Dodaj do ulubionych

Neostrada jeszcze szybsza

01.08.05, 20:02
przepustowość 6 Mb/s zapomomnieli dodac ze z limitem transferu 1 giga
Obserwuj wątek
    • Gość: nanook Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: 212.182.102.* 01.08.05, 20:14
      Może i szybsza, ale nie tańsza. :((
    • aditer Re: Neostrada jeszcze szybsza 01.08.05, 20:27
      A kto to wykorzysta? W amatorskim zastosowaniu prędkość pow. 640 kb/s jest bez
      znaczenia. Po cholere komuś 6 Mb/s, jeśli nawet nie ma stałego IP, a co za tym
      idzie, nie można postawić w miarę porządnego serwera!
      • gadery Re: Neostrada jeszcze szybsza 02.08.05, 09:57
        Chcesz stawiac porzadny serwer na laczu niesymetrycznym? Przeciez tam jest
        tylko 256 (512?) uploadu. 6 mb to wcale nie jest tak duzo. Zwlaszcza jesli
        wziac pod uwage fakt, ze TPSA mysli o sprzedazy sygnalu telewizyjnego.
        Ja czekam, az TPSA wprowadzi w Polsce szerokopasmowy dostep do internetu
        (ADSL+) bo jak porownac jej oferte do szwedzkiej albo niemieckiej to sie
        okazuje, ze jest to bardzo drogi waskopasmowy dostep do internetu.
      • Gość: khmmm Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: 212.122.214.* 02.08.05, 14:26
        Po pierwsze w sieci nie trzeba mieć stałego ip - nawet jeśli chce się stawiać
        serwer. Pewnie zaskoczony. A co do reszty - chyba nie do końca wiesz na czym
        polega amatorskie wykorzystywanie internetu.
    • kamki Re: Neostrada jeszcze szybsza 02.08.05, 07:27
      I co z tego że 6Mb/s ?! Są jeszcze w kraju miejsca, gdzie Tepsa odmawia
      podłączenia ludzi nawet do najwolniejszej wersji neo, bo "nie opłaca się"
      modernizować sieci, a przez to kilka tysięcy potencjalnych klientów musi się
      zadowolić łączeniem przez modem.
    • Gość: LMB Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 02.08.05, 08:00
      > przepustowość 6 Mb/s zapomomnieli dodac ze z limitem transferu 1 giga

...oraz ich piękną siecią szkieletową z "ogromną" liczbą punktów styku.
    • Gość: gimi No właśnie, cholerny limit IP: *.multicon.pl 02.08.05, 08:07
      No właśnie, 50 giga przy tej prędkości to jakiś chory wymysł niedouczonych
      "specjalistów". Po co komu taka prędkość przy tak małym limicie? Ja się na to
      nie dam nabrać !
      • panie_p0sle Re: No właśnie, cholerny limit 02.08.05, 08:56
        Czy w umowie na usluge Neostrada, TPSA gwarantuje staly (24/7) dostep do
        Internetu przy stalej predkosci? W takim razie limit to zlamanie regulaminu.
    • Gość: Franky Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: 212.160.143.* 02.08.05, 08:11
      taa, wprowadzają szybsze transfery a w mojej miejscowości mogę się łączyć z
      netem tylko przez modem. ja chciałbym mieć chociaż te głupie 128kbps...
    • Gość: doswiadczony Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: *.chello.pl 02.08.05, 08:12
      Drodzy czytelnicy! Mialem internet z sieci isiedowej, mialem pozniej Neostrade teraz mam UPC. Z tych trzech Neostrada to najwiekszy kibel. Teraz mam UPC Chello a TP S.A. mam w d..ie. Szczerze. I tu nie chodzi czy lubie tepse czy nie. Neostrada to kibel. Szczegoly? Polaczenie modemowe rozlacza sie bez powodu. Limit danych no i obsluga. Niebieska linia czy jakos tak. Wspolczuje wszystkim userom tepsy.
      • Gość: pawełb Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: *.cst.tpsa.pl 02.08.05, 08:33
        znaczy sie, w UPC nie masz limitu na sciaganie danych? no to kurcze dalem sie
        nabrać, bo ja mam :(
      • Gość: wezyr Malkontentom mmowimy nie! IP: 70.84.247.* 02.08.05, 09:02
        Trzy razy spalil mi sie modem od Neostrady w czasie burzy i trzy razy wiemienili
        go w ciagu maks. 5 godzin od zgloszenia na 9393.
      • Gość: gosc Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: 62.29.253.* 02.08.05, 15:33
        facet to ty teraz z kibla wpadłeś w gó.. - bo co prawda tepsa jest jaka jest
        ale Chello to prawdziwe gó.. faszerowane złodziejami i oszustami. Po pierwsze
        masz bardzo niski limit, mniejszy niż w tepsie (czyżbyś nie wiedział?) - Po
        drugie - zużycie twojego limitu wcale NIE ZALEŻY od twojego downloadu ale od
        broadcastingu w sieci tzn. nawet jak nic nie ściągasz to i tak twój limit
        maleje :) o ile oczywiście masz włączony komp. Wojowałem z nimi prawie dwa lata
        aż uciekłem od tych złodzieji do tepsy. Z limitu 15 GB mogłem praktycznie
        wykorzystać ok. 10- 11 GB reszta tzn. 4 GB to były odbicia z broadcastingu.
        Miłego życia z Chello szanownemu panu życzę :)
    • Gość: defff download 6144 kbps - upload 256 kbps IP: *.phnx.qwest.net 02.08.05, 08:14
      No i co z tego ze nowa oferta? Download nieosiagalny, upload beznadziejny...
      • Gość: gosc Re: download 6144 kbps - upload 256 kbps IP: 62.29.253.* 02.08.05, 15:37
        właśnie!! a cały dowcip z downoadem polega na tym że to komp/serwer z którego
        ściągasz musi mieć jeszcze dobre łącze. Jak nie ma to i 6-stka ci nie pomoże i
        będziesz miał malutki transfer.
    • Gość: Artur Prędzej bym zdechł, niż kupił coś w telekomunie IP: *.stat.gov.pl 02.08.05, 08:39
      U nich zawsze jest jakiś kruczek. A jak nie ma kruczka, to po prostu coś
      odetną, dorzucą jakąś usługę i każą płacić. A w ostateczności mogą przekazywać
      sprawę przez pół roku z działu do działu.
      Gdyby to nie był monopol, z tej firmy nie zostałby kamień na kamieniu.
      • Gość: pawełb Re: Prędzej bym zdechł, niż kupił coś w telekomun IP: *.cst.tpsa.pl 02.08.05, 09:13
        > Gdyby to nie był monopol, z tej firmy nie zostałby kamień na kamieniu.

TP ma monopol na dostęp do internetu? t ow jaki sposób mam łącze od UPC???
        • gadery Re: Prędzej bym zdechł, niż kupił coś w telekomun 02.08.05, 10:01
          Tu chodzi o tzw. petle abonencka (chyba tak to sie nazywa). TPSA ma ja
          udostepnic od 1 stycznia 2007.
          • Gość: TED Re: Prędzej bym zdechł, niż kupił coś w telekomun IP: 195.20.110.* 02.08.05, 11:28
            > Tu chodzi o tzw. petle abonencka (chyba tak to sie nazywa). TPSA ma ja
            > udostepnic od 1 stycznia 2007.
            Mylisz się: pętla abonencka to są druty łączące abonenta z najbliższą centralą
            miejscową (lub koncentratorem), zatem ma ją z definicji każdy, kto ma linię
            telefoniczną (analogową lub cyfrową) i to bez względu na to u jakiego
            operatora.
            Problem jest inny: przez całe lata budowana w kraju sieć telekomunikacyjna
            (łącznie z tzw "ostatnią milą" czyli ową pętlą abonencką) za nasze pieniądze
            (często extra wpłacane, aby tepsa łaskawie podłączyła telefony) stała się za
            darmo jej własnością, a udział TePsy w rynku jest na tyle duży, że wręcz
            monopolistyczny.
        • pazio zadaj sobie pytanie ilu ludzi może mieć UPC 02.08.05, 10:35
          Zadaj sobie pytanie ilu ludzi może mieć UPC, a ilu skazanych jest na
          organizacyjnego mastodonta zwanego TPSA.
          Myślę, że ok połowy internautów nie ma wyboru - to jest monopol.
          • Gość: wsiowy Re: zadaj sobie pytanie ilu ludzi może mieć UPC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 10:47
            A czy ktoś zabrania UPC wykonać inwestycje i pociągnąć mi na wieś kabel?
    • Gość: Arek "Aiwa-Platz" Re: Neostrada IP: *.chello.pl 02.08.05, 08:50
      Kiedyś przez 2 lata miałem Neostradę. Tak mnie wnerwili, że mam Chello i nie
      narzekam.
    • Gość: kaczy Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: *.ipt.aol.com 02.08.05, 09:05
      50 gb transweru dla 6mb/s to jest smieszne, Ja bym to wykozystal w 4 dni ten
      limit. Ja mam 2mb/s bez limitu i zmieniam sobie za 2mies na 8mb/s BEZ LIMITU.
      To jest dopiero wypas.
      • Gość: gosc Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: 62.29.253.* 02.08.05, 15:39
        nie rób sobie jaj :) tylko napisz na czym widz polega i ile kosztuje ... :)
    • Gość: dawny użytkownik Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: *.censornet.local / *.zielona-gora.pl 02.08.05, 09:06
      Co z tego że sięchwalą przepustowością do 6 MB/s jak rzeczywisty transfer
      wyniesie może jedną 10 z tego albo mniej. Miałem okazje używac kiedyś neostrady
      i niestety nigdy nie usyzkała swojego pełnego transferu. Teraz używam łacza
      konkurencji i pomimo ze dalej jest magiczne do to zawsze moge wykorzystac pełen
      transfer.

pozdrawiam wszystkich i odradzam stanowczo ich usługi
      • Gość: wezyr Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: 70.84.247.* 02.08.05, 09:18
        No, jesli dla ciebie internet to magia, to wspolczuje.
        • tswieb Re: Neostrada jeszcze szybsza 02.08.05, 09:30
          Ja mam neo w domu, i dziala bardzo dobrze.
          Nigdy sie nie tnie, nie rozlacza, choci bardzo stabilnie i porzadnie.

Polecam
          • Gość: Bartek neo jest strasznie gowniany jezeli chodzi obsluge IP: 195.190.143.* 02.08.05, 09:54
            te wszystkie programiki do laczenia itp itd.
            po jaka cholere one komus potrzebne

bleeee, dobrze, ze tu gdzie mieszkam nie ma tepsy
            • Gość: kk Re: neo jest strasznie gowniany jezeli chodzi obs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 10:34
              To nie jest potrzebne. Tylko trzeba samemu mieć pojęcie o tym, co się robi i
              przede wszystkim dokształcić się.
    • Gość: na zimno A te 40% Polakow t skad ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.08.05, 09:38
    • Gość: z Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: *.torun.mm.pl 02.08.05, 09:41
      W Szwecji mam 10Mb/s za ca. 170 zł. A to podobno drogi kraj :)
      • Gość: z Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: *.torun.mm.pl 02.08.05, 09:44
        ze ze stalym IP i bez limitu transferu ma sie rozumiec. Ktos wie jak sie
        kształtują ceny poza kochana ojczyzną?
        • Gość: @ Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.08.05, 11:35
          W USA providerów typu Optimum Online są tysiące..
          Poczytajcie sobie.. www.optimumonline.com/index.jhtml
          Łącze 10Mb/s bez ograniczeń, z pełnym pakietem kablówki kosztuje około 60$ miesięcznie... + dopłaty jeśli ktoś chce mieć stałe IP, lub funkcjonalność routera, albo podsieć.. ale to śmieszne pieniądze :)
          A teraz jeszcze promocja.. 29.95$ przez pół roku :)

Połączenia modemowe już w ogóle są śmiesznie tanie.. Np. www.650dialup.com/ za 6.5$ miesięcznie można siedzieć w internecie do bólu :) tyle, że przez modem :) 6.5$ to jest około 19 złotych.. Gdzie w naszej "ojczyźnie" można kupić stały dostęp do Internetu za 20zł ?
          • Gość: Vymmiatacz Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.08.05, 15:28
            A ja mam dostęp dial-upowy z Dialogu za 101,50 PLN.... qrwa, żenada... Dialog
            leci sobie w kulki i nie chce podłączyć mi DSLa 256kbps (pewnie dlatego, że ten
            DSL kosztuje 84 PLN i jest tańszy niż modem)
    • gadery Re: DUPEK JESTES, NIEZNASZ SIE TO NIEPIE..GŁUPOT 02.08.05, 09:58
      50 GB to jakies 6-10 filmow na miesiac. Strasznie duzo.
      • Gość: gaudenty Re: DUPEK JESTES, NIEZNASZ SIE TO NIEPIE..GŁUPOT IP: *.tt.com.pl 03.08.05, 14:23
        jak ty to niby policzyłeś? raczej ok 50.. jednak dużo, nie?
    • Gość: juanita Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: *.dsl.phnet.fi 02.08.05, 10:06
      Zalosne, naprawde. Ten limit sciaganych plikow to jest skandal. I te
      przechwalki dostawcow. Ja mam od dzis nowego dostawce internetu, umowe zawarlam
      przez telefon i po 2 dniach lacze dziala. 16Mb/s, a o limitach sciaganych
      plikow nikt w Finlandii nie slyszal.
    • Gość: rpbyc Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: *.elpos.net / *.elpos.net 02.08.05, 10:10
      Sądzę, że gdyby we wszystkich miejscowościach w Polsce było do wyboru co najmniej dwóch dostawców internetu, to tpsa nie mogłaby się poszczycić
      tak dużym udziałem w tym rynku.
      Większość ludzi po prostu nie ma wyjścia :-(
    • Gość: michal Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: 5.6.2D* / *.braun.de 02.08.05, 10:35
      A ja rezygnuje z uslug tpsy!! Ladne te ceny za neostrade tylko ze jeszcze
      trzeba doliczyc abonament za telefon w planie standardowym, daje to samego
      abonamentu w njmniejszej opcji 128 az 115zl brutto za miesiac. Wole Aster -
      512. Niestety ilosc osob, ktore korzystaja z neostrady nie bierze sie wcale z
      jakosci tej uslugi ani z jej konkurencyjnej ceny. Tak na prawde to czesto nie
      ma innej alternatywy w miejscu zamieszkania. Ale powoli sie to zmienia. Trzeba
      umiec liczyc.
    • Gość: klient tepsy Zależy, co kto lubi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 10:55
      A ja mam 128 za 60 PLN i też zawsze działa.
      Ale powoli.
      16 KB to naprawdę żadna rewelacja.
      • typson Re: Zależy, co kto lubi. 02.08.05, 15:43
        a ja mam 512 za 70 i zawsze dziala. I strony ".de" otwieraja mi sie tak samo
        szybko jak PL, co jest nie do osiagniecia na tepsowych laczach, zarowno
        neostradzie jak i tych "byznesowych" rozwiazaniach
    • Gość: bzzoin pouczenie dla autora IP: *.chello.pl 02.08.05, 11:33
      przy zniewoleniu na 2 lata 6MB kosztuje w tp 206,18 brutto, te 169 zł to cena
      netto. w upc przy umowie na 12m dla abonetntów kablówki chello plus 4Mb/
      512kbps kosztuje 149 zł brutto. kablówka kosztuje ok. 50zł no ale w tp i tak
      trzeba mieć abonament minimum standardowy czyli tez dochodzi conajmniej
      45zł.czyli tańsze jest jednak chello...
      • Gość: Zacho Re: pouczenie dla autora upload!!!! 256kbps! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 12:03
        No niezupełnie, kablówka jest do niczego nie potrzebna, szczególnie za tak chorą cenę, a telefon trzeba mieć.
        Tym niemniej Chello rządzi: 4/512 jest o wiele szybsze niż 6/256. Po co komu te 6Mb, jak upolad to ledwie 256. Oni chyba zwariowali, przecież tych 6Mb nigdy się nie osiągnie, a dokładnie podczas 99,9% czasu korzystania, bo np. na www wysyła się 4 razy mniej niż pobiera itp.
        A te 40% zasięg to też ciekawe, zobaczymy co będą pisać ci co to założą, np.3 km od centrali.
        • Gość: bzzoin Re: pouczenie dla autora upload!!!! 256kbps! IP: *.chello.pl 02.08.05, 12:41
          bez kablówki to juz niestety 219zł brutto ale przy umowie na 15 miesięcy
          pierwsze 3 miesiace kosztują tylko złotówke miesięcznie. wychodzi więc że jeśli
          nie zalezy komuś na miesiącach gratis to taniej wychodzi z kablówką
    • Gość: ToPeR Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 12:06
      TO WSZYSTKO CHWYT MARKETINGOWY !
      Co z tego że dadzą 6Mbps download, skoro upload nie wyrabia, bo jest
      ograniczony do śmiesznych 256Kbps.
      A o limitach transferu to już nie wspomnę, bo to porażka.
      Wkońcu TPSA musi sobie jakoś ograniczać ruch na sieci. :>
    • Gość: Gość Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 12:17
      mam Neostradę Plus w starszej wersji 620 Kb... kiedyś z ciekawości
      zainstalowałem programik mierzący szybkość transmisji - efekt? szokujacy - od 10
      do 50 Kb, przy zassaniach z poza Polski czasami, podkreślam, czasami nieco ponad
      100. Niestety mam 12 m-czną lojalnościową umowę. Ale niedługo koniec -
      przechodzę na 128 Kb. Trochę taniej, a różnica żadna. Dość przepłacania.
      Oszustwo i kant. jasne, wiem, że zależy od serwera, z którego pobieram, stanu
      łączy, obciążenia tychże itd... ale o tym bardzo wielu ludzi nie wie i dają się
      naciągnąć - bo to czyste naciąganie jest ze strony TP - owszem, piszą, że tylko
      gwarantują do swojego serwera, co dalej - nie ich sprawa. Ależ ich, bo co
      najmniej 80% ruchu odbywa się w sieci TP ! dlatego piszę - kant i oszustwo.
      • Gość: Antek Re: Neostrada jeszcze szybsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 14:21
        Jakie oszustwo? Gdzie w umowie jest napisane, ze masz miec zagwarantowany
        transfer inny niz do polki w centrali? Pokaz mi operatora, ktory gwarantuje
        jakikolwiek transfer tylko dlatego, ze jakis serwer nalezy do jego sieci
        szkieletowej? Bzdury czlowieku gadasz po prostu ... A do pomiaru rzeczywistego
        transferu proponuje bardziej wyrafinowane metody niz "programiki mierzace
        szybkosc transmisji".
    • Gość: razor 169 zeta za 512kbps w neostradzie?!?! to promocja? IP: *.comtegra.pl 02.08.05, 12:47

zdzieraja chamy kase z ludzi,
      169 zeta za miesiac za neo512, umowa na czas nieokreslony
      +45 zeta za abonament, bo najnizsza opcja byc nie moze!!

i to jest dobra oferta??!!

chello 1Mb/s za 114 zeta, umowa na czas nieokreslony
      • Gość: kk Re: 169 zeta za 512kbps w neostradzie?!?! to prom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 12:54
        A można mieć chello bez dodatkowych opłat?
        • Gość: kompetentny Re: 169 zeta za 512kbps w neostradzie?!?! to prom IP: *.chello.pl 02.08.05, 14:16
          jasne, teraz jest swietna promocja- 2 miesiace na próbe po 9,90zł /miesiąc i
          mozna po nich zrezygnowac lub korzystać przez kolejnych 12m/84zł brutto
      • jaginger Re: 169 zeta za 512kbps w neostradzie?!?! to prom 02.08.05, 13:13
        Mi UPC przysłało informację, że po zakończeniu umowy promocyjnej będę płacić
        coś ok 150 zł za chello+programy w telewizorze-teraz płacę 115 zł.
        Czyli 1Mb to około 100 zł i programy 50 zł i to wszystko brutto.
        To i tak jest taniej niż sam abonament za neostradę 512 bez promocji!!!!

Stacjonarnego nie mam, rozmawiam przez Skype'a:))

TPsa do szczęścia nie jest mi potrzebna!!!!

---------------------------
        • Gość: kompetentny Re: 169 zeta za 512kbps w neostradzie?!?! to prom IP: *.chello.pl 02.08.05, 14:19
          podpisz nową umowę na 12m a bedziesz płacił 137- chello 84zł i kablówka 53
          jesli jestes z warszawy
    • Gość: p_sc Re: Może mi ktoś wyjaśnić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 12:58
      Dlaczego jak kończy mi sie umowa na czas określony a dalej chce korzystać z
      neostrady za tą samą cenę nie mogę przedłużyć umowy tylko musze ja rozwiązać
      (nie mieć netu przez jakiś tydzień) i ponownie podpisać umowę na czas
      określony??
      • jaginger Re: Może mi ktoś wyjaśnić 02.08.05, 13:17
        Sprawdź dokładnie...
        Powinnaś zrobić przedłużenie na czas nieokreślony i to jakiś czas wcześniej niż
        Ci się kończy obecna umowa.I nie ma przewy w łączeniu z netem:)
        Znajomy sprzedawca z TPsy mi mówił,tak zrobił też mój kuzyn skazany na
        neostradę;))
        -----------------
      • Gość: p_sc Re: Może mi ktoś wyjaśnić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 13:39
        Na czas nieokreślony to przedłużają jak się nie pójdzie wcześniej do nich i nie
        napisze podania o rozwiązanie umowy (abonament na czas nieokreślony jest
        wyższy niż na określony). A mi chodzi o to żeby przedłużyć po roku umowe znowu
        na rok i mieć net za tą samą kase, bez konieczności rozwiązywania starej umowy
        i podpisywania nowej. Pan w telepunkcie nie umial mi wytułmaczyc dlatego tak
        się nie da. A rozwiązanie umowy i podpisanie jej na nowo wiąże się z brakiem
        netu przez conajmniej tydzień.
        • Gość: lestat Re: Może mi ktoś wyjaśnić IP: *.tvp.pl 02.08.05, 14:07
          nie wiem czemu cię tak potraktowali, ja poprostu podpisałem drugą umowę (juz po
          wygaśnięciu pierwszej) i nie miałem żadnych przerw.
          • gadery Re: Może mi ktoś wyjaśnić 02.08.05, 16:08
            Dokladnie. Do mnie to nawet jakis automat zadzwonil z przypomnieniem. Idzie sie
            i podpisuje umowe na kolejny rok.
        • Gość: Luki Re: Może mi ktoś wyjaśnić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 18:01
          Przed wygaśnieciem umowy na czas określony(około miesiąc przed), idziesz i
          podpisujesz następna umowe na czas określony....to jest normalne i tak sie to
          załatwia.
          • Gość: p_sc Re: Może mi ktoś wyjaśnić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 19:43
            Byłem miesiąc wczesniej i koleś powiedział mi że żeby podpisać nową musze
            najpierw rozwiązać starą umowę i dopier po wygaśnięci starej przyjść podpisać
            nową umowę. Ale widze że to tylko u nas we wsi z tramwajami tak się robi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka