Dodaj do ulubionych

Ja coś prostacko wyjaśnię

23.02.12, 16:01
Normalnie elektrownia to zwyczajny piec ogrzewający kocioł, turbina i generator prądu. Kocioł zamienia wodę w parę i ta pod ciśnieniem wpada na łopatki turbiny, kręci generator trójfazowy i stąd prąd do gniazdka.
Elektrownia jądrowa tym się różni, że wodę na turbinę podgrzewa do konsystencji pary reaktor wykorzystujący rozszczepienie jąder atomu, czyli kontrolowany i rozłożony w czasie wybuch bomby atomowej.

Jak się wybuduje elektrownię jądrową to amen. Do niczego więcej się nie nadaje i po dłuższym okresie eksploatacji dostarcza promieniotwórczych odpadów. Straszne świństwo.

Jak się wybuduje elektrownię konwencjonalną, to można jej piec zasilać gazem, mazutem, miałem węglowym. To kwestia palnika. Reszta bez zmian, byle kocioł dostał swoje kalorie.
Obserwuj wątek
    • losiu4 Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 16:29
      haen2010 napisał:

słabo wyjasniasz.

> kontrolowany i rozłożony w czasie wybuch bomby atomowej.

nie jest to żaden wybuch tak samo jak wybuchem nie jest spalanie kawałka drewna. Reaktor nie ma szans na wybuch jak bomba atomowa, natomiast szanse na zanieczyszczenie pierwiastkami promieniotwórczymi ma, tyle że niewielkie.

> Jak się wybuduje elektrownię konwencjonalną, to można jej piec zasilać gazem, m
      > azutem, miałem węglowym.

tak mówisz? Otoz wyobraź sobie ze ze spalania węgla też dostajemy promieniotwórcze zanieczyszczenia. Niby w kilogramie jest tego niewiele, ale spalamy miliony ton rocznie...

Pozdrawiam

Losiu
      • haen2010 Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 16:48
        Uważaj, co piszesz. Jak się platfusy dowiedzą. że węgiel jest promieniotwórczy to zamkną wszystkie kopalnie. Jak dopalacze.
        • rzewuski1 Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 17:24
          ważaj, co piszesz. Jak się platfusy dowiedzą. że węgiel jest promieniotwórczy
          > to zamkną wszystkie kopalnie.

to wie nawet dziecko
          zresztą promieniowanie jest wszędzie
        • klara551 Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 18:17
          Platfusy jak piszesz o tym wiedzą i nie tylko oni. Wyjątków nie będę wymieniać .A wyjaśnienie funkcjonowania elektrowni jest prostackie,żeby nie powiedzieć nic o poziomie. Może wyjaśnisz mi tępemu inżynierowi jak spalić węgiel w palniku gazowym lub na paliwo ciekłe. Podaj jeszcze sprawność,koszty oczyszczania spalin,koszty usuwania popiołu itd . dla takiego uniwersalnego paleniska.
        • losiu4 Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 18:24
          jest to mozliwe. Jak tylko Donald zwęszy ze mu to słupki poprawi...

Pozdrawiam

Losiu
      • platfusy.do.paki Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 16:56
        Jest tego więcej.
        Ze spalenia 150 mln ton węgla w Polsce do atmosfery dostaje się mniej więcej 150 ton Uranu i 300 ton toru. Im głębszy pokład tym większa zawartość pierwiastków promieniotwórczych.

www.radioaktywnosc.umcs.lublin.pl/?id=3
    • sclavus Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 16:31
      Rzeczywiście - prostacko :D
    • man_sapiens Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 16:47
      A czy ty wiesz, ile promieniotwórczych substancji emituje do atmosfery elektrownia węglowa?
      Nota bene, do zmiany paliwa z węgla na gaz czy odwrotnie nie wystarczy zmiana palnika. Trzeba przebudować cały kocioł (czyli zbudować go na nowo), układ podawania paliwa oraz oczyszczania gazów odlotowych. W sumie z bloku energetycznego zostaną turbiny, generator i to co wokół nich. Na dodatek przechodząc na paliwo gazowe lepiej pozbyć się klasycznej turbiny parowej i zastąpić ją kombinowaną turbiną gazowo-parową, bo to podnosi jej sprawność.
      W sumie: równie łatwo przestawić bloki elektrowni atomowej na zasilanie parą z kotłów gazowych czy węglowych, jak przestawić elektrownię węglową na spalanie gazu czy odwrotnie.
    • etta2 Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 16:58
      Wróć Heniuś do epoki palenia w piecu, drewienkiem najlepiej, ale...też możesz się zaczadzić, jak sobie kratkę wentylacyjną zatkasz (z oszczędności). Większych głupot dawno nie czytałam, musisz się aż tak błaźnić, byle być kontra rządowi starającemu się wdrożyć nowoczesne, czyste i ekonomiczne technologie?
      • m.c.hrabia Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 17:18
        etta2 napisała:

> Wróć Heniuś do epoki palenia w piecu, drewienkiem najlepiej, ale...też możesz s
        > ię zaczadzić, jak sobie kratkę wentylacyjną zatkasz (z oszczędności). Większych
        > głupot dawno nie czytałam, musisz się aż tak błaźnić, byle być kontra rządowi
        > starającemu się wdrożyć nowoczesne, czyste i ekonomiczne technologie?

Heńkowi się marzy jaskinia i łuczywo

nie mylić z Heleną:)
    • wlodzimierz.ilicz Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 16:59
      Deska drzewniana, w szrodku sęk.
      A drzewo jest z lasu. Sie ścina, sie rżnie na deski, jest deska, jest sęk.
      • wachmistrz_soroka Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 17:01
        wlodzimierz.ilicz napisał:

> Deska drzewniana, w szrodku sęk.
        > A drzewo jest z lasu. Sie ścina, sie rżnie na deski, jest deska, jest sęk.

A skąd ten sęk?
        • wachmistrz_soroka Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 17:13
          wachmistrz_soroka napisał:

> wlodzimierz.ilicz napisał:
          >
          > > Deska drzewniana, w szrodku sęk.
          > > A drzewo jest z lasu. Sie ścina, sie rżnie na deski, jest deska, jest sęk
          > .
          >
          >
          > A skąd ten sęk?

Dobre,do przypomnienia polecam.....
          www.joemonster.org/filmy/3317/Kabaret_Dudek_Sek
    • wanda43 Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 17:31
      Masz Gąski na myśli? To sobie najpierw zobacz, kto tam ostatnio /2-3 lata/ dzialki kupil.
      • losiu4 Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 18:22
        to może być ciekawe... choć chętniej bym sie "autostradowcom" przyjrzał.

Pozdrawiam

Losiu
    • zygfryddezgryz Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 17:35
      Jezus Maria ...Heniek i Ty jesteś inżynierem? To co napisałeś to gigantyczna sterta głupot, nie masz pojęcia o energetyce , elektrowniach konwencjonalnych i jądrowych.
      Po pierwsze w elektrowniach i elektrociepłowniach nie ma pieców...piece to są w chałupach i w hutach. W elektrowni są kotły.. w Polsce najczęściej kotły opalane pyłem węglowym, albo biomasą i pyłem węglowym , ewentualnie ze złożem fluidalnym, bywają też kotły gazowe albo olejowe.
      W kotle z wody powstaje para i ta przez urządzenia typu przegrzewacze osiąga bardzo wysokie parametry i trafia na łopatki turbiny rozprężając się. Wał turbiny obraca wirnik generatora i wykorzystując zjawisko indukcji elektromagnetycznej powstaje prąd... niestety nie trafia on do gniazdek gdyż najpierw trafia do transformatorów które podwyższają jego napięcie aby mógł zostać przesyłany na duże odległości liniami wysokiego napięcia. Później trafia do kolejnych transformatorów obniżających jego napięcie i później przez stacje transformatorowe i linie niskiego napięcia trafia do gniazdek... to tak w skrócie.. z elektrowniani jądrowymi jest podobnie ale paliwo ( najczęściej uran) jest słabo wzbogacony i do wybuchu takiego jak w bombie atomowej nigdy nie dojdzie , może wybuchnąć zbiornik z parą wodną itp.... do klasycznego wybuchu w jądrowego nigdy nie dojdzie.... Heniek, Heniek jaki z Ciebie inżynier... nie rób wstydu.
      • haen2010 Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 18:31
        Widziałeś kiedy lokomotywę parową? Tam się szufluje węgiel do pieca-paleniska, pod kocioł, a potem para rurami do tloków i tloki kołami ruszają z dwóch boków...

W tej technice nic się nie zmieniło oprócz sprawności kotła.
        • ultimate.strike Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 18:37
          I myślisz, że w elektrowni też się szufluje węgiel pod kocioł? :)
          A w razie czego można sobie pod kotłem zamontować palnik gazowy? :)
        • zygfryddezgryz Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 20:39
          Ty naprawdę Heniek jesteś osłem.... w elektrowniach i elektrociepłowniach konwencjonalnych nie ma pieców... węgiel mieli się na pył ( w młynach węglowych) i wraz z gorącym powietrzem przez palniki pyłowe wdmuchuje się do kotła... w kotle który zbudowany jest z rurek ( ekranów i rurek opadowych) płynie woda która pod wpływem temperatury zamienia się w parę... tą parę przegrzewa się i jest wtedy bardzo gorąca około 560-600 stopniC i ma bardzo wysokie ciśnienie około 16 MPa i taką właśnie parę suchą i przegrzaną dostarcza się na łopatki turbiny... lokomotywa parowa działa całkiem inaczej ale skąd Ty ponoć inżynier ogrodnik co to gruchy kijem obija może wiedzieć. Całkiem inaczej działają kotły ze złożem fluidalnym ( gdzie spala się drobny węgiel).
    • lionold Re: Ja coś prostacko wyjaśnię. Prostak jesteś 23.02.12, 18:35
      to i prostacko i z żarem nienawiści bleblasz huyen.
      • m.c.hrabia Re: Ja coś prostacko wyjaśnię. Prostak jesteś 23.02.12, 18:39
        nie da się ukryć
        prostak
    • lump-1 Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 20:50
      Po takim wyjaśnieniu - przestaje się bać "atomówek".:)
      • zygfryddezgryz Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 20:58
        Ludzie Heniek podaje się za inżyniera, to facet który nie ma pojęcia o technice... no chyba że o parowozach.... Heniek to inżynier ogrodnik co to kijem gruchy w sadzie obija......
        • lump-1 Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 21:03
          zygfryddezgryz napisał:

> Ludzie Heniek podaje się za inżyniera,
          To możliwe jak również to, że zatrzymał się na piecach kaflowych- może on to zdun.:)
    • zygfryddezgryz Re: Ja coś prostacko wyjaśnię 23.02.12, 21:04
      Tu inżynierze Heniu masz wyjaśnienie jak działa elektr. jądrowa
      polska.edf.com/energia-jydrowa/elektrownia-jydrowa/elektrownia-jydrowa-52869.html
      a tu jak działa konwencjonalna
      pl.wikipedia.org/wiki/Elektrownia_w%C4%99glowa
      poczytaj jeśli umiesz i może dowiesz się czegoś... idealnie pasujesz na posła z partii Palikota... głupi i niedouczony.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka