieniać rządu. Brawo, Tusku, ale proszę, nieco mocniej strzyż barany, wszystko ci odpuszczą, bo przecież czują oddech Kaczyńskiego, a ten będzie strzyc jeszcze bardziej.

Najbardziej wygrałem ja, za parę groszy dostałem niesamowitą dawkę ubawu. Tak rozanielony idę spać. Siemanko, głuptaski.

• Gość: Kagan Czy Donalda Tuska stać na prawdziwe reformy? IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 01:28
      Oczywiscie ze NIE!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka