Dodaj do ulubionych

Bank nie wysłał raty, a inny bombarduje telefonami

03.09.12, 10:16

Pani Joanna i jej mąż skuszeni ofertą "rat 0 proc." kupili telewizor, na który wzięli kredyt w Sygma Banku. Kredyt spłacany był z rachunku w banku Millennium. Żeby ułatwić sobie życie, pani Joanna ustawiła zlecenie stałe, by raty spłacały się automatycznie. Ale ostatnia rata z banku Millennium nie wyszła
Obserwuj wątek
    • monika.loda Re: Bank nie wysłał raty, a inny bombarduje telef 03.09.12, 11:13
      Przeczytaj cały artykuł; Millennium nie wysłał raty, a Sygma bombarduje telefonami
    • dzuite Re: Bank nie wysłał raty, a inny bombarduje telef 03.09.12, 11:17
      W takich sytuacjach najlepiej jest chyba wpłacać bezpośrednio do banku w którym się spłaca pożyczkę.
    • max_payne_xxx Re: Bank nie wysłał raty, a inny bombarduje telef 03.09.12, 11:30
      Ciekawe czy o tym kiedy trzeba ustanowić koniec zlecenia płatności w takim przypadku bank poinformował klienta. Zapewne licząc na błąd nie...
      • Gość: szaman_1 Re: Bank nie wysłał raty, a inny bombarduje telef IP: *.ip.netia.com.pl 03.09.12, 11:44
        5 zł za jeden telefon to i tak mało.
        • Gość: serafin Re: Bank nie wysłał raty, a inny bombarduje telef IP: *.ip.netia.com.pl 03.09.12, 12:24
          Szlachetnie się zachowali ale nie wiedzą że bankom ufać nie wolno...
      • Gość: f. Re: Bank nie wysłał raty, a inny bombarduje telef IP: 195.182.9.* 03.09.12, 13:06
        Akurat Millenium informuje, że w przypadku ustalania terminu ostatniej płatności należy dodać jeden dzień. Taka informacja widnieje w formularzu, który się wypełnia przy stałym zleceniu.
    • dopamina_2 Re: Bank nie wysłał raty, a inny bombarduje telef 03.09.12, 12:00
      Całe szczęście, że mają ograniczoną możliwość wyciągania kasy za takie telefony!!!
      • monika.loda Re: Bank nie wysłał raty, a inny bombarduje telef 03.09.12, 12:04
        Co nie zmienia faktu, że 100 zł to i tak dużo.
    • Gość: szarlatan Re: Bank nie wysłał raty, a inny bombarduje telef IP: *.ip.netia.com.pl 03.09.12, 12:37
      Za coś muszą kasę wyciągnąć :/
    • Gość: gość Re: Bank nie wysłał raty, a inny bombarduje telef IP: 10.202.54.* 03.09.12, 13:23
      I dlatego raty płacę sam a nie przez automat.
    • Gość: martin_silenus Re: Bank nie wysłał raty, a inny bombarduje telef IP: *.moravia-it.pl 03.09.12, 13:27
      Jak zwykle chwytliwy i kłamliwy tytuł: "Nieudolny bank? Nie wysłał klientce raty, teraz ma problemy" - powinien raczej brzmieć "Nieudolny klient źle skonfigurował zlecenie stałe, nie wysłał raty, teraz ma problemy". Dorośli ludzie powinni umieć czytać umowy, instrukcje obsługi i komunikaty, a nie ciągle zrzucać odpowiedzialność za swoją nieporadność i nieudolność na innych lub państwo. A GW powinna unikać tytułów rodem z brukowców, którymi fałszuje prawdę.
    • Gość: eF. Re: Bank nie wysłał raty, a inny bombarduje telef IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 14:47
      niestety, artykuł nie wyjaśnia, dlaczego Sygma dzwoniła w tej samej sprawie kilka razy, naliczając po 5 zł za telefon. czy jedna rozmowa telefoniczna nie wystarcza, żeby wyjaśnić klientowi, że nie wywiązał się z umowy i czym to skutkuje? kto w Sygma Banku decyduje, o tym, ile telefonów do klienta w takim wypadku należy wykonać?
      czy limit 100 zł na dodatkowe opłaty w sytuacji, gdy spóźnię się z ratą, oznacza, że mogę spodziewać się w ciągu kilku dni 20 telefonów z banku?
    • vogon.jeltz Sygma Bank 03.09.12, 16:40
      Nigdy, przenigdy, nie należy wchodzić w żadne interesy z tworem o nazwie Sygma Bank!!!

Kiedyś, gdy nazywali się jeszcze Cetelem Bank, próbowali mnie wrobić w kredyt, którego nie wziąłem. Zamierzałem kupić laptopa na raty, wypełniłem więc wniosek, ale zrezygnowałem z wzięcia kredytu po zapoznaniu się z warunkami umowy kredytowej. Warunki te i sama umowa były zresztą wyjątkowo mętne i ewidentnie obliczone na naciąganie frajerów np. wciskali mi kartę kredytową jako obligatoryjny warunek udzielenia kredytu ratalnego, na dodatek nigdzie nie mówiąc wprost, że to karta kredytowa, tylko wszędzie kłamliwie pisali "płatnicza"; do tego jakieś ubezpieczenie, którego ani nie chciałem, ani nie mogłem się doprosić jego warunków. Koniec końców kupiłem laptopa za gotówkę i zapomniałem o sprawie. Jakież było moje zdziwienie, gdy po kilku tygodniach ta szemrana instytucja przesłała mi... harmonogram spłaty kredytu wraz z blankietami wpłat! Odkręcenie tego zajęło mi kilka tygodni, niekompetentne ciule na infolinii nie potrafiły udzielić mi odpowiedzi na najprostsze pytanie "gdzie jest jakaś umowa?", a na dodatek już po latach okazało się, że i tak nie załatwili wszystkiego jak należy. Otóż pozostały wpisy w BIK-u, które poważnie rzutowały na moją wiarygodność kredytową przy staraniu się o kredyt hipoteczny. Dopiero gdy zagroziłem im pozwem, w którym domagałbym się pokrycia wszystkich kosztów, które poniosłem w związku z zakupem mieszkania (a było tego niemało, bo również sprzedawałem inny lokal) gdybym nie uzyskałbym kredytu hipotecznego, dopiero wtedy w try miga usunęli wszystko z BIK-u i przysłali mi jeszcze raz potwierdzenie, że nie mam u nich kredytu, ale nawet wtedy kłamliwie napisali, że umowa została anulowana, podczas gdy żadnej umowy nigdy nie było.

Powtarzam - trzymać się z dala od tego gów.na, które kiedyś nazywało się Cetelem, a obecnie Sygma Bank! To są wyjątkowe chu.je nawet jak na standardy naszej oszukańczej tzw. bankowości.
      • Gość: Tami Re: Sygma Bank IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.13, 22:44
        Witam, ja popełniłam ten sam błąd, wypełniłam wniosek....a po przeczytaniu umowy anulowałam go, zamartwiam się teraz bo podałam wszystkie dane osobiste oraz numer konta mojego banku! :sciana: Czy Pan także podawał numer swojego rachunku bankowego? Mnie inaczej nie chciał przejść wniosek, ale po co im ta wiedza skoro mieli zapłacić tylko za zakup w sklepie internetowym? Strasznie jestem przerażona tym co zrobiłam, bez zastanowienia się najpierw. JAK Z TEGO WYBRNĄĆ? Czy można zablokować jakoś konto bankowe? Zwykłe, nie internetowe. A może lepiej zlikwidować i założyć nowe? Proszę o jakąś radę :-|
    • vogon.jeltz Re: Bank nie wysłał raty, a inny bombarduje telef 03.09.12, 16:47
      Aha, jeszcze jedno, żeby pokazać jakimi naciągaczami jest Sygma Bank i w jaki sposób robi on interesy. Otóż bank ten kusi ratami zero procent - i faktycznie po zapoznaniu się z warunkami kredytu ratalnego nie płaci się ani złotówki więcej, niż przy zakupie tego samego towaru za gotówkę. Gdzie zatem bank zarabia? Otóż wystarczy jeden dzień spóźnić się z zapłatą którejkolwiek z rat (wystarczy np. że przelew gdzieś utknie jak opisano w artykule, a nawet jeśli płacimy w terminie, to słyszałem, że zdarzają się obsuwy w księgowaniu w samym Sygma Banku) i od razu kredyt przeliczany jest wg oprocentowania zapisanego w umowie a to jest jednym z wyższych na rynku! Dodatkowo bank słono liczy sobie za monity itp. pierdoły. Liczba ludzi, którym zdarza się poślizg z takiego czy innego powodu jest na tyle duża, że bank i tak wychodzi na swoje. To nie jest normalna działalność kredytowa, tylko zwyczajne polowanie na frajerów.
      • haytim Re: Bank nie wysłał raty, a inny bombarduje telef 01.12.15, 10:09
        "słyszałem, że..." bardzo wiarygodnie! dlaczego klient ma się spóźniać z płatnościami? jesteśmy dorosłymi ludźmi, podpisujemy umowy które prawnie nas do czegoś obligują. Nie rozumiem takiej nagonki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka