Gość: podróżny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.05, 01:19 I bardzo dobrze bo zdecydowana większość naszych dworców PKP to straszaki! ... brud, smród ... Oby to samo się stalo z dworczmi PKS. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aptekasz dyrzorny Re: PKP sprzedaje dworce IP: *.in-indianap0.sa.earthlink.net 29.07.05, 06:23 Polska Krasc Pozwala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszebe A Gdynia? Co z Gdynią? Oddadzą miastu dworzec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 09:52 To dziadostwo, które jest teraz, jest poniżej wszelkiej krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
gogorz76 Re: A Gdynia? Co z Gdynią? Oddadzą miastu dworzec 29.07.05, 17:15 Dokladnie. Wstyd. Miasto sie rozwija i kwitnie, ale przejezdzajac przez nas dworzec turysta moze miec wrazenie ze Gdynia to dziura straszliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: PKP sprzedaje dworce IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 29.07.05, 07:03 To teraz i na tych szacownych, a wielce "przystojnych" budowlach bedzie mozna zobaczyc napisy "Sex Shop" i tym podobnie? Sam kicz i ohyda. I co z tej naszej pieknej Polski jeszcze zostanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: PKP sprzedaje dworce IP: *.siec2000.pl 29.07.05, 07:57 Właśnie. Wstyd dla PKP. Ale kto ma tam myśleć. Od dawna PKP pokazuje że z rozsądnym myśleniem im nie po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danonim Re: PKP sprzedaje dworce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 08:40 "A" i ty "asiu", Sex shop? czy np. sprzedaz zrujnowanych kamienic w centrum miasta oznacza, ze powstaja tam same sex shopy? zastanow sie co piszesz. Jak na razie utrzymujemu te dworce z naszych podatkow (a i to na niewiele starcza patrzac na oplakany ich stan). Sprzedaz dworcow oznacza ze zaczna na siebie zarabiac, ludzie znajda prace, a same dworce nam wypieknieja bo wlasciciel wkoncu bedzie mial kase na ich utrzymanie i renowacje. Wkoncu te wizytowki miast nie beda straszyc i smierdziec. Popieram pomysl sprzedazy dworcow. Pozdrawiam danonim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: PKP sprzedaje dworce IP: *.server.ntli.net 29.07.05, 09:32 chlopie widac ze nigdzie nie byles poza swoja miescina. to ze ktos kupi dworzec nie znaczy ze zrobi z niego nagle centrum handlowe z oknami ze zlota. polska to biedny kraj i zawsze bedzie wygladala jak jeden wielki burdel architektoniczny z zasyfialymi budynkami i pomalowanymi najlepiej na rozowo scianami zeby ladniej bylo. bo rozowy to taki optymistyczny kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: PKP sprzedaje dworce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 10:49 tak, znam ludzi, którzy dzierżawią stację, razem z kilkoma innymi firmami, ponieważ jest to tylko dzierzawa o remoncie ani myślą, bulą sporo, być może gdyby kupili to coś tam zrobią, tylko szczerze mówiąc nie wiem po co - mieszczą się tam warsztaty różnego typu, równie dobrze mogłyby być prowadzone w blaszaku, myślę, że prędzej ten dziewiętnastowieczny budynek się zawali niż doczeka remontu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdf Wiesz co - ty chyba dawno w Polsce nie byłaś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 17:33 Dworce PKP wyglądają w większości są jak paskudne wrzody na ciele miast. Wiele miast chce odkupić dworce od PKP aby je wyremontować i dbać o nie właśnie dlatego aby takimi śmierdzącymi wrzodami być przestały, a stały się wizytówką miast. Prywatny właściciel lub dzierżawca na pewno zadba o porządek na dworcu, a jeśli nie to władze miasta go do tego zmuszą. Od kolei jako od wielkiego molocha ciężko cokolwiek wyegzekwować. W moim mieście gdy władze chiały wymóc na PKP aby bardziej dbało o dworzec, to właśnie PKP stwierdziło że nie mają wtym żadnego interesu i jeśli miastu się nie podoba to jak jest teraz to pociągi mogą się tu wogóle nie zatrzymywać. Sprzedać dworca nie chcieli. Wydzierżawić też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fredek Re: NIC DZIWNEGO, ŻE TAKI DW> WARSZAWA OKĘCIE JEST IP: *.radom.pilickanet.pl 29.07.05, 08:32 NIC DZIWNEGO, ŻE TAKI DW> WARSZAWA OKĘCIE JEST NIERENTOWNY. Dworzec leży 500 m w linii prostej od Portu Lotniczego, a jest jak wymarły straszak - nie ma prostej drogi dojazdu do Portu Lotniczego, tylko trzeba jechać okrężną drogą ok. 1,5 km, pociągi pospieszne się na nim nie zatrzymują, nie ma czynnej w godzinach popołudniowych kasy, a ze wzgl. na swe położenie powinien być drugim co do rangi (po DW. CENTRALNYM) dw. kolejowym. Na Zachodzie byłby połaczony bezposrednio z Portem Lotniczym jakimś tunelem z ruchomym chodnikiem i wszyscy pasazerowie samolotowi by z niego korzystali, a nie telepali się autobusem przez zatłoczone miasto do centrum, żeby później znowu przejechać pociągiem na południe Polski przez właśnie Warszawę Okęcie. Gdzie tu jest sens? Dworzec ten tak jest zaniedbany i małowykorzytany, ze większość taksówkarzy warszawskich nie wie jak tam się jedzie, a jest to najbliższe połączenie somolotu z pociągiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antonow Re: PKP sprzedaje dworce IP: 62.70.2.* 29.07.05, 08:46 Jesli dworce maja sie utrzymywac same, to rzeczywiscie najlepiej zamienic je w targowiska ze straganami z chinska tandeta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pro publico bono Re: PKP sprzedaje dworce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 09:10 Znow straszy brak kompetencji zarzadzania, tak jak prawie wszedzie w kraju, lacznie z Polskim Rzadem wybranym demokratycznie. Jezeli inwestorowi sie bedzie oplacac, to dlaczego PKP nie znajdzie odpowiedznich zarzadcow i zrobi to samo, a zyski pozostana w PKP? Zglaszam swe uslugi pro publico bono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: PKP sprzedaje dworce IP: *.aster.pl 29.07.05, 09:22 200tys za dworzec, nie za tanio? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam CO ZA DEBILE W TEJ PKP IP: *.iFiber.telenet-ops.be 29.07.05, 10:07 Jak dworzec sam z siebie ma byc rentowny, to tak jakby powiedziec ze szyna ma byc rentowna. Dworzec jest po to zeby obsugiwac ludzi jadacych paciagiem. Bilety sa na pociagi a nie przebywanie na dworcu. Jak mozna wpasc na pomysl wymagania jakies dochodowosci niezaleznie od ruch kolejowego. Coraz wieksze dziadostwo w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: CO ZA DEBILE W TEJ PKP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 10:57 chore to, za niedługo ktoś wpadnie na pomysł, by w szpitalach zrobić markety, chorzy będą leżeć między regałami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek93 Re: PKP sprzedaje dworce IP: 81.210.22.* 29.07.05, 10:02 Teraz sie zdecydowali sprzedawac dworce a jak inwestor Zlotych Tarasow w Warszawie chcial sfinansowac przebudowe dworca PKP Centralna to zarzad PKP sie nie zgodzil. W tej chwili inwestycja "Zlote Tarasy" jest juz w koncowej fazie realizacji a "strach na wroble" jakim jest Dworzec Centralny jak stal tak stoi. Pewnie kupi go i tak spolka, ktora budowala Zlote Tarasy, tylko ze na nowy dworzec trzeba bedzie pare lat poczekac. I po co to wszystko...jak mozna bylo od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: PKP sprzedaje dworce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 11:10 Sęk w tym, że ten Centralny, z tego co czytam - ma być dzierżawiony, w tej sytuacji nie ma co marzyć, że ktroś wyłoży dużą kasę na remont, skoro to nie jego, raczej zamontuje jeszcze więcej prowizorycznych budek po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 a kiedy wreszcie całe PKP będzie sprzedane? 29.07.05, 10:09 po co nam państwowe koleje, państwowa służba zdrowia, państwowa TV? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacek.sprawiedliwy Re: a kiedy wreszcie całe PKP będzie sprzedane? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 31.07.05, 07:47 wam może i niepotrzebne ale mi się przydają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fd Re: PKP sprzedaje dworce IP: *.chello.pl 29.07.05, 10:37 Tradycyjnie już jako argument za prywatyzowaniem dworców podaje się, że nareszcie brudne i obskurne zostaną wyremontowane, inwestorzy w niektórych utworzą "centra handlowe". W rzeczywistości chodzi jednak tylko o przejęcie budynków w kilku najbardziej ciekawych lokalizacjach i zamienienie je na hipermarkety. Pozostałe jak są brudne, tak będą. Jaki interes ma zagraniczny kapitał w remontowaniu dworca w Pcimiu Dolnym ? Samorządu zaś na modernizację stać nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 a po co komu dworzec w Pcimiu dolnym? 29.07.05, 10:44 może jeszcze metro im zbudować za podatnicze pieniądze? Sprywatyzować całe PKP i resztę państwowego socjalizmu a każdy pojedzie sobie wygodnie prywatnym samochodem po prywatnej autostradzie. Tak jest w Ameryce i jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: a po co komu dworzec w Pcimiu dolnym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 10:53 no pojedziesz po autostradzie... zabulisz za: 1)paliwo 2)autostradę i odechce ci się jeżdżenia... Kolej jest potrzebna w Polsce, zwłaszcza zimą, to oszczędność i bezpieczeństwo, ale i wygoda w porównaniu do MZK i starych samochodów, tylko oczywiście nie w takiej formie jak jest obecnie... Dlaczego w Czechach to wszystko działa - dworce są dworcami, a pociągi na każdą wiochę dojeżdżają i to coraz szybciej? Odpowiedz Link Zgłoś
maclaren ja pinkolę.... 29.07.05, 11:15 ludzie! ale z was są malkontenci! przecież to bardzo dobry pomysł. wystarczy skoczyć do Berlina na Ostbahnhoff. To jest najlepszy przykład, jak połączyć duży dworzec z centrum handlowym. Żadnych sex-shop`ów tam nie ma. To raz. Ktoś powyżej był niezłym kretynem, ze przyrównał dworzec do szpitala. Trzeba być naprawde tępym, zeby coś takiego napisać. To dwa. Trzy: PKP musi poszukac inwestora, który coś takiego zbuduje, bo nie ma kasy i wiarygodności u banków, które mogłyby dać na taką przebudowę kredyt. PKP zaczeła ostatnio dobrze kombinować i widać, ze dzieje się tam coraz lepiej. jeszcze jedno: zakładam, że większość z forumowiczów to ludzie młodzi. zatem jak się wam Polska nie podoba, to wypad za granicę, bo nie potzreba nam stada ględzących młodych baranów, którzy potrafią tylko psioczyć na nasz kraj. wynocha, bo i tak porzytku z was nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 masz rację - za granicą jest fajniej 29.07.05, 11:58 tylko tam nie ma Polski. A w Polsce odwrotnie: zagranicy nam brakuje. Ale cierpliwości - jeszcze jakie 40 lat a się wszystko wyrówna i unas też będzie całkiem normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PC Re: ja pinkolę.... IP: *.bb.online.no 29.07.05, 12:40 taaa..PKP kombinuje swietnie, sprzedajac pomieszczenia dworcowe na mieszkania. Jak ktos wyraza troske o wlasciwe zagospodarowanie dworcow, to nie jest gledzacym baranem, tylko osoba, ktorej lezy na sercu dobro ogolu i naszego kraju, wiec wyganianie ich za granice, nazwal bym kretynstwem. Porownanie do szpitala jest calkiem trafne. Ja bym dorzucil np szkoly, tez powinny byc dochodowe... ;-) moze maly handelek? Mozna obok zorganizowac male centrum handlowe, niech sie dzieci ucza od mlodosci. A tak wogole to proponowal bym dyskusje merytoryczna, a nie rzucanie inwektyw pod odresem forumowiczow. Moze by sie tak nauczyc tez ortografii....., bo pozytku to z obrazania innych tez nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Re: ja pinkolę.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 13:32 Następny.Porównanie dworca do szpitala jest trafne?Porównanie do szkoły też? Ludzie, o co Wam chodzi? Dlaczego nie może być tak jak w normalnych krajach, że dworce mają funkcję użytkową i funkcję handlową? Tak Wam się podoba to co jest teraz? Nagle się okazuje, że dworzec PKP to jakieś sacrum ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PC Re: ja pinkolę.... IP: *.bb.online.no 29.07.05, 19:23 w normalnych krajach dworzec to nie bazar i wszystkie jego funkcje podporzadkowanie sa podrozy. Handelek to na rynku lub w supermarkecie. Szkola jest do nauki, szpital do leczenia itp. itd. Podporzadkowywanie wszystkiego dzialalnosci gospodarczej prowadzi do paranoi. Czy tak trudno to zrozumiec? Odpowiedz Link Zgłoś
maclaren Re: ja pinkolę.... 29.07.05, 22:46 "w normalnych krajach dworzec to nie bazar i wszystkie jego funkcje > podporzadkowanie sa podrozy" a Niemcy to wg ciebie co? 3. świat? szkoła jest do nauki, szpital do leczenia, a dworzec do zaspokajania potrzeb podrózujących. więc jeśli chcą iść na kawę do niezłej kawiarnii to idą, jeśli chcą zjeść, to idą do restauracji, jeśli chca po podróży zrobić zakupy, to idą do supermarketu. wg twojej teorii na dowrcu pwoinny być tylko kasy, poczekalnia i perony. nie porównujmy szpitali czy szkół do dworców kolejowych. które notabene będa mogły zarobić na siebie same. poza tym nie wytykaj mi błędów ortograficznych, bo sam je robisz. ważne jest co pisze, a nie jak. ważne, by było zrozumiałe. jeszcze jedno: podtrzymuję swoje zdanie: malkontenci - wypad z naszego kraju! hamujecie rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PC Re: ja pinkolę.... IP: *.bb.online.no 30.07.05, 10:57 Sprzedawcy majatku narodowego won z kraju! Przyspieszacie ostateczny upadek tego panstwa. Nota bene jak sie sprzeda pomieszczenia szkolne na dzialalnosc, to tez beda dochodowe. Czy aby umozliwic podroznym pojscie na kawe, PKP musi sprzedac dworce? Jakos trudno znalezc mi zwiazek. PS. czy moglbym sie dowiedziec gdzie sa moje bledy ortograficzne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fds A rynek jest po to aby stał na nim ratusz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 20:26 a nie po to aby ludzie się tam spotykali i handlowali. Kamienice są po to aby w nich mieszkać, a nie handlować. Zlikwidować wszystkie sklepy w kamienicach! Poza tym zlikwidować wszystkie bary i WC na dworcach i w pociągach bo to działalność nie związana bezpośrednio z podróżowaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PC Re: A rynek jest po to aby stał na nim ratusz! IP: *.bb.online.no 30.07.05, 21:47 No widze, ze sz.pan/pani to i ratusz proponuje sprzedac. Jasne, jak sprzedawac to na calego, wszystko jak leci, a ratusz to w pierwszej kolejnosci. Pod mostami hurtownie zalozyc, na boisku szkolnym orgodek piwny, na chodnikach stoiska z lozek polowych, niech sie nie marnuje wolna przestrzen. Poza tym, poco komu wogole pociagi, sprzedac wagony i zamienic na baraki mieszkalne, tory na zlom, niech sie metal nie marnuje. Podrozowac sie ludziom zachcialo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fds Coś mnie Pan nie zrozumiał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 22:33 Gdzie ja szanowny Panie pisałem o sprzedawaniu ratusza lub nawet o sprzedawaniu czegokolwiek? Pisałem tylko że z Pańskim podejściem powinno być tak, że jak rynek to tylko po to żeby stał na nim ratusz. W ratuszu - tylko Rada Miejska, żadna kawiarnia czy biblioteka, jak kamienica - to tylko aby w niej mieszkać itp. itd. A jak dworzec to tylko kupić bilet siedzieć na ławce i czekać na pociąg z oczami wbitymi w ścianę bo nawet kiosk z gazetami jest ZŁY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PC i vice versa IP: *.bb.online.no 31.07.05, 00:19 Hm... tematem artykulu jest sprzedaz dworcow. Chyba odeszlismy zbyt od glownego problemu. Znam osobiscie miejscowosc, gdzie maly dworzec sprzedano na mieszkania. Nie jestem przeciwny sklepom jako takim. Sprzedaz mienia narodowego w prywatne rece, nie jest zadnym gwarantem zadbania o interesy lokalnej spolecznosci. W pogoni za rentownoscia na dworcach powstal taki bajzel, ze zupelnie zapomniano do czego ma sluzyc to miejsce(przywoluje znowu przyklad tunelu na dworcu w Gdansku). Prywatyzacja budynkow dworcowych moze jeszcze pogorszyc sytuacje. Co stoi na przeszkodzie wydzierzawic poszczegolne lokale zgodnie z wczesniej zalozonym planem? Jak juz sie sprzeda to wlasciciel bedzie mogl zrobic co tylko zechce, a co go beda obchodzic podrozni. Moze wtedy zabraknac tej lawki czy poczekalni, gdzie moznaby "czekać na pociąg z oczami wbitymi w ścianę". Co juz ma miejsce na wielu dworcach. Totalna ciasnota, coz kazda przestrzen musi byc rentowna, a podrozni niech se stoja na peronie. To mnie wkurza za kazdym razem kiedy bywam na dworcach. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 przekonałeś mnie: od Czechów moglibyśmy się 29.07.05, 11:55 dużo nauczyć, to po prostu trochę wyższy typ kultury niż nasza, no ale my wiemy "lepiej". Co widać na załączonym obrazku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC Może niech sprzeda jeszcze pociągi i tory, w końcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 11:08 ... też przynoszą straty :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Może niech sprzeda jeszcze pociągi i tory, w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 11:13 Pociągi można odstawić na bocznicę i zrobić w nich bary i małe sklepiki, :) A Polska powinna zmienić nazwę na PolMarket. Odpowiedz Link Zgłoś
bruxx Dworzec kolejowy w Kijowie-kto widzial wie 29.07.05, 11:30 co mam na myśli.A wcale nie chodzi o brud, którego tam prawie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: PKP sprzedaje dworce IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 29.07.05, 11:45 Nasz Lubelski dworzec na szczeście odnowiony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adrian PKP sprzedaje dworcy IP: *.w83-192.abo.wanadoo.fr 29.07.05, 12:14 Hej, to moze jakiegos kupie za pare groszy bo pewnie tak bedzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.g. Czy to są ich tereny? IP: 195.205.254.* 29.07.05, 12:21 Do wielu gruntów na których działa PKP są roszczenia przedwojennych właścicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Wartosc 700mln a roczne straty 600mln??Niezly IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 12:31 byznes:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ostrowiak Re: PKP sprzedaje dworce IP: *.promax.media.pl 29.07.05, 12:57 To bardzo dobrze. Już dziś koleją nie można nigdzie dojechać. Zlikwidować pociągi, sprzedać dworce.... Ostatni niech zgasi światło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam To tak jakby sprzedac przystanki bo sa niedochodow IP: *.iFiber.telenet-ops.be 29.07.05, 14:04 ale autobusy niech jezdza. Najlepszy byznes by penie PKP robila jakby sie prosto z pola wsiadalo do tych pociagow. Na dworce bylo stac rozne kraje juz w XIX wieku, kotre teraz sa czesto mniejsze. W XXI wieku trzeba bedzie przebijac sie przez stragany i paczki zeby dotrzec do pociagu. Bareja mialby wiecej materialu do swoich filmow teraz niz 20 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rydzyk CsSR Re: PKP sprzedaje dworce IP: 82.139.27.* 29.07.05, 14:33 A te co zostana, mają zostać tak zmienione, żeby tam nie wpuszczać: pijaków, dresów, metali, punków, skejtów, hip hopowców... a także najwiekszej zarazy tego kraju. Chodzi mi o tych co nie słuchaja mojego wspaniałego radia. Tych co nie lubią arcybiskupa Glempa. I tych co nie pija wina prałat, ksiedza Jankowskiego. Komentatorzy, nie zapomnijcie o dobrowolnej wpłacie na moje radio. Odpowiedz Link Zgłoś
partner27 Wyszukiwarka ofert PKP 29.07.05, 15:07 "Przykro nam, ale na podstawie zadanych kryteriów nie znaleziono żadnych ofert. Szukaj ponownie" To rezultat zaznaczenia "sprzedaz " jako forma obrotu, a pozostalych opcji "wszystkie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga mam pomysl jeszzce lepszy IP: 213.199.195.* 29.07.05, 15:13 po dworcach niech pojda na sprzedaz torowiska i urzadzenia kolejowe lokomotywy a na koniec kolejarze i wtedy bedziemy mieli ladne pociagi czyste dworce mile kasjerki uprzejmych konduktorow sprawna kolej zarabiajaca na siebie i co najwazniejsze tansze bilety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hugo maxwell Re: PKP sprzedaje dworce IP: *.home.net.pl 29.07.05, 15:20 "Kolejarze znaleźli jednak sposób także i na to. Jeżeli lokalne władze zadeklarują, że po przejęciu z dworców będą odjeżdżać pociągi lub choćby autobusy, to będą miały pierwszeństwo przy zakupie." To pociagi nie będa musiały jeźdxić ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miastowy Agonia PKP! IP: *.hsd1.ma.comcast.net 29.07.05, 16:15 "PKP postanowiła pozbyć się więc ok. 750 czynnych dworców i 1200 takich, gdzie nie odbywa się już ruch pociągów lub są zamknięte, bo korzystało z nich zbyt mało podróżnych." Czegos podobnego nie ma na calym swiecie! Kto wreszcie powstrzyma idiotow z PKP wyprzedajacych dobro publiczne! Na calym swiecie kolejnictwo przezywa ponowny rozkwit - w Polsce wyprzedaje sie dworce! Pogonic wreszcie to komunistyczne dranstwo gdzie pieprz rosnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet ej ludzie ludzie IP: 212.160.156.* 29.07.05, 17:17 Jaki rozkwit? Gdzie na swiecie pasazerska kolej jest dochodowa? Dobro publiczne?- wiesz wole w ogole nie miec tego "dobra" publicznego i nie doplacac do niego kasy, niz miec jakas publiczna ruine, ktora robi za siedlisko meneli. Komunizmem jest wlasnie zostawic wszystko w rekach panstwa i cale zycie w tym pieknym kraju lozyc na rozne "szczytne cele" - to na pkp, to znowu na kopalnie, innym razem na rolnictwo- no bo przeciez nie wszystko musi przynosic zysk... Ludzie u was brak jakiejkolwiek swiadomosci ekonomicznej. Do wszystkiego byscie dokladali kase, tylko potem ujadacie, ze to drogie, tamto drogie i ze na nic was nie stac... a wszystkiemu winien oczywiscie "balcerowicz" bo nie dodrukuje pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PC Re: ej ludzie ludzie IP: *.bb.online.no 29.07.05, 19:07 Gratuluje swiadomosci ekonomicznej, ale zawsze zdawalo mi sie, ze dworzec jest dla podroznych, a nie jarmarkiem czy targowiskiem. Tak zwana swiadomosc ekonimiczna powypalala coniektorym mozgi. Wystarczy popatrzec np. co sie dzieje w tunelu na dworcu w Gdansku Gl. To, ze dworce popadaja w ruine jest wina wylacznie gospodarzy, ktorzy nie potrafia kierowac wlasna instytucja i zarzadzac jej mieniem. Akt wyprzedazy dworcow jest swoista demonstracja bezradnosci kierownictwa PKP. Do wiadomosci sznownego przedmowcy podam, ze w niektorych krajach kolej konkuruje z liniami lotniczymi. Coz chciec to moc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kill lenin Re: ej ludzie ludzie IP: *.chello.pl 29.07.05, 21:03 Gość portalu: PC napisał(a): > Gratuluje swiadomosci ekonomicznej, ale zawsze zdawalo mi sie, ze dworzec jest > dla podroznych, a nie jarmarkiem czy targowiskiem. --podobnie jak lotnisko, a jednak dziala tam mnostwo sklepow... Tak zwana swiadomosc > ekonimiczna powypalala coniektorym mozgi. --a mi sie wydaje, ze to nieswiadomosc ekonomiczna wypala gospodarke Wystarczy popatrzec np. co sie dzieje > > w tunelu na dworcu w Gdansku Gl. To, ze dworce popadaja w ruine jest wina > wylacznie gospodarzy, ktorzy nie potrafia kierowac wlasna instytucja i > zarzadzac jej mieniem. --otoz to! -Z panstwa jest taki wlasciciel jak z koziej d... i dlatego nalezy sprywatyzowac co sie da, a urzedniczej cholostrze pozostawic jak najmniejsza dzialke zeby nie mogli ewentualnie za duzo spie...c Akt wyprzedazy dworcow jest swoista demonstracja > bezradnosci kierownictwa PKP. > Do wiadomosci sznownego przedmowcy podam, ze w niektorych krajach kolej > konkuruje z liniami lotniczymi. Coz chciec to moc... --owszem- we Francji i Japonii gdzie jest suto dotowana, czego o liniach lotniczych juz nie da sie powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PC Re: ej ludzie ludzie IP: *.bb.online.no 30.07.05, 11:26 > > Gratuluje swiadomosci ekonomicznej, ale zawsze zdawalo mi sie, ze dworzec > > jest > > dla podroznych, a nie jarmarkiem czy targowiskiem. > > --podobnie jak lotnisko, a jednak dziala tam mnostwo sklepow... ____________________ a czy dworce lotnicze, rowniez zostaly sprzedane? Nie mam nic przeciwko sklepom jezeli jest to wlasciwie zorganizowane. > Tak zwana swiadomosc > > ekonimiczna powypalala coniektorym mozgi. > > --a mi sie wydaje, ze to nieswiadomosc ekonomiczna wypala gospodarke _____________________ a ja mysle, ze to zlodziejstwo, uklady kolesiow i prywata zzera gospodarke. Nie mowiac juz o ogolnym bezprawiu. > --otoz to! -Z panstwa jest taki wlasciciel jak z koziej d... i dlatego nalezy > sprywatyzowac co sie da, a urzedniczej cholostrze pozostawic jak najmniejsza > dzialke zeby nie mogli ewentualnie za duzo spie...c _____________________________ czytaj jak wyzej. > --owszem- we Francji i Japonii gdzie jest suto dotowana, czego o liniach > lotniczych juz nie da sie powiedziec. ________________________ zadaniem panstwa jest wspierac sluszny rodzaj transportu - czytaj utrzymywanie zdrowego rozsadku, czego wynikiem jest np. budowa metra w duzych metropoliach. Oczywiscie kazdy chcialby jechac wlasnym samochodem, ale czy to realne w zatloczonych miastach. Ja wole np., zeby kolej miala wiekszy udzial w transporcie, pozostawiajac wiecej miejsca na drogach dla samochodow osobowych. Hm.. a co mozna powiedziec o cenach biletow lotniczych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dealer Ile za centralny? IP: 5.6.2D* / *.telekom.de 29.07.05, 17:52 Ile za centralny? Odpowiedz Link Zgłoś
callafior Re: PKP sprzedaje dworce 29.07.05, 18:45 A zaraz LOT będzie sprzedawać lotniska, a najlepiej może sprzedać ulice, mosty, chodniki. To paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precz z komuna Re: PKP sprzedaje dworce IP: *.chello.pl 29.07.05, 20:44 callafior napisał: > A zaraz LOT będzie sprzedawać lotniska, a najlepiej może sprzedać ulice, mosty, > chodniki. To paranoja! --ejze, a od kiedy to linia lotnicza jest wlascicielem lotniska, he? Mysle, ze troche merytorycznej wiedzy by sie przydalo zanim sie napisze cokolwiek "madrego". pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: PKP sprzedaje dworce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.05, 17:50 LOT nie jest, ale placi za użytkowanie. rozumiem, że można połączyć funkcję handlową, ale rozsądnie, n.p. stadiony w Eurpie mają też markety, u nas stadiony zmieniają się w targowiska. AkuraT NA katoweickiej GW od jakiegoś czasu trwa debata co zrobić z brzydkim dworcem i zazwyczaj padają stwierdzenia - uporządkować handel poprzez usunięcie tandetnych budek. Katowicki dworzec nie jest na sprzedaż czyli zapewne dochodowy, nie zmienia się jednak jego stan, jest syf, schody nie działają itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zzenk Zburzyć Dworzec Centralny !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 18:59 Kiedy wreszcie z centrum Warszawy zniknie monstrum architektoniczne zwane Dworcem Centralnym?! Niech przyjedzie jakiś duży spychacz i zwali to razem z tzw. sennym koszmarem weneckiego cukiernika, czyli pałacem kultury! A na tym miejscu zbudować coś na miarę miasta XXI w.! Jeszcze tylko brakuje, żeby go (Dw.Centr.) wydzierżawili i będzie taka sama kołomyja, jak z jego kuzynami z drugiej strony PKiN-u - blaszakami przy Marszałkowskiej. Rzeczywiście komunistom i postkomunistom się udało - zamienić żywe centrum miasta w targowisko, Dworiec Kul'tury, Cientral'nyj Wakzał i wsio! Jak przystało na miasto guberni nadwiślańskiej. Spychacz prosimy - i cały ten złom i gruz pod nowe autostrady! Odpowiedz Link Zgłoś