Dodaj do ulubionych

Benzyna znowu podrożeje?

IP: *.limes.com.pl 11.04.06, 23:48
A miało być tak pieknie w IV RP ...
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: Benzyna znowu podrożeje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 23:58
      bush nauczony doswiadczeniem podpali kolejny kraj i zdziwi sie ze ropa jeszcze
      droższa
      • tlysakowski Babcie mają rowery, a dzieci wózeczki... 12.04.06, 01:13
        Inne środki lokomocji i paliwo do nich to nikomu niepotrzebny luksus, nieprawdaż?
        • tlysakowski Zapomniałem o wyborcach Samoobrony i furmankach 12.04.06, 01:15
          Życie jest piekne.
          • nicram112 dla rolnikow-za darmo. Niech placa 6zl ci z miasta 12.04.06, 07:18
            • kapitan_stopczyk Zrobić jedną akcyze na paliwo dla wszystkich!!! 12.04.06, 07:29
              Wtedy nie będzie afer paliwowych i nie trzeba będzie wydawać pieniędzy na
              ściganie sprawców sztucznie kreowanych afer.
              • Gość: ja Wpiszcie sobie "peak oil" w google IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 08:55
        • Gość: mon Re: Babcie mają rowery, a dzieci wózeczki... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 11:42
          Komu potrzebna ropa? Jeżdżę autobusem!
          • Gość: Samochodziarz A autobus to na co jeździ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 14:48
            Na "dziękuję"? Poza tym, wszystko, co żresz, jest pod twoją leniwą dupę
            podwożone samochodami i nie masz na to wpływu! Cena ropy jest w cenie
            wszystkich towarów. Uwielbiam takich idiotów, którzy tego nie rozumieją!
        • Gość: jan I dobrze. Ludzie beda zdrowsi. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 12:54
          Jak widze jak tłuste świnie pakują swoje dupska żeby podjechac 2 przystanki do
          pracy, to tylko sie z tego ciesze. Rano hałas taki że sie nie da. Ulice
          zakorkowane przez ludzi, w wiekszosci samochodow siedzi 1 osoba. No i jazda
          narzekac ze drogo.
          • Gość: Spieprzaj dziadu Zazdrość dziada, który nie ma samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 14:50
            Jak dorobisz się fury, to inaczej będziesz śpiewał! Narazie wmawiaj sobie, że
            piechotą w spalinach, lub rowerem w ruchu ulicznym jest zdrowiej.
      • Gość: trawa Re: Benzyna znowu podrożeje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 12:35
        mam rozwiązanie podnieście nam wynagrodzenie za pracę ....
    • Gość: Marek Re: Benzyna znowu podrożeje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 00:42
      Rozmawiałem dzisiaj z koleżanką z Hiszpanii.U nich litr paliwa kosztuje ok. 1
      euro.U nas też(ok 3,90zł).Tylko ona zarabia 1200euro/mies, a ja 1200 zł.I tu
      jest cały problem,a nie w tym ile kosztuje ropa na giełdzie gdzieś tam!!!!!!!!
      • Gość: Tomek Re: Benzyna znowu podrożeje? IP: *.resnet.purdue.edu 12.04.06, 01:36
        Pytanie - gorzej pracujesz od koleżanki, czy ktoś Ci pensję podbiera?
        • Gość: darek Re: Benzyna znowu podrożeje? IP: *.jelcz-laskowice.sdi.tpnet.pl 12.04.06, 01:39
          co ma IV RP do ceny ropy na swiecie? matolku?
          a jak Wam wszystkim tak tu zle to wypier...
          ja zarabiam w Polsce powyzej 1200Eur miesiecznie i nie narzekam,
          bylo sie uczyc
          • Gość: lechu07 Re: Benzyna znowu podrożeje? IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 12.04.06, 01:51
            Darku, pierwsze Twoje zdanie ma sens, ale pozniej
            to juz chory belkot....
          • Gość: taddy Re: Benzyna znowu podrożeje? IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 12.04.06, 02:15
            A ja zarabiam powyzej 1200 Euro na tydzien i narzekam bo znam takich co
            zarabiaja to w ciagu jednego dnia i zapewniam cie nie ma to nic wspolnego
            ze sie uczyl czy nie.
            • Gość: Normalny Typowo polskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 14:55
              Jak ktoś trochę więcej zarabia niż reszta, to już go gnoją. Nie powiem
              wam, "rodacy" ile ja zarabiam, bo jeszcze mi dziecko porwiecie! Banda buraków...
          • Gość: zaorac prl darek durniu spadaj IP: *.hsd1.wa.comcast.net 12.04.06, 02:41
            od kiedy to zarobki zaleza od "trzeba bylo sie uczyc" i co ty debilu robisz
            takiego madrego pochwal sie, a poki co to kopa w dupe glupi bydlaku!
            • Gość: kleks darek bufon - bylo nie pisac --------------------- IP: *.48-203-24.mc.videotron.ca 12.04.06, 16:32
              Darek nie napisal "trzeba bylo sie uczyc" tylko " bylo sie uczyc".
              ... bylo sie na wsi bylo sie w miescie bylo sie nawet w Budapeszcie.
              Gdyby ten bufon rzeczywiscie sie uczyl kiedys, znalby j. polski. Takie zarobki
              jaki jezyk - to wszystko na ten temat.
          • Gość: to ja cienias jestes ja mam ponad 1200 na tydzien IP: 203.185.214.* 12.04.06, 03:07
          • krzych.korab Na głupotę nie ma rady. 12.04.06, 08:27
          • Gość: kle Re: Benzyna znowu podrożeje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 12:18
            Drogi Darku ja też się uczyłam i niestety tyle nie zarabiam ale skoro Ty masz
            dużo to może podeślę Tobie moje rachunki za benzynkę ( wiesz Ty kupisz karte a
            ja będę tankować ) to dla Ciebie będzie drobiazg :) Pozdrawiam wykształconego
            Pana Darka ;)
          • ponuractwo Re: Benzyna znowu podrożeje? 12.04.06, 14:52
            Gościu Darku!!!!
            Może Ty i wykształcony ale w tym poście zachowujesz się jak CHAM.
            Pewnie też jak jedziesz swoją "Wypasioną furą" spychasz tych, którzy jadą
            słabymi samochodami i tez im mówiesz sp......laj mi z drogi?!
            Nie lubię takich ludzi. Pewnie za te 1200 euro wykonujesz pracę, która niewiele
            dobrago daje otoczeniu. Gratuluję, "woź się sam", bo z takimi jak Ty to ten kraj
            daleko nie pociągnie!!!
            • Gość: Wykształcony Nie lubisz, bo im zazdrościsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 15:04
              Ja też zarabiam dużo i jeżdżę dobrym samochodem, ale nikogo nie spycham z drogi
              i zawsze ustępuję, przepuszczam, migam, etc. To o czym wspomniałeś, to buractwo
              ludzi w kilkunastoletnich BMW, którzy bardzo chcieliby uchodzić za bogatych,
              ale niestety wiele im brakuje. Zeby takiego rozpoznać, wystarczy spojrzeć mu na
              tylny zderzak i poszukać tam korka od gazu. Czy ktoś zamożny montuje gaz? A
              zwłaszcza w BMW? Zdecydowanie nie! BTW- dzięki takim ludziom jak my, ten kraj
              jescze się nie zawalił i może karmić całe rzesze wiecznie niezadowolonych
              biedaków. Ale to się skończy, jak wszyscy "wypie..my" za granicę. Wtedy
              zdechniecie z głodu :)
      • cynik9 Re: Benzyna znowu podrożeje? 12.04.06, 10:45
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Rozmawiałem dzisiaj z koleżanką z Hiszpanii.U nich litr paliwa kosztuje ok. 1
        > euro.U nas też(ok 3,90zł).Tylko ona zarabia 1200euro/mies, a ja 1200 zł.

Kobiety sa zdolniejsze i bardziej pracowite....;-D
    • Gość: Grzegorz Re: Benzyna znowu podrożeje? IP: *.nwrk.east.verizon.net 12.04.06, 02:40

W Stanach zaczyna pojawiac sie coraz wiecej samochodow hybryd o napedzie
      elektryczno spalinowym. Cena nowego jest o okolo 3-4 tys dolarow wyzsza niz
      tylko benzynowego. A cena benzyny w ostatnich 2 tygodniach wzrosla o 20 centow
      na galonie. Teraz galon 95 w NJ kosztuje 2.37 do 2.50. Jeszcze w poczatkach
      marca mozna bylo kupic za 2.05dolara
    • Gość: druid Samochod na sprezone powietrze IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 12.04.06, 06:14
      Energia do sprezania powietrza nie musi pochodzic ze spalania ropy, wiec problem
      wysokich cen ropy przestaje dotyczyc zmotoryzowanych.

Powstaje problem dla rzadu - jak opodatkowac sprezone powietrze :-)))

Wiecej szczegolow tam: www.theaircar.com
      • Gość: ui Spręż sobie worek. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 13:08
    • kapitan_stopczyk Co wy bredzicie? Cena benzyny zależy od akcyzy!!!! 12.04.06, 07:24
      Czyli zależy od wielkości pazerności złodziejskiego państwa!!!!
      A ta akcyza w Polsce wynosi ok. 2,50zł !!!!!!!
      Prawie 50% ceny benzyny to PODATEK!!!!!
      Podatek czyli pieniądze zabierane przez państwo na finansowanie systemu
      złodziejsko-biurokratycznego.
      ROZUMIECIE??????!!!!!!
      PODATKI !!!!
      To jest powód horrendalnych cen benzyny w Polsce.
      A wy tutaj pieprzycie o wojnie w Iraku, o samochodzach na sprężone powietrze i
      innych bzdurach.
      PODATKI!!!! KOSMICZNIE WYSOKIE PODATKI, które rujnują normalnych ludzi w
      Polsce!!!
      • Gość: Bywalec Re: Co wy bredzicie? Cena benzyny zależy od akcyz IP: 81.210.48.* 12.04.06, 08:59
        a to dopiero początek, "półflaszki Zyta" zadba już o to. Naczelne hasło tej
        pijaczki w rządzie PiS" to: "DOIĆ idiotów, doić ile się da".
    • Gość: olo Dla wiadomości gazety: benzyna juz podrozała IP: *.pgi.waw.pl 12.04.06, 08:07
      W Warszawie na Modlińskiej 2 tygodnie temu PB 95 kosztowała 3,82 zł a w
      poniedziałem 4,09 zł. Dzisaij (widocznie ktoś uznał ze przesadził) spadła na
      4,07 zł. Czyli mamy 25 groszy w 2 tygodnie. A nic nie było słychać o podwyżce
      cen hurtowych benzyny.
    • Gość: zyta Re: Benzyna znowu podrożeje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 08:47
      koniec tego plucia wzajemnego SOBIE.Przyczyna podwyzki paliwa leży w tym ze
      pis /przeczytajcie uchwałe na stronie internetowej sejm-senat komisja
      gospodarki/wiekszościa głosów przyznał ROLNIKOM DODATKOWE DOFINANSOWANIE POCA
      JUŻ USTALONA 650 MLN AKCYZA 400 MLN ZL leperowi za poparcie tak zreszta wynika
      z pism ktore dostały stacje benzynowe na podstawie ktorych poswiadczaja
      rolnikom zatankowanie na st benzynowej.Rolnik jak wynika z tego pisma nie musi
      okazywac zadnego dokumentu poza jednym ZE JEST ZAMELDOWANY W DANEJ
      GMINIE.Sytuacja ma sie tak ze nikt nie sprawdza ile do ilu ciagnikow kazdy
      tankuje lub samochodow dostawczych,dzisiaj mozna 20 sam dziennie zatankowac a
      placi za to MIASTO.mIESZKAŃCY WSI SA ZBULWERSOWANI handel paliwem kwitnie
      kosztem ludzi zarabiajacym na te zLODZIEJSKIE ZEZWOLENIA WYDANE PRZEZ
      KACZYNSKICH I PIS SAMOOBRONE ABY UTRZYMAC SIE PRZY WLADZY .PLACCIE TAK DALEJ I
      BADZCIE CICHO BO SIE ZGADZACIE.JA Z GMINY DOSTANE ZWROT I DOBRZE MI .
      • Gość: Bywalec Re: Benzyna znowu podrożeje? IP: 81.210.48.* 12.04.06, 09:05
        a komu to zawdzięczamy, była okazja rozgonić hołotę to PO uniosło się honorem,
        a mogli wygrać nowe wybory w cuglach.
        • Gość: móóó??? obacz dzisiejszy sondaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 10:30
          i pomyśl o kampanii autorstwa Qrskiego, zapewne tym razem danie główne: Balcerowicz.
    • kiks8 YES YES YES 12.04.06, 09:02
      Kaziu przekuje to w zwyciestwo
    • Gość: wredna@ benzyna droga, ale tanie państwo, yes, yes, yes IP: *.autocom.pl 12.04.06, 09:31
      hehehe
    • Gość: marekk Re: Benzyna znowu podrożeje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 09:39
      Będzie pięknie. Po obaleniu kapitalizmu.
      • Gość: montypyton Re: Benzyna znowu podrożeje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 09:59
        A gdzie jest ten kapitalizm ? Sporo już żyję, i nie mogę się go doczekać. Ciągle tylko socjaldemokratyczne mutacje socjalizmu...
        • kapitan_stopczyk To kapitalizm: gangstersko-polityczny 12.04.06, 10:42
          Nie ma nic wspólnego z wolnym rynkiem.
          A PIS to gospodarcza bolszewia.
          • rafvonthorn Nie myślałem, że znowu to zawołam: 12.04.06, 11:01
            PRECZ Z KOMUNĄ!!!
    • Gość: west precz z kaczorami !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 09:56

rozpieprzą ten kraj do reszty...

a taką dobrą mieliśmy walute
      :((((((((((((((((((((((((((
    • snail75 Nie ma to jak diesel 12.04.06, 10:20
      Ja do mojego diesla dolewam olej rzepakowy mniej wiecej w proporcji 65%
      rzepaku, 35% ropy. Spaliny troche smierdza wypiekami, ale auto chodzi jak
      burza, a za litr rzepaku place niecale 2,50 :-)))
      A kumpel, ktory ma Mercedesa jezdzi na nafcie, ktora kupuje za jakies 1,50,
      chyba bede tez musial sprobowac
    • cynik9 Balcerowicz musi odejsc.... 12.04.06, 10:55
      ...a benzyna bedzie po 10zl/litr, pronto.
    • radek_sim Re: Pismaki cisza!!!!!! 12.04.06, 12:02
      Może bubki z rafinerii się nie dowiedzą?
    • Gość: wilk Re: Benzyna znowu podrożeje? IP: *.lodz.dialog.net.pl 12.04.06, 12:42
      Szewdzi robią biopaliwa z drewna, Brazylia z cukru, Niemcy rozpoczynają na
      szeroką skalę przerabiać rzepak. Szwedzi do 2020 roku chcą być krajem
      nieimportującym ropy naftowej. Austria, Dania, Finlandia rozpoczynają poważne
      inwestycje. Wydaje mi się, że Polska mogłaby wystartować w naszym regionie jako
      kraj nowatorski w tej dziedzinie. Byłoby to bardzo trudne ze względu na brak
      zasobów zarządzających krajem. Mam kawałek ziemi i wspólnie z bratem
      przygotowujemy się pod uprawę rzepaku. Wiem, że kilka spółek giełdowych
      rozpoczęło inwestycje w tym kierunku ale jest potrzebna standaryzacja działań
      etc., etc.
      Pozdrawim i do pracy
      • Gość: Pradera Re: Benzyna znowu podrożeje? IP: *.autocom.pl 12.04.06, 13:03
        Przeciez Orlen kupuje glownie rope z Rosji, ktora jest sporo tansza i nie ma
        zwiazku z cena na swiatowych rynkach. Dlaczego zatem cena ustalana jest w
        zaleznosci od jej wysokosci na gieldzie w Londynie czy Nowym Jorku. Jakos nie
        bardzo to wszystko rozumiem.
      • cynik9 Re: Benzyna znowu podrożeje? 12.04.06, 16:19
        Gość portalu: wilk napisał(a):

> Szewdzi robią biopaliwa z drewna, Brazylia z cukru, Niemcy rozpoczynają na
        > szeroką skalę przerabiać rzepak. Szwedzi do 2020 roku chcą być krajem
        > nieimportującym ropy naftowej. Austria, Dania, Finlandia rozpoczynają poważne
        > inwestycje. Wydaje mi się, że Polska mogłaby wystartować w naszym regionie jako
        > kraj nowatorski w tej dziedzinie.

a nie jest? zainwestowala przeciez w swiatynie Opatrznosci Bozej! kto wie czy
        jak ropa sie skonczy to nie bedzie najwlasciwsza inwestycja....co do rzepaku to
        nie wiem jak daleko sie na nim zajedzie bez nawozow sztucznych, bo te tez z
        ropy. pozdr.
    • Gość: :) A co ma się ropa z USA do nas? IP: 82.177.9.* 12.04.06, 13:59
      Przecież naszym dostawcą ropy jest Rosja...
    • Gość: orlen płock Re: Benzyna znowu podrożeje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 14:24
      jeżeli cena wkraju osiągnie 4,7zł za litr, to w płoku będzie kosztować około
      5,7zł za litr.Kocham zarząd orlenu,że tak dba o...swoją kasę a nie klijentów. a
      tanie paliwo w BLISKIEJ w Płocku kosztuje około 3,84 zł za litr ON.Taniocha co?
    • Gość: pietia Re: Benzyna znowu podrożeje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 15:18
      a miało być suwerennie po wejściu do unii... a nie ,że premier , rząd
      niepodległego(rzekomo) kraju nie może regulować stawek podatku - paranoja .
      ZSRR w nowym wydaniu !!!
    • bronimir Yes, yes, yes 12.04.06, 15:39
      następny sukces.
    • Gość: ogon Re: Benzyna znowu podrożeje? IP: 212.160.172.* 12.04.06, 15:42
      Klasyka. Jak cena na świecie rośnie to w tej samej chwili rośnie cena na
      stacjach w Polsce. Jak na świecie cena spada to na polskich stacjach cena spada
      o 10% tego co na świecie i to jak dobrze pójdzie. No i oczywiście nie od zaraz
      tylko po tygodniu albo dwóch...
    • Gość: gaz4 Re: Benzyna znowu podrożeje? IP: *.olsztyn.mm.pl 12.04.06, 16:24
      Jak zwykle odzywają się ludzie winiący za poziom akcyzy PiS czy Samoobronę. A
      jakoś zapomnieli, że to UE dyktuje minimalne stawki. A w Polsce obecnie mamy
      minimalną akcyzę. Jeżeli chcecie jej obniżki, to zacznijcie lobbować za
      wypisaniem naszego kraju z unii.
      Dziennikarze pisza, że winny dolar, Irak czy Iran. Czasami winna jest jakaś
      katastrofa lub jakiś terrorysta. A jeszcze nie widziałem tekstu wskazującego
      prawdziwego winowajcę ciągłych podwyżek. Szanowni państwo - ropa jest pierwszą
      kopaliną która się skończy! Teraz mamy tanio, bo może być tylko drożej! A winny
      jest Peak Oil - wpiszcie to hasło w Google i się dowiecie co to za czort.
    • Gość: klonowany USA z Europy importuje ? IP: *.48-203-24.mc.videotron.ca 12.04.06, 17:17
      Pan Dariusz Malinowski z GW napisal:

Ponieważ tak gwałtownego wzrostu zapotrzebowania nie są w stanie zaspokoić
      amerykańskie rafinerie, tamtejsze firmy paliwowe ratują się importem gotowych
      paliw, głównie z Europy.

Tak... Amerykanie placa wiecej w Europie aby sprzedac taniej u siebie.
      --
      Za cene odpowiadaja SPEKULANCI i w drugiej kolejnosci producenci.
      Najwiekszym beneficjantem wysokich cen jest: ROSJA.
      === W kanadyjskiej Albercie produkcja poliwa syntetycznego z lupkow
      bitumicznych kosztuje obecnie 12$ za barylke, a niedlugo bedzie 10$.Gigantyczne
      kopalnie odkrywkowe i rafinerie rozbudowuja sie w tempie wzrostu cen.
      I tak trzymac aby uniezaleznic sie od bydlakow ktorym natura dala rope w ziemi
      i odbila im od tego szajba.
      - ponizej lista krajow eksportujacych do USA w tys. barylek/dzien:

Total Imports (Top 15 Countries)
      (Thousand Barrels per Day)
      Country Jan-06 Dec-05 YTD 2006 Jan-05 Jan - Jan 2005

--------------------------------------------------------------------------------

CANADA 2,311 2,523 2,311 2,175 2,175
      MEXICO 1,796 1,797 1,796 1,501 1,501
      VENEZUELA 1,539 1,521 1,539 1,573 1,573
      SAUDI ARABIA 1,369 1,472 1,369 1,645 1,645
      NIGERIA 1,186 1,246 1,186 1,067 1,067
      ALGERIA 713 405 713 368 368
      IRAQ 532 390 532 477 477
      ANGOLA 433 435 433 436 436
      ECUADOR 380 340 380 315 315
      VIRGIN ISLANDS 277 335 277 302 302
      RUSSIA 218 275 218 318 318
      NETHERLANDS 216 173 216 70 70
      NORWAY 205 177 205 259 259
      COLOMBIA 195 159 195 150 150
      UNITED KINGDOM 187 240 187 283 283
      ------
      The top sources of US crude oil imports for January were Canada (1.768 million
      barrels per day), Mexico (1.701 million barrels per day), Saudi Arabia (1.335
      million barrels per day), Venezuela (1.228 million barrels per day), and
      Nigeria (1.133 million barrels per day). The rest of the top ten sources, in
      order, were Iraq (0.532 million barrels per day), Angola (0.420 million barrels
      per day), Ecuador (0.373 million barrels per day), Algeria (0.235 million
      barrels per day), and Colombia (0.169 million barrels per day).
      ============
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka