Gość: H5N1 IP: *.pronet.lublin.pl 04.02.06, 02:39 ZUS, PZU, TP sa, czyli firmy których nie da się zreformować. :(( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: OLO Re: W ZUS-ie łatwiej, czyli trudniej IP: *.chello.pl 04.02.06, 02:52 Znam problem od podszewki, pracowałem w ZUSie..kiedys i uwazam ze autor grubo przesadza, przeciez to wszystko dzialalo juz 2 lata temu. Jezlie platnik dobrze sie zarejestruje (nie popelni bledow na druku ZFA lub ZPA) i zlozy jedna deklaracje DRA z takimi samymi danymi co na w/w ZFA/ZPA to dalsze skladanie deklaracji nie jest konieczne bo system bedzie je "klonowal" nie pamietam czy rozwiazano problem rosnacej skladki na ubezp. zdrowotne ale z tego co wiem to jest to czysto techniczny problem latyw do rozwiazania. To dzialalo! Przynajmniej jak ja pracowalem. A system jest barodz zaawanoswany, obecnie pracuje w sektorze bankowym i sytem jest tu o 3 generacje do tylu.Nie narzekajmy na wszystko!Glowa do gory! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.p mentalnosc IP: *.devs.futuro.pl 04.02.06, 09:54 ostatnio zalatwialem zaswiadczenia w sadzie o niekaralnosci 10 min w Urzedzie Skarbowym o nie zaleganiu z podatkami 2 godziny w Zusie pomimo ze wszystko widac w systemie termin 7 dni a przy okazji prostowalem jakies DRA z 99 bo byl inny regon -5 godzin i panie byly mile a w systemie wszystko widac , wiec problem tkwi w w porocedurach a nie w systemie informatycznym (ktory notabene pewnie tez jest skopany) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oliveira Ciekawe, jak Prokom dostaje kolejne zlecenia IP: *.atman.pl / *.atman.pl 04.02.06, 13:46 Jeszcze chyba nie było oprogramowania z Prokomu, z którym nie byłoby problemów. Jednak to Prokom otrzymuje wszystkie zlecenia i to niezależnie od opcji rządzącej. Jak to się dzieje? Może gazeta by się tym zaciekawiła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz N-K ZUS to ten słynny styk polityki i przestępczości. IP: *.net.autocom.pl 05.02.06, 22:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman stoszko Re: mentalnosc IP: *.chello.pl 05.02.06, 08:42 np i co 98 97 a moze 100 lat temu ja bylo za cesarza nie jest byrde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pokochać ZUS Pokochajmy ZUS! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 21:42 Gdyby nie ZUS moglibyśmy zapomnieć o tym, że ktoś inny nas leczy (no, przynajmniej mówi, że leczy) i ktoś inny będzie nam (być może) wypłacał emerytury. Po co jest więc ZUS? Po to by go kochać! A wy jacyś tacy dziwni jestście. -- Zadbaj o przyjaciół! By oni mogli dbac o Ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbar Re: Pokochajmy ZUS! IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.02.06, 23:45 i przygarnij kropka :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x-eber Re: W ZUS-ie łatwiej, czyli trudniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 10:12 Gość portalu: OLO napisał(a): ... przeciez to wszystko dzialalo juz 2 lata temu. Jezlie platnik dobrze > sie zarejestruje (nie popelni bledow na druku ZFA lub ZPA) i zlozy jedna > deklaracje DRA z takimi samymi danymi co na w/w ZFA/ZPA to dalsze skladanie > deklaracji nie jest konieczne bo system bedzie je "klonowal" nie pamietam czy > rozwiazano problem rosnacej skladki na ubezp. zdrowotne ale z tego co wiem to > jest to czysto techniczny problem latyw do rozwiazania. To dzialalo! > Przynajmniej jak ja pracowalem. Chyba jednak nie to, nawet jesli pominąć fakt, że - jak wynika z artykułu - to rozwiązanie weszło w życie dopiero 25 sierpnia ubiegłego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc do Olo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 11:50 od niższej podstawy DRA nie "klonują" się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FU-MF z LPR DURNI POLACY !!! WIERZA POLITYKOM hehehehe IP: *.chello.pl 04.02.06, 13:24 wybieraja tych ktorzy bez zastanowienia poderzneli by wszystkim gardla bo to zgodne z mandatem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Re: W ZUS-ie łatwiej, czyli trudniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 18:54 Gość portalu: OLO napisał(a): > Znam problem od podszewki, pracowałem w ZUSie..kiedys i uwazam ze autor grubo > przesadza, przeciez to wszystko dzialalo juz 2 lata temu. Jezlie platnik dobrze > sie zarejestruje (nie popelni bledow na druku ZFA lub ZPA) i zlozy jedna > deklaracje DRA z takimi samymi danymi co na w/w ZFA/ZPA to dalsze skladanie > deklaracji nie jest konieczne bo system bedzie je "klonowal" nie pamietam czy > rozwiazano problem rosnacej skladki na ubezp. zdrowotne ale z tego co wiem to > jest to czysto techniczny problem latyw do rozwiazania. To dzialalo! > Przynajmniej jak ja pracowalem. A system jest barodz zaawanoswany, obecnie > pracuje w sektorze bankowym i sytem jest tu o 3 generacje do tylu.Nie > narzekajmy > na wszystko! Kochny OLO wtedy dzialało a teraz mówią, że nie działa i to nie powiedział autor artykułu tylko rzecznik ZUS.Więc nie wiem dlaczego uważasz że autor przesadza. A generalnie w ZUS działa tylko instynkt obdzierania ludzi z pieniędzy i robienie z nich głupów poza tym nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: W ZUS-ie łatwiej, czyli trudniej IP: *.res.east.verizon.net 04.02.06, 04:59 Zwlaszcza jesli zmiany byly aranzowane przy pomocy pomyslow firmy " Prokom ". Czy przypadkiem nie powinna ona zaplacic skarbowi panstwa za te wszystkie konecznosci naprawy jej bledow ? O ile sie orientuje, Prokom na gieldzie ma sie bardzo dobrze i tylko Zus i inne "obslugiwane " przez Prokom firmy maja klopoty !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RR Re: W ZUS-ie łatwiej, czyli trudniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 07:32 Ja tez MUSZĘ rozliczac się co miesiąc z ZUSem. Ostanio otrzymalem pismo przynaglajace mnie do poprawy danych w dwóch DRA z roku.... 1999 i dano mi na to 14 dni (po 6 latach) I gdzie tu równość działań?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: W ZUS-ie łatwiej, czyli trudniej IP: *.ztpnet.pl 04.02.06, 08:14 ojej co za problem , nie przesadzajcie, przecież można przesłać deklarację ZUS DRA poprzez przekaz elektroniczny. Robię to (jednosobowa działalność gospodarcza) od kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk ZUS-owy system jest bez myslny i głupi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 08:52 ZUS to największe debilstwo. A zatrudniona tam w większości urzędaski są bezmyślne i bez polotu. Mam dość często z nimi do czynienia. Stwierdzam jedno , że uważać konieczne na podsuwane przez urzędaski papiery do podpisu. Mnie już trzykrotnie kazano przepisywać miesięczne sprawozdania tak, tak.. od początku tej akcji. Pomijając, że nie znają podstawowych przepisów np. że emeryt lub rencista przy działalności jednoosobowej w wielu przypadkach nie płaci ani grosza nic ZUS -owi. Następny przykład, że jeżeli brak dochodu do opodatkowania to nie musi składać tzw. PIT 5 itp. Wszystko to dlatego , że zbyt dużo zatrudnia sie bez myślanych pracownic nie doszkolonych. A w każdym widzą tylko oszusta i złodzieja. Natomiast pracownice doświadczone powoli odsuwa sie na bok. No cóż mówiło sie na PRL a teraz mam co ? Zmiany polityczne i kapustowe myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lngrid Re: ZUS-owy system jest bez myslny i głupi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 16:16 Fajne rzeczy opisujesz - emeryt i rencista prowadząc działalność gospodarczą ma obowiazek opłacać składkę na ubezpieczenie zdrowotne! O Pit5 to sie koleś zapytaj w Skarbowce, w Zusie takich informacji nikt ci nie udzieli. Prokom jest autorem tego super programu Platnik i pewnie dlatego nadal wyciąga z budżetu miliony na jego udoskonalanie... Odpowiedz Link Zgłoś
ppecherz A JA NIE SKŁADAM DRA CO MIESIĄC 04.02.06, 08:30 I jakoś zus sie nie czepia...skladam tylko w momencie jak sie np. zatrudniam albo zwalniam czyli jak rejestruje/wyrejestrowuje ze skladek. A tak normalnie jak place co miesiac to nie wysylam co miesiac dra (tak mi pani powiedziala w zusie ze nie musze...) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: ani ja... i nie ma problemu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 15:27 bo problem mają Ci którzy płacą składki od obnizonej podstawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przedwiosnie Re: ani ja... i nie ma problemu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 11:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przedwiosnie Plaćcie skladki chorobowe przed terminem!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 11:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przedwiosnie Plaćcie skladki chorobowe przed terminem!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 11:41 Kochani!!! Uważajcie na tych złodziei w Zusie!!! Płaćcie chorobowe przed terminem czyli przed 10 i 15 każdego miesiąca. Ja prowadze zakład od 18 lat, płacę tym złodziejom zawsze w terminie. W grudniu poszedłem do szpitala i teraz jestem nadal na zwolniniu, a Ci dranie przysłali odmowę wypłaty zasiłku chorobowego,bo grudniową zkładkę zapłaciłem 10 stycznia 2006(mam stempel na poleceniu przelewu)i jet to dla nich PO TERMINIE (bo ich system zarejstrował wpływ 11 stycznia).Kazali się odwołać do Sądu Pracy.I co Wy na to??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viking Re: W ZUS-ie łatwiej, czyli trudniej IP: *.elisa-laajakaista.fi 04.02.06, 09:08 celowo nie działa w ZUSie program komputerowy, żeby nie musieli zwalniać panienek z okienek ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerzysztof Re: W ZUS-ie łatwiej, czyli trudniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 09:23 zus złodzieje naszych pieniędzy biurokraci nieroby Odpowiedz Link Zgłoś
noyle Niewolnictwo 04.02.06, 10:06 Mam pensyjke srednia krajowa i teraz prawie polowa idzie do Zus a druga polowe wydaje na dojazd do pracy czyli benzyne ktorej cena sklada sie prawie z samych podatkow. czyli co zarobie oddam panstwu i jego instytucja, a jak mi zostanie pare zlotych to moge sie napic wódy ktora tez jest mocno opodatkowana. wiec logicznie powinienem sprawe olac i isc na bezrobocie. Co sie dziej z ta kasa? 49 mld w budzecie na dofinansowania dla Zus + nasze skaldki i nic w zamian , pozostaje mzonka o przyszlej emeryturze i miliony problemow w zalatwianiu papierkow bo sytaem, ktory ma na zadanie usprawnienie pracy Zus a co za tym idzie oszczednosci dziala w sposob dokladnie odwrotny generuje problemy oraz wzrost liczby osob ktore to musza prostowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed to jest efekt reformy Balcerowicza i Buska, a nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 10:25 ZUS-u. To ich należy postawić przed Trybunałem Stanu za reformę emerytalną i wszystkie pozostału wynikające z debilizmu umysłowego reformy, które rozbudowały biurokrację do niespotykanych rozmiarów w 1000-tniej historii Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burczymucha4 Re: to jest efekt reformy Balcerowicza i Buska, a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 12:59 ZUS to jest wytwór komuny , pewny wpływ pieniędzy do budżetu . Jawne niewolnictwo dla robotnika,po 30i więcej lat pracy nic się nie należy . Uszczęśliwiają i uzdrawiają na dwóch komisjach . Te składkowe pieniądze robotnika są przeznaczane na mundurowych po 15 latach pracy i nauczycieli i wogóle dla tych z przywilejami. Komisje trzy osobowe to nowy wytwór ZUSu żeby brać dodatkowo z pieniędzy składkowych robotnika. Rzecz jasna jest ,że te powstałe trzy osobowe komisje nie będą negować swoich i swoich koleżanek orzeczeń. Odbijając piłeczkę jak bumerang uzdrawiają w cudowny sposób ludzi . Może należałoby wszystkich uzdrowicieli zrobić błogosławionymi i Swiętymi . Powiększyli by grono Wszystkich Swiętych w Polsce by robotnicy mieli się do kogo modlić . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Co z Gierkiem? IP: *.icpnet.pl 05.02.06, 16:44 > ZUS-u. To ich należy postawić przed Trybunałem Stanu za reformę emerytalną To co zrobić z Gierkiem? Jego głupotę trzeba podawać w skali logarytmicznej, bo nie starcza zer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astmatyk Re: W ZUS-ie łatwiej, czyli trudniej IP: *.internet.v.pl 04.02.06, 10:44 kierownictwo zus to ludzie nie reformowalni,o dziwnych kierunkach wykształcenia nie potrafią interpretować przepisów prawa.w szczecińskim orzecznictwie zus przesiakniętym smrodem dymu papierosowego,aroganccy naczelnicy.czas na zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: W ZUS- bulwersujący stosunek do człowieka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 11:35 ZUS jest instytucją działającą na szkodę obywatela i wogóle powinien zostać zlikwidowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Zus gorszy od Biedronki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 15:32 Jako była pracownica ZUS chcę powiedzieć że zus jest jedyną instytucją na rynku która w ostatniej kolejności dba o swoją kadrę. Nikt młody o zrdowych zmysłach nie chce tam pracować. Jak wiązać sobie przyszłość z instytucją która oferuje młodym pracownikom najniższą krajową. Ja po 3 latach tam miałam 1150 brutto.Przy dobrych układach po 5 - 6 latach ludzie tam zarabiają 1200 - 1300 brutto a odchodzące na emeryture osoby w chwili obecnej z przeszło 30 letnim stażem biorą 1000 zł netto. Jak wiązać przyszłość z taką instytucją? Niestety pracowałam w małym mieście Siedlce gdzie dostać pracę graniczy z cudem więc nieważne ile się zarabia ważne że sie pracuje.Ludzie pracujący tam na "wyższych" stanowiskach czują się panem sytuacji.Teksty jak Ci się nie podoba to mogę panią zwolnić są na porządku dziennym. Ludzie pracują po godzinach bez żadnego odbioru godzin czy wynagrodzenia. Słabsi psychicznie biorą środki uspokajające, a najprzyjemnieszym momentem w pracy jest godz. 16.00. Mobbing jest obecny na każdym kroku ale nikt się nie odważy bo kto w takim małym mieście zatrudni krzykacza.I karawana iedzie dalej.Oszczędności robione są na pracownikach. 3 osoby obsługuje kilka tysięcy miesięcznie interesantów,często na granicy wytrzymałości psychicznej gdy trafi się 2-3 osoby które wrzeszcza że pracujesz tu za jego pieniądze, a do tego kierowniki wrzeszczy Ci nad głową masz się uśmiechać i być miły.Tym czasem 3 osoby przygotowują dla "1"pana dyrektora przegląd codziennej prasy i 3 osoby pilnuja ochrony danych osobowych cokolwiek to znaczy.Czasami lepiej pracowac w sklepie za 1000 zł netto niż w ZUSie. Młode wilki!!! Nikt z was nie zrobi żadej kariery w ZUSie chcesz zarabiać przez 5 lat 800 zł netto a może 850 po 7 latach witaj w domu wariatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manio Re: W ZUS- bulwersujący stosunek do człowieka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 18:57 Gość portalu: ! napisał(a): > ZUS jest instytucją działającą na szkodę obywatela i wogóle powinien zostać > zlikwidowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manio Re: W ZUS- bulwersujący stosunek do człowieka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 18:59 Gość portalu: ! napisał(a): > ZUS jest instytucją działającą na szkodę obywatela i wogóle powinien zostać > zlikwidowany Jest to naprawdę najmądrzejsza wypowiedź na temat ZUS. Gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman stoszko Re: W ZUS-ie łatwiej, czyli trudniej IP: *.chello.pl 05.02.06, 08:46 tylko nie kaczory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slavik222 Cwaniaki Krauzego= GANGRENA TOCZY ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 12:18 Obserwuje cwaniactwo Krausego,ktory wprowadzl swoja firme do ZUS-u i od lat eksperymentuje na tej firmie biorąc kupe kasy.Mimo wielu wpadek jest dobrze ustawiony.Zatrudnia ludzi dobrze usytuowanych politycznie(z kontaktami) jak wymieniony w artykule Krzysztof Król,niegdyś poseł KPN-u ,czy komuszewski poplecznik Leszka Millera-byly rajdowiec Robert Mucha.Sam mial dobre uklady ze znanym artystą disco-polo Al-Kwaśniewskim.Mam nadzieje,ze Kaczory skontroluja ten uklad i przywolaja gnojka do porzadku.Obecnie PROKOM mocno wszedl w ZUS i jest prawie niemozliwe ,aby ich stamtad wykurzyc.Zresztą informatycy metoda prob i bledow wyuczyli sie i szkoda by sie ich teraz pozbywać.Warto jednak wiedziec,ze kilka lat temu Bogu ducha winnego prezesa ZUS-u, St.Alota wykurzono za bledy popelnione przez eksperementujacych w ZUS-ie ludzi Krausego.Sam Krause albo nie panowal albo sie nie przejmowal postepami informatyzacji ZUS. Dziś jednak mozna by jednak PROKOM łagodną perswazja zachecic do solidnej pracy wyjmujac kawalki tortu z intratnego zlecenia. Bylego Prezesa ZUS-u Alota wykanczono wysylajac na niego dzieciaków- ,,dziennikarzy" Rzeczpospolitej ,ktorzy dostali gotowce do artykulu oczerniajacego Prezesa.St.Alot nie potrafil jednak,bez zadnego poparcia politycznego wyjść z tej sytuacji.Krause mial natomiast poparcie komuszewskich i współrządzących liberalow z Unii Wolnosci(ktorym AWS ustępowała jak bolączce na d..e).Dziwne tylko,ze w ta afere ,bez zbadania sprawy dal sie wtedy wciagnac owczesny wicepremier,min.fin. Leszek Balcerowicz popierając komuszewskich. Alot musial odejsc.Nasłano na niego media i prokurature a GANGRENA JEDNAK NADAL TOCZY ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syruss Re: W ZUS-ie łatwiej, czyli trudniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 12:26 ZUS czytaj Zakład Udręki Społecznej albo Zapłać Umieraj Sp***aj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozwalcowany Mam inne pytanie bo właśnie rejestrowałem IP: *.lubin.dialog.net.pl 04.02.06, 12:41 rozpoczęcie działalności. Jak to jest, że w ciągu 10 dni od otrzymania numeru REGON dostałem już 5 ofert banków ws prowadzenia konta a idąc do ZUS-u, musiałem wypełnić durnowate wnioski ZUA i ZFA zawierające te same dane? Czyli banki mogą korzystać z bazy REGON a ZUS z niej nie korzysta. Wielokrotne wprowadzanie tych samych danych powoduje "rozjeżdżanie się" baz wskutek nieunikninych pomyłek, nie ma też możliwości ich spójnej edycji w różnych bazach. Pełniąc do niedawna ważne stanowisko w administracji publicznej (mając bardzo duże doświadczenie także w wydawaniu rozmaitych decyzji administracyjnych) zdołałem wypełnić poprawnie oba druki,z pomocą urzędniczki, dopiero za 3-m razem!!! Wyobrażam sobie, jak robi to osoba nie mająca urzędniczych doświadczeń i bez stosownego wykształcenia. Ponadto druki są skonstruowane "uniwersalnie" co ma rzekomo zmniejszyć ich ilosć. Konsekwencją tego jest fakt, że nawet w poczekalni nie ma wzoru poprawnie wypełnionego druku, gdyż w zależności od sytuacji pewne pola się wypełnia a inne nie. Tak więc wzorów musiałoby być 5 (raz wpisać PESEL a raz nie, innym razem bez REGONu, podobnie z NIP) a to naocznie pokazałoby że jest g...o a nie uproszczenie formularzy! Nadto całe oprogramowanie stworzono dla wygody programisty a nie użytkownika. Klient musi starannie drukować lietrki w kratkach żeby automatyczny skaner mógł je przeczytać - jak wykoślawi literkę, to paszoł won! Przepisuj jeszcze raz, bo możliwości korekty z klawiatury nie ma! Od połowy 2005 są te reklamowane przez tow. Millera niższe składki - ale nadal nie ma ich w programie więc wypełnia się ten sam druk co dla składek normalnych. Pani powiedziała mi, że może JUŻ od marca (czyli cały rok pan Krauze widać grał w tym czasie z prezydentem wszystkich łajdaków w tenisa) będzie to uwzględnione w systemie. Ale nic za darmo! To "ułatwienie" spowoduje powstanie nowego druku, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stysz Moja historia zakładania firmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 13:06 Skończyłem studia. postanowiłem założyć własną działalność, potrzebowałem do tego sprzętu komputerowego - bardzo drogiego jak dla mnie - kilkadziesiąt tys złotych - wkład własny z naszego mojego i żony wesela. Ale że UE to postanowiłem postarać się o dotację w ramach 3.4 ZPORR - wnioski miały byc składane we wrześniu 2004. Ale wkład własny to i tak za mało - bo to refundacja części kosztów - trzeba kredyt (teoretycznie aby złożyć wniosek i uzyskać kredyt to muszę być cały czas odwieszony - czyli płacić ZUS) odwieszałem się tylko wtedy gdy potrzebowałem zaświadczenie o nie zaleganiu (tam jest napisane czy jestem czy nie zawieszony) dopiero 3 bank dał mi kredyt i to za wstawiennictwem, za każdym razem już przy rozpatrywaniu wniosku bank chciał takie zaświadczenie, a potem przy udzielaniu promesy i przy samym kredycie, do wniosku o dotację tak samo, przy składaniu i przy podpisywaniu. a wniosek składany był dopiero w marcu 2005. O tym, że uzyskałem wsparcie dowiedziałem się chyba w lipcu 2005 - chcąc nie chcąc musiałem być odwieszony chociaż faktycznie nie mogłem prowadzić działalności gospodarczej bo nie miałem sprzętu. Byłem bezrobotnym płacącym miesiąc w miesiąc haracz, jakbym się opłacał jakiejś mafii - a to ZUS tylko... teraz przechodzę męki ze sprawozdawczością z projektu, klientów nie widać bo to działalność innowacyjna i ten ZUS dalej mnie dobija. I weź tu załóż własną firmę... koszmar. Pieniędzy z dotacji nadal nie widać, kredyt trzeba spłacać, ZUS płacić, a klientów nie widać i nie słychać. Ledwo utrzymuję się na powierzchni. I wy „Państwo” chcecie zachęcać młodych do zakładania firm? Czym? Zamiast prowadzić firmę musze wypełniać bzdurne sprawozdania dotyczące realizacji projektu UE z którego nie otrzymałem jeszcze nawet grosza...sprawozdania roczne, kwartalne, zawiłe wnioski o płatność... o np. składać co miesiąc taki harmonogram płatności – jak ja dalszą inwestycję mogę realizować dopiero jak uzyskam dotacje za to co już zainwestowałem – Ale kiedy ta refundacja będzie na moim koncie tego nie wie nikt, ale kiedy mam kupować dalszy sprzęt to chcą wiedzieć... z półrocznym wyprzedzeniem... Dotacje UE i przyjazne przepisy miały pomóc takim jak ja w rozwoju i w realizacji własnych pomysłów... pobudzić rozwój gospodarczy tego kraju... w praktyce tracę włosy i mi zęby pękają od stresów – bo mi się firmy zachciało... Ja wstaje i mi się już nic nie chce – zaczynam czuć się zwyczajnie wypalony. Zamiast kupić sobie mały samochodzik, nową lodówkę do mieszkania i poszukać dobrej pracy, to wtopiliśmy kasę z wesela w same zmartwienia i problemy. Tych zaświadczeń o niezaleganiu było z 10, a jak by się w tej UE dowiedzieli, że w międzyczasie się zawieszałem to bym stracił tą całą dotację, a bank wlazłby by na hipotekę rodziców. Super... Tylko, że jak bym się nie zawieszał to cała kasa z wesela poszła by na ten ZUS... ZUS to jest maszyna do wyżymania małych firm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stysz I jak tu założyć firmę - moja krótka historyjka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 13:35 Skończyłem studia. postanowiłem założyć własną działalność, potrzebowałem do tego sprzętu komputerowego - bardzo drogiego jak dla mnie - kilkadziesiąt tys złotych - wkład własny z naszego mojego i żony wesela. Ale że UE to postanowiłem postarać się o dotację w ramach 3.4 ZPORR - wnioski miały byc składane we wrześniu 2004. Ale wkład własny to i tak za mało - bo to refundacja części kosztów - trzeba kredyt (teoretycznie aby złożyć wniosek i uzyskać kredyt to muszę być cały czas odwieszony - czyli płacić ZUS) odwieszałem się tylko wtedy gdy potrzebowałem zaświadczenie o nie zaleganiu (tam jest napisane czy jestem czy nie zawieszony) dopiero 3 bank dał mi kredyt i to za wstawiennictwem, za każdym razem już przy rozpatrywaniu wniosku bank chciał takie zaświadczenie, a potem przy udzielaniu promesy i przy samym kredycie, do wniosku o dotację tak samo, przy składaniu i przy podpisywaniu. a wniosek składany był dopiero w marcu 2005. O tym, że uzyskałem wsparcie dowiedziałem się chyba w lipcu 2005 - chcąc nie chcąc musiałem być odwieszony chociaż faktycznie nie mogłem prowadzić działalności gospodarczej bo nie miałem sprzętu. Byłem bezrobotnym płacącym miesiąc w miesiąc haracz, jakbym się opłacał jakiejś mafii - a to ZUS tylko... teraz przechodzę męki ze sprawozdawczością z projektu, klientów nie widać bo to działalność innowacyjna i ten ZUS dalej mnie dobija. I weź tu załóż własną firmę... koszmar. Pieniędzy z dotacji nadal nie widać, kredyt trzeba spłacać, ZUS płacić, a klientów nie widać i nie słychać. Ledwo utrzymuję się na powierzchni. I wy „Państwo” chcecie zachęcać młodych do zakładania firm? Czym? Zamiast prowadzić firmę musze wypełniać bzdurne sprawozdania dotyczące realizacji projektu UE z którego nie otrzymałem jeszcze nawet grosza...sprawozdania roczne, kwartalne, zawiłe wnioski o płatność... o np. składać co miesiąc taki harmonogram płatności – jak ja dalszą inwestycję mogę realizować dopiero jak uzyskam dotacje za to co już zainwestowałem – Ale kiedy ta refundacja będzie na moim koncie tego nie wie nikt, ale kiedy mam kupować dalszy sprzęt to chcą wiedzieć... z półrocznym wyprzedzeniem... Dotacje UE i przyjazne przepisy miały pomóc takim jak ja w rozwoju i w realizacji własnych pomysłów... pobudzić rozwój gospodarczy tego kraju... w praktyce tracę włosy i mi zęby pękają od stresów – bo mi się firmy zachciało... Ja wstaje i mi się już nic nie chce – zaczynam czuć się zwyczajnie wypalony. Zamiast kupić sobie mały samochodzik, nową lodówkę do mieszkania i poszukać dobrej pracy, to wtopiliśmy kasę z wesela w same zmartwienia i problemy. Tych zaświadczeń o niezaleganiu było z 10, a jak by się w tej UE dowiedzieli, że w międzyczasie się zawieszałem to bym stracił tą całą dotację, a bank wlazłby by na hipotekę rodziców. Super... Tylko, że jak bym się nie zawieszał to cała kasa z wesela poszła by na ten ZUS... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trylik Zakład Utylizacji Szmalu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.06, 14:19 totalne hamstwo - zakladalem firme w marcu 2005, maja 18 lat ale znizka mi nie przysługuje.... co to za sprawiedliwość? Zakład Utylizacji Szmalu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Płać mniej IP: 81.219.113.* 04.02.06, 15:27 Nakładca bez powiązań z ubezpieczeniami i funduszami nawiąże współpracę; ebop@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: randomize usr 0 czy można się uwolnić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 16:05 Jeśli jest tu ktoś obeznany w temacie, proszę o odpowiedź: 1. Czy w Polsce prowadząc własną działalność gospodarczą można uwolnić się od zusu? Jak to wygląda w innych krajach? 2. Wiadomo ogólnie, że zus w kolejnych latach będzie coraz bardziej niewydolny i coraz bardziej zadłużony. Na kiedy planowany jest moment, w którym dalsza działalność zusu będzie niemożliwa ze względów ekonomicznych? Czy w Polsce wogóle myśli się o sytuacji kiedy to nastąpi i jak się temu zjawisku przeciwdziała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: czy można się uwolnić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 16:46 Nie można nie płacic skladek na Zus, chyba że pracuje się w szarej strefie. Zus jest organem wykonawczym państwa. Jeśli jest tu biurokracja, to tylko z tego powodu że zagmatwane przepisy wymyślane przez rząd trzeba wprowadzac w życie. Nie można mieć w większości przypadkow pretensji do urzędników. Zus oszczędza na zatrudnieniu, wobec tego załatwienie jakiejś prostej sprawy wydluża się w czasie. Myślę że łatwiej prowadzić działalność niż siedzieć za biurkiem w tym molochu, gdzie pracownik często jest śmieciem - w sensie dosłownym. Interesenci na nim wyładowują swoje pretensje, szefowie robia to gdy interesanci wyjda za drzwi. Jeśli nie masz innej możliwości pracy to tkwisz za biurkiem i przyjmujesz wszystkie ciosy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LONGI Ciekawe ilu z Was zagłosowało by za likwidacją ZUS IP: *.piasta.pl 04.02.06, 16:16 Podejrzewam że niewielu. Większość woli stękać i płacić w zamian za iluzję bezpłatnej opieki zdrowotnej itp bajki :) A tak przy okazji to może Kaczory zrobili by z tym porządek skoro tak głośno krzyczeli o naprawie państwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burczymucha4 Re: Ciekawe ilu z Was zagłosowało by za likwidacj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 16:45 Złdziejski ZUS niech odda nam nasze pieniądze, a cała budżetówka ,mundurówka , nauczeycielówka i biurokracja ZUSu niech rządzą swoimi pieniędzmi . To jest 45% społeczeństwa która tylko bieże pieniądze z budżetu a je nie wypracowuje. Może dojdzie do tego ,że my robotnicy porządzimy ich pieniędzmi które mają w bankach , które sobie nie wypracowali .Na dodatek ten cały Kler nie płaci składek ZUS , zdrowotnych , OC i wiele innych podatków co my musimy płacić . Odpowiedz Link Zgłoś
rozowykot Re: Ciekawe ilu z Was zagłosowało by za likwidacj 04.02.06, 17:50 Oj burczymucha , rzeczywiście ,ci debilni nauczyciele nie powinni dostawać emerytury. Przecierz wyprodukowali to znaczy czytać nauczyli takiego durnia jak ty więc im się nie należy ,to zadna praca. No może jakby jakiś wagon wyprodukowali o co innego. Ale za produkcję debilizmu narodowego to im się nie należy, Ty chyba masz problemy z główką i dlatego nauczycieli nienawidzisz. A jeśli chodzi o ZUS to przez 20 lat pracowałam na etacie i płacono mi ZUS równolegle prowadziłam firmę i płaciłam slądkę zdrowotną a do lekarza cały czas chodzę prywatnie bo nie mam czasu stać godzinami w kolejkach lub czekać pół roku do specjalisty. To kto ukradł moje składki skoro z nich nie korzystam a w ZUSie ich nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAN Czy cokolwiek z PROKOMu działa dobrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 17:41 ... w jakiejkolwiek instytucji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kapitan DRASKA! Re: Czy cokolwiek z PROKOMu działa dobrze? IP: 212.180.160.* 04.02.06, 18:52 Co wy tam wiecie o draskach! Odpowiedz Link Zgłoś
jerry.uk to jakieś żarty! 04.02.06, 18:42 Przecież to ci przedsiębiorcy utrzymuja ZUS!! W Anglii Urząd Skarbowy rozsyła ulotki z naukowcem na okładce i napisem: "Umiesz projektować rakiety? Projektuj je, a nam zostaw papierki". Czy coś takiego jest możliwe w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki ten artykuł to żenada! IP: *.ghnet.pl 04.02.06, 19:35 Czegoś tu nie rozumem. Dlaczego w tym artykule autor uważa osoby płacące 1/3 tego co cala reszta przedsiębiorców za najbardziej pokrzywdzone???? Przecież ta ulga jest JAWNYM naruszeniem zasady SPRAWIEDLIWOŚCI SPOŁECZNEJ!!!!!!! Proszę sobie wystawić sytuację osoby zakładającej działalność 24 sierpnia 2005. Hę? Jak byście się czuli wiedząc, że kolega, który zrobił to samo co Ty tylko dzień później - nierzadko konkurencja na rynku - jest do przodu o jakieś 5,5 tys. rocznie, tzn. przejada je podczas gdy ty w tym czasie zaciskasz pasa ze świadomością, że emeryturę będziecie mieli taką samą. A może po prostu między innymi z Twoich składek emerytura konkurencji będzie finansowana? Teraz pomnóżmy 2x 5,5tys. = 10 tys. czyli niezły używany samochód... Konkurencja może te 10 tys. zainwestować i zostawić Cię w tyle a może nawet wyeliminować z gry. I gdzie tu zasady równej konkurencji??? Co do kwestii nieskładania tego durnego formularza co miesiąc. Przedsiębiorca, który płaci normalną stawkę ma być mniej pokrzywdzony przez to, że on ma go co miesiąc składać? Owszem, można go w obu przypadkach nie składać, ale NIE RADZIŁABYM!!!! To jest jedyny dowód, w naszych rękach, żeby ewentualnie za 30 lat dochodzić swoich praw w ZUSie. Tyle można zrobić skoro płaci się CIĘŻKIE pieniądze, aby zagwarantować sobie pewność!!!!! Szkoda, że autor milczy w sprawie realnego ożywienia gospodarki przez to posunięcie ustawodawcy. Bo statystyki mówią, że relatywnie nie miało ono żadnego przełożenia na wzrost gospodarczy. A przykład z "biednym górnikiem", który odszedł z kopalni z powodu oferty ZUSowskiej jest po prostu ŻENUJĄCY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komar Należy pozbyć się takich przeżytków komunizmu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 20:25 jak ZUS, TPSA itp. Należy to zrobić dokładnie i nieodwracalnie, tzn. zwolnić całą kadrę i zlikwidować całe instytucje. Powód jest jeden - szkodzą one społeczeństwu, a ich pracownicy żyją wg pasożytniczej mentalności by służyć sobie a nie innym. Im szybciej się to zrobi tym lepiej. Sądzę że takie jest zdanie większości. Odpowiedz Link Zgłoś