Dodaj do ulubionych

"DGP": Volkswagen atakuje polski rynek

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.11, 09:05
No i nareszcie Skoda będzie droższa od VW i zajmie należne jej miejsce marki luksusowej ;)
A tak nawiasem to VW są za drogie to fakt ale że taki Passat zjedzie 30% w dół i będzie tańszy niż Octawka to nie wieżę.
Obserwuj wątek
    • Gość: satyron "DGP": Volkswagen atakuje polski rynek IP: *.play-internet.pl 23.12.11, 09:06
      Kulczyk juz wybudowal autostrade....VW tanieje
      • Gość: Baca Wystarczy jak dadzą wyposażenie w cenie, bedzie OK IP: *.centertel.pl 23.12.11, 13:08
        a tak trzeba dodać ze 20 tys. zł do ceny katalogowej za coś, co u innych jest w cenie... Przykład..? Proszę bardzo... Avensis Toyoty była pod koniec roku sprzedawana z kompletnym wyposażeniem, dokupić można było tylko automat za 5 tys. zł... W Passacie za takie wyposażenie trzeba by dać z 50 tys. zł, a oferowanie Passata na stalowych felgach i bez klimy to jakaś kpina...
        • Gość: haha Re: Wystarczy jak dadzą wyposażenie w cenie, bedz IP: *.102.dream.net.pl 23.12.11, 14:16
          Widać koleżko że mało masz pojęcia. Passat bez klimy? Chyba naoglądałeś się ogłoszeń używanych aut z lat 80. Albo mylisz brak klimy z brakiem klimatronica w najtańszej wersji passata. Jeżdżę służbowym dobrze wyposażonym avensisem 2,2D i po 130 tys km (regularnie serwisowany) toyota dała mi nowy silnik. Kolega z pracy ma Rav4 2,0D i po 70 tys km (2 lata) nie wypuścili go z przeglądu - auto musiało zostać na dłużej (też robili mu silnik od podstaw). Mam znajomego z Land Cruiderem 3,0D (nowy z salonu, również regularnie serwisowany) - ledwo strzeliło mu 100tys - podobne objawy. Toyota ma ostatnio duży problem z dieslami. i dlatego właśnie nie skorzystałem z wyprzedaży toyoty i zamawiam passata.
          • Gość: who cares? życzę zdrowia przyda się IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.11, 16:56
            A w międzyczasie poczytaj sobie na forach użytkowników paska to może ochłoniesz:))
          • Gość: motyla noga Czyżbyś niniejszym sugerował... IP: *.xdsl.centertel.pl 24.12.11, 15:10
            że VW nie ma ostatnio problemu ze swoimi silnikami???
            Albo przynajmniej, że ma z nimi tylko mały problem?

No to smacznego... :D
    • Gość: majselbaum w niemiaszkowej tv oglądałem ostatnio program IP: *.xdsl.centertel.pl 23.12.11, 09:23
      gdzie z ukrytą kamerą kupowali w polsce i w niemczech najtańszego golfa i porównywali ceny.
      w niemczech kosztował ponad 16 tys euro a w polsce 13tys plus komplet zimówek gratis.
      i potem awantura była na wizji, czemu w rodzimym kraju auta są droższe niż te eksportowane do innych krajów.
      • desperato Re: w niemiaszkowej tv oglądałem ostatnio program 23.12.11, 09:28
        hmmm ..... a czy byli z ukrytą kamerą w USA ?????????????

------------
        desperato
      • Gość: hara Re: w niemiaszkowej tv oglądałem ostatnio program IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.11, 09:32
        "podstawowe wyposazenie" w Polsce moze sie bardzo roznic od "podstawowego wyposazenia" w Niemczech
      • Gość: tom_as Re: w niemiaszkowej tv oglądałem ostatnio program IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.11, 09:43
        To już było, parę lat temu wybuchła awantura gigant, że Niemcy jeżdżą kupować VW (ale nie tylko) do holenderskich salonów, bo były o 20 % tańsze. Taka polityka firmy, widać jakiś sens w tym znaleźli. A tak nawiasem - byłem ostatnio w salonie VW w Warszawie i oczy przecierałem ze zdumienia: POLO wystawione za 68 000, a obok GOLF za 73 000. Sprawdzałem wyposażenie, nie różniło się zasadniczo. Ciekawi mnie, kto w tej sytuacji wybierze mniejsze auto.
        • Gość: Mario Re: w niemiaszkowej tv oglądałem ostatnio program IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.11, 09:48
          To nie będzie tak. To będą modele robione specjalnie na polski rynek. Będą miały plastikowy silnik i zwieszenie. Polacy będą wreszcie kupować nowe samochody... jak pyszne paróweczki z dyskontu.
          • Gość: Tatat Re: w niemiaszkowej tv oglądałem ostatnio program IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.11, 09:54
            Większość obecnie produkowanych samochodów, nie nadaje się do normalnego użytkowania.To tylko maszynki do zarabiania pieniędzy przez serwisy.
            • Gość: Mario No chyba ż kupisz nowe BMW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.11, 10:31
              Samochody BMW ciągle są solidne i jeździ się nimi świetnie. To nie to co to skośnookie badziewo.
              • x2468 Re: No chyba ż kupisz nowe BMW 23.12.11, 14:23
                BMW- Będziesz Miał Wydatki po niemiecku Bringt Mich ins Werkstat (oddaj mnie do warsztatu)
                Plastikowe BMW nawet nie może pomarzyć o japońskiej jakości.
          • Gość: Macho Re: w niemiaszkowej tv oglądałem ostatnio program IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.11, 10:03
            Fryce już od dawna wynoszą produkcję do Skośnych więc twoja wizja plastikowego badziewia może spełnić się szybciej niż przypuszczasz.
            • Gość: Gosc987 Re: w niemiaszkowej tv oglądałem ostatnio program IP: *.pools.arcor-ip.net 25.12.11, 23:32
              Gość portalu: Macho napisał(a):

> Fryce już od dawna wynoszą produkcję do Skośnych więc twoja wizja plastikowego
              > badziewia może spełnić się szybciej niż przypuszczasz.
              ..................................
              Bzdury pleciesz i to nie słychane, nawet nie rozumiesz regionalnego rynku, piszesz by zaistnieć na forum by przyłożyć łatkę Niemcom z zawiści?
        • Gość: tatankayotanka Re: w niemiaszkowej tv oglądałem ostatnio program IP: *.bialnet.com.pl 23.12.11, 09:53
          pytanie, kto kupi golfa za 73 tys???
    • Gość: Kris Re: "DGP": Volkswagen atakuje polski rynek IP: 62.121.127.* 23.12.11, 09:27
      Passat to się może równać co najwyżej z suberbem, a octawia z jetta :D
    • Gość: Smok Volkswagen-w standardzie siedzenia 40/60, wieszak IP: *.unknown.vectranet.pl 23.12.11, 09:28
      na poręczy z tyłu, 4 koła, kierownica. Za resztę płacisz.
      • desperato Re: Volkswagen-w standardzie siedzenia 40/60, wie 23.12.11, 09:34
        i bardzo dobrze ! To wynik kryzysu. Z korzyścią dla klienta, i wreszcie może zaczną dbać o polskiego klienta ? (komendy nawigacji po polsku itd.). VW będzie nr 1 na świecie tak czy inaczej. Przyszłość to hybdrydy i silinki czysto elektryczne VW będzie tu miał najwięcej do powiedzenia po Toyocie. Jestem ciekaw czy koncepcja hybrydy Crossover Coupe (następca tiguana?) ujrzy światło dzienne, bo zapowiada się dla mnie rewelacyjnie - prawie 270kM ( w tym 2 silniki elektryczne - brak wału kardana - w miejsce wału zabudowano baterie) i 7 sekund do 100km/H. Do 50 km na bateriach - akurat na dziś całkiem dobry zasięg, któy z biegiem lat się wydłuży. I pomyśleć że bęzdie można jeździć za "przysłowiową złotówkę" ... )

------------
        desperato
        • ail7879 Klika kwestii 23.12.11, 09:53
          Bedzie ciężko o dobrą politykę cenową przy euro za 4,50 i VAT 23 %.
          Ale mogliby, skoro polo jest droższe od wielu kompaktów...
          Clio 1,2 TCE 100 koni z full wypas jak na segment B (klimatronic, alufelgi, 6 poduszek, navi, elementy wykonczenia wnętrza) za ok. 49 tys. i tyleż megane generation, który podstawy (klima manualna i 6 poduszek).
          Albo weźmy ceny hyundaia i30, wiadomo ze to nie golf, ale skoro dać 48, a nie 68...
          A juz włąsnie lepiej kupic i30 niż polo.
          Poza tym z cenami segmentu B szaleją.
          Polo czy corsa mają podobną cenę do auris terra (przy ząłożeniu, że poszukujemy auta z 3 cechami - silnik ok. 100 koni, co naj. 4 poduszki i klima - to nie jest dużo na XXI wiek).
          • Gość: bzzyk Re: Klika kwestii IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.11, 17:28
            Kup se VOLVO.
        • Gość: Tomasz Re: Volkswagen-w standardzie siedzenia 40/60, wie IP: *.mconstructions.pl 23.12.11, 10:03
          Szmelcwagen nigdy nie będzie nr 1 na świecie dopóki w ludziach jest trochę poczucia estetyki i rozsądku. Kto by chciał badziewiem brzydkim jeździć i to za tak chorą kasę. Nie pojeździsz nigdy za przysłowiową złotówkę, chyba że rowerem. Jeśli elektryk będzie jechał na prądzie, to będzie kosztował na tyle dużo, że bilans się wyrówna. A jak elektryków się więcej pojawi, to się akcyza na prąd do nich pojawi i do każdej złotówki za prąd trzeba będzie 4 zł państwu oddać. Teoretycznie rzecz biorąc nie można dziś legalnie na prądzie jeździć, bo każde paliwo służące do poruszania pojazdów musi być obciążone akcyzą. Skarbówka się kiedyś o to upomni i będzie afera.
          • sammler Re: Volkswagen-w standardzie siedzenia 40/60, wie 23.12.11, 10:41
            Gość portalu: Tomasz napisał(a):

> Teor
            > etycznie rzecz biorąc nie można dziś legalnie na prądzie jeździć, bo każ
            > de paliwo służące do poruszania pojazdów musi być obciążone akcyzą. Skarbówka s
            > ię kiedyś o to upomni i będzie afera.

W Polsce prąd jest obłożony akcyzą.

S.
          • caesar_pl to bedzie na 2 miejscu..he,he... 23.12.11, 19:11
        • u2u Re: Volkswagen-w standardzie siedzenia 40/60, wie 23.12.11, 10:12
          Nie do końca masz rację z tą jazdą z przysłowiową złotówkę. Obecna baterie w samochodzie elektrycznym tracą swoją wydajność już po 3 latach, a ich wymiana jest bardzo kosztowna. Nowy komplet baterii może kosztować 50 tys zł...
        • p406_737u Re: Volkswagen-w standardzie siedzenia 40/60, wie 23.12.11, 16:48
          desperato napisał:

> (...) brak wału kardana - w miejsce wału zabudowano baterie (...)
          >
          > ------------
          > desperato

Kardana, to jest przegub na wale napędowym. No cóż, w szkołę, to się kamieniami rzucało? 9-)
    • Gość: ciotka już się nie mogę doczegać, aby wywalić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.11, 09:51
      na cztery kółka (dowolnej marki), 90 zamiast 100 tysięcy złotych. Prawdziwa okazja
      • pastor nie wywalisz, bo nie masz, ciotko 23.12.11, 10:01
        ale rżniesz na forum zarobioną żeby się dowartościować
        • Gość: D Re: nie wywalisz, bo nie masz, ciotko IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.11, 10:19
          Ja to zrozumiałem jako ironię. Niekumaty jesteś pastorze.
    • adaml78 "DGP": Volkswagen atakuje polski rynek 23.12.11, 09:59
      VW jest duzym graczem na polskim rynku aut. Jesli stanieje VW (mam nadzieje, ze obnizki beda znaczace) obnizyc ceny bedzie musiala skoda (ten sam koncern). Za skoda zmuszeni beda pojsc inni jak Reanult, Fiat czy Hyundai.
      • motylanoga71 Re: "DGP": Volkswagen atakuje polski rynek 23.12.11, 10:47
        zeby hyudani musial obnizyc ceny to golf po obnizce musialby z dobrym wyposazeniem kosztowac ok 60 tys.

adaml78 napisał:

> VW jest duzym graczem na polskim rynku aut. Jesli stanieje VW (mam nadzieje, ze
        > obnizki beda znaczace) obnizyc ceny bedzie musiala skoda (ten sam koncern). Za
        > skoda zmuszeni beda pojsc inni jak Reanult, Fiat czy Hyundai.
        • adaml78 Re: "DGP": Volkswagen atakuje polski rynek 23.12.11, 13:40
          > zeby hyudani musial obnizyc ceny to golf po obnizce musialby z dobrym wyposazen
          > iem kosztowac ok 60 tys.

Trudno porwnac golfa z i30 bo na dobra sprawe i30 nie ma heszcze. JEst stary model i30, ktory jest wyprzedawany. Ceny nowego i30 nie znamy jeszcze.
          W przypadku i40 hyundai jednak ma pole do popisu (obnizek). Poza tym nawet jesli ceny hyundaiow pozostana na nizszym poziomie to beda zbyt malo atrakcyjne w stosunku do niewiele drozszych VW.
    • Gość: wiki Czyli od 2012 nie płaci się za jakość? IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.11, 09:59
      Dużo ludzi mi często powtarza - VW jest drogi, bo płacisz za jakość ;]
    • nieprawomyslny VW 30% droższy od Toyoty? 23.12.11, 10:06
      czy ktoś to w ogóle weryfikuje przed publikacją?
      • Gość: ja Liczy się tylko ilośc wejść na stronę i IP: 87.204.102.* 23.12.11, 12:59
        wierszówka. A to że autor sadzi takie pierdoły, nie ma żadnego znaczenia...
    • Gość: Xytras Jak bedzie 30-40% tanszy od Toyoty to pomysle... IP: *.home.aster.pl 23.12.11, 10:22
      ... w innym wypadku sie nie kalkujuje: placic za mierna jakosc wiecej pieniedzy
    • wmc-33 Bosze! 23.12.11, 10:49
      "Po przejęciu biznesu samochodowego od Jana Kulczyka, koncern Volkswagen chce osiągnąć prymat na polskim rynku, oferując tańsze auta". Jeżeli ta wiadomość jest prawdziwa, to to Kulczyk ze śmiechu zadławi się szampanem.

Koncern VW sprzedaje zwykłe samochody pod markami Skoda, Seat, VW i Audi. O ile Audi jest mierzone w segment premium, to pozostałe 3 marki powinny załatwić resztę rynku bez problemu.

Ten sam samochód sprzedawany jako Skoda miał być tani, Seat sportowy, a VW solidny. Niestety, wszystko się kolegom pokiełbasiło i teraz Skoda jest za droga, Seat jest nijaki, a VW jest byle jaki.

Ofensywa cenowa polegająca na byciu tylko trochę droższym od konkurencji miałaby sens w przypadku posiadania jednej marki, a nie czterech. Taki ruch, to albo gest rozpaczy, albo wynik jakiejś bratobójczej wojny menadżerów w centrali VW. Wiele rynku nie zyskają, a zarobią dużo mniej, w dodatku po roku się z tego wycofają.
    • Gość: arek A kto zmieni bezkarnych i aroganckich dealerów VW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.11, 11:01
      Zrobiłem dwie naprawy w ASO VW i w sądzie muszę walczyć o obniżkę zawyżonych stawek roboczogodzin na fakturze. Ubezpieczyciel nie chcę tego robić a ASO VW bezczelnie obiecywało bezgotówkową naprawę.
      • ail7879 Realia 23.12.11, 13:37
        Auris na wyprzedaży od 49.900. Golf nigdy do tego poziomu nie zejdzie.
        A w ogóle to dyskusja jest bezprzedmiotowa, skoro w Polsce 7 osób na 100 kupuje nowe auta. Dyskusja byłaby przedmiotowa, gdyby średnia płąca netto w Polsce wynosiła przynajmniej 4-5 tys. zł.
        W ogóle dyskutujecie tak, jakbyśmy żyli w Niemczech. W Polsce natomiast czasem (czasem, nie generalizuję) dealer to np. koleś który na lewo się dorobił kiedyś tam, a teraz nie ważne czy salon przynosi zysk, kaskę trzeba jakoś wyprać.
        Najlepszy interes, jaki może zrobić vw to oferta np. 199 zł za sprawdzenie używanego sprowadzonego auta w ASO VW (najczęściej właśnie vw golf i passat). Wątpię żeby noszący wysoko głowę VW proponował coś takiego, co powinno być chyba głównym źródłem dochodu w polskich warunkach.
        Plus uzyskiwanie uprawnien do przeglądów rejestracyjnych przez ASO VW (choc wiekszosc Polaków by sie bała tak naprawdę zrobić poważny przegląd u nieznajomego, bo wyszłoby jakimi trumnami jeżdzą).
        Plus promocja sprzedawania oryginalnych czesci do VW nie 5-krotnie drozej niz zamienniki, tylko 2-krotnie drozej niz w promocji.

• Gość: zx "DGP": Volkswagen atakuje polski rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.11, 13:34
      kupujący Passata nie kierują się logiką, dla nich to akt religijny, dlatego dają o 20 000 więcej za gołego Passata, niż by dali za Lagunę pełen wypas z dłuższą gwarancją
      • ail7879 Re: "DGP": Volkswagen atakuje polski rynek 23.12.11, 13:45
        Tak, kupno vw w Polsce to akt religiny. Ważniejsze że 16-calowe alufelgi itp. pierdoły.
        Niewazne ze nowy i30 1,4 109 z klimą zwykłą i 6 poduszkami (od 45 k) pali np. 8,5 miasto, 5,5 poza, ważne że diesel vw 7,9 i 4,9, że kosztuje 35 a nie 45, nieważne że po 3 biciach, z ubezpieczalni, że licznik cofnięty z 250 tys. km na 97 tys. (bo to mniej niz 100), ważne że golf z Niemiec, ma ESP (po tych 3 biciach auto i tak mniej stabilne niz nowe bez ESP), klimatronic, bo przeciez Polak mający wczesniej poloneza musi sie dowartosciowac.
    • Gość: ilio tichy "DGP": Volkswagen atakuje polski rynek IP: *.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net 23.12.11, 13:47
      znajomy zresztą mechanik więc płaci tylko za części ma audi a4 2.0 tdi z 2005 roku od dwóch lat - tylko ostatnio (wcześniej też "troszkę" ;)) władował w silnik 3 tys złotych- po czym po 3 dniach silnik rozsypał się tym razem części kosztowały by go 4 tys - chłop sie popłakał -poprzednio miał corolle diesla 2004 rok - nie władował ani grosza przez kilka lat ... żałuje zamianki
    • Gość: Macho VolksGeely i VolksBrillance IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.11, 14:09
      Na przykładzie VW stała się rzecz niesłychana. Zamiast typowego zniemczenia wszystkiego co znajdzie się w zasięgu wypływów teutońskich doszło do zchińszczenia (sinologizacji?) ikony niemieckiego Autobau a wszystko to co w niemieckiej motoryzacji było najlepsze przejmują Niemcy Dalekiego Wschodu, czyli Koreańczycy.
      • x2468 Re: VolksGeely i VolksBrillance 23.12.11, 14:30
        Wole droższego Japońca czy Koreańczyka od tańszego VW.Reszta i tak nigdy nie kupie dziecka Hitlera.(Garbus był ukradziony przez Niemców(Porsche) Czechom.To była czeska konstrukcja Tatry,to zakłady były dzieckiem Hitlera).
        • Gość: Jojo Re: VolksGeely i VolksBrillance IP: *.dip.t-dialin.net 23.12.11, 15:27
          a kto ci ukradl rozum, dziecino Piasta Kolodzieja?
          • Gość: bzzyk Re: VolksGeely i VolksBrillance IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.11, 17:20
            Masz rację Skłodowska też była Niemcem.
        • Gość: wal Re: VolksGeely i VolksBrillance IP: *.icpnet.pl 23.12.11, 15:40
          Popieram. nie po to moi dziadkowie zgineli walczac z niemcami, zebym ja ich teraz dotowal.
    • Gość: mk "DGP": Volkswagen atakuje polski rynek IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.12.11, 17:27
      Ja jeżdżę grupą VW od kilku lat służbową - dobrze wyposażone golfy, octavie, pasat, teraz superb.
      Kiedyś VW był synonimem jakości - szczególnie w naszym kraju. Dla mnie ta marka to była porażka cenowa i jakościowa. Najczęściej do 100 tysięcy nic się nie działo, po za wizytami u kiepskich serwisów przeglądowych. Ale po 100 tysiącach zaczynały się lawiny problemów z fakturami na od kilku do kilkunastu tysięcy. Dochodziło do tego że strach było wyruszać na dalsze trasy. A serwis - nie polecam, coś w rodzaju jak się nie podoba to sobie idź gdzie indziej.
      Teraz jest Superb w nadwoziu kombi jak na razie jest ok. Przynajmniej nie trzeba było płacić tyle za pierdoły co VW. Sewis jak to grupie VW małą przyjazny, ale do tego się już przyzwyczaiłem.
      • Gość: Gosc987 Re: "DGP": Volkswagen atakuje polski rynek IP: *.pools.arcor-ip.net 25.12.11, 23:42
        Gość portalu: mk napisał(a):
        > Teraz jest Superb w nadwoziu kombi jak na razie jest ok. Przynajmniej nie trzeb
        > a było płacić tyle za pierdoły co VW. Sewis jak to grupie VW małą przyjazny, al
        > e do tego się już przyzwyczaiłem.
        ...............................

Polscy znaFcy motoryzacji!
        A do kogo należy Skoda?
        Jak myślisz Skoda jest montowana z innych części czy silników jak VW?
        Blamujecie się niesamowicie tymi waszymi "ekspertyzami"
        Nie dziwota jak ktoś ma mało w głowie i nie rozumie tematu że takie cuda wypisuje.
    • Gość: czytelnik Re: Pozostane wierny marce Toyota!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.11, 18:13
      Zjezdzilem kilka Toyot od Toyoty Pickup, Camary, Yaris i pozostane wierny tej marce. Toyota jest 30 % drozsza od VW i to ma swoje uzasadnienie.
      • Gość: maryla Re:Volkswagen atakuje polski rynek IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.11, 19:18
        Od 2012 r. samochody niemieckiej marki mają być nawet o 10 proc. tańsze w salonach.

Teraz widać jak sqrwiali właściciele salonów ździerają na Polakach, nie dziwota że taki jeden z drugim kulczyk i inni szybciutko dorobili sie milionów,
        Mój Ojciec dawno temu zawsze mi powtarzał, kradnij za komuny a życie przed tobą otworem,
        żałuje że nie korzystałam.
    • Gość: zyx "DGP": Volkswagen atakuje polski rynek IP: *.aster.pl 23.12.11, 19:25
      ..I wreszcie tym sposobem szajsewagen i jego wiodące marki opanują Kartoflandię
    • szynalu "DGP": Volkswagen atakuje polski rynek 23.12.11, 19:44
      VW poszedł złą drogą ludzie nie chcą kupować tego awaryjnego złomu musi przeceniać bo całkiem wypadnie z rynku oszczedności które stosuje vw odbiły się czkawką silniczki tsi tdi to coś strasznego nie dają rady przeżyć 100 tys km
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka