Dodaj do ulubionych

Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik

IP: *.acn.waw.pl 31.12.05, 02:10
Jak zwykle w polskim "prawie" - zwrot VAT nadziany jest pułapeczkami i ograniczeniami. I już ten i
tamten się nie załapią i wspomogą swoją krwawicą "berecikowe". I tak się toczy od jednego skubnięcia
do drugiego. Ten nasz VAT coraz bardziej przypomina obrotowy, bo go firma nie może odliczyć od
tego i tamtego... Fiskus wydarł mi już dziurę w kieszeni, teraz wyskubie resztki podszewki. Do siego
roku!
Obserwuj wątek
    • Gość: qwerty pytanie do fachowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 10:42
      po co ministerek w swoim załączniku wskazuje numer PKWiU skoro na fakturze nie
      mam tego numeru bo i nie musi sie tam znajdować? W jaki sposób mam ustalić czy
      moje deszczułki to te z załącznika czy też inne? Znając życie to z dnia na dzień
      w urzędach skarbowych zamiast skarbowców pojawi się znienacka armia
      specjalistów od towaroznawstwa i budownictwa. Chory kraj, chore prawo....
      • Gość: iNWESTOR Re: pytanie do fachowców IP: 193.28.0.* 23.01.06, 11:16
        Czy ktos pamieta jaki byl wat za "uslugi specjalne" w nadzorze budowlanym
        numer PKWiU tego nie określa. Z reszta nie mam co liczyć na faktury... czy moge
        domagac sie zwrotu czesci poniesionych nakladow. Czy to będzie łapówka dla mnie
        o innych podatników, za to że chciałem sobie zamieszkac jak człowiek? ;D
      • Gość: sylwia Re: pytanie do fachowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 08:56
        Jestem rolnikiem, nie odprowadzam podatku vat. W tym roku będe budować dom to
        czy w takim przypadku mogę starać się o zwrot vat-u ubudowlanego?
    • Gość: Damn^^ Najfajniejsza kategoria... IP: *.itpp.pl 31.12.05, 12:53
      to moim zdaniem:

"Tapety papierowe i inne okładziny ścienne; papier transparentowy do okien - z
      wyłączeniem papieru transparentowego do okien"

a zwłaszcza jej druga część.

Ależ to wszystko jest nonsens...
    • Gość: JK Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.06, 13:27
      7% - tyle wynosil vat na wapno w calym 2005 roku.
    • Gość: Zibi Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.06, 20:42
      Bar4dzo podoba mi się ten kawałek: Rury, przewody i węże oraz ich osprzęt z
      tworzyw sztucznych - z wyłączeniem węży i sztucznych jelit do kiełbas
    • Gość: piotr.lewandowicz Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 21:18
      Rozumiem, że jeżeli ktoś kupował okna czy drzwi z montażem może się pożegnać ze
      zwrotem VAT. Przypominam sobie, jak z uporem maniaka usługodawcy podkreślali,
      że sprzedają mi usługę, a nie przedmiot. Teraz już rozumiem, dlaczego ...
      • Gość: j-23 Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 11:34
        > Rozumiem, że jeżeli ktoś kupował okna czy drzwi z montażem może się pożegnać ze
        >
        > zwrotem VAT. Przypominam sobie, jak z uporem maniaka usługodawcy podkreślali,
        > że sprzedają mi usługę, a nie przedmiot. Teraz już rozumiem, dlaczego ...

Jak to "pożegnać"?! Trudno żeby zwracali ci coś, czego nie zapłaciłeś.
      • Gość: Stanisław Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 15:04
        Kochany - kupując usługę, a nie przedmiot, zapłaciłeś 7% VAT a nie 22%. To co
        chciałbyś teraz odliczać? Ja kupiłem 1 okno bez usługi (bo sam chciałem je
        sobie wymienić) i zapłaciłem 22% VAT, a potem kupiłem 3 okna z usługą i
        zapłaciłem 7%.
    • Gość: P.Piotrek Operacja "zwrot VAT" - ZAMIESZANIE Z POPLĄTANIEM ! IP: 217.17.33.* 06.01.06, 13:38
      No właśnie - też mam problem z interpretacją tego zestawienia wg PKWiU tzn.: jeśli w zestawieniu jest podany pełny numer to wszystko wiadomo - można odliczyć produkt tylko i wyłącznie oznaczony na fakturze tym numerem ale np.:

1.
      Jeśli jest podany tylko początek numeru PKWiU np. 26.22 to co to oznacza ??? że można odliczyć wszystkie wyroby sanitarne ceramiczne których numer PKWiU zaczyna się dokładnie od liczb 26.22 a dalszy ciąg numeru po 22 nie jest istotny ???
      albo
      Jeśli jest podany tylko początek numeru PKWiU np. 28.11.23-76 to co to oznacza ??? że można odliczyć wszystkie elementy budowlane których numer PKWiU zaczyna się dokładnie od liczb 28.11.23-76 a dalszy ciąg numeru po 76 nie jest istotny ???

2.
      Co oznacza to tajemnicze "ex" przed numerem PKWiU bo objaśnienie na końcu zestawienia (ex - dotyczy tylko i wyłącznie danego wyrobu z danego grupowania) niczego nie wyjaśnia tylko wręcz jeszcze bardziej komplikuje ??? np.: PKWiU ex 26.6

mam na fakturze takie produkty:
      Kleje typu Ceresit/Atlas, Fugi oznaczone: PKWiU 26.64.10-00.90
      Płyta gipsowa: PKWiU 26.62.10-50.10

czy one kwalifikują się pod PKWiU ex 26.6 ???

3. Czy można odliczyć tylko produkty przy których jest nr PKWiU na fakturze - a jeśli go nie ma to odliczy nie można ??? np.

parapet z granitu
      drzwi
      okucie - szyld mosiądz na klucz (tzn. klamka bez zamka, samo okucie - szyld)
      transformator do oświetlenia punktowego halogenów

A co ze zlewem z fragranitu PKWiU 19.13.12-33.21 (zlew kamienny - tzw. fragranit), co z bateriami zlewowymi i okapem nad kuchnią gazową, i rurą spiralną rozciąganą odprowadzającą opary z okapu do komina ???

4.
      Czy można odliczyć kabinę natryskową PKWiU 28.11.10-52.3 (w zestawieniu pod PKWiU ex 28.11.10 - Budynki prefabrykowane z metalu...) ???
      oraz
      rolety materiałowe na okna zamiast żaluzji (kasetowe i nie kasetowe - różne) PKWiU 25.23.14-70.23 (w zestawieniu pod PKWiU ex 25.23 - Wyroby z tworzyw sztucznych dla budownictwa ...) ???
      • Gość: dusia Re: Operacja "zwrot VAT" - ZAMIESZANIE Z POPLĄTAN IP: *.devs.futuro.pl 06.01.06, 16:14
        hehehe... ja tę kabinę prysznicową też mam tak kretyńsko oznaczoną na fakturze.
        Pani w US zrobiła wielkie oczy, ale kazała wpisać, bo oni wiedzą dobrze, że
        skoro wucet i umywalkę można odpisać, to kabiny też..

a to "ex" rozumiem w ten sposób, że patrzysz po numerach podanych w spisie.
        Jeśli jest przy nich ex to obok w opisie jest napisane co jest wyłączone (czyli
        czego nie mozesz odpisać, bo VAT nie wzrósł). Reszta materiałów z danej grupy
        jest jak najbardziej odpisywalna.

Jeżeli masz numer np. 26.22 to cała grupa materiałów jest do odliczenia, bez
        względu na dalszy ciąg numeru PKWiU. Liczy się początek 26.22.

Moim zdaniem te wyroby o których piszesz w pkcie 2 są odpisywalne. W opisie przy
        ex 26.2 jest dokładnie napisane czego NIE możesz odpisać. Resztę odpisuj.

Ja wpisuję do odliczenia drzwi zewnętrzne i wewnętrzne mimo, ze na fakturze nie
        mam podane PKWiU. Niech mi teraz US udowodni, ze nie są odpisywalne... ;))

A rolety bym wpisała. Nie kwalifikują się tylko pozycje 25.23.14-50.2,
        25.23.14-50.50. Skoro roletki (jak piszesz) mają końcówkę 70.23 to znaczy że nie
        są wyłączone ze zwrotu.

Nie załamuj się - to wszystko jest takie straszne tylko na pierwszy rzut oka.
        Ważne że parę groszy będzie ;D
        • lidya Re: Operacja "zwrot VAT" - ZAMIESZANIE Z POPLĄTAN 10.01.06, 12:45
          czy lakiery i farby też można odpisać do zwrotu vatu? i rolety zewnętrzne?
        • Gość: igio Re: Operacja "zwrot VAT" - ZAMIESZANIE Z POPLĄTAN IP: 194.183.32.* 11.01.06, 06:43
          a co z drzwiami przesuwnymi kupionymi do stałego elementu mieszkania czyli
          szafy wnękowej?? Kupilem bez montazu wiec z 22% vatem

Moge sobie to zakwalifikowac do kategori drzwi??

A co z okapem?? On gdzies tam podpada pod cos??

pozdrawiam vatowiczow
    • Gość: gość- Rafał Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 08:36
      Miałem w zeszłym roku remont domu, który wykonywała ekipa budowlana. Mam fakturę
      na te prace, czy mogę też domagać się zwrotów?
      • igio Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik 12.01.06, 12:14
        fakture masz najpewniej na 7% vat wiec jak mozesz sie domagac zwrotu
        nadplaconych 22%?
    • Gość: www.rury.net.pl Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 13:09
      Mam fakturę na prace budowlane, czy mogę też domagać się zwrotów?
    • Gość: podatnik Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik IP: 80.51.241.* 12.01.06, 17:45
      Dalej podatnicy PIT nie mający dochodów , a robiący drobne remonty nie mogą
      odzyskać chociaż części VAT za materiały budowlane.
    • Gość: Gosia Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 09:41
      Jesli Chodzo o magiczne numerki PKWiU to niestety jeśli nie ma ich na FV to
      zwrotu nie będzie i nie ma to znaczenia, że na jednej FV ten sam klej przez
      przypadek oczywiście ma numer i za niego będzie zwrot, to już jeśli jest na
      drugiej bez numeru to za tą drugą FV zwrotu nie będzie.
      A sklepy nie mają w obowiązku wydawania FV ze wszystkimi numerami a szczegolnie
      jeśli chodzi o produkty z 22% Vatem na FV maja sie znajdować numery PKWiU
      produktów z 3 i & % Vatem a 22% nie ma takiego przymusu.
      To w jaki sposób ja mama przymusić taki sklep żeby mi FV z numerkami wydał co?
      może ktoś ma jakiś pomysł?
      Dodam, że w sklepach są zieloni jeśli chodzi o całą akcję pt "VAT"

• cucciolo Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik 17.01.06, 14:46

zerknelam na faktury, i wiecie co ??
        na jednej i tej samej fakturze (z duzego marketu budowlanego) czes produktow ma
        podany kod PKWiU a czesc nie ma.....

ta ustawa to byla zwykla przedwyborcza kielbasa ;)
    • Gość: Kiler Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 18:47
      ta stronka jest spox
    • Gość: Krzysztof Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 18:59
      Czy moge odliczyc VAT na materiały budowlane zakupione na pomieszczenie
      gospodarcze na które mam zezwolenie ? Będę wdzieczny za pomoc . Krzysztof
    • sqwind Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik 22.01.06, 08:01
      Gratuluję fiskusowi.Skubnął,mnie,widzę na pięć tysięcy.Przepraszam,pięć
      becikowych...
      • Gość: Zwrot WAT 5000 ;) Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik IP: 193.28.0.* 23.01.06, 11:09
        Zawsze możesz wystapic o te brakujące parę tysięcy. Jak się postarasz to nawet
        w jednym roku -jak bedziesz mial piecioraczki albo znajdz jakies znajome i
        zaloz spolke z O.O.
        TROCHE PRZYJEMNOSCI I -ZA 9 MIESIECY - MASZ KASE -BEZ INWESTOWANIA
    • Gość: Mira Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik IP: *.uni.opole.pl 24.01.06, 14:50
      Przeczytaj dokładnie Ustawę.Garaż itp.nie można odliczać dotyczy to także
      pomieszczeń gospodarczych, szop itp.pomimo
      że masz pozwolenie. Remont dotyczy wyłącznie budynku mieszkalnego lub
      mieszkania. Zdarza sie że na Fakturze nie ma Indeksu PKWiU wtedy szukasz ten
      numer w zAłączniku do Ustawy, tam są wyszczególnione grupy materiałów i wyrobów
      gotowych z podaniem PKWiU i wpisujesz na kopii Faktury którą przekażesz do
      Urzędu Skarbowego.Ja na niektórych Fakturach nie miałam symbolu na kafelki,
      płytki ścienne i tp. sama dopisałam, tak kazali mi zrobić w US w Opolu.
      • Gość: marek Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik IP: *.aster.pl 26.01.06, 21:49
        W Warszawie nie każą dopisywać numeru do PKWiU.
        JEdyne co mnie zaniepokoiło, to to, że np armatura (krany) była 7%, obecnie
        jest 22% a odliczyć niewolno.
        Skandal.
        • igio Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik 27.01.06, 08:55
          Nie mozna armatury odliczac??
        • Gość: kacyk Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik IP: 83.238.215.* 20.02.06, 09:36
          a można odpisać VAT z kuchni gazowo - elektrycznej? niby część instalacji gazowej
          • Gość: gosc Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 23:49
            wlasnie co z kuchnia -mnie sklep nawet nie chcial wydac fak-twierdza ze tego i
            tak nie odlicze
    • Gość: irena Re: Operacja "zwrot VAT" dopięta na ostatni guzik IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.04.08, 13:26
      nie bzrdzo rozumiem co to jest...."12,295% z kwotystanowiącejiloczyn 30m2 x cena 1m2 ico mam wpisat w kalkulatorze wyliczen zwrotów WAT
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka