Dodaj do ulubionych

Fala gratów wciąż płynie

• Gość: haloNothing Re: Fala gratów wciąż płynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 23:22
      Złodziejstwo złodziejstwem a ja myślę że to objawiło prawdziwe zapotrzebowanie
      polaków na samochody. Barierą jest też cena. Jeżeli z rajchu czy jak mu tam
      można sprowadzić w dobrym stanie samochód do 20 tysięcy a nawet i za 10 tysięcy
      to jest próg jaki polacy są w stanie przekroczyć by stać się posiadaczami
      własnych czterech kółek. Z drugiej strony to 9 letnia czy nawet 12 letnia
      vectra jest dalej o sto razy lepsza niż 9 czy 10 letni poldek. Jeżeli spojrzy
      się na siłę nabywczą naszego pieniądza i porówna to np. z rajchem lub frankonią
      to wyjdzie że dla nast te 10~20 tysięcy to to samo co dla nich 10~20 tysięcy
      jurasów a to już daje obraz tego na co czekają tzw. dilerzy. Nowe samochody
      polacy chcą kupować tylko ich zwyczajnie na to nie stać. Obniżcie ceny lub
      urynkownijcie je (niech konkurują z używanymi) a zobaczycie że Polacy wybiorą
      nowe niż tzw. złom! Kto by kupił nowego 307 jeżeli kosztowałby 18 tysięcy?
      Chyba większość. A tyle mniej więcej kosztuje on relatywnie dla mieszkańców
      starej Europy!
      • Gość: Stary czy nowy Re: Fala gratów wciąż płynie IP: *.dip.t-dialin.net 17.12.04, 00:20
        spytajcie kublika ilu firm samochodowych samochody testowal (testowal czyli
        jezdzil za darmo, na ich koszt i oni placili mu za benzyne. To nie kwestia
        warszawki, tylko braku przepisow antykorupcyjnych w redakcji swietej wyborczej
    • Gość: Liberał Re: Fala gratów wciąż płynie IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.04, 01:31
      Jak spotkam tego Kublika to obiję mu mordę.Przeczytajcie ten artykuł i
      obejrzyjcie zamieszczony obok wykres na podstawie danych Ministerstwa
      Finansów.To typowy przykład mówienia prawdy inaczej.Typowy dla Gazety
      Wybiórczej.
      • Gość: Josif Re: Fala gratów wciąż płynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 02:54
        Samochód na zdjęciu przekroczył granicę raczej sporo przed wejściem do UE. Nie sądzę, żeby w pół
        roku ktoś zdążył przeprowadzić tal zaawansowany tjuning.
    • Gość: robak Re: Fala gratów wciąż płynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 03:11
      Ano się przyjrzałem, import maleje, nasycenie jest coraz wieksze, akcyza
      zaczyna wzrastać, czyli zaczynają kupować coraz droższe auta.
      KULBLIK ty bucu, czy ci Bóg rozum odebrał, bidul ku...wa jestem ale debilem nie
      Rusz dupe i porozmaiwaj z pielęgniarkami którym nie płacą, moja stara ma do
      wypłaty ponad 25 tysięcy z odsetkami a ja kur..a jeżdżę ładą z 1985 na którą
      szkoda puszki farby
      Michnik!!! ja jeszcze wciąż wierzę, przyjedź kurde na odział płucny do mojej
      żony, a jak skończysz leczenie w tym prowincjonalnym szpitalu to jedź zobacz
      jek żyją ludzie z którymi leżałbyś, może wówczas zrozumiesz dlaczego ludzie
      kupują stare auta
      Michnik!!! za takie głupoty to powinieneś wywalić z roboty tego mini
      Kublikkluczyka
      Michnik!!! rozumię że realizujesz przez gazetę sowją wizję Polski, ale
      zaczynacie relatywizować pomiędzy białym i czarnym, to co ku..wa znów wybory
      mniejszego zła
      Michnik!!! do dupy z taką robotą
    • Gość: truten Re: Fala gratów wciąż płynie IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 17.12.04, 07:21
      nie wiem kto to dyktowal ale na pewno to jakis debil
      dopuszcza mozliwosc kupowania za grosze zupelnych gratow
      dopuszcza oszustwo podatkowe
      ale debil nie dopuszcza ze w UE to ostatnia szansa na pozbycie sie
      starszych samochodow( nie gratow ) wiec sprzedaja za grosze i tyle
      o tym ze zaleje nas fala samochodow uzywanych
      pracownicy sluzb celnych zglaszali juz dawno
      a teraz wielkie zdziwienie?
    • Gość: red army TO SIĘ NAZYWA LOBBING I "RZETELNOŚĆ" DZIENIKARSKA! IP: *.arkonskie.v.pl 17.12.04, 07:44
      .
    • Gość: Matt AUTOFALA (zap....dala) IP: 4.26.61.* 17.12.04, 07:45
      Ta cala sprawa, to przyklad beznadziejnego dzialania rzadowej administracji
      w Polsce, ktora nie wie jak organizowac panstwo lepiej, ale wie, jak lupic
      swoich obywateli. Nie mozna ludziom zabraniac kupowania tanszych, uzywanych aut.
      Z drugiej strony, nie mozna dopuszczac do ruchu niesprawne, niebezpieczne
      i zatruwajace powietrze pojazdy. Ktorys raz z rzedu, przekazuje Wam jak
      rozwiazano ten problem w Stanach.W Kalifornii, sprawa rejestrowania pojazdow
      zajmuja sie osobne jednostki stanowe, ktore prowadza rejestr (dostepny takze
      dla policji), stan pojazdow, wydawanie prawa jazdy itp. Co dwa lata Twoje auto
      musi przejsc rygorystyczna kontrole emisji. Stan teczniczny auta musi spelniac
      warunki bezpieczenstwa itp. wymagane przez prawo. Rzecz jest w tym, ze jest
      masa ludzi, ktorzy kupuja uzywane auta, zmieniaja w nim silniki, usprawniaja
      auto i dalej nim jezdza przez lata. Co do podatku (jest niewielki), to placisz
      go tylko raz kiedy auto kupujesz i to od wartosci auta. Wartosc auta (jak
      i innych rzeczy ktore sie kupuje) moze byc jedynym kryterium do podatku, bo
      uzywane auto z nowym czy usprawnionym silniliem jest tak samo dobre jak nowe
      i jest O.K. wzgledem prawa. Nowy podatek (akcyza, zdaje sie) od aut w Polsce,
      to jeszcze jeden bezmyslny akt ignorancji urzednikow, przyzwyczajonych do
      wyciagania ludziom pieniedzy z kieszeni - czyli poprostu - pospolite
      zlodziejstwo.
      PZDR.
    • Gość: pio3k Panie Kublik a co z Pańskim samochodem???? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.04, 08:49
      i co tak naprawdę Pana boli?
      1. Pan jeździ zapewne "nówką" z salonu, a po trzech do pięciu latach uznając,
      że to już "grat" wyrzuci Pan swoje autko na śmietnik, taki Pan już jest -
      porządny obywatel dbający o środowisko i bezpieczeństwo współużytkowników dróg.
      2. Pana Andrzeja krew zalewa, że już nie sprzeda swego auta za takie pieniądze
      jak przed akcesją.
      3. Tacy jak Pan chcieliby, żeby chołota-biedota jeździła w tłoku i smrodzie
      autobusami z przyklejonymi nosami do szyby podziwiając szlachtę, która
      się "załapała". Chołota ma się wyróżniać a dystans między szlachtą a chołotą ma
      się zwiększać.
      Głupota, perfidia czy zawiść? - wszystko naraz Panie Andrzeju - przecież to
      typowo polskie
    • Gość: ROCKER LUDZI NIESTAĆ NA NOWE AUTA! IP: 80.50.5.* 17.12.04, 08:49
      Politycy tylko kradną i podnoszą podatki
    • Gość: wzruszony aż łzy w oczach mych zagościły... IP: *.crowley.pl 17.12.04, 08:50
      Nie wnikam w to czy i jaki jest grat bo sam mam omege b /grata z zachodu/
      wzruszł mnie kiedys autor tego artykulu pisząc, że sprowadzanie aut zza granicy
      powoduje bezrobocie albowiem pracownicy salonow dilerskich mają mniej
      pracy......bosze.............wzruszyłem sie do łez i pewnie dlatego niebawem
      pojade po kolejnego grata ....
    • Gość: ws Re: Fala gratów wciąż płynie IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 17.12.04, 09:06
      sam jesteś grat
    • Gość: Piotr Re: Fala gratów wciąż płynie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.04, 09:15
      Ale dlaczego gratów ? Informacyjnie w komisie we Frankfurcie nad Menem 6 letni
      Jaguar Cupe kosztuje 8000 euro. To jest grat? to ja przepraszam poproszę i mogę
      do końca świata jeździć "gratami"
      • blasphemy Re: Fala gratów wciąż płynie 17.12.04, 11:02
        Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Ale dlaczego gratów ? Informacyjnie w komisie we Frankfurcie nad Menem 6
        letni
        > Jaguar Cupe kosztuje 8000 euro.

no to placisz Cupe forsy.
    • Gość: Lukasz Coraz mniej nowych gratow jest w PL sprzedawanych! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 09:30
      !
    • Gość: S. Baca A "lyberały" z Wyborczej wciąż ujadają ! IP: 195.117.157.* 17.12.04, 09:53
      Uczepili się tych używanych samochodów jak pijany płotu! Spadek dochodów z
      reklam od dilerów musi być dotkliwy skoro Pan Redaktor otrzymał od swoich
      mocodawców rozkaz : zrobić ludziom wodęz mózgu, wmówić im że tanie z Zachodu
      jest BE, a drogie i gołe z salonu jest cacy !

Problem Pana Redaktora i Wybiórczej, Polacy mają głęboko w d... ich ujadanie i
      połajanki i kupują sobie to, co uważają za stosowne. Po to właśnie głosowali
      TAK w referendum unijnym, to chyba proste.

W jakiej hipokryzji trzeba żyć, żeby z jednej strony mienić się
      gazetą "proeuropejską", a z drugiej strony bredzić, że "zaniżanie akcyzy to
      przestępstwo podatkowe". To właśnie ta CHOLERNA AKCYZA, mówiąc po prostu CŁO,
      jest bezprawna, a jej pobieranie przez władze państwa łamie Traktat o
      Przystąpieniu Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej, tj. akt prawny
      wyższego rzędu niż jakieś tam goowniane rozporządzenie ministerka finansów o
      akcyzie. Oprócz złej woli i braku obiektywizmu dochodzi jeszcze zwykła
      indolencja i brak wiedzy.
      • Gość: aaa Re: A "lyberały" z Wyborczej wciąż ujadają ! IP: 217.153.99.* 17.12.04, 10:12
        wyborcza ma sie za swieta wyrocznie w tym kraju, a robi ludzi w balona, az milo.

Niestety ludziska nie umieja sami myslec i wystarczy im klasc lopata do lbow co
        sie podoba.
        Jestem happy, ze sa jeszcze ludzie (tak jak na tym forum), ktorzy mysla. Moze
        nie zginiemy jako narod. Tylko jak tych sk... wyrzuc z ich stolkow ?
        • Gość: uff autor artykulu obarczony akcyzą ....na intelekt IP: *.crowley.pl 17.12.04, 10:52
          Najbardziej debilny w tym wszystkim jest fakt opłaty akcyzowej na "graty" z
          zachodu - albowiem sama akcyza w założeniu dotyczy dóbr luksusowych.Ludzie to
          paranoja by na kilkuletnie czy kilkunastoletnie auto naliczac akcyze jak za
          jakis luksus typu fabia nie przmierzając:-))))
    • Gość: posiadacz polonaza Zachodni grat jest zawsze lepszy od poldka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 10:05
      Sam jeżdzę takim trupem i jak tylko odłoże parę złotych, to poldka zezłomuję i
      kupię używany zachodni! W końcu chodzi o bezpieczeństwo na drodze! Pewnie, ze
      lepiej kupic nowy w salonie, ale kogo na to stać! Jak posłowie zablokują napływ
      uywanych samochodow, to i tak nie wzrośnie sprzedaż nowych aut, a jedynie
      więcej takich poldków jak mój bedzie reanimowanych!
    • Gość: Tirt Re: Fala gratów wciąż płynie IP: *.tvp.pl 17.12.04, 10:08
      Nie mam auta, sam utrzymuję 4 osobową rodzinę, nie stać mnie nawet na to
      najtańsze. Sporo jeżdżę rowerem,dużo po mieście, ostatnio z wyraźnie mniejszą
      przyjemnością - spaliny na głównych ulicach Gdańska ponownie stały się
      dokuczliwe ("zatykają" oddech).Zapewne wszystkie noworejestrowane samochody
      spełniają normy ochrony środowiska... A może moje płuca stały się bardziej
      wrażliwe?
    • Gość: dokładny używany, to nie znaczy grat! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 10:08
      Podajecie duże liczby sprowadzanych samochodow i sugerujecie, że to stare
      graty! Nie macie żadnych danych, aby tak twierdzić! 95% sprowadzanych
      samochodów jest w co najmniej "dobrym" stanie, a przynajmniej połowa to auta
      kilkuletnie!
    • Gość: mar Re: Fala gratów wciąż płynie IP: *.interkom.pl / *.interkom.net.pl 17.12.04, 10:24
      czy ktoś mógłby podać ile sprzedano w tym czasie nowych aut?
    • Gość: ernest Kublik za mocno promuje interesy VW, by być wiaryg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 11:17
      wiarygodnym w przedmiotowych relacjach. Tekst wybitnie tendencyjny. Osobiście
      kupiłem 3 wspaniałe samochody (nie chcę zdradzać marki, by sobie nie psuć
      źródeł etc.) - kupiłem dla siebie, rodziny i znajomych. W cenie od 800 do 2300
      EUR. Auta te poziomem technologicznym, stanem utrzymania etc. przewyższają
      większość tego co jeździ po naszych drogach; pomimo wieku od 14 do 7 lat.
      Proszę mi więc nie sugerować, że to jakiś złom. Problem jest gdzie indziej: W
      naszym kraju wszyscy mają wszytko w dupie, więc policja nie chce mieć więcej
      pracy, bo po co? Po co kontrolować rzetelność przeglądów technicznych? Nawet
      jak widzą starą ciężarówkę, jadącą na wprost, ale w poprzek własnej osi, to nie
      interesuje ich to, choć gołym okiem widać, że coś podobnego nie powinno
      wyjeżdżać na ulicę. Co do p. Kublika i jego żony, to jeśli ktoś śledzi teksty w
      gazecie i patrzy kto je podpisał, może mieć pewien obraz. Ja wiem, o czym
      mówię...
    • Gość: Robert Re: Fala gratów wciąż płynie IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.04, 11:19
      Do tej pory sądziłem, że największym spadkobiercą Goebbelsa w dziedzinie
      propagandy w Polsce był Urban z czasów stanu wojennego. Ale Kublik go bije na
      głowę.
    • Gość: qbk Ogólnopolski bojkot GW i innych portali IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.12.04, 11:22
      Pan redaktor Kublik podciągnął się w danych bo już nie piszee o 600 tys. tylko o
      700 tys. i teraz pewnie przez kolejne pol roku bedzie tak pisal. Jednak co do
      stanu technicznego: Na jakiej podstawie Sz.P. Kublik twierdzi, ze te sprowadzane
      auta to graty? Czyzby przebadal na stacji diagnostycznej wszystkie 700 tys aut?
      Przeciez to niemozliwe! A moze ma jakies zdolnosci parapsychologiczne i
      telepatycznie zbadal wszystkie auta. Chyba, ze dla Sz.P. Kublika gratem jest
      kazde auto co nie stoi w salonie. Jeśli P. Kublik ma auto to tez jest zapewne
      gratem.
      Proponuje bojkot portali internetowych szkalujacych wlascicieli uzywanych aut.

JEŚLI MACIE SILNĄ WOLĘ TO POWSTRZYMAJCIE SIĘ NA TYDZIEŃ OD WCHODZENIA NA STRONY
      PORTALI W KTÓRYCH SZKALOWANI SĄ WŁAŚCICIELE UŻYWANYCH AUT. JEŚLI KTOŚ WYTRZYMA 3
      DNI TO TEŻ BĘDZIE SUKCES.
    • Gość: Kolejarz Re: Fala gratów wciąż płynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 11:47
      Panowie rządzacy w naszym kraju "dobrze wiedzą,że zwykli obywatele są bardzo
      bogaci i stać ich na nowe samochody z salonu,które są warte 30-40 i więcej zł.A
      najlepiej zarabiają zwykli kolejarze"!
    • Gość: Danziger DO REDAKCJI GW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.12.04, 12:04
      Czy powyższe głosy to za mało żeby do internautów odezwał się ktoś z REDAKCJI ?
      Dlaczego nikt nie odniesie się do tych dziesiątków głosów, to tych
      przentowanych tu argumentów ? - Dlaczego nawet odprysku tej dyskusji nie ma w
      wydaniach Gazety Wyborczej ?
    • Gość: Marek Re: Fala gratów wciąż płynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 12:12
      W tym temacie gazeta jest szczegolnie nieobiektywna, a red. Kublik bije
      wszlekie rekordy w lobbowaniu za kupnem nowego samochodu. I niby dl;a czego, bo
      biega na spotkania z szefami polskich fabryk?
      Ja mam drugi samochod z UE. Tym razem kupiel 4 letniego seata. i co z tego, ze
      mial do wymiany boczne dzrzwi? Wystarczylo pomalowac i po sprawie.
      Za ta cene moglym miec nowe punto. Nie dziekuje, ale wole uzuwanego seata.
      Poza tym lepszy samochod uzuywany z UE niz z Polski. Chocby ze wzgledu na
      drogi. Dzuira na dziurze. Wymienisz zawieszenie, ale plastiki nie przestana
      halasowac. Poza tym Polacy nie dbaja o samochody. Wystarczy przyjrzec sie tym w
      wawie. Nowe auta, a poobijane, brudne, podrapane.
      I jeszcze jedno. Moim zdaniem tak wysoki import wynika stad, ze jest takie
      wielki popyt na auta, a wielu ludzi nie stac na nowy samochod. I dlaczego
      Kublik nie napisze, ze wiecej samcohodow na drogach to wieksza sprzedaz paliwa,
      uslug serwisowych, towarz. ubezpiecz. i tak dalej.

Ja mu proponuje, zeby w koncu zajac sie lobbowanie nam budowa w polsce
      autostrad, bo to jest najwiekszy wstyd dla Polski, a nie fakt kupowanie
      uzywanych samochodow.
      • minarskipiotr Re: Fala gratów wciąż płynie 17.12.04, 12:21
        brawo!!!!!
        wszyscy na tym zarabiają, łącznei z budżetem państwa, oczywiście z wyjątkiem
        producentów nowych samochodów - im pozostaje tylko jedno wyjście - spuścić ceny
        i nic więcej, dopóki tego nie zrobią niech żebrzą o kupno przez debil...
        przepraszam bogatych wariatów
    • Gość: STEFAN KUBLIK LOBBYSTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 12:16
      W tym temacie gazeta jest szczegolnie nieobiektywna, a red. Kublik bije
      wszlekie rekordy w lobbowaniu za kupnem nowego samochodu. I niby dl;a czego, bo
      biega na spotkania z szefami polskich fabryk?
      Ja mam drugi samochod z UE. Tym razem kupiel 4 letniego seata. i co z tego, ze
      mial do wymiany boczne dzrzwi? Wystarczylo pomalowac i po sprawie.
      Za ta cene moglym miec nowe punto. Nie dziekuje, ale wole uzuwanego seata.
      Poza tym lepszy samochod uzuywany z UE niz z Polski. Chocby ze wzgledu na
      drogi. Dzuira na dziurze. Wymienisz zawieszenie, ale plastiki nie przestana
      halasowac. Poza tym Polacy nie dbaja o samochody. Wystarczy przyjrzec sie tym w
      wawie. Nowe auta, a poobijane, brudne, podrapane.
      I jeszcze jedno. Moim zdaniem tak wysoki import wynika stad, ze jest takie
      wielki popyt na auta, a wielu ludzi nie stac na nowy samochod. I dlaczego
      Kublik nie napisze, ze wiecej samcohodow na drogach to wieksza sprzedaz paliwa,
      uslug serwisowych, towarz. ubezpiecz. i tak dalej.

Ja mu proponuje, zeby w koncu zajac sie lobbowanie nam budowa w polsce
      autostrad, bo to jest najwiekszy wstyd dla Polski, a nie fakt kupowanie
      uzywanych samochodow.

• jerry.uk ktos na tym dobrze zarobil 17.12.04, 12:23
      czesto tak bylo w polskiej historii, ze przepisy byly pisane pod waska grupe
      zainteresowanych. Kiedys zostanie powolana sejmowa komisja do wyjasnienia tej
      afery. Przeciez te 700 tys aut sprowadzonych z zagranicy oznacza ze rodacy nie
      kupili 700 tys. nowo wyprodukowanych aut w Polsce
      • Gość: sova Re: ktos na tym dobrze zarobil IP: 217.153.51.* 17.12.04, 12:37
        ZAPRAWDĘ rację macie moi przedmówcy wytykając tak jednoznaczne stanowisku red.
        K. - to czy sprowadze takie, czy inne auto - starsze, czy nowsze to jestmoja
        sprawa anie dealerów nowych samochodów (choć jestem w stanie zrozumieć ich
        argumenty) ale nie rozumiem dlaczego red. K. pisze takie bzdury!!!!!!!!!!
        Wszędzie czytam o napływie "gratów" a czy ktoś jeździł np. oplem MV6 z`96 `98 a
        następnie wsiadł do "nowej" skody FABII???????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka