Gość: Kagan IP: *.latrobe.edu.au / *.latrobe.edu.au 19.07.04, 09:33 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=14275898&a=14275898 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kagan Re: Bezrobocie w Australii IP: *.latrobe.edu.au / *.latrobe.edu.au 19.07.04, 09:35 w Australii jest duze bezrobocie... polak_au 19.07.2004 02:27 odpowiedz na list Ostatnio cytowano statystyki: 1/4 rodzin nie ma breadwinner 42% ludzi ponad 45 nie ma pracy Liczba bezrobotnych to TYLKO ilosc ludzi na zasilku(Centrelink), a jest wiele bez pracy niezarejestrowanych. (Natomiast w POlsce wszyscy bez pracy SA zarejestrowani). Poszukuja tez stalej pracy ci ktorzy maja prace dorywcza. Ale oni nie sa zarejestrowanie jako poszukujacy prace. Liczba ogloszen prac jest nieprawdziwa: - czesto pracodawca daje ogloszenie w paru agencjach, a wiec ogloszenie na jedna prace pojawia sie pare razy. Zanizanie liczb jest w interesie rzadu. • Re: w Australii jest duze bezrobocie... polak_au 19.07.2004 02:31 odpowiedz na list polak_au napisał: Liczba OFICJALNA bezrobotnych to TYLKO ilosc ludzi na zasilku(Centrelink), a jest wiele bez pracy niezarejestrowanych. • Re: w Australii jest duze bezrobocie... IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au Gość: BM 19.07.2004 02:34 odpowiedz na list Tak, zgadzam sie z tym ...bezrobocie jest tutaj moze nawet wieksze niz w Polsce. Dane statystyczne sa falszowane. • Re: w Australii jest duze bezrobocie... ona_au 19.07.2004 03:00 odpowiedz na list tez przesuwaja ludzi bezrobotnych na tzw sickness benefits.W ten sposob sztucznie zmniejszaja ludzi na bezrobociu. Jest tez mnostwo niesamowicie wyksztalconych (nawet MBA)gosci bylych menadzerow, ktorzy stracili prace i juz od paru lat nie moge nic znalezc. • Re: w Australii jest duze bezrobocie... IP: *.latrobe.edu.au / *.latrobe.edu.au Gość: Kagan 19.07.2004 09:31 odpowiedz na list Bezrobotnych mlodszych przesuwaja w Oz na sickness benefit albo disability pension, starszych na tzw. mature age allowance. A ja nie moge znalezc stalej pracy w OZ majac MA z ekonomii i PhD z nauk politycznych i 20 lat praktyki w biznesie (banki, ubezpieczenia). MBA obecnie sie zas zdewaluowalo, i tutejsze uniwerki (business schools) oferuja nawet DBA, ktore tez pracy nie gwarantuja... Pozdr. Kagan • Re: w Australii jest duze bezrobocie... ona_au 19.07.2004 03:38 odpowiedz na list no ale nie mozna tak hop do Chicago.Trzeba miec pozwolenie na staly pobyt. Ja mam paszport australijski. • Re: w Australii jest duze bezrobocie... IP: *.latrobe.edu.au / *.latrobe.edu.au Gość: Kagan 19.07.2004 09:27 odpowiedz na list Juz pisalem, ze wedlug niedawno przeprowadzonych badan The University of Melbourne, ok. 1/3 Australijczykow zdolnych do pracy zalezy od zasilkow Centrelinku. Stad realna stopa bezrobocia to nie ok. 5% jak podaje rzad, czy ok. 10% jak podaje ABS (tamtejszy GUS w Statistical Yearbook), ale ok. 30%, a wiec podobnie jak w Polsce. Stad takie obostrzenia dla potencjalnych imigrantow: kraj z bezrobociem ok. 5% szukalby aktywnie ludzi do pracy, bo 2-3% to zawsze tzw. frykcyjne bezrobocie (ludzie zmieniajacy prace)... I dzieki za kolejny glos rozsadku z Australii na tym forum! :) Kagan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRvUngern-Sternber Bardzo ciekawe. IP: *.bg.am.lodz.pl 19.07.04, 11:52 Wyglada na to ze ukrywanie bezrobocia osiagnelo tam skale apokaliptyczna jesli tylko otrzymujacy zasilki maja status bezrobotnego.Gdyby tak zrobic w Polsce to mielibysmy 800 tys zarejestrowanych czyli 6% bezrobotnych.Az mi sie nie chce wierzyc ze w Australii panuje takie zaklamanie.Musze to sprawdzic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRvUngern-Sternber Nic z tego... IP: *.bg.am.lodz.pl 19.07.04, 12:16 Nie sprawdzalem dane.Mowy nie ma zeby to bylo prawda.Oficjalne bezrobocie 5,5.Faktyczne GORA 11%.3XMNIEJ niz w Polsce i 2XMNIEJ NIZ W STREFIE EURO!!!I TYLE SAMO co poza strefa Euro (Brytania,Dania,Szwecja)Takiego bezrobocia jak w Polsce to nie ma w cywilizownych krajach chociaz w strefa Euro nas dogania. Odpowiedz Link Zgłoś
viper39 Re: Nic z tego... 19.07.04, 14:15 Gość portalu: BRvUngern-Sternber napisał(a): > Nie sprawdzalem dane.Mowy nie ma zeby to bylo prawda.Oficjalne bezrobocie > 5,5.Faktyczne GORA 11%.3XMNIEJ niz w Polsce i 2XMNIEJ NIZ W STREFIE EURO!!!I > TYLE SAMO co poza strefa Euro (Brytania,Dania,Szwecja)Takiego bezrobocia jak w > Polsce to nie ma w cywilizownych krajach chociaz w strefa Euro nas dogania. sluchaj na kagan musisz brac duze poprawki on nie za baqrdzo wie co pisze poza tym nie umie interpretowac faktow, powodzenia w dyskusjach z tym idiota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Nic z tego... IP: *.lib.unimelb.edu.au 20.07.04, 05:34 Jesli potrafisz tylko nazwac mnie "idiota", to sie nie kompromituj publicznie na tym forum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRvUngern-Sternber Po prostu mnie to zaintrygowalo... IP: *.bg.am.lodz.pl 20.07.04, 14:01 Bo wydalo mi sie niewiarygodne aby rzad takiego kraju jak Australia w az takim stopniu falszowal statyski.Ale wszystko okazalo sie w porzadku.Bezrobocie oficjalne 5,5 faktyczne gora 11%.Nie odbiegaja wiec od normy jesli chodzi o skale ukrywania bezrobocia.A bezrobocie maja 2X nizsze niz strefa Euro... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Po prostu mnie to zaintrygowalo... IP: *.lib.unimelb.edu.au 22.07.04, 09:11 Sprawdz na oficjalnej stronie ABS (Australijski GUS) - tam podaja stope bezrobocia jako ok. 2 razy wyzsza niz ta podawana w mediach dla pospolstwa. Wszystko polega na definicji bezrobotnego: jesli przyjac moja, czyli bezrobotny to ten, co bedac zdolnym do pracy, potrzebuje pracy, z ktorej moglby sie utrzymac na poziomie conajmniej minimum socjalnego, to w Oz mamy ok. 30% bezrobocia, zgodnie z badaniami Melbourne University... Pozdr. ;) Kagan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Nic z tego... IP: *.lib.unimelb.edu.au 20.07.04, 05:37 Dane (ok. 30%) podalem wedlug badan The University of Melbourne (procent osob zdolnych do pracy, a zaleznych od zasilkow social security). Podobne bezrobocie jest tez w Niemczech czy W. Brytanii, i stad Niemcy zamkneli swoj rynek pracy przed Polakami, stad Australia stawia tak wysokie wymagania imigrantom, i stad Polacy nie moga znalezc pracy w Anglii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Bardzo ciekawe. IP: *.lib.unimelb.edu.au 20.07.04, 05:40 Zaklamanie na ta skale panuje wszedzie. Inaczej z USA nie deportowano by Polakow chcacych tam pracowac... Wiekszosc bezrobotnych w Australii jest pochowana zas jako uczniowie, praktykanci, studenci, chorzy, inwalidzi, samotne matki, opiekujacy sie chorymi czlonkami rodziny, "native Australians" (aborygeni) itp. itd. aby statystyki wygladaly lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś