Dodaj do ulubionych

Taksówkarze wolą siedzieć w domu, niż płacić VAT

20.12.05, 02:42
ostatni akapit mowi wszystko...
ja rowniez musze obchodzic ten idiotycznie niski prog, przyczajajac sie,
puszczajac faktury przez znajomych itd. to powszechny folklor podatniczy.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Taksówkarze wolą siedzieć w domu, niż płacić IP: *.zab.nat.hnet.pl 20.12.05, 07:20
      VAT od paliwa - z tym po ostatniej nowelizacji większość taksówkarzy miałaby kłopot.
      • Gość: dre Re: Taksówkarze wolą siedzieć w domu, niż płacić IP: *.novartis.com 20.12.05, 11:40
        ...Problem Vat'u zostal juz dawno rozwiazany przez samych taksowkarzy,
        W Warszawie coraz czesciej mozna zobaczyc tzw. "Przewoz Osob" bez koguta 'TAXI'
        na dachu. Po co ten bajer?? A no po to aby nie wozic sie z kasami fiskalnymi.
        Proste?!
        • Gość: Czerwony Urzędas ŁEJ! NO TO WALNIEMY WAM VAT OD SIEDZENIA W DOMU! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 15:57
          bo my jesteśmy takie pijawki co lubią ssać, ssać, ssać...
    • Gość: LMB Nie musisz obchodzić limitu IP: *.icpnet.pl 20.12.05, 08:09
      > ja rowniez musze obchodzic ten idiotycznie niski prog

Nie musisz obchodzić progu, tylko wybierasz oszustwo. Wystarczy przejść na VAT,
      jak większość.

> puszczajac faktury przez znajomych itd.

Szkoda, że nikt w Polsce nie ma ochoty pogonić takich ludzi. Po kilka tysięcy
      kary i zaraz zmądrzeją.
      • zbig72 zapisy traktatu nie są niezmienne 20.12.05, 08:39
        nie ma tak, że zapisalismy 10 tys. euro i tak będzie już do końca świata...
        wystarczy negocjować, tylko komu się chce zrobić coś dla obywatela?
      • Gość: Jurek Re: Nie musisz obchodzić limitu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 09:00
        Może Ty byż zmądrzał, jak byś prowadził firmę i miał przyjemność kontaktów z US
        i ZUS.

P.S. I żeby nie było-jestem VAT-owcem.
        • tymon99 Re: Nie musisz obchodzić limitu 20.12.05, 10:10
          Gość portalu: Jurek napisał(a):

> Może Ty byż zmądrzał, jak byś prowadził firmę i miał przyjemność kontaktów z US
          >
          > i ZUS.

Czyli co: jeśli ktoś ma swoją firmę i nie oszukuje na podatkach (tak jak ja) to
          jest głupi??

PS Kontakty z ZUS ograniczają się do wysłania pocztą deklaracji raz na kilka
          miesięcy. Z US - PIT-5 co miesiąc, VAT-7K co kwartał, plus zeznanie roczne. Nie
          ma co narzekać.. A taksówkarze? Niech sobie siedzą w domu, jeśli wolą.
          • business3 ZUS i VAT do likwidacji! 20.12.05, 12:31
            ZUS i VAT do likwidacji!
          • Gość: ała To daje ok 20 pism do samych urzędów. Czy to mało? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 22:29
            Nie licząc wizyt w urzędach.
        • Gość: LMB Czy z tekstu wynika, że nie prowadzę... IP: *.icpnet.pl 20.12.05, 18:39
          ...firmy? Co więcej, jesztem uszczęśliwiony zwolnieniem na siłę z VATu. Wolałbym
          sprzedawać usługi objęte VATem. Niestety to, co sprzedaję jest na siłę zwolnione.
          • business3 Jak prowadzisz firmę - to wiesz co to jest ciężka 20.12.05, 20:47
            Jak prowadzisz firmę - to wiesz co to jest ciężka praca. I o to chodziło. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia !

Gość portalu: LMB napisał(a):

> ...firmy? Co więcej, jesztem uszczęśliwiony zwolnieniem na siłę z VATu. Wolałby
            > m
            > sprzedawać usługi objęte VATem. Niestety to, co sprzedaję jest na siłę zwolnion
            > e.
      • Gość: drobny Re: Nie musisz obchodzić limitu IP: *.ckzeto.com.pl 20.12.05, 09:12
        a ile synku masz lat ze tylko biel i czernwidzisz? wydaje mi sie ze raczej
        "nasz" rzad? jest pijawką niz on zlodziejem. mam dla ciebie propozycje: ustalmy
        czwarty prog podatkowy na wysokosci np. ..... 50 tysiecy zlotych i niech to
        bedzie 80%, lepiej?
        to nie twoj przedmowca psuje prawo, on chce zarabiac adekwatnie do wysilku.
        jesli okazuje sie ze wkladajac wiecej sil w prace zaczynasz tracic (badz
        zmiejszaja ci sie zyski) to dla mnie jest naturalne ze czuje sie oszukany i chce
        tego uniknac.
        • Gość: LMB złodziej jest złodziejem IP: *.icpnet.pl 20.12.05, 18:40
          > a ile synku masz lat ze tylko biel i czernwidzisz?

e.. złapałeś mnie, mam 14 lat.

> to nie twoj przedmowca psuje prawo

Nie, on kradnie. To nie jest psucie prawa.
          • Gość: ała nie - on walczy o przeżycie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 22:34
            a państwo powinno sprawić, aby walczył (konkurował) z niemieckim/rosyjskim przedsiębiorcą a nie z własnym rodakiem -urzędnikiem.
          • Gość: druid Nie kradnij !!!.... IP: *.tpgi.com.au 21.12.05, 08:07
            ....rzad nie lubi konkurencji :-)
      • Gość: Kara Re: Nie musisz obchodzić limitu IP: *.chello.pl 20.12.05, 09:35
        Tak tak pogonic wszystkich co chca zarabiac powyzej 10.000 euro bez szykany.
        Zaraz zmądrzeją! I bedą jak LMB, mądrzy.
      • Gość: zzx nie chodzi o to zeby karać, tylko żeby prawo IP: 195.8.101.* 20.12.05, 14:18
        było dobre. a jak to osągnąć kiedy w sejmie głównie debile! lub socjaliści!
        • Gość: LMB Wszyscy równo, nie ma wyjątków IP: *.icpnet.pl 20.12.05, 18:42

Gość portalu: zzx napisał(a):

> było dobre. a jak to osągnąć kiedy w sejmie głównie debile! lub socjaliści!

Postawmy sprawę inaczej: wszyscy płacą VAT, tylko niektórzy mają część
          zwolnienia z VATu. Teraz sytuacja jest taka, że zabierają Ci ten darmowy
          prezent. Prezent, bo inni są na VACie i go płacą. On narzeka, bo mu zabrali, a
          ja płacę. To mnie martwi.
      • Gość: Krzysztof Re: Nie musisz obchodzić limitu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:24
        ...zaraz widać, że na garnuszku mamusi lub państwowym...
      • Gość: ała Bądź watowcem i bankrutuj ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 22:31
        Dla małych "przedsiębiorstw" to się naprawdę nie opłaca.
    • Gość: Jonek Obniżyć ceny. IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 20.12.05, 10:12
      Jak taksiarze obniżą ceny za przejazd to nie tak łatwo będzie im 'wskoczyć' na
      VAT. Stołeczni kierowcy najszybciej zostają vatowcami bo zdzieraja niesamowicie
      z pasażerów a potem płaczą że muszą płacic VAT. Obnizyc ceny.
      • Gość: ef Re: Obniżyć ceny. IP: 157.25.155.* 20.12.05, 12:35
        pojeździj taksówkami w innych miastach Polski to zmienisz zdanie. najtańsze
        taksówki znalazłam w Wawie. nie MPT po 2 zeta za km czy mafię za 3, tylko tańsze
        korporacje. a w takim Radomiu czy Bielsku-Białej za mniej niż 2 nie jeżdzą....
        a co do wysiłku taksówkarza to nie przesadzajcie... 3,300 na miesiąc (limit 40
        tys/12)za mało "wysiłkową" pracę to i tak za dużo. Dziwne, że taksówkarze to
        naród, który narzeka zawsze (gdziekolwiek bym nie była), ale o zmianie pracy nie
        napomknie żaden....
        • armal13 Re: Obniżyć ceny. 20.12.05, 23:20
          To nie do końca jest tak, jak piszesz...
          10000 Euro przychodu nie równa się 10000 Euro dochodu, więc jak wyliczasz zarobek 3300 zł miesięcznie, to najpierw policz sobie wszystkie opłaty, ceny paliwa, napraw, ZUS i podatki a dopiero potem wylicz zarobek. To co wyjdzie - zostaje na życie. Osobiście nawet te 3300 nie uważam za jakiś bardzo wygórowany zarobek.

Mam firmę, jestem od kilku lat VATowcem, nóż mi się w kieszeni otwiera, jak odprowadzam co miesiąc VAT, ale oceny postępowania innych grup zawodowych jakoś się nie podejmę.
      • Gość: kaba Re: Obniżyć ceny. IP: 81.210.22.* 20.12.05, 15:29
        obniżyć ceny?!?!?!? w każdym cywilizowanym kraju opłata za przejazd 1 km =cenie
        1 l. benzyny, a u nas????

i co ty chcesz jeszcze obniżać?
        Jestem żoną taksówkarz i zapewniam cię, że nie mam zamiaru ze swojej pensji
        dokładać do jego "działalnoości gospodarczej".Wystarczy, że muszę brać kredyt,
        jak musi zmienić sypiący się samochód !!!
    • Gość: Mariano Taksówkarze to banda nierobów IP: *.altec.pl / *.altec.pl 20.12.05, 10:17
      wolą przesiedzieć w aucie całą noc o niczym, niż zarobić 20 zamiast 30zł.
      • Gość: kris Re: Taksówkarze to banda nierobów IP: *.ib.pwr.wroc.pl 20.12.05, 10:45
        To jest ich sprawa. Jeśli to się im opłaca to niech zostają w domu.
        Przecież to logiczne.
        A 10 tys. euro (= teraz około 39 000 zł) przekroczyć w przychodach łatwo.
        Przecież nie jest to oszałamiająca suma jako przychód roczny.
        • Gość: kaba Re: Taksówkarze to banda nierobów IP: 81.210.22.* 20.12.05, 15:32
          10 tys.euro brutto, a gdzie utrzymanie samochodu, paliwo, opłata podatku i
          wszystkich składek zusowskich, naprawy samochodu i składki na korporację? A i
          zjeść też chyba coś trzeba i za mieszkanie zapłacić....
          • Gość: korniszon Re: Taksówkarze to banda nierobów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:05
            > A i zjeść też chyba coś trzeba i za mieszkanie zapłacić....
            -----------------
            O musztardzie było wspomnieć. I wypić też trzeba...
        • Gość: ziutek Re: Taksówkarze to banda nierobów IP: *.mofnet.gov.pl 20.12.05, 15:47
          zgodnie z rozporządzeniem MinFin próg zwolnienia podmiotowego wynosi 39.200 zł
        • kacper.bialy Re: Taksówkarze to banda nierobów 20.12.05, 18:01
          Czy rozmawiamy o przychodzi czy dochodzie, przecież, to co innego. Przychód,
          wszystkie pieniądze, które taryfiarz dostaje, a dochód, to to co mu zostanie po
          odliczeniu różnych kosztów
        • Gość: Benek Re: Taksówkarze to banda nierobów IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 09:02
          Roczny obrót -kolego!
      • Gość: taxi Re: Taksówkarze to banda nierobów IP: 213.77.27.* 20.12.05, 15:43
        spróbuj tego chleba ,będziesz siedział i czekał az manna spdnie z nieba
      • Gość: gucio Re: Taksówkarze to banda nierobów IP: *.chello.pl 14.11.06, 21:56
        po co 20 moze lepiej 10.kretyni.ciekawe gdyby was wszystkich geniuszy od
        krytykowania taksowkarzy posadzic na taksowki i kazac wam oplacic
        zus,us,utrzymac auto i jeszcze rodzine-jakbyscie wtedy piszczeli.i ciekawe czy
        wtedy pojechalibyscie za 20 zl kiedy na zegarze wychodzi 30zl. to po co jezdzice
        taksowkami? bando obibokow. za robote sie wziasc a nie imprezowac w wekendy i
        wozic tylki taksowkami.
    • oczapowski Re: Taksówkarze wolą siedzieć w domu, niż płacić 20.12.05, 11:00
      Tym razem popieram taksowkarzy...I kazdego kto mysli podobnie! Nie dosc ze
      zrabiamy 1/4 tego co w starej uni to musimy placic najwyzsze podatki! Niestety
      rzad musi bardziej zdecydowanie renegocjowac z unia to co spaprano
      wczesniej...Zreszta w koncu wychodzi po co jestesmy uni potrzebni - jako rynek
      zbytu i nic wiecej...
    • heraldek Wygodniej jest siedziec w domu niz w samochodzie.. 20.12.05, 11:07
      .....to byla zawsze klasa obibokow i kombinatorow....
    • Gość: tryper biurokratyczni zbrodniarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 11:18
      nie przejmują się losem swoich niewolników. Mają płacić, bo jak nie, to paniska pokażą im, co potrafi zrobić "władza". Rzygać się chce na ten pie..ony kraj pie..ych socjalistów. Lata lecą, twarze ciągle te same, wyzysk coraz większy, a lud DALEJ kocha socjalizm
      • werrka Re: biurokratyczni zbrodniarze 20.12.05, 12:14
        alez jaki tu masz socjalizm to raczej skundlony to potęgi kapitalizm w polskim wydaniu. A tak naprawdę to u nas jest coś "ni pies to ni wydra"
        • Gość: zzx Re: biurokratyczni zbrodniarze IP: 195.8.101.* 20.12.05, 14:22
          to jest klasyczny SOCJALIZM taki jak w Niemczech, Francji i Szwecji (nie myl z
          komunizmem; kraje podane za podręcznikiem do makroekonomii stosowanym na
          Uniwerytetach w USA)!!!
        • Gość: korniszon Re: biurokratyczni zbrodniarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 15:49
          Przecież piszę
          tzw. socjalizm
          czytaj spokojnie.
      • Gość: zzx Re: biurokratyczni zbrodniarze IP: 195.8.101.* 20.12.05, 14:20
        właśnie miałem napisać to samo! popieram w całej rozciągłości!!!!!
    • Gość: korniszon Chytry dwa razy traci. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 11:47
      Zysk polega na tym żeby nie działać. Kto pracuje ten dokłada. A jak nie
      dokładasz to już jest zysk. Tak działa mechanizm gospodarczy w III RP.
      Ludzie ludziom zgotowali ten los.
      To jak ze starozakonnym, który codziennie dokładał do interesu.
      — A z czego ty żyjesz?
      — Ja w szabas nie handluję to i z tego żyję.
      A fiskusy czym myślą? Du...i? Bo na to wygląda.
      Albo całkowity brak wyobraźni albo celowa, krecia robota na zlecenie wrogiego
      mocarstwa. Rozwalić tę gospodarkę, niech się przekonają, że tzw. socjalizm był
      lepszy.
    • Gość: tesia Re: Taksówkarze wolą siedzieć w domu, niż płacić IP: 213.155.175.* 20.12.05, 12:19
      wcale się nie dziwie , gdyż kilka złotych może zaważyć na t.zw wa-cie bycie
      watowcem w Polsce opłaca się dużym firmą a 39 000 tys zł przychodu a nie
      dochodu jest łatwo uzyskać.chyba że ktoś uważa przychód za dochód . odliczyć
      należy zus eksplotacje samochodu ,paliwo bo samochód na coś chodzi itp po
      odliczeniu tego wszystkiego zostaje takswkarzowi jakieś 13 000 maksi 18 000 to
      dane szacunkowe za cały rok pracy tj od 1000 do 1500 miesiecznie i jeszcze jak
      znajdą się na wacie to 1500 urząd za bierze czyli dobry 1 msc taksiarza.To
      samo dotyczy małe firmy jednoosobowe , które rozliczają się ryczałtę
    • Gość: honest man powszechne cwaniastwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 12:19
      Jak czytam te wypowiedzi "przedsiebiorcow", to sie noz w kieszeni otwiera!
      Powszechne oszustwa, kretactwa i to bez cienia wstydu. Okradam Panstwo, bo
      przeciez tak trzeba, kto nie kradnie, ten glupi. I jeszcze bezczelnie mowia, ze
      to Panstwo ich okrada. Paranoja! Kiedy do k... nedzy nauczycie sie wreszcie
      szanowac prawo? Jak wam sie nie podoba tutaj, to zakladajcie firmy w innych
      krajach. Tylko na tzw. Zachodzie te przekrety by nie przeszly i podatki tez
      bylyby wyzsze, a do "interesow" na Wschodzie to za cienkie bolki jestescie. To
      wy rozwalacie ten kraj powszechnymi przekretami i jeszcze macie czelnosc
      twierdzic, ze robicie cos pozytecznego. Gdybyscie nie kradli, to mozna by
      obnizyc podatki, bo wiecej kasy by z nich splywalo. A tak bledne kolo... I
      rzygac sie chce, jak to ciezko pracujecie. A robotnik czy kasjerka to nie
      pracuje ciezko? Przy tej kasie, ktora zarabiacie, nie powinniscie jeczec, ze
      wam zle. Informacja dla tych, ktorzy beda mnie od frustratow i nieudacznikow
      wyzywac: mam b. dobry zawod, pracuje w zachodniej fimie HT, place podatki
      (spore) bez cienia jeczenia i do glowy by mi nie przyszlo oszukiwac swoj Kraj.
      Bo po prostu nie jestem chcwiwy i pazerny.
      • business3 Re: powszechne cwaniastwo 20.12.05, 12:34
        Jak to państwo da uczciwie zarobić za ciężką pracę to lekką rączką obywatel chętnie zapłaci należny podatek. Ale wiem - to matrix!
        • Gość: honest man Re: powszechne cwaniastwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 12:40
          > Jak to państwo da uczciwie zarobić za ciężką pracę to lekką rączką obywatel
          chę
          > tnie zapłaci należny podatek.

Smiem watpic. Polak bedzie oszukiwal chocby "dla zasady". Dlatego nigdy nie
          bedzie tu prawdziwego dobrobytu. Obym sie mylil... A mozesz sprecyzowac, co
          oznacza "uczciwie zarobic" i "ciezka praca"?
          • Gość: Hubertus Re: powszechne cwaniastwo IP: *.wirtualny.dzierzoniow.pl 20.12.05, 12:56
            prowadze mała firme płace VAT ZUS PIT - i jakoś tak wychodzi ze albo jestem
            mało obrotny (bardzo prawdopodobne) albo przejadam kase (choć tego nie zauwazam)
            ale niestety po wszystkich opłatach okazuje sie ze nic mi nie zostaje -
            wszyscy kase wzieli (patrz wyzej) ale ja sie napracowałem i nie mogę sobie
            pozwolić na jakąś 1 w roku extrawagancje typu duze TV czy futro dla żony (a gdy
            warte powyzej 9700zł to jeszcze żona podatek zapłaci). Ten kraj okrada każdego
            jak moze- nawet bezrobotnym daje kase i od razu kawałek zabiera - to chore wg
            mnie jest - to tak jakbym kupił kiełbase dla psa dał mu powąchć i mu nie
            pozwolił zjeść. Uproszecznie podatków (liniowy) wg mnie wiele by zmieniło a
            zmniejszenie VATu do 15% i ZUS od dochodu/przychpdu/obrotu* (ale płacone do
            skrabówki a nie do ZUSu bo ten bym zlikwidował) a nie stała kwota poprawił by
            byt wielu rodzinom w tym kraju którego juz nie szanuje bo mnie okrada

*niepotrzebne skreślić i podesłać obecnie panującemu premierowi jako sugestie
          • Gość: emeryt Re: powszechne cwaniastwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 13:21
            honest
            ale ci mózg wyprali tylko współczuć

piszesz że jak nie płaci podatków to państwo okrada -naprawde tak myślisz?
            a co on od tego państwa ukradł?

ma dokładać dla pasożytniczej biurokracji żeby więcej mieli?

policz ile te biórwy rozkradają i marnotrawią , a potem miej pretensje że
            ludzie nie chcą składek płacić
            • Gość: honest man Re: powszechne cwaniastwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 15:48
              > piszesz że jak nie płaci podatków to państwo okrada -naprawde tak myślisz?
              > a co on od tego państwa ukradł?

"Ukradł" to, że żyje w tym kraju, korzysta z finansowanych z podatków
              instytucji (a jak nie korzysta, to jego sprawa, ale pewne instytucje trzeba
              utrzymywać z podatków), chroni go policja, jego dzieci chodzą do publicznej
              szkoły (znowu: jak nie chodzą, to nie znaczy, że nie ma być publicznych szkół)
              itd. Biurwokracja jest zła, ale właściwą drogą jest naprawa funkcjonowania
              administracji państwowej, a nie jej likwidacja! Niektórzy "przedsiębiorcy"
              najlepiej by się czuli, gdyby całkiem znieść wszelkie podatki a najlepiej całe
              państwo. Teorie Korwin-Mikkego ładnie brzmią i fajnie się ich słucha, ale
              wprowadzone w życie spowodowałyby zapewne upadek każdego państwa w ciągu 5 lat.
              Źródłem większości jęków "przedsiębiorców" jest zwykła prostacka pazerność.
              • Gość: szoferak Re: powszechne cwaniastwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:10
                > Źródłem większości jęków "przedsiębiorców" jest zwykła prostacka pazerność.

Tylko trzeba widzieć pazerność po obu stronach.
          • business3 Re: powszechne cwaniastwo 20.12.05, 13:48
            Jak nigdy nie pracowałeś - to nie wiesz.
            • Gość: honest man Re: powszechne cwaniastwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:02
              Pacuje i wiem. Zeby nie byc goloslownym: za prace 40h/tydz. dostaje podstawowej
              pensji cos ponad 2 srednie krajowe. Czasem biore zlecone. To jest mysle uczciwa
              pensja za taka prace. Podatki place uczciwie i nie domagam sie ich obnizania.
              Ale znam osobnikow, ktorzy pracuja "na swoim" w sumie w wymiarze godzin ze 2
              razy mniejszym ode mnie, zarabiaja 2 razy wiecej ode mnie (oczywiscie kombinuja
              do potegi) i jecza, ze sa biedni, bo ich nie stac na to czy tamto! Taka postawa
              jest powszechna! Ludzi Ci prowadza "interesy" typu handel, usługi budowlane i
              nie robia tego wlasnorecznie, tylko zatrudniaja na czarno ludzi, ktorym potem
              czesto nie placa za prace itp. Ich "ciezka" praca polega glownie na
              kombinowaniu i kretactwie. Niestety to polska rzeczywistosc... Pozdrawiam
              wszystkich przedsiebiorcow i nie-przedsiebiorcow uczciwie pracujacych!
              • darr.darek powszechne cwaniastwo w wykonaniu CZERWONEJ hołoty 20.12.05, 17:24
                Gość portalu: honest man napisał(a):
                >Pacuje i wiem. Zeby nie byc goloslownym: za prace 40h/tydz. dostaje podstawowej
                >pensji cos ponad 2 srednie krajowe. Czasem biore zlecone. To jest mysle uczciwa
                >pensja za taka prace. Podatki place uczciwie i nie domagam sie ich obnizania.

Sądzę, że te pieniądze zarabiasz z "budżetówki" i dlatego dla ciebie tragedią
                finansową byłyby cięcia budżetowe państwa.
                Nie oczekuję szczerej odpowiedzi.

A "słusznymi" wydatkami państwa mi tu nie mydl, bo gdybyś przyswoił trochę
                wiedzy o wydatkach państwa, wówczas wiedziałbyś, że źle wydatkowane pieniądze
                na wojsko, policję, sądownictwo i szkolnictwo, to i tak zaledwie ok. 1/5
                wydatków państwa.
                Nie mam zamiaru dokładać się do cyrku czerwonej hołoty, tylko dlatego, że parę
                tysięcy czerwonych kolesi robi z tego interes swojego życia.

• business3 Re: powszechne cwaniastwo 20.12.05, 20:49
                To wiesz co to jest ciężka praca. I o to chodziło.
                Wesołych Świąt Bożego Narodzenia !
          • Gość: zzx Re: powszechne cwaniastwo IP: 195.8.101.* 20.12.05, 14:30
            12 godzin w firmie, a państwo zabiera mi ok. 70% przychodów. jestem "tylko"
            pracownikiem, nie właścicielem firmy!!! (jak poskładasz sobie wszystkie podatki
            to wychodzi właśnie ok. 70% (ZUS+PIT+VAT+akcyza+inne np. gruntowy itd.))

zaczynam coraz powazniej rozważać emigrację do kraju KAPITALISTYCZNEGO, zeby
            dać się wyzyskiwać!!! bo SOCJALIZM polski już nie wyzyskuje tylko rabuje
            obywateli!!!!!!!
      • Gość: revolver Re: powszechne cwaniastwo IP: 195.8.101.* 20.12.05, 14:26
        ja też pracuję, dobrze (???) zarabiam, ale uważam, że dzięki "szarej strefie"
        mamy w ogóle wzrost gospodarczy. prawo trzeba szanować do momentu kiedy staje
        się debilne i urąga zasadom sprawiedliwości (broń nas Panie przed
        sprawiedliwością "społeczną" czyli SOCJALIZMEM!!! niestety w demokracji zgodnie
        z zasadą 80/20 prawo stanowi motłoch (większość)!
        • Gość: korniszon Re: powszechne cwaniastwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:04
          > niestety w demokracji zgodnie z zasadą 80/20 prawo stanowi motłoch
          > (większość)!
          -------------
          Łysiak o tym nieźle pisze.
          • Gość: revolver Re: powszechne cwaniastwo IP: 195.8.101.* 20.12.05, 16:19
            korwin-mikke też!
      • Gość: Adam Re: powszechne cwaniastwo IP: *.torun.mm.pl 20.12.05, 15:34
        A słyszałeś kiedyś o krzywej Laffera? Nie? To doucz się, może wtedy zrozumiesz,
        że taki sam efekt byłby w każdym kraju nadmiernie przyciśniętym fiskalizmem.
        Przy niskich podatkach każdy woli zapłacić uczciwie i mieć z głowy niż
        kombinować. Gdy podatki są za wysokie, obywatel szuka sposobów na ominięcie
        prawa, bo zaczyna mu się to opłacać. I nie ma znaczenia, czy jest to Polak,
        Amerykanin czy Francuz...
        • Gość: honest man Re: powszechne cwaniastwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:12
          > A słyszałeś kiedyś o krzywej Laffera?

Nieweryfikowalny praktycznie model, w dodatku zbyt prosty, by uwzglednic niemal
          ze chaotyczne w swoim charakterze procesy dynamiczne w makroekonomii.
          Oczywiscie mozna probowac obniyc podatki w Polsce i badac reakcje, ale ja
          uwazam, ze w Polsce mamy niskie podatki, wiec co tu obnizac? Glownym problemem
          nie sa podatki, ale ZUS i piwo emerytalno-rentowe nawarzone przez PRL. Chcecie
          zmniejszyc skladki na ZUS, a emerytow i rencistow co? Do gazu?
      • Gość: kaba Re: powszechne cwaniastwo IP: 81.210.22.* 20.12.05, 15:40
        zawsze wszystkie swoje należności (podatkowe również) reguluję terminowo, ale
        trafia mnie szlag, gdy jakiś pożal się Boże kolejny prezes spółki skarbu
        państwa za 2 tygodnie sprawowania swojej funkcji bieże kilkadziesiąt tysięcy zł
        odprawy (z moich między innymi podatków)!!!!!!!!!!
      • Gość: korniszon Zero wyobraźni! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 15:55
        Ty "honest" to jesteś taki sam jak i "man".
        Nie potrzeba geniusza żeby pojął, że fiskalizm morduje przedsiębiorczość.
        Niedługo dojdzie do tego, że będziemy płacić podatki za zużywanie tlenu przy
        oddychaniu. Vide jedna z powieści Janusza Korczaka. To się źle skończy.
        A tak zwani "uczciwi lojaliści" to albo zwykli pożyteczni durnie albo urzędnicy
        MinFin-u działający na polecenie szefa.
      • armal13 Re: powszechne cwaniastwo 20.12.05, 23:32
        Polecam Waleriankę, Persenik...
        Swoje zdanie wyraziłem już we wcześniejszym poście, nie będę się powtarzał. Co do płacenia i zarabiania - płacę grzecznie podatki swojej firmy, co nie znaczy że popieram to w 100%.
        Kwestią odrębną jest, kto płaci te podatki - jeżeli czyni to za Ciebie twój pracodawca, a ty nie masz na to wpływu, ani nie widzisz, ile tych pieniędzy przelewa się przez palce, to nie zrozumiesz ludzi, którzy z tytułu różnych podatków płacą po kilka tysięcy miesięcznie.
      • Gość: :)))) Re: powszechne cwaniastwo IP: *.acn.waw.pl 15.11.06, 16:01
        Gość portalu: honest man napisał(a):

> Jak czytam te wypowiedzi "przedsiebiorcow", to sie noz w kieszeni otwiera!
        > Powszechne oszustwa, kretactwa i to bez cienia wstydu. Okradam Panstwo, bo
        > przeciez tak trzeba, kto nie kradnie, ten glupi. I jeszcze bezczelnie mowia, ze
        > to Panstwo ich okrada.

Cóż, bo okrada. Umawia się, że VAT jest dla przedsiębiorcy neutralny (można go sobie odliczyć od
        zapłaconego VATu) a potem tego nie pozwala robić (np. VAT od benzyny), każe płacić podatki od
        niezapłaconych faktur etc. itd. Konstruuje przepisy pozwalające zawsze odebrać przedsiębiorcy jego
        majątek pod byle pretekstem, nie zapewnia stabilności i jasności uregulowań. zasady gry zmieniają się
        w trakcie. To wszystko są sztuczki stosowane przez mafie na świecie i państwo Polskie. Jak to nazwać?

> Paranoja! Kiedy do k... nedzy nauczycie sie wreszcie
        > szanowac prawo?

Prawo samo w sobie nie jest niczym dobrym. Jest dobre i złe prawo. W Polsce to złe przeważa.
        "Szanowanie" takiego prawa, to wielkie szkody dla obywatela. Obywatel nie jest dla prawa, tylko prawo
        dla niego. W Polsce prawo jest dla urzędników. Brak poszanowania dla prawa jest wynikiem wieloletnich
        starań władzy i urzędników. Jaki zasiew, takie efekty.

> Jak wam sie nie podoba tutaj, to zakladajcie firmy w innych
        > krajach.

Wielu już zakłada. Ale jak większość założy, to kto sfinansuje Twój zasiłek?

> Tylko na tzw. Zachodzie te przekrety by nie przeszly i podatki tez
        > bylyby wyzsze, a do "interesow" na Wschodzie to za cienkie bolki jestescie.

Podatki na tym "Zachodzie", którego jak czytam, nie znasz, są sumarycznie niższe niż w Polsce. Do
        tego prawo jest stabilne i nie trzeba go łamać by żyć. Tamtejsi prawodawcy nie są, w przeciwieństwie
        do naszych, idiotami.

> Towy rozwalacie ten kraj powszechnymi przekretami i jeszcze macie czelnosc
        > twierdzic, ze robicie cos pozytecznego. Gdybyscie nie kradli, to mozna by
        > obnizyc podatki, bo wiecej kasy by z nich splywalo. A tak bledne kolo...

Od kogo ta kasa by spływała misiu? Od górników i rolników? KTO zarabia prawdziwą kasę w tym kraju?
        Wypracowuje dochód narodowy? Tylko my, misiu. Bez nas skończą się renty, zasiłki, zapomogi i co
        wtedy zrobicie?

> I rzygac sie chce, jak to ciezko pracujecie. A robotnik czy kasjerka to nie
        > pracuje ciezko? Przy tej kasie, ktora zarabiacie, nie powinniscie jeczec, ze
        > wam zle. Informacja dla tych, ktorzy beda mnie od frustratow i nieudacznikow
        > wyzywac: mam b. dobry zawod, pracuje w zachodniej fimie HT, place podatki
        > (spore) bez cienia jeczenia i do glowy by mi nie przyszlo oszukiwac swoj Kraj.
        > Bo po prostu nie jestem chcwiwy i pazerny.

Nie, nie pracujesz. Może masz etat a to nie to samo. Nic nie wiesz o tym, jak to jest prowadzić w Polsce
        firmę. Gdyby nie my, to gdzie te kasjerki i inni HRowcy znaleźliby pracę? Hę? mądralo? Ja na etat wydaję
        dużo pieniędzy, a że pracownik dostaje tylko ich połowę, bo na reszcie urzędnicy kładą łapę to już nie
        do mnie pretensje. A pan pracownik musi być świadom komu i czemu zawdzięcza, że zarabia tak mało.
        Ja mu mogę dać 100% tych pieniędzy do ręki i niech sam połowę odniesie do US. Może wtedy jego
        świadomość, jak jest okradany, wzrośnie.
    • Gość: autochton Tym sie Polak do historii wkupi, ze i przed szkoda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 13:13
      jak i po szkodzie GLUPI.
      To samo z VATem na materialy budowlane (na zyczenie Polakow), idiotyczna
      numeracja telefoniczna (byle wioska ma numer do wojta lub proboszcza dluzszy niz
      w Ameryce zwlaswzcza jak ma operatora alternatywnego), numerami kont bankowych
      ktore wystarcza dla ludnosci calej kuli ziemskiej, Marsa i Wenus razem wzietych
      jak rowniez mnostwem innych bzdur. Tylko tak dalej, swietlana przyszlosc dla
      tego kraju ... :-(
      • Gość: emeryt jeśli to ma być demokracja.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 13:30
        to należy skasować podatki
        a wprowadzić powszechną składkę na utrzymanie państwa
        płacić powinien ten kogo na to stać

i to byłaby dopiero demokracja
        inaczej to nie ma nic wspólnego z demokracją
        • Gość: ccc Re: jeśli to ma być demokracja.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:48
          Jesze poprzedni sejm uchwalił nowelizację krus przywracającą ubezpieczenie w
          nim podatników rozliczającym sie w formie książki rozchodów i przychodów.Taki
          to przedsiębiorca jeśli nie zapłaci rocznie 2.600. zł podatku dochodowego a
          chćby miał 1 miliard obrotu to nie wyskoczy z krusu.Doskonale wiemy jak
          manipulpwać kosztami jeżdząc najnowszymi mercedesami i żyjąc w luksusie na
          koszt podatnika ,bo to cała reszta biedoty składa się na krus.Chory
          kraj,władza,elity i nie ma na to lekarstwa.
      • Gość: korniszon Re: Tym sie Polak do historii wkupi, ze i przed s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:00
        Trochę żeś tego Kochanowskiego przerobił. Bo było CHYBA tak. Ale głowy nie daję
        za dosłowność.

Polak mądr po szkodzie
        Prawda ta nas zbodzie
        Ale kto tę prawdę kupi
        Że Polak i przed szkodą i po szkodzie
        GŁUPI!
    • Gość: zzx no bo tu panuje rabunkowy SOCJALIZM!!! IP: 195.8.101.* 20.12.05, 14:33
      polskie rządy prowadzą gospodarkę rabunkową na najcenniejszym aktywie: ludziach.
    • Gość: Lenin Re:To sa czerwone szmaty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 15:25
      Piepszy ze to byl blad a kolektorom LOTTO zrobil to samo !
      Z czego maja odliczyc vat kolektorzy ?
      Z dnia na dzien podatek poszedl 100% w gore i to juz od pierwszej zlotowki .
      Ludzie , gdzie sa takie podatki na swiecie ?
    • Gość: Stefan POLICZMY IP: *.man.polbox.pl 20.12.05, 15:38
      Policzmy. W okresie 2 tygodni, taksówkarze zarobiliby 600-700 zł czyli ich
      dochody brutto, to około 970zł w ciągu 2 tygodni czyli 485 tygodniowo.
      Wszystkich tygodni w roku jest 52, a zatem w celu obliczenia rocznych dochodów
      mnożymy tygodniowy zarobek przez 52 - 52*485 - otrzymujemy 25.220 zł... Nie
      rozumiem zatem, jakim to cudownym sposobem, według autora artykułu ,
      taksówkarze mieliby ryzykować przekroczeniem magicznej kwoty 40.000 przychodu
      rocznie.....
      • Gość: rex czytać się naucz! w artykule jest NETTO!!! IP: 195.8.101.* 20.12.05, 16:01
        ;-)
      • Gość: taxi a 1000 dla korporacji??? IP: 195.8.101.* 20.12.05, 16:04
        ;-)
      • Gość: niefiskalny Re: POLICZMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:08
        > Policzmy. W okresie 2 tygodni, taksówkarze zarobiliby 600-700 zł
        --------------
        Przyjąłeś błędne założenie. Da się zarobić więcej.
        • Gość: lok Re: POLICZMY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:18
          mówmy o przychodzie a nie dochodzie (ad. 10000 EUR )
          • Gość: Stefan Re: POLICZMY IP: *.aster.pl 20.12.05, 17:36
            Doładnie, założyłem, że zysk netto 700 zł wychodzi przy przychodzie około 970zł
        • Gość: Stefan Re: POLICZMY IP: *.aster.pl 20.12.05, 17:34
          >> Policzmy. W okresie 2 tygodni, taksówkarze zarobiliby 600-700 zł
          >--------------
          >Przyjąłeś błędne założenie. Da się zarobić więcej.

Nic nie zakładałem. W artykule jest napisane, że 2 tygodnie jeżdżenia to 600-
          700 zł.
      • Gość: tesia Re: POLICZMY IP: 213.155.175.* 20.12.05, 16:18
        jesli tyle to by nie starczyło na zus to policzmy zus ktory wynosi ponad 8500n
        nie znam danych za grudzień do listopada wynosi dokładnie 7 785,-odejmimy od
        25220 zł to wyjdzie zaledwie 16 720 dotego opłaty korporacyjne około 250,-zł m-c
        paliwo przeglądy 2 do roku itp to wyjdzie z 9 000,-zł na czysto super dużo tylko
        750,- zł msc
    • Gość: Krzysztof Re: Taksówkarze wolą siedzieć w domu, niż płacić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:23
      ... i dobrze robią. Decydentami od podatków powinny być osoby, które na własnej
      kieszeni odczuły ryzyko prowadzenia działalności gospodarczej, a nie
      urzędnicy " nie czujący bluesa ", że o posłach nie wspomnę.
      Słusznie wypunktowano w artykule, że tego VAT-u nie ma od czego odliczyć.
      To samo, w jeszcze więkrzym stopniu dotyczy wszystkich małych producentów w
      Polsce, którzy są pierwsi w tym VATowym łańcuszku i których są tysiące.
      W zakupach surowców do produkcji i innych drobiazgach jest niewiele zawartego
      VAT-u do odliczenia, a przy produkcji,często skomplikowanej, najwiękrzymi
      kosztami składającymi się na wyrób, są koszty pracy tzn. wynagrodzenia i ZUS,
      które nie są oVATowane.W efekcie to głównie od pensji i ZUS-u płaci się 22% VAT.
      Dlatego tak niewiele ryzykantów podejmuje się produkcji,która jest motorem
      rozwoju gospodarki i eksportu.
    • Gość: Jonnek Polski limit rozliczeń bez VAT jest jednym z najni IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.05, 20:32
      "najniższych w Europie. W Czechach, na Węgrzech i Słowacji wynosi on 35 tys.
      euro."

Chciałoby się kogoś zamordować. Uważam, że w tym bandyckim państwie korzystanie
      ze wszelkich prawnych sposobów na płacenie mniejszych podatków jest w
      rzeczywistości postępowaniem patriotycznym. Cały aparat państwa stoi nierządem
      i demoralizacją. Im mniej ma naszych pieniedzy, tym lepiej.
    • Gość: gość Ciekawe, za co tak nienawidzicie własnego państwa? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.12.05, 21:35
      Wolicie utrzymywać zamiast polskiej armii armię cudzą (np. rosyjską?) Z
      przestępcami dogadywać się samodzielnie, bez udziału policji? Bulić po 5 tys.
      zł za usunięcie migdałków czy wycięcie wyrostka?
      • Gość: Jacek Re: Ciekawe, za co tak nienawidzicie własnego pań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 22:38
        za pazerność nienawidzimy i to nie nasze państwo.

Nie chrzań nic o policji, bo jest do d..., lekarzom w szpitalu trzeba drugi raz
        płacić, szkoły państwowe tez do d.., trzeba brac korepetycje al;bbo iśc do
        prywatnej.
      • Gość: ratt Re: Ciekawe, za co tak nienawidzicie własnego pań IP: 195.225.250.* 20.12.05, 22:54
        A co teraz tak nie robimy ????
        Przeciez za kazda operacje w szpitalu trzeba "extra" zaplacic, jak chce sie
        odzyskac ukradziony samochod to isc do prywatnego detektywa a nie na policje a
        obecnie utrzymujemy armie amerykanska (kupujac f16) a nie wlasny przemysl
        zbrojeniowy - chociaz ten ostatni przyklad to i tak z pozytkiem dla nas bo
        inaczej taka technologie to bysmy ogladali tylko na obrazkach.
    • yanca3 Re: Taksówkarze wolą siedzieć w domu, niż płacić 20.12.05, 22:50
      jak zwykle trzeba być uczulonym na różne pułapki ze strony przepisów. Ciekawe
      jak można tak manipulować , posiedzę w domu i nie zarobię , bo stracę?! To
      faktycznie jest argument nie do odparcia . Siedzę w domu i tym samym
      zarabiam .:) Cudowny kraj .............taxi już święta i Nowy Rok.
      • Gość: zamieram Re: Taksówkarze wolą siedzieć w domu, niż płacić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 23:09
        > Ciekawe
        > jak można tak manipulować , posiedzę w domu i nie zarobię , bo stracę?!

A mnie sie wydaje ze ja nowy film Barei ogladam .
        To nie moze byc prawda , a widziales kiedys kaczke pod ziemia ?
    • Gość: tomek Re: Taksówkarze wolą siedzieć w domu, niż płacić IP: *.elarnet.pl / 193.238.180.* 20.12.05, 23:12
      Strasznie durny artykul, w warszawie normalnie w godzinach szczytu czeka sie na
      Taxi nawet 40 min, a teraz okres swiateczny .....
      a co do VAT bardzo dobrze ze placa i tak powino byc jak inne profesje
    • Gość: Tessa Re: Taksówkarze wolą siedzieć w domu, niż płacić IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.12.05, 23:33
      od kiedy to taksówkarze mogą odliczac Vat -autor nie zna przepisów
      • Gość: Ben Re: Taksówkarze wolą siedzieć w domu, niż płacić IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 09:21
        Najwięcej gadają ci którzy nie mają pojęcia o kosztach[87 gr. to koszt
        eksploatacji 1 km , a gdzie Zus i inne? ]wyliczone przez US!!!
    • Gość: tesa Re: Taksówkarze wolą siedzieć w domu, niż płacić IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.12.05, 23:36
      Chyba autor może sobie odliczać Vat za benzynę bo nie taksówkarze
      • interaktywny Re: Taksówkarze wolą siedzieć w domu, niż płacić 20.12.05, 23:57
        Jak to nie moze sobie odliczyc ?
        W myslach moze sobie odliczyc.
      • interaktywny Re: Taksówkarze wolą siedzieć w domu, niż płacić 21.12.05, 00:08
        Taxi nie moze sobie odliczac VAT od paliwa
        bo to niezgodne z VI dyrektywa uniji .
        Poza sporem jest , ze nie spelniaja wzorow Lisaka , Pastusiaka , Niemanana ,
        Kwasniewskiego , Chopina i Kalwas tez !!!
    • interaktywny Re: Jak mozecie czepiac sie VAT-u 21.12.05, 00:29
      VAT jest odpowiedzia na to jak podniesc Kraj z upadku .

Przy tworzeniu , modyfikacji (co kwartal) , egzekucji zatrudnione sa rzesze.

Kto tego nie rozumie niech zapozna sie z
      piecioma tysiacami pytan na temat :

"Odpowiedzi na pytania użytkowników umieszczane są na stronach serwisu tak,
      abyś mógł je również przeczytać. W ten sposób powstała baza ponad 5000 pytań i
      odpowiedzi, z której możesz korzystać bez ograniczeń. Są one szczególnie
      przydatne wówczas, gdy pojawiają się skomplikowane zmiany w przepisach."

I to w promocji swiatecznej .

portalfk.pl/content/info/promocje_apr2.html
    • Gość: Jerzy To jest wylewanie dziecka z kąpielą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 18:13
      Pogratulować anonimowym politykom kolejnych głupich przepisów. Czy są w rządzie
      ludzie z rozumem działającym normalnie ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka