Gość: Tomek z Mokotowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 19:04 Mokotow to najfajniejsza dzielnica!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moherowyberet Re: Mieszkania spod lady 13.11.05, 19:39 Jeszcze niedawno jw contruction odsadzali od czci i wiary, a jak firma zabrala im reklamy, to nagle jest super poważnym inwestorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~PIS-iak Pierwsze efekty polityki mieszkaniowej PiS IP: 5.6.2R* / 195.233.250.* 14.11.05, 09:46 A widzicie niedowiarki, to pierwsze widoczne efekty polityki mieszkaniowej PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kragg Re: Pierwsze efekty polityki mieszkaniowej PiS IP: *.acn.waw.pl 14.11.05, 09:49 > A widzicie niedowiarki, to pierwsze widoczne efekty polityki mieszkaniowej PiS. Tzn. co jest przykładem? To ze mieszkania drożeją i nie można znaleźć żadnego sensownego w rozsądnym terminie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Poznania autorzy zachwyceni tym, że Wwa jest największym... IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.05, 10:59 rynkiem w Polsce (ca. 33%) zapomnieli w euforii zauważyć, że to najlepszy dowód na to, że coś w tym kraju jest nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mokotow???? Powisle, Powisle, Powisle, Powisle!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 13.11.05, 21:46 Teraz to cala Warszawa jest syfowa i dlatego Warszawiacy juz tam nie mieszkaja, wyniesli sie na wies Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 Re: Mieszkania spod lady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 21:48 Embargo na pozytywne informacje o budownictwie warszawskim już zostało zdjęte? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Kogo stać na kredyt hipoteczny ??? 13.11.05, 23:13 Kogo stać na kredyt hipoteczny ??? Przeciętnego Polaka/Polkę ??? Odpowiedz Link Zgłoś
koprofag4 Re: Kogo stać na kredyt hipoteczny ??? 14.11.05, 07:22 mysle ze kazdego przecietnego moja rata kredytu mieszkaniowego to jakies 550 zet (w przeliczeniu z chf po obecnym kursie)mam dwa kredyty i jakos je splacam sam (moje gospodarstwo domowe jest ze tak sie wyraze jednoosobowe), wiec mysle ze dla przecietnie zarabiajacej rodziny (powiedzmy mlode malzenstwo) jeszcze na dorobku, tzn bezdzietnej 550 zet nie stanowi zadnego problemu ale jesli sie myle to zawsze mozesz mnie poprawic albo wziasc sie do roboty zamiast wypisywac smutne w tresci i wymowie maile ze to wszystko jest niesprawiedliwe;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Kogo stać na kredyt hipoteczny ??? IP: *.budimex.com.pl 14.11.05, 09:43 No to nie wiem gdzie ty mieszkasz. W Krakowie mieszkanie 50m2 to około 170 000zl Przy wkładzie własnym ok. 20 000 reszte spłacasz przez 20 lat po 1000 zl. Mnie nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kragg Re: Kogo stać na kredyt hipoteczny ??? IP: *.acn.waw.pl 14.11.05, 09:54 > No to nie wiem gdzie ty mieszkasz. W Krakowie mieszkanie 50m2 to około 170 000z > l > Przy wkładzie własnym ok. 20 000 reszte spłacasz przez 20 lat po 1000 zl. Mnie > nie stać. To sobie weź na 30 albo 35 lat. Będziesz płacił 550-650 zł. Ale jak sobie nie radzisz we współczesnym świecie(np. nie umiesz policzyć sobie kredytu) to narzekaj na siebie a nie na świat. Odpowiedz Link Zgłoś
koprofag4 Re: Kogo stać na kredyt hipoteczny ??? 14.11.05, 11:12 i tak to wlasnie liczylem:) bierzesz na 30lat, patrzysz czy jest mozliwosc wczesniejszej splaty bez zadnych oplat i jedziesz z tematem:)zaczynasz od kawalerki i pozniej sukcesywnie (w miare potrzeb) zmieniasz na wieksze, godziwie przy odsprzedazy takiego mieszkanka zarabiajac:) a to gdzie mieszkam nie ma chyba duzego znaczenia, oprocentowanie kredytow jest podobne w warszawie i w pcimiu dolnym:)w kazdym badz razie wzialem kwote szeciocyfrowa bo ponizej 2500 zl to juz w wiekszym miescie nie nie kupisz warunek jest zasadniczo jeden: jak masz umowe o prace na czas okreslony to niestety z kredytem jest problem - ale takich sie po prostu nie podpisuje Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Jak płacisz 550 po opłatach - to bardzo dużo 14.11.05, 10:04 Jak płacisz 550 po opłatach miesięcznych - to bardzo dużo dla przeciętnego Polaka/Polki. Twoje zarobki muszą nie być "przeciętne". koprofag4 napisał: > mysle ze kazdego przecietnego > moja rata kredytu mieszkaniowego to jakies 550 zet (w przeliczeniu z chf po > obecnym kursie)mam dwa kredyty i jakos je splacam sam (moje gospodarstwo domowe > > jest ze tak sie wyraze jednoosobowe), wiec mysle ze dla przecietnie > zarabiajacej rodziny (powiedzmy mlode malzenstwo) jeszcze na dorobku, tzn > bezdzietnej 550 zet nie stanowi zadnego problemu ale jesli sie myle to zawsze > mozesz mnie poprawic > albo wziasc sie do roboty zamiast wypisywac smutne w tresci i wymowie maile ze > to wszystko jest niesprawiedliwe;) Odpowiedz Link Zgłoś
koprofag4 Re: Jak płacisz 550 po opłatach - to bardzo dużo 14.11.05, 11:44 przecietne wynagrodzenie to chyba okolo 2500 netto to mniej wiecej 1600 wychodzi wiec ze dwojka przecietnych polakow ma 3200 na reku ja za mieszkanie 43 m2 place okolo 150 zł za miesiac, w zimie pewnie podskoczy do 200 3200 i kredyt i to 200 oplat wychodzi 2400 a za to 2 osoby przezyja - moze nie w luksusach ale anno pytasz o przecietnych, przypominam:) pamietam o stalych wydatkach jak telefon, weekendowe piwo ze znajomymi, fryzjer itp moje zarobki sa faktyczne jak mowisz "nieprzecietnie" ale dopiero od roku - przez jakies 2-3 lata po studiach tez zarabialem przecietnie i jakos przezylem wiec wiem ze mozna aczkolwiek uczciwie przyznaje ze za studia podyplomowe zaplacili mi rodzice bo mnie po prostu nie bylobu z przecietnej pensji stac ale juz bieglego rewidenta sfinansowalem sobie sam - i chyba sie oplacilo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mniestać Guzik prawda - 500zł to dużo dla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 19:31 Zap...łem 11 lat w W-wie wynajmując godne locum za ca 350Euro, a w międzyczasie spłaciłem kredyt za fajny domek 'w tańszej Polsce'. Trzeba ruszyć tyłek, zacząć zarabiać i nie piep..yć o przeciętnym Polaku, co to go nie stać na 550zł raty. Oczywiście, można także głosować na 3mln mieszkań w 8 lat i modlić się z ojcem redaktorem, żebyśmy się załapali na ten cud. Odpowiedz Link Zgłoś
kuubaa Średnio raz na dwa tygodnie w GW jest podobny arty 13.11.05, 21:52 kuł. Nie wiem o co im chodzi z tym uporczywym napędzaniem gorączki. Agora jest developerem czy może autorzy tych sensacyjnych tekstów? A najfajniejszy jest ten kawałek: "- Nie ma tygodnia, by do Łodzi nie przyjechali chętni na zakup mieszkania obcokrajowcy - mówi łódzki agent nieruchomości Bogusław Jęcek. - Wierzą, że w ciągu dziesięciu lat ceny mieszkań w Łodzi dorównają do unijnych, czyli zdrożeją mniej więcej dwukrotnie." Ale jakich unijnych: paryskich, londyńskich czy prowincjonalnych miasteczek na Łotwie lub Słowacji? A jakie będą te "unijne" ceny za 10 lat? I skąd ta wiara? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Średnio raz na dwa tygodnie w GW jest podobny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 22:07 do średnich unijnych cen mieszkan dzisiaj. A wiara bierze sie z tego ze podobnie było w hiszpanii, portugalii i grecji Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Młodzi Hiszpanie biorą kredyty do kredytów - raty, 13.11.05, 23:15 Młodzi Hiszpanie biorą kredyty do kredytów - raty, których nie potrafią spłacić. Tylko w Polsce drugiego kredytu już ci nie dadzą jak nie masz zdolności kredytowej... Gość portalu: tomek napisał(a): > do średnich unijnych cen mieszkan dzisiaj. A wiara bierze sie z tego ze podobni > e > było w hiszpanii, portugalii i grecji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak z Hiszpani Re:Młodzi Hiszpanie biorą kredyty-skad te wiadom. IP: *.mad1.adsl.uni2.es 14.11.05, 16:51 Ciekawy jestem skad "Anna" wziela wiadomosci o mlodych Hiszpanach???????? Mieszkam w Hiszpanii od paru lat, mam wlasne przedsiebiorstwo. W moich okolicach Andalusia kolo Malagii, roczne srednie zarobki nie przekraczaja Euro 15 tys. (14 pensji), z tego placa podateik, ubezpieczenie socjalne, itd. Srednia cena za 1m2 (nie wykonczone) w dniu dzisiejszym wynosi Euro 1'800 - 2'200. Mieszkanie ca 60 m2 (sypialnia, salon, kuchnia) kosztuje ponad Euro 108'000 do wykonczenia. Sa to ceny na "papierze", bowiem aby kupic mieszkanie w jakiejs "znosniej " dzielnicy potrzeba pona Euro 200 tys. Modzi ludzie nie maja mozliwosci splaty kredytu - z ich zarobkow. Z tego tez ^powodu "mlodzi" opuszaczaja dom rodzinny w wieku ca 30 - 35 lat. Inne okolice Hiszpanii np Marbella, sa jeszcze drozsze. Naprawde, dziwie sie, ze niektorzy dyskutancji wstawiaja takie niepowazne "kawaly"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re:Młodzi Hiszpanie biorą kredyty-skad te wiadom. 14.11.05, 18:38 Wiadomości podane przez ogólnopolską stację radia komercyjnego. Masz pecha, że akurat mieszkasz na riwierze - tam akurat ceny są największe, i popyt duży (niemieccy, angielscy i holenderscy "turyści-emeryci", i kupujący pod kątem wakacji, lub wynajmu turystom). Mowa była o mechanizmie kupowania mieszkań przez młodych Hiszpanów (a nie Polaków mieszkających w Hiszpanii) i niekoniecznie o tych droższych. Viva Espana !!! Gość portalu: Polak z Hiszpani napisał(a): > Ciekawy jestem skad "Anna" wziela wiadomosci o mlodych Hiszpanach???????? > Mieszkam w Hiszpanii od paru lat, mam wlasne przedsiebiorstwo. W moich > okolicach Andalusia kolo Malagii, roczne srednie zarobki nie przekraczaja Euro > 15 tys. (14 pensji), z tego placa podateik, ubezpieczenie socjalne, itd. > > Srednia cena za 1m2 (nie wykonczone) w dniu dzisiejszym wynosi Euro 1'800 - > 2'200. > Mieszkanie ca 60 m2 (sypialnia, salon, kuchnia) kosztuje ponad Euro 108'000 do > > wykonczenia. Sa to ceny na "papierze", bowiem aby kupic mieszkanie w > jakiejs "znosniej " dzielnicy potrzeba pona Euro 200 tys. > > Modzi ludzie nie maja mozliwosci splaty kredytu - z ich zarobkow. Z tego tez > ^powodu "mlodzi" opuszaczaja dom rodzinny w wieku ca 30 - 35 lat. > > Inne okolice Hiszpanii np Marbella, sa jeszcze drozsze. > > Naprawde, dziwie sie, ze niektorzy dyskutancji wstawiaja takie > niepowazne "kawaly"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kuubaa Re: Średnio raz na dwa tygodnie w GW jest podobny 14.11.05, 08:39 > do średnich unijnych cen mieszkan dzisiaj. Ale JAKICH ŚREDNICH? Średnich z Paryża czy średnich z najbiedniejszego, podobnego w rozwoju do Łodzi miasta w Rumunii. Żeby była średnia to na dole skali coś musi być. Jak myślisz - Paryż czy Łódź? > A wiara bierze sie z tego ze podobni > e > było w hiszpanii, portugalii i grecji Ale co było? Ceny wzrosły do paryskich? Pomijając wszystko, wejście tamtych państw odbywało się w zupełnie innych warunkach. Zresztą w Łodzi jest oficjalnie kilkanaście tysięcy pustostanów, w rzeczywistości kilka razy więcej. Wystarczy przejść się po centrum i popatrzeć w górę w okna. A jak młodzi ludzie nadal będą wyjeżdżać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czuk bzdury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 22:48 ta ciekawe, jacy zagraniczni goscie chca kupowac mieszkania w łodzi i po co? - co z bzdury, a ceny mieszkan w gore nie pujdą bo na rynku wtórnym jest ich pelno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czuk bzdury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 22:49 ta ciekawe, jacy zagraniczni goscie chca kupowac mieszkania w łodzi i po co? - co z bzdury, a ceny mieszkan w gore nie pójdą bo na rynku wtórnym jest ich pelno Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l kolejny artykuł sponsorowany??? 13.11.05, 22:25 spokojnie, mieszkania mimo rozpoczynającej się inflacji stanieją. Może nawet i 3 miliony na rynku wtórnym się pojawią jak naród zacznie wywiewać z tego raju Kaczki nie będą musiały nic budować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubertus Re: kolejny artykuł sponsorowany??? IP: *.wirtualny.dzierzoniow.pl 13.11.05, 23:07 bo taki byl plan Pisuaru od poczatku wygonia nie wiernych do lepszego swiata :) a wierni pojda do ościoła po berety i na co komu beda mieszkania budować jak wiele bedzie pustostanów Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l Re: kolejny artykuł sponsorowany??? 14.11.05, 02:51 przed wyjazdem w siną dal zrobię im kawał: wezmę kredyt hipoteczny i zrobię darowiznę na jakiś pożyteczny cel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na temat jest juz cala za murami czy sa jeszcze gdzies IP: *.fbx.proxad.net 13.11.05, 23:11 budynki wolnostaojace ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzycki krzyki to najfajniejsza dzielnia :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.11.05, 23:13 oczywiscie poludniowe :) a czytalem ze JW construction w stolicy to oddaje jakies chlewy a nie mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Takie artykuły się pisze jak sprzedaż nie idzie.. 13.11.05, 23:16 Takie artykuły się pisze jak sprzedaż nie idzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xenio Re: Takie artykuły się pisze jak sprzedaż nie idz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 09:43 > Takie artykuły się pisze jak sprzedaż nie idzie.. Chyba sobie jaja robisz. Teraz nie idzie sprzedaż mieszkań?? To spróbuj jakieś kupić (tak jak ja próbuję), przekonasz się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Mieszkania spod lady IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 14.11.05, 00:05 Ja jestem ciekaw, jaka jest realna cena metra kwadratowego, i jaka jest na nim przebitka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca tematu Re: Mieszkania spod lady IP: 83.18.100.* 14.11.05, 00:53 jakak jest realna cena 1m2 mieszkania w Wawie ?? otoz mowie ze od 1800 do 2200 zł z gruntem. Reszta to zysk dewelopera oczywiscie nie oficjalny. ponad polowa kasy wyprowadzona jest po dstolem poprzez podwykonawcow ktorzy potem odpalaja prowizje. Firemki takie to male i czesto jednorazowe twory prawne rozliczajace sie wedlug podatku ryczaltowego czyli chyba 3 club 3,5 %. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan skoro Warszawa to taka mekka biznesu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.05, 00:57 dla głodnych pracy i kariery to dlaczego ceny mieszkań do wynajmu nie drożeją i nie ma problemu z wynajmem? Bo chyba każdy kto zaczyna pracę w Warszawie zaczyna od wynajmu? Odpowiedz Link Zgłoś
kurnaolek JW DESTRUCTION - zbyt cienkie stropy etc. 14.11.05, 01:30 Buduja niezgodnie z normami oszczedzaja na materialach, jak sie zaczna katastrofy za 20 lat to prezesi bede juz piach gryzc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Tak, bierzcie ludzie kredyty, zadłużajcie sie IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 14.11.05, 08:47 bo w Polsce jeszcze nie było kryzysu w nieruchomościach - czyli czegoś co jest nieuniknione i występuje w każdej gospodarce świata Nic nie może wiecznie rosnąc, wszystko musi kiedyś spaść, ceny nieruchomości również podlegają temu prostemu prawu Nie ciekawi Was np dlaczego Niemcy którzy mają najbliżej nie kupują u nas mieszkań ? ano właśnie dlatego że maja w pamięci świeżutki kryzys w Polsce dokłada się do tego dodatkowe ryzyko - większość kredytów hipotecznych jest brana we frankach szwajcarskich Banki oczywiście są zabezpieczone w ten sposób i nie martwią sie o to by tłumaczyć klientom jakie to jest potencjalne zagrożenie dla nich Wystarczy jednak by rządy PiSu i Samoobrony wpadły na jakąś rafę (a o to nie jest trudno) i już kursy walut lecą na łeb na szyję, a razem z nimi wysokość waszego kredytu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WelcometoDisneyPL CHORA POLSKA GDZIE DALEJ BUDUJE SIĘ WIEŻOWCE IP: *.era.pl 14.11.05, 11:02 .. a m2 w bloku jest DROŻSZY od domu. Tyle że niestety nie każdy ma CZAS na budowanie się. Odpowiedz Link Zgłoś
dejot7 Redakcji pod rozwagę 14.11.05, 09:58 Czytam te artykuły o budownictwie w GW i coraz mocniej przecieram oczy ze zdumienia. Gdyby ziściły sie te wszystkie zapowiadane przez Gazetę wzrosty cen, to średnia cena metra przekroczyłaby już pewnie 10.000 zł! Po co podkręcacie emocje? Nie da się o rynku budownictwa pisać w wyważony sposób? Musi być sensacja i słowo "boom", "rekord", "szczyt" w każdym tytule artykułu na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hehe Re: Redakcji pod rozwagę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 10:11 To juz jest nudne. Od wielu miesiecy w dziale gospodarczym pisze sie o niedobrych SKOKach oraz boomie mieszkaniowym na przemian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WelcometoDisneyPL WIWAT BLOKOWISKA ala Gierek ! :)) Wiwat Warsiawka IP: *.era.pl 14.11.05, 11:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Drogi koprofagu4 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.11.05, 18:46 Przeciętne zarobki, to są zarobki przeciętne, dla wielu ludzi nieosiągalne. 550 zł kredytu na kilkadziesiąt lat to pętla na szyi - w tym czasie zakłada się rodzine, rodzą się dzieci, a dzieci kosztują - jeśli nie masz jeszcze dzieci, to nie zrozumiesz o czym piszsze. Podejmujes decyzję spłaty kredytu na kilkadziesiąt lat - musisz wziąć pod uwagę wszystko - że można zachorować, że mozna stracić pracę, że zamieszkasz z kimś, co od razu skutkuje zwyżką czynszu, że urodzi się dziecko, na które potrzeba pieniędzy - a do tego żona będzie np. chciała dla dobra dziecka posiedzieć z nim przez jakiś czas wdomu na NIEPŁATNYM urlopie wychowawczym, i wiele innych zdarzeń, które będą podrażały życie. Być może będziesz się musiał dokształcać, żeby utrzymać się w zawodzie lub się przekwalifikować, a nie będzie pod ręką rodziców. którzy to sfinansują itd, itd. 550 zł. to kupa kasy, choć twoje prawo uważać, że to mało. Za kilka lat być może spojrzysz inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś