Dodaj do ulubionych

Czy polskie banki nadal będą kurą znoszącą złot...

IP: *.net.autocom.pl 04.08.04, 23:23
Oracl będzia miał z górki. Bowiem energetyka, zwłaszcza zakłady energetyczne
przeszły niepotrzebnie na ich programy. Dla prostych programów energetyki
to zbędne zastosowanie i batrdzo drogie. No ale już nasycili energetykę.
Obserwuj wątek
    • Gość: eloelo... Re: Czy polskie banki nadal będą kurą znoszącą zł IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.08.04, 23:40
      a co chcialabys zeby firmy energetyczne rozliczaly sie ze swoimi klientami za
      pomoca spreadsheetow excelowych?

Smisznie....

btw - widzialem w Wawie budynek z wielkim napisem Microsoft - wnosze zatem ze
      Microsoft dziala w Polsce... Teraz pytanie - ile HP zaplacil autorowi artykulu
      za nazwanie go 'najwieksza firma informatyczna'?

i po trzecie - w koncu tym debilom z bankow sznur na szyjach zaciska sie tak
      mocno ze moze wpadnie im do glowy iz wydawanie pieniedzy na soft nie polega na
      rozmowach z panem jozkiem z Computerlandu ktory mowi - zainstalujemy wam te
      nasze programy... tylko na porzadnej analizie ROI/TCO oraz mozliwosci
      wybieranego oprogramowania oraz korzysci wynikajacych z jego posiadania.

Kuzwa - dlaczego te gnoje wydaja kase klientow bez zadnej kontroli?
      • Gość: account manager Re: Czy polskie banki nadal będą kurą znoszącą zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 00:12
        >Kuzwa - dlaczego te gnoje wydaja kase klientow bez zadnej kontroli?
        odpowiedz jest bardzo prosta. Pan Jozek z Colandu popijajac browar z Panem
        Dyrektorem (najczesciej z wieloma osobami i jest to caly proces) mowi:

- zainstalujemy wam te systemy
        - beda dzialaly dobrze? (ja sie nie znam tak do konca)
        - oczywiscie, przeciez nasza firma... referencje... klienci... wdrozenia...
        - ale ja mam juz 3-letni samochod, przydaloby sie cos nowego
        - zaden problem, w koncu jestem Jozek i jestem od tych spraw
        - a ROI/TCO?
        - tu masz spreadsheet, sam wyliczylem, wychodzi zajebiscie, po wdrozeniu
        awansujesz. Jaki samochod Ci sie podoba?
        - troche drogo, moga byc tansi oferenci
        - na poczatek zaplacicie pol ceny, reszte w ramach modernizacji systemu.
        Opiszemy to tak, ze nikt sie nie zorientuje
        - wszyscy beda zadowoleni, nikt nie traci kazdy zyskuje...
        - Pani Basiu, jeszcze 2 piwa poprosimy
        • Gość: eloelo... Re: Czy polskie banki nadal będą kurą znoszącą zł IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.08.04, 02:10
          to to ja tez wiem...

Pytam o nadzor menadzerski, wlascicielski, rady nadzorcze?

po prostu caly ten kraj jest zorganizowany po rosyjsku - stad taka ..ujnia
      • Gość: Smyrth Re: Czy polskie banki nadal będą kurą znoszącą zł IP: *.net.external.hp.com 05.08.04, 12:23
        Tak z ciekawości, jak nazwać firmę która ma prawie 1.5mld obrotu?
        I na koniec. Banki już nie kupują dlatego, że dyrektor dostał samochód. Poważne
        inwestycje są oceniane przez właścicieli, którzy przede wszystkim nie są w
        Polsce (już wszystkie banki komercyjne są sprzedane za granicę).

Trochę pokory

S.
        • Gość: Pawel Re: Czy polskie banki nadal będą kurą znoszącą zł IP: 130.60.71.* 05.08.04, 12:53
          Pewnie duza, moze jedna z najwiekszych, ale sadze ze skali swiata jest kilka
          wiekszych (Microsoft, Cisco, IBM, Intel(?) etc) 1.5 mld zl to nie sa wielkie
          pieniadze korporacje o zasiegu swiatowym. Poza tym artykol sie jest glownie o
          opragramowaniu a sila HP to chyba jednak glownie sprzet i to nie tylko
          komputerowy...

A mojego doswiadzczenia wiem, ze skomplikowane rozwiazania techniczne sa bardzo
          trudne w ocenie - sporo miejsca na uznaniowosc.

Gość portalu: Smyrth napisał(a):

> Tak z ciekawości, jak nazwać firmę która ma prawie 1.5mld obrotu?
          > I na koniec. Banki już nie kupują dlatego, że dyrektor dostał samochód. Poważne
          >
          > inwestycje są oceniane przez właścicieli, którzy przede wszystkim nie są w
          > Polsce (już wszystkie banki komercyjne są sprzedane za granicę).
          >
          > Trochę pokory
          >
          > S.
    • Gość: xl Re: Czy polskie banki nadal będą kurą znoszącą zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 23:53
      ale Accenture to nie firma tylko buraki,
      wszyscy co z nimi mieli cos wspolnego powiedza to samo,
      kto sie nie nadzial - zdecydowanie odradzam.

sam jestem klientem tych wiesniakow
      • Gość: DOKTOR MUREK tez mialem do czynienia i rzeczywiscie to buraki IP: 195.205.132.* 05.08.04, 09:42
        a myslalem, ze tylko ja mam takie wrazenie
    • Gość: IBM IBM Re: Czy polskie banki nadal będą kurą znoszącą zł IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.08.04, 01:00
      beda premie i podwyzki :)
    • Gość: maruda Re: Czy polskie banki nadal będą kurą znoszącą zł IP: *.gdynia.mm.pl 05.08.04, 01:30

Branża IT, czyli specjaliści od przelewania pustego w próżne prawdopodobnie się
      pogubiła. Rynek stricte bankowy wzorowany na UE będzie się raczej zawężał niż
      rozszerzał. Wzrastać będą natomiast usługi okołobankowe, ale świadczone przez
      osobne podmioty gospodarcze. Potentatci będą musieli więc zatrudnić więcej panów
      Józków.

Przy okazji, ciekawostka:

Poczta Polska, jeden z największych potencjalnych odbiorców IT, rzutem na taśmę
      zagwarantowała sobie w Brukseli status quo przedsiębiorstwa publicznego z
      monopolem na lwią część usług pocztowych. Nie przeszkadza to jednak obecnym
      szefom Poczty czynić przygotowań do rychłego (przed końcem kadencji obecnego
      Sejmu) podziału przedsiebiorstwa na mniejsze spółki, które trafią w ręce
      obecnych manadżerów.

Od 7 lat ten moloch informatyzowany jest przez (nie, nie będzie niespodzianki)
      Prokom. Wyobraźcie sobie te hordy Józków z Prokomu od kilku lat zmieniające
      koncepcje. Żeby było weselej, to Prokom znalazł sobie podwykonawcę: IBM Polska.
      Po obu stronach mamy samych Józków. Efekt? Pomysł na pomyśle i pomysłem pogania,
      a robota stoi w miejscu.

• Gość: Zaratustra Co wy p-dolicie IP: 12.168.194.* 05.08.04, 05:06
      Czytam te wypociny pan i panow wszystkowiedzych. Zenada.

Spiskow teoria dziejow zmieszana z akronimami i fachowymi zdaniami typu 'oracl
      ma z gorki'

Zamknijcie ie idioci albo p-dolcie te bzdury swoim kolegom idiotom przy
      watercoolerze.

Co jest takiego w IT ze kazdy jest wszystkowiedzacy. I te wszystkowiedze
      sepleniy na lewo i prawo?
      • Gość: erg_samowzbudnik Re: Co wy p-dolicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 14:23
        Akurat co do prokomu to akurat maruda ma wiele racji .Wiele łbów poleciało w
        ZUS-ie przez tą firme.Ja nie jestem żadnym znawca ale knot jaki pojawił sie pod
        nazwa "płatnik v6" to było mistrzostwo.Na samym poczatku faulstart. System bez
        łaty nie dał sie zainstalowac.Pomijam to ze jest tylko pod winda.Normalnego
        uzytkownika który chciałby sam prowadzić firme przyprawa o lekki zawrót
        głowy.Zabezpieczen co niemiara, tylko po co jak to samo można recznie napisac
        na kartce.Szkoda gadać.
    • Gość: Zaratustra Co wy p-dolicie IP: 12.168.194.* 05.08.04, 05:06
      Czytam te wypociny pan i panow wszystkowiedzych. Zenada.

Spiskow teoria dziejow zmieszana z akronimami i fachowymi zdaniami typu 'oracl
      ma z gorki'

Zamknijcie ie idioci albo p-dolcie te bzdury swoim kolegom idiotom przy
      watercoolerze.

Co jest takiego w IT ze kazdy jest wszystkowiedzacy. I te wszystkowiedze
      sepleniy na lewo i prawo?
    • Gość: Werter Re: Czy polskie banki nadal będą kurą znoszącą zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 09:23
      AMS, po polroku bezczynnosci, wlasnie sie zwinal z Krakowa.
      • Gość: DOKTOR MUREK TO juz drugi raz ;) a taka duza rekrutacja byla IP: 195.205.132.* 05.08.04, 09:48
        • Gość: WMI AMS IP: *.access.ch 05.08.04, 10:05
          AMS - ta wspaniala amerykanska firma ???? Pracowalem tam pol roku, ucieklem, bo
          wiekszych matolow, to jak zyje, nie widzialem. Ale nie narzekam. Dzieki nim
          moglem sobie napisac takie CV, ze wlasciwie kazde drzwi byly otwarte ...
    • Gość: ps Re: Czy polskie banki nadal będą kurą znoszącą zł IP: 5.5R3D* / *.sabre.com 05.08.04, 10:00
      Mała poprawka - firma AMS została przejęta przez CGI. W związku z tym krakowski
      oddział został zlikwidowany...
    • Gość: MLachowicz Jak się pisze liczby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 12:34
      To się powinno pisać z jakiego roku one są. Szczególnie w tabelkach. Pozdrawiam
      • Gość: vvv Przepływ informacji w firmie informatycznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 13:01
        Programista do Szefa Programistów:
        - Nie jesteśmy w stanie napisać tego programu w zaproponowanym terminie. Więcej.
        Nie jesteśmy w stanie napisać go w ogóle. Wymagało by to bowiem całkowitej
        zmiany strategii firmy i wejścia w całkiem nową dla nas dziedzinę, a nikt z
        naszego zespołu nie ma odpowiedniego zasobu wiedzy z tej dziedziny. Moim zdaniem
        nie powinniśmy byli przyjmować tego zlecenia bez zastanowienia.

Szef Programistów do Szefa Projektu:
        - Projekt wymaga zmiany założeń. W tej chwili nie mamy ludzi, którzy mogą się
        tego podjąć. Wymagało by to dodatkowego szkolenia. Moim zdaniem nie jesteśmy
        gotowi do podejmowania zadań tego typu.

Szef Projektu do Głównego Managera:
        - Projekt wymaga pewnych zmian strategii i niewielkiego doszkolenia paru ludzi.
        Moim zdaniem możemy ostrożnie podjąć ten temat.

Główny Manager do Dyrektora:
        - Projekt udowodni klientom zdolności naszej firmy w zakresie elastycznego
        dopasowania się do potrzeb użytkownika. Moim zdaniem możemy podjąć się tego
        zadania, ale pod pewnymi warunkami.

Dyrektor do Szefa Sprzedaży:
        - Proszę przekazać informacje klientowi. Dyktuję: Zlecili nam Państwo projekt z
        dziedziny, w której nasza firma ma wieloletnie doświadczenie.Wykonaliśmy już
        wiele podobnych projektów dla bardzo znanych firm, a zatem i Państwa zamówienie
        zostanie wykonane w podanym przez Was terminie.

Szef sprzedaży do handlowca:
        - Mamy wieloletnie doświadczenie w tworzeniu tego typu aplikacji. Nie ma więc
        żadnych problemów, aby obsłużyc tego klienta. Co więcej, możemy skrócić termin
        wykonania projektu jeżeli konkurencja będzie nas naciskać.

Handlowiec do klienta:
        - Praktycznie mamy takie aplikacje gotowe. Wystarczy tylko poddać je odpowiednim
        modyfikacjom, aby dostosować je do potrzeb waszej firmy. Nie zajmie nam to
        dłużej niż tydzień.

Klient do handlowca:
        - Czy mogę zatem prosić o wersję demonstracyjną?
    • Gość: EuroZam Re: Czy polskie banki nadal będą kurą znoszącą zł IP: 213.241.38.* 05.08.04, 13:52
      Kurczy się rynek IT? Bierzmy się za zamówienia unijne !!!
      www.eurozam.pl
    • Gość: p RADIO EREWAN IP: *.mad.east.verizon.net 05.08.04, 15:08
      SAMCIK I ROZYNSKI to cwoki dziennikarskie. Zanim zaczniecie pisac, to zacznijcie
      czytac. Pisze sie El Dorado a nie eldorado.
      tajnedokumenty.com/michniki/
      • Gość: gosc Re: RADIO EREWAN IP: 64.214.94.* 05.08.04, 17:30
        to rynek europejski powinien sie obawiac konkurencji z polski, a nie
        odwrotnie....w koncu to UE prosila o pomoc informatyczna.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka