Dodaj do ulubionych

Rząd chcę przejąć kontrolę nad bankami

29.03.06, 07:10
czae wybierac pieniadze zanim lepper i zldzieje z pis poloza na nich lape
Obserwuj wątek
    • r_2_d_2 Skarpetki powrócą!!! 29.03.06, 07:14
      No to już wiadomo skąd rząd będzie finansował rozbuchane wydatki i wciąż
      rosnący dług publiczny. Oszczędzanie w skarpetkach zdaje się musi powrócic.
      Swoją drogą, ciekawe czy dla Kazimierza Wszechwiedzącego są jakiekolwiek
      autorytety, prawne, finansowe lub inne. Topiński w bankowości - NIE,
      Strzębosz w spr. prawnych NIE.. Strach się bac po prostu...
      • Gość: lichttrager Re: Skarpetki powrócą!!! IP: *.lubzel.com.pl 29.03.06, 08:15
        Jakie autorytety? Toż on ma jeden autorytet przemożny, dzięki któremu rusza
        główką i nóżkami. I chwatit jak mówią "bracia rosjanie".
        • katolik_polski1 Kto ma kase ten ma wladze ! 29.03.06, 10:41
          Kaczynscy nie sa tacy naiwni jak by sie komus wydawalo !
          • h5n1_kaczory Projekt tak samo dobry jak ten z 24h sądami 29.03.06, 13:00
            PIS tylko miesza i miesza,
            no ale cuż, jak to powiedziała moja babcia od czasu do czasu trzeba zamieszać,
            bo się przypali...

;)
    • brukselek Opus Dei chce przejąć kontrolę nad finansami 29.03.06, 07:42
      jaki rząd?Opus Dei chce kontrolować i rozdawać stanowiska ,a kasa płynie do
      Hiszpanii bo tam ich siedziba.Na szefa wyznaczyli durnowatego ,ociężałego
      umysłowo Mecha który podobno zrobił doktorat w ich uczeli IESE ,napisał go po
      angielsku ,ale wszyscy którzy słyszeli jak on mówi po angielsku twierdzą
      zgodnie że to niemożliwe
      • Gość: mniam Re: Opus Dei chce przejąć kontrolę nad finansami IP: *.crowley.pl 29.03.06, 09:32
        Jesteś nienormalny!
    • Gość: morefeusz zły sen IP: *.aster.pl 29.03.06, 07:54
      A mnie to po prostu przeraża.. jak to wszystko może się dziać.. to jakiś zły
      sen..chcę sie obudzić!!
    • Gość: Marek Budnicki Re: Rząd chcę przejąć kontrolę nad bankami IP: 69.156.14.* 29.03.06, 07:57
      Uwazam ze to jest bardzo dobry pomysl, zeby przejac kontrole nad bankami.
      Banki powinny byc w rekach panstwa, jak rowniez przemysl energetyczny. Walesa
      i Kwasniewski chcieli sprzedac caly polski kapital w obce imperialistyczne
      korporacje. Za to co Walesa i Kwasniewski zrobili dla naszej gospodarki, i
      ojczyzny, powinni byc posadzeni o zdrade stanu, i powieszeni.
      Bardzo sie ciesze, ze Kaczynski jest prezydentem, byc moze uratuje to co
      pozostalo, nie wspomne o tym ze jest on rowniez patriota polskim i reprezentuje
      nas Polakow.
      Z powazaniem
      Marek
      • lambert77 Re: Rząd chcę przejąć kontrolę nad bankami 29.03.06, 08:11
        :) nie sypiasz ostatnio najlepiej prawda?? Stąd te pomysły... obce !!
        imperialistyczne !! zdecyduj się jesteś nieuświadomionym ignorantem narodowcem
        czy jeszcze głupszym komunistą
      • Gość: lichttrager Re: Rząd chcę przejąć kontrolę nad bankami IP: *.lubzel.com.pl 29.03.06, 08:23
        Jest mi wszystko jedno czy okradają mnie komuchy SLDuchy czy kryptokomuchy
        Kaczuchy. Nie chcę, żeby okradał mnie ktokolwiek. Rozumiem jednak, że życie
        jest brutalne a prawa bankowe nieubłagane ale jak bankierzy będą musieli się
        podzielić z politykami no to dopiero będzie.
      • Gość: kubuś Re: Rząd chcę przejąć kontrolę nad bankami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 09:56
        Pan Marek to jest chyba jakimś PATAFILEM kACZYŃSKI NA PEWNO NIE JEST I NA
        PEWNO NIE REPREZENTUJE MNIE - POLAKA-.Gdyby reprezentował nas Polaków to by o
        nas chociaz pomyślal a zwłaszcza o ludziach chorych czekających miesiącami do
        lekarza specjalisty lub latami na operacje np. endoprotezy, i pieniądze ktore
        zatwierdził na muzeum -sanktuarium przeznaczył na SŁUZBE ZDROWIA wtedy bym
        wiedział ze mam prezydenta ktory myśli o swoim narodzie.
      • Gość: Kazek Re: Rząd chcę przejąć kontrolę nad bankami IP: *.int.pgd.pl / *.pgd.pl 29.03.06, 10:31
        Niestety nie za bardzo pamiętasz czasy kiedy wszystkie banki były w rękach państwa jak również przemysł energetyczny.
        Państwo udawało że płaci obywatelom złotówkami za które nigdzie nic nie można było kupić.
        Bardzo mi przykro że nie widzisz podobieństwa z tym co minęło 15 lat temu.
        To co proponuj pis i samoobrona to tak naprawdę powrót do komunizmu.
        Jedyna różnica między komunizmem dzisiaj a 15 lat temu jest taka że młodym łatwiej uciekać z komunistycznego kraju na zachód.
        Oby tak dalej
      • Gość: leninwiecznieżywy Re: Rząd chcę przejąć kontrolę nad bankami IP: *.lodz.msk.pl 29.03.06, 12:23
        Gość portalu: Marek Budnicki napisał(a):
        > Uwazam ze to jest bardzo dobry pomysl, zeby przejac kontrole nad bankami.
        > Banki powinny byc w rekach panstwa,

No jasne, a jak znakomicie wpłynie to na
        przejrzystość sceny politycznej, kiedy partie
        będą zaciągac kredyty na kampanie wyborcze,
        rewelacyjnie na gospodarkę, żaden

... Walesa i Kwasniewski Za to co zrobili dla naszej gospodarki, i
        > ojczyzny, powinni byc posadzeni o zdrade stanu, i powieszeni.

jak i inni, jak to określono Lumpenliberałowie
        oni mają szans na kredyt, a jak go dostaną-to szybko stanie sie
        natychmiast wymagalny...:))))

w odróżnieniu od tych dla których wogóle nie będzie wymagalny
        bo dzis mają kłopoty ze spłatami..
        złotówka poleci na twarz - ktoś musi za to zapłacić
        (ekonomia to nie przygłupia polityka
        tam zawsze dwa plus dwa jest cztery)

I proszę, jedno pociągniecie i jaki porządek w polityce i gospodarce...
        hmm... tylko czy MY już tego nie przerabialiśmy, przed 89?

• Gość: zibi Re: Rząd chcę przejąć kontrolę nad bankami IP: 203.33.121.* 29.03.06, 07:58
      To juz przestalo smieszyc ,przygnebiac.Zaczyna przerazac .Konsekwencja
      ograbienia Polakow z oszczednosci bedzie musialo byc wprowadzenie Stanu
      Wojennego ,stad przymilanie sie Jaruzelskiemu ;ten to wiadomo w tej dziedznie
      jest profesjonalista .Tylko tym tlumacze odznaczenie Jaruzelskiego przez Lecha
      Kaczynskiego .I kto powiedzial ze prezydent nie jest ponad podzialami ;szef Pis-
      u Jaruzelskiego oficjalnie zdyskredytowal obiecujac odebranie mu wszelkich
      przywilejow ,prezydent natomiast wywindowal go spowrotem na piedestal .
    • Gość: Zmiany w BPH Zmiany w BPH a kredyty IP: 212.160.236.* 29.03.06, 08:08

Mam kredyt hipoteczny w BPH. Jeśli bank będzie podzielony- co z moim kredytem?
      • cynik9 Re: Zmiany w BPH a kredyty 29.03.06, 09:35
        Gość portalu: Zmiany w BPH napisał(a):

> Mam kredyt hipoteczny w BPH. Jeśli bank będzie podzielony- co z moim kredytem?

Nowa komisja nadzoru bankowego z przewodniczaca Hojarska podzieli rowniez Twoj
        kredyt: za piwnice i parter - w jednym banku, pietro i dach - w drugim :-DDD
    • Gość: lichttrager Re: Rząd chcę przejąć kontrolę nad bankami IP: *.lubzel.com.pl 29.03.06, 08:09
      Nie daje się już więcej kraść z podatków bo wyborcy się podk..ją i mogą nie
      wybrać to trzeba wymyślić jak kraść żeby mieć z czego finansować siebie i ew.
      populistyczne pomysły żeby sobie ryja od żłoba nie dać odpiłować. No i właśnie
      wymyślili.
    • brocha A jaka komisja zajmie sie kontrola PiSu??? 29.03.06, 08:17
      Chyba badania zbrodni na narodzie polskim.
      • Gość: ... Re: A jaka komisja zajmie sie kontrola PiSu??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 08:57
        Żadna. A jak któraś będzie miała takie zakusy to się ją wymieni. I znowu bedzie
        winna PO.
    • Gość: Jojne Jakow Bez paniki!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 08:25
      Proszę Państwa! Ci ludzie są po prostu zbyt durni, żeby być szkodliwi i tyle.
      Oni się sami potkną o swoją nieudolność i to szybciej, niż się nam wydaje. Radzę
      po prostu pamiętać o tym przy nadchodzących wyborach i nie dać tym głupkom
      cienia szans.
      • Gość: lichttrager Re: Bez paniki!! IP: *.lubzel.com.pl 29.03.06, 08:34
        Kiedyś, będąc w banku Millennium wyidziałem plakat reklamujący jego usługi.
        Plakat przedstawiał drzewko bonsai a pod spodem był napis "Opiekujemy się
        twoimi pieniędzmi". Otóż hodowla bonsai polega na przycinaniu i obskubywaniu
        sadzonki tak żeby nie wyrosło wielkie drzewo ale mały pokurcz - paralele
        względem oszczędności kientów są oczywiste. Odtąd szanuję bank Millennium bo
        jeszcze nigdzie nie widziałem takiej szczerości względem klienta. Niestety
        politycy w przycinaniu i obskubywaniu są jeszcze lepsi od bankowców a najgorsze
        jest to, że odium skubania spadnie nie na nich tylko na banki.
      • Gość: to ja Re: Bez paniki!! IP: *.nsw.bigpond.net.au 29.03.06, 10:12
        bedziesz panikowac, gdy zmienia wiecej niz tylko instytucie kontrolne. Moze sie
        okazac, ze do nastepnych wyborow poczekasz 40 lat. Po czterech okaze sie, ze
        jest tak dobrze ze wladzy nie potrzeba wymianiac, a pieniadze sie oszczedzi na
        nastepna swiatynie opatrznosci, ktora opatrzyla na lata i zimy PiS i ojca Rydzyka.
        Komuna tez zaczynala powoli.
        • cynik9 Re: Bez paniki!! 29.03.06, 12:47
          Gość portalu: to ja napisał(a):

> bedziesz panikowac, gdy zmienia wiecej niz tylko instytucie kontrolne. Moze sie
          > okazac, ze do nastepnych wyborow poczekasz 40 lat. Po czterech okaze sie, ze
          > jest tak dobrze ze wladzy nie potrzeba wymianiac, a pieniadze sie oszczedzi na
          > nastepna swiatynie opatrznosci, ktora opatrzyla na lata i zimy PiS i ojca Rydzy
          > ka.
          > Komuna tez zaczynala powoli.

Nie atakuj Opatrznosci - niedlugo bedzie to jedyna nadzieja ze rzady PiSu z
          Lepperem nie wykoncza tego kraju kompletnie.
          • Gość: to ja podobno Kaczynscy zostali stworzeni na obraz IP: *.nsw.bigpond.net.au 29.03.06, 13:43
            i podobienstwo.
            I TO mnie martwi,

sam wiesz, jak to w rodzinie.
    • Gość: janek Prymitywizm tego "krzywomordka" nie zna granic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 08:29
      • Gość: to ja Re: Prymitywizm tego "krzywomordka" nie zna grani IP: *.nsw.bigpond.net.au 29.03.06, 10:14
        to nie prymityzm, to CYNIZM. On lze jak z nut!!!

LZE prezes lze rzadu desygnowanego przez lze-sejm z lze partia majaca lze-prezesa.
    • kuba-red Re: Rząd chcę przejąć kontrolę nad bankami 29.03.06, 08:37
      Po porzeczytaniu tego artykułu w GW zacząłem się czuć jak w groteskowym filmie.

To nie finansitom trzeba patrzeć na ręce tylko lepkim urzędasom.

I chyba jak uruchomią tą komisję to tylko kredyty brać. Lepper da :P
    • Gość: zet Re: Rząd chcę przejąć kontrolę nad bankami IP: 203.33.121.* 29.03.06, 08:39
      Do Joyne Jakow ;Do nastepnych wyborow przewiduje ze Polska stanie jedna
      ruina .Czy blizniaki w nastepstwie maja w zanadrzu jakis polski NEP ? Czy to
      juz zostawia PO ?
      • Gość: Jojne Jakow Re: Rząd chcę przejąć kontrolę nad bankami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 09:26
        Gość portalu: zet napisał(a):

> Do Joyne Jakow ;Do nastepnych wyborow przewiduje ze Polska stanie jedna
        > ruina .Czy blizniaki w nastepstwie maja w zanadrzu jakis polski NEP ? Czy to
        > juz zostawia PO ?

Wybory będą raczej przedterminowe - wystarczy popatrzeć na słupki sondaży. A te
        są dla moheru bezlitosne. Opcje kolejnych intryg i szantaży się kurduplom
        wyczerpują, więc jak oni mają rządzić, skoro inaczej nie potrafią?
    • Gość: Jolka Re: Rząd chcę przejąć kontrolę nad bankami IP: 203.33.121.* 29.03.06, 08:45
      J.Kaczynski na kolejnej konferencji prasowej znow powie;I znow te ataki na
      rzad i jak tu mozna dalej swinic o przepraszm rzadzic krajem -wszyscy widza jak
      na dloni ze to niemozliwe .
    • zaifi wczoraj nieodpowiedzialny premier tego państwa ! 29.03.06, 08:53

kabotyńsko-piskliwym głosem powiedział"bo tak",wszyscy,my podatnicy
      potraktowani zostaliśmy jak ciemna ciżba,czas się temu oprzeć,wczoraj pisałam o
      naszych zagrożonych oszczędnościach,dzisiaj jestem pełna obaw o stan tych
      oszczędności.Najpierw wymieńmy je na euro i chwilowo pozostawmy w bankach do
      odejścia P.Balcerowicza,potem szybko wybierajmy,gdyż już nie są bezpieczne.
    • Gość: daag * IP: 213.17.224.* 29.03.06, 08:57
      zasada ogolna jest taka, ze ten rzad prawie nic nie robi. a jak juz cos zrobi
      to rece opadaja. przykladem jest propozycja ustawy o knf.
      utrata niezaleznosci przez sektor bankowy/finansowy (vide: sposob wyboru
      czlonkow komisji plus wielce prawdopodobne obsadzenie stanowiska prezesa nbp
      przez zdyscyplinowanego aparatczyka) to ogromny krok w tyl, krok w strone
      ingerencji panstwa w obszary gdzie winny dzialac mechanizmy rynkowe.
    • Gość: gimnazjalista co z likwidacją podatku od odsetek? IP: *.tvk.torun.pl 29.03.06, 09:01
      obiecanki cacanki
    • Gość: głupi inaczej Głupi naród wybrał najgłupszy rząd w historii PL. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 09:04
      Najpierw głupi naród wybrał AWS ,później SLD ,a teraz w PiS du i Samąbronę .
      Naród żebraków ,obiboków ,tchórzy i złodzieji .
      • Gość: gimnazjalista tylko ordynacja większościowa może nas uratować IP: *.tvk.torun.pl 29.03.06, 09:09
        ale kaczogłowi się na to nie zgodzą, bo wtedy odpłynęliby w siną dal
        zapomnienia
      • Gość: to ja Re: Głupi naród wybrał najgłupszy rząd w historii IP: *.nsw.bigpond.net.au 29.03.06, 10:18
        bo oni to odziedziczyli po dziadach i ojcach.
        To sa genetyczne polglowki i cwiercinteligenci. To jest ciemny narod, ktory kupi
        wszystko co czarne.
        Nawet wlasna przyszlosc.
        • Gość: burak ksiezycowy Re: Głupi naród wybrał najgłupszy rząd w historii IP: *.mad1.adsl.uni2.es 29.03.06, 16:28
          Masz racje. Podpisuje.
    • piobe Re: Rząd chcę przejąć kontrolę nad bankami 29.03.06, 09:05
      Wraca socjalizm w czystej postaci!!! czas emigrować!!! to chory kraj!!
      Partia PIS chce mieć nad wszystkim kontrolę i wszystkim sterować, to
      zaprzeczenie wolnego rynku i niezależności gospodarki!!!!!
    • yarixch ciagle cos psuja, moze oni maja zle w glowie. Dlac 29.03.06, 09:15
      zego w ramach "taniego panstwa" nie powolaja jednego ministerstwa?
    • piotr782 Re: Rząd chcę przejąć kontrolę nad bankami 29.03.06, 09:23
      Czy wy ludzie zgłupieliście?? Poczytajcie sobie Konstytucje i zobaczycie, że
      zgodnie z konstytucją władzę wykonawczą sprawuje w Polsce Rada Ministrów, a nie
      żaden bank centralny. Bank centralny ma w Konstytucji ściśle określone
      kompetencje i na pewno nie należy do niego nadzór nad instytucjami finansowymi.
      Podporządkowianie takiego nadzoru bankowi centralnemu byłoby złamaniem
      Konstytucji.
    • Gość: martens jakby mieli to zrobić IP: *.devs.futuro.pl 29.03.06, 09:25
      mason44 napisała:

> czae wybierac pieniadze zanim lepper i zldzieje z pis poloza na nich lape

ale jak by mieli nam tą kasę zabrać .... fakt że mogą wywmyślić wszystko zeby
      uzasadnić swoje decyzje np. w imie solidarności społecznej każdemu z
      oszczedności po 30 % ale to jednak pis deklarował likwidację belkowego
      • cynik9 kot z domu myszy z dziury 29.03.06, 10:22
        Gość portalu: martens napisał(a):

> mason44 napisała:
        >
        > > czae wybierac pieniadze zanim lepper i zldzieje z pis poloza na nich lape
        >
        > ale jak by mieli nam tą kasę zabrać .... fakt że mogą wywmyślić wszystko zeby
        > uzasadnić swoje decyzje np. w imie solidarności społecznej każdemu z
        > oszczedności po 30 % ale to jednak pis deklarował likwidację belkowego

Tak mysli duza wiekszosc spoleczenstwa, i obawiam sie ze nic nie zrozumie zanim
        nie zostanie puszczona z torbami w atmosferze kryzysu finansowego i zamieszek na
        ulicach.
        Bo czym innym moze sie skonczyc rozwiazywanie problemow finansowych panstwa
        przez Leppera czy innego Mecha niz drukowaniem pustego pieniadza? Becikowe?
        tornistrowe? gornicze? rolnicze? doplaty dla wszystkich? dlugi? - nie ma
        problemu, wystarczy nacisnac guzik drukarki i voila, na rano paczki nowych
        banknotow gotowe. Kot Balcerowicz z domu, myszy z dziury! A to ze inflacja? -
        coz, ta pojawia sie z pewnym opoznieniem i niewiele o niej ucza w zasadniczych
        szkolach rolniczych czy Opus Dei.

Nie martw sie wiec o swoje "oszczednosci" w banku - nikt ich nie dotknie. Tyle
        ze starczy Ci ich w sumie na pol hamburgera.
      • Gość: teso Re: jakby mieli to zrobić IP: 83.238.213.* 29.03.06, 10:24
        Szukalem najpierw w artykule, a pozniej na tym forum informacji na czym polega
        ta zmiana prawna o nadzorze bankowym. Nie znalazlem zadnych wiadomosci na ten
        temat. Zachodze w glowe co moze upowazniac do formulowania okreslonych opinii o
        przedmiocie na temat ktorego brak dyskutantowi jakiekolwiem wiedzy. Nie
        przecze, ze te zmiany moga byc zle ale dopoki ich nie poznam nie sadze abym
        mial powod do ich odrzucania w stylu tych tu tak zazarcie krytykujacych
        wszystko to o czym podobnie tak jak autor tego artykulu nie maja zadnego
        pojecia.
        • cynik9 Re: jakby mieli to zrobić 29.03.06, 10:36
          Gość portalu: teso napisał(a):

> Szukalem najpierw w artykule, a pozniej na tym forum informacji na czym polega
          > ta zmiana prawna o nadzorze bankowym. Nie znalazlem zadnych wiadomosci na ten
          > temat. Zachodze w glowe co moze upowazniac do formulowania okreslonych opinii o
          >
          > przedmiocie na temat ktorego brak dyskutantowi jakiekolwiem wiedzy. Nie
          > przecze, ze te zmiany moga byc zle ale dopoki ich nie poznam nie sadze abym
          > mial powod do ich odrzucania w stylu tych tu tak zazarcie krytykujacych
          > wszystko to o czym podobnie tak jak autor tego artykulu nie maja zadnego
          > pojecia.

" Nowa, siedmioosobowa Komisja jest w pełni zależna od premiera - będzie
          mianował trzech jej członków (w tym przewodniczącego), dwaj kolejni będą jego
          ministrami. Pozostałych członków ma nominować prezydent i NBP.

To przeciwieństwo obecnych komisji nadzorczych, które są niezależne od rządów i
          polityków. Przedstawicieli mają w nich różne ośrodki władzy, a silną pozycję
          zachowuje NBP mający konstytucyjną gwarancję niezależności."
    • Gość: Maniek Re: Rząd chcę przejąć kontrolę nad bankami IP: 203.33.121.* 29.03.06, 09:59
      do Piotr782;Bolszewicy w Rosji tez mieli znakomita konstytucje .Lecz to im nie
      przeszkodzilo w wprowadzeniu czerwonego faszyzmu i pozostawic po sobie "na
      pmiatke" 40 milionow trupow .
      • piotr782 Re: Rząd chcę przejąć kontrolę nad bankami 29.03.06, 13:52
        O ile mi wiadomo bolszewicy mieli w głębokim poważaniu każde prawo, jeżeli było
        w niezgodne z aktualnie przez nich wybranym kierunkiem. Zresztą nie podzielam
        Twojej opinii, że mieli znakomitą Konstytucję. Poza tym ja w odróżnieniu od
        nich wierzę, że nie po to się wprowadza Konstytucję, że można było ją sobie
        później olać. Nawet prof. Leszek Balcerowicz tego nie może!!! Bank Centralny
        zgodnie z Konstytucją jest instytucją, która ma prawo emisji pieniądza oraz
        ustalania i realizowania polityki pieniężnej i nic więcej. Przekazanie Bankowi
        Centralnemu poza kontrolą Rządu dodatkowych kompetencji jest sprzeczne z
        Konstytucją. Koniec i kropka.
    • wilmor1 komunizm powrócił w postaci Kaczyńskich! 29.03.06, 10:05
      mamy to, co z takim trudem zwalczyliśmy!.... komuna wróciła!... niech ich
      szlag trafi!
    • Gość: gandalf Re: Rząd chcę przejąć kontrolę nad bankami IP: 87.207.88.* 29.03.06, 10:05
      Moja rada - jak najszybciej wycofac swoje pieniadze, zamienic na euro lub
      franki i przeniesc za granice do jakiegos banku w stabilnym kraju Unii. Nam PiS
      szykuje druga Argentyne !!!!!!
      • cynik9 Re: klient przejmuje kontrolę nad oszczednosciami 29.03.06, 10:27
        Gość portalu: gandalf napisał(a):

> Moja rada - jak najszybciej wycofac swoje pieniadze, zamienic na euro lub
        > franki i przeniesc za granice do jakiegos banku w stabilnym kraju Unii. Nam PiS
        >
        > szykuje druga Argentyne !!!!!!

Lepiej kup zloto i zakop w ogrodku. Mniejsza fatyga, lepszy rezultat.
        • Gość: gandalf Re: klient przejmuje kontrolę nad oszczednosciami IP: 87.207.88.* 29.03.06, 12:02
          dziekuje za rade !! Moze rzeczywiscie "bank ziemski" jest mniej fatygujacy .
          Tylko wymiana zlota moze byc problemem . Jestem czlowiekiem starym i pamietam,
          ze podczas exodusu Polakow przed Niemcami w roku 1939 ludzie za kawalek chleba
          oddawali zlote precjoza . Chyba lepiej zakopac euro - a zeby sie
          nie "psuly" ,to monety.
          • cynik9 Re: klient przejmuje kontrolę nad oszczednosciami 29.03.06, 12:31
            Gość portalu: gandalf napisał(a):

> dziekuje za rade !! Moze rzeczywiscie "bank ziemski" jest mniej fatygujacy .
            > Tylko wymiana zlota moze byc problemem . Jestem czlowiekiem starym i pamietam,
            > ze podczas exodusu Polakow przed Niemcami w roku 1939 ludzie za kawalek chleba
            > oddawali zlote precjoza . Chyba lepiej zakopac euro - a zeby sie
            > nie "psuly" ,to monety.

Zloto jest srodkiem wymiany od 6000 lat i ma ta zalete ze nie zalezy od
            rzadzacych i nie potrzebuje bankow centralnych. A kazdy pieniadz papierowy bez
            oparcia w zlocie predzej czy pozniej powroci do swojej wartosci wewnetrzej,
            czyli papieru na ktorym go wydrukowano. Kto pamieta 500zl z fedrujacymi
            gornikami? albo nawet 100zl ze smutnym Warynskim? co mozna teraz za to kupic?
            • Gość: to ja taki stary jestes, ze pamietasz? ;-{) IP: *.nsw.bigpond.net.au 29.03.06, 13:50
              taa, za gornika mozna bylo sporo kupic.
      • piotr782 Człowiek, który szykuje nam drugą Argentynę!!!!!!! 29.03.06, 14:04
        Boże chroń nas od takich debili. Jeżeli wszyscy posłuchaliby tych Twoich
        debilnych rad, to nie PiS spowodowałby kryzys tylko Ty swoimi radami. To co
        proponujesz oznacza automatyczne załamanie kursu złotego. Wciągu jednego
        dnia "runu" na banki i inne instytucje finansowe złotówka byłaby warta, no
        zgadnij ile?? Pewnie nie ogrania tego Twój mózg, ale zero. Także ludzie, którym
        udzielasz tak światłych rad zostaliby z niczym i to wiesz przez kogo?? Przez
        takiego ciebie - geniusza ekonomii alternatywnej. Całe szczęście zdecydowana
        większość ludzi kieruje się racjonalnymi powodami w swoim działaniu i nie
        posłucha Twoich światłych rad.
        Ps. Boże chroń mnie od nienawiści :)))
        • Gość: Easter Kryzys Argentynski IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.06, 15:30
          Wystarczy wrzucic stsowna fraze w wyszukiwarke by przekonac sie gdzie tkwily
          zrodla kryzysu argentynskiego. Nie byl to po prostu wzrost zadluzenia. Tio byl
          wzrost zadluzenia prywatnego i publicznego, ktruy byl idnukowany basurdalnie
          restrykcyjna polityka antyinflacyjna, ktora wyrazal sie w utrzrmaniu sztywnego
          kursu peso do dolara, wysokich stop procentowych i otwarcia rynkow pozyczkowych.
          Reszte scenariusza srednio obecznany z rynkami finansowym czytelnik moze
          doklepac sobie sam, albo przeczytac, artykulow na ten tema na sieci nie brakuje.
          Tylko prosze siegniejcie gdzies dalej niz do wyborczej
          • cynik9 Re: Kryzys Argentynski 29.03.06, 16:36
            Gość portalu: Easter napisał(a):

> Wystarczy wrzucic stsowna fraze w wyszukiwarke by przekonac sie gdzie tkwily
            > zrodla kryzysu argentynskiego. Nie byl to po prostu wzrost zadluzenia. Tio byl
            > wzrost zadluzenia prywatnego i publicznego, ktruy byl idnukowany basurdalnie
            > restrykcyjna polityka antyinflacyjna, ktora wyrazal sie w utrzrmaniu sztywnego
            > kursu peso do dolara, wysokich stop procentowych i otwarcia rynkow pozyczkowych

przepraszam, ktory kryzys argentynski masz na mysli? byc moze w ostatnim
            "polityka antyinflacyjna" miala cos do rzeczy, ale w calej reszcie to akurat
            galopujaca inflacja wykanczala gospodarke. utrzymanie sztywnego kursu peso do
            dolara bylo aktem desperacji by przywrocic minimum zaufania spolecznego do
            skompromitowanym poprzednimi kryzysami peso.
            • Gość: Easter Re: Kryzys Argentynski IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.06, 17:15
              A ktory jest co chwile przywolywany, ten z 91?

Przywrocic zaufanie, absirdalnosc tej polityki przyznal nawet sam MFW, ostani
              inflacyjny meczennik
              • cynik9 Re: Kryzys Argentynski 29.03.06, 17:55
                Gość portalu: Easter napisał(a):

> A ktory jest co chwile przywolywany, ten z 91?
                >
                > Przywrocic zaufanie, absirdalnosc tej polityki przyznal nawet sam MFW, ostani
                > inflacyjny meczennik

MFW moze przyznawac co chce po tym jak go Argentyna olala i zwieksza teraz swoje
                rezerwy zlota, wbrew jego przykazaniom. A swoja droga warto byloby spytac
                samych Argentynczykow o uroki lat groteskowej, galopujacej inflacji i
                periodycznych dewaluacji pieniadza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka