Dodaj do ulubionych

RPP do dymisji !

IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 18.12.02, 12:45

RPP nie zmieniła poziomu stóp procentowych

WARSZAWA (Reuters) - Zgodnie z przewidywaniami analityków, Rada Polityki
Pieniężnej na zakończonym dziś posiedzeniu pozostawiła stopy procentowe na
dotychczasowym poziomie, wynika z opublikowanego w środę komunikatu
Narodowego Banku Polskiego.

Nastawienie w polityce NBP pozostało "neutralne".

Minimalna stopa 28-dniowych operacji otwartego rynku wynosi więc nadal nie
mniej niż 6,75 procent, stopa redyskontowa weksli 7,50 procent, lombardowa
8,75 procent, a stopa oprocentowania lokaty terminowej 4,75 procent.

------------------------------------------------------------------------------

Inflacja w listopadzie wyniosła zaledwie 0,9 % i jest najniższa od 40 lat !

Jednak do naszych geniuszy z RPP - jak widać - ten fakt nie dotarł ...
Obserwuj wątek
    • kubajek Re: RPP do dymisji ! 18.12.02, 13:58
      naważniejsze że dotarł do naszych "geniuszy" z forum
      pozdrawiam
      :)))

• darr.darek RPP do dymisji a bankowcy na ...szkolenie partyjne 18.12.02, 15:17
      Gość portalu: V.C. napisał(a):
      > Minimalna stopa 28-dniowych operacji otwartego rynku wynosi więc nadal nie
      > mniej niż 6,75 procent, stopa redyskontowa weksli 7,50 procent, lombardowa
      > 8,75 procent, a stopa oprocentowania lokaty terminowej 4,75 procent.

Napisz to jeszcze do bankow komercyjnych , ze stopy kredytow MAJA BYC na
      poziomie 6,75% - 8,75% . Moze Cie posluchaja :)) . Balcerka to one se
      zlewaja , ale CIEBIE to chyba nie !
      Mozesz (tym komercyjnym) dopisac jeszcze , ze lokaty MAJA MIEC oprocentowanie
      4,75% . Posluchaja Cie ... to ja zarobie (aktualnie mam oprocentowanie na
      rachunku 0.8% a stope pozyczki na 15% - za to niektorzy maja kredyty na 30%) .

Napisz V.C. , napisz . Banki komercyjne sie zorientuja , ze "nie na czasie sa"
      i sie zreflektuja :))) . A pozniej to bedzie tak : Balcerek ustali stopy na
      4% a banki komercyjne zaraz na 3% stopy kredytow zrzuca . Napisz V.C. , napisz
      do nich :))) .
    • Gość: grafen Re: RPP do dymisji ! IP: proxy / *.netia.pl 20.12.02, 07:30
      Gość portalu: V.C. napisał(a):

>
      > Inflacja w listopadzie wyniosła zaledwie 0,9 % i jest najniższa od 40 lat !
      >
      > Jednak do naszych geniuszy z RPP - jak widać - ten fakt nie dotarł ...

a ty znowu sie osmieszasz...
      • Gość: deLUC Re: RPP do dymisji ! IP: *.braniewo.sdi.tpnet.pl 21.12.02, 23:20
        Gość portalu: grafen napisał(a):

> Gość portalu: V.C. napisał(a):
        >
        > >
        > > Inflacja w listopadzie wyniosła zaledwie 0,9 % i jest najniższa od 40 lat
        > !
        > >
        > > Jednak do naszych geniuszy z RPP - jak widać - ten fakt nie dotarł ...
        >
        > a ty znowu sie osmieszasz...

Dlaczego? Czy znajdujesz jakies uzasadnienie dla tak wysokich realnych stop
        procentowych (najwyzszych, albo jednych z najwyzszych na swiecie)?
        Inflacja? Kiedy to RPP trafila w cel inflacyjny? W tym roku zdaje sie nigdy. A
        kilku ekonomistom sie udalo. Wczesniej mowili, ze musza
        byc wysokie bo prawopodobny jest rychly powrot inflacji. Teraz twierdza, ze
        prawdopodobny jest powrot inflacji w dluzszej perespektywie!!! I kto sie tu
        osmiesza? RPP na pewno. A stawiam kasztany przeciwko orzechom, ze stolki
        dla eks-czlonkow RPP znajda sie i to nie byle jakie. Bo to Polska wlasnie.

• Gość: YY! Re: RPP do dymisji ! IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 22.12.02, 01:32
          Gość portalu: deLUC napisał(a):

> kilku ekonomistom sie udalo. Wczesniej mowili, ze musza
          > byc wysokie bo prawopodobny jest rychly powrot inflacji. Teraz twierdza, ze
          > prawdopodobny jest powrot inflacji w dluzszej perespektywie!!! I kto sie tu
          > osmiesza? RPP na pewno. A stawiam kasztany przeciwko orzechom, ze stolki
          > dla eks-czlonkow RPP znajda sie i to nie byle jakie. Bo to Polska wlasnie.

Jest gorzej :-(( Wg Wójtowicza licząc miesiąc do miesiąca mieliśmy deflację.
          Twierdził że to wynik zmniejszenia akcyzy na alkohol. Dotychczas myślałem
          że z chwilą wystąpienia deflacji Balcerowicz jest skończony. Niestety
          on nie odejdzie nawet gdy zostanie do prokuratury wezwany dla przedstawienia
          zarzutów :-((. W podobny sposób kiedyś załatwiono właśnie Wójtowicza.
          Tylko że wtedy to było nieuzasadnione zatrzymanie obecnie na Balcerowicza
          znalazły by się mocne dowody.

Aż strach się bać o naszą politykę pieniężną gdyby Kołodko zmiejszył
          akcyzę na paliwo :-)). Wtedy mielibyśmy kolejny miesiąc deflacji.

Nie jestem ekonomistą, mój guru ekonomiczny gdy konsultowałem tą
          wypowiedź obraził się na mnie za porównanie ekonomistów do małp
          które czasami potrafią być mądrzejsze podczas grania na giełdzie :-))

• Gość: grafen Re: RPP do dymisji ! IP: proxy / *.netia.pl 23.12.02, 07:19
            Gość portalu: YY! napisał(a):

>
            > Nie jestem ekonomistą, mój guru ekonomiczny gdy konsultowałem tą
            > wypowiedź obraził się na mnie za porównanie ekonomistów do małp
            > które czasami potrafią być mądrzejsze podczas grania na giełdzie :-))
            >
            A ja nie jestem mechanikiem samochodowym i nie wypowiadam sie na temat budowy
            silnika
        • Gość: grafen Re: RPP do dymisji ! IP: proxy / *.netia.pl 23.12.02, 07:24

>
          > Dlaczego? Czy znajdujesz jakies uzasadnienie dla tak wysokich realnych stop
          > procentowych (najwyzszych, albo jednych z najwyzszych na swiecie)?
          > Inflacja? Kiedy to RPP trafila w cel inflacyjny? W tym roku zdaje sie nigdy.
          A
          >
          >
          > Na temat wysokosci stop proc. padlo tu chyba kilkaset (jesli nie wiecej)
          wypowiedzi - wiec po co to znowu walkowac? Kilka osob nie raz sie osmieszylo
          tego typu wypowiedziami. Obetnijmy te stopy o 70 proc. i bedzie wszystko w
          porzadku, tak? Wtedy poczekamy kilka miesiecy i stopy znowu wzrosna. Niestety,
          zauwazylem, że każdy Polak zna się na pilce noznej i polityce monetarnej - to
          bardzo budujace zjawisko, wynika z tego ze jestesmy bardzo wyksztalconym
          narodem...
          • Gość: YY! Re: RPP do dymisji ! IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 10:37
            Gość portalu: grafen napisał(a):

> Na temat wysokosci stop proc. padlo tu chyba kilkaset (jesli nie wiecej)
            > wypowiedzi - wiec po co to znowu walkowac? Kilka osob nie raz sie osmieszylo
            > tego typu wypowiedziami. Obetnijmy te stopy o 70 proc. i bedzie wszystko w
            > porzadku, tak? Wtedy poczekamy kilka miesiecy i stopy znowu wzrosna. >
            > Niestety,
            > zauwazylem, że każdy Polak zna się na pilce noznej i polityce monetarnej - to
            > bardzo budujace zjawisko, wynika z tego ze jestesmy bardzo wyksztalconym
            > narodem...

Pamiętaj że to polityka pieniężna ma służyć społeczeństwu
            a nie społeczeństwo polityce pieniężnej, a ściślej jakiemuś
            teoretykowi. Patrz Portugalia lata 40 i 50 ubiegłego wieku.
            Tak ku pamięci Hans Christian Andersen "Nowe szaty
            cesarza"
            • Gość: grafen Re: RPP do dymisji ! IP: *.chello.pl 29.12.02, 14:33
              Gość portalu: YY! napisał(a):

> Pamiętaj że to polityka pieniężna ma służyć społeczeństwu
              > a nie społeczeństwo polityce pieniężnej, a ściślej jakiemuś
              > teoretykowi.

Szczerze mowiac nie rozumiem - z czym jest tak zle? eksport rosnie z miesiaca
              na miesiac, nawet nasi czolowi ekonomisci (np. lepper, miller, kuzmiuk)
              przestali ze swoja krytyka
              Obnizka stop proc. nie jest lekarstwem na ozywienie gospodarki

• Gość: deLUC Re: RPP do dymisji ! IP: *.braniewo.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 12:11
            To prawda, ze temat byl tu walkowany, jednakze chcialbym poznac Twoje
            odpowiedzi na zadane pytania - skoro twierdzisz, ze ktos nie ma racji,
            to wytykaj mu ten brak racji poprzez merytoryczna argumentacje - na razie
            to wyglada na to, ze potrafisz tylko doczepiac ludziom etykiety a argumentow
            nie masz zadnych.
            • nanabun Re: RPP do dymisji ! 25.12.02, 16:44
              A może byście tak buraski pyskujące na Balcerowicza zwrócili uwagę, że to
              dzięki twardej poiltyce monetarnej inflacja jest tak niska. Prezes NBP jest dla
              mnie o wiele większym autorytetem ekonomicznym niż nawiedzony i arogancki
              minister finansów i szarlatani ekonomii z PSL czy Samoobrony. Poza tym może
              zwolennicy spiskowej teorii dziejów zauważą, że decyzje o stopach są
              podejmowane kolegialnie a nie jednoosobowo przez prof. Balcerowicza.
              • Gość: Hydraulik Re: RPP - i co dalej...to nic nie zmienia.... IP: *.cidernet.pl / *.cidernet.pl 26.12.02, 15:49
                nanabun napisał:

> A może byście tak buraski pyskujące na Balcerowicza zwrócili uwagę, że to
                > dzięki twardej poiltyce monetarnej inflacja jest tak niska. Prezes NBP jest
                dla
                >
                > mnie o wiele większym autorytetem ekonomicznym niż nawiedzony i arogancki
                > minister finansów i szarlatani ekonomii z PSL czy Samoobrony. Poza tym może
                > zwolennicy spiskowej teorii dziejów zauważą, że decyzje o stopach są
                > podejmowane kolegialnie a nie jednoosobowo przez prof. Balcerowicza.

Pisałem to już tu wielokrotnie - Balcerowicz nie jest taki zły...poczytajcie
                odtajnione protokoły posiedzen RPP, na których obniżano stopy (tych "bez zmian"
                RPP nie odtajnia) - najgorszy jest Marek Dąbrowski (zawsze przeciw obniżkom
                stóp) i Boguś Grabowski (90% przeciw).
                Drogi(a) nanabun - nasze RPP jest potwierdzeniem starej prawdy, że najlepiej
                ludzie przygotowani są na niebezpieczeństwo, które właśnie minęło - najlepsze
                wały ochronne na rzekach są tuż przed okresem suszy .... bo w pamięci
                decydentów poprzednie zagrożenie i jego skutki mocno się wryło...nowego
                zagrożwenia zaś się z reguły niewielu spodziewa.
                I tak jest teraz z RPP - to są ekonomiści pamiętający inflację z lat 70-tych na
                świecie i polską hiperinflację lat 1987-90 - dlatego tak zajadle i wspaniale
                walczą z inflacją, że aż na krawędź deflacji ją zapędzili - oni (RPP) już się
                zorientowali, że tak jest, dlatego mówią, że deflacja nie jest groźna (gdyby
                rzeczywiście nie była groźna czy ktoś by cokolwiek o niej mówił? Kto mówił
                cokolwiek o deflacji np. w 1993 r.?),tylko że na deflację nie mają lekarstwa i
                to jest PRAWDZIWY PROBLEM, z jakim zetkniemy się już w 2003 r....
                • Gość: deLUC Re: RPP - i co dalej...to nic nie zmienia.... IP: *.braniewo.sdi.tpnet.pl 26.12.02, 16:18
                  Gość portalu: Hydraulik napisał(a):
                  >
                  > Pisałem to już tu wielokrotnie - Balcerowicz nie jest taki zły...
                  Owa a kto jest wpol-architektem polskiego systemu monetarnego?

> poczytajcie
                  > odtajnione protokoły posiedzen RPP, na których obniżano stopy (tych "bez
                  zmian"
                  >
                  > RPP nie odtajnia) - najgorszy jest Marek Dąbrowski (zawsze przeciw obniżkom
                  > stóp) i Boguś Grabowski (90% przeciw).
                  Bogus Grabowski jest wspaniale naglasniany - to oczywiscie czysty przypadek :)))
                  Ten pan powinien sie nazywac "Dlaczego nie" tj ."wytlumacze panstwu dlaczego nie
                  ma przeslanek by RPP obnizyla stopy".

> I tak jest teraz z RPP - to są ekonomiści pamiętający inflację z lat 70-tych
                  na
                  >
                  > świecie i polską hiperinflację lat 1987-90 - dlatego tak zajadle i wspaniale
                  > walczą z inflacją, że aż na krawędź deflacji ją zapędzili - oni (RPP) już się
                  > zorientowali, że tak jest, dlatego mówią, że deflacja nie jest groźna (gdyby
                  > rzeczywiście nie była groźna czy ktoś by cokolwiek o niej mówił? Kto mówił
                  > cokolwiek o deflacji np. w 1993 r.?),tylko że na deflację nie mają lekarstwa
                  i
                  > to jest PRAWDZIWY PROBLEM, z jakim zetkniemy się już w 2003 r....
                  Mozliwe ze rzad im pomoze podnoszac ceny - tylko czego? I problem z glowy.
                  Pytanie - co zrobi RPP w przypadku deflacji, np -0.25% w ujeciu rocznym?
                  Jak zachowaja sie banki? Jaki wplyw bedzie miala deflacja na poziom
                  depozytow w bankach? Jak zachowaja sie posiadacze wkladow?

Pozdr.
                  deLUC
                • nanabun Re: RPP - i co dalej...to nic nie zmienia.... 26.12.02, 22:04
                  Nie panikujcie tak z tą deflacją. Gwałrtowny spadek inflacji bliski zeru akurat
                  w tym momencie jest sezonowy. Obniżka akcyzy na alkohol i spadek żywności.
                  Zaraz zdrożeją paliwa. Dochodzą ukryte podatki np. zdrowotny (jakoś nie
                  zauważacie, że to podnosi koszty pracy, więc zwiększa bezrobocie). Słuchajcie
                  ekonomistów, nie pieniaczy. Do deflacji nam jeszcze daleko, a duszenie inflacji
                  jest skuteczne dzięki spokojnemu obniżaniu stóp, etapami, a nie na wariata, co
                  znów mogłoby spowodować przegrzanie gospodarki. Zaraz pewnie na mnie
                  napyszczycie, że jakie przegrzanie - a od czego 3 - 4 lata temu padło tyle
                  firm? Kryzys to nadprodukcja - nie jej brak.
                  • Gość: deLUC Re: IP: *.braniewo.sdi.tpnet.pl 26.12.02, 22:50
                    Najpierw sie usmialem z tego Twojego postu - a teraz zrobilo mi sie
                    smutno - niewatpliwie potrafisz pisac i czytac -
                    ale czy myslec i analizowac przy odrobinie wiedzy ekonomicznej?
                    Wyglada mi, ze nie. Wyglada mi, ze jestes kolejny (a moze ten sam)
                    wyznawca - jak wiadomo religia zwalnia z myslenia, odpowiedzi na pytania
                    dostarczaja guru - trzeba tylko wierzyc w guru - ah jakie to proste.
                    • nanabun biedny de LUC 29.12.02, 22:55
                      Stary, jezeli traktujesz mnie jako matołka zapatrzonego w guru, to nie moge Ci
                      pomóc. Widocznie Twoim guru jest pan Kołodko, albo pan Kalinowski. No cóż -
                      współczuję ... Wszystkiego dobrego w nowym roku :)
            • Gość: grafen Re: RPP do dymisji ! IP: *.chello.pl 29.12.02, 14:44

> To prawda, ze temat byl tu walkowany, jednakze chcialbym poznac Twoje
              > odpowiedzi na zadane pytania - skoro twierdzisz, ze ktos nie ma racji,
              > to wytykaj mu ten brak racji poprzez merytoryczna argumentacje - na razie
              > to wyglada na to, ze potrafisz tylko doczepiac ludziom etykiety a argumentow
              > nie masz zadnych.
              przepraszam bardzo, ale w wypowiedzi kolegi V.C. nie widzialem zadnego
              pytania...
              jesli chodzi o doczepianie etykiet, mysle ze V.C. sam sobie wystawia
              odpowiednie swiadectwo, rzuc okiem, prosze, na ponizszy watek:

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=30&w=1698141&a=1698141
              w innym kolega V.C. porownuje swa wiedze do H.Gronkiewicz-Waltz, rozumiem ze
              mozna nie zgadzac sie z czyims zdaniem, ale nalezy uzywac innych argumentow niz
              rpp do dymisji oraz nawet przestrzelenie celu inflacyjnego!

• Gość: grafen Re: RPP do dymisji ! IP: *.chello.pl 29.12.02, 14:30

> Gość portalu: grafen napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: V.C. napisał(a):
          > >
          > > >
          > > > Inflacja w listopadzie wyniosła zaledwie 0,9 % i jest najniższa od 4
          > 0 lat
          > > !
          > > >
          > > > Jednak do naszych geniuszy z RPP - jak widać - ten fakt nie dotarł .
          > ..
          > >
          > > a ty znowu sie osmieszasz...
          >
          > Dlaczego? Czy znajdujesz jakies uzasadnienie dla tak wysokich realnych stop
          > procentowych (najwyzszych, albo jednych z najwyzszych na swiecie)?
          > Inflacja? Kiedy to RPP trafila w cel inflacyjny? W tym roku zdaje sie nigdy.
          A
          >

Nie rozumiem czym sie osmieszyli? tym, ze nie trafili z wyznaczeniem inflacji?
          Mam nadzieje, ze Tobie sie to udalo.
          Stopy proc. sa caly czas obnizane, niestety stopy depozytow w bankach
          handlowych sa obnizane zdecydowanie szybciej - za to rowniez zrzucmy wine na rpp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka