Gość: Andrzej IP: 213.25.167.* 26.08.05, 15:49 Oczy się męczą od promieniowania elektormagnetycznego... co za bełkot. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cubek Tłuste czasy dla cienkich monitorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 15:50 jezeli bierzemy pod uwage zastosowania biurowe / domowe (internet,word) to ok, zgadzam sie. bzdura natomiast jest caly ten artykul jesli bierzemy pod uwage zastosowania choc-troche-profesjonalne, nic nie zastapi grafikowi dobrego crt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr tylko problem z wyswietlaniem kolorow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 16:35 Najlepszym rzeczywistym monitorem do wyswietlania kolorow jest BARCO CRT ? 15 tys zl za 20" LCD dluga droga do tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ragnah Re: tylko problem z wyswietlaniem kolorow IP: *.gpd.com.pl 26.08.05, 17:22 Barco był dobry. Już nie jest produkowany. A szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr produkuja jeszcze linie calibrator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:31 pozdrawiam piotr www.barco.com Odpowiedz Link Zgłoś
mihau2000 a gdzie dopisek "ARTYKUŁ SPONSOROWANY" ?? 27.08.05, 16:24 "LCD są idealne do wielogodzinnej biurowej pracy, ale także - do zupełnie prywatnego i domowego oglądania filmów czy do gier." Ani zająknięcia o tym, że rozdzielczość (gry, filmu) musi być dopasowana do rozdzielczości ekranu. Ani słowa o martwych pikselach... Oczy nie bolą od promieniowania EM tylko od tego, że oko za rzadko mruga zajęte częto zmieniającym się obrazem. Ma to związek z częstotliwością odświerzania, a nie z EM. LCD to przyszłość, ale takie artykuły, w których laik-ja potrafi wyłapać błędy to żenada. Artykuł tendencyjny. Wygląda na pisany na zamówienie. Fanowie Barco: a co z Iyama?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C0g1t0 Re: a gdzie dopisek "ARTYKUŁ SPONSOROWANY" ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 21:16 Co do błędów merytorycznych (przemilczeń?) to w artykule zapomniano napisać o problemach LCD z wyświetlaniem odcieni szarości (obejrzyjcie sobie jakiś horror albo film, którego akcja toczy sie w nocy :) ), zmianą natężenia kolorów w zależności od kąta patrzenia i jeszcze nie do końca zadowalającym czasie odświeżania (choć te dwa ostatnie parametry już się bardzo poprawiły). Poza tym często kolor czerwony przebija się przez inne w wyświetlanym obrazie (choć ja nawet lubię takie żywe "elektroniczne" kolory). Są jeszcze takie mankamenty jak niepowtarzalność każdej matrycy. Nawet te same modele LCD jednego producenta różnią się minimalnie sposobem wyświetlania kolorów. No i na koniec: ekran LCD ma perfekcyjną ostrość, ale tylko w jego fizycznej rozdzielczości - inne rozdzielczości (mniejsze) muszą być aproksymowane, co znacząco wpływa na jakość obrazu. Tutaj duże znaczenie ma stosowana przez producenta elektronika. Choć powiem szczerze: dla mnie to jest teoria, bo na co dzień nie mam praktycznej potrzeby zmniejszania rozdzielczości ekranu. Na koniec: Pisze ten tekst wykorzystując 15 cal. monitor LCD i w życiu nie zamieniłbym go na CRT. Mam go już dwa lata i jestem bardzo zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murowany Re: tylko problem z wyswietlaniem kolorow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 23:15 No ale co z tego? Ilu jest takich ludzi co potrzeba im crt z wiernym dopasowaniem barw????? Ja mam lcd od 1,5 roku i nie zamienie go na zadne crt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: tylko problem z wyswietlaniem kolorow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 12:54 Np. ja potrzebuję. Jestem grafikiem i nie ma mowy by były przekłamania kolorystyczne, a LCD kłamie. NO i ten artykuł sponsorowany. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rock'n'rol_rox Re: tylko problem z wyswietlaniem kolorow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 13:28 No cóż arytkuł został napisany przez totalnego laika w tym temacie, być może na zmówienie, może nie. ALe takie teksty powieni pisać ktoś kto zna się na temacie. Wrcajac do sprawy odzorowania koloru, pamiętajmy że to sporym stopniu sprawa kalbiracji monitora. DOBRE LCD mają oprogramowanie do kalibracji kolorów i trzeba tego uzywać. Prawda jest taka że kolor będzie tym lepiej odzworowane im lepsze orpgramowanie monitora, mam na myśli nie tylko sterowniki ale firmware który siedzi w środku w pamięci EEPROM elektroniki monitora. No cóż nie okłamujmy się nowy LCD lepiej odzorowje kolory niż stary 5 letni wypalony CRT. W sumie trzeba sobie jasno powiedzieć jedną rzecz: LCD to sprzet dla ludzi którzy lubią mieć osrty obraz i komfort do którego CRT potrzebowałby nie 120Hz odświeżania a 220Hz, jak ktoś cały czas pracuje w programach typu CAD dla niego wyborem jest LCD, natomiast dla grafików no cóż, zostaje jak narazie DOBRY SPECJALISTYCZNY CRT, ale wraz z postępem i doświadczeniem producentów LCD będą odwzorowywały kolory coraz lepiej. Porównajmy np. monitory LCD współczesne, i te sprzed powiedzmy 5 lat. Różnica ogromna. Na tę różnicę składa sie wiele czynników, od oprogramowania, po technologię produkcji. Pozdrawiam i życzę miłej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camm Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 20:14 Jestem grafikiem. W tej chwili mam przed sobą dwa monitory podczepione do mojego G5: 21" CRT Apple Studio Display i 20" LCD Apple Cinema Display. Ten drugi dał się skalibrować równie dobrze jak ten pierwszy, natomiast ostrość obrazu ma zniewalającą. Mam zamiar kupić jako główny LCD 30". Kolory - perfekcyjne, ostrość - znakomita. I do tego nowe proporcje ekranu, o wiele wygodniejsze niż stare 4:3. Przewaga CRT miała miejsce kilka lat temu, kiedy technologia LCD była jeszcze niedojrzała. Teraz już jest to prawda tylko w odniesieniu do tanich modeli "nie dla idiotów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaras Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów IP: *.cirus.pl 27.08.05, 11:27 Ja też param się grafiką od kilkunastu lat. Ostatnio musiałem decydować o zakupie nowego monitora do firmy w której pracuję. Dotychczas używałem Barco PCD 321 (wytrzymał 8 lat). Testowałem LCD z najwyższej półki (NEC 22") i niestety ale przy Barco to on odpada. Obraz nawet po kalibracji jest za jasny. Nie można go prawidłowo skalibrować poniżej 130 candeli. Ponadto nie ma on idealnej czerni - w ciemnym pomieszczeniu "czarny" ekran ma jednak lekko szarą poświatę. Ponadto jak zrobiłem w Photoshopie przejście od 0 do 100% czarnego, to okazało się że nie jest ono płynne, tylko lekko pasiaste. A piszę tu o monitorze LCD, który kosztuje około 9000 zł netto !!! LCD mają jeszcze długą drogę do zastosowań profecjonalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raaf Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 12:47 Również jestem grafikiem i co ciekawe, mamy takie same spostrzeżenia. Ale znam osoby, które pracują ze mną, i które za nic nie chcą pracować na CRT! Widzę ich monitory i aż kręcę głową jak oni tak mogą. Mnie po jednym dniu pracy przed takim monitorem wysiada głowa!No ale cóż co dwie głowy to nie jedna :) Odpowiedz Link Zgłoś
besir1 Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów 27.08.05, 16:44 alez oczywiscie , ze zastapi - na przyklad niektore serie Eizo. Natomiasty absolutnie nic nie zastapi dobrego wzroku utraconego po dlugich latach , calymi dniami spedzonych przed CRT . Do tego jeszcze znacznie lepsze samopoczucie , a co za tym idzie - kreatywnosc przy LCD. Wszystko w porzadku , gdy masz 20 pare lat i pracujesz po 8 godzin dziennie . Ja lat mam nieco wiecej, pracuje po 10- 12 godzin dziennie i pracuje od ponad 10 lat przy grafice cyfrowej. Moze na LCD nie widac tak dobrze pewnych barw i stopnia ich wysycenia, jednak gdybym sie w pore nie przesiadl, to watpie czy bym w tej chwili cokolwiek widzial. Inna rzecz , ze najprawdopodobnie rowniez technologia LCD juz wkrotce bedzie passe, gdyz pojawia sie nowa - OLED Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat Tłuste czasy dla cienkich zurnalistek :-((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 15:53 "Warto zauważyć, że pomiędzy 19-tkami a 20-tkami różnica rozdzielczości i jakości obrazu jest ogromna". Kobieto! Kobieto! Na milosc boska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: khmmm Re: Tłuste czasy dla cienkich zurnalistek :-((( IP: 212.122.214.* 26.08.05, 15:56 Hmmm jest taki żart: dlaczego kobiety są złymi kierowcami ? bo faceci im ciagla wmawiają że "tyle" to jest 15 cm to by było na temat ogromnych róznic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Tłuste czasy dla cienkich zurnalistek :-((( IP: 195.190.143.* 26.08.05, 16:14 co do rozdzielczosci to nawet sie zgadza (zwykle 19->1280x1024 20->1600x1200) co do jakosci - nie potrafie sie wypowiedziec, pani zapomniala jednak napomknac o ciekawej roznicy w cenie (np. 2 razy!?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Tłuste czasy dla cienkich zurnalistek :-((( IP: *.acn.waw.pl 28.08.05, 12:02 Wszystko pieknie, ale do grafiki w szerokim pojeciu (graf, film, arch) lcd sie nadal slabiej sprawdzaja. Fatalne kolory, rozdzielczosci, ostrosci, nasycenia, cena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Tłuste czasy dla cienkich monitorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 15:57 Jak zwykle GW pisze bzdury. Jakość obrazu na monitorach LCD wcale nie jest lepsza niż w tradycyjnych monitorach CRT. A co z martwymi pixelami, częstotliwością odswieżania i jasnoscią w monitorach LCD? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat Re: Tłuste czasy dla cienkich zurnalistek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 16:05 Poza tym, tanie LCDs (od 19" w gore) maja czas reakcji rzedu 24 milisekund. Jakie to ma skutki wie kazdy, kto probowal na nich grac w jakakolwiek szybka gre. A za 12 ms i jasnosc wieksza niz 500:1 trzeba slono zabulic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Tłuste czasy dla cienkich zurnalistek IP: 195.190.143.* 26.08.05, 16:30 co ciekawe czasy podawane przez producentow nijak sie maja do rzeczywistosci - odzwierciedlaja jedno wybrane przez producenta przejscie od koloru do koloru; niestety czas reakcji silnie zalezy od koloru poczatkowego i docelowego, i niestety prawie wszystkie monitory (poza np. Fujitsu Siemens P19-2) maja maksymalne czasy reakcji powyzej 50ms; dla zainteresowanych polecam zapoznac sie z testami dowolnego monitora na: www.mva.pl; duzo ciekawych informacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FioleK Re: Tłuste czasy dla cienkich zurnalistek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 21:08 Gość portalu: meerkat napisał(a): > Poza tym, tanie LCDs (od 19" w gore) maja czas reakcji rzedu 24 milisekund. > Jakie to ma skutki wie kazdy, kto probowal na nich grac w jakakolwiek szybka > gre. > 24ms czyli okolo 40-42 klatki na sekunde - gratuluje mocnego komputera i pozadnej karty graficznej - fakt widac czasem efekt smuzenia ale w wiekszosci przypadkow nie przeszkadza on w graniu > A za 12 ms i jasnosc wieksza niz 500:1 trzeba slono zabulic. skad Ty sie urwales... jasnosc podaje sie w cd/m2 (candelach) a nie w stosunku... a jesli miales na mysli 500cd/m2 to gwarantuje ze wiecej niz 30 nie bylbys wstanie wytrzymac.. od 1000cd/m2 maja rzutniki i projektory - popatrz sobie w soczewki ktoregos z nich... zapewne chodzilo Ci o kontrast... w obecnej chwili konia z rzedem temu kto znjadzie (NOWE) LCD z kontrastem ponizej 450:1 Odpowiedz Link Zgłoś
patman 40 fps? - buahahaahahahahahahahahahahahahahaha 28.08.05, 20:58 Jestem ciekaw jak fajnie smuży lcd przy 100 fps-ach w counter-strike'u? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uff Re: Tłuste czasy dla cienkich zurnalistek IP: *.acn.waw.pl 28.08.05, 23:28 następny fachowiec się znalazł; z tym gwarantowaniem to się nie spiesz: jasność rzędu 500 cd na m kw nie jest niczym szczególnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Re: Tłuste czasy dla cienkich zurnalistek IP: *.acn.waw.pl 28.08.05, 23:24 jasność mierzymy w kandelach (cd); 500:1 to kontrast Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: czestotliwosc odswierzania... IP: 195.190.143.* 26.08.05, 16:24 dla LCD nie ma wielkiego znaczenia, "dzieki" duzej bezwladnosci (czas zapalania/gaszenia) statyczny obraz nie drga przy stosowanyc czestotliwosciach; warto jednak podkreslic inne wady np.: - zmiana jakosci widzianego obrazu wraz z katem patrzenia, - nierownomiernosc podswietlenia, - konstrukcja czasem pozwala, by wlazl nam do srodka robak (taki zywy organiczny) ktorego bedziemy widziec na obrazie, - czesto brak mozliwosci odzwierciedlenia wszystkich 16,7 mln barw - czasem brakuje niektorych odcieni, a czasem matryca jest 6bitowa i kolory sa "uzyskiwane", - brak glebokiej czerni, - parametry np. odwzorowanie kolorow, bezwladnosc zaleza od ustawionie monitora .... .... pewnie sie cos znajdzie jeszcze za uszami nie zmienia to jednak faktu, ze LCD to fajna rzecz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FioleK Re: czestotliwosc odswierzania... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 00:43 wreszcie jakas prawdziwa wypowiedz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OSFP Re: czestotliwosc odswierzania... IP: *.otenet.gr 28.08.05, 09:39 > czestotliwosc odswierzania dla LCD nie ma wielkiego znaczenia, > "dzieki" duzej bezwladnosci (czas zapalania/gaszenia) statyczny obraz nie drga > przy stosowanyc czestotliwosciach; CRT -> CALY OBRAZ (nawet statyczny) odswieza sie (miga) np. 85 czy 100 razy na sekunde LCD -> 60 lub 75 razy na sekunde odswierzaja sie (migaja) TYLKO POSZCZEGOLNE pixele ktore sie zmieniaja. Odpowiedz Link Zgłoś
desperato Re: czestotliwosc odswierzania... 28.08.05, 18:11 kolega zna się na rzeczy, ale nie do końca. To co dotyczy matryc komputerowych LCD nie koniecznie musi sprawdzić się w odbiornikach LCD. Już 1 rok posiadam 46" projektor tylnoprojekcyjny x3 LCD Samsung SP46L5HX o rozdzielczości natywnej 1280x720 z wejściem DVI-I (obsługa HDCP / DVD Samsung HD935) i muszę napisać, że jest w tym sporo racji co kolega napisał, ale nie we wszystkim. Po tym roku użytkowania prawdziwego TV (DVD) a nie ekranu komputerowego LCD mogę napisać (ustosunkować się) następujące wnioski : - 1 raz wlazła mi mucha, ale miała pecha ;) - czerń, nie jest tak źle, ale brakuje jej do b.dobrego CRT - z barwami OK, ale laikowi trudno to zauważyć. 3 matryce w moim LCD powodują jednak że barwy są bajeczne (każda podstawowa barwa jest najpierw rozszczepiona)... niemożliwe do osiągnięcia dla pojedynczej matrycy. - podświetlenie jest bardzo równomierne - liczba odcieni (skala szarości) jest niezbyt wysoka - i tu się zgodzę - jakość obrazu na moim LCD zmienia się nieznacznie w pionie (ale nikt przecież nie ogląda na stojąco ;). W poziomie jest kąt 170 stopni i nie ma żadnego problemu. - brak bezzwładności ...1280x720p zapewnia mi przyszłościowo odbiót HDTV progresywnie lub z przeplotem 1920x1080i Na koniec ... polecam dobre projektory x3 LCD...to inf,. dla tych co zastanawiają się nad odbiornikiem LCD (zbyt drogie jak na swoją przekątną). ---------- desperato Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bΞLLiCoﻜΞ ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 23:16 > rozdzielczości natywnej A co to za twór? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salou Czym jest "rozdzielczość natywna" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.05, 10:43 Rozdzielczość "natywna" to określenie opisujące z ilu fizycznych pikseli składa się obraz wyświetlany przez urządzenie. Jest wiele projektorów LCD, które mają "rozdzielczość natywną" 800x600 (czyli mają matrycę składającą się z 480 000 pikseli) ale potrafią wyświetlać obraz - nawet jeśli na komputerze ustawisz 1024x768 - po prostu zmniejszając większy obraz do mniejszej rozdzielczości. Obniża to trochę jakość wyświetlanego obrazu, ale przynajmniej pozwala na np. bezpośrednie wyświetlenie obrazka 1024x768 bez konieczności obróbki w programie graficznym. Podobnie jest ze skanerami płaskimi, czy aparatami cyfrowymi (szczególnie tymi najtańszymi) - nieraz podają "Rozdzielczość skanera 19200 DPI !!!" - a tak naprawdę jest to jedynie rozdzielczość interpolowana a prawdziwa rozdzielczość skanera (właśnie "rozdzielczość natywna") wynosi zwykle 1200x600 DPI. Już jasne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FioleK Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 21:18 Gość portalu: 666 napisał(a): > Jak zwykle GW pisze bzdury. Jakość obrazu na monitorach LCD wcale nie jest > lepsza niż w tradycyjnych monitorach CRT. A co z martwymi pixelami, > częstotliwością odswieżania i jasnoscią w monitorach LCD? to zalezy co ma sie na mysli za jakosc i w jakiej klasie.. LCD powoli dogania CRT w DTP ale jeszcze troche zejdzie... martwe piksele nie psuja tak obrazu jak moire w CRT czy poprostu pogieta kratownice - na LCD z martwym pikselem (przy 1280x1024 jest okolo 1,3mln pikseli) da sie pracowac bez zadnych efektow ubocznych - najwyzej moze sie ktos denerwowac - na CRT z efektem moire (zwykle objawia sie niestroscia obrazu i fajnymi przebarwieniami) NIE !! Jasnoc w monitorach LCD jest DUZO wieksza i wiekszosci da sie regulwac tak aby mozna byla wieczorem czytac strony www czy pdfy (okolo 70-90cd/m2) czy rowniez ogladnac film (250-300cd/m2) CRT jest w stanie wyciagnac okolo 150cd/m2 zwykle kosztem totalnego rozmycia obrazu (obserwowalem to w Samsungach 17' i 19' z MagicBright - moze wadliwa seria ) odswiezanie: nie chce mi sie robic wykladu z budowy monitora LCD i CRT powiem tylko ze CRT musi miec co chwile odswiezany luminofor aby swiecil... wiec 85razy / s dopiero daje komfort... LCD SWIECI NIE MRUGA tam tylko gasnie lub sie zapala i 60Hz jest wystarczajaca (nawet 50) w telewizorze masz 25 klatek / s (dokladnie 50 polklatek na sekunde) DVD to od 24 do 30 klatek na sekunde... wiec w sumie wystarczyloby 50Hz dla LCD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów IP: *.bafz.de / 134.110.78.* 26.08.05, 15:59 Az chce sie zawolac: kto to pisal???? Polecam autorce zapoznac sie z tematem przed pisaniem. Do gier i wielu zastosowan profesjonalnych wciaz najlepsze sa monitory CRT ze wzgledu na czas reakcji czy game kolorow. Podobnie jest z kontrastem,dopiero od niedawna na lcd w rozsadnych cenach (do 2500zl) mozna znalezc "w miare" dobra czern. Jezeli chcecie sie dowiedziec wiecej o lcd poczytajcie ludzi, ktory wiedza co pisza,ten artykul sie do niczego nie nadaje :(((( polecam np. www.mva.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Nieprawda. Jakosc obrazu CRT bije o 100 glow LCD!! IP: *.lsy.pl / 62.89.127.* 26.08.05, 16:00 Nieprawda. Jakosc obrazu CRT bije o 100 glow LCD!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat1 Jak wprowadza OLED do masowki to moze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 16:08 ale autorka zapewne nawet nie wie co to jest OLED. :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tege Re: Jak wprowadza OLED do masowki to moze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 16:50 wyswietlacze OLED juz od dluzszego czasu moglyby byc w produkcji masowej ale niestety producenci najpierw musza nachapac sie zyskami ze sprzedazy LCD... Juz nie moge sie doczekac 40-calowego wyswietlacza OLED na scianie :})) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat Re: Jak wprowadza OLED do masowki to moze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:12 To nie calkiem tak. Technologia OLED jest wciaz drozsza od LCD. A ceny tych ostatnich w dodatku leca bo wreszcie podaz wiekszych ekranow ( glownie producentow z Dalekiego Wschodu) przewyzszyla popyt. Wiec Mastsushita, Hitachi, Samsung. itd., czekaja. A ci co potrzebuja (np. NORAD, NRO) i tak maja OLED nie od dzis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oled Re: Jak wprowadza OLED do masowki to moze. IP: *.acn.waw.pl 28.08.05, 23:34 OLED są już powszechnie dostępne w niewielkich rozmiarach, np. jako wyświetlacze w odtwarzaczach mp3; zdaje się, że dużym problemem jest ich energochłonność, i to jest istotna bariera ich rozwoju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Nieprawda. Jakosc obrazu CRT bije o 100 glow IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.08.05, 17:09 Miałem ostatnio sporo czasu na wybór nowego monitora. Obejrzałem setki egzemplarzy. I kupiłem ... używanego LG Flatrona 19". Jeśli chodzi o jakość obrazu, stabilność i możliwości regulacji to wiele LCD nie ma o czym z nim rozmawiać. Aha i jeszcze jedno - monitor jest całkowicie płaski ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Nieprawda. Jakosc obrazu CRT bije o 100 glow IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.08.05, 17:09 Miałem ostatnio sporo czasu na wybór nowego monitora. Obejrzałem setki egzemplarzy. I kupiłem ... używanego LG Flatrona 19". Jeśli chodzi o jakość obrazu, stabilność i możliwości regulacji to wiele LCD nie ma o czym z nim rozmawiać. Aha i jeszcze jedno - monitor jest całkowicie płaski ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr LCD dla amatorow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:17 Mozna pograc w gry a z kalibracja (nimozliwa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ Re: Nieprawda. Jakosc obrazu CRT bije o 100 glow IP: *.aster.pl 26.08.05, 17:30 Mam Flatrona F700P. Obraz może i niezły, ale jak ustawisz mi geometrię, to jesteś dobry. I nie mów mi, że jestem w tym cienki Bolek, bo nie jeden zawdonik tak mówił i po pół godzinie rozkładał bezradnie ręce mówiąc, że się nie da. Jednym słowem nie wezmę już LG nigdy do ręki... Pozdr DJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FioleK Re: Nieprawda. Jakosc obrazu CRT bije o 100 glow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 00:47 Gość portalu: Paweł napisał(a): > Miałem ostatnio sporo czasu na wybór nowego monitora. Obejrzałem setki > egzemplarzy. > > I kupiłem ... używanego LG Flatrona 19". Jeśli chodzi o jakość obrazu, > stabilność i możliwości regulacji to wiele LCD nie ma o czym z nim rozmawiać. > > Aha i jeszcze jedno - monitor jest całkowicie płaski ;) to zludzenie.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FioleK Re: Nieprawda. Jakosc obrazu CRT bije o 100 glow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 00:44 Gość portalu: Krzychu napisał(a): > Nieprawda. Jakosc obrazu CRT bije o 100 glow LCD!! Jaki CRT vs. jaki LCD ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ragnah Ciekołokrystaliczne są dobre dla amatorów. IP: *.gpd.com.pl 26.08.05, 16:08 Osoby używające monitorów do pracy, gdzie sprawą naprawdę istotną jest odzworowanie obrazu (kolory, przejścia tonalne, stabilność barwna) i tak wolą (i raczej długo woleć będą) monitory CRT... Sądzę również, że gracze i montażyści filmowi też bardziej doceniają jakość oferowaną przez zwykłe monitory (szczególnie jeśli porówna się opóźnienie...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CYBUL Re: Ciekołokrystaliczne są dobre dla amatorów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 16:17 obraz ostry i wyrazisty może i jest, ale tylko w maksymalnej rozdzielczości jak przestawić na mniejszą to lipa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CYBUL Re: Ciekołokrystaliczne są dobre dla amatorów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 16:19 czy sponsorowane artykuły muszą być tak denne ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ragnah Re: Ciekołokrystaliczne są dobre dla amatorów. IP: *.gpd.com.pl 26.08.05, 16:21 Tak na dokładkę: taki Nec SpectraView 2180 21" (LCD) z bajerami, który kosztuję brutto ok. 10000 zł (słownie dziesięć tysięcy złotych) oferuje o wiele mniejszy komfort pracy niż taki Philips 202P 21" za 2000 zł (słownie: dwa tysiące) czy LaCIE electron 22" (za 6000 zł). Wiem to z autopsji. Dlatego - każdy, kto mówi, że LCD jest "lepsze" od CRT po prostu bełkocze. LCD w jednym przewyższają CRT. W "cienkości" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miCHAU Re: Ciekołokrystaliczne są dobre dla amatorów. IP: *.reklama.eu.org 26.08.05, 22:54 potwierdzam!! tez z autopsji :D LaCIE nawet bez kalibracji jest lepszy niz cokolwiek!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amator Re: Ciekołokrystaliczne są dobre dla amatorów. IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 26.08.05, 17:50 Zapewne dla zawodowego grafika o dużych wymaganiach monitor CRT jest bardziej użyteczny... Natomiast ja do montażu filmów używam karty ATI Radeon z wyjściem cyfrowym i LCD Samsung SynchMaster. I doprawdy nie mam ŻADNYCH problemów, również grając np. w BattleFielda czy Warcrafta... Dodam, że w żadnym wypadku nie zdecydowałbym się na powrót do CRT. amator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Ciekołokrystaliczne są dobre dla amatorów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:56 Praca w RGB przy montazu filmow nie wymaga tak odpowiedniego odwzorowania kolorow gdyz ogladajac film na telewizorze sam moge sobie podkrecic kontrast pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy o kuchni powinna pisac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 18:02 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FioleK Re: Ciekołokrystaliczne są dobre dla amatorów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 00:48 ++ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mir aż się czy tać nie chce :/ IP: *.chello.pl 26.08.05, 16:18 juz pierwszy akapit mnie zaniepokoil ("daja lepszy obraz", szkoda ze odwzorowanie kolorów gorsze...), drugiego akapitu juz nie dokonczylem. WELL DONE! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JF74 "Specjalistka" finansowana przez Maxdata/Belinea?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 16:25 Chciałem napisać dłużej, ale napiszę krótko: ŻENADA !!! Kompletny chaos informacyjno-technologiczno-cenowy. Bełkot !! Nie napiszę, że bełkot laika bo bym laika obraził :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 16:28 Mam Nokia 445Xpro i przy tym monitorze na pewno oczy się nie męczą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kow3l Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.05, 16:44 Ale kiepsko sie popisal redaktorek z GW. Absurd za absurdem. Oczywiscie tez jestem ZA kupnem LCD. Jednak pare jego opinii na temat CRTkow mnie ubawila. Wlacznie z zywotnoscia monitorow CRT (3-5 lat). Buhahah-zywotnosc CRTkow jest dobrych kilka razy wieksza. Dalej pisac nie ebde, bo szkoda mi czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat Wniosek jest jeden :-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:02 Media-Mart czy jakas inna "renomowana" siec popularna w Polsce kupila w hurcie za duzo monitorow LCD rownie "renomowanej" firmy Belinea i teraz rozpaczliwie stara sie toto upchnac. ;-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fi Re: Wniosek jest jeden :-))) IP: *.chello.pl 26.08.05, 17:13 Ależ autorka ma rację, monitory lcd są dużo lepsze od ctr. Do wklepywania tekstu na wąskim biurku..:) A i jeszcze gazetę jeszcze można sobie poczytać :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat Re: Wniosek jest jeden :-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:17 monitory lcd są dużo lepsze od ctr. Do wklepywania > tekstu na wąskim biurku..:) Mozna tez taki monitor postawic na lozku i ogladac, jak sie cos innego poza tekstem wklepuje.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xman Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów IP: *.nowiny.sdi.tpnet.pl 01.09.05, 00:38 mi mój crt 15" KFC z kineskopem NEC-a po 5 latach tak słabo świecił że głowa boli teraz mam LCD 17' LG i jest o niebo lepszy chociaż widze że kolory stopniuje pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BTCH Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów IP: *.dhcp-bl.indiana.edu 26.08.05, 17:43 Fatalny artykul. Niektorzy mysla, ze wystarczy podac plusy i minusy, nawet nie bardzo wiedzac o co chodzi, i juz powstaje swietny, wywazony artykul... Najgorzej, jak ktos nawet bez wiedzy amatorskiej wypisuje bzdury techniczne i nie tylko (nie bede wnikal, bo inni forumowicze dosc dokladnie wymienili PRAWDZIWE wady i zalety "cienkich" i "grubych" monitorow), i jeszcze rzuca sformulowania typu "promieniowanie elektromagnetyczne szkodzi oczom"... Oczy to sie mecza od wpatrywania sie w jeden punkt (ekran), bez zmiany zoogniskowania (nie chcesz stracic wzroku, co parenascie minut przenies wzrok na jakis punkt za oknem, albo rozejrzyj sie po pokoju...i miej czysty ekran...bo mikroczastki kurzu bombarduja Ci oczy caly czas...ja wcale nie zartuje... Odpowiedz Link Zgłoś
autochton Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów 26.08.05, 18:01 > mikroczastki kurzu bombarduja Ci oczy caly czas...ja wcale nie > zartuje... Hmmm, czyżby te mikrocząstki kurzu dosiadały fotony, czy też inną jeszcze niezbadaną energię? A promieniowanie elektromagnetyczne nie występuje.... nie no skąd, a tym samym w ogóle nie jest szkodliwe - no brawo, brawo :/ Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Fajny tekst reklamowy 26.08.05, 17:56 ciekawe i GW za niego dostała, a może jakiś producent wymienił im wszystkie monitory gartis za ten artykuł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat Re: Fajny tekst reklamowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 18:11 Sam wiesz czemu w przedostatnim "Bondzie" Brosnan jezdzil BMW, a w ostatnim juz Aston-Martin. Czemu jak Brad Pitt siega po piwo, to trzyma butelke obrocona etykieta (np. Heineken) do kamery? To sie delikatnie nazywa "placement". Gdyby kto inny dal wiecej , to Bond uciekalby nawet w Punto, a "Mr. Smith" rozkoszowal sie nawet "Warka". :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
papa_s Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów 26.08.05, 18:03 Na razie to LCD do CRT ma się jak świetlówka kompaktowa (żarówka energooszczędna) do klasycznej żarówki. To pierwsze ma sporą sprawność (bierze mało prądu potocznie mówiąc) to drugie dużo mniejszą: kilkukrotnie. Niestety barwa światła świetlówki jest wyjątkowo wredna i sprawia wrażenie ciemnej. To pierwsze jest droższe od tego drugiego. Podobnie ma się sprawa z monitorami. LCD drogie ale mdlące za to CRT duże ale przynajmniej widać co trzeba i tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elcedak Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów IP: *.uha.fr 26.08.05, 18:25 Inna technologia, nieco inna barwa swiatla. Ale to kwestia przyzwyczajenia. Zreszta zarowki takie produkuja obecnie dziesiatki firm. Mozna znalezc takie, ktore daje calkiem przyjemne swiatlo - w domu faktycznie mam takie ktore swieca nieprzyjemnie jak swietlowki (jakis noname z supermarketu) i ostatnio kupiona, Philipsa, ktora daje bardziej zoltawe, przyjemne swiatlo. Odpowiedz Link Zgłoś
papa_s Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów 26.08.05, 18:13 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Oczy się męczą od promieniowania elektormagnetycznego... co za bełkot. To spróbuj popatrzeć na silny łuk elektryczny. Prawdopodobnie będzie to ostatnia rzecz, którą zobaczysz. Spawający łukiem zakrywa oczy przed promieniowaniem elektromagnetycznym ultrafioletowym. Nie wiesz przypadkiem, po co? Odpowiedz Link Zgłoś
mamusin_pyrcok Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów 26.08.05, 18:17 Gość portalu: Andrzej napisał(a): Spawający łukiem zakrywa oczy przed promieniowaniem elektromagnetycznym ultrafioletowym. Nie wiesz przypadkiem, po co? ''''''''''''''''''''' Promieniowanie elektromagnetyczne UV. :-))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andr82 Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.05, 00:05 radze troche poczytac na temat fal elektromagnetycznych:) Swiatlo to nic innego jak widzialna czesc promieniowania elektromagnetycznego:), tak wiec chyba autor slow: "Spawający łukiem zakrywa oczy przed promieniowaniem elektromagnetycznym ultrafioletowym." wcale sie tak bardzo nie mylil? (a ja bym powiedzial, ze wogole:D). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elcedak LCD jest swietny do pracy biurowej IP: *.uha.fr 26.08.05, 18:19 Uzywam juz prawie 2 lata i nie przesiadlbym sie spowrotem. Jakiekolwiek nie sa przyczyny techniczne, wzrok sie meczy o wiele mniej - to prawda. Rozdzielczosci faktycznie nie mozna zmienic bez straty jakosci, ale cos za cos. Jak ktos duzo gra i chce zmieniac rozdzielczosc to faktycznie kupuje CRT i juz. A do pracy biurowej wysoka rozdzielczosc jest OK. Zreszta mozna kupic LCD o roznych nominalnych rozdzielczosciach wiec nalezy po prostu dobrac sobie taki, jaki komu odpowiada. Co do kolorow to faktycznie, te z niskiej polki nie zachwycaja. Ale jak ktos wyda ok 2 tys na LCD to nie bedzie narzekal. Profesjonalisci i tak kupia CRT z najwyzszej polki ale po co komus kto pracuje "biurowo" lub nawet gra/oglada filmy takie cudo? Nie zauwazy roznicy. Podobnie jest z "plaskimi" telewizorami. Wielu wzdycha do takiego cudenka a tak naprawde kolory tanszych (czytaj: dostepnych przecietnemu uzytkownikowi) conajmniej nie sa najlepsze. A ze LCD sie sprzedaja to fakt. Cos w tym jednak musi byc i malkontenci na forum tego nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat1 Liczydlo zuzywa mnie pradu niz nawet laptop! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 18:26 "A ze LCD sie sprzedaja to fakt. Cos w tym jednak musi byc i malkontenci na forum tego nie zmienia." Tranzystorowe wzmacniacze tez sie znakomicie sprzedaja. I to od dziesiatkow lat. Tyle, ze coraz wiecej muzykow i melomanow z dobrym uchem kupuje Marantza na...lampach. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miCHAU Re: LCD jest swietny do pracy biurowej IP: *.reklama.eu.org 26.08.05, 23:10 nikt tego zmieniac nie chce, tylko ten artykuł jest napisany po łebkach i bez kompletnej znajomości tematu. I do tego się ludzie przyczepiają. :) a jak komuś potrzebny porządny monitor do grafiki i zdjęć to i tak kupi CRTka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: LCD jest swietny do pracy biurowej IP: *.acn.waw.pl 28.08.05, 23:40 pisze się 'z powrotem' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 19:16 Tyjko że cienkie monitory jeszcze nie dorosły do techniki wyświetlania-przez CRT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandaryn Po co kruszyć kopie? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 26.08.05, 19:35 Całe te połajanki i malkontenctwo nie mają sensu, bo rzeczą oczywistą jest, że w ciągu najbliższych lat LCD wyprze CRT, podobnie jak płyta CD wyparła czarną. A i tu malkontentów nie brakowało, że dźwięk "płaski" itp Dla osób ze słuchem idealnym nic nie zastąpi sali koncertowej, ale nie ma to ŻADNEGO wpływu na rynek masowy. Ot i wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: user Pobor pradu - kolejny powazny argument ZA IP: 195.136.7.* 26.08.05, 20:26 Mieszkam w małym dwuosobowym mieszkanku komputery są u nas praktycznie "od zawsze" (w 80-tych "ZX Spectrum", potem "Atari 800" itd.) i odkąd pamiętam są koszty energii. Ponad rok temu już kupiłem na wyjeździe (w Polsce ceny detaliczne są o 30-50% wyższe niz np. w Niemczech) kilka sztuk AOC 17 cali. Od tamtej pory mialem już dwie korekty poboru prądu - w dół! - robione. Płacę za prąd znacznie mniej, pomimo że TV (tania plazma) niewiele się u nas ogląda (głównie newsy, max. godzina dzienie) za to internet jest w użyciu 12-18 godzin na dobę. Zmieniłem także procesory na PowerNow! (około 6W poboru prądu jeśli nie używamy akurat) dodatkowy plus to 64-bitowe rozszerzenie, którego nie używam na razie. Płacę za prąd sporo mniej, choć dostrzegam np. słabszą jakość kolorów. Ale to da się znieść, zaś tanie życie - to przyszłość, niestety. Liczy się każde zaoszczędzone UCZCIWIE (p. "magnesy") 10 groszy. Nie napadałbym tak na Autorkę mądrego artykułu. Ostatecznie każdy z nas kupuje i tak taką markę jaką chce-jaka jest w sklepie. Boli mnie tylko stała nadal drożyzna w polskich sklepach-marketach. Elektronikę mamy najdroższą w Unii Europejskiej. Często [dwa razy] droższą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ciekawosci Re: Pobor pradu - kolejny powazny argument ZA IP: *.tirol.surfer.at 26.08.05, 21:25 po ilu latach zwroci sie zakup LCD poprzez mniejsze zuzycie pradu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: user Re: Pobor pradu - kolejny powazny argument ZA IP: 195.136.7.* 26.08.05, 21:48 Czytasz nieuważnie. Napisałem - kilka. Dwa opchnął mi kolega kołó Stodoły i cały zakup mi zwrócił się niemal w calości, minus nagroda za sprzedaż. To nie moja wina że polskie ceny są "takie". Sam muszę czasami przepłacać. Pozatym nie wiem czy zasady opłacania za prad są jednolite w całej Polsce. W moim rejonie liczą "średnią" i tyle trzeba co miesiąc wpłacać - można i za rok od razu, ale ulga za to jest za mała (możliwość inflacji). Czyli to jest realnie mniejsze obciążenie, szczególnie jesli żyjemy tylko ze stałych świadczeń. Dzieci już dawno "poszły w świat". Nie podejmuję Ci się podać szczegółów (żona już śpi), ale była to redukcja "średniej" raz o 20%, drugi raz o 5%. W skali miesięcznej sporo. Monitory (dwa) już dawno się zwróciły. Podobnie kupiłem telewizor - kilka sztuk, dostałem zniżkę plus zwrot podatku, bo kupuję "za granicę", w kraju wstawiłem je do komisu. Zwrócił mi się jeden idealnie. Tyle że ten LG niewiele mniej pobiera niż kineskopowy akurat. Ale u nas TV to zbędny grat. Oczywiście, powtarzam, wszystko to ma wady i zalety. Ale jeśli możemy żyć taniej - nie łamiąc prawa jednocześnie - choćby za cenę tych kolorów, to dlaczego by nie?.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektronik Re: Pobor pradu - kolejny powazny argument ZA IP: *.acn.waw.pl 28.08.05, 23:42 elektronika 2x droższa niż na zachodzie? gdzie Ty żyjesz, człowieku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablos Mam monitor CRT IP: *.acn.waw.pl 26.08.05, 20:27 Posiadam monitor starego typu, bo jest bardzo dobry! Który LCD potrafi dzialac w rozdzielczosci 1024X768 przy 110Hz? Malo ktory CTR z dolnej pułki to potrafi, a LCD zaden! Dzieki temu moge bez problemów używac okularow 3D, a obraz w zaden sposób nie moze zamigotac czy cos. Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Re: Mam monitor CRT 26.08.05, 20:38 Po co w LCD byloby 110Hz? To inna technologia i 60Hz wystarcza, aby miec obraz jak zyleta. Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Czepiacie sie... 26.08.05, 20:41 Od kiedy "Wybiorcza" jest fachowym pismem komputerowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vymmiatacz Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.08.05, 20:43 Kupujcie szybko te LCDki, a jak juz duzo forsy w to zainwestujecie, a ceny porzadnych LCDków spadna, to może i ja się skusze... tymczasem zostanę sobie na NEC FE991SB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lcdek Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów IP: *.acn.waw.pl 26.08.05, 22:26 ale bełkot; lcd wcale nie są lepsze o CRT jeśli chodzi o jakość (za wyjątkiem topowych modeli, np Apple pozytywnie się wyróżnia - ale ta cena...) i na pewno nie jeśli chodzi o niezawodność; miejsce, zużycie energii - zgoda, ale nie można tak generalizować Kolejna redaktorzyna skasowała wierszówkę; pewnie wróciła z jakiegoś bankietu Maxdata i podniecona spłodziła tekst... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luki Re: Tłuste czasy dla cienkich monitorów IP: *.ists.pl / *.ists.pl 27.08.05, 20:51 potwierdzam: NEC FE991SB - po prostu rewelacja w tej cenie. moze ma kilka wad ktore mnie lekko irytuja np.: nie mozna wycsnac 1600x1200x85Hz (szkoda ze nie ma odswierzania poziomego gdzies na poziomie 106 kHz zamiast 96 kHz), oraz w jednym rogu mi sie nie podoba za bardzo geometria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozczarowany Ten artykuł to stek kłamstw. IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 26.08.05, 22:38 1. Na dobrym monitorze CRT oczy mniej się męczą. 2. Oczy zaczęły mi łzawić właśnie po przejściu na LCD. 10 godzin ciężko wytrzymać. 3. Ten artykuł wygląda na sponsorowany. 4. Wszyscy powtarzają te same argumenty bez praktycznego sprawdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gola Czy znacie jakiegoś LCD lepszego od SyncMastera IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 26.08.05, 22:46 900NF Samsunga? Od dawna próbuję kupić jakąś dobrą 19 LCD. Jednak na razie nie znalazłem nic lepszego od 4-letniego CRT. Autorka najwyraźniej nie pracowała za długo ani na LCD ani na CRT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me kazdy akpit o tym samym tylko w innej kolejnosci.. IP: *.access.uk.tiscali.com 26.08.05, 23:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r. CO ZA BZDURY!!! IP: *.rezist.com 26.08.05, 23:56 "15-calowy monitor LCD daje użytkownikom taką samą powierzchnię ekranu, co tradycyjny monitor o przekątnej 17" Mój 8smio letni 17sto calowy SAMSUNG 700P+ pracuje w 1280x1024x24bpp/85 Hz. Moze zanim nastepnym razem, jakis palant napisze taka bzdure na temat 15sto calowych LCD, to zaznajomi sie z realiami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FioleK Re: CO ZA BZDURY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 01:01 LCD 15' ~ CRT 16' Odpowiedz Link Zgłoś