Dodaj do ulubionych

Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS-u

22.08.12, 12:58
Matki bez pracy dzięki pomocy pomysłowych pośredników dostają od państwa 6,6 tys. zł miesięcznie zasiłku macierzyńskiego. Co o tym sądzicie?

Cały artykuł możesz przeczytać tutaj
Obserwuj wątek
    • Gość: smok Re: Państwo to my! IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.12, 19:47
      Państwo to my wszyscy! Dziwią mnie komentarze osób popierających naciąganie ZUSu. Zakładam, że duża część tych osób urodziła się już po roku 1989 albo kilka lat wcześniej, a ich przesłanie jest jak żywcem wzięte z PRLu. Prowadzę działalność od 1996 roku. Płacę ZUS od samego początku wg pełnej stawki. Nie korzystam ze zniżek dla początkujących przedsiębiorców, nie jestem rolnikiem i nie oczekuję cudów od państwa polskiego. Oczekuje natomiast uczciwości od moich rodaków. Świadczenia wypłacane z ZUS pochodzą ze składek nas wszystkich. Też mam dziecko i swego czasu dostałem śmieszne becikowe (zawsze to coś), ale nie kombinuję, jak oszwabić innych podatników. Największą szkodę wyrządzamy sami sobie, bo uczymy kolejne pokolenia, że można, a nawet trzeba oszukiwać własne państwo. A to nie jest jakiś abstrakcyjny byt! Parafrazując pewnego amerykańskiego prezydenta (zachodnie wzorce są przecież takie modne!): nie pytaj co Polska może zrobić dla Ciebie, spytaj, co Ty możesz zrobić dla Polski! Np. wychować swoje dziecko na dobrego człowieka i uczciwego obywatela. Maciek
      • Gość: Jasio Re: Państwo to my! IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.12, 22:10
        No widzisz, ja oczekuje troszkę więcej. Oczekuje że dostanę choćby tyle ile wpłaciłem. (godzę się na złodziejski 0%). Niestety tyle też nie dostanę, więc jak tylko żona będzie w ciąży a prawo będzie pozwalało to wydoję Państwo bo bycie uczciwym po prostu się nie opłaca. Wydoję Państwo czyli Ciebie, Ciebie i Ciebie, i zastanawiam się tylko dlaczego do mnie będziesz miał pretensje a nie do tych co stwarzają ku temu okazję i stwarzają złodziejskie systemy gdzie jedni muszą pracować na drugich a nie na siebie.
        • Gość: smok Re: Państwo to my! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.12, 23:19
          Tym się właśnie różnimy. Piszesz, że nie opłaca się być uczciwym. Przynajmniej jesteś szczery. Okazja czyni złodzieja. Ja z tej okazji nie skorzystam.
      • Gość: Ilona Re: Państwo to my! IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.12, 06:24
        W pełni popieram stanowisko Maćka. Jestem kobietą i matką. Wychowałam syna bez korzystania z jakichkolwiek zasiłków. Byłam i jestem podatnikiem uczciwie płacącym i podatki i składki ubezpieczeniowe. I chciałabym dostać w przyszłości emeryturę. Może to naiwne, ale alternatywnego systemu ubezpieczeniowego w Polsce nie ma. Dlaczego więc z pieniędzy ciężko zarobionych przeze mnie mają korzystać kombinatorzy, kobiety, które nie skalały się pracą nawet przez jeden dzień? Mechanizm opisany w artykule jest po prostu pospolitym złodziejstwem i jeszcze bardziej mi jest przykro, że angażują się w to prawnicy - przedstawiciele zawodów obdarzonych zaufaniem społecznym, których obowiązują zawodowe kodeksy etyczne.
        Ilona
        • Gość: ja tez kiedys bylem taki uczicwy ale panstwo mnie IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.12, 13:09
          oduczylo.
          moj ojciec cale zycie ciezko pracowal placil skaldki emerytalne i zdrowotne
          i co?
          kiedy zachorowal na raka to szpxital nie zrobi chemioterapii bo limity i moj ojciec mimo ze cale zycie placil skladki musial sam zaplacic za cos co powinien dostac za darmo
          wiec za co ja mam k..a placic? za to zeby kiedy bede potrzebowal pomocy od panstwa dostac kopa w dupe?

nie jestem gejem i dymac siepanstwu w dupe nie mam zamiaru
      • Gość: Bjorn Re: Państwo to my! IP: *.38.euro-lan.pl 28.08.12, 08:06
        Jeżeli to, co piszesz o sobie, jest prawdą, to miło mi słyszeć, że są ludzie, którzy kierują się moralnymi zasadami a nie tylko chęcią zysku. Brawo!!
      • Gość: Agixxx Re: Państwo to my! IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.12, 22:35
        Nie rozumiem oskarżania o złodziejstwo lub oszustwo. Mamy do czynienia z luką w prawie, którą bądź co bądź każdy logicznie myślący człowiek wykorzysta. Państwo samo stwarza okazję ku temu, więc o co come on..? Tak na marginesie trzeba być totalnym głupcem, by będąc okradanym ( przez ZUS i to latami) jeszcze bronić swego oprawcy - złodzieja. Zastanów się dobrze kto tu jest złodziejem i kto pierwszy tak naprawdę wyciąga łapę do Twojej kieszeni, po Twoje pieniądze...Jeżeli jakaś kobieta, która urodzi dziecko dostanie zasiłek w wysokości kilku tysiaków i będzie mogła chociaż na początku zapewnić dziecku podstawowe środki do życia, to ja nie będę płakać i skomleć z tego powodu... I tak nie mam szans na jakąkolwiek emeryturę, a jeżeli takowej się w ogóle doczekam, to i tak będzie to większą kpiną, (ba ...oszustwem!) niż ten "kruczek prawny".
      • em-biz Re: Państwo...Zarabiaj ! 06.01.13, 15:22
        Zarabiaj w Polsce pracując za granicą :
        www.profitclicking.com/?r=fps3hwYGdO
        www.ptcbank.net/?r=rotor
        the10kchallenge.com/index.php?r=solaris
        Skuteczny biznes wymaga nauczenia się ,cierpliwosci i systematycznego działania... Buduj swój sukces! Pomozemy!
        A jesli chcesz sklep , to polecam:
        www.sfi4.com/12076973/FREE
        albo:
        allsolutionsnetwork.com/cgi-bin/d.cgi/WG89782/resourcecenter.htm
    • Gość: smok Re: Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.12, 19:48
      Państwo to my wszyscy! Dziwią mnie komentarze osób popierających naciąganie ZUSu. Zakładam, że duża część tych osób urodziła się już po roku 1989 albo kilka lat wcześniej, a ich przesłanie jest jak żywcem wzięte z PRLu. Prowadzę działalność od 1996 roku. Płacę ZUS od samego początku wg pełnej stawki. Nie korzystam ze zniżek dla początkujących przedsiębiorców, nie jestem rolnikiem i nie oczekuję cudów od państwa polskiego. Oczekuje natomiast uczciwości od moich rodaków. Świadczenia wypłacane z ZUS pochodzą ze składek nas wszystkich. Też mam dziecko i swego czasu dostałem śmieszne becikowe (zawsze to coś), ale nie kombinuję, jak oszwabić innych podatników. Największą szkodę wyrządzamy sami sobie, bo uczymy kolejne pokolenia, że można, a nawet trzeba oszukiwać własne państwo. A to nie jest jakiś abstrakcyjny byt! Parafrazując pewnego amerykańskiego prezydenta (zachodnie wzorce są przecież takie modne!): nie pytaj co Polska może zrobić dla Ciebie, spytaj, co Ty możesz zrobić dla Polski! Np. wychować swoje dziecko na dobrego człowieka i uczciwego obywatela. Maciek
      • nikodem_73 Re: Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS 22.08.12, 22:03
        No to odpowiem parafrazą:

"Nie pytaj co państwo może zrobić dla Ciebie. Spytaj czy nie mogłoby w końcu przestać!"
      • Gość: aqqwa Re: Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.12, 13:37
        Dokładnie chciałam to samo napisać. Wyobraźcie sobie, że te pieniądze wyłudzane z ZUS są wasze, to wy musicie z własnej kieszeni je wypłacać. Wtedy nie byłoby określenia sprytne, przesiębiorcze kobitki, tylko obrzydliwe oszustki, złodziejki, naciągaczki.
        W Polsce rzeczywiście ciągle pokutuje duch PRL, co państwowe to nie nasze, można kraść. Nie można kraść, ani oszukiwać bo bez względu na to komu się kradnie jest się złodziejem lub oszustem. Nie można być trochę w ciąży, tak jak nie można być trochę złodziejem.
    • Gość: TF Re: Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS IP: *.icpnet.pl 22.08.12, 22:16
      Doić zus ile wlezie, nie oszukujmy się, to nie są pieniądzie podatników/płatników, bo od czasu zapłacenia zusu ich już nigdy nie zobaczycie.
      • Gość: smok Re: Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.12, 23:26
        Możliwe, że nigdy ich już nie zobaczymy, między innymi dzięki takim "dojarzom" jak Wy. Nienależnie wypłaconymi świadczeniami też się chyba nie masz zamiaru ze mną dzielić.
    • klamkas ?! 22.08.12, 22:32
      Co to znaczy, że państwo stwarza ci możliwość oszukiwania?

Czy jak twoja żona przejdzie wieczorem przez park w krótkiej kiecce, znaczy, że można ją zgwałcić? Czy jak zostawisz otwarte mieszkanie, to znaczy, że można je okraść? Jeśli twoje nieletnie dziecko znajdzie twoje piwo na stole, to znaczy, że może je wypić?

Potencjalnie: nie było gwałtu, bo żona chciała (no przecież była wyzywająca); nie było włamania, bo mieszkanie było otwarte; dzieciak nie złamał prawa, bo nie kupił piwa.

Litera prawa to jedno - jego zamysł, moralność i etyka to drugie.

Dlaczego nie jest oszustwem założenie fikcyjnej firmy w celu uzyskania macierzyńskiego, ale większość obywateli za oszusta uznało założyciela Amber Gold? Też działał zgodnie z prawem.

Działań zgodnych z literą prawa, a nie zgodnych ze zdrowym rozsądkiem jest mnóstwo. Pytanie czy to obliguje to wykorzystywania tego?
      • Gość: gdynianin Re: ?! Manipulujesz, ale... IP: 172.25.252.* 23.08.12, 13:59
        masz rację opisując sposób postrzegania rzeczywistosci przez naszych rodaków. A czemu mimo wszystko to manipulacja? Bo państwo prowadzi z obywatelem swoistą 'grę'. Tu wam dowalimy, tu wyższe podatki, tu krótsza emerytura, tu podwyżka, ale dla posła...
        W takiej atmosferze Polacy ustawiają się do państwa konfrontacyjnie. I patrzą co legalne, a nie co przyzwoite. Poniekąd - państwo (urzędy) tak nas nauczyło...
        • pirex_org tak, konfrontacja, ale 03.09.12, 13:35
          ale Polak ciągle liczy na to PAŃSTWO. Jak utknie na wycieczce, jak zainwestuje w Amber Gold. Nie uciekniemy od marzeń o państwie opiekuńczym i dlatego dajemy każdego dnia kopać się w zadek i drenować nasze portfele.
    • Gość: oskar Re: Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.12, 22:38
      A na co tak naprawdę te pieniądze zostaną wydane ? Na kolejny IPN czy na rozwój Polskiego Narodu?
      • Gość: smok Re: Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.12, 23:27
        Mam nadzieję, że nie.
      • ahmed57 Re: Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS 03.03.13, 22:40
        Bierzcie kasę puki jeszcze można, bo niedługo to zniosą. Otwórz firmę na kilka miesiecy przed i bądź na najnizszych skladkach a na 3 miesiące podwyzsz sobie skladki do kwoty chyba 2600zł to bylo. Dokladnie jest to 5800zł netto co miesiac przez czas ciązy i okres macierzyńkiego prawie 5msc i mozna przedłużyć jeszcze miesiąc czyli 6msc. Korzystajcie i zakladajcie firmy za zebraną kasę:) zobacz jak przejdziesz po 3 msc na chorobowe to masz 6msc + 6 msc macierzyńskiego czyli 5800x12 czyli 69600zł, też w to nie wierzyłem ale jednak kase dostałem. Teraz moja firma prężnie się rozwija. Czemu o tym piszę, bo jestem dobrym człowiekiem. Ja też się dowiedziałem o tym dlatego niosę dobrą nowinę dalej:)
        Odwiedź moją stronę pozycjonowanie firmy w Internecie. Pomogę zdobyć dla Ciebie pierwszych klientów !
    • Gość: tomek Re: Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.12, 22:49
      Moim zdaniem to zwykłe złodziejstwo. Tłumaczenie, że się jest rzekomo okradanym, bo za przedszkole trzeba zapłacić, jest po prostu śmieszne. Należy przedłużyć okres płacenia składek, tak, aby złodziejski proceder się nie opłacał.
    • Gość: m. Re: Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS IP: *.warszawa.mm.pl 22.08.12, 23:27
      po prostu w tym kraju nie warto mieć dzieci....jak się kradnie (odbiera swoje), to źle, jak się jest uczciwym to źle... nie popieram tych kobiet, bo mnie okradają, ale nie popieram też państwa, bo mnie okrada i tworzy kolejne buble prawne. Posłowie to kołki i krętacze. Najdziwniejsze dla mnie jest tylko, że jak laska z PSL dostałą 30tys odprawy i wróciła do pracy to wszystko jest ok, bo zgodne z prawem, ale jak kobiety w ciąży naciągną na tyle samo! to nasyła się prokuraturę:) czemu na panienkę z PSL nie nasłali prokuratury?? bo jest normalne że za 4 dni bezrobocia dostaje się tyle co inni dostają przez rok?

Polskie państwo jest chore - wszystko powinno być prywatne i problemów by nie było. Odkładasz na emeryturę ile chcesz i kiedy Ci pasuje, za lekarza płacisz jak chcesz, nie to nie musisz, to samo ze szkołami - nie pasuje Ci to twoje dziecko może być analfabetą i kopać rowy od 12 roku życia. Chcesz mieć jakąś extra kasę za ciąże? to się ubezpiecz!! ale póki ten polski motłoch chce socjalu, to właśnie to tak wygląda.. każdy kradnie swoje i resztę ma w dupie.. nie rozumiem więc dlaczego jak coś chcą zabrać to nagle zbierają się ludzie w kupę i protestują skoro u nas sami indywidualiści, co drugiemu nic nie chcą dać!! Albo godzę się płacić na innych i wiem, że jak będę mieć problemy to państwo pomoże, albo każdy pracuje na siebie i jak będzie sparaliżowany, straci pracę czy cokolwiek innego, to wie że państwo nic mu nie da i może liczyć tylko na siebie.
      Ludzie!! zdecydujcie się w końcu! nie można mieć wszystkiego....

Mam nadzieję, że przestaną się rodzić dzieci i za pare lat ktoś pójdzie po rozum do głowy i da prawdziwe ulgi na dzieci - minimum 6000zł / dziecko, to bogaci będą chcieli mieć dzieci, bo biedaki i tak mnożą sie jak króliki, a reszta musi płacić za brak użycia gumek....
      • Gość: smok Re: Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.12, 23:39
        Decydując się na dziecko nie myśleliśmy o becikowym czy świadczeniach ZUS i nie zastanawialiśmy się, w którym kraju warto rodzić dziecko, a w którym się to nie opłaca. Nie kalkulowaliśmy.
        Natomiast państwo rzeczywiście kalkulować powinno. I jak my wszyscy powinno dojść do wniosku (dla swojego dobra), że opłaca się stymulować w ten sposób przyrost naturalny, bo każde dziecko to potencjalny podatnik.
    • Gość: czytelnik Re: Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS IP: 82.177.169.* 23.08.12, 06:43
      Idę o zakład, że właściciele Amber Gold też byli wykarmieni mlekiem matki okradającej Państwo i ZUS.
    • Gość: halgac+1 Re: Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.12, 07:29
      Jeżeli wszystkim liczone są dochody z ostanich 12-tu miesięcy, czym bardzo skrzydzono matki, które skorzystały z preferencyjnego ZUS-u,!!!! to czemu nie stosuje się tego systemu do innych biznesmenek. Jeżeli przepisy są beznadziejne to sprawa jest czysta, zgodna z prawem " a myszy niech zjedzą Popiela", który im odbierze pieniądze.
      • Gość: polka Re: Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.12, 10:27
        dlaczego twierdzicie, że jest to okradanie kogokolwiek, jest to zwykły przepis z którego nalezy korzystaćWydaję się raczej ,że do tej pory niewielu o nim wiedziało stąs naolezy się spodziewać, ze korzystali z tego przywileju pracownicy Zusu i ich szanowni znajomi.Okradaniem nie jest zapewne wg niektórych pobieranie 40 zł zasiłku rodzinnego na dziecko. Pekińczyka za 40 zł miesiecznie się nie utrzyma no ale mamy państwo prorodzinne.
        • Gość: smok Re: Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.12, 16:32
          Bo kradzież (wyłudzenie) pozostaje kradzieżą (wyłudzeniem). I Pekińczyk nie ma tu nic do rzeczy.
          • Gość: polka Re: Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.12, 18:52
            nie jest to żadne wyłudzenie tylko korzystanie z przepisu, który zostanie teraz skrzętnie wykorzystany przez wiele przyszłych matek. I słusznie!
            • Gość: gosc Re: Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 10:09
              zlikwidowac zus :o)
      • Gość: zlikwidowac zus Re: Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 13:10
        witam zus wydając nasze składki na nowe budynki , klimatyzacje ,komputeryzacje ,
        zatrudnia nowych niepotrzebnych pracowników i płaci im z naszych składek nie przejmując się nami , przypominam że wprowadzenie systemu komputerowego za kilkanaście milionów miało spowodować zmiejszenie zatrudnienia w tym resorcie o około 30 %, pieniądze zostały wydanie a pracowników zamiast zwalniać to śię przyjmuje . co do oszustwa to nasi politycy nas nauczyli jak lawirować między przepisami kture sami tworzą, by wyssać z nas jak najwięcej pieniędzy .dają sobie premie mimo to że są zadłużeni po uszy i jakoś nie przejmują się . w zusie istnieje stara prawda (wszystko da się załatwić , jak się się da w łapę ) a my jeszcze oplacamy takich pracowników z naszych składek i podatków .
    • real-janosik1 Naciagacze!! 29.08.12, 13:56
      Masz zupelna racje. Powinno sie karac takich naciagaczya ale w Polsce w tym "dzikim kraju" naciagaczom sie najlepiej powodzi. Znam sam takie chore w ciazy. Na wakacje, za granice sa zdrowe. Ale zyja z ZUS: su czyli z nas.

Ochyda, powinno sie im i tym lekarzom do tylka nakopac i to zdrowo.
    • em-biz Re: Ciąża? Zarabiaj ! 06.01.13, 15:21

Zarabiaj w Polsce pracując za granicą :
      www.profitclicking.com/?r=fps3hwYGdO
      www.ptcbank.net/?r=rotor
      the10kchallenge.com/index.php?r=solaris
      Skuteczny biznes wymaga nauczenia się ,cierpliwosci i systematycznego działania... Buduj swój sukces! Pomozemy!
      A jesli chcesz sklep , to polecam:
      www.sfi4.com/12076973/FREE
      albo:
      allsolutionsnetwork.com/cgi-bin/d.cgi/WG89782/resourcecenter.htm
      • chwilowkakredyty Re: Ciąża? Zarabiaj ! 12.02.14, 16:38
        zarabuiaj na pośrednictwie kredytowym na www.chwilowkakredyty.pl praca łatwa lekka w domu dla kobiet w ciąży zapraszamy
    • Gość: Roben Hoot Re: Ciąża? Zakładam firmę i mam 6,6 tys. zł z ZUS IP: *.plock.mm.pl 02.01.14, 14:39
      zasiłek będzie pobierany przez relatywnie krótki okres w stosunku do ilości lat przez które trzeba będzie samodzielnie zapewnić byt rodzinie, ja sam mam dwójkę dzieci, prowadzę wspólnie z żoną działalność gospodarczą, nie korzystamy z różnego rodzaju świadczeń dostępnych przy umowie o pracę (płatny urlop wypoczynkowy,itp.), gdy dziecko zachoruję jedno z nas musi brać przymusowe wolne (za które nikt nam nie zapłaci), każdy dzień w którym przedszkole jest zamknięte, z różnych powodów - ferie, wakacje, długie weekendy, itp. wymaga od nas przerwy w pracy, czy pobrany zasiłek wystarczy na długo? chyba nie! radzę wszystkim kombinatorom większego skupienia na własnym rozwoju zawodowym, a uczciwością można zajść bardzo daleko! moja rodzina jest tego przykładem! żona w czasie urlopu macierzyńskiego oprócz opieki nad dzieckiem zdobyła uprawnienia które teraz dają jej możliwości zarobku obrzydliwie wysokich pieniędzy! a dzieci są przesczęśliwe że mamy dla nich zawsze czas! życzę wszystkim tego samego! ani ja ani moja żona nigdy nie myśleliśmy nawet o takim wykorzystywaniu innych!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka